You are on page 1of 6

Perniagaan Runcit

OBJEKTIF KAJIAN Objektif Kajian yang dijalankan ialah supaya pelajar dapat :1) Mendefinisikan konsep dan jenis perniagaan runcit di pasar minggu pekan Parit Sulong. 2) Menghuraikan dan menjelaskan kepentingan perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 3) Menghuraikan dan menjelaskan faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 4) Menghuraikan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 5) Mencadangkan langkah untuk mengurangkan kesan kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. 6) Memupuk nilai mencintai alam sekitar dan meningkatkan semangat bekerjasama untuk mengatasi masalah kesan negatif perniagaan runcit di pekan Parit Sulong. (Nombor 6) KAWASAN KAJIAN 1) Kajian ini telah dijalankan di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor. 2) Pasar minggu ini diadakan pada setiap hari sabtu bermula 7.00 pagi hingga 1.00 petang. Pelbagai barangan dijual seperti ________________________________ 3) Lokasi pasar minggu ini ialah di pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 4) Pekan Parit Sulong ini mempunyai bentuk muka bumi _____________. Pekerjaan utama penduduk ialah dalam sektor _________ dan sesetengahnya _____________ 5) Lokasi kawasan kajian ini terletak kira-kira ____ kilometer dari Bandar Batu Pahat dan kira-kira ______ km dari tempat tinggal saya. PETA KAJIAN 1) Lukis Peta Daerah / Zon Batu Pahat i) Tajuk dan Bingkai [1 m ] ii) Nama kawasan kajian dan arah mata angin [ 1 m] nota : tandakan kawasan kajian 2) Peta Pekan Parit Sulong ( pelajar diminta melukis peta kawasan kajian tempat mereka menjalankan kajian) = kena lukis sendiri dan lengkapkan dengan i) Tajuk dan Bingkai [1 m]

2) meningkatkan taraf hidup/pendapatan penduduk . 2) Temu Bual = seterusnya saya telah menemubual beberapa orang penduduk kampung untuk _________ 3) Soal Selidik = menyediakan 20 borang soal selidik yang perlu diisi _____________ 4) Rujukan = selain itu. . 8.2 Kepentingan perniagaan runcit di kawasan kajian 1) menyediakan peluang pekerjaan .perniagaan pasar minggu ini dapat memberi peluang kepada peniaga untuk meningkatkan taraf hidup dan menambah punca pendapatan mereka. 3) memudahkan penduduk tempatan membeli barangan . buah-buahan dan pakaian. penjual ikan dan sayur. saya juga membuat rujukan di perpustakaan dan melayari internet untuk mendapatkan maklumat tambahan (Nombor 8) DAPATAN KAJIAN 8. .perniagaan pasar minggu ini dapat menyediakan peluang pekerjaan kepada peniaga-peniaga kecil.dapat menjimatkan masa dan kos penduduk. penjual aiskrim. perniagaan runcit ialah perniagaan yang menjalankan urusniaga menjual kepada pengguna terakhir dalam kuantiti yang sedikit untuk kegunaan diri sendiri. Sebagai contohnya. ahli keluarga. Biasanya gerai yang didirikan bersifat sementara dan mereka ini akan bergerak daripada satu tempat ke tempat yang lain. isi rumah atau untuk diberi kepada individu lain seperti rakan dan jiran. Jenis perniagaan runcit yang terdapat di kawasan kajian ini ialah perniagaan runcit kecil-kecilan sahaja. Sebagai contohnya. penjual makanan dan minuman.1 Konsep dan jenis perniagaan runcit di kawasan kajian Menurut buku teks perdagangan tingkatan empat.pasar minggu ini menyediakan pelbagai barangan dan pembeli tidak perlu ke bandar Batu Pahat.ii) Arah mata angin dan petunjuk [ 1 m] iii) Simbol Piawai [ 1 m ] iv) Kekemasan dan kesempurnaan peta [ 1 m ] (Nombor 7) KAEDAH KAJIAN 1) Pemerhatian = saya telah membuat pemerhatian di pasar minggu ini untuk mendapatkan maklumat tentang kajian yang dijalankan. berniaga _____________ dapat memberikan pendapatan tambahan kepada peniaga.

2. 1. Unsur patriotisme 8. kerepek. sayursayuran dan buah-buahan dengan harga yang berpatutan. hasil kraftangan dan lain-lain.pasar minggu ini tidak memerlukan modal yang besar.pasar minggu ini menjual barangan yang segar seperti ikan.30 pagi dan berakhir pada 1.4) membolehkan penduduk tempatan memasarkan barangan jualan .lokasi pasar minggu ini sangat strategik kerana terletak di tengahtengah pekan Parit Sulong dan mempunyai kemudahan jalan raya yang selesa. 2) Modal.5) Darjah ketersampaian . . 5) menyediakan barangan segar . 4) Pertambahan penduduk.00 petang.3 Faktor yang mempengaruhi perniagaan runcit di kawasan kajian 1) Governan . Kebanyakan peniaga mengeluarkan modal yang kecil antara RM 200 – RM 300 untuk berniaga di pasar minggu ini. .penduduk di kawasan lain turut sama singgah ke pasar minggu ini.3) InfrastrukturAntaranya tapak perniagaan yang selesa dan strategik.4 Kesan negatif perniagaan runcit di kawasan kajian Ketika melaksanakan kerja kursus ini. Masalah sosial . Unsur patriotisme 8.pelanggan yang mencuri barang perniagaan. Ini disebabkan oleh bilangan penduduk di kawasan ini yang semakin bertambah.Kerajaan telah menyediakan tapak-tapak perniagaan kepada peniaga yang ingin menjalankan perniagaan. tempat meletakkan kenderaan yang luas dan tempat pembuangan sampah yang sistematik.6) Kesesuaian waktu berniaga.pasar minggu ini memberi peluang kepada penduduk tempatan untuk memasarkan barangan jualan mereka seperti buah-buahan.pasar minggu ini menjalankan perniagaan pada hari sabtu (hari cuti) iaitu bermula pada pukul 7. Persaingan dengan .pasar minggu ini menjadi tempat pelajar sekolah berpeleseran dan melakukan perbuatan yang menjolok mata seperti berpegangan tangan dan memakai pakaian yang kurang sopan.kebiasaannya pasar minggu ini menjadi tumpuan penduduk untuk membeli belah. terdapat beberapa kesan negatif yang telah dikenalpasti.

terdapat kemungkinan pengunjung akan ditipu oleh peniaga yang menjual barangan melebihi harga biasa. persekitaran kawasan pasar minggu ini akan dipenuhi dengan sampah sarap.kebiasaannya selepas habis berniaga. 6.kedai runcit tempatan . Pencemaran . 3. Kempen kesedaran . 5.Keadaan ini boleh menyebabkan rasa tidak puashati kerana pelanggan kedai runcit tempatan akan kehilangan pelanggan dan akibatnya mereka akan mengalami kerugian. Kesesakan lalu lintas . Menyediakan kemudahan asas . Unsur patriotisme 8. Barangan tidak berkualiti .pihak berkuasa perlu menyediakan lebih banyak tong sampah di kawasan perniagaan bagi memudahkan peniaga membuang sisa dan sampah ke dalam tong tersebut.kebanyakan harga barang di pasar minggu ini tidak dipantau oleh pihak kerajaan.kerajaan perlu sentiasa memantau dan mengawal harga barangan yang dijual di pasar minggu ini bagi mengelakkan pembeli daripada ditipu oleh pihak peniaga.5 Cadangan Untuk Mengurangkan Kesan Negatif Perniagaan Runcit di Kawasan Kajian 1. 4.masalah kesesakan lalu lintas sering berlaku kerana pengunjung suka meletakkan kenderaan mereka sesuka hati terutamanya di bahu-bahu jalan yang mengganggu dan menyekat kenderaan lain. ubat-ubatan yang palsu yang boleh memudaratkan kesihatan. Pengawalan harga .jual madu palsu.Pihak berkuasa hendaklah mengenakan denda dan hukuman yang berat kepada peniaga.boleh gunakan risalah – tampal poster dan banner bagi memberi kesedaran kepada pengunjung dan peniaga. .terdapat peniaga yang menjual barangan yang tidak berkualiti dan mudah rosak.Pelajar boleh memilih untuk menggunakan dua bahan grafik :- . Unsur patriotisme . Oleh itu. Harga tanpa kawalan .3. 4. Kuat kuasa undang-undang . 2.

surat khabar dan internet (Nombor 11). PENILAIAN UMUM Susunan mengikut format. kemas. 1. (Nombor 9) RUMUSAN . teliti dan menepati jadual pelaksanaan JADUAL : Jenis Barangan Yang Dijual di Pasar Minggu Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor 1.dapat menambah pendapatan mereka manakala pembeli dapat membeli barangan keperluan harian dengan mudah dan dapat menjimatkan masa. .perniagaan runcit pasar malam ini banyak memberi manfaat kepada peniaga dan pengunjung.Bahan grafik boleh diletakkan di mana-mana aspek dapatan kajian yang sesuai. Bahan daripada pelbagai sumber seperti majalah. Kesan Negatif Perniagaan Runcit Pasar Minggu di Pekan Parit Sulong Batu Pahat Johor (Tandakan 4 kesan utama) Jumlah Gerai . Jenis Barangan Yang Diperniagakan Jenis Barangan Makanan Minuman Buah-buahan Kasut/pakaian/kai n Ayam/daging/ikan Sayur-sayuran Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina graf bar untuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di pasar minggu pekan Parit Sulong.i) Jadual ii) Carta Pai iii) Peta Minda . Gambar / foto yang berkaitan 2.

Kesan Masalah sosial Persaingan dengan kedai runcit tempatan Pencemaran Kesesakan lalu lintas Wabak penyakit Harga tanpa kawalan Barangan tidak berkualiti Pembaziran (masa/wang) Tandakan (x) Catatan : Daripada jadual di atas pelajar boleh membina peta mindauntuk menunjukkan jenis barangan yang diperniagakan di Pasar Minggu pekan Parit Sulong. Semoga subjek Geografi terus diminati dan tidak dipinggirkan .