Praktikal 4

mengukur dan membandingbeza Diversiti Spesis

Pengenalan Dalam praktikal yang lalu, kita telah mengenalpasti kesukaran dalam mengasingkan hidupan dalam taksonomi, atau sepsis bedasarkan morfologinya sahaja. Dalam praktikal ini, kita akan melihat pada contoh, dimana kita menggunakan “morphospecies” terhadap rama-rama yang dikumpulkan

daripada 3 buah pulau, untuk membezakan diversity sepsis, kemudian membuat sedikit cadangan berkaitan kepentingan pemuliharaan berdasarkan perbandingan ke atasnya. (Apa itu morphospecies?) Membandingbeza Kepelbagaian Spesis- Rama-rama di SE Asia

Invertebrata kebiasaannya digunakan sebagai petunjuk biodiversity kerana, secara taksonomi dan ekologinya ia terdiri daripada pelbagai spesis, habitat, dan niches serta strategi yang digunakannya. Sesetengah kumpulan, seperti kumbang, semut ,rama-rama dan kupu-kupu juga mudah dikenalpasti

morphospesies dengan hanya menggunakan ciri-ciri morfologikal luaran. Tugasan Rama-rama yang digunakan dalam praktikal ini datang daripada Pulan Sipadan, Pulau Talang dan Pulau Redang. Mereka telah dibawa oleh Dr.Dale dan anda dikehendaki menggunakan perbezaan dalam kepelbagaian spesis sebagai rasional dalam program pemulihan ekologi. Terdapat banyak Indeks Diversiti dimana boleh dikira dan dibandingkan- kita akan menggunakan Indeks Diversiti Simpson. Baca penerangan pada akhir praktikal ini.

bandingkan ketiga pulau pada masa yang sama dan warnakan atau tandakan setiap rama-rama yang anda rasa tergolong dalam kumpulan yang sama (spesies). Seterusnya. Terdapat pelbagai arahan pada akhir praktikal. Gunakan ciri-ciri umum yang terdapat pada rama-rama namun nyata perbezaan yang terdapat antara rama-rama. pilih spesies rama-rama. bilang berapa banyak bilangan rama-rama yang tergolong dalam setiap spesies bagi setiap pulau dan masukkan jumlah tersebut ke dalam jadual yang telah disediakan.  Seterusnya.  Kedua. namun bukan bilangan kaki! Saiz juga bukan ciri yang terbaik untuk digunakan bagi membanding beza (kenapa?). ‘kumpulan’ didefinasikan sebagai ‘spesies’ yang berlainan. corak yang terdapat pada sayap. Berikan nama unik pada setiap nama ‘spesies’. Jika kamu boleh menggunakan kalkulator atas talian. untuk memudahkan perbincangan.  Bagi ‘Unit Operasi Taksonomik’ atau OTU. pilih spesies rama-rama yang berikutnya dan ulang semula prosedur. Pertama. kepelbagaian warna pada sayap. anda boleh mengira kekayaan dan keseragaman spesies dengan mudah. . (Ini adalah perkara yang dilakukan oleh ahli taksonomi. kepanjangan antenna. Anda boleh melakukan secara manual atau menggunakan kalkulator di web.)  Pertama. kira diversiti spesies bagi setiap pulau menggunakan index D Simpson. Contohnya. saiz abdomen atau toraks atau ciri bentuk tersebut. sehingga semua rama-rama telah dimasukkan dalam kumpulan. anda mesti menyusun rama-rama kedalam ‘kumpulan’.

pengenalan. Jelaskan secara ringkas apakah maksud (1) spesis richness dan (2) spesis eveness. dan keutamaan dalam memulihara ketiga-tiga pulau tersebut. eveness dan nilai D untuk spesis rama-rama. apakah kriteria yang boleh digunakan untuk membuat keputusan dimana fokus terhadap usaha pemuliharaan? .Laporan Anda dikehendaki membincangkan isi-isi penting yang diberikan dalam bentuk karangan (dalam 600 perkataan).     Apakah asas “blok bangunan” atau “unit operasi taksonomi” biodiversity? Terangkan. Berikan tajuk.? Adakah ia mengikut nilai diversity? Apakah faktor-faktor lain yang boleh diambil dalam menentukan keutamaan pemuliharaan?  Jika kita tidak mempunyai sumber untuk melindungi semua spesis. dan persembahkan dalam bentuk jadual yang menerangkan tentang richness. Rujuk laporan anda. Apakah turutan pulau mengikut diversity yang tinggi kepada yang rendah? Bagaimana anda mengelaskan pulau-pulau tersebut untuk pemuliharaan.

Bilangan spesies dan juga bilangan individu bagi setiap spesies untuk tiga pulau Malaysia. 1 = paling utama.keutamaan kedudukan untuk pemulihan. P. 3 = kurang utama. Spesies Pulau Sipadan Pulau Talang-Talang Pulau Redang Kekayaan spesies Keseragaman spesies Index Simpson (D) Keutamaan Pemulihan untuk Memahami Indeks Diversiti Simpson .Jadual 1. D = Index Diversiti Simpson.

dan sesetengah daripadanya membenarkan anda untuk menggunakan kalkulatornya secara terus. satu daisy mempunyai pengaruh yang sama dengan satu kawasan dengan 1000 buttercups dari segi richness.Terdapat beberapa laman sesawang yang menerangkan bagaimana untuk membandingkan kepelbagaian spesis. Oleh itu. Ia memberi pemberatan yang sama untuk kedua-dua spesis sama ada banyak atau sedikit. Semakin banyak spesis dalam sampel. Antara 2 faktor utama yang boleh diambil kira apabila mengukur diversity adalah richness dan eveness. Eveness adalah untuk membezakan persamaan saiz populasi setiap spesis yang wujud. Walaubagaimanapun. Kepelbagaian biologi boleh ditentukan dalam pelbagai cara. Dalam ekologi.html indeks Diverisiti Simpson adalah untuk mengukur diversiti.countrysideinfo. . Richness adalah untuk mengira bilangan pelbagai jenis organisma yang terdapat dalam sesuatu kawasan. spesies richness adalah bilangan spesis berbeza yang wujud.uk/simpsons. 1. http://www. dan abundance dalam setiap spesis.umanitoba. ia selalu digunakan untuk menentukan kuantiti biodiversiti dalam sesuatu habitat.ca/institutes/natural_resources/biodiversity/biodiversity. Richness Bilangan spesis per sampel ialah ukuran untuk richness. Eveness Eveness adalah ukuran abundance untuk spesis yang berbeza yang menghasilkan richness dalam satu kawasan. Ia diambil kira bilangan spesis.kepelbagaian dalam hidupan. 2. Contoh.co. diversity bergantung bukan hanya kepada richness tetapi juga kepada eveness. semakin bertambah richness Spesis richness adalah ukuran yang tidak mengambil kira bilangan individu untuk setiap spesis yang ada. Kepelbagaian Biologi.htm http://www.

sedikit daisy dan bunga dandelions. Sampel daripada kawasan pertama mempunyai 300 daisi. sampel pertama mempunyai lebih eveness berbanding yang kedua.Sebagai contoh. . Apabila diversity spesies bertambah maka. Ini disebabkan oleh jumlah individu dalam sampel di bahagikan secara sama rata di antara tiga spesies. Apabila spesies semakin bertambah. 335 dandelion dan 365 buttercups. 49 dandelion dan 931 buttercups (lihat jadual dibawah). kita mempunyai 2 kawasan bunga liar yang berbeza. kebanyakannya ialah “ bunga buttercups”. Bilangan bunga Spesies bunga Daisy Dandelion Buttercup Jumlah Sampel 1 300 335 365 1000 Sampel 2 20 49 931 1000 Komuniti yang di dominasi oleh satu atau dua spesies dianggap kurang kepelbagaian (diverse) berbanding komuniti yang memiliki spesies yang berbeza tetapi mempunyai bilangan yang sama banyak. maka diversity bertambah. Sampel 2 di anggap kurang kepelbagaian daripada sampel 1. Indeks diversity Simpson’s bertambah D. Dalam sampel kedua. Kedua-dua sampel mempunyai richness yang sama (3 spesis) dan jumlah individu yang sama (1000). Oleh itu. Kawasan kedua mempunyai 20 daisi. Walaubagaimanapun. Indeks diversity Simpson’s ialah satu pengukuran diversity yang mengambil kira kedua-dua kepelbagaian dan keseragaman spesies.

