Hari : rabu Masa : Tarikh : Tahun: Bilangan Murid : Tema : Menyiasat Bumi dan Alam Semesta Topik : Bumi

, Bulan dan Matahari Sub tajuk/: Menyiasat pergerakan Bumi, Bulan dan Matahari Pengetahuan sedia ada: murid telah mempelajari tentang sistem suria semasa berada di tahun 4. Objektif : memastikan murid akan dapat memahami pergerakan bumi,bulan dan matahari Hasil pembelajaran : Di akhir pengajaran dan pembelajaran ini , murid dapat 1. Menyatakan bahawa bumi berputar pada paksinya dan pada masa yang sama ia beredar mengelilingi matahari. 2. Menyatakan bahawa bulan berputar pada paksinya dan pada masa yang sama ia beredar mengelilingi bumi 3. Melakar pergerakan bumi, matahari dan bulan dengan betul 4. Menghargai tuhan sebagai pencipta alam Bahan bantu belajar : 1. music box 2. glob 3. kertas a4 4. label/ tag 5. kertas mahjong/ video 6. lembaran kerja Kemahiran Saintifik : 1. Memerhati 2. Membuat inferens, 3. meramal, 4. berkomunikasi 5. menggunakan perhubungan ruang dan masa 6. mentafsirkan maklumat KBKK : 1. menjana idea 2. penyelesaian masalah 3. menghubungkaitkan 4. menganalisis 5. membuat kesimpulan nilai murni : 1. menyedari bahawa sains merupakan salah satu cara untuk memahami alam

6. Music box Kps : 1. 2. berfikir secara rasional Pencetusan idea (15 minit) -matahari merupakan pusat sistem solar kita. hormat-menghormati 2.5°dari paksi menegak dan ia memerlukan 24jam untuk membuat 1 putaran lengkap Bbm : 1. 5. Murid-murid memerhatikan ‘music box’ yang ditunjukkan oleh guru.adakah ia berputar secara bebas atau mengikut paksinya? 3. Label /tag Glob Kertas mahjung/ powerpoint Memerhati Membuat inferens . 2. Kertas A4 KPS: 1. menganalisis Nilai: 1. Hormat-menghormati Bekerjasama Berani mencuba berfikir secara rasional Isi kandungan . menjana idea Nilai: 1. 4. matahari dan bulan dengan arahan guru matahari bulan Penstrukturan semula idea (20 minit ) 3. 3. menggunakan perhubungan ruang dan masa 3.peredaran bumi. berkomunikasi KB : 1.Apakah yang ada boleh boleh perhatikan daripada ‘music box’ tersebut? . 2.Adakah ia berputar? .2. bekerjasama 3. KPS: 1. 2. bekerjasama 2. matahari dan bulan Aktiviti pengajaran dan pembelajaran 1. Murid diperkenalkan tajuk pengajaran hari ini. 3. Langkah Orientasi (5 minit) Menghargai sumbangan sains dan teknologi . bumi 1.bumi berputar pada paksinya dari barat ke timur . memerhati 2.Benda tersebut berputar pada paksinya. Murid menjawab soalan guru: . bumi mengedar mengelilingi matahari dan pada masa yang sama bulan beredar mengelilingi bumi. Murid mendengar penerangan daripada guru. menghubungkaitkan 2. murid melakarkan kedudukan bumi. Catatan Bbm: 1. . mentafsirkan maklumat KB: 1.putaran bumi adalah condong 23.bulan dan matahari dengan melekatkan gambar yang dilukis tadi di badan murid bersama guru melakukan simulasi pergerakan bumi dan bulan mengelilingi matahari. Murid diingatkan oleh guru bahawa menghargai sumbangan sains dan teknologi kerana membolehkan . berkomunikasi 2. berfikir secara rasional Bbm: 1. ‘ 3 orang murid tampil ke hadapan untuk mewakili bumi. 1. berani mencuba 3.

Murid memperbetul jawapan dengan pen. 1. 4.bulan beredar mengelilingi bumi dan mengambil masa 28 hari untuk membuat satu putaran lengkap . Memerhati 2. .matahari merupaka pusat sistem solar Kesan putaran bumi 1. Bumi dan bulan bergerak mengelilingi matahari. Berfikir secara rasional . Lembaran kerja KPS : 1. Bulan mengelilingi Bumi. Kejadian siang dan malam 1. 1.bumi dan bulan beredar mengelilingi Matahari pada masa yang sama. KB : 3. . 3. Berfikir secara rasional KPS : 1.bumi bukan sahaja berputar pada paksinya tetapi juga beredar mengelilingi matahari pada masa yang sama. BBM : 1.bumi dan bulan beredar mengelilingi matahari. Meramal B erkomunikasi Menganalisis Menghargai sumbangan sains dan teknologi Hormat-menghormati Bekerjasama berfikir secara rasional Aplikasi idea (15 minit ) . 2. Bekerjasama 2.bumi mengambil masa 365 ¼ hari @ 1 tahun untuk membuat 1 peredaran lengkap mengelilingi matahari.bumi dan bulan berputar pada paksinya. Bumi berputar di atas paksinya. 4. 2. Berkomunikasi KB : 1. 2. Bumi mengelilingi Matahari 3. . 2. Nilai : 1. Penutup (5 minit) 1. Bekerjasama 2. Bumi mengambil masa 24 jam untuk membuat satu putaran lengkap. 4.bulan berputar pada paksinya .kita mempelajari pelbagai keindahan dan keunikan alam serta kebesaran Tuhan sebagai penciptanya.kita tidak dapat merasai putaran bumi kerana bumi sangat besar . 6. Bulan mengambil masa 28 hari untuk membuat satu putaran lengkap. Murid bersama guru berbincang hasil kerja mereka. . Murid melengkapkan lembaran kerja yang diberi oleh guru. Membuat kesimpulan Nilai : 1. 5. Penyelesaian masalah Nilai : 1. 3. Berkomunikasi KB : 1. Murid merumuskan pelajaran pada hari ini. Kedudukan dan panjang bayang-bayang berubah sepanjang hari 3. matahari kelihatan terbit di timur dan terbenam di barat. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful