1

SULIT
011 Bahasa Melayu Mac 2005 1 jam

011

SK. SRI LANGAT 42700 BANTING,SELANGOR UJIAN BULAN APRIL

BAHASA MELAYU TAHUN 4 Ujian Pemahaman Satu jam

Tiap-tiap soaan diikuti tiga pilihanjawapan A,B dan C atau empat pilihan jawapan A,B,C dan D. Antaranya,ada satu jawapan sahaja yang betul. Pilih jawapan itu kemudian,tandakan jawapan kamu dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. Soalan 1 hingga soalan 19 Pilih perkataan yang paling sesuai untuk diisikan di tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah. 1. Pada waktu_________ ayah gemar membaca surat khabar. A sesak B sibuk C aman D lapang 2. Kita mestilah bertutur dengan sopan supaya tidak________ perasaan orang lain. A mengganggu B menekan C menyentuh D memendam 3. Kehidupan penoreh getah itu tidak lagi ________ apabila harga getah melambung. A terkandas B terbantut C terhimpit D tersekat

A Baginda B Tuanku C Beta D Beliau 2 hidup bersatu padu dan bekerjasama antara 5 Puan Rosnani_________ beg tangannya sambil______ segugus rambutan. A penumbuk B peninju C petinju Dalam peristiwa itu. Burung pipit sedang hinggap________dahan. A manakala B tatkala C jika D bila 8 9 10 Hang Tuah menghunus _______ lalu menikam Hang Jebat. A Dia B Kami C Mereka D Kalian Orang ramai berteduh di perhentian bas______ hujan turun dengan lebatnya.” titah Sultan Muzaffar Shah. A menjunjung…menggendong B menggalas…. A keris B pedang C tombak D lembing . segerombolan pengganas telah membunuh seorang pengawal keselamatan.membimbit C mengandar…menyeret D mengusung… memikul Soalan 6 berdasarkan gambar 1 Gambar 1 6. A B C 7 ke pada kepada Dua orang _________ terkenal akan akan bertarung dalam perlawanan tinju itu. _________ juga telah menahan seorang wanita sebagai tebusan.4 “_______ berharap rakyat negara ini satu dengan yang lain.

A pangsa B biji C ulas D buah Soalan 13 berdasarkan gambar 4 Gambar 4 13 Muka adik Fikri________selepas makan ais krim A kusut masai B compang -camping C comot-momot 14 Murid-murid perlu cukup tidur. A menyelak B meretas C menyingsing Soalan 12 berdasarkan gambar 3 Gambar 3 12 Adik hanya sempat menjamah dua_________durian sebelum keluar bermain.3 Soalan 11 berdasarkan gambar 2 11. badan mereka akan menjadi sihat dan cergas A Dengan demikian B Tambahan pula C Namun demikian D Oleh sebab .__________. Gambar 2 Zain terpaksa__________ kaki seluarnya ketika melintas jalan yang dinaiki air.

A kuntum B bekas C untai D jambak 15 Siti Suriani membeli tiga______ petai di Kampung Kelanang. B berpeluk tubuh C berdiam diri . 15 Tsunami yang melanda Wilayah Aceh merupakan kejadian yang amat memilukan. A bergolok bergadai. A mendebarkan B meriangkan C mengharukan D menggembirakan Soalan 17 hingga 18 Pilih penjodoh bilangan yang paling sesuai untuk diisikan di tempat kosong dalam ayatayat di bawah. 14 Siti Khadijah menggubah se______ bunga melur untutk dijadikan hiasan rumahnya. Encik Amin seorang mekanik yang cekap membaiki kereta A fasih B lancar C mahir D handal Soalan 16 Pilih perkataan berlawan bagi perkataan yang bergaris.4 Soalan 15 berdasarkan gambar 5 Pilih perkataan seerti dengan perkataan bergaris Gambar 5 15. A biji B papan C buah D helai Soalan 19 Pilih peribahasa yang sesuai bagi ayat yang diberikan 19 Pak Muda sanggup_____________________. asalkan anaknya mahu belajar ke peringkat universiti.

“Wah.kamu hari ini.cantiknya kamu hari ini Lela?” kata Azizah. C Mereka berdua tidak dibenarkan bermain badminton kerana belum pulih daripada kecederaan. Lela!” kata Azizah. tetapi dia tidak mudah ditipu. Sambutan Hari kemerdekaan kali ke 46 diadakan di Dataran Putra.5 Soalan 20 Pilih simpulan bahasa yang paling sesuai untuk diisikan ke tempat kosong dalam ayat di bawah 20 Budak itu nampak sahaja________. D Mereka dilarang bermain bola sepak oleh Cikgu Halim. cantiknya kamu hari ini. “Wah. A Bilakah perkhemahan pengakap itu akan diadakan? B Di manakah perkhemahan pengakap itu akan diadakan? C Di manakah perkhemahan pengakap itu telah diadakan? D Siapakah yang mengadakan perkhemahan pengakap itu? Soalan 23 dan soalan 24 Pilih ayat yang menggunakan tanda baca yang betul 23 A B C D A B C D Sambutan hari kemerdekaan kali ke-46 diadakan di dataran putra. Sambutan Hari Kemerdekaan kali ke 46 diadakan di Dataran Putra.” kata Azizah.Lela. 21 Mengapakah Hadi dan Hamdan tidak dibenarkan bermain badminton? A Mereka enggan bermain badminton. A ada akal B akal kancil C bodoh sepat D bodoh sombong Soalan 21 Pilih jawapan yang betul bagi ayat tanya yang diberikan. Sambutan Hari Kemerdekaan kali ke-46 diadakan di Dataran Putra. 22 Perkhemahan pengakap itu telah diadakan di Hutan Lipur Ulu Bendul. Soalan 22 Pilih ayat tanya yang betul bagi jawapan yang diberikan. 24 . Lela” kata Azizah. “Wah! Cantiknya kamu hari ini. B Mereka akan bermain apabila dibenarkan. “Wah! Cantiknya.

A I. kita tidak sunyi daripada melakukan kesalahan. II Kami akan sampai ke rumah awak tengah hari nanti. D Ridani memberitahu Julia bahawa puding jagung itu sedap dan tidak terlalu manis. III dan IV sahaja Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul 29 I Kakak membeli goreng pisang di gerai itu. III dan IV sahaja I. Lim kelihatan sunyi apabila dinasihati guru. 27 I II III IV A B C D 28 I II III IV Segala ikan yang dijualnya di pasar telah habis dibeli orang. II. 25 Puding jagung ini sedap dan tidak terlalu manis. adik terus menonton televisyen. C Kesemua ibu memasak ramuan akar kayu itu di dalam sebuah belanga. 26 Ibu memasak kesemua ramuan akar kayu itu di dalam sebuah belanga. Dua jam habis begitu sahaja namun batang hidungnya pun tidak kelihatan II dan III sahaja I. III dan IV Suasana di dalam kelas 4 Melati tiba-tiba menjadi sunyi apabila Cikgu Yusni masuk. IV Kedua murid itu dimarahi guru disiplin. A B C D I dan II sahaja II dan III sahaja I. Soalan 27 hingga Soalan 28 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. Hei. III dan IV sahaja . D Kesemua ramuan akar kayu itu dimasak oleh ibu di dalam sebuah belanga. III Pesalah itu akan menjalani hukuman penjara selama lima tahun. B Ridani dan Julia diberitahu bahawa puding jagung itu sedap dan tidak berapa manis. II dan III sahaja II. II dan III sahaja II. II dan IV sahaja C I.” kata Ridani kepada Julia. C Julia memberitahu Ridani bahawa puding jagung itu sedap dan tidak terlalu manis. A Kesemua ramuan akar kayu ibu dimasak di dalam sebuah belanga. Sebagai manusia.6 Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksud dengan ayat yang diberikan. habis bajuku dibasahi air hujan! Habis sahaja minum susu. III dan IV sahaja D II. A Ridani dan Julia memberitahu bahawa puding jagung itu sedap dan tidak begitu manis. II dan III sahaja B I. Kuala Lumpur menjadi sunyi apabila penduduknya balik ke kampung. B Ramuan akar kayu itu dimasak oleh ibu di dalam kesemua belanga.

penolong-penolong kanan. Kami akan memastikan bahawa segala rancangan yang diatur akan berjalan dengan lancar.C dan D. Kami berjanji akan berusaha menjalankan tugas yang diamanatkan dengan sebaik mungkin. Kami juga akan memastikan bahawa prestasi akademik akan berada pada tahap yang cemerlang. kemudian jawab soalan berikutnya. . Pada setiap Isnin. Balai Polis Banting.B. Kami bersyukur ke hadrat Ilahi kerana menjadikan hari ini. Kami tidak akan mensia-siakan kepercayaan yang telah diberikan oleh pihak sekolah. kami amat berharap kawan-kawan akan memberi kerjasama dan sokongan semasa menjalankan tugas. Seperti kata peribahasa “bulat air oleh pembuluh. Bas yang penuh dengan penumpang itu telah rosak. Hadirin sekalian. hari yang paling indah dan bersejarah buat kami. pengawas yang bertugas akan menaiki bendera di depan astaka. Cikgu Susan sudah masak benar dengan perangai murid-murid 4 Ros.7 30 I II III IV A B C D Kakak memberikan sisa makanan ke Si Comel. bulat kata oleh muafakat”. kita dapat melatih diri kita menjadi pemimpin yang baik pada masa akan datang. Untuk tujuan tersebut. malahan ini bermakna kita mempunyai pelbagai keistimewaan yang lain. II dan III sahaja Tiap-tiap soalan diikuti oleh empat pilihan jawapan iaitu A. Yang Berbahagia Sarjan Hanafi bin Mohamad wakil Ketua Balai. Jutaan terima kasih diucapkan kerana memilih kami sebagai pengawas sekolah Hadirin sekalian. I dan II sahaja II dan III sahaja I. 11 dan III sahaja I.Pilih satu sahaja jawapan yang betul. pengawas-pengawas dan rakan-rakan sekalian. Dengan ini. Kami percaya dengan semangat kerjasama sesuatu kerja akan mendatangkan hasil yang baik. Setiap pengawas haruslah mempunyai personaliti yang baik kerana mereka adalah pemimpin kecil di sekolah. Terlebih dahulu saya sebagai wakil pengawas Sekolah Kebangsaan Sri Langat ingin mengucapkan terima kasih kerana memberi peluang berucap dalam majlis pelantikan ini. Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. Yang Berusaha Guru Besar Sekolah Kebangsaan Sri Langat. guru-guru. Saya juga ingin mengucapkan tahniah kepada rakan-rakan yang dilantik sebagai pengawas. Kami akan menjadi “Role Model” kepada murid-murid lain. Ciri-ciri kepimpinan perlu ada pada setiap pengawas. Yang dimuliakan Tuan Pengerusi Majlis. Kita bukan sahaja murid yang terpilih.

35 Apakah maksud “bulat air oleh pembuluh.8 Akhir sekali. bulat kata oleh muafakat” dalam ucapan di atas? A Kita hendaklah bertolak-ansur. D Menjalankan tugas dengan sebaik mungkin dan menjadi contoh terbaik kepada murid-murid lain. yang tidak akan terlepas daripada melakukan kesilapan dan kesalahan. C Mensia-siakan kepercayaan yang diberikan oleh pihak sekolah. 33 Berikut adalah bukan sifat pengawas yang baik. B Kata sepakat tercapai oleh pembuluh. terima kasih. 31 Siapakah yang menyampaikan teks ucapan di atas? A Guru Besar B Ketua Pengawas C Tuan Pengerusi Majlis D Ketua Balai Polis Tumpat 32 Bilakah ucapan di atas disampaikan? A Perhimpunan mingguan. Maklumlah kita hanya manusia biasa. B Akan menjadi pemimpin yang baik pada masa akan datang. kami mengharapkan teguran dan nasihat daripada guru-guru serta rakanrakan. B Hari Pelantikan Pengawas. D Air akan menjadi bulat dengan muafakat . C Kata sepakat tercapai dengan muafakat. C Majlis perpisahan akhir tahun. Sekian. D Hari Anugerah Pelajar Cemerlang. Sebelum saya mengundurkan diri. demi kebaikan kami semua. saya ingin mengucapkan selamat menjalankan tugas kepada pengawas sekalian. A pembuli B penyabar C berdisiplin D bertanggungjawab 34 Apakah janji pengawas? A Cuba menjalankan rancangan yang diatur.

Niat ikhlas perangai suci. Penyakit tidak datang berlabuh. Apabila kedengaran paluan tabuh Bergerak bersenam menyegarkan tubuh. Pakai sabun harum setanggi. C Bangun pagi dan bersenam. Bagaimanakah kita dapat menghindari daripada penyakit? A Gosok daki. Pakailah pakaian mana yang padan. Satu lagi kebersihan hati. Ke bilik mandi hendaklah pergi. Bangunlah pagi di waktu subuh. Badan sihat riang gembira. 39. Fikiran tenang setiap masa. Setelah kering air di badan. Kebersihan diri paling utama. Rambut disikat atau didandan. Mandi-manda menggosok gigi. Kemas bersih tidak bertindan 36 Apakah jenis puisi di atas? A Sajak B Syair C Pantun D Gurindam 37 Tema puisi ialah…… A ilmu B sukan C kesihatan D kebersihan 38. B Mandi memakai sabun. Supaya dilihat kemas sentiasa. Daki dan kotor tidak melekat lagi. D Berpakaian bersih dan kemas. Otak cerdas amat berguna. Kepada semua menabur bakti.9 Soalan 36 hingga soalan 40 Baca puisi di bawah kemudian jawab soalan-soalan berikut. Asalkan rapi dipandang mata. Mengapakah kita perlu menggunakan sabun semasa mandi? . Walaupun buruk tidak mengapa. Kebersihan pakaian patut dijaga. Setiap masa cuba berbudi.

Perkataan tabuh dalam syair di atas bermaksud…. Dapat menjauhi penyakit.10 A B C D Menyegarkan. 40. Akmariah bt Jalaludin Disemak oleh: Puan Rosmawati Bt Abd Hamid . Daki tidak melekat. Berbau harum. A B C D gong geduk gambus gendang KERTAS SOALAN TAMAT Disediakan oleh: Pn.

Jika kamu hendak menukar jawapan. 4. 3.SELANGOR UJIAN BULAN MAC BAHASA MELAYU TAHUN 5 Ujian Pemahaman Satu jam JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi 50 soalan. Bagi setiap soalan hitamkan satu ruangan sahaja. padamkan tanda yang telah dibuat Kemudian hitamkan jawapan yang baru. Jawab dengan menghitamkan ruangan pada kertas jawapan. 2.11 SULIT 011 Bahasa Melayu Mac 2005 1 jam 011 SK. SRI LANGAT 42700 BANTING. Kertas soalan ini mengandungi 12 halaman bercetak 011 Lihat sebelah SULIT . Jawab semua soalan.

C pesta pantai diadakan musim cuti sekolah. C Menikmati musim cuti persekolahan. Kami bertolak awal tetapi sewaktu kami sampai.12 Soalan I hingga Soalan 5 Baca petikan di bawah. kecuali A penulis membawa buah tangan yang dibeli oleh ibunya. Aku meninggalkan tapak pesta tersebut setelah tidak cukup tangan untuk membawa barang -barang yang dibeli oleh ibu. aku berasa sangat gembira.orang ramai mengunjungi gerai jualan barangan cenderamata. kemudian jawab soalan berikutnya. Antaranya ialah ke Teluk Batik untuk berkelah sambil membeli-belah sempena pesta pantai musim cuti sekolah. pakaian. Pernyataan yang berikut benar tentang petikan. Aku dan ibu menjadi model seorang pelukis untuk mengabadikan potret kami yang sememangnya sudah sekian lama aku ingini. Musim cuti sekolah merupakan saat yang ditunggu-tunggu oleh para pelajar dan ibu bapa. Mengapakah ramai orang berkunjung ke Teluk Batik semasa musim cuti sekolah? A Terdapat pertunjukan kebudayaan. Aku tidak melepaskan peluang membeli beberapa helai pakaian. B semua gerai jualan menjadi tumpuan pengunjung. Aku dan ibu tidak melepaskan peluang untuk bercuti. aku mengajak ibu ke gerai makanan. B Berkelah sambil membeli-belah. Sebagaimana yang dirancang pada hari Sabtu awal cuti persekolahan. Kami terus menuju ke tapak pesta. . Selain menyaksikan pertunjukan hiburan. Setelah penat berjalan. D Teluk Batik merupakan pantai peranginan yang bersih dan cantik. 1 Apakah tujuan penulis dan ibunya pergi ke Teluk Batik? A Bermandi-manda. D pelukis mengabadikan gambar ibu sahaja sebagai kenang-kenangan. permainan dan beberapa helai lukisan cat minyak yang menggambarkan panorama perkampungan nelayan. Aku berasa seronok dengan keramahan pelayan -pelayan di gerai itu. Kami memasuki sebuah gerai makanan kampung. Walaupun penat. Makanan di situ sungguh lazat. B Keramahan pelayan-pelayan gerai jualan makanan. aku dan ibu ke pantai peranginan yang terkenal itu. Beberapa aktiviti telah dirancang. Suasana di pesta itu sungguh meriah. terutamanya ikan patin masak tempoyak. D Menyertai pesta pantai musim cuti sekolah. C Mengunjungi pesta pantai sempena musim cuti sekolah. orang ramai sudah mula memenuhi kawasan pantai tersebut. permainan dan gerai makan. 2 41.

sajian buah-buahan seperti ciku. C Barang yang dibawa sangat membebankan. apakah perkara yang dilakukan penulis semasa berada di sana? A Melukis potret untuk diabadikan. Persatuan Bahasa Melayu sekolah kami telah mengadakan lawatan ke Syarikat Bina Maju.00 pagi. rambutan. ciku dan manggis. B Berbual-bual dengan pelayan-pelayan gerai. Cikgu Yusni bin Yunus dan Cikgu Zurina binti Abidin menjadi pembantupembantunya. C Mengambil gambar perkampungan nelayan.13 SULIT 42. mangga dan ciku. Kedatangan kami disambut oleh Puan Aida Kartini. 011 43. Ada anak-anak pokok-pokok bunga. mangga.00 tengah hari. Apakah maksud frasa”tidak cukup tangan” dalam petikan A Tidak dapat memegang barang yang banyak. Di sana kami ditunjukkan beraneka jenis anak pokok. D Memesan makanan di sebuah gerai makanan kampung SULIT Soalan 11 hingga soalan 15 Baca laporan di bawah dan jawab soalan-soalan yang berikutnya. Hidangan itu disediakan secara jamuan berselerak di bawah khemah sementara. LAPORAN LAWATAN KE SYARIKAT BINA MAJU Pada hari Sabtu 25 September 2003.limau. Kemudian kami dibawa ke bilik tayangan video untuk menonton filem mengenai kegiatan syarikat. Cikgu Sukarman bin Bakar mengetuai rombongan ini. Tidak ketinggalan kami dihidangkan dengan minuman air limau. Di sana ada tanaman betik panjang. Selepas menonton kami dibawa oleh Encik Kassim ke kawasan tapak semaian. Kami ditunjukkan akan buah-buahan tanaman yang subur dan bermutu. Pada pendapat kamu. Seramai 42 orang ahli persatuan telah turut serta. Cikgu Zuraini binti Muhammad. kelapa kering. getah dan koko tiada disediakan kerana benih-benih itu tidak banyak permintaannya. Lawatan ini diadakan untuk menambahkan pengetahuan tentang cara-cara benih-benih pokok disediakan sebelum dijual. Jamuan ringan itu selesai pada pukul 12. Kami bertolak dengan menaiki bas sekolah milik Encik Hanafi bin Harun pada pukul 9. mangga dan betik. D Perlu bantuan orang lain untuk membawa barang. Selesai semuanya kami dibawa melawat ke ladang kecil milik syarikat. Encik Kassim menunjukkan cara-cara menyiram pokok-pokok dan menanam anak-anak pokok. B Tidak larat membawa banyak barang. durian. Benih pokok seperti pokok kelapa sawit. 011 .

(MUHAMMAD ALIFF BIN ALI) Setiausaha . Semua ahli rombongan berasa senang hati akan lawatan itu. D Menubuh syarikat semaian anak-anak pokok.14 Sebelum pulang Cikgu Sukarman mengucapkan terima kasih kepada Encik Rajman bin Badrul. B Tiba di syarikat. B Tidak menjual anak pokok kelapa sawit dan getah. Disediakan oleh. C Melayan tetamu dengan baik. menonton video. menonton video dan jamuan ringan. Sekolah Kebangsaan Sri Langat. Persatuan Bahasa Melayu. 13 Mengapakah pengurus syarikat itu dikatakan telah berbudi? A Beliau menjual anak pokok benih kepada orang ramai. pengurus syarikat itu. melawat kebun. melawat kebun dan menonton video. melihat pertunjukan mencantum tunas anak pokok. melihat anak-anak benih. jamuan ringan dan melawat kebun. C Tiba di syarikat. jamuan ringan. Pada pukul 12. 10 FEBRUARI 2005 SULIT 011 11 Siapakah yang mengetuai lawatan tersebut? A Encik Sukarman B Encik Rajman C Encik Kassim D Encik Hanafi 12 Antara berikut manakah urutan yang betul mengikut cerita di atas? A Tiba di syarikat. 38 Apakah bidang asas yang diterokai oleh pengusaha syarikat ini? A Perkilangan B Perdagangan C Perindustrian D Pertanian 39 Siapakah yang telah menulis laporan lawatan ke Syarikat Bina Maju? A Muhammad Aliff B Cikgu Sukarman C Encik Rajman D Encik Hanafi . D Tiba di syarikat. melawat ladang dan jamuan ringan.30 tengah hari kami pun bertolak pulang.

15 .