ca/institutes/natural_resources/biodiversity/biodiversity.umanitoba.ht ml Anda akan melihat skrin berikut Langkah 2: Klik pada kalkulator yang ditunjukkan di rajah satu pada skrin. dan lihat skrin berikut .MENGUKUR INDEKS DIVERSITY SIMPSON’S DALAM TALIAN Langkah 1: layari laman web berikut http://www.

taipkan bilangan individu untuk setiap spesies moth yang dijumpai di oulau pertama. Spesies Richness dan nilai Shannon’s Eveness. . Langkah 5: Dalam jadual 1. Daripada contoh diatas D = 0.Richness = 7 dan Eveness = 0.92.82 . Skrin ini akan menunjukkan contoh 7 spesies . rekodkan Nilai Simpson’s D ( dalam 2 titik perpuluhan). Spesies pertama mempunyai 10 individu dan spesies ke-7 mempunyai 12 individu. Langkah 4: Klik butang “calculate diversity’ dan kotak keputusan akan tertera seperti dibawah.Langkah 3: Pada skrin borang kemasukan data . Nilai tersebut mesti di di jarakkan. Langkah 6: Ulang pengiraan untuk dua pulau yang lain.

penambahan nilai D. maka terdapat penambahan juga pada diversiti.38)2 + (0. Contohnya jika anda mempunyai dua sampel dengan jumlah 5 individu pada 1 spesies dan 8 individu pada spesies yang lain (jumlah keseluruhan 13 individu) D = 1 / (5/13)2 + (8/13)2) = 1 / (0. Peringatan: Anda tidak perlu mengingat kaedah pengiraan.Pengiraan Indeks Diversiti Simpson secara bertulis Indeks ini dikira seperti berikut: D = 1/pi2 iaitu pi = pecahan tertinggi/terbanyak oleh spesies ith di pulau. tetapi anda perlu mengingat bahawa terdapat pengiraan kuantitatif diversiti spesies.92 Oleh itu. .52) D = 1.62)2) = 1/ (0.

13 + 0.8 Pulau Sipadan D = 1/((5/22)2 + (8/22)2 + (9/22)2) = 1/(0.41)2) = 1/(0.35 D = 2.23)2 + (0. 3.36)2 + (0.17) = 1/0.Pengiraan Pengiraan Indeks Diversiti Simpson – Contoh Spesies Pulau Sipadan Pulau Talang Talang.8 Pulau Talang-Talang D = 1/((5/20)2 + (7/20)2 + (2/20)2 + (6/20)2) . 4.Pulau Redang 1. 5 8 9 5 7 2 6 Jumlah Individu Indeks (D) 22 20 3.6 Simpson 2.05 + 0. 2.

6 adalah lebih tinggi daripada D = 2.25)2 + (0.06 + 0. D = 3.35)2 + (0.= 1/(0.01 + 0.28 D = 3.12 + 0. .8.10)2 + (0.30)2) = 1/0.6 Oleh itu. kita boleh mengatakan bahawa Pulau Talang-Talang mempunyai lebih diversiti rama-rama berbanding Pulau Sipadan.01) = 1/0.

Rama of SE Asia .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful