DE VOLKSKRANT ZATERDAG 4 AUGUSTUS 2012

13 Intermezzo

QUIZ
Een niet al te ingewikkelde quiz en een zeldzaam mooie prijs. Dat is nog eens wat anders dan de helemaal niet zo makkelijk te googlen zomerquiz van vorig jaar. Wie zes weken even zijn best doet, maakt kans op een oldtimer. Echt waar. Bovendien houdt autoredacteur Bard van de Weijer ons op de hoogte van de keuze en de aankoop.
Samenstelling Mirjam Bosgraaf en Carel Helder
De Rover P6 TC 2000 uit 1968. Volgens Soester autohandelaar Patrick Lamers is-ie ‘in elk geval roestvrij’. Foto Hans van der Meer

Foto Rudi van de Wint

Hé, denk je de eerste keer. Een cypres. En dat zomaar op een dijk, midden in de polder. Maar nee, het is geen cypres. Het is De Tong van

Smullen op reis: Casu Marzu (Rotte Kaas). ‘Wie hem eet, moet zijn ogen bedekken’, zeggen de Sardijnen. Waarom?

Herken het motormeisje. Welke film?

H. Schokland I. Lucifer J. Us Mem K. Verlinde

S. Er springen maden uit omhoog G. Kost een godsvermogen Y. Met gesloten ogen proef je ’m beter X. 80 procent kans dat hij afkomstig is van de Grote Kaasroof (2009)

KANDIDAAT 3 ROVER P6
oen Rover in 2005 het loodje legde, verscheen een foto in de krant met een boze arbeider die een sandwichbord droeg waarop stond dat Jeremy Clarkson moest worden ontslagen. De presentator van het auto-tv-programma Top Gear zou verantwoordelijk zijn voor de ondergang van het automerk. Nu had Clarkson inderdaad lelijke dingen gezegd. Maar dat was allemaal terecht. Sinds de jaren zeventig is er geen fatsoenlijke Rover meer gemaakt, laat staan een mooie, behalve de SD1. Dat is, we moeten eerlijk zijn, een van de bekoorlijkste gezinsauto’s ooit gemaakt. Alleen jammer dat-ie zo snel uit elkaar viel. Vroeger was alles beter. Tot eind jaren zestig, toen Rover nog zelfstandig was, maakte het prachtige auto’s. Denk aan de legendarische Land Rover, de statige P5 en P6, herensociëteiten op wielen – en later de Range Rover. De Land en Range Rovers worden nog altijd gemaakt en daarvan zie je ook nog geregeld oude exemplaren rondrijden. Maar de P5 en P6 zijn bijna uit het straatbeeld verdwenen. De meeste zijn weggeroest en mooie exemplaren worden vermoedelijk door hun eigenaren bewaard voor zonnige zondagritjes. Ze staan nog wel her en der te koop, zoals deze P6 TC 2000 uit 1968, bij autobedrijf Lamers in Soest. In 1963, toen de auto op de markt kwam, gold hij als hypermodern. Schijfremmen rondom en alle vier de zitplaatsen voorzien van gordels. Om bagageruimte te winnen werd het reservewiel op de kofferdeksel geschroefd, wat de auto zijn unieke uiterlijk verschafte. Over het exemplaar in Soest is niet veel bekend. Hij is in elk geval roestvrij, zegt Patrick Lamers. De groene lak is dof en dat komt doordat de auto vermoedelijk met de roller is overgeverfd. Misschien doodzonde, maar het geeft hem ook iets aristocratisch. Je ziet voor je hoe het neefje van de rijke Soestenaar er met de roller overheen is gegaan, nadat hij de auto van zijn oom cadeau had gekregen omdat deze het na 42 jaar tijd vond voor een nieuwe automobiel. Ook van binnen is te zien dat de auto is gebruikt, maar dat kun je gerust schuiven onder het kopje patina. Rijden doet-ie goed, al is het even zoeken naar de versnellingen. Kwestie van wennen, want na drie keer mis-harken had de verslaggever de slag te pakken. Je zou Rover bijna een mooie toekomst toedichten.

T

Sommige dingen zijn gewoon niet waar.

Z. Spanje heeft het grootste snelwegennet van Europa. U. De eerste snelweg werd aangelegd in Duitsland. B. In Frankrijk moet je twee blaaspijpjes in je auto hebben. H. Voor een tomtom met flitspaallocaties kun je in Frankrijk 1.500 euro boete krijgen.

De Amerikaanse diner 1. Huiselijke hangout langs de (snel)weg. Chroom, koffie, pancakes, cherry pie, graag geziene filmlocatie. Link de foto met de bijbehorende film: welk Bijbelvers?

Oud verhaal, maar het blijft leuk. Dat in een Haarlemse begrafenisstoet schrijver A rijles kreeg van schrijver B. Bij een stoplicht zagen de andere gasten hen om de lelijke eend heen rennen om weer van plaats te wisselen. Als A Mulisch was, wie zou dan B geweest zijn? (Derde letter achternaam)

En ja verdomd. Die staat er ook nog. In welk land? (Vierde letter)

Populairste auto in popnummers? De Chevrolet natuurlijk (zo’n vijfhonderd liedjes). ‘Drove my chevy to the Levee, but the Levee was dry.’ Maar van wie is het volgende? ‘My attitude is bitchy cuz my period is heavy / I used to drive a Chevy put 20s on that Bevy / My nigga was the shit but then that stupid nigga left me.’

En dan nu de traditionele aanwijzing voor het woord van de vorige aflevering. Ze heten Van der Valk, maar het logo is een Toekan. Hoezo?

K. Lil’ Kim F. Lady Gaga E. Missy Elliott J. Rihanna

N. Het was het lievelingsdier van Martien sr. D. Hij had de neus van Ome Gerrit. C. Het was het logo van Avifauna toen de Van der Valks dat kochten. R. Vrijpostigheidje van de vormgever (‘Zodat je kunt zien waar je naar toe kan’).

De afdeling Oma weet raad. Thijmsiroop, acupunctuurpolsbandje, watje in oor, gember. Remedies waartegen?

A. Horzels B. Heimwee C. Ontspanningsstress D. Wagenziekte

De Amerikaanse diner 2. Huiselijke hangout langs de (snel)weg. Chroom, koffie, pancakes, cherry pie, graag geziene filmlocatie. Link de foto met de bijbehorende serie: dubbel wat?

UITLEG
U noteert de letters voor de goede antwoorden op de multiple choice-vragen. Bij een open vraag noteert u de eerste letter van het antwoord, tenzij anders aangegeven. Van de aldus verkregen 12 letters maakt u een woord, en u doet dat op de 2-voor-12manier. Een ij, voor alle zekerheid, bestaat uit een i en een j. Dat woord bewaart u. Na 6 afleveringen mailt u de 6 verkregen woorden (voor zaterdag 1 september) naar: intermezzo@volkskrant.nl. Inzenders van de zes juiste (lees: door ons bedoelde) woorden maken kans op de oldtimer die uiteindelijk door autoredacteur Bard van de Weijer wordt aangeschaft.

Gek, maar na Genua komen er zes dorpjes die allemaal Sottopassaggio heten. Alleen een Italiaan kan daar nog wijs uit. Gelukkig komt dan eindelijk: ‘Questo Solo è Bel Paese’. Aldus dichtte Riekus Waskowski in 1966. Nederlandse dorpjes met dezelfde naam, hoe zouden die heten?

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.