Descrierea organizatiei

 Infiintata in 2006 – firma particulara, patriarhala ( de familie)  Un punct de lucru : Fagaras, Judetul Brasov  7 angajati  3 departamente cu 2 compartimente: economic ( contabilitate, resurse umane); tehnic (proiectari, executii) si administrator.  Media de varsta aproximativ 27- 50 de ani  Domenii de activitate: de proeicatarea , executii si instalatii de gaze naturale

1

Ghid Pentru Analiza Muncii

1. Definirea postului de munca: a) Denumirea oficiala : instalator autorizat de executie si proiectare b) Sarcina de baza: intocmeste schitele preliminare executiilor gaz metan , intocmeste deviziu estimativ, intocmeste oferta fianala in urma colaborarii cu proiectantul sef, coordoneaza lucrarile de executie. c) Cadrul organizational: compartimentul de instalatii de utilizare gaze naturale; este o interprindere particulara , organizatie patriarhala(de familie; este formata din administrator , departamentul economic format din compartimentul de contabilitate, compartimentul de resurse umane si departamentul tehnic format din compartimentul proiectari si compartimentul executii.

2. Conditiile materiale ale muncii: a) masina de serviciu , biax, menghina, tevi , scule,2 calculatoare,2 imprimante, 2 birouri b) materiale : coli de hartie, dosare, pixuri, registre, chitantiere, penrtu executie: tevi, menghina 3. Descrierea muncii: - Importanta operatiei -7 este foarte importanta deoarece trebuie sa intocmeasca schitele preliminare ale lucrarilor de excecutie a gazelor naturale la timp pentru a fi realizata operatia de executie. - 2-3 h de cate ori clientii solicita intocmirea de proiecte de gaz metan - Este controlata de catre directorul general , autocontrolul de carte instalatorul autorizat - Munca este dinamica deoarece mai intai se merge pe teren pentru masuratori , penrtu a vedea cate ochiuri exista, unde sunta amplasate,iar apoi este realizat proiectul - Exista , stres , neintelegere cu clientul - Munca creativa
2

prestatii sociale (prime.- Munca variata Exista dependenta in luarea deciziilor daca se cere initiative Munca este individuala. 30 de zile de concediu fara plata acordat o singura data . concedii. Pe durata concediuli de odihna salariatii au dreptula la o indemnizatie care nu este mai mica decat salariul de baza si indemnizatia penrtu finctia de conducere . decesul bunicilor . concediul de odihna anual. platit de 25 de zile lucratoare. in cadrul aceleasi unitati. decesul sotului. vor beneficia de un concediu maxim. donator de sange conform legii. nasterea unui copil 2 zile. concediul fara plata – pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata de maximum 30 de zile pe an. la un concediu minim . platit de minim 21 de zile lucratoare. In departamentul de executie sunt zgomote ale tevilor. penrtu pregatirea si sustinerea lucarilor de diploma in invatamantul superior. Mediul fizic: Mediul de lucru ofera un ambiant modern . se colabireaza cu alti lucratori si alte compartimente Angajatul raspunde de bunurile folosite 4. este iluminat. Salariatii cu vechime mare de 15 ani. casatoria uni copil 2 zile. confortabil si placut care sa favorizeze activitatea profesionala. Furnizeaza de informatii de care au nevoie clientii sa le obtina. Promovari Concediu platit pentri evenimente familial deosebite. Retributie . alte benficii). amabil si colegial cu persoanele cu care au relatii de colaborare. parintilor. salariatii au dreptul la zile de concediu platite dupa cum urmeaza:casatoria salariatului.5 zile. cu mutarea domicilului in alta localitate. seral sau fara frecventa. Pntru evenimentele deosebite . la schimbarea locului de munca. - - 3 . Programul de lucru: cu norma intreaga 2 ore efectiv pe zi 8 ore pe zi 40 de ore pe saptamana 10 ore pe saptamana exista pause de masa la pranz 5. Insa uneori exista conflicte intre directorul general si executanti Statutul postului potrivit 6. asigurari soaciale. Mediul psihosocial : se solicita un comportament adecvat . surorilor-1 zi.5 zile. copiilor. socrilor 3 zile. fratilor.salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic .

Timp de odihna se mai acorda in sarbatorile legale si religioase precum: 1si 2 ianuarie Prima si a doua zi de Pasti 1 mai\\ Prima si a doua zi de Rusalii Prima si a doua zi de Craciun 6. rapiditatea miscarii membrelor. Cerinte profesionale: operare PC. 4 .- coprespunzatoare lunii in care se efectueaza concediul proportional cu durata acestuia. Pregatirea profesionala : diploma bacalureat. exprimarea in scris. curs instalator. atentei distributive. atentie selective. experinete minime 8. autorizatie individuala obtinuta de ANRE 7. exprimare orala. intelegerea limbajului scris/ oral. Cerinte fizice: a) Aptitundini : orinetare in saptiu. dexteritate manuala.

ucrarilor executiilor gazelor naturale. Acţiuni/Elemente:  Intocmeste deviziu estimativ  Intocmeste oferta finala in urma colaborarii cu proiectantul sef  Coordoneaza lucrarile de executie (necesar materiale.  Integrarea postului de munca in structura organizational: o Pozitia postului : este pe pozitia a treia o Se suborduneaza: directorului general o Sudordoneaza: instalatori executati si sudori  Responsabilităţi. Sarcini.Fisa Postului dupa Horia Pitariu  Date despre postul de munca :  Denumirea postului – instalator autorizat executie si proiecatre a gazelor naturale  Nr persoanelor angajate pe postul respective : 2 persoane  Obiectul principal al postului de munca: Intocmirea schitelor preliminare ale . Activităţi. transport materiale. testeaza calitatea materiala) aflate pe piata  Competenţele postului de muncă:  Diploma bacalureat  Curs instalator  Operare PC  Permis de conducere categoria B  Autorizatie individuala obtinuta de ANRE gradul I sau II  Atribuţiile postului de muncă:  Coordonarea lucararilor de executie  Realizarea in timp eficient a schitelor  Mresul la masuratori  Promtitudine  Seriozitate  Pinctualitate  Corectitudine  Conditiile materile ale muncii: 5 .

Judetul Brasov  Condiţiile de muncă:  cu norma intreaga  2 ore efectiv pe zi  8 ore pe zi  40 de ore pe saptamana  10 ore pe saptamana  exista pause de masa la pranz  Pregătirea necesară postului de muncă :  Diploma bacalaureat  Permis de conducere  Autorizatie individuala ptinuta de ANRE  Curs instalator  Salariul şi condiţiile de promovare: salariu minim pe economie in functie de acticitatea realizata.      Masina de serviciu Computer Imprimanta Dosare Coli Xerox Papetarie  Relatiile cu alti angajati:  Colaboreaza direct cu proiectantul sef  Colaboreaza direct cu instalatorii executanti si sudori  Intretine relatii cu GDF Gaz de France Fagaras . vor fi promovati cand competemtele lor vor fi peste postul ocupat. 6 . prime .

Raspunde précis la intrebare . riscul ca are o incredere rationalain sine si in ceea ce il inconjoara. date.Grila de observatie Categoria Dimensiuni Scale de evaluare 1 2 3 4 5 6 7 8 10 9 Gandire logica Evoca. ca a inteles bine intrebarea x x Aptitudini calitati Motivatie realista si ambitioasa. locuri si cifre. se asigura ca a fost bine inteles. nume. rezuma. Optimism fara naivitate. Capacitatea de a avea 7 x . si realitate. x activitatile. descrie experienta trecuta cu claritate. Motivare de ceea ce face/ va face viziune pe termen lung si nu limiteaza “aici si acum”. formeaza fraze complexe dar usor comprehensibile Maturitate. . x raspunde organizat la un subiecte complexe . x Capacitate de initiative. inrelege repde sensul intrebarii. face distinctie intre dorinte. Exprimare clara si precisa. precizie. dupa un discurs mai lung . Iubeste viata sub toate aspectele ei. imaginatie. Convingeri personale solide. tonus pozitiv.

inlatuire cu amabilitate argumentele fara a o face ostentativ .a mbitiilor. fara suport. x Convingere . Este capabil sa zambeasca sau chiar sa rada in timpul interviului comportamente Se exprima clar . dificultati . de incredere.arugemtare Este convigator. nintelegeri(scorare inversa) Este direct . de a lucra singur. Copmparare si non. cu incredere asupra viitorului. : nu pare sa acunda numic important. comentarii x x x X 8 . poate prezenta un defect ca pe o calitate etc. conflicte. fara incurajari constante . salariilor Vorbeste despre problem . cuplata de tolerant scazuta. loial x Alte observatii. de a lucre in echipa.Initiative.confidentialitate Aptitudine de comparare cu cailati . sincer. Independenta Este indepenedent si prefera o munca in care sa-si asume intreaga responsabilitate si sa primeasca ordine. capacitatea de a se face inteles. este dominator.

 La ce materii reusita era cea mai mare? La informatica si analiza matematica  La ce materii ati avut rezultate mai bune? La geometrie.  Ati putea sa vorbiti despre alte activitati desfasurate de dvs in acea perioada? Pai in acea perioada a am jucat fotbal la echipa Nitramonia din Fagaras. daca nu va deranjez. si doresc sa obtin ccateva informatii despre postul de instalator autorizat de executie si proiectare.Ghid de Interviu Semi. Exprienta profesionala si activitatea actuala.  Cum va auto-caracterizati ? Care sunt trasaturile de personalitate care va definesc? Pai. punctualitatea.Structurat Buna Ziua!Ma numesc A. pentru ce imi place sa lucrez pe calculator (computer). seriozitatea. A fost ce mai frumosa preioada din viata mea in care am legat frumose prietenii.  Care este experinta dvs profesionala? 9 . Am urmat un curs de instalator. Da se poate.  De ce ati ales aceasta facultate/ profesie ? Am ales aceasta facultate pentru ca imi place matematica si informatica. promtitudinea.? Pai am urmat facultatea de matematica-informatica din cadrul Universitatii Transilvania Brasov. Va rog sa imi permiteti sa va adresez cateva intrebari. sociabilitate Studiile candidatului:  Va rugam vrobiti-ne putin mai detaliat despre anii dvs de studii(universitare). fara deranj.

va multumesc pentru colaborare si ca va-am furat din timpul dvs . am relizat instalatii gaze naturale  Care este ocupatia dvs actuala? Acum lucrez ca instalator autorizat de excutie si proiectare.  Descrieti o zi obisnuita de lucru de-a dvs? Pai merg la serviciu unde intocmesc schitele preliminare a lucrarilor de executie gaze natural. dorinta de a avea activitate. va ro sa le puneti. nevoia de banii.  Care este cea mai importanta realizare pana acum? Proiectarea de instalatie de gaze industrial la un consum de gaze naturale cu un consum foarte mare la o statie de asfaltare.  Care sunt punctele” forte”ale personalitatii dvs? Promtitudine.  Care sunt planurie dvs de viitor? Sa imi ajut fratele sa isi dezvolte afacerea (firma) .  Ce va motiveaza in muca? Faptul ca imi place ceea ce fac . intocmesc oferta finala in urma colaborarii cu proiectantul sef. sinceritate in munca. sa creeze noi locuri de munca. Bine.  Care sunt punctele “slabe”ale personalitatii dvs? In unele cazuri sinceritatea este un punct slab pentru mine.Pai am lucrat ca profesor de informatica la cercul militar. Caracteristici personale. Nu nu mai am . coordonez lucrarile de executie . instalatii.  Ce apreciati mai mult in viata? Corectitudinea Acum. aveti intrebari. sa fac ca mai multe proiecte. 10 . mi-a facut placere .

Checklist Comportament teoretic present Zambeste fiecarui client care intra in sucursala Intocmeste diferite oferte de asigurare Foloseste un limbaj adecvat in conversatiile cu clientii Clarifica problemele ridicate de clienti si le explica in cazul in care sunt neintelegeri Detine o mare capacitate de coordonarea lucartorilor de executiepropriilor colaboratori Detine o dexteritate vizuala foarte buna in operarea cu computerul Detine o abilitate de negociere foarte mare cu clientii sai Detine un nivel foarte mare de responsabilitate in intocmirea a schitelor preliminare a lucrarilor executiilor gazelor natural Acord puternic X Acord Indecis Dezacord Dezacord puternic X X X X X X X 11 .

Are un limbaj X verbal clar. adecvat Se prezinta intotdeauna la locul de munca la timp Detine abilitatea de X atentie concentrata la realizarea schitelor pe calculator Mentine contactul vizual cu clientii Nu este monoton si X plictisitor Se asigura ca a X transmis toate informatiile importante superiorilor Are o atitudine pozitiva in relatie cu clientii X X X 12 . concis.

Postul de muncă imediat superior :Proiectant autorizat instalatii gaz metan ....Întreprinderea/Compania : SC SORINSTAL SRL ..……………… ………Acest post face parte din departamentul tehnic compartimentul de proiectare .. Se realizeaza proiecte de gaze naturale si executia lor .. intocmeste deviziu estimativ . ACTIVITĂŢI.……………………….….Descrierea pe scurt a postului de muncă (amplasare. coordoneaza lucarile de executie ……………………………………………………………………….Serviciul de care aparţine postul de muncă : Instalatii de utilizare gaze naturale ..Grila de observatie dupa Horia Pitariu I. In acest post se intocmeste schitele preliminare ale lucrarilor executiiilor gazelor naturale . IDENTIFICAREA ŞI DEFINIREA POSTULUI DE MUNCĂ . prin ce sau cine o face?…………Interferenta se face cu proiectantul sef. ……………………………………………………………………………………………………………………………………………… …………………………………….. ………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………… 13 . ce se vinde etc.Denumirea postului : instalator autorizat de executie si proiectare a gazelor naturale .Postul de muncă imediat inferior :instalatori executanti . intocmeste oferta finala in urma colaborarii cu proiectantul sef .…………………………………… …………………………………………………………………………………………….…………………………………………………………………………………………… ………………………………….… ………………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………………………………………… .).. .Interfaţa cu alte posturi. II. SARCINI ŞI OPERAŢII SPECIFICE POSTULUI…………. ………………………………………………………………………… ……………………….…………………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………. ce se face în postul respectiv..

consta intr-o prevenire in cris a salariatului prin care i se pune in vedere faptul ca in cazul savarsirii de noi abateri ii va fi aplicata alta sanctiune mai grava. .Maniera obişnuită de angajare în postul de muncă respectiv:…………prin Cv. interviu.…….... RI=responsabilitate şi iniţiativa luată. CONSECINŢE . Sanctiunea se aplica salariatului care a savarsit cu intentie sau din culpa o fapta care nu a produs prejudicii societatii.Rezultatul concret al activităţii postului. C=sarcină controlată. selectare de personal. caracteristici de identificare contradictorii. perioada de proba …………………………………………………………………………………….…………………………………………………………. .……………………………………………………………………. clientii nu vor putea sa puna incalzirea centrala.Consecinţele erorilor legate de deţinătorul postului de muncă ? Riscuri de sancţionare ?……advertismentul scris.Maniera obişnuită de formare profesională sau de calificare:……prin cursuri de instalator proiectare gaze naturale………………………………………………………………………………… ………… 14 . L=liberă (la discreţia operatorului pentru execuţie).. ACCESUL LA POSTUL DE MUNCĂ (modalităţi de angajare) . IV. . D=durata sarcinii în minute. FC=frecvenţa controlului. F=frecvenţa şi periodicitatea sarcinii. Ce devine munca prestată ?…………realizarea unui proiect ale gazelor naturale ……………………………………………………………………………. III.Consecinţele eventualelor erori în ce priveşte produsul sau serviciul ?……… conflicte cu clientii….Definiţia sarcinii utilizate P L RI F C FC D Mijlo ace Legendă : P=sarcina trasată din timp şi continuu.

.Cum sunt prezentate metodele de muncă? Metodele de munca cu multa atentie.Există tot ceea ce îi trebuie unui post de muncă (instrucţiuni. explicatia este realizata cu precizie pentru a putea fi inteleasa. ………………………………………………………………………………………… ……..)?……………modelele de munca sun prezentate oral………………………………………………………. ……………………. VI. de a merge si el la masuratori.Cum sunt prezentate modelele de muncă (scris. ……………………………………………………………………………………. prescripţii etc.Unde?……la sediul firmei. . V.Formarea profesională şi calificarea titularui prezent:………prin obtinerea unei autoriztii obtinuta de ANRE………………………………………………………………………………………… ……….. . CONTROLUL ..de a expilca ceea ce nu intelege clientul. Când?……odata pe luna ………………………………………………………………………………………… ………………………………………. .……………………… .Cu ce grad de precizie sunt prezentate metodele de muncă?…………sunt prezentate cu un grad mare de precizie. ………………………………………………………………………………………… ………………………. oral.. odată pentru totdeauna etc. de a avea opinii in realizarea schitelor .)?………………da exista instructiuni.. proiectantul sef ………………………………………………………………………………………… ………………. reguli de operare.Cine controlează?………………inspectori ANRE. . la client unde poate sa vada daca schita corespunde cu instalatia realizata de catre instalatorii executanti si sudori. 15 . METODE DE MUNCĂ . reguli de operare………………………………………..Ce marjă de iniţiativă îi este lăsată titularului postului?………Are initiativa de a coordona instalatorii executanti si sudori .

Cu ce drepturi de sancţionare?………prin venirea cu un adevrtisment ………………………………………………………………………………………… ……………………………….. ………………………………………………………………………………………… …………………. Se incerca sa se creeze un mediu ambiant modern..Factorii fizici ai muncii:……zgomot. computer.Particularităţile locului de muncă (schimburi)……Prin faptul . . .Orarul de muncă…timpul de lucru este de 8 ore/zi. ... Zgomot Iluminat Umiditate Vibraţii Praf Alţi factori .. VII.……………………… . .Riscuri vizavi de condiţiile fizice de muncă……distragerea atentie de la munca ………………………………………………………………………………………… ……………………. .Cum?……Prin deplasarea la client acasa . ………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………….. ……iluminat.………………………………………………………………………………………… ……………………………………….Factori fiziologici implicaţi în munca prestată: 16 . zogmot facut de alte persoana. ………………………………………………………………………………………… ………………………………………. de la imprimata. 40 de ore pe saptamana sau 2 ore efectiv pe zi si 10 ore pe saptamana dupa caz. prin verificare realizata de carte proiectantul sef. CONDIŢIILE FIZICE ŞI FIZIOLOGICE DE MUNCĂ. ………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………. ca este o firma privata o organizatie patriarhala muncase realizeaza la diretorul sef acasa unde intro camera (birou) alocat.

participare la actiuni colective organizate inconditii legale. birouri compartimente etc.Ritmul de muncă (solicitarea) Poziţii posturale factori fiziologici Oboseala Efort Alţi VIII.Relaţii interpersonale funcţionale:……bune. Relaţiile cu colegii : respectare principiului egalitatii Relaţiile cu subordonaţii : respectarea demnitatii si a constiintei sale fara dicriminare . dreptul de egalitate de sanse si de tratament. acces la formarea profesionala. dreptul la pauza de masa . CONDIŢIILE PSIHOSOCIALE ALE MUNCII . 17 . poatra raspunderea penrtu buna desfasurare a activitatii din sectorul pe care il coordoneaza Avantajele postului de muncă : dreptul la salarizare penrtu munca depusa.Existenţa sau nu a unui grup (echopă de muncă):……exista 2 echipe de munca……aceea de proiecatre si executie. de executie realizarea instaltiilor ………………………………………………………………………………………… ……… . socializare. Sefii de servicii .Condiţiile sociale ale muncii: Cum este privit de alţii postul respectiv de muncă Statutul postului de muncă (ierarhia în organizaţie) : Societatea incurajeaza relatiile ierarhice bazate pe efortul coomun orientat catre realizarea obiectivelo sale.Condiţiile psihologice de muncă (în ce constau): Stilul de conducere al şefilor : stil mediu oscilant Gradul de supleţe al instrucţiunilor si orarelor : rigurozitate si respectate Relaţile cu alte echipe : bune de colaborare Relaţiile cu superiorii : sa fie respectati. repausul zilic. foarte bune de colaborare eficeinta ………………………………………………………………………………………… ……………………………… . saptamanal. promovari.

. sunt oferite si prime in fuctie de munca prestata Posibilităţi de promovare : atunci cand sunt depasite competentele postului.Salarizarea . minim pe economie. 18 . penrtu realizarea eficeinta si calitativa a muncii.Tipul responsabilităţilor titularului postului în raport cu instrumente şi maşini :este responabil in raport cu instrumentele si masinile utilizate în raport cu produsele muncii în raport cu securitatea muncii : responsabilitate mare in raport cu produsele si securitatea muncii în raport cu alţii : responsabilitatea de ai respecta pe ceilalti angajati în raport cu perfecţionarea profesională : angajatul trebuie sa atinga un nicel de perfectionare bun.

scrie matreialele intr-un registru. Coordoneaza lucrarile executie Face necesarul de de materiale Testeaza calitatea. Activitate Actiuni / elemente Scrie. vorbeste. Colaboreaza Publica Colaboreaza. porneste programul de calculatorul operare PC Autocad pentru a Conduce masina realiza schitele 2. negocieaza Planifica sarcinile instalatorilor executanti si sudori Tine evidenta materialeor Conduce masina Porneste si opreste masina. Sarcina Deplasarea la client pentru a lua masuratori in vederea realizarii schitelor. comunica/ vorebeste cu instalatorii. Job Specification dupa KSAO Cunostinte KASO Operare Pc Cursuri de instalator Proiectarea de schite Deprinderi Responsabilitati Intocmeste schite preliminare ale lucarilor executiilor gazelor naturale Intocmeste oferta finala in urma colaborarii cu proiectantu sef Coorderneaza lucrarile de executie Sa stie cum se realizeaza Redacteaza schitele 19 .Job Description dupa Levin Responsabilitate/indatorire 1. intocmeste oferta finala in urma Promoveaza firma colaborari cu proiectantul sef 3. Intocmeste schitele preliminare ale lucarilor. tasteaza la Foloseste calculator. executiilor gazelor naturale. transporta material Indruma Verifica/ instalatorii executanti si sudorii Ofera.

superiorii si clientii in cu care este in contact vederea realizarii unor actiuni. Atentie selectiva Capacitatea de a-si concentra atentia asupra sarcinii de indeplinit in prezenta unor stimuli perturbatori sau in conditiile monotoniei Capacitatea de a recepta in acelsi timp Atentia distributiva informatii provenind din doua sau mai multe surse pri deplasarea continua a atentiei de la o sursa la alta .Atitudine de cooperare cu ceilalti . Aptitudinea numerica Capacitatea de a efectua corect cele patru operatii aritmetice. personae) potrivit unor criterii sau reguli dinainte stabilite si folosite Reprezentari spatiale Capacitatea de a-si reperzenta anumite miscari sau transformari ale unor figuri sau corpuri saptiale de a-si imagina cum ar arata acestea in urma unor schimbari determinate. Inteligenta sociala Organizeaza actiuni de promovare a imaginii firmei Comparare si non. pornirea computer-ului De finalizare a sarcinilor in Promoveaza imaginea firmei care este implicat De comunicare cu persoanele Comunica cu colegii. inferorii si clientii 20 . capacitatea de a se face inteles Responsabilitatate si Coodoneaza lucrarile de executie autocontrol comportamental Corectitudine Capacitatea de a fi cinstit cu superiorii.Aptitudini Calitati personale schitele Utilizeaza soft de realizarea schitelor in Sa stie cu ce program de Autocad realizeaza schitele Foloseste imprimanta. aprinderea. Ordonarea informatiei Capacitatea de a ordona anumite elemente obiecte. de a lucra confidentaialitate in echipa cuplata de tolranta crescuta .

Editura Polirom. Zoltan Boghaty(2004). Proiectarea fiselor de post. Horia Pitariu. 2. 21 . Bucuresti. Ed Polirom. Manual de tehnici si metode in psihologia muncii si organizationala. Evaluarea personalului.BIBLIOGRAFIE 1. Evaluarea psihologie a personalului.2006. 3. Editura. Iasi. Irecson. Ticu Constantin (2004). Iasi.

22 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful