You are on page 1of 8

Radio Nederland Wereldomroep

Woensdag 19 september 2012 7e jaargang, nr 1946

Sombere miljoenennota
Pagina 2

‘Niets bekend over FARC’
Pagina 3

Ajax nipt onderuit
Pagina 4

Missie Kunduz gaat door
Pagina 5

Regering vraagt offers van iedereen

De koningin las de troonrede voor. (Foto: ANP)

De aanpak van de crisis vraagt offers van iedereen. Maar vertrouwen kan geput worden uit de geschiedenis, waar voorgaande generaties zich ook veerkrachtig toonden in turbulente tijden. Die boodschap gaf koningin Beatrix namens de regering gisteren in de troonrede op Prinsjesdag. De vorstin verwees naar de onrustige periode ruim twee eeuwen geleden in aanloop naar het ontstaan van het koninkrijk, toen ook veerkracht van de burgers werd gevraagd en herstel van handel en welvaart vooropstonden. Volgend jaar wordt het 200-jarig bestaan van het koninkrijk gevierd.

Om de huidige crisis te overwinnen richt de regering zich eveneens op het gezond maken van de overheidsfinanciën en het veiligstellen van toekomstige welvaart. Dat vraagt ‘belangrijke offers’ van alle Nederlanders en de aanpak duldt geen uitstel. ‘De financiële en economische crisis die de wereld sinds 2008 in haar greep houdt, raakt ook Nederland hard. Economisch herstel volgt niet vanzelf.’

Maar volgens de koningin heeft Nederland op beslissende momenten in onze geschiedenis veerkracht getoond. ‘Generaties voor ons hebben bewezen onder moeilijke omstandigheden in goed overleg verschillen te kunnen overbruggen ten dienste van een verstandig sociaal-economisch beleid.’ Uit die voorbeelden mag vertrouwen geput worden, aldus de vorstin. Ondanks de sombere boodschap in de troonrede waren vele toeschouwers weer naar Den Haag gekomen voor een feestelijke dag en het zien van de gouden koets. Volgens de politie waren er dit jaar zo’n 40.000 bezoekers. Ondanks het regenachtige weer in de ochtend waren veel toeschouwers al vroeg in de stad om tijdig een goed plekje te vinden. Sommigen waren uitgedost in oranje kleren en kwamen uit alle hoeken van het land om de koninklijke familie in het echt te zien.

Iets meer geld voor de koningin

Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima ontvangen volgend jaar iets meer geld. Hun uitkering stijgt van in totaal 7.216.000 euro naar 7.277.000 euro. Dat blijkt uit de begroting van ‘De Koning’ in de miljoenennota. De onkostenvergoeding voor personele en materiële uitgaven valt iets hoger uit. Het inkomen blijft nagenoeg gelijk: 825.000 euro voor Beatrix en 245.000 euro voor zowel Willem-Alexander als Máxima. Vanaf 2015 moeten zij zelf de kosten van privévluchten betalen, en niet de belastingbetaler.

Twee informateurs: Kamp en Bos

Meer Nederlanders elders in problemen
Steeds meer Nederlanders in het buitenland doen een beroep op consulaire bijstand als zij in problemen raken. Tussen 2008 en 2011 is dat aantal gegroeid van 1683 naar 3169 gevallen. Dat staat in de begroting 2013 van minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken. Tegelijk wordt het aantal Nederlandse diplomatieke posten in het buitenland verminderd om de uitgaven terug te dringen. In extreme noodsituaties of bij grote calamiteiten kunnen speciale teams Nederlandse ambassades te hulp schieten. Nederlanders worden in het buitenland alleen geholpen als zij in nood zijn en zichzelf niet kunnen redden. Nederlanders komen vaker in lastige situaties terecht doordat ze meer op vakantie gaan en ook vaker naar verre landen. Bovendien gaan mensen vaker dan voorheen onvoorbereid naar verre bestemmingen.

VVD-minister Kamp en oud-PvdA-minister Wouter worden informateur. Kamp adviseerde in zijn rol als verkenner de Tweede Kamer twee informateurs aan te wijzen: één van VVD-huize en één van PvdA-huize. In zijn verslag gaf Kamp aan dat hij en Bos daarvoor beschikbaar zijn. Bos werkt voor adviesbureau KPMG. Frisse westenwind Vandaag vallen er buien en waait er een frisse westenwind. Tussen de buien door schijnt de zon. Het wordt hooguit 15 of 16 graden.
Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

2 Prinsjesdag

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Sombere boodschap in miljoenennota
groei. De schatkist komt volgend jaar 17 miljard euro tekort, 2,7 procent. Dat het tekort in 2013 daalt onder de EU-limiet van 3 procent is volgens het kabinet te danken aan het Lenteakkoord dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie dit voorjaar hebben gesloten. Dat bevat ook maatregelen om de economie gezond te maken. Het gaat onder meer om verhoging van de pensioenleeftijd, beperking van de hypotheekrenteaftrek en versoepeling van het ontslagrecht. Daarmee is ‘een dijkdoorbraak’ voorkomen, staat in de miljoenennota. Maar dat betekent volgens het kabinet zeker niet dat er achterovergeleund kan worden. De overheidsschuld van meer dan 430 miljard euro blijft volgend jaar oplopen, met bijna 40 miljard per dag.

Koopkrachtdaling in vier jaar 4 procent

Scheidend minister van Financiën Jan Kees de Jager toont trots het koffertje. (Foto: ANP)

Nederland beleeft een economisch zware tijd, al is de welvaart vergeleken met andere landen nog steeds hoog. De crisis heeft de economie en de overheidsfinanciën geraakt zoals hoogwater de dijken aantast. Het kabinet schrijft dat in de miljoenennota 2013. De

overheidsfinanciën moeten op orde worden gebracht om voorbereid te zijn op nieuwe tegenslag. Financiële buffers zijn hierbij cruciaal, aldus het kabinet. Twee recessies hebben de economie een flinke klap bezorgd. De komende jaren is er naar verwachting weer sprake van bescheiden

De gemiddelde koopkracht in Nederland daalt in de periode 2010 tot en met 2013 met 4 procent. Dat blijkt uit de Macro-Economische Verkenning van het Centraal Planbureau die op Prinsjesdag is gepubliceerd. Dit jaar gaat de koopkracht met 1,75 procent omlaag, volgend jaar is dat 0,75 procent. Ook de afgelopen 2 jaar moesten Nederlandse burgers al inleveren. De economie krimpt dit jaar met 0,5 procent. Volgend jaar voorziet het CPB een licht herstel van 0,75 procent. De werkloosheid stijgt naar gemiddeld 5,75 procent in 2013.

Bezuiniging Defensie is halverwege

Water IJsselmeer niet met 1,5 meter omhoog
Het waterpeil in het IJsselmeer zal niet met 1,5 meter worden verhoogd om de nationale voorraad zoet water zeker te stellen. Volgens staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) volstaat het om het peil minder te laten stijgen en tijdens de zomer het waterpeil te laten fluctueren. De Deltacommissie adviseerde om het waterpeil in het IJsselmeer te verhogen met 1,5 meter.

Prinsjesdag ‘vlekkeloos en feestelijk’

Het ministerie van Defensie gaat in 2013 in totaal 791 miljoen euro besparen. Dat staat in de begroting voor volgend jaar van het departement van demissionair minister Hans Hillen. Volgens hem is ‘de omvangrijke bezuinigingsexercitie halverwege’. Veel eerder aangekondigde maatregelen, worden volgend jaar uitgevoerd, zo worden kazernes gesloten en zullen circa 6000 mensen hun baan verliezen. Net als dit jaar zal de krijgsmacht minder inzetbaar zijn, missies gaan gewoon door.

‘Chronisch zieken het hardst getroffen’
Dagjesmensen vergaapten zich aan Willem-Alexander en Maxima. (Foto: ANP)

Schultz investeert 2,8 miljard in rijkswegen
Hoewel het ministerie van Infrastructuur en Milieu komend jaar meer dan een half miljard euro moet bezuinigen, wil minister Melanie Schultz van Haegen toch blijven investeren. Ze stopt dan ook circa 2,8 miljard euro in het hoofdwegennet. Volgens Schultz is het belangrijk om Nederland in beweging te houden, ondanks de economische tegenslag.

Prinsjesdag verliep ‘vlekkeloos en feestelijk’, volgens de politie Haaglanden. De honderden agenten hadden het rustig: ze hebben alleen iemand gearresteerd voor openbare dronkenschap en twee zakkenrollers op heterdaad betrapt. Veel dagjesmensen kwamen op Den Haag af om de Gouden Koets met eigen ogen te zien, en natuurlijk de leden van het koninklijk huis. Koningin Beatrix droeg een

japon van zwarte kant, aangevuld op een ondergrond van champagnekleurige zijde. Op haar hoofd draagt ze een bijpassende toque met veren. Prinses Máxima had een violineroze japon van zijden stof aan. Ze droeg een grote fluwelen hoed in dezelfde kleur. Prins Willem-Alexander droeg het bijzonder ceremonieel tenue van de Koninklijke Landmacht van het Garderegiment Grenadiers en Jagers.

De verhoging van het eigen risico in 2013 treft chronisch zieken en gehandicapten het hardst. Dat concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad) uit een koopkrachtberekening dat het Nibud in opdracht van de organisatie heeft uitgevoerd. De stijging van het eigen risico leidt bij chronisch zieken en gehandicapten tot meer koopkrachtverlies dan voor de gemiddelde Nederlander, zo meldt de CG-Raad. Zij hebben ook al te maken met een verlaging van hun uitkering.

3 Nieuws

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

‘Niets bekend over investeringen FARC’
Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is ‘verrast’ door het bericht dat de Colombiaanse guerrillabeweging FARC investeringen zou hebben gedaan in Nederland. Volgens een woordvoerder is er bij het ministerie niets bekend over dergelijke investeringen. Ook voor het landelijk parket van het Openbaar Ministerie is het bericht over investeringen van de FARC in Nederland nieuw. Maandag meldde de Colombiaanse krant El Tiempo dat de terreurorganisatie miljoenen heeft geïnvesteerd in onroerend goed, hotelketens en de transportsector. Dit zou zijn gebeurd in Nederland, Duitsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Venezuela, Ecuador, Argentinië, Costa Rica en Panama. Ook in Colombia zelf zijn er investeringen gedaan: het OM vermoedt dat de FARC zich meester heeft gemaakt van meer dan 300.000 hectare land. De krant baseert zich op bronnen bij het Openbaar Ministerie in Colombia. De inkomsten van FARC uit drugshandel worden geschat op 900 miljoen euro per jaar. Justitie in Colombia heeft speciale aandacht voor de

Doden Kabul uit wraak voor anti-islamfilm

Bij een zelfmoordaanslag door een vrouw in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn gisteren zeker twaalf buitenlanders om het leven gekomen. De vrouw liet haar bomvest ontploffen naast een buitenlands minibusje bij een drukke straat die naar het vliegveld leidt. De zelfmoordactie was een protest tegen het Amerikaanse Mohammed-filmpje waardoor veel moslims zich beledigd voelen, zei de terreurgroep Hezbe-Islami die de actie opeiste. De groep heeft banden met de Taliban. Onder de slachtoffers zijn Russen en Zuid-Afrikanen die er voor een buitenlands bedrijf werkten.

Nederlandse kleding in Italië gerecycled

President Santos maakte bekend dat er met de FARC wordt onderhandeld. (Foto: EPA)

inkomsten van de FARC nu er vredesonderhandelingen op komst zijn. De guerrillabeweging en de regering zijn overeengekomen om die in oktober in de Noorse hoofdstad Oslo te beginnen en te vervolgen in de Cubaanse hoofdstad Havana. President Juan Manuel Santos

van Colombia maakte dit begin september bekend. Een van de onderhandelingspunten zal de schadevergoeding aan slachtoffers van de guerrilla zijn. De genoemde investeringen zijn een middel voor de Colombiaanse staat om de slachtoffers tegemoet te komen.

Nieuw initiatief voor vermiste kinderen
Europese organisaties voor vermiste kinderen lanceren een nieuw initiatief om dergelijke kinderen op te sporen. De organisaties, Child Focus en Missing Children Europe, willen de zogenoemde 404-foutmeldingen op websites (‘NotFound’) gebruiken voor de verspreiding van opsporingsberichten. Als een internetgebruiker een gezochte pagina niet vindt, is het de bedoeling dat hij voortaan een pagina krijgt die aandacht vraagt voor recente, maar ook oudere verdwijningszaken.

Chinezen protesteren ook in Nederland
Chinezen in Nederland gaan vandaag demonstreren bij de Japanse ambassade in Den Haag. Ze protesteren tegen de Japanse aankoop van drie eilanden in de Oost-Chinese Zee. Dat heeft een speciaal voor de gelegenheid opgericht comité van Chinezen in Nederland aangekondigd. Volgens China behoren de eilanden tot Chinees grondgebied. De aankoop heeft in China tot hevige protesten geleid. Ook Chinezen in Nederland zijn boos, zegt een woordvoerder van het comité. De protestactie begint om 11.00 uur op het Malieveld. Vandaar lopen de demonstranten naar de Japanse ambassade. Daar zullen de demonstranten een protestbrief overhandigen aan de ambassadeur. Het comité verwacht dat circa 300 Chinezen in Nederland zullen meedoen. De ruzie tussen China en Japan breidt zich ook verder uit naar de sport. China heeft de spelers teruggetrokken van het Open Japanse badmintonkampioenschap, volgens de Wereld Badminton Federatie. China dreigt bovendien met een handelsoorlog tegen Japan.

Afgedankte kleding die het Leger des Heils in Nederland verzamelt, zal voortaan in Italië gerecycled worden. In Almere bevindt zich het verzamelpunt van de afgedankte kleding en Prato is het centrum van de Italiaanse kledingindustrie. Initiatiefnemer Martin Havik, die in Italië het recyclingbedrijf Re-Mo runt, verwerkte eerder oude uniformen van KLM-stewardessen tot blauwe sjaals. Doel is dat vanaf 2014 een miljoen kilo Nederlandse kleding per jaar in Italië wordt hergebruikt.

Minister eist snelle trein Den Haag-Brussel

De exploitanten van de hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Parijs zijn niet van plan te gaan rijden op het traject Den Haag - Breda - Brussel. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) ziet dat niet zitten en heeft High Speed Alliance en het Belgische spoorbedrijf NMBS gevraagd met een nieuw voorstel te komen. Volgens Schultz voldoet het voorstel van de bedrijven niet afspraken die eerder gemaakt waren tussen de partijen.

4 Sport

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Ajax verspeelt gelijkspel in de slotfase
zelf liever op de linkerflank voetballen. Toch liet hij zien waarom zijn oefenmeester hem centraal in de aanval posteerde. De snelle Babel was voortdurend aanspeelbaar en leed weinig balverlies. Ajax speelde vooral in de eerste helft met lef en vertrouwen tegen de kampioen van Duitsland. De Amsterdammers kregen een aantal kansen. Pijnlijk voor Ajax was dat de Italiaanse scheidsrechter Paolo Tagliavento na 57 minuten voor een strafschop floot toen Götze gretig over een been van Ricardo van Rhijn dook. Mats Hummels, basisspeler van Duitsland op het EK, belastte zich met de strafschop. Doelman Vermeer zorgde voor gerechtigheid door naar de goede hoek te duiken. Uiteindelijk moest hij drie minuten voor tijd alsnog buigen.

Van Gaal alvast op verkenning in Brazilië

Gelegenheidsspits Ryan Babel; veelvuldig aanspeelbaar én balvast. (Foto: ANP)

Ajax leek lang op weg naar een verdienstelijk gelijkspel bij Borussia Dortmund, totdat Robert Lewandowski vlak voor tijd raak schoot (1-0). Zo hield Ajax alsnog geen punt over aan een goede eerste helft en ietwat gelukkig tweede bedrijf, waarin de thuisclub de bovenliggende partij was. Zuur

De WK-kwalificatiereeks is pas twee wedstrijden onderweg, maar bondscoach Louis van Gaal gaat alvast naar Brazilië om mogelijke hotels en trainingslocaties te inspecteren. In het Zuid-Amerikaanse land wordt in 2014 het WK voetbal georganiseerd. ‘Je moet je natuurlijk nu al voorbereiden, want anders zijn de beste plaatsen weg’, vertelde Van Gaal in het 538-radioprogramma Evers Staat Op. ‘En we willen natuurlijk op een goede plek zitten.’

voor Kenneth Vermeer was dat hij alsnog werd gepasseerd. De doelman stopte na 57 minuten een strafschop, die overigens ten onrechte was toegekend. Trainer Frank de Boer bombardeerde Ryan Babel tot spits in het volgepakte Signal Iduna Park. De teruggekeerde Amsterdammer ziet zich

Interesse uit Qatar voor Fortuna Sittard

Robben fit maar start mogelijk niet
Arjen Robben kan vanavond met Bayern München in de Champions League tegen Valencia voetballen. De aanvaller heeft geen last meer van de liesblessure, die hij vorige week opliep tijdens de warming up van de interland tussen het Nederlands elftal en Hongarije. Robben liet doorschemeren dat hij het nog te vroeg voor een basisplaats vindt.

Juniore De Jong pakt op wk tijdrijden

Sjeiks uit Qatar hebben hun oog laten vallen op Fortuna Sittard. Vertegenwoordigers van een investeringsmaatschappij uit het rijke oliestaatje hebben de afgelopen weken diverse gesprekken gevoerd met de Limburgse club uit de Jupiler League. Limburgse media meldden dat de investeerders uit Qatar de aandelen van Fortuna willen overnemen en het stadion willen kopen. De eerstedivisieclub zou dan in een keer uit de financiële problemen zijn. Voorzitter Wil Meijers wil alleen kwijt dat met de investeringsmaatschappij ‘is gesproken over de rol die zij kunnen spelen in de gezondmaking van Fortuna Sittard’.

Huntelaar zet Schalke op winst; ook Real wint
Demi de Jong (rechts) won onverwachts brons. (Foto: ANP)

Zaak Jonathan Reis voor de rechter
Vitesse-aanvaller Jonathan Reis is opgeroepen om op 13 november bij de politierechter in Roermond te verschijnen voor het rijden onder invloed, twee jaar geleden. De 23-jarige Braziliaanse voetballer kwam eerder niet opdagen op een zitting waar de officier van justitie hem achter gesloten deuren een boete of taakstraf kan aanbieden.

De Nederlandse wielrenster Demi de Jong is in Valkenburg bij de WK wielrennen als derde geëindigd op de individuele tijdrit voor juniorvrouwen. De Jong moest ruim een minuut toegeven op de Britse Elinor Barker. De Deense Cecilie Uttrup Ludwig pakte het zilver. Barker realiseerde over 15,6 kilometer een tijd van 22.26 en was daarmee een klasse apart. De nummer 2 van het WK van vorig jaar was de enige renster

die onder de 23 minuten bleef. De Jong, 16 jaar en afkomstig uit Ossendrecht, had niet gerekend op een medaille. ‘Zeker ook omdat het in het begin helemaal niet liep. Pas na de klim kwam ik in mijn ritme. Daarbij weet je vantevoren ook niet hoe goed je de concurrentie moet inschatten’, vertelde de jongere zus van Thalita de Jong, de nummer vier van het WK tijdrijden vorig jaar in Kopenhagen.

Schalke heeft in de Champions League gewonnen van Olympiakos Piraeus. Het werd 2-1 voor het elftal van Huub Stevens. Klaas-Jan Huntelaar maakte het winnende doelpunt. Even later miste de international van Oranje een strafschop. Real Madrid heeft gewonnen van Manchester City. Real maakte op eigen veld twee keer een achterstand ongedaan: 3-2. Anderlecht, met trainer John van den Brom, is begonnen met een knap 0-0 gelijkspel bij AC Milan.

5 Economie

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Nederlanders op vier na rijkste

Noren: importheffing op kaas verhogen

Woningen van rijken in het Zwiiserse Zürich. (Foto: Flickr/StormCrypt)

Nog niet eerder bezaten mensen zo veel geld, maar door de inflatie waren ze toch iets armer. Vorig jaar was het brutovermogen van huishoudens in 52 onderzochte landen samen 103,3 miljard euro. Dat is 1,6 procent meer dan in 2010. Nederland staat op de vijfde plaats met ruim 61.000 euro per inwoner. Dat heeft verzekeraar Allianz becijferd in een studie naar het privévermogen van huishoudens in 52 landen. Met het vermogen

gaat het om het brutovermogen minus de schulden. Maar omdat de inflatie gemiddeld boven de 2 procent ligt, is het vermogen eigenlijk minder waard. De rijkste mensen wonen in Zwitserland. Gemiddeld bezit de Zwitser 138.062 euro. Op de tweede en derde plaats staan de Japanners en de Amerikanen met net iets meer dan 90.000 euro. De Belgen staan met ruim 68.000 euro op plek vier en zijn de rijkste uit een euroland.

De Noorse regering wil de importheffing op kaas, vlees en enkele andere levensmiddelen verhogen. Het land koerst daarmee af op een ruzie met de Europese Unie. Minister Trygve Slagsvold (Landbouw) zei dat zijn land geen andere keus heeft, om de eigen Noorse boeren te beschermen tegen de concurrenten uit de EU. De Europese Commissie heeft al geprotesteerd bij de Noorse autoriteiten.

nog computers de schuld. De handel in aandelen, derivaten, maar ook termijncontracten op grondstoffen, verloopt deels geautomatiseerd.

Handelstekort met China stijgt verder

Onderzoek naar de vrije val van de olieprijzen

De Amerikaanse autoriteiten onderzoeken de tijdelijke vrije val van de olieprijzen maandagavond met meer dan vijf dollar in éen minuut. Het is niet de eerste keer dat de toezichthouders in actie komen om de oorzaak van vreemde koersbewegingen te achterhalen. Handelaren geven voorals-

Nederland had in de eerste helft van dit jaar het hoogste handelstekort met China van alle EU-landen. Nederland exporteerde in de periode januari tot en met juni voor 3,9 miljard euro aan goederen en diensten naar China, terwijl er voor 25,7 miljard euro uit het land werd geïmporteerd. Per saldo is het handelstekort 21,8 miljard euro. Beurzen
AEX Dow Nasdaq S&P 500 Nikkei 335,47 13.564,64 3.177,80 1.459,32 9.279,82  -0,50%  +0,09%  -0,03%  -0,13%  +1,71%

€ 1 = US$ 1,3069

‘Missie Kunduz gaat gewoon door’

De eerste militairen van de politietrainingsgroep arriveren op de basis in Kunduz. (Foto: ministerie van Defensie)

De aankondiging van de NAVO om de samenwerking met Afghaans veiligheidspersoneel te beperken, heeft op dit moment geen gevolgen voor de Nederlandse politietrainingsmissie. Defensie houdt de veiligheidssituatie wel voortdurend in de gaten.

Die zou kunnen leiden tot aanpassingen in het programma, maar dat is nu niet aan de orde, zei een woordvoerder gisteren. In de noordelijke provincie Kunduz gaan de Nederlanders binnen en buiten de poort gewoon door met het trainen van Afghaanse agenten. De

NAVO stuurt geen kleine patrouilles meer op pad samen met Afghaanse militairen en politieagenten, behalve als de commandant een uitzondering maakt. Het militaire bondgenootschap heeft dat besloten omdat de Afghanen te vaak het vuur openen op hun collega’s.

Tot nu toe kwamen dit jaar meer dan vijftig buitenlandse militairen om het leven bij aanslagen door Afghaans veiligheidspersoneel. Het besluit is een tegenslag voor de VS en NAVO die in Afghanistan militairen en politieagenten opleiden. Uiterlijk in 2014 willen zij zich terugtrekken uit Afghanistan. Eerder dit jaar werden de Nederlandse trainingsactiviteiten tijdelijk stilgelegd door de onrust die in Afghanistan en ook in Kunduz was ontstaan na koranverbrandingen door Amerikaanse militairen. Zulke maatregelen zijn nu vooralsnog niet nodig. Koningin Beatrix heeft in de troonrede namens de regering overigens respect uitgesproken voor de meer dan duizend Nederlandse mannen en vrouwen die zich in Afghanistan en andere landen inzetten voor rechtszekerheid en een menswaardig bestaan. ‘Zij verdienen ons diepe respect’, zei Beatrix in de troonrede.

6 Reizen

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Laatste reis Endeavour opnieuw uitgesteld
De laatste reis van spaceshuttle Endeavour is opnieuw een dag uitgesteld wegens slecht weer. De planning is nu dat het ruimteveer vandaag bovenop een Boeing 747 van lanceerbasis Cape Canaveral wordt overgebracht naar Los Angeles. Een wetenschapsmuseum in die stad zal het vanaf 30 oktober tentoonstellen. De reis is de laatste keer dat een spaceshuttle de lucht in gaat. Twee andere ruimteveren zijn naar musea in Washington en New York gebracht, een ander toestel blijft als pronkstuk achter op lanceerbasis Cape Canaveral.

Vernieuwd Stedelijk gaat weer open

Schapen maken een landingsbaan in Atlanta

Het kunstwerk ‘Wall drawing 1084’ van Sol Lewitt in het nieuwe deel. (Foto: ANP)

Nederlander beslist mee over Costa Concordia
De Nederlandse architect Kamiel Klaasse van het Amsterdamse bedrijf NL Architects beslist met een groot aantal internationale collega’s over het hergebruik van het cruiseschip Costa Concordia, dat op 13 januari voor de kust van het Italiaanse eiland Giglio zonk. Het gaat om een ideeënwedstrijd. Deelnemers moeten nadenken over de vraag hoe ze zo’n groot schip een andere, culturele bestemming kunnen geven.

Het Stedelijk Museum in Amsterdam is na een grootscheepse verbouwing en vernieuwing van bijna negen jaar klaar voor de officiële heropening door koningin Beatrix zaterdag. De zalen zijn ingericht met zo’n 2500 schilderijen, tekeningen, installaties, sculpturen en designobjecten. Beroemde werken van kunstenaars als Willem de Kooning, Karel Appel, Piet Mondriaan en Barnett Newman zijn na lange tijd weer te zien. De verwachtingen zijn hooggespannen na de ingrijpende klus, waar al sinds

eind jaren 80 over werd gesproken. ‘De komende jaren zal het Stedelijk uitgroeien tot een begrip in Amsterdam, Nederland en wellicht in de wereld’, zei de Amsterdamse wethouder Carolien Gehrels (Cultuur). De Amerikaanse directeur Ann Goldstein spreekt van een ‘dazzling’ presentatie van de collectie. Op zondag opent het museum de deuren voor het publiek. Goldstein mikt straks op 500.000 bezoekers per jaar. Honderden journalist,van wie ruim honderd uit het buitenland zullen aanwezig zijn bij de heropening.

Honderd grazende schapen en geiten werken hard aan een nieuwe landingsbaan van het Amerikaanse HartsfieldJackson Atlanta International vliegveld. De beesten worden ingezet om een grasveld bouwklaar te maken. De grazers zijn ingehuurd door de nonprofitorganisatie ‘Have Ewe Herd?’ Deze organisatie besloot de schapen in te zetten na het succesverhaal van het SeattleTacoma International Airport, waar ook schapen werden ingezet voor de aanleg van een landingsbaan.

Wintersport ondanks crisis populair

Ondanks de economische situatie blijken wintersporthuizen voor het aankomende skiseizoen populair. volgens een groot Nederlands vakantiehuizenspecialist is er een groei van ruimt tien procent op de wintersportboekingen in vergelijking met vorig jaar rond deze tijd. Oostenrijk blijft voor Nederlanders veruit de favoriete wintersportbestemming met ruim 85 procent van de boekingen.

Groeten uit Australië

El Al wil vluchten naar Caïro stopzetten

De lekkerste gehaktbal verkrijgbaar in Drunen
Bent u van plan om binnenkort naar Nederland te reizen en heeft u een enorme trek in een gehaktbal, ga dan naar Drunen. Daar is keurslager Koen van Vught onderscheiden met de Lekkerste Bal Gehakt van 2012. Hij won de eerste prijs in de deze vakwedstrijd tussen slagers in de Jaarbeurs Utrecht. Het onderdeel Lekkerste Gehaktvariant is gewonnen door slager Klaas-Theo Smit, met zijn Appelkadet. De gehakvariant is een creatief onderdeel over smaak.

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al wil per direct stoppen met de wekelijkse vluchten naar de Egyptische hoofdstad Caïro. El Al vliegt sinds het vredesverdrag tussen Israël en Egypte uit 1979 wekelijks tussen Tel Aviv en Caïro. Vanwege de hoge kosten voor beveiliging en de vrijwel lege toestellen is het niet langer rendabel om die route in stand te houden.

‘Wij wonen al veertig jaar in Perth, West Australië, en nu in de lente, staan in de ‘bush’ deze inheemse Rood Groene Kangoeroe Poot (Red Green Kangeroo Paw) in bloei. Fantastisch mooi. Deze plant is ook het embleem van West Australië. Ria Sjerp.’ Ook een leuke vakantiefoto? Vandaag gemaild, morgen misschien al in de WereldKrant! Mail uw foto met een korte toelichting naar: foto.wereldkrant@rnw.nl

Servicenummers
ANWB Alarmcentrale +31 88 269 2888 ANWB Alarmjurist +31 88 269 7205 ANWB Reisdokter +31 88 269 1400 Verlies & diefstal creditcards +31 20 660 0611

7 Service

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Vrij wisselvallig
15°
Glasgow Kopenhagen

16°

14°

Dublin

16°
Londen

17°

Amsterdam

16°

Brussel

15°
Luxemburg Parijs

19° 19° 16°
Be Be Bern Bern

Amsterdam Brighton Brussel Dublin Galway Glasgow Lille Luxemburg Norwich Rotterdam

woensdag donderdag 7° 6° 16° 17° 5° 4° 17° 18° 7° 6° 16° 17° 5° 9° 15° 17° 6° 9° 16° 15° 4° 7° 15° 14° 7° 6° 17° 18° 6° 4° 15° 16° 6° 6° 16° 17° 8° 6° 16° 17°

vrijdag 10° 17° 7° 18° 8° 18° 10° 15° 10° 15° 7° 14° 8° 18° 5° 18° 9° 16° 9° 17°

zaterdag 8° 17° 8° 18° 8° 18° 8° 16° 9° 16° 4° 15° 8° 19° 7° 18° 8° 16° 6° 17°

zondag 9° 16° 10° 18° 9° 16° 10° 16° 9° 15° 9° 16° 11° 18° 9° 18° 9° 17° 9° 16°

droge dagen 3 van de 14 7 van de 14 6 van de 14 4 van de 14 2 van de 14 1 van de 14 8 van de 14 4 van de 14 7 van de 14 1 van de 14

Een aantal storingen drukken duidelijk een stempel op het weerbeeld in het noordwesten van Europa. Vooral in Nederland en België komt het tot stevige buien en staat er een vrij stevige wind. De temperatuur komt op de meeste plaatsen rond 15 graden uit. De Britse Eilanden houden het vooralsnog droog en hebben met een afwisseling van wolkenvelden en zon te maken. In de omgeving van Schotland en Ierland staat er veel wind. Met temperaturen rond 12 graden in het noorden en een graad of 17 in de omgeving van Londen is het vrij fris. Morgen komt een actieve storing over waardoor het westen en noorden van de regio met stevige buien te maken krijgt. Ook in de lage landen komen opnieuw buien voor.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

07:45 08:30 08:55 09:00 09:50 10:20 11:10

Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

1069

Hoe los je een sudoku op? Een sudoku is een puzzel van 9 bij 9 vakjes waarvan er een aantal al is ingevuld met een cijfer. De bedoeling is dat je de overige vakjes invult, maar zo, dat in elke horizontale rij en in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Verder is de puzzel verdeeld in 9 blokken van 3 bij 3 vakjes, die elk ook weer de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht God en Klein Pierke De Marollen Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben 11:15 1 voor de verkiezingen 12:05 Terzake 12:40 Iedereen beroemd 13:00 VRT Journaal 13:35 Villa Vanthilt 14:20 Sterren op het doek 14:55 BreinGeheim 15:20 Tijd voor MAX 16:00 Dip & Dap 16:10 Sesamstraat 16:35 Het Klokhuis 16:50 Kaatjes tralalaatjes 17:00 De Elfenheuvel 17:15 NOS Jeugdjournaal 17:20 Blokken 17:45 Thuis 18:10 Dagelijkse kost 18:25 EenVandaag 18:55 NOS Sportjournaal 19:00 VRT Journaal 19:45 De Wereld Draait Door 20:30 NOS Journaal 20:55 Weerbericht 21:00 Het snelle geld 21:35 Andere tijden 22:10 Nieuwsuur 23:00 1 voor de verkiezingen 23:50 Weerbericht Amerika en Cariben 23:55 Terzake Donderdag 20 september 00:40 Iedereen beroemd 01:00 VRT Journaal 01:35 Villa Vanthilt 02:20 Sterren op het doek 02:55 BreinGeheim 03:20 Tijd voor MAX 04:00 Dip & Dap 04:10 Sesamstraat 04:35 Het Klokhuis 04:50 Kaatjes tralalaatjes 05:00 De Elfenheuvel 05:15 NOS Jeugdjournaal 05:20 Blokken 05:45 Thuis 06:10 Dagelijkse kost 06:25 EenVandaag 06:55 NOS Sportjournaal

Oplossing puzzel: Oplossing puzzel 18-09-2012

Buffetkast

8 Achterop

WereldKrant • Woensdag 19 september 2012

www.wereldomroep.nl

Repatriant wil meer waardering
Dat expats bij terugkeer vaker van baan wisselen dan hun thuisblijvende collega’s is al langer bekend. Maar een onderzoeksteam van Tippie College of Business in de Amerikaanse stad Iowa City heeft nu onderzocht waarom dat zo is. Het blijkt alles te maken te hebben met gebrek aan waardering.

Biest mag beslist niet koken, dat is de kunst
Anton van Rotterdam reageert vanuit Nieuw Zeeland: ‘Het recept voor biest weet ik een beetje. Mijn moeder maakte het met gebrokkelde beschuit,je moet het “wellen” het mag niet aan de kook komen en als het dikker begint te worden is het goed, ook constant blijven roeren.’ Frans Zwartjes voegt er vanuit Duitsland aan toe: ‘Biest mag niet koken, dan smaakt het niet meer. Maar dat weet Willem Bos uit Australië waarschijnlijk niet meer. Wij waren er ook gek op. We aten het geloof ik alleen met suiker Biest moest altijd ‘wellen‘, zoals we dat noemden. Zo warm maken dat het net niet kookt, dat was de kunst.’ En J.B. Zonneveld Piek schrijft vanuit Slovenië: Willem Bos herinnert zich de heerlijke Biest en terecht bij de herinnering alleen al loopt mij het water in de mond. Wanneer ik op visite was bij mijn groot ouderskreeg ik dat in de kalvertijd dagelijks voorgeschoteld. Samen met mijn grootvader genoten we van die heerlijke bieste-pap. Deze wordt niet gekookt doch geweld, net tegen de kook, wanneer de biest iets gaat binden wordt er beschuit aan stukken toegevoegd en met suiker op smaak gebracht. Wanneer je biest kookt gaat het schiften. In de Alblasserwaard gebruikte men voor de biest die gegeten werd, de biest van de tweede en derde melk na het kalveren. In de eerste melk na het kalveren zaten vaak nog bloedresten die deze biest ongeschikt voor consumptie maakte.’
Stuur uw reactie naar reactie.wereldkrant@rnw.nl

Door: Vanessa Deij ‘Het thuisfront is wellicht niet veranderd, maar voor de repatriant voelt het anders omdat hij zelf is veranderd,’ legt Maria Kraimer, hoofd van het onderzoeksteam, uit. En die wijziging is zo fundamenteel dat de identiteit van de exexpat verandert. Deze nieuwe identiteit omvat onder andere een nieuwe kijk op hun eigen ambities en carrière. Identiteitsconflict Kraimer zegt dat repatrianten vinden dat hun nieuwe identiteit en opgedane kennis hen nog waardevoller maakt dan ze waren voordat ze naar het buitenland vertrokken. En dus ook waardevoller dan collega’s die niet in het buitenland hebben gewerkt. ‘Wanneer ze echter bij terugkomst merken dat hun functie minder verantwoordelijkheid, respect en inkomen oplevert en ook nog minder perspectieven biedt dan de functie van hun thuisblijvende collega, denkt de teruggekeerde expat dat de werkgever zijn buitenlandse ervaring minder waardeert dan hij dat zelf doet.’ Deze werknemers ervaren dit veelal al een gebrek aan respect voor hun kwaliteiten van de kant van het bedrijf voor hun nieuw vergaarde kennis in het buitenland, en veelal met reden.

(Foto: Flickr.com, Victor1558)

Uit het onderzoek blijkt dat de repatriant in een soort identiteitsconflict raakt. Dit zorgt ervoor dat ze bij terugkeer op zoek gaat naar een nieuwe baan. Uit de cijfers blijkt namelijk dat maar liefst 38 procent van de expats binnen een jaar na terugkeer uit het buitenland, vertrekken. Dit ligt veel hoger dan het gemiddelde verloop van 13 procent. Oplossing Internationale opdrachten worden vaak toegewezen aan de beste werknemers. Dat velen van hen bij terugkeer een nieuwe baan zoeken, betekent dus ook een substantieel verlies voor werkgevers. Volgens Kraimer kan deze leegloop op twee manieren worden tegengegaan. Ten eerste moet een multinational al tijdens de uitzending medewerkers beter begeleiden om zo hun band met het thuisfront, en dus ook het bedrijf, in stand te houden. Haar andere tip is om bij terugkeer gebruik te maken van de door werknemers opgedane internationale kennis. Dit kan door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het ontwikkelen van de internationale strategie van

de onderneming of door ze de werknemers te trainen die binnenkort naar het buitenland vertrekken. Hierdoor maakt het bedrijf duidelijk dat zij de achtergrond van de teruggekeerde werknemer waardeert. Voor haar studie bestudeerden Kraimer en haar onderzoekers data van 112 repatrianten, die kort na hun terugkeer hun ervaringen mailden. De meesten werkten voor grote en middelgrote multinationals in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Australië, ondeer meer in sectoren als technologie, consumentenvoedsel, en financiën.
http://www.wereldomroep.nl

Colofon
De WereldKrant is een gratis digitale nieuwsbrief in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Stichting Radio Nederland Wereldomroep, Postbus 222, 1200 JG Hilversum, Tel: 035 - 672 42 11 Hoofdredactie: Rik Rensen Redactie: Thomas Arts, Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic en Judith Popken Vormgeving: TikiToko.com Abonnementen: www.wereldomroep.nl