UJIAN BULANAN KEDUA BAHASA MELAYU PEMAHAMAN TAHUN 4 SK BANDAR BARU SELAYANG NAMA : ____________________________ KELAS : ___________________

Soalan 1 hingga Soalan 19 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Saya telah __________ datuk dan nenek di kampung minggu lepas. A kunjungan B dikunjungi C berkunjung D mengunjungi Sikap Fadhil yang __________ itu menyebabkan dompetnya hilang. A cuai B boros C cermat D buruk Lutut adik bengkak sebagai akibat terhantuk di ___________ meja belajarnya. A sisi B hadapan C bucu D sudut Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.

2.

3.

4.

Rahul memberikan ___________ daripada limau itu kepada rakannya. A suku C seluruh B separuh D segenap 5. Oleh sebab ketakutan, budak nakal itu bercakap __________ semasa disoal oleh guru disiplin. A tergesa-gesa B terkial-kial C terkebil-kebil D tergagap-gagap Kami __________ berkunjung ke rumah keluarga malang itu minggu lepas. A belum B mesti C telah D akan Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.
1

6.

7.

pada B sejak .. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.. A bergoyang B berkocak C bergegar D berbuai 8. di 14.. "Saya tidak mengetahui nama murid baharu itu kerana saya ___________ berkenalan dengannya. A Jemput B Usah C Minta D Tolong 13.Air sungai itu ___________ apabila buaya itu melibaskan ekornya.. A sudah C sedang B pernah D belum Ija membeli seutas ______________ yang berjenama untuk ibunya. Kereta itu dibawa dengan laju ______________ oleh seorang pemuda. A beg tangan B jam tangan C cincin emas D subang mutiara 9. A semenjak . A agak B sekali C terlalu D paling 12.." kata Alice kepada Kumar. A seruan B dugaan C ingatan D dorongan 11. 2 . “_________lah datang ke majlis saya esok. Nora berubah menjadi pendiam ______________ ayahnya meninggal dunia ______________ kemalangan jalan raya tahun lalu.” kata Kak Rina dengan ramah.. dalam D semenjak . antara C sejak . dia tetap menghadapinya dengan tabah.. 10.. Meskipun Rozana menghadapi pelbagai ______________ ketika merantau di negara orang.

Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. 3 .“__________. jumlah peserta yang akan menghadirinya terlalu sedikit. A Aduh B Amboi C Hai D Oh 15. Encik Bakri dan isterinya senantiasa memenuhi segala kehendak anak tunggal mereka. “__________ kemalangan ini berlaku? “ tanya pemuda itu. A Mana B Bagaimana C Mengapa D Siapa 16. tak sangka saya akan mendapat hadiah ini!” kata Lucy. B bagai bulan dipagar bintang. ______________. Kursus itu akan dikendalikan oleh penceramah terkenal. Perumpamaan yang sesuai untuk pernyataan di atas adalah A bagai hempedu lekat di hati. Puan Nurita memasukkan beberapa ______________ bawang merah ke dalam kuali itu untuk ditumis. A biji B ulas C hiris D Potong 18. A Oleh itu B Kalau begitu C Dengan demikian D Walau bagaimanapun 17.

22. A merangkak B menyusur C merayap D menjalar Soalan 20 Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. C Tanaman koko mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. A bersih C elok B cantik D sempurna Soalan 22 Pilih jawapan yang paling sesuai bagi soalan yang diberikan. Pokok tembikai yang ditanam oleh ayah ________ ke luar pagar kebun.C seperti menatang minyak yang penuh. Pilih perkataan berlawan bagi kotor. 23. Pilih kata seerti bagi tahan. A kukuh B kekal C kuat D tetap Soalan 21 Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris. 21. D seperti mencurahkan air ke daun keladi. B Biji koko ditanam di kawasan yang berbukit. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. 4 . Keadaan gerai makanan di tepi jalan itu agak kotor. 20. D Koko ditanam dengan menggunakan biji benih dan keratan batang. Apakah kaedah yang digunakan untuk menanam koko? A Tanaman koko banyak ditanam di Johor.Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. 19. Soalan 23 Pilih soalan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan. Barang-barang itu akan tahan lama jika dijaga dengan baik.

kami selalu berbincang dan melaksanakan kerja bersamasama. I Perhubungan antara Julia dengan Sarah sungguh rapat sejak mereka kecil lagi.A Bolehkah saya tahu nama penuh kamu? B Apakah nama kamu yang sebenarnya? C Bolehkah saya memanggil kamu. dan IV sahaja 25. III Puan Umairah sudah masak benar dengan perangai anak tunggalnya itu. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. II. II Pintu dan tingkap rumah Encik Linggam tertutup rapat. III Kapal kontena itu pun rapat di Pelabuhan Klang. IV "Fikirkanlah masak sebelum membuat sebarang keputusan. III Tipu dayanya yang licin tidak dapat dikesan oleh orang lain. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C II dan IV sahaja D III dan IV sahaja 26. III. 5 . II Kulit muka gadis itu senantiasa licin tanpa jerawat kerana dia mencuci mukanya setiap hari. I Buah mangga yang sudah masak itu gugur ke bumi. 27. dan IV sahaja Soalan 27 dan 28 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. IV Adik memeluk ibu dengan rapat apabila mendengar bunyi guruh. I Cikgu Chong gembira kerana majlis itu berjalan dengan licin. II." nasihat ayah kepada abang. dan III sahaja D II. IV Demi licin perjalanan majlis. 24. Syahira? D Bolehkah kita berkenalan? Soalan 24 hingga 26 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. II Bubur jagung itu akan masak sebentar lagi. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I.

29. Pilih ayat yang betul. B Jalan itu menjadi becak apabila ibu terpaksa membuka kasutnya. A Apabila melalui jalan yang becak itu ibu terpaksa membuka kasutnya. besarnya beg kamu itu! D Nah. I Ramlah Restoran terletak di Jalan Pudu. berani kamu meninggalkan rumah! C Wah. D Kedua-dua anaknya itu dilarang bermandi-manda di dalam sungai. Soalan 29 hingga Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. II Rendang daging itu sungguh lazat." kata ibu kepada Zaid dan Ani. 6 . 28. A Ibu menegur Zaid dan Ani kerana bermain di tempat yang dalam. D Apabila ibu membuka kasutnya dia terpaksa melalui jalan yang becak itu. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. A Eh. ambillah wang ini sebagai belanja kamu di bandar nanti! 30. C Ibu melarang kedua-dua anaknya itu daripada mandi di tempat yang dalam. kamu hendak ke mana! B Cis. B Ibu menyuruh Zaid menegur Ani yang sedang mandi di tempat yang dalam."Jangan bermain di tempat yang dalam. Ibu terpaksa menanggalkan kasutnya apabila melalui jalan yang becak itu. C Ibu yang sudah tua itu terpaksa membuka kasut ketika melalui jalan itu.

II.III Mangsa tanah runtuh itu telah di hantar ke hospital. dan mendaki Bukit Chenuang C air sejuk yang mengalir ke Gunung Nuang D bayaran masuk yang murah 33. III. mandi-manda. IV Azman bercita-cita untuk menjadi angkasawan negara A I. dan III sahaja B I. III. dan IV sahaja D I. Apakah ciri-ciri tarikan pengunjung ke Sungai Congkak? A kawasan perkelahan yang diselenggara dengan baik B boleh berkelah. II. dan IV Soalan 31 hingga Soalan 35 31. dan IV sahaja C II. Bagaimanakah caranya untuk pemandu sampai ke Sungai Congkak? A melalui jalan ke Pekan Cheras dan seterusnya ke Kuala Lumpur B mengikut papan tanda arah dari Hutan Lipur Sungai Congkak C mengambil jalan ke Hulu Langat dan menghala ke Pangson D menaiki kenderaan awam yang terdapat di Kuala Lumpur 7 . Di manakah letaknya Hutan Lipur Sungai Congkak? A di daerah Pangson B di pekan Cheras C berhampiran Kuala Lumpur D di Hutan Simpan Hulu Langat 32. II.

Mengapakah pengunjung-pengunjung perlu mencuba untuk datang ke Sungai Congkak? A tempat yang cantik dan mempunyai banyak kemudahan asas B tiada bayaran masuk untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun C boleh melihat pelbagai program yang diadakan di situ D akan berasa berbaloi dengan khidmat yang disediakan 35. C Kulit baru yang halus dan berkilat akan kelihatan. Mengapakah ular berganti kulit? A kerana ular cepat membesar B kerana kulit ular tidak dapat membesar seiring dengan pertumbuhan badannya C kerana ular merupakan sejenis haiwan reptilia D kerana kulit ular yang lama sudah tidak cantik lagi 37. 8 . 36. C kawasan yang dikhaskan untuk menikmati pemandangan. Rangkai kata medan selera dalam petikan bermaksud… A tempat orang ramai menjamu selera. Apakah yang akan berlaku apabila proses pengelupasan sempurna? A Kulit ular yang baru akan tumbuh di bawah kulit lama. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.34. D tempat orang yang ingin menikmati makanan yang lazat. D Ular itu akan meninggalkan kulit lamanya. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. B kawasan untuk orang yang berselera makan sahaja. B Kulit ular yang lama tertanggal daripada badannya.

. Wan Azlian bt Wan Abd Aziz Guru Penolong Kanan Pentadbiran 9 . kecuali. Kata berganti dalam petikan tersebut sama ertinya dengan kata. Hajar Khailani Nur Poniran Guru Bahasa Melayu Tahun 4 ________________________ En. B bukan semua jenis ular perlu berganti kulit. C ular yang cepat membesar memerlukan penggantian kulit yang lebih kerap. Disemak oleh.. D bertukar. KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh. Disahkan oleh.38. Muzaffar b. ________________________ Pn. B berubah. D proses pengelupasan kulit ular bermula di bahagian mulut. 40. Pernyataan yang berikut benar tentang petikan tersebut. Amir @ Musa Ketua Panitia Bahasa Melayu ________________________ Pn. Pada pendapat anda.. A beralih. A penggantian kulit ular berlaku secara tetap.. apakah tajuk yang paling sesuai bagi petikan ini? A Proses Penggantian Kulit Ular B Kulit Ular Banyak Kegunaannya C Ular Sejenis Reptilia D Kepentingan Kulit Ular 39. C berbeza.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful