Pengenalan Keunikan Baba dan Nyonya telah disiarkan dalam banyak majalah, buku-buku, surat khabar dan

bahan-bahan promosi pelancongan. Ciri-ciri yang lebih eksotik budaya seperti perkahwinan lama, kebaya Nyonya, barang kemas dan kasut manik, rumah Peranakan praperang dan porselin yang sering tumpuan. Baba boleh menjadi salah satu yang paling komuniti yang hangat diperkatakan Malaysia. Evolusi kumpulan etnik yang unik ini bermula seawal 500-600 tahun apabila peniaga-peniaga Cina tiba di Semenanjung Tanah Melayu, nukleusnya di Melaka, di pusat Kesultanan Melaka. Peniaga ini tidak membawa kaum wanita bersama-sama mereka, dan ramai yang berkahwin dengan wanita tempatan. Perkahwinan campur antara Baba dan orang Melayu yang akhirnya terhenti, dan selama beratus-ratus tahun, Baba berkahwin semata-mata di kalangan mereka sendiri, yang berasal dan kumpulan elit. Penyesuaian dan resapan budaya mereka terhadap suasana sosio budaya di persekitaran mereka di zaman silam, iaitu melalui perkahwinan campur yang berlaku di antara kaum-kaum Cina dan Melayu, adalah punca utama mengapa generasi generasi seterusnya memanggil mereka sebagai "Baba”. Hari ini, mereka boleh didapati di seluruh Malaysia dan Singapura dengan kubu di Melaka, Singapura dan Pulau Pinang.

Definasi Tiga istilah yang biasa digunakan untuk menerangkan komuniti ini: Peranakan, Cina Negeri-Negeri Selat, dan Baba dan Nyonya. Perkataan Peranakan berasal daripada perkataan Melayu, 'anak' yang bermaksud 'kanak-kanak'. Istilah ini merujuk kepada tempat lahir serta keturunan asal masing-masing. Frank Swettenham menjelaskan bahawa istilah Baba telah digunakan untuk Selat lelaki yang dilahirkan di Selat, sama ada kanak-kanak Inggeris, Cina atau ibu bapa Serani, dan Hindustan (Tan 1988). Baba adalah istilah untuk lelaki manakala wanita pula Nyonya.

Baba perkataan mungkin telah diperolehi daripada perkataan yang bermaksud bapa dalam bahasa Melayu. Sesetengah sejarawan berfikir bahawa ia bersamaan sebutan kehormatan untuk tuan atau 'Tauke’ . Perkataan Nyonya dikatakan berasal dari Jawa.

.

upacara ini telahpun diubah suai. hal ini mungkin akan lari daripada factor pengikut-pengikut puteri Cina tinggal di Bukit Cina yang mengembara ke Melaka dengan Laksamana Yunnan berbangsa Cina Muslim. Pada kurun ke-15. Dalam seratus lima puluh tahun yang lalu. seperti meraikan perayaan Tahun Baru Cina. Interaksi antara British dengan mereka menyebabkan mereka memeluk agama Kristian. Raja Cina telah menghantar puteri. Menurut penerangan traditional. Disebabkan Peranakan mudah menerap budaya Inggeris dan berpendidik. Belanda. Pada pertengahan abad ke-20. kabanyakan . kebanyakan jawatan perkhidmatan dipenuhi oleh mereka. Namun. kekurangan peringatan yang fizikal secara keseluruahan telah menyebabkan ramai pakar sukar percaya terhadap asal-usul etnik Peranakan Cina.Sejarah Kebanyakan anak-anak Baba dibesarkan mengikut cara hidup dan upacaraupacara agama orang Cina yang diubah oleh unsur-unsur kemelayuan serta unsur-unsur tempatan yang lain. Banyak sumber memberi tuntutan bahawa Peranakan adalah kahwin campur dengan orang Melayu tempatan. Penghidupan moden yang terlalu cepat meninggalkan sedikit demi sedikit masa lapang untuk persembahan ke atas pengorbanan yang tidak berkesudahan itu. perayaan Tanglung. Upacara ini semakin berkurangan disebabkan juga oleh pengaruh Barat. Terdapat tanda-tanda Portugis. tetapi masih terus diamalkan. semasa pemerintahan Parameswara. Hang Li Po. tetapi bahasa dan budaya Melayu telah diasimilasi. Sejak beberapa kurun. Peranakan telah mewujudkan satu budaya yang unik dengan mengkekalkan banyak tradisi Cina. British. kebanyakan Peranakan dididik oleh Inggeris. Melayu. akibat daripda penjajahan British atas Malaya. Hubungan diplomatik yang erat telah dibina sejak kurun ke-15. Pengikut-pengikut puteri tinggal di Bukit Cina pada mulanya dan akhirnya lahirnya Peranakan. dan kecenderungan gologan tersebut mudah menerima budaya baru. Peranakan mengkekalkan kebanyakan budaya dan kepercayaan nenek moyang mereka. seorang Cina Muslim melawat Melaka. dengan mengikut budaya tempatan dan juga penjajah. Mereka membina budaya pemakanan yang unik. wilayah-wilayah kepulauan Melayu selalunya memberi penghormatan kepada pelbagai kerajaan seperti Negara Cina dan Siam. pada 1459. dan Indonesia pengaruh dalam budaya Baba dan Nyonya. Disebabkan interaksi daripda pelbagai budaya dan bahasa. kepada Sultan Melaka sebagai satu tanda penghargaan kepada penghormatannya. apabila Laksamana Cheng Ho. Hal ini menyebabkan masyarakat Peranakan menjadi berpengaruh di Melaka dan Singapura serta mereka lebih dikenali sebagai King’s Chinese (Cina Raja) kerana mereka lebih taat kepada Mahkota British.

Ada juga orang Baba yang berasal daripada keturunan Kantonis. Generasi Nyonya (Baba perempuan) yang terdahulu masih memakai pakaian kebaya dan kain sarong sebagaimana yang dipakai oleh orang-orang Melayu. Cara masakan mereka kebanyakannya diresapi oleh cara masakan Melayu dan adalah menjadi satu kebiasaan bagi mereka makan dengan menggunakan tangan sebagaimana juga orang-orang Melayu.Peranakan bertutur tiga bahasa. Malahan masyarakat Baba masih mengamalkan sebahagian resam budaya Cina yang sudah tidak dihiraukan lagi oleh masyarakat Cina Malaysia yang lain. walaupun mereka telah lama terpisah daripada komuniti mereka di China. Hakka. Budaya Baba berasal dari Melaka tetapi apabila Pulau Pinang dan Singapura berkembang dan dimajukan. Biasanya mereka bekerja sebagai pedagang. Rumah Baba juga dibina berdasarkan pelan-pelan tradisional Cina berbanding dengan Melayu. Budaya Kebanyakan pendatang Cina yang terawal sekali berhijrah ke Tanah Melayu adalah daripada kelompok Hokkien. serta tradisi mengikat kaki kaum wanita yang dianggap sebagai adat yang tidak bertamadun. Oleh itu. Melayu dan British. Melayu dan Barat. dan pertenggahan antara Cina. seperti adat istiadat perkahwinan Cina tradisional yang memperlihat kedua-dua pengantin memakai pakaian-pakaian yang indah dan berwarna warni warisan budaya Cina tradisional. British. terutamanya. adalah menarik bahawa kehidupan orang Baba dan pandangan mereka masih bersifat kecinaan. Ini digambarkan melalui aspek-aspek kebudayaan yang lain seperti sistem kekeluargaan dan agama yang mereka masih kekal. . banyak juga di antara mereka yang berpindah ke kedua-dua negeri ini. kebanyakan orang Baba juga adalah Hokkien dan mereka yang berasal daripada keturunan Hokkien masih menganggap diri mereka sebagai orang Hokkien meskipun kebanyakannya tidak pandai bertutur dalam loghat Hokkien. dan dapat bercakap dengan Cina. dan lain-lain. Oleh itu. Kaum Baba yang wujud pada hari ini bertutur dalam bahasa Baba iaitu sejenis dialek Melayu yang dapat difahami oleh kebanyakan orang Melayu. terutamanya Singapura. kecuali tocang yang dianggap sebagai lambang pengabdian kepada kerajaan Manchu.

Kasut manek ialah alas kaki buatan tangan yang memerlukan kemahiran dan kesabaran tinggi untuk menghasilkannya dari jalinan manik kaca bersegi-segi halus yang dijahit pada kain terpal. . iaitu terdiri daripada baju kebaya (baju panjang dan batik sarung) dan kerongsang.Pakaian Pakaian Nyonya serupa dengan pakaian tradisi Melayu. Pada mulanya. tetapi lama-kelamaan banyak diperoleh dari Jepun. manik-manik yang diperlukan untuk menghiasi kasut manek berasal dari Eropah.

iaitu ayam goreng cara Nyonya. Orang Peranakan biasanya berkahwin dengan pasangan setempat yang sama darjatnya. Catatan dari abad ke-19 dan awal abad ke-20 menyatakan bahawa lelaki Baba lazimnya mengahwini wanita dalam masyarakat Peranakan setempat. sejenis kariayam kering. Mulai 1930-an.Rekaan kasut manek tradisional sering memperlihatkan motif bunga Eropah dan warnanya dipengaruhi oleh tembikar Peranakan dan sarung batik. Melayu dan Indonesia meninggalkan kesan dalam budaya Peranakan. Kebanyakan suku Peranakan tidak beragama Islam. Masakan Kesan dari pengaruh Melayu. suku Baba dan Nyonya memperlihatkan campuran budaya Cina dan Melayu yang bersinergi. menyambut Tahun Baru Cina dan Perayaan Tanglung. Contohnya ayam kapitan. Belanda. kuah ikan yang dihidangkan ketika meraikan tahun baru Cina di Singapura. Majlis perkahwinan Peranakan yang banyak mengetengahkan tradisi Cina merupakan antara perkahwinan tradisi yang paling berwarna-warni di Malaysia dan . Hasilnya. yang dibawa oleh pengantara yang mewakili pelamar kepada ibu bapa pengantin idaman. Lamaran memerlukan buah tangan pinangan. lahirnya masakan "Nyonya" yang menggunakan rempah masakan Melayu. Ada kalanya. keluarga Peranakan membawa masuk pengantin dari China atau menghantar anak perempuan ke China untuk mencari suami. Pengaruh Portugis. sebaliknya memelihara adat penyembahan nenek moyang dari kaum Cina. tetapi ada yang memeluk agama Kristian. dan pindang bandeng. inci kabin. Lelaki kaya paling menggemari chin choay atau perkahwinan matrilokal iaitu si suami menyertai keluarga isteri. sambil mengamalkan adat resam Melayu dan penjajah barat. Agama Baba dan Nyonya mengamalkan agama-agama tradisional Cina. kasut manek menjalani perubahan dengan diberi rekaan moden dan ditambah tumit. British. Perkahwinan Saudagar Cina di Melaka zaman silam gemar menmperisterikan atau mempergundikkan wanita Melayu dari Semenanjung Tanah Melayu atau Sumatera. iaitu bakul berkilau dua tingkat.

siapa yang bijak berdondang maka dialah yang meraih gelak ketawa dan tepukan tangan ramairamai. Pendondang bergilir-gilir menyambungkan lagu bertema asmara sambil menari berpusing-pusing dengan perlahannya. cara pemakaian dan makanan lazat yang hanya boleh dijumpai di Melaka.Singapura. Dondang sayang memerlukan kemahiran berjenaka dan bertikam balas. Kaum Nyonya memakai sarung kebaya dengan "brooch" berbagai bentuk dan barang kemas yang diperbuat daripada perak atau emas. Kaum Baba dan Nyonya telah memperkenalkan perabut unik. Dulang teh tembikar berenamel warna-warni yang dihiasi "burung cenderawasih" gaya Peranakan. Majlis diserikan dengan lagu berima spontan dondang sayang yang dinyanyi dalam bahasa Melayu dan ditari oleh para hadirin di jamuan. . porselin dan pinggan mangkuk. Pelat loghat dan cara berbahasa Baba dan Nyonya serta kepandaian menyerikan lagi persembahan.