Curs pentru electricieni GPF MASTER SA 2011

5 SISTEMUL ELECTRIC LA AUTOMOBILE 5.1. INTRODUCERE
Prezentul curs are ca scop aducerea la un standard minim de cunostiinte generale in domeniul electric si electronic al electricienilor auto . Cursurile vor fi in special PRACTICE.Teoria va reprezenta aproximativ o treime din ore ; avind ca scop intelegerea fenomenelor si / sau functionarii diverselor circuite si subansamble din instalatia electrica de pe autoturisme. Practica se v-a desfasura atat in laboratoarele proprii ; cit si in service-urile grupului Radacini; avind ca scop fixarea cunostiintelor teoretice si deprinderea indemanarii practice necesare. Prezentarile teoretice vor fi sprijinite de demonstratii practice pe standuri experimentale ; dar aprofundarea in domeniul practic se v-a face de catre fiecare cursant la locul de munca , cu sprijinul electricienilor sau maistrilor sub indrumarea carora lucreaza. Timpul si baza materiala didactica, nu permite aprofundarea practica si specifica diverselor tipuri de masini, in cadrul prezentului curs. Programa cursului este prezentata in continuare ; sub rezerva unor modificari ulterioare. Aceste modificari se vor face numai daca vor fi serios justificate, caz in care vor fi aduse din timp la cunostiinta conducerii firmei si de asemeni vor fi prezentate cursantilor cu minim o saptamina in prealabil.

5.2.1

5.1.1 STRUCTURA CURSULUI STANDARDE

–Relatia cu publicul; Respectul fata de client; Respectul fata de masina -Standarde tehnice -Standarde de protectia muncii; protectia contra incendiilor; Prevenirea accidentarilor si a bolilor profesionale.

5.2.2 NOTIUNI GENERALE DE ELECTROTEHNICA
-Legile principale ale Electicitatii; Legea lui OHM; Unitati de masura -Surse de energie; Consumatori - Elemente de circuit -Circuite serie; Circuite paralele. -Aparate de masura; Metode de masurare. -Defecte tipice: *Circuit deschis (intrerupt); * Scurtcircuite -Diagrame bloc

5.3

CIRCUITE ( SISTEME ) DE BAZA
Luminile din fata –Pozitie; -Faruri; -Ceata ; Reglaje de la bord. Luminile din spate Stopul pe frina Lampile de mers inapoi Semnalizarea directiei; -Lumina de avarie Iluminarea bordului; Lumini de interior

5.3.1 SISTEMUL DE ILUMINARE LA AUTOMOBILE

CIRCUITELE MOTORULUI
Sistemul de pornire; -Starterul; -demarorul Sistemul de aprindere Sistemul de injectie Senzori si echipamente de masura Sedinta 1 Pag 1

5 ACCESORII Preluarea masinii si stabilirea modificarilor Indentificarea circuitelor Instalarea accesoriilor Incheierea si testarea Masuri speciale pentru alarme Masuri speciale pentru Inchideri centralizate 5.6 REGULI SPECIALE DE SIGURANTA Air bag Calculatorul de bord.3.3.5.2.1 5.1.3 SURSE DE ENERGIE Acumulatorul auto (Bateria) Sistemul de incarcare .4. Dezaburizatorul de parbriz. Circuite de revenire si temporizare Dezaburizatorul de luneta Sistemul de ventilatie Sistemul de reglare si incalzire al oglinzilor laterale. Circuite de revenire si temporizare Stergatorul de luneta.1.2 5.2.4.2. Actionarea electrica a geamurilor 5.3.4.4.2 5. -Alternatorul.1 RELEE 5. Pregatirea de iarna.2 ELECTROMAGNETI 5.4. 5.4.3 MOTOARE 5.3 COMPONENTE ELECTRONICE (CLASICE) COMPONENTE ELECTRONICE MODERNE MASURI si MASURATORI SPECIFICE MONTAJELOR ELECTRONICE Sedinta 1 Pag 2 .4.2 RELEE ELECTRONICE 5. ECHIPAMENTE ELECTRICE si ELECTRONICE 5.Curs pentru electricieni GPF MASTER SA 2011 Elemente de reglaj ( Actuatoare .4 TRADUCTOARE ELECTRONICA AUTO 5.3.3 MOTOARE CLASICE CU COLECTOR MOTOARE FARA PERII MOTOARE PAS CU PAS 5. Alte calculatoare programabile Demontarea si montarea Ornamentelor si a Subansamblurilor Masuri speciale pe timp de iarna.4.) Instrumentatia de bord 5.1 RELEE CLASICE 5.5. Regulatorul de tensiune.1 5.5. Electrovalve.4.4 SISTEME DE SIGURANTA SI CONFORT Stergatorul de parbriz.

O atentie deosebita trebuie acordata electroventilatoarelor care pornesc comandate de sisteme electrotermice si reprezinta o adevarata capcana. 1.evitarea atingerii circuitelor de inalta tensiune de la lampile ce folosesc tensiune mare cum ar fi: Lampi fluorescente (plafoniere microbuze) Lampi de faruri cu Xenon Lampi cu descarcari in gaze folosite la flash-uri.) 4 . precum si formalitatile ce trebuiesc indeplinite si respectate la fiecare loc de munca. . blitz-uri. conduita.normele de circulatie rutiera chiar si in incinta societatii. tinuta.S. .Standarde tehnice prescrise de producatorii autovehiculelor.Curs pentru electricieni GPF MASTER SA 2011 INTRETINEREA INSTALATIILOR ELECRICE DIAGNOZA CLASICA si COMPIUTERIZATA 5.evitarea atingerii curelelor de transmisie.regulile generale de functionare a societatilor comerciale in Romania 1 . . stechere tip schuco)la reteaua de inpamintare . etc.evitarea atingerii circuitelor de inalta tensiune de la aprindere in timpul functionarii motorului. . girofaruri. deoarece pericolul nu este usor de sesizat atit timp cit sint in stationare.regulile specifice firmei cum ar fi: program. spatiu permis pentru fumat. . si au verificarile periodice atestate conform legilor in vigoare. a actelor insotitoare. etc.Standarde de comportament fata de client si fata de vehiculul acestuia. .reguli privind paza si protectia contra incendiilor (norme P. administrativ si personal privind circulatia marfurilor.Atunci cind intentionati sa porniti motorul asigurati-va ca : o Masina este scoasa din viteza o Frina de mina este trasa Sedinta 1 Pag 3 .reguli privind protectia muncii 3 .1 Reguli financiar contabile Salariatii trebuie sa respecte toate normele impuse si aduse la cunostinta lor de catre serviciul contabilitate. In particular electricienii din servis-uri trebuiesc sa respecte : .reguli financiar contabile 2 .2 Reguli de protectia muncii Salariatii firmei trebuie sa respecte normele de protectia muncii specifice activitatii ce o desfosoara precum si regulile de prevenire a accidentelor de munca si a inbolnavirilor profesionale.Nu este permisa folosirea echipamentelor alimentate la reteaua de 22oVac daca nu sint racordate prin echipamente de protectie specifice (prize. . 1. . uniforma. Dintre aceste reguli (ce trebuiesc prelucrate la fiecare loc de munca periodic de catre sefii ierarhici) Amintim doar citeva cum ar fi: .2.I.evitarea atingerii partilor in miscre atunci cind motorul este pornit.1 STANDARDE Standardele reprezinta o colectie de reguli si formate ce trebuiesc respectate de catre un grup social pentru a se incadra intru-n comportament unitar.

. Sedinta 1 Pag 4 .4 Normele de circulatie rutiera .Echipamentul de protectie (salopetele) trebuie sa fie curate.Toate sculele folosite trebuie sa fie in buna stare si sa se cunoasca in totalitate instructiunile de folosire. pilotati tot de soferi cu experienta . dat fiind ca nu au incredere in sfatuitori. ca si pe drumurile publice. 1. pentru a se evta agatarea de dispozitive in miscare. 1. . . De modul in care facem acest lucru depinde reactia clientului. Dar nici acestia nu se stie daca vor veni .Manevrele de parcare sau schimbare de pozitie a vehiculelor in incinta societatii se vor face numai de soferi cu experienta. . Mai mult . precum si a procedurilor (ordine de demontare/ montare.5 Standarde tehnice Standardele tehnice se refera in mod special la normele de demontare . normele de circulatie rutiera vor fi respectate.schimbare de subansamble. 1.Nu este permisa folosirea polizoarelor sau a Flex-urilor fara aparatorile de protectie si fara a purta ochelari de protectie. testare si verificare inpuse de fabricanti.Chiar si in incinta societatii.Nu este permisa folosirea solventilor pentru spalare/ degresare decit in spatii aerisite si lipsite de surse de scintei sau foc.Nu este permisa folosirea solventilor pentru spalare/ degresare decit in spatii aerisite si lipsite de surse de scintei sau foc. si anume: un client multumit v-a apela si pe viitor tot la serviciile dumneavoastra. .6 Standarde de comportament fata de client si fata de vehiculul acestuia.3 Reguli de paza si protectia contra incendiilor . Clientii nemultumiti v-a vor evita si-si vor trimete doar dusmanii la dumneavoastra. 1. cupluri de stringere etc). montare . o Gazele evacuate nu reprezinta pericol de intoxicare pentru cei din jur. Nu este permisa conducerea vehiculelor in incinta societatii de catre proprietarii acestora. . Acestea sunt de regula specificate in documentatia tehnica sau in manualele de service.Toate locurile de munca trebuiesc asigurate cu instinctoare conform normelor in viguare. in buna stare si cu toti nasturii( fermoarele) inchise. Este indicat ca aceasta regula sa fie adusa la cunostiinta clientilor prin afise aflate la vedere la intrarea in unitate. o In incinte inchise pornirea motorului se v-a face numai daca evacuarea gazelor este asigurata prin racord etans la tubulatuta de evacuare. In acest sens trebuie respectata folosirea sculelelor si dispozitivelor indicate de producator . . Aceste standarde vor fi tratate aparte intrucit este foarte inportant sa stim sa respectam atit clientul cit si vehiculul acestuia.Curs pentru electricieni GPF MASTER SA 2011 o Nici un coleg nu se afla sub masina sau nu lucreaza la motor.Nu este permis fumatul decit in locuri special amenajate si marcate corespunzator. el isi va trimete si prietenii sa apeleze la serviciile dumneavoastra.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful