UJIAN BULANAN KEDUA BAHASA MELAYU PEMAHAMAN TAHUN 4 SK BANDAR BARU SELAYANG NAMA : ____________________________ KELAS : ___________________

Soalan 1 hingga Soalan 19 Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. 1. Saya telah __________ datuk dan nenek di kampung minggu lepas. A kunjungan B dikunjungi C berkunjung D mengunjungi Sikap Fadhil yang __________ itu menyebabkan dompetnya hilang. A cuai B boros C cermat D buruk Lutut adik bengkak sebagai akibat terhantuk di ___________ meja belajarnya. A sisi B hadapan C bucu D sudut Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.

2.

3.

4.

Rahul memberikan ___________ daripada limau itu kepada rakannya. A suku C seluruh B separuh D segenap 5. Oleh sebab ketakutan, budak nakal itu bercakap __________ semasa disoal oleh guru disiplin. A tergesa-gesa B terkial-kial C terkebil-kebil D tergagap-gagap Kami __________ berkunjung ke rumah keluarga malang itu minggu lepas. A belum B mesti C telah D akan Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.
1

6.

7.

Air sungai itu ___________ apabila buaya itu melibaskan ekornya. A sudah C sedang B pernah D belum Ija membeli seutas ______________ yang berjenama untuk ibunya. A Jemput B Usah C Minta D Tolong 13. A agak B sekali C terlalu D paling 12. "Saya tidak mengetahui nama murid baharu itu kerana saya ___________ berkenalan dengannya. Meskipun Rozana menghadapi pelbagai ______________ ketika merantau di negara orang. 10. A beg tangan B jam tangan C cincin emas D subang mutiara 9. dia tetap menghadapinya dengan tabah. dalam D semenjak .." kata Alice kepada Kumar. A semenjak . pada B sejak . Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.... 2 . “_________lah datang ke majlis saya esok. di 14.” kata Kak Rina dengan ramah... antara C sejak . A seruan B dugaan C ingatan D dorongan 11. Kereta itu dibawa dengan laju ______________ oleh seorang pemuda.. A bergoyang B berkocak C bergegar D berbuai 8.. Nora berubah menjadi pendiam ______________ ayahnya meninggal dunia ______________ kemalangan jalan raya tahun lalu.

Encik Bakri dan isterinya senantiasa memenuhi segala kehendak anak tunggal mereka. jumlah peserta yang akan menghadirinya terlalu sedikit.“__________. B bagai bulan dipagar bintang. A Oleh itu B Kalau begitu C Dengan demikian D Walau bagaimanapun 17. Perumpamaan yang sesuai untuk pernyataan di atas adalah A bagai hempedu lekat di hati. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. A Aduh B Amboi C Hai D Oh 15. “__________ kemalangan ini berlaku? “ tanya pemuda itu. Kursus itu akan dikendalikan oleh penceramah terkenal. A biji B ulas C hiris D Potong 18. A Mana B Bagaimana C Mengapa D Siapa 16. 3 . tak sangka saya akan mendapat hadiah ini!” kata Lucy. ______________. Puan Nurita memasukkan beberapa ______________ bawang merah ke dalam kuali itu untuk ditumis.

4 . A merangkak B menyusur C merayap D menjalar Soalan 20 Pilih perkataan seerti bagi perkataan yang bergaris. Apakah kaedah yang digunakan untuk menanam koko? A Tanaman koko banyak ditanam di Johor. Keadaan gerai makanan di tepi jalan itu agak kotor. A bersih C elok B cantik D sempurna Soalan 22 Pilih jawapan yang paling sesuai bagi soalan yang diberikan. C Tanaman koko mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. 19. 21. 20. 22. Barang-barang itu akan tahan lama jika dijaga dengan baik. B Biji koko ditanam di kawasan yang berbukit. Soalan 23 Pilih soalan yang paling sesuai bagi jawapan yang diberikan. A kukuh B kekal C kuat D tetap Soalan 21 Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris. D seperti mencurahkan air ke daun keladi. D Koko ditanam dengan menggunakan biji benih dan keratan batang. Pokok tembikai yang ditanam oleh ayah ________ ke luar pagar kebun. Pilih perkataan berlawan bagi kotor.Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.C seperti menatang minyak yang penuh. 23. Pilih kata seerti bagi tahan. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini.

dan IV sahaja Soalan 27 dan 28 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. II Pintu dan tingkap rumah Encik Linggam tertutup rapat. IV Adik memeluk ibu dengan rapat apabila mendengar bunyi guruh. II Bubur jagung itu akan masak sebentar lagi. I Buah mangga yang sudah masak itu gugur ke bumi. 27. III Puan Umairah sudah masak benar dengan perangai anak tunggalnya itu." nasihat ayah kepada abang. 24. I Perhubungan antara Julia dengan Sarah sungguh rapat sejak mereka kecil lagi. II. kami selalu berbincang dan melaksanakan kerja bersamasama. I Cikgu Chong gembira kerana majlis itu berjalan dengan licin. II. IV Demi licin perjalanan majlis. III Kapal kontena itu pun rapat di Pelabuhan Klang. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. II Kulit muka gadis itu senantiasa licin tanpa jerawat kerana dia mencuci mukanya setiap hari. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C II dan IV sahaja D III dan IV sahaja 26. IV "Fikirkanlah masak sebelum membuat sebarang keputusan. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja III dan IV sahaja I. III. A I dan II sahaja B II dan III sahaja C I. III Tipu dayanya yang licin tidak dapat dikesan oleh orang lain. 5 .A Bolehkah saya tahu nama penuh kamu? B Apakah nama kamu yang sebenarnya? C Bolehkah saya memanggil kamu. Syahira? D Bolehkah kita berkenalan? Soalan 24 hingga 26 Pilih ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. dan III sahaja D II. dan IV sahaja 25. Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul.

C Ibu melarang kedua-dua anaknya itu daripada mandi di tempat yang dalam. Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. II Rendang daging itu sungguh lazat. A Eh. 6 . berani kamu meninggalkan rumah! C Wah." kata ibu kepada Zaid dan Ani. Soalan yang berikut berdasarkan gambar di bawah ini. 28. B Jalan itu menjadi becak apabila ibu terpaksa membuka kasutnya. ambillah wang ini sebagai belanja kamu di bandar nanti! 30. C Ibu yang sudah tua itu terpaksa membuka kasut ketika melalui jalan itu."Jangan bermain di tempat yang dalam. kamu hendak ke mana! B Cis. D Kedua-dua anaknya itu dilarang bermandi-manda di dalam sungai. A Ibu menegur Zaid dan Ani kerana bermain di tempat yang dalam. I Ramlah Restoran terletak di Jalan Pudu. A Apabila melalui jalan yang becak itu ibu terpaksa membuka kasutnya. Ibu terpaksa menanggalkan kasutnya apabila melalui jalan yang becak itu. 29. D Apabila ibu membuka kasutnya dia terpaksa melalui jalan yang becak itu. besarnya beg kamu itu! D Nah. Soalan 29 hingga Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. Pilih ayat yang betul. B Ibu menyuruh Zaid menegur Ani yang sedang mandi di tempat yang dalam.

dan IV Soalan 31 hingga Soalan 35 31. III. dan IV sahaja D I. mandi-manda. IV Azman bercita-cita untuk menjadi angkasawan negara A I. II. III.III Mangsa tanah runtuh itu telah di hantar ke hospital. II. Bagaimanakah caranya untuk pemandu sampai ke Sungai Congkak? A melalui jalan ke Pekan Cheras dan seterusnya ke Kuala Lumpur B mengikut papan tanda arah dari Hutan Lipur Sungai Congkak C mengambil jalan ke Hulu Langat dan menghala ke Pangson D menaiki kenderaan awam yang terdapat di Kuala Lumpur 7 . dan III sahaja B I. dan mendaki Bukit Chenuang C air sejuk yang mengalir ke Gunung Nuang D bayaran masuk yang murah 33. Apakah ciri-ciri tarikan pengunjung ke Sungai Congkak? A kawasan perkelahan yang diselenggara dengan baik B boleh berkelah. dan IV sahaja C II. Di manakah letaknya Hutan Lipur Sungai Congkak? A di daerah Pangson B di pekan Cheras C berhampiran Kuala Lumpur D di Hutan Simpan Hulu Langat 32. II.

Mengapakah ular berganti kulit? A kerana ular cepat membesar B kerana kulit ular tidak dapat membesar seiring dengan pertumbuhan badannya C kerana ular merupakan sejenis haiwan reptilia D kerana kulit ular yang lama sudah tidak cantik lagi 37. B Kulit ular yang lama tertanggal daripada badannya. Apakah yang akan berlaku apabila proses pengelupasan sempurna? A Kulit ular yang baru akan tumbuh di bawah kulit lama. C Kulit baru yang halus dan berkilat akan kelihatan. Rangkai kata medan selera dalam petikan bermaksud… A tempat orang ramai menjamu selera. D Ular itu akan meninggalkan kulit lamanya. 36. B kawasan untuk orang yang berselera makan sahaja. Mengapakah pengunjung-pengunjung perlu mencuba untuk datang ke Sungai Congkak? A tempat yang cantik dan mempunyai banyak kemudahan asas B tiada bayaran masuk untuk kanak-kanak di bawah umur 12 tahun C boleh melihat pelbagai program yang diadakan di situ D akan berasa berbaloi dengan khidmat yang disediakan 35. Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah ini. 8 . C kawasan yang dikhaskan untuk menikmati pemandangan. D tempat orang yang ingin menikmati makanan yang lazat.34. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya.

Kata berganti dalam petikan tersebut sama ertinya dengan kata. apakah tajuk yang paling sesuai bagi petikan ini? A Proses Penggantian Kulit Ular B Kulit Ular Banyak Kegunaannya C Ular Sejenis Reptilia D Kepentingan Kulit Ular 39.. Pernyataan yang berikut benar tentang petikan tersebut. Amir @ Musa Ketua Panitia Bahasa Melayu ________________________ Pn. B berubah. Muzaffar b. Disahkan oleh.. Pada pendapat anda.. C berbeza. ________________________ Pn.. 40. B bukan semua jenis ular perlu berganti kulit. KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh. C ular yang cepat membesar memerlukan penggantian kulit yang lebih kerap. D bertukar. A beralih. D proses pengelupasan kulit ular bermula di bahagian mulut. A penggantian kulit ular berlaku secara tetap. Wan Azlian bt Wan Abd Aziz Guru Penolong Kanan Pentadbiran 9 . Disemak oleh. kecuali.38. Hajar Khailani Nur Poniran Guru Bahasa Melayu Tahun 4 ________________________ En.