You are on page 1of 8

Radio Nederland Wereldomroep

Zaterdag 8 september 2012 7e jaargang, nr 1935

Bonairianen blijven thuis


Pagina 2

Geld motief in Annecy


Pagina 3

Moeizame zege Oranje


Pagina 4

Tolheffing EU vertraagd
Pagina 6

Zetel voor expatkandidaten ver uit zicht


Campagne voeren via social media als Twitter en Facebook door individuele kandidaten heeft nauwelijks effect op de uitslag van verkiezingen. Het levert kandidaten een voordeel op van zon vijfhonderd extra stemmen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Voor kandidaten die zich specifiek richten op expats, zoals Eelco Keij van D66 en Joost Taverne van de VVD, is het onderzoek slecht nieuws. Zij hebben bij uitstek Facebook en Twitter nodig om stemmen te winnen; ze kunnen immers niet met foldertjes de hele wereld over. Hun inspanningen voor behoud van de dubbele nationaliteit en een betere procedure voor stemmen in het buitenland hebben Keij en Taverne weliswaar geliefd gemaakt bij de doelgroep, maar of ze daar ook een Kamerzetel aan overhouden is twijfelachtig. Een kandidaat die op een niet-verkiesbare plaats op de lijst staat, heeft 16.000 voorkeursstemmen nodig voor een zetel, zegt onderzoeker Niels Spierings. Dat komt neer op eenderde van alle kiezers die zich vanuit het buitenland hebben geregistreerd om te stemmen. Overigens betekent dat niet dat actief aanwezig zijn op social media geen enkele zin heeft, zegt Spierings. Het levert wel een binding op tussen de kandidaat en de kiezers die hij wil bereiken. Maar een zetel eraan overhouden is lastig. Aandacht in de klassieke media biedt nog altijd de beste kansen op een zetel via voorkeursstemmen. Hoe vaker een kandidaat in de krant en op tv komt, hoe meer kans hij maakt. Taverne staat dit keer nummer 44 op de lijst van de VVD. Keij is voor het eerst kandidaat. Hij staat bij D66 25ste, wat volgens de peilingen niet zal volstaan voor een zetel.

Nederlandse priester uit het ambt gezet

Het Vaticaan heeft de 59-jarige Ron van der V. uit zijn priesterambt ontheven. Dat is de zwaarste straf die Rome kan opleggen. Van der V. zit een celstraf uit voor het misbruiken van een 12-jarige jongen vorig jaar op een camping in Frankrijk. Eerder was hem al verboden zijn pastorale taken uit te oefenen. De priester is meerdere malen veroordeeld voor seksueel misbruik.

Supers in actie tegen column van Holleeder

Gewonden van buscrash Zuid-Afrika naar huis


Negen Nederlanders die bij een busongeval in Zuid-Afrika gewond raakten, keren vandaag terug naar huis. Zij zijn voldoende hersteld om te reizen. Drie andere gewonden moeten nog in Zuid-Afrika blijven. De bus waarin in totaal 24 Nederlanders zaten, werd van achteren aangereden door een schoolbus. Daardoor sloeg de bus met de Nederlanders over de kop, met botbreuken en snijwonden tot gevolg.

Koraal Antillen ligt er relatief goed bij

Hersenkoraal in de Caribische Zee bij Curaao (Foto: flickr/zusjesweblog)

Koraal in de vroegere Nederlandse Antillen verkeert in relatief goede staat in vergelijking met de rest van in het Caribisch gebied. Uit een rapport van de internationale unie van natuurorganisaties IUCN blijkt dat de Nederlandse wateren minder last hebben van verontreiniging, overbevissing en orkanen. In de zeen

rond Aruba, Curaao, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius en Bonaire is op veel plaatsen nog ruwweg dertig procent van het koraal over. Gemiddeld resteert in het hele Caribisch gebied nog maar acht procent van het levende koraal. In de jaren 70 was nog ongeveer de helft van het oorspronkelijke levende koraal aanwezig.

Zeker tien PLUS-supermarkten weigeren vanaf deze week het weekblad Nieuwe Revu te verkopen. Ze willen niet meewerken aan een omzetverhoging van het blad nu topcrimineel Willem Holleeder daarin een column schrijft. Het initiatief is genomen door de PLUS in Dordrecht. Filiaalhouder Piet Boerman zegt dat hij er geen enkel bezwaar tegen heeft dat Holleeder een column schrijft. Maar de insteek van Nieuwe Revu is het verhogen van de omzet. Daar wil ik niet aan meewerken. Onveranderd zomers Eerst bewolkt maar in de loop van de dag gaat overal de zon schijnen. Het blijft droog en het wordt maximaal 25 graden.
Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

2 Binnenland

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Bonaire loopt niet warm voor verkiezingen


Slechts 12 procent is overtuigd dat de Nederlandse politici de belangen van Bonaire goed zullen verdedigen in de Tweede Kamer. De helft van de ondervraagden is daarvan in het geheel niet overtuigd. Enzevende zetel De kiezer heeft dan misschien niet zoveel op met de Tweede Kamerverkiezingen, maar dat geldt ook andersom: de Nederlandse politicus heeft vanwege het geringe aantal stemmen weinig belangstelling voor Caribisch Nederland. Alleen het CDA en de Partij voor de Dieren namen de afgelopen weken de moeite om campagne te voeren op Bonaire. Arjan Erkel, nummer 23 op de lijst van het CDA kwam een dagje over uit Aruba om zijn gezicht te laten zien. De PvdD hield een filmavond in Kralendijk.

ProRail vreest storingen door Smartphones

Winkelstraat in Kralendijk, Bonaire (Foto: flickr/nydiscovery7)

De Tweede Kamerverkiezingen leven nauwelijks op St. Eustatius, Saba en Bonaire. Dat blijkt uit een enqute van de Wereldomroep. In de peiling zegt slechts 40 procent van de ondervraagden op Bonaire te gaan stemmen. Veel inwoners van het eiland zijn ontevreden over de manier

waarop de Nederlandse regelzucht zich manifesteert op het eiland. Sinds oktober vorig jaar wordt Bonaire gezien als een Nederlandse gemeente. De lage opkomst gaat hand in hand met het vertrouwen dat Bonairianen hebben in de Nederlandse politici als belangenbehartiger van Bonaire.

ProRail zegt dat sterkere zendmasten voor smartphones de communicatie op het spoor in gevaar brengen. Het bedrijf wil dat de rechter telecomaanbieders verbiedt om het mobiele netwerk van ProRail te storen. Het spoorbedrijf begint daarom een rechtszaak tegen het Agentschap Telecom. Volgens ProRail is bij een veiling van mobiele datafrequenties, die in oktober begint, niet vooraf geregeld dat het vermogen van de zendmasten van aanbieders van mobiele telefonie binnen de perken blijft. Een te groot vermogen leidt tot storing van het netwerk van de treinen.

Tips in oude moordzaak na Duitse oproep

Slecht jaar fruittelers door vrieskou


De oogst van appels en peren valt dit jaar tegen door de vorstschade in het voorjaar. In een groot deel van de Nederlandse boomgaarden werden fruitbomen beschadigd. De oogstverwachting ligt 25 procent onder die van vorig jaar. Ook in landen als Belgi en Frankrijk zal de oogst door het slechte jaar fors lager uitvallen, verwacht de belangenorganisatie voor fruittelers.

PVV maakt misbruik van EU-subsidie

Bij de politie Utrecht zijn zeven tips binnengekomen naar aanleiding van aandacht in Duitsland voor de moordzaak van het Heulmeisje. Het lichaam van het onbekende meisje werd in oktober 1976 gevonden op parkeerplaats De Heul in Maarsbergen, langs de A12. De dood van het meisje is nooit opgelost. Het is niet bekend om wie het gaat en hoe ze om het leven is gekomen. De Duitse tv-zender ZDF besteedde deze week aandacht aan de zaak. Twee tips die eerder binnenkwamen, leidden namelijk naar Duitsland.

Jonge technici nog wel welkom bij Defensie


Het Europees Parlement in Straatsburg (Foto: flickr/nc-nd)

Duitsers vinden ton qat in Nederlands busje


De Duitse politie heeft in de buurt van Hamburg twee Nederlanders opgepakt, omdat ze ongeveer een ton qat vervoerden. In het laadruim van hun bestelbusje vonden de agenten 106 volle jutezakken. De verboden vracht had volgens de Duitse politie een waarde van ongeveer 150.000 euro. Qat en auto zijn in beslag genomen.

De PVV heeft misbruik gemaakt van de Europese subsidieregels. Dat stelt het KROprogramma Reporter. Volgens de makers heeft de Partij voor de Vrijheid vorig jaar in Brussel 13.000 euro gedeclareerd voor een studie over Nederland en de eurozone. Dat onderzoek was bestemd voor de Haagse fractie. De Europese regels staan niet toe dat subsidies voor nationaal-politieke doeleinden worden gebruikt,

maar volgens Reporter is de factuur door het Europees Parlement toch betaald. Geert Wilders zet zich altijd af tegen de geldverkwisting in Europa en hamert er voortdurend op dat zijn partij geen cent subsidie krijgt. In een reactie zegt de PVV-leider dat hij het verhaal van Reporter niet kan plaatsen. Volgens Wilders is het geen toeval dat dit een paar dagen voor de verkiezingen naar buiten komt.

Het ministerie van Defensie geeft jongeren een bonus van tienduizend euro als ze na hun opleiding vier jaar in dienst blijven. Defensie heeft dringend technisch personeel nodig en wil zo de concurrentie met bedrijven aan gaan. Veel militairen verliezen de komende tijd hun baan, maar tegelijkertijd heeft Defensie duizenden jonge technische mensen nodig. Defensie beseft dat het een moeilijke boodschap is voor de staf- en kantoorafdelingen.

3 Buitenland

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Hantavirus eist derde leven in Amerika


In de Verenigde Staten is opnieuw iemand overleden die waarschijnlijk was besmet met een gevaarlijk virus in het Yosemitepark in Californi. Net als de twee andere slachtoffers is het een Amerikaan. Nog zeker vijf andere mensen zijn besmet met het zogeheten hantavirus, dat wordt verspreid door muizen. Het virus kan leiden tot een ernstige longkwaal of hartfalen. Tussen de 35 en 50 procent van de patinten overlijdt aan de ziekte. Intussen zijn nog eens 12.000 mensen gewaarschuwd.

Moorden Annecy om geld


Een familieruzie over geld zou de aanleiding kunnen zijn geweest voor de moorden in Frankrijk bij het Meer van Annecy. Dat heeft de Franse aanklager Eric Maillaud gezegd tegen het persbureau AFP. Afgelopen woensdag werden drie Britse familieleden van Iraakse afkomst, de 50-jarige Saad alHilli uit Claygate in Surrey, zijn vrouw en zijn schoonmoeder, in hun auto doodgeschoten bij het dorpje Chevaline in de Franse Alpen. Een fietser, die waarschijnlijk getuige was van de moorden, werd ook gedood. De Britse politie heeft ontdekt dat Saad al-Hilli een conflict had met zijn broer over geld, zegt aanklager Maillaud. De broer zal uitgebreid worden verhoord. Elke aanwijzing wordt nauwkeurig onderzocht. De Daily Mail meldt dat het conflict ging om een erfenis, waarbij onroerend goed in Zwitserland, Frankrijk, Spanje en Irak de inzet was. De broers zouden er al lang ruzie over hebben. Saad al-Hilli, ingenieur van beroep, is geboren in Bagdad en zou in de jaren 70 naar Groot-Brittanni zijn verhuisd. Hij was bekend bij de Britse geheime dienst. Tijdens de geallieerde invasie in Irak in 2003 werd hij onder toezicht geplaatst. De politie hoopt snel te kunnen spreken met de 4 jaar oude dochter van al-Hilli. Zij zat ook in de auto toen die onder vuur werd genomen, maar bleef ongedeerd. Het meisje werd pas acht uur nadat het misdrijf was ontdekt gevonden. Ze had zich in de auto verscholen onder de rok van haar dode moeder. Ze is onder behandeling bij een Franse kinderpsycholoog.

Vluchtelingenboot zinkt bij Lampedusa

Bij het Italiaanse eiland Lampedusa is een boot met meer dan honderd Afrikaanse vluchtelingen gezonken. Volgens de Italiaanse kustwacht konden 54 opvarenden worden gered. De vluchtelingen waren vertrokken uit Tunesi en zaten op een tien meter lange houten vissersboot. NAVOvliegtuigen, helikopters en de Italiaanse kustwacht hebben met man en macht gezocht naar overlevenden. Van de boot waarop de vluchtelingen zaten is geen spoor gevonden.

Meer humanitaire hulp van EU naar Syri


De Europese Commissie gaat meer geld vrijmaken voor humanitaire hulp aan Syri. Het gaat om een extra bedrag van 50 miljoen euro. Volgens Europees commissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire hulp) verslechtert de situatie in Syri dagelijks. Ze riep alle partijen in Syri op zich te houden aan de internationale afspraken als het gaat om de bescherming van burgers. Met het extra geld komt de steun van het dagelijks bestuur van de Europese Unie uit op 119 miljoen euro.

Amerikaan vrij na 21 jaar in dodencel

Prins Harry als piloot in Afghanistan

Een Amerikaanse man die ter dood was veroordeeld voor een moord in 1988 is vrijgelaten. Een rechter heeft de moordaanklacht tegen hem laten vallen, omdat bewijs dat hem kon vrijpleiten was achtergehouden. De 62-jarige Michael Keenan zat al meer dan 21 jaar in een dodencel voor het doodsteken van een man van 19 in een park in Cleveland. Uit achtergehouden politieverklaringen blijkt dat het slachtoffer niet kan zijn vermoord op de plaats die was aangewezen door een getuige. Een andere verdachte in de zaak was daarom al in 2010 vrijgelaten.

Pakistaans meisje komt op borgtocht vrij


Een christelijk meisje dat in Pakistan gevangen zit wegens godslastering komt op borgtocht vrij. Het 14-jarige meisje werd vorige gearresteerd, omdat ze verzen uit de Koran zou hebben verbrand. In Pakistan kan daarvoor de doodstraf worden opgelegd. Het meisje is verstandelijk gehandicapt en kan niet lezen. Vorige week werd de imam aangehouden die haar bij de politie had aangegeven. Hij wordt er nu van verdacht het meisje er in te hebben geluisd.
Prins Harry op Camp Bastion in de provincie Helmand (Foto: EPA)

Toespraak Obama laat Twitter ontploffen

De Britse prins Harry is in Afghanistan voor een tweede periode als militair in dat land. Harry (27) zal er vier maanden dienen als piloot van een Apache-helikopter. Zijn taak is om rebellen te doden met raketten en een zwaar machinegeweer. De prins vocht in 2007 en 2008 al in Afghanistan als infanteriesoldaat. Zijn dienst-

tijd werd toen afgebroken, omdat zijn verblijf was uitgelekt waardoor zijn leven extra in gevaar zou komen. Dit keer koos het Britse leger voor openheid, omdat Harry een andere rol heeft gekregen. Harry wordt door collegas aangesproken als Captain Wales. Kroonprins Charles verklaarde immens trots te zijn op zijn zoon.

De toespraak die Barack Obama hield tijdens de Democratische Conventie heeft het Twitterrecord voor een politiek evenement verbroken. Maar liefst 9 miljoen tweets werden geplaatst met #DNC2012. Dat zijn ongeveer 53.000 tweets per minuut. Daarmee streefde Obama ver voorbij de 14.000 tweets per minuut die Obamas tegenstander Mitt Romney wist te behalen. Romneys record was al eerder verbroken door de toespraken van oud-president Clinton (22.000 tweets per minuut).

4 Sport

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Oranje wint van Turkije in enerverend duel


Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatie geopend met een gelukkige zege op Turkije (2-0). Oranje moest in een drastisch vernieuwde formatie toestaan dat de beste kansen voor de tegenstander waren. Robin van Persie opende na zeventien minuten de score. Diep in blessuretijd zorgde Luciano Narsingh voor de beslissing: 2-0. Het vernieuwde Oranje van bondscoach Louis van Gaal moest toestaan dat Turkije meer dan een handvol fraaie mogelijkheden kreeg. Tot teleurstelling van de vele luidruchtige landgenoten op de tribunes sprongen de Turken slordig met de kansen om. Van Gaal verraste met zijn keuze voor keeper Tim Krul, die een defensie vormde met debutant Daryl Janmaat, John Heitinga en de onervaren Bruno Martins Indi en Jetro Willems. Wesley Sneijder vond zich terug op een middenveld met Kevin Strootman en de debuterende Jordy Clasie. De voorhoede van Oranje bestond uit Arjen Robben, Luciano Narsingh en Robin van Persie, die na 1 interland alweer de voorkeur kreeg boven Huntelaar. De nieuwe bondscoach

Philippe Gilbert pakt tweede ritzege Vuelta

De Belgische wielrenner Philippe Gilbert heeft zijn tweede ritzege geboekt in de Ronde van Spanje. De coureur van BMC was in de 19e etappe de beste van een uitgedunde kopgroep, met daarin de favorieten voor de eindzege. Gilbert toonde zich na ruim 178 kilometer de sterkste op de lastige slotklim in La Lastrilla. De Belg won eerder deze Vuelta al de negende etappe. De leidende positie van de Spanjaard Alberto Contador kwam niet in gevaar. De Vuelta eindigt zondag in Madrid.

Zilver voor wielrenster De Vaan op Paralympics

Felicitaties voor Robin van Persie na het scoren van de 1-0. (Foto: ANP)

zag in de Amsterdam Arena Bruno Martins Indi na veertien minuten bijna in eigen doel koppen. Jetro Willems gunde zijn tegenstander Arda Turan een enorme kans en ook doelman Krul ging op slag van rust in de fout. Van Gaal greep na rust in en bracht Leroy Fer

en Ricardo van Rhijn voor de slordige Clasie en onzekere Janmaat. Toch bleven de hele wedstrijd de beste kansen voor Turkije. Het Nederlands elftal onder leiding van Van Gaal vervolgt dinsdag de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd bij Hongarije.

Handbikester Laura de Vaan heeft zilver veroverd op de weg (H4). De Vaan, die eerder brons veroverde in de tijdrit, moest alleen de Duitse Andrea Eskau voor zich dulden. De 32-jarige De Vaan deed 1 uur, 41 minuten en 21 seconden over de 48 kilometer op het racecircuit van Brands Hatch. Eskau was ruim 10 minuten eerder over de finish gereden. Het brons ging ook naar een Duitse, Dorothee Vieth.

Marianne Vos wint etappe in Ladies Tour

Vierde gouden medaille voor superieure Vergeer


Esther Vergeer heeft in Londen voor de vierde keer in haar loopbaan de paralympische titel in het rolstoeltennis behaald. Aniek van Koot had in het Nederlandse onderonsje in de finale weinig in te brengen: 0-6, 3-6. Ondanks de vele successen is Vergeer dolblij met haar nieuwste titel. De druk was enorm, zei ze. Iedereen verwachtte van mij dat ik het goud zou pakken. Toch heb ik hier keihard voor moeten werken. Veel mensen vergeten dat wel eens, aldus Vergeer, die al 470 partijen ongeslagen is.

KLM Open: Luiten exit, Lafeber verder


Joost Luiten neemt na twee dagen al afscheid van het KLM Open. Nederlands beste golfer kwam gisteren in de tweede ronde totaal niet in zijn spel en schakelde zichzelf met een ronde van 73 slagen uit voor een langer verblijf op de Hilversumsche. Met een score van 3 slagen boven par bleef de 26-jarige Bleiswijker ver verwijderd van de beruchte cut. Luiten wist dat hij voor een lastige opgave stond, want zijn openingsronde van 70 slagen op donderdag was middelmatig. Hij toonde zich voor de tweede ronde strijdlustig en kondigde veel birdies aan, maar in plaats daarvan noteerde hij slechts n birdie, twee bogeys en zelfs een double bogey. Luiten eindigde vorig jaar als zesde in het KLM Open. Maarten Lafeber mag dit weekeinde wl verder spelen in het KLM Open. Hij voorkwam een voortijdige uitschakeling na een degelijke ronde van 69 slagen (1 onder par). Met die score kwam de 37-jarige oudwinnaar van het Dutch Open op een totaalscore van 139 slagen. In de tussenstand was dat goed voor een plaats bij de beste veertig.

Marianne Vos heeft de vierde etappe van de Holland Ladies Tour op haar naam gebracht. De olympisch kampioene toonde zich na 122 kilometer in de straten van Zaltbommel de snelste van een kopgroep van drie. In de sprint bleef Marianne Vos klassementsleidster Charlotte Becker (tweede) en Emma Johansson (derde) de baas. Dankzij de bonificatieseconden die ze onderweg verzamelde, is ze Becker in het klassement tot op 26 tellen genaderd. De Holland Ladies Tour wordt zondag afgesloten in Limburg met een selectieve etappe over een deel van het parcours waarop later deze maand het Wereldkampioenschap wordt verreden.

5 Economie

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Projectontwikkelaars in misre

PostNL-dochter krijgt belang in appmaker

Postbedrijf PostNL heeft via de dochteronderneming Netwerk VSP een minderheidsbelang genomen in appmaker Scoupy. Het bedrijf wilde geen financiele details over de overname. Scoupy is het bedrijf achter een gelijknamige applicatie waarmee smartphonebezitters korting kunnen krijgen in onder meer horeca.
Er worden steeds minder huizen gebouwd in Nederland. (Foto: Flickr/Jemanitori)

In juni kromp de Duitse industrile productie volgens een herzien cijfer met 0,4 procent ten opzichte van mei.

Franse president zet rijkentaks door

NEPROM, de brancheorganisatie voor projectontwikkelaars spreekt van een dramatische ontwikkeling op de huizenbouw. Aanleiding zijn de verwachtingen voor volgend jaar. Projectontwikkelaars verwachten dat er volgend jaar nog minder huizen worden gebouwd dan dit jaar. De branchevereniging verwacht dat in 2013 40.000 huizen worden gebouwd, fors minder dan in

de jaren voor de kredietcrisis. Voor 2008 werd er jaarlijks met de nieuwbouw van 80.000 huizen begonnen. Dit jaar zijn het er 50.000. NEPROM wijt de daling vooral aan het Vijfpartijenakkoord. Daarin staat dat starters vanaf volgend jaar direct moeten beginnen met het aflossen van hun hypotheek. Die maatregel is volgens de branchevereniging slecht voor de huizenmarkt.

Groei Duitse industrie doet versteld staan

De Duitse industrile sector heeft in juli 1,3 procent meer geproduceerd dan een maand eerder, meldt het Duitse ministerie van Economische Zaken. De toename komt als een verrassing want economen rekenden gemiddeld op een nulgroei. Het groeicijfer overtreft zelfs de meest optimistische prognose. Ten opzichte van juli 2011 bedroeg de productietoename 1,1 procent.

Een Frans voorstel om 75 procent belasting te heffen op inkomsten boven 1 miljoen euro wordt strikt uitgevoerd. De Franse minister van Financin heeft dat gezegd nadat kranten Les Echos en Le Figaro hadden gemeld dat de regering het voorstel zou afzwakken. Invoering van de rijkentaks is een speerpunt van de nieuwe socialistische president Franois Hollande. Beurzen
AEX Dow Nasdaq S&P 500 Nikkei 337,57 13.306,64 3.136,42 1.437,92 Gesloten +0,34% +0,11% +0,02% +0,40%

1 = US$ 1,2818

Kandidaten jagen op allochtone stem


sen hun familie vertellen dat ze op mij moeten stemmen, dan moet het toch mogelijk zijn om 20.000 voorkeursstemmen te halen, zou je denken.

Video
Maar lang niet alle kaartspelers ziet het belang er van in om te stemmen op iemand met dezelfde etnische achtergrond. Absoluut niet, zegt een vrouw zelfs, een tikkeltje fel. Het gaat er niet om of het een Surinamer is of wat dan ook, het gaat erom wie mijn zaken daar behartigt. Een andere aanwezige ziet wel de meerwaarde van een vertegenwoordiger van de eigen groep in de Kamer: Je kunt je verhaal toch beter kwijt bij je eigen mensen denk ik. En die zie je vaak op feesten enzo. Terwijl, met alle respect, een blanke Hollander, die kom

Mitra Rambaran staat 49ste op de lijst van het CDA. (Beeld: NOS)

Geen van de grote partijen heeft allochtonen op hoge posities staan op de kieslijsten voor woensdag. Dat betekent dat deze kandidaten sterk afhankelijk zijn van voorkeursstemmen om een zetel te bemachtigen. Ze zoeken dan ook nadrukkelijk de doelgroep op, dezer dagen. Zo was Mitra Rambaran, nummer 49 op de lijst van het CDA,

aanwezig op een Surinaams kaarttoernooi. Ze deelt er flyers uit en probeert mensen te overtuigen op haar te stemmen. Steun van de Surinaamse gemeenschap is cruciaal voor haar kansen op een zetel, vertelt ze. Als je ziet hoeveel mensen hier aanwezig zijn. Als al die men-

je verder niet meer tegen. Gokhan oban, nummer 24 op de lijst van D66, houdt zich niet zo bezig met het jagen op stemmen van Turkse Nederlanders. Hij voert wel campagne onder die groep kiezers, maar benadrukt dat een volksvertegenwoordiger er voor iedereen moet zijn. Het voordeel van stemmen op een kandidaat uit de eigen etnische groep is dat je beter weet wie het is. Maar het nadeel, en het grote gevaar, is dat je op een persoon stemt en niet op een partij. Als je niet weet waar de partij voor staat, kun je eigenlijk moeilijk op een kandidaat van die partij stemmen. Overigens haalde in 2010 de Partij van de Arbeid de meeste stemmen binnen van allochtonen bij de TweedeKamerverkiezingen. Afgaande op de opiniepeilingen is nu de SP het populairst.
Bekijk de video online

6 Reizen

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Onderzoek naar toestel Vueling duurt nog voort


Het onderzoek naar wat zich heeft afgespeeld aan boord van het Vueling-vliegtuig waarvan anderhalve week geleden kort werd gedacht dat het was gekaapt, is pas op zijn vroegst volgende week afgerond. Het Openbaar Ministerie wacht onder meer nog op de resultaten van het technisch onderzoek aan het toestel. Vorige week woensdag verloor het Spaanse vliegtuig onderweg naar Schiphol plotseling het radiocontact met de luchtverkeersleiding. Daarop werd besloten het onder begeleiding van twee F-16s aan de grond te zetten.

EU-systeem voor tolheffing vertraagd

Amsterdam strenger voor taxichauffeurs

Het systeem zou vooral voor vrachtwagenchauffeurs handig zijn. (Foto: Flickr/westher)

Klimmers Alpen vaak ongeoefend en te zwaar


Veel vakantiegangers die in de zomer in de Alpen de bergen opgaan, hebben vaak wel de juiste uitrusting bij zich, maar zijn ongeoefend. Ook zijn ze nogal eens te zwaar, zegt directeur Andreas Wrtele van de Oostenrijkse organisatie voor veiligheid in de bergen. Met iemand die het hele jaar niet aan sport doet en dan opeens in de vakantie vol gas geeft, loopt het niet goed af. Lees ook: Iedereen moet ook maar die Mont Blanc op

De komst van n systeem voor tolheffing in de Europese Unie is vertraagd. Veel EU-lidstaten hebben nog niet de nationale wetgeving daarvoor aangepast. Ook is er onvoldoende samenwerking tussen verschillende partijen om de zogeheten Europese elektronische tolheffingsdienst (EETS) te realiseren. Het was de bedoeling dat het systeem 8 oktober operationeel zou zijn voor zware vrachtwagens. Die deadline wordt niet gehaald, zo concludeert de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU in een rapport. Sinds 1990

hebben verscheidene Europese landen elektronische tolheffingssystemen ingevoerd, maar die sluiten niet op elkaar aan. Zo moeten voor een rit van Portugal naar Denemarken meer dan vijf apparaten op het dashboard worden gemonteerd. Dat leidt tot kosten, rompslomp en tijdverlies. EETS moet alle systemen vervangen. De Europese Commissie waarschuwde de lidstaten ook. Als de landen niet tijd aanpassingen hebben gedaan, dan zal de Commissie ingrijpen. Dat kan met een zogeheten inbreukprocedure.

De gemeente Amsterdam zegt strenger op te treden tegen taxichauffeurs die zich niet aan de regels houden bij de standplaats bij Amsterdam CS. Daarbij worden bewust de randen van de wet opgezocht, schrijft Het Parool. In de eerste 6 maanden werden al 51 vergunningen ingetrokken en 11 schriftelijke waarschuwingen uitgedeeld. Omdat de maatregelen soms op, of over de rand van de wet zitten, houden de optredens niet altijd stand voor een rechter. Soms moet het intrekken van de vergunning later weer worden teruggedraaid.

Italiaans restaurant laat gasten in natura betalen

Groeten uit Arizona

Automobilist rijdt 116 km te hard langs agent


Een automobilist in het Gelderse Lunteren een snelheidscontrole gepasseerd met een snelheid van 176 kilometer per uur. Op de weg geldt normaal gesproken een maximale snelheid van 60 kilometer per uur geldt. De automobilist die 116 kilometer per uur te hard reed, kwam even later nog eens langsrijden. Hij zette de tweede keer een snelheid neer van 112 kilometer per uur. De bestuurder kan volgens de politie een forse boete op de mat verwachten.

De crisis slaat ook hard toe in de wereld van gastronomen en eetgelegenheden. Een Italiaans restaurant in Florence heeft daarom een plan bedacht om klanten die geen geld meer hebben, toch aan tafel te krijgen en te voorzien van eten. Restauranteigenaar Donella Faggioli zei tegen het Italiaanse persbureau ANSA dat vanaf het einde van deze maand gasten met zelf geteelde of gemaakte etenswaren kunnen betalen voor de gerechten uit de traditionele Toscaanse keuken die het restaurant aanbiedt. Na een reservering kunnen gasten komen eten en afrekenen met hun zelf geteelde groenten, fruit of bijvoorbeeld zelf gerookt vlees. Die worden dan weer in de keuken van het restaurant gebruikt. Het is volgens Faggioli een manier door de hele moeilijke situatie waarin we leven heen te komen.

Dit voorjaar maakten we met tien Hollanders een motortocht met acht Harleys en een volgwagen, schrijft Siebe Noordzij vanuit Newport. In twee weken tijd legden we zon 4000 km af. Op de foto is de volgwagen, voorzien van een camera, te zien. Ook een leuke (vakantie)foto? Vandaag gemaild, morgen misschien al in de WereldKrant! Mail uw foto met een korte toelichting naar: foto.wereldkrant@rnw.nl

Servicenummers
ANWB Alarmcentrale +31 88 269 2888 ANWB Alarmjurist +31 88 269 7205 ANWB Reisdokter +31 88 269 1400 Verlies & diefstal creditcards +31 20 660 0611

7 Service

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Zomers in de Benelux
19
Glasgow Kopenhagen

19

18

Dublin

23
Londen

26

Amsterdam

21

Brussel

26
Luxemburg Parijs

28 29 25
B Bern Bern

Aberdeen Birmingham Bristol Cardiff Edinburgh Gent Guernsey Londen Maastricht Plymouth

zaterdag 11 21 9 23 9 21 8 21 13 20 12 26 13 22 11 26 10 25 7 21

zondag maandag 11 10 17 18 13 8 21 23 13 11 18 20 15 12 19 20 12 8 19 17 12 15 26 27 14 14 19 20 12 15 26 23 12 14 27 26 12 14 18 18

dinsdag woensdag droge dagen 6 5 van de 14 8 15 14 10 8 6 van de 14 16 17 9 8 van de 14 10 16 16 9 7 van de 14 10 17 17 7 7 16 3 van de 14 15 15 11 9 van de 14 22 19 13 11 10 van de 14 17 17 13 9 7 van de 14 19 18 16 11 9 van de 14 22 19 11 9 6 van de 14 17 17

Een actief lagedrukgebied koerst de komende vierentwintig uur naar IJsland. De Britse Eilanden merken de negatieve invloed hiervan in de vorm van bewolking en een enkele bui. Deze kans op een bui geldt voor Schotland en het noorden van Ierland. Elders blijft het droog en is er ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt naar 19 graden in Killarney en 26 in Londen en omgeving. Morgen trekt een storing via het westen het Verenigd Koninkrijk binnen en zorgt voor een toename van de buiigheid. Het zuiden van Engeland houdt het droog en ziet het vaakst de zon. Nederland heeft met veel zon te maken, al start de ochtend op veel plaatsen grijs. In Belgi en Luxemburg is het zonovergoten en aangenaam warm.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

07:45 08:35 08:55 09:05 10:10 10:25 11:10 11:20 11:25 12:25 12:40 13:00 13:05 14:20 14:55 15:25 16:10 16:15 16:40 17:05 17:40 18:15 18:35 18:55 19:10 19:45 20:30 20:50 20:55 22:20 23:10 23:15 23:50

De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht Strictly come dancing Strictly come dancing uitslag Nieuwsuur Politiek NOS Sportjournaal Weerbericht Amerika en Cariben 1 voor de verkiezingen En toen was er beeld Iedereen beroemd VRT Journaal We zijn er bijna! De nieuwe Rembrandt Metropolis Erica op reis NOS Journaal Sesamstraat Taarten van Abel SchoolTV-weekjournaal Sterren.nl presenteert: Dutch Valley Groenland EenVandaag NOS Sportjournaal VRT Journaal Vlaanderen vakantieland NOS Journaal Weerbericht Zomerhitte Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben Koefnoen NOS Studio Sport Eredivisie

Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

1058

Hoe los je een sudoku op? Een sudoku is een puzzel van 9 bij 9 vakjes waarvan er een aantal al is ingevuld met een cijfer. De bedoeling is dat je de overige vakjes invult, maar zo, dat in elke horizontale rij en in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 n keer voorkomen. Verder is de puzzel verdeeld in 9 blokken van 3 bij 3 vakjes, die elk ook weer de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

Zondag 9 augustus 00:20 Iedereen beroemd 01:00 VRT Journaal 01:05 We zijn er bijna! 02:20 De nieuwe Rembrandt 02:55 Metropolis 03:25 Erica op reis 04:10 NOS Journaal 04:15 Sesamstraat 04:40 Taarten van Abel 05:05 SchoolTV-weekjournaal 05:40 Sterren.nl presenteert: Dutch Valley 06:15 Groenland 06:35 EenVandaag 06:55 NOS Sportjournaal 07:10 VRT Journaal

Oplossing puzzel: Oplossing puzzel 07-09-2012

Kaasfondue

8 Achterop

WereldKrant Zaterdag 8 september 2012

www.wereldomroep.nl

Hulp voor grenswerkers verdwijnt

Twee kerken, met bjna dezelfde naam


Discussie over de IJ in Rijksmuseum is echt zo typisch Hollands Vanuit Chili, reageert Bas van der Voorn op de krant van gisteren, waarin werd gemeld dat er 27 miljoen euro naar de restauratie van zes kerken gaat. Ik kom uit Haarlem en zag de mooie foto van de Oude Sint Bavo kerk. Het verhaal over de miljoenen voor de restauratie van monumenten gaat echter over de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo. De foto is dus verkeerd. Dat is de andere Bavo kerk in Haarlem, waar ik vroeger nog in gezongen heb. Blij dat die kerk geld krijgt om opgeknapt te worden. (Red: Bedankt! Dan is dat bij deze rechtgezet.) De discussie over de IJ in Rijksmuseum duurt voort. Een lezer stelde voor om de IJ te veranderen in een Y. Maar Herman Duizend ziet daar niets in. Ik woon al ruim tien jaar in Wenen met voor Duitstaligen een onuitspreekbare naam (Duizend), maar ik denk er niet over om de naam te laten wijzigen. Zolang mijn kinderen, die niet over de Nederlandse nationaliteit beschikken de naam maar goed kunnen uitspreken. Johan Louwen heeft een duidelijke mening over het onderwerp: Wat een drukte om een IJ of een Y. Echt Hollands, zon drukte om niets. (...) Mijn naam (Louwen) is moeilijk hier in de Filipijnen, maar dat is geen probleem voor mij. Als het wel een probleem was, dan had ik niet moeten emigreren! Heeft u uw naam misschien veranderd in het buitenland? We horen het graag!
Stuur uw reactie naar reactie.wereldkrant@rnw.nl

Mensen die over de grens werken, stuiten vaak op praktische problemen. (Foto: Flickr/Vitor)

Met de mogelijke sluiting van Bureau Belgische Zaken en Bureau Duitse Zaken in het vooruitzicht, werken overheden in de grensprovincies aan nieuwe persoonlijke dienstverlening. In de wirwar van sociale en fiscale regels is het fijn als je naar een loket kunt. Door: Irina Mak Het lijkt eenvoudig: in Zeeland hebben ze een tekort aan verpleegkundigen in operatiekamers en een overschot aan leerkrachten. Een paar kilometer verder, in Antwerpen, is de situatie precies omgekeerd. Ruilen? Dat is voor veel werknemers geen aantrekkelijk idee. Werken in het ene land en wonen in het andere, brengt een hoop rompslomp met zich mee. Bureau Veel Nederlanders en Vlamingen die in deze situatie zitten, zijn in Breda wel eens bij het Bureau Belgische Zaken geweest. Daar kunnen ze terecht voor een persoonlijk gesprek over alle regels rond pensioen, kinderbijslag, arbeidsongeschiktheid, verzekering en ga zo maar door. Mensen die aan de Duitse grens werken, kunnen terecht in Nijmegen bij het Bureau

Duitse Zaken. Maar hoe lang nog? Motie Het kabinet wil deze loketten van de Sociale Verzekeringsbank eigenlijk sluiten. Het is een te dure service. Grensarbeiders kunnen ook op internet alle informatie vinden die ze nodig hebben, vindt Den Haag. Dankzij een motie van PVV-Kamerlid Besselaar kwam er uitstel. Tot 2014 blijft de dienstverlening onveranderd en blijven de bureaus bereikbaar. Ondertussen wordt onderzocht of digitale dienstverlening een alternatief is. Nee, dat is het niet, zegt Johan Robesin, Zeeuws Statenlid voor de Partij voor Zeeland en lid van de Scheldemondraad. Persoonlijk contact is heel belangrijk voor de economie. Grensarbeiders zorgen voor mobiliteit op de arbeidsmarkt. Een bereikbare informatievoorziening leidt tot meer belangstelling voor de grensregios, waar de bevolking toch al krimpt. Meerderheid in de kamer Het was Robesin die het uitstel voor de bureaus voor elkaar kreeg. Na een bezoek aan de fractie in 2011, diende de PVV een motie in die gesteund werd

door een meerderheid in de Kamer. Taalbarrire De Limburgse gedeputeerde van Economische Zaken Mark Verheijen valt Robesin bij. Als VVDer vindt hij toch dat in dit geval de overheid mensen moet helpen met informatie. Je zit hier met drie landen, drie setten regels en de taalbarrire met het Duits. Er is te weinig dynamiek op de arbeidsmarkt en over de grens werken is nu z ingewikkeld dat het niet aantrekkelijk is. Dat moet anders. Lees in de langere versie van dit artikel meer over de veranderingen voor grenswerkers. Dat artikel vindt u op de website.
Nieuws en serviceinformatie voor Nederland in het buitenland Colofon
De WereldKrant is een gratis digitale nieuwsbrief in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Stichting Radio Nederland Wereldomroep, Postbus 222, 1200 JG Hilversum, Tel: 035 - 672 42 11 Hoofdredactie: Rik Rensen Redactie: Thomas Arts, Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic en Judith Popken Vormgeving: TikiToko.com Abonnementen: www.wereldomroep.nl