You are on page 1of 11

BAHAGIAN A

1. Kelajuan bermaksud A. Kebolehan kita bergerak pantas dari satu tempat ke satu tempat lain dalam masa yang singkat. B. Berlari laju sampai ke garisan penamat. C. Berlari laju mengejar kawan D. Berlari laju tanpa hiraukan kawan.

2. Kecergasan fizikal ialah kemampuan kita melakukan aktiviti harian tanpa rasa A. Letih B. Bosan C. Jemu D. Marah

Rajah 1 3. Rajah 1 menunujukkan alat utama yang digunakan dalam aktiviti orienteering. Alat tersebut ialah A. Kompas B. Jam randik C. Kad kawalan dan peta D. Kanta pembesar

4. Jumlah pemain dalam satu pasukan bagi permainan ragbi sentuh ialah A . 5 orang B. C. 6 orang 7 orang

1

Siapakah yang bertanggungjawab melatih sesebuah pasukan? A. Sakit kepala B. Pengurus pasukan 7. Kehilangan barang D. Kecederaan C. Pukulan junam (drop shot) B. Pukulan jarring D. Sukan olahraga terdiri daripada dua acara utama iaitu acara ……………… dan……………………….D. Gambar rajah 2 di atas menunujukkan A. Guru sukan B. 8 orang Rajah 2 5. Pukulan kilas 6. Ketua pasukan C. A. Hantaran lintang C. 2 . Jurulatih pasukan D. Kecurian 8. Faktor kecuaian semasa melakukan aktiviti olahraga boleh menyebabkan ………………kepada peserta.

Rajah 3 di atas adalah gelanggang bagi permainan……………………. Gasing C. Lompatam. Balapan. 3 . Trek. Duduk di tangga C. A. Softball B. Memanaskan badan B. Galah panjang 10. Berguling di padang. gelanggang B. Makan D. Padang gelanggang Rajah 3 9.A. padang D. Bola tampar D. larian C.Sebelum melakukan aktiviti sukan kita perlu menjalankan aktiviti…………………… A.

20 hingga 30 minit sekali C. C. A. Setiap hari. 3 kali seminggu. Gaya timur Gaya gunting Gaya fosbury Gaya pelana. 3 kali seminggu.11. 13. 20 hingga 30 minit setiap kali. . A. Kelenturan 14. Bulu tangkis dipukul di atas paras pinggang B. B. Tekniktersebut dinamakan……………………… A. 1 jam setiap kali D.Gambar rajah 4 menunjukan teknik lompatan bagi aktiviti lompat tinggi. Kekuatan otot B. B.Berikut adalah kesilapan ketika melakukan servis dalam permainan badminton kecuali A. 2 jam sekali B.Aktiviti yang berulang-ulang dilakukan seperti tekan tubi akan memberi kesan kepada………. Kedudukan kepala dan pemegang raket selari semasa menyentuh bulu tangkis 4 A. Ketangkasan D. Gambar rajah 4 12. D. C.Peralatan berikut adalah merupakan alatan keselamatan penangkap ketika bermain sofbol kecuali Pelindung dada Topeng muka Pelindung kaki Kaca mata 15. D. Setiap hari.Kadar senaman paling minimum perlu dilakukan untuk mengekalkan kesihatan ialah……. Daya tahan otot C.

ii. B. C. ii.C.ii dan iii i. iv. melonjak merejam lompat katak jalan itik 19.iii. i.iv ii. Kadudukan kaki beralih semasa melakukan servis D. D. C.Ketangkasa bermaksud A. A. C.iV semua di atas A.Kuasa kaki boleh ditingkatkan dengan aktiviti…. Berdiri di dalam petak servis ketika melakukan servis. B. D. 18. 17. 5 .Kita mudah menunggang basikal sekiranya kita dapat mengekalkan……… Kekuatan kaki Imbangan Ketahanan Kayuhan 20.Gambar rajah 5 di atas menunjukkan perlatan yang digunakan untuk aktiviti……. Kecekapan kita berlari dengan laju. Kecekapan kita melompat. D. Kecekapan kita berbasikal dengan laju untuk sampai ke garisan penamat. i. C. Lompat kijang Lompat galah Lompat tinggi Lompat pagar.. B. Kecekapan kita mengubah arah dan posisi badan dengan cepat semasa melakukan sesuatu aktiviti. D. D. C. Rajah 5 16. B. A. iii. B.Kelajuan dapat ditingkatkan melalui aktiviti berikut lari pecut 100 meter lari pecut 50 meter lari pecut 30 meter lari berganti-ganti 4X50 A.

Apakah langkah-langkah keselamatan semasa bersukan? A. Tidak memberitau guru terlebih dahulu apabila hendak mengambil perlatan sukan. Bola tampar. C. Tarik tali 26. 6 . D. C. D. Unit Radiologi C. Bola baling D. Sentuh lutut B. 21. Bola beracun C. Unit Fisioterapi D. Unit Farmasi B. B. Unit Kecemasan E.Apakah yang dimaksudkan dengan biras dalam keluarga? Anak kepada bapa saudara. Gimnastik berirama D. Menggunakan alatan sukan tanpa pengawasan guru C. Menggunakan alatan sukan yang sesuai dengan aktiviti B. Bola baling C. B.Manakah antara berikut yang dapat meningkatkan masa tindak balas A.Bahagian yang mengendalikan ubat-ubatan di hospital dinamakan A. Gambar rajah 6 25. 24. A. Bermain bola tanpa melakukan aktiviti pemanasan badan D.Apakah langkah pertama yang perlu kita lakukan apabila kita mendapat luka? Menyapu ubat luka yang mujarab Mencuci luka dengan air bersih Menampal luka dengan plaster luka Menekan tempat luka untuk menghentikan aliran darah 23. Skiping B.Gambar rajah 6 di atas menunjukkan alatan yang digunakan untuk sesuatu aktiviti.A. Isteri kepada ipar kita Cucu kepada ibu kita Anak saudara kepada isteri kita 22. Aktiviti yang dimaksudkan ialah……… A.

Bagaimanakan kita mencegah penyakit tidak berjangkit? A. B.27. 34.Setiap ahli sukan perlu menunjukkan prestasi yang baik untuk mencapai kejayaan... > Tubuh kurang mengeluarkan hormon insulin. Teruja 29. Mudah bersembunyi di dalam stor sukan D.Berikut ialah etika dalam bersukan kecuali…………. Mentertawakan pihak lawan yang kalah dalam pertandingan. D.Jika kita menyimpan dan menyusun alatan sukan dengan kemas kita………… A. D. Banyakkan makan makanan yang berlemak C. 7 . Berlatih tanpa henti agar kekuatan bertambah C. Diabetes C. 30. Gembira D. Karies gigi D. Pengambil ubatan sampingan untuk menambahkan kekuatan semasa bersukan.Berikut adalah penyakit tidak berjangkit kecuali A. Sayang C. Penyakit jantung B. Mudah untuk bermain di dalam stor sukan C. Menerima keputusan pertandingan dengan semangat kesukanan C. 33. Mudah untuk tidur di dalam stor sukan.Keremajaan ialah……………. A.Antara berikut. yang manakah dikategorikan sebagai perasaan negatif? A. Bersenam dan bersukan serta makan makanan seimbang. Kusta > Terjadi apabila kandungan gula dalam darah tinggi. Diabetes C. 28. Buah pinggang. Gembira memperolehi kemenangan B. > Penyakit ini menyebabkan luka lambat 32. Pengambilan dadah supaya dapat kekuatan ketika bersukan B. Membuat pemeriksaan doktor ketika sakit sahaja. Asma D.Pernyataan di atas menunjukkan ciri-ciri penyakit…………………… A. A. Prestasi yang baik dapat dicapai melalui………………. Marah B. Latihan yang berkesan serta mengikut peraturan dan undang-undang. 31. Penyakit jantung B. Mudah untuk mengambil dan menyimpan alatan yang digunakan B. Sentiasa tidur tanpa mengira waktu D. Bersalam selepas perlawanan.

Peranan dalam masyarakat C. Meninggalkan rumah tanpa menutup suis elektrik 40. Bermain dengan pengawasan orang dewasa D. Perkara yang harus dilakukan oleh Amir ialah A. Sapu tempat melecur dengan minyak panas B. C. Apabila seseorang itu telah bekerja untuk menyara hidupnya B. Proses yang menyebabkan perubahan fizikal. Bomba D. A. Peranan dalam keluarga B. Berlari agar cepat menaiki bas C. Menanggalkan kulit yang melecur. A. Bermain tanpa pengawasan ibu bapa.Ketika bermain di taman permainan kita hendaklah………. Bermain tanpa mematuhi peraturan taman permainan. C. Apabila seseorang itu kelihatan tinggi. Memimpin kerajaan dalam Negara 36.Langkah-langkah keselamatan ketika banjir ialah……. Mematuhi norma masyarakat D. Hospital 39. Bermain dan tidak balik ke rumah sehingga petang. Menolak kawan agar kita cepat naik bas D. Polis B. 35. D. Apabila seseorang itu ada perasaan marah. A.Tangan Amir melecur akibat terkena air panas. B. Bermain di kawasan banjir B. Dengar dan ikut arahan pihak berkuasa D. Klinik kesihatan C.Berikut ialah peranan remaja kecuali…. C. Mandi ketika air banjir.A.. BAHAGIAN B 8 . Tuang kicap pada bahagian melecur D. 38. Sebelum menaiki bas sekolah kita hendaklah…. A. perasaan dan perwatakan seseorang. Menaiki bas sebelum bas berhenti.Apabila berlaku kebakaran siapakah yang perlu kita hubungi? A. Beratur sebelum menaiki bas B. Alirkan air pada bahagian melecur C.. 37.

ii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………….. Tuliskan jenis makanan mengikut kumpulan nutrien yang sesuai di bawah ini KUMPULAN JENIS MAKANAN Karbohidrat Protein Lemak Vitamin dan mineral ( 20 markah) 2. Senaraikan 5 faktor yang menyebabkan remaja terlibat dengan pengambilan dadah i……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………….1. iii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… iv…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… 9 .

. Berikan 5 langkah-langkah mengatasi gejala sosial yang dialami oleh golongan remaja.. iii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… iv…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… v…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………….v…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………. (10 markah) 3.. Berikan 5 kesan pengambilan alkohol kepada tubuh badan kita i……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………. i……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………. 10 . (10 markah) 4. ii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………….

ii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………. Berdasarkan gambar di bawah nyatakan langkah-langkah keselamatan yang perlu kamu lakukan. ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… …………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… …………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… ………………………………………………………… …………………… …………………… 11 ... 5. iii…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… iv…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… ………………………………………………………………………………………… v…………………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………………… …………………………………………………………………………………………….