Radio Nederland Wereldomroep

Donderdag 20 september 2012 7e jaargang, nr 1947

51 Kamerleden vertrekken
Pagina 2

Frankrijk sluit ambassades
Pagina 3

Martin wint wk tijdrijden
Pagina 4

Veiliger achterin vliegtuig
Pagina 6

Tiener vervolgd voor doodslag Nederlander
Justitie in Australië heeft de aanklacht verzwaard tegen een 17-jarige jongen die begin september een Nederlander zou hebben doodgeslagen. De tiener moet zich nu verantwoorden voor doodslag op de 39-jarige man in Gawler, een voorstad van Adelaide. Dit melden Australische media. Eerder was de jongen alleen aangeklaagd voor zware mishandeling met ernstig lichamelijk letsel tot gevolg. Daar is nu dus doodslag bovenop gekomen.

Chinees protest in Den Haag

Aantal miljonairs in Europa toegenomen

Chinezen protesteerden bij de Japanse ambassade in Den Haag. (Foto: ANP)

Spoedreparatie aan dijk langs Waddenzee
Waterschap Noorderzijlvest en Rijkswaterstaat beginnen aan een spoedreparatie bij de Lauwersmeerdijk langs de Waddenzee, op de grens van Groningen en Friesland. Over een lengte van 200 meter moet de dijk worden verstevigd met zand en steen. Een natuurlijke geul in de Waddenzee heeft zich het afgelopen jaar versneld naar de kust verplaatst, waardoor het zand voor de dijk is weggespoeld. ‘In het komende winterseizoen kunnen stormen deze plek beschadigen’, aldus de twee instanties.

Zo’n 200 Chinezen hebben geprotesteerd bij de Japanse ambassade in Den Haag tegen de claim van Japan op drie eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Ze hadden spandoeken, zwaaiden met Chinese vlaggen en scandeerden leuzen in het Chinees. De demonstranten hebben een protestbrief aan een medewerker van de ambassade gegeven, die hen beloofde de brief door te sturen naar de regering in Tokio. De demonstranten zijn het niet eens zijn

met de Japanse claim op de eilandjes, die volgens hen juist Chinees grondbezit zijn. Japan en China hebben al jaren ruzie over de rotseilanden. Die zijn onbewoonbaar, maar kostbaar vanwege de belangrijke scheepvaartroutes rond de eilanden. Ook is het een visrijk gebied en zit er mogelijk olie en gas in de bodem. In China wordt al dagen geprotesteerd tegen Japan, dat de eilandjes onlangs kocht van een Japanse particulier.

Het aantal dollarmiljonairs in Europa is het afgelopen jaar gestegen. Er zijn nu 3,17 miljoen mensen in Europa die meer dan één miljoen dollar (765.000 euro) te besteden hebben. Dat is 1,1 procent meer dan in 2010. De stijging komt vooral voor rekening van Nederland, Rusland en Zwitserland, volgens de Royal Bank of Canada en Capgemini. Het rapport meldt niet hoeveel miljonairs er in Nederland zijn. Volgens het CBS waren er vorig jaar juist minder rijken in Nederland.

Directeur Onze Taal stopt met Troonrede

Klaver had ‘al besloten terug te gaan’
Avonturier Yuri Klaver, die vorige week door de Russische kustwacht uit de Beringstraat werd geplukt, had zijn poolexpeditie op eigen initiatief een dag eerder al afgebroken. Russische media maakten melding van een spectaculaire reddingsoperatie, maar volgens de 39-jarige Haarlemmer berust alles op een misverstand. ‘Of op een beetje overmoedigheid’, vertelt hij woensdag, veilig

terug op Hollandse bodem. ‘Die jongens van de kustwacht hebben daar helemaal niets te doen. Waarschijnlijk vonden ze het wel een leuk verzetje.’ Klaver was net een week onderweg op zijn expeditie die hem per kajak en op ski’s in 3 jaar door de zogenoemde Polar America Traverse zou leiden. Materiaalpech dwong de avonturier echter zijn reis vroegtijdig te staken.

De Troonrede op Prinsjesdag was de laatste troonrede die directeur van het Genootschap Onze Taal Peter Smulders heeft nagekeken op taalfouten. Hij trekt zich na 26 jaar terug, nadat er ophef ontstond toen Smulders in een uitzending van Omroep Brabant inhoudelijke informatie gaf over de Troonrede. Hij werd daarop door de Rijksvoorlichtingsdienst op de vingers getikt. Bewolkt Wisselend bewolkt met in de noordelijke helft van het land meer buien. Het wordt circa 16 graden en er staat een matige westenwind.
Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

2 Binnenland

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Belager gouden koets wraakt gerechtshof
Erwin L., die man die in hoger beroep wordt vervolgd voor het belagen van de gouden koets, heeft het gerechtshof gewraakt. Hij vindt onder meer dat zijn rechtszaak wordt gesaboteerd zonder dat het hof daar iets aan doet. De wrakingskamer moet zich nu buigen over het verzoek van L., die acht redenen voor de wraking aanvoerde tijdens een zeer chaotische zitting. L. werd door de rechtbank veroordeeld omdat hij op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder naar de gouden koets gooide.

Vertrek uit Tweede Kamer
De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van de vertrekkende leden. 51 Mensen keren niet meer terug; een deel is niet herkozen, een deel stond niet op de kandidatenlijst. De eveneens vertrekkende Kamervoorzitter Gerdi Verbeet sprak gisteren alle afzwaaiende parlementariërs persoonlijk toe. Haar woorden veroorzaakten een lach en een traan. Zo hield Ineke van Gent (GroenLinks) het niet droog, toen ze door Verbeet werd geprezen om haar charme, flair en improvisatievermogen. PVV’er Richard de Mos moest ook tegen zijn tranen vechten. Maar er was ook ruim baan voor de gulle lach, vooral toen Verbeet het woord richtte tot Ad Koppejan van het CDA: ‘Ik kom nu toe aan de Koefnoentypes.’ Van de mensen die opstappen, heeft PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma het langst in de Kamer gezeten. Zij was Kamerlid sinds 1994, onderbroken door een periode als staatssecretaris van Onderwijs in het kabinetBalkenende 4. Dijksma was destijds het jongste Tweede Kamerlid in de geschiedenis. Ze neemt nu als 41-jarige afscheid en is daarmee volgens Verbeet ook ‘de jongste nestor in de geschiedenis.’ Koningin Beatrix heeft een dozijn vertrekkende leden van de Tweede Kamer tot ridder in de Orde van OranjeNassau gemaakt. GroenLinkser Van Gent weigerde een lintje. Kamerleden die hun zetel afstaan, hebben recht op wachtgeld. De uitkering bedraagt het eerste jaar 80 procent van hun vergoeding, daarna 70 procent. Er is een sollicitatieplicht.

Reusachtig fossiel in Maastricht gevonden

In de mergelgroeve bij cementfabriek ENCI in Maastricht is een enorm fossiel gevonden. Het gevaarte stamt uit de tijd van de dinosaurussen. Dat maakten het Natuurhistorisch museum en de ENCI bekend. Om welk prehistorisch dier het gaat, wordt nog bekendgemaakt. Het museum spreekt van een ‘bijzondere vondst’. Maastricht was 65 miljoen jaar geleden bedekt door een ondiepe zee, en daarmee leefgebied van deze ‘Tyrannosaurus van de zee’.

Veiling kunstcollectie Scheringa is succes
De verkoop van de overgebleven kunstwerken uit de Scheringa-collectie heeft ruim 2,8 miljoen euro opgebracht. Dat is ruim een miljoen meer dan veilinghuis Christie’s verwachtte. De totale opbrengst gaat naar de schuldeisers van de failliete DSB-bank. Op de veiling kon worden geboden op 157 werken. Vanuit tientallen landen was er belangstelling voor de figuratief realistische kunstwerken. Een van de topstukken was het beeld ‘Man on a Bench’ van de Amerikaanse kunstenaar Duane Hanson.

Nucleaire installaties positief beoordeeld

André Kuipers bezoekt koningin

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) oordeelt positief over de beveiliging van de kerncentrale en nucleaire installaties in Nederland. Volgens het IAEA voldoen de installaties aan alle eisen. Het atoomagentschap bezocht de kerncentrale in Borssele, NRG Petten en de onderzoeksreactor in Delft in de periode van 2005 tot dit jaar vier keer. Het atoomagentschap beveelt wel aan om de nieuwste internationale beveiligingsvoorschriften ook in de Nederlandse wet- en regelgeving op te nemen.

Nederlandse gezant NAVO wacht uitdaging
De nieuwe hoogste burgergezant van de NAVO in Afghanistan, Maurits Jochems, wacht een ‘stimulerende’ tijd. Afghanistan is elke dag goed voor nieuwe uitdagingen. Dat zei de vertrekkende NAVOtopgezant, de Brit Simon Gass, op zijn laatste persconferentie. Jochems, nu ambassadeur in Estland, neemt volgende maand het stokje over. Hij moet bijdragen aan het doel van de NAVO om van Afghanistan een soeverein, veilig en democratisch land te maken.
André Kuipers tussen koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander. (Foto ANP)

Visverbod supertrawler nu definitief

Koningin Beatrix en prins Willem Alexander ontvingen gisteren op paleis Huis ten Bosch de astronauten André Kuipers, Oleg Kononenko en Don Pettit. Zij brachten ongeveer een half uur met elkaar door. Kuipers verbleef samen met zijn Amerikaanse collega Pettit en Russische collega Kononenko 193 dagen in het Internationaal

Ruimtestation ISS. Het drietal keerde op 1 juli terug op aarde. Voor Kuipers was het de tweede keer dat hij in de ruimte was. Op 30 augustus werd Kuipers feestelijk onthaald in Noordwijk. Duizenden mensen, waaronder prins Willem-Alexander, huldigden hem op de boulevard in de badplaats.

De Katwijkse supertrawler Abel Tasman mag definitief niet vissen bij Tasmanië. De Senaat in Australië heeft ingestemd met een wet die het in elk geval de komende twee jaar onmogelijk maakt in de wateren bij het eiland te vissen. Vorige week ging de Australische Tweede Kamer al akkoord met de wet. Daarin is geregeld dat er eerst moet worden onderzocht wat de effecten op het milieu zijn van de massale visvangst. Dat onderzoek duurt twee jaar. De Abel Tasman wilde 18.000 ton horsmakreel en redbait vangen, de helft van het totale Australische quotum.

3 Buitenland

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Franse ambassades scherper beveiligd

Senator Australië: Wilders is niet welkom

Senator Richard Di Natale heeft gezegd dat Geert Wilders niet welkom is in Australië. . Di Natale deed zijn uitspraak in een reactie op de visumaanvraag van de PVV-leider voor Australië. In dat land wil Wilders in oktober, op uitnodiging van de anti-islamgroep Q Society, spreken over de gevaren van de islam. Deze anti-islamgroep beschuldigt de Australische regering ervan de komst van Wilders op te houden. Wilders heeft drie weken geleden een visumaanvraag ingediend voor een serie lezingen van 12 tot 21 oktober, maar het verzoek is nog niet goedgekeurd.

Het gebouw van Charlie Hebdo in Parijs wordt extra beveiligd. (Foto: EPA)

Colombia pakt grote drugsbaas op
losgeslagen oplichter. Charlie Hebdo haalde zich vorig jaar ook al de woede van moslims op de hals. Het blad publiceerde toen een speciale editie, Sharia Hebdo, met Mohammed als ‘gasthoofdredacteur’. Er werd een brandbom naar het hoofdkantoor in Parijs gegooid. Het gebouw wordt momenteel dan ook extra beveiligd.

Frankrijk sluit morgen ambassades in twintig landen uit angst voor onlusten. Het land doet dit vanwege de publicatie van spotprenten van de profeet Mohammed in het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Op twee van de tekeningen is Mohammed naakt te zien. Uit islamitische hoek in binnen- en buitenland kwamen afkeurende geluiden en de roep om actie

van de Franse overheid wordt breed gedragen. In de afgelopen week zijn Amerikaanse ambassades in veel islamitische landen aangevallen. Bij rellen zijn meer dan 30 mensen om het leven gekomen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur in Libië. De aanleiding is een Amerikaans filmpje op YouTube, waarin Mohammed wordt afgeschilderd als een

Rusland zet organisatie VS het land uit
Rusland heeft de Amerikaanse hulporganisatie USAID te verstaan gegeven het land te verlaten. De organisatie steunde onder meer projecten om de democratie te bevorderen. De Russische autoriteiten hebben de dertien Amerikaanse medewerkers opdracht gegeven het kantoor uiterlijk 1 oktober te sluiten. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zegt in een verklaring dat de Verenigde Staten hebben geprobeerd om verkiezingen en de Russische politiek in het algemeen te beïnvloeden via USAID.

Database over neonazi’s in Duitsland
Minister van Binnenlandse Zaken Hans Peter Friedrich heeft de Duitse federale database over neonazi’s in werking gesteld. Met de databank moet de strijd tegen extreem rechts geweld worden gestroomlijnd en moet de informatie-uitwisseling tussen opsporingsdiensten en justitie worden verbeterd. De databank moet blunders voorkomen zoals die de afgelopen jaren zijn begaan in onderzoeken naar nazi-terrorisme. In totaal 36 beambten gaan alle informatie over rechts-extremisten verzamelen en toegankelijk maken voor de opsporingsdiensten. De maatregel is een reactie op de zogeheten ‘Dönermoorden’ in Duitsland, een serie moorden op acht Turken en een Griek tussen 2000 en 2007. De rechts-extremistische groepering die achter de moorden op de buitenlanders en een agente zou zitten, werd pas in november ontmanteld. In die zaak werden nogal wat fouten gemaakt door de betrokken diensten. Zo werden belangrijke documenten vernietigd en legden politie en inlichtingendiensten jarenlang geen verband tussen de zaken en extremisme. Zo kwamen ze de daders niet op het spoor.

In Venezuela is Daniel Barrera gearresteerd, een van de laatste grote drugsbazen van Colombia. President Santos maakte het nieuws op de Colombiaanse staatstelevisie bekend. Barrera werd opgepakt na een undercoveroperatie waarbij ook Britse en Amerikaanse inlichtingendienstren betrokken waren. Volgens Colombia transporteerde het netwerk van Barrera, bijgenaamd ‘El Loco’, elke maand tien ton cocaïne naar Mexico..

Kenner christendom: Jezus was getrouwd

Jezus heeft het in een 4e eeuws koptisch document over ‘mijn vrouw’. Dat onthulde Karen King, kenner van het vroege christendom aan de Harvard Divinity School, op een conferentie in Rome. Volgens haar duidt dat erop dat Jezus was getrouwd, meldt de Britse omroep BBC. Volgens de christelijke leer was Jezus niet getrouwd, hoewel het gerucht dat Maria Magdalena zijn vrouw was, hardnekkig is. King verwacht dat door de vondst het debat over het celibaat en de rol van vrouwen in de kerk oplaait.

4 Sport

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Martin prolongeert wereldtitel tijdrijden
wordt het lastig. Of de regen een rol speelde? Ik houd niet van regen, die doet rare dingen met me. Maar in Denemarken regende het vorige maand ook en won ik wel. Ik heb hier naartoe geleefd. Maar soms gaat het goed en soms gaat het niet. Ik ben geen robot.’ Westra wilde geen excuses zoeken. ‘Ik had een slechte dag, op dit niveau kun je dat niet hebben. Kijk maar naar de uitslag. Ik heb er voor mijn gevoel alles aan gedaan. Deze dagen heb je ertussen zitten. Daar leer je ook weer van.’ Bondscoach Leo van Vliet, vooraf hopend op een top 5-notering, was vooral verbaasd. ‘Lieuwe wordt vorig jaar achtste, 11e op de Spelen, ik ben vooral teleurgesteld voor hem. We zagen het de eerste kilometers niet aan hem af. De matige tussentijd verbaasde mij.’

Mitchell Te Vrede op weg terug bij Feyenoord

Tony Martin was Taylor Phinney slechts 5 seconden te snel af. (Foto: ANP)

De Duitser Tony Martin heeft bij de WK wielrennen in Valkenburg de titel veroverd op de individuele tijdrit. De Nederlander Lieuwe Westra bleef verrassend ver weg van het podium. De titelverdediger klokte na 45,7 kilometer 58.38 en hield daarmee de Amerikaan Taylor Phinney slechts 5 seconden

achter zich. De derde plaats was voor de Wit-Rus Vasili Kirijenka, op 1.45 minuut. Van de Nederlanders eindigde Wilco Keldermans het hoogst, namelijk op de 25e plaats. Favoriet Westra werd 38e. Een verklaring voor die ondermaatse prestatie had hij niet. ‘Ik kwam gewoon niet vooruit, dan

Feyenoordtrainer Ronald Koeman kan waarschijnlijk spoedig een beroep doen op Mitchell te Vrede. De aanvaller die in de zomer overkwam van Excelsior, heeft voor het eerst met de groep meegetraind, nadat hij eind juli een operatie aan zijn lies had ondergaan. ‘Het is nog te vroeg om te zeggen wanneer ik weer helemaal fit ben, maar ik hoop dat ik volgende week volledig aan kan sluiten op de groepstraining om daarna helemaal wedstrijdfit te worden’, zegt Te Vrede op de website van de Rotterdamse club.

Van Rijsselberghe maakt kans op trofee

FC Twente gaat met vertrouwen Europa in
FC Twente begint vandaag met vertrouwen aan de groepsfase van de Europa League. Dat zei trainer Steve McClaren in aanloop naar het duel met Hannover. ‘Het wordt niet gemakkelijk’, beseft de Engelse coach. ‘De afgelopen jaren hebben we echter vaker goede resultaten behaald tegen sterke ploegen.’ FC Twente mist in elk geval de geblesseerde Dmitri Boelikin, Leroy Fer en Andreas Bjelland.

Bayern met Robben naar zege

Olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe maakt grote kans op de jaarlijkse Conny van Rietschoten Trofee, de prijs voor de beste Nederlandse zeilprestatie. De windsurfer van Texel veroverde goud bij Londen 2012. Hij krijgt voor de prestigieuze onderscheiding concurrentie van onder anderen Udo Hessels, Marcel van de Veen en Mischa Rossen, die bij de Paralympics in Londen de olympische titel pakten in de Sonarklasse. Een deskundige jury reikt de prijs uit op 24 oktober in de sociëteit van de Rotterdamse roei- en zeilvereniging De Maas.

Dochter Springsteen koopt gouden paard
Münic-speler Arjan Robben (r) vecht voor de bal met Ricardo Costa van Valencia. (ANP)

Cricketer Ten Doeschate naar Nieuw-Zeeland
De Nederlandse cricketinternational Ryan ten Doeschate overwintert in Nieuw-Zeeland. Hij speelt vanaf december voor Otago Volts in de professionele Twenty20-competitie. Ten Doeschate maakte in het seizoen 2010-2011 grote indruk voor Canterbury, een andere club uit die competitie. Hij verwierf faam met name als speler voor de Engelse county Essex.

Bayern München heeft de eerste wedstrijd van dit seizoen in de Champions League gewonnen. De finalist van vorig seizoen versloeg op eigen veld het Spaanse Valencia met 2-1. Arjen Robben, voldoende hersteld van een liesblessure om in de basis te starten, bereidde voor rust de 1-0 voor. Bastian Schweinsteiger was de maker van de treffer. In de tweede helft schoot Toni Kroos de 2-0 binnen. Door Nelson

Haedo Valdez werd het nog 2-1. e Braziliaan Oscar zette Chelsea met twee doelpunten op 2-0. Vervolgens scoorde Arturo Vital tegen. In de slotfase hielp Fabio Quagliarella Juve aan een punt. Titelverdediger Chelsea speelde gelijk. In Londen werd het tegen de Italiaanse kampioen Juventus 2-2. Barcelona begon met een zege op Spartak Moskou. In Camp Nou werd het 3-2, met twee trefers van Lionel Messi.

Jessica Springsteen, dochter van de fameuze Amerikaanse rocker Bruce Springsteen, heeft het gouden olympische springpaard Murka’s Vindicat gekocht. Het in Nederland gefokte dier werd bij de Olympische Spelen van Londen bereden door Peter Charles. De combinatie maakte deel uit van de Engelse equipe, die net voor Nederland de landenwedstrijd won. Kenners denken dat Jessica Springsteen (20) voor Murka’s Vindicat rond de 5 miljoen euro heeft neergeteld.

5 Economie

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Ontslagronde bij American Airlines

Meer aandacht export Heineken heeft goede naar opkomende landen papieren in bierstrijd
Nederland doet het minder goed in de export naar landen met de snelstgroeiende economieën dan omringende landen als België, Groot-Brittannië en Frankrijk. Procentueel exporteren zij 1,5 keer zo veel naar deze landen dan Nederland. Duitsland voert procentueel drie keer meer uit naar onder meer Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Daarom gaat het kabinet meer aansluiting zoeken met deze groeiende economieën op zowel economisch als cultureel terrein. Vooral de versterking van de handel met Azië is belangrijk. Ook Myanmar, waar meer openheid komt, biedt voor Nederland economische kansen. De overheid wil de Nederlandse belangen in het buitenland meer versterken en veilig stellen. Dat gebeurt via economische diplomatie en samenwerking binnen Europa.

Toestel van American Airlines. (Foto: fliickr / Luca Zappa )

American Airlines heeft meer dan 11.000 werknemers geïnformeerd dat zij waarschijnlijk hun baan verliezen vanwege de reorganisatieplannen van het bedrijf. De personeelsleden hebben daarover een brief ontvangen. Desondanks denkt het luchtvaartbedrijf dat uiteindelijk minder dan 40 procent van de werknemers die deze informatiebrief heeft gekregen daadwerkelijk hun

baan kwijt zal raken. In februari kondigde American Airlines nog aan in het kader van een bezuinigingsplan nog 14.000 banen te willen schrappen. Het noodlijdende bedrijf vroeg in november vorig jaar uitstel van betaling aan wegens enorme schulden. Het concern schrapt in de maanden september en oktober ook 1 tot 2 procent van de vluchten, van de huidige 1700 per dag.

Beleggers denken dat Heineken de biedingsstrijd rond de brouwer Asia Pacific Breweries gaat winnen. Het aandeel Heineken sloot gisteren zo’n zes procent hoger. Heineken aast al maanden op de Aziatische biermaker, die onder meer het merk Tiger produceert. Het Nederlandse concern moet opboksen tegen een Thais bedrijf dat ook een bod heeft gedaan. Azië is een van de continenten waar de bierconsumptie stijgt. Volgende week vrijdag wordt op een aandeelhoudersvergadering gestemd over de overnamepoging. Beurzen
AEX Dow Nasdaq S&P 500 Nikkei 335,71 13.577,96 3.182,62 1.461,05 9.100,44     0,00% +0,10% +0,15% +0,12% -1,43%

€ 1 = US$ 1,2994

Een nieuw seizoen van Spoorloos
om haar moeder op te sporen. Aanvankelijk konden moeder en dochter het goed vinden met elkaar, maar de relatie bekoelde toen Alexandra vertelde dat ze ook nieuwsgierig was naar haar biologische vader. Inmiddels is wel duidelijk waarom Hertha niet blij is met de zoektocht van haar dochter. Hertha deelde destijds het bed met tenminste twee mannen,

vering van Spoorloos uit. Dit wordt een special in samenwerking met de grootste adoptieorganisatie van Nederland, de Vereniging Wereldkinderen. BVN vanaf 26 september, op woensdag om 21.00 uur NIET TEVREDEN STEM TERUG Op zondag 14 oktober vinden in België gemeenteraadsverkiezingen plaats. In ‘Niet tevreden stem terug’ verdiepen Kobe Ilsen, Ivan De Vadder en Hanne Decoutere zich twee weken lang in de gemeentelijke politiek. Wat kunnen een goed gemeentebestuur en een burgemeester voor hun inwoners betekenen? Ivan leidt samen met Kobe de gesprekken en debatten in goede banen, Hanne brengt elke dag verslag uit van een campagneactiviteit ergens in een Vlaamse gemeente. BVN vanaf 25 september, elke werkdag om 13.30 uur
BVN

Derk Bolt, sinds jaar en dag presentator van Spoorloos. (Foto: RNW)

BVN TV
Alex en Franz. Ze schaamt zich ervoor dat ze geen idee heeft wie van hen de vader is. Alexandra hoopt dat Spoorloos voor eens en voor altijd uitsluitsel kan geven. Overigens is de redactie volop in de weer met een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van het programma: op 1 oktober zendt de KRO de 450e afle-

Nog steeds zijn veel Nederlanders op zoek naar dat verdwenen familielid. In een nieuw seizoen van Spoorloos reist presentator Derk Bolt op nieuw naar de uithoeken van de wereld om deze verloren gewaande familieleden op te sporen, soms met goede afloop, maar af en toe ook met dramatisch resultaat.

In de eerste aflevering van KRO Spoorloos reist Derk naar Oostenrijk. Hij gaat er op zoek naar de vader van de 31-jarige Alexandra. De biologische moeder van Alexandra is daar niet blij mee. Alexandra werd door haar Oostenrijkse moeder direct na geboorte afgestaan ter adoptie. Als tiener lukte het Alexandra

6 Reizen

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Belg krijgt geld voor slechte wandelpaden
De Belgische gemeente Haaltert stort al ruim twee jaar elke dag 20 euro op de bankrekening van een inwoner omdat 13 wandelpaden niet in orde zijn. De fervente wandelaar eiste via de rechter herstel van de paden en hij kreeg gelijk. Hij ontving al zo’n 14.000 euro. Zolang de man niet ongestoord kan wandelen, heeft hij recht op de dagelijkse dwangsom. De man ijvert er al jaren voor afgesloten en verdwenen paden en veldwegen in de gemeente opnieuw open te stellen. Landbouwers palmen weggetjes in.

Crashtest: veiliger achterin vliegtuig

Geschiedeniscanon in Openluchtmuseum

Het resultaat van de crashtest in Mexico met de Boeing 727. (Foto: EPA)

Omvangrijke databank Rembrandt gelanceerd
Informatie en documentatie over de schilderijen van Rembrandt is nu te raadplegen op één website. Het Rijksbureau voor Kunsthistorische Informatie (RKD) en het Mauritshuis in Den Haag lanceerden The Rembrandt Database. De Rembrandt Database bevat bij de lancering ruim 1700 documenten, over 12 schilderijen in het Mauritshuis en in musea in Londen en New York. Alle grote musea in Nederland en daar buiten die een Rembrandt in hun collectie hebben, gaan meewerken aan het project.

Een reeds bekende theorie lijkt bevestigd: het is veiliger om achteraan in een vliegtuig te zitten dan voorin. Dat zou blijken uit een crashtest van een Boeing 727 in woestijn van Mexico. De piloot van het vliegtuig, dat plaats kan bieden aan 170 passagiers, was even voor de crash met een parachute uit de cabine gesprongen. Hij liet aan boord drie dummies achter, die zodanig gebouwd waren dat ze zich zoals een menselijk lichaam zouden gedragen tijdens de crash. De crash zou naar schatting door 78 procent van de

passagiers overleefd zijn. In de eerste klasse zou iedereen gestorven zijn. Achteraan had men de beste kansen om het ongeval te overleven. Het project kostte liefst 1,2 miljoen euro en moest een crash simuleren. Het toestel raakte de grond eerst met de neus en brak vervolgens in twee. In het vliegtuig waren talrijke camera’s aangebracht, die alles in beeld brachten. Het experiment is al enkele maanden oud en circuleert sinds het voorjaar op YouTube, maar binnenkort zal het ook op televisie te zien zijn.

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft het groene licht gekregen voor de ontwikkeling van de presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Het museum neemt daarmee een deel van de taken op zich van het Nationaal Historisch Museum, dat er nooit is gekomen. Het Openluchtmuseum begint in 2013 met de presentatie. Volgens directeur Pieter-Matthijs Gijsbers is de canon een ‘ideaal middel om greep te krijgen op de rijke, vertakte en veelkleurige geschiedenis van Nederland en daarom educatief van groot belang.’

Britse douane: snellere paspoortcontrole rijken

Groeten uit Chili

Deense reclame voor bussen klikhit YouTube
Een reclamefilmpje van een Deense busmaatschappij is een klikhit geworden op YouTube. Ruim een half miljoen mensen heeft het filmpje bekeken. In de reclame zien we busreizigers in extase raken over de ‘nieuwste technologische snufjes’, zoals panorama-ramen, gratis hanglussen en designer stopknoppen. Het filmpje is bedoeld om mensen tussen de 18 en 34 jaar de bus in te krijgen. Zij zien de bus als een ouderwets vervoermiddel voor mensen zonder geld.

De Britse douanedienst heeft plannen voor snelle wachtrijen aan de paspoortcontrole in Heathrow en andere Britse luchthavens. Die zogenaamde ‘priority lanes’ zullen voorbehouden zijn aan rijke vliegtuigpassagiers. Brian Moore, uittredend hoofd van de UK Border Force, verklaarde dat ‘hoogwaardige’ personen die door de vluchtmaatschappijen beschouwd worden als waardevolle passagiers of die van belang zijn voor de Britse economie voorrang zouden krijgen aan de immigratiecontrole. Eerder dit jaar werden aan de paspoortcontrole op Heathrow wachttijden van twee uur opgetekend.

‘Ik werk al bijna twaalf jaar in La Serena, Chili, bij de sterrenwacht Cerro Tololo Interamerican Observatory. Een Amerikaanse sterrenwacht in de Chileense woestijn! De sterrenwacht is iedere zaterdag open voor publiek. Groeten, Nicole van der Bliek.’ Ook een leuke vakantiefoto? Vandaag gemaild, morgen misschien al in de WereldKrant! Mail uw foto met een korte toelichting naar: foto.wereldkrant@rnw.nl

Servicenummers
ANWB Alarmcentrale +31 88 269 2888 ANWB Alarmjurist +31 88 269 7205 ANWB Reisdokter +31 88 269 1400 Verlies & diefstal creditcards +31 20 660 0611

7 Service

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Wisselvallig en fris
14°
Glasgow Kopenhagen

16°

14°

Dublin

17°
Londen

17°

Amsterdam

16°

Brussel

16°
Luxemburg Parijs

19° 21° 17°
Bern

donderdag 5° 12° 7° Birmingham 16° 8° Bristol 15° 10° Cardiff 16° 6° Edinburgh 13° 8° Gent 18° 10° Guernsey 17° 7° Londen 17° 5° Maastricht 18° 8° Plymouth 16° Aberdeen

vrijdag 5° 13° 8° 16° 9° 15° 10° 16° 6° 14° 9° 19° 12° 17° 9° 18° 6° 19° 10° 16°

zaterdag 5° 12° 3° 15° 6° 16° 7° 16° 2° 14° 10° 18° 12° 16° 7° 18° 8° 17° 9° 16°

zondag maandag droge dagen 8° 1 van de 14 5° 15° 14° 6° 9° 3 van de 14 18° 16° 10° 3 van de 14 9° 16° 16° 11° 3 van de 14 9° 17° 17° 9° 5° 16° 7 van de 14 15° 9° 8° 3 van de 14 18° 19° 12° 13° 7 van de 14 17° 18° 8° 10° 4 van de 14 19° 19° 8° 6° 3 van de 14 16° 18° 10° 11° 3 van de 14 16° 16°

Het weerbeeld boven de Britse Eilanden bestaat vandaag uit stevige buien en maar weinig zon. Het zuiden heeft met een minder buiig weertype te maken en ziet af en toe de zon tevoorschijn komen. De temperatuur stijgt naar 12 graden in Schotland tot een graad of 17 in het zuiden van Engeland. Morgen ontstaan opnieuw buien, al zijn er ook zeker droge perioden. De zon laat zich wat vaker zien dan vandaag en aan de temperatuur verandert weinig. Het noorden van Nederland heeft met enkele buien te maken, maar in het zuiden blijft het veelal droog. Ook in België en Luxemburg is het droog en is soms de zon te zien. De temperatuur ligt in de Benelux vrij laag voor de tijd van het jaar. Het wordt 16 tot 20 graden.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

07:45 08:30 08:55 09:00 09:35 10:10 11:00 11:50

Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

Horizontaal: 1070 1 Grote hoeveelheid 7 Beroep 8 Al knabbelend eten 9 Uitroep 12 Tweede zondag in mei 16 Adviesraad 17 Gewicht 19 Sportterm 21 Elektrisch geladen deeltje 22 Mager 23 Kilowattuur 24 Kunst (Lat.) 26 Ontruimen 30 Uitnodiging om te gissen 32 Kledingstuk 33 Onder meer 34 Verschillend Verticaal: 2 Argentijnse dans 3 Boeddhistische tempel 4 Geldschieter 5 Drukte 6 Kuip 10 Zelfzuchtig mens 11 Breedbandverbinding 13 Meisjesnaam 14 Heidebloem 15 Grote rivier in Europa 18 Deel van Franse ontkenning 19 Kleur 20 Bez. voornaamwoord 25 Zeer kwaad 27 Plaats in Limburg 28 Beweging in de schilderkunst 29 Bijenhouder 31 Spoorwegovergang

De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht Het snelle geld Andere tijden Nieuwsuur 1 voor de verkiezingen Weerbericht Amerika en Cariben 11:55 Terzake 12:40 Iedereen beroemd 13:00 VRT Journaal 13:35 Villa Vanthilt 14:20 De Prins & ik 14:45 Kijken in de ziel: Artsen 15:20 Tijd voor MAX 16:00 NOS Journaal 16:10 Sesamstraat 16:35 Het Klokhuis 16:50 Kaatjes tralalaatjes 17:00 De Elfenheuvel 17:15 NOS Jeugdjournaal 17:20 Blokken 17:50 Thuis 18:15 Dagelijkse kost 18:25 EenVandaag 18:50 NOS Sportjournaal 19:00 VRT Journaal 19:45 De Wereld Draait Door 20:35 NOS Journaal 20:55 Weerbericht 21:00 Bauer’s Zigeunernacht 21:50 Koppen 22:20 Nieuwsuur 23:15 1 voor de verkiezingen Vrijdag 21 september 00:05 Weerbericht Amerika en Cariben 00:10 Terzake 00:45 Iedereen beroemd 01:00 VRT Journaal 01:35 Villa Vanthilt 02:20 De Prins & ik 02:45 Kijken in de ziel: Artsen 03:20 Tijd voor MAX 04:00 NOS Journaal 04:10 Sesamstraat 04:35 Het Klokhuis 04:50 Kaatjes tralalaatjes 05:00 De Elfenheuvel 05:15 NOS Jeugdjournaal 05:20 Blokken 05:50 Thuis 06:15 Dagelijkse kost 06:25 EenVandaag

Oplossing puzzel: Oplossing puzzel 19-09-2012

8 Achterop

WereldKrant • Donderdag 20 september 2012

www.wereldomroep.nl

Nederlander blijft gewoon gulle gever
De economische crisis heeft geen invloed op onze vrijgevigheid. Nederlanders blijven massaal geven voor goede doelen, zo blijkt uit een rapport van het economisch bureau van ABN Amro Bank. De bank ziet zelfs mogelijkheden om nieuwe bronnen aan te boren. Via sociale media zoals Facebook. Door: Jeroen Dirks Nederlanders hebben een naam hoog te houden als het gaat om het geven aan goede doelen. Zo maakten we - ook internationaal - indruk toen we begin 2010 een bedrag van 111 miljoen euro op tafel legden na de aardbeving in Haïti. Maar ook in het leven van alledag blijken we vrijgevig. De cijfers van ABN Amro zijn indrukwekkend. 92 procent van de Nederlanders draagt op enige wijze bij aan een goed doel, driekwart zelfs aan meerdere doelen. Arm of rijk, autochtoon of allochtoon; geven gebeurt over de gehele breedte van de samenleving. Geefmarkt Opvallend genoeg komt er nauwelijks verandering in die ‘geefmarkt’. Ook al zitten we diep in een flinke crisis. ‘Als het economisch minder gaat, kiezen we niet de weg van de minste weerstand door met zijn allen veel minder te geven,’ aldus het rapport. Evengoed scoren we in Nederland, samen met de Angelsaksische landen, bijzonder hoog. ‘Dat zal voor een deel ook te maken hebben met het feit dat het fiscaal gefaciliteerd wordt,’ weet ABN Amro-econoom Hein Schotsman. Wie aan een door de Belastingdienst erkende Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) doneert, kan de gift geheel of gedeeltelijk

Nederlander draait al op voor privézaken
Juist in deze tijden dient het koningshuis het goede voorbeeld te geven Meerdere lezers viel het op dat in de WereldKrant van gisteren op de voorpagina de kop ‘Regering vraagt offers van iedereen’ en de kop ‘Iets meer geld voor de koningin’ pal naast elkaar stonden. Ron Wilke schrijft: ‘Moet je hieruit de conclusie trekken dat de koningin geen Nederlander is evenzo als voor de overige leden van het koningshuis? Als er dan verder in uw krant geschreven wordt dat chronisch zieken en gehandicapten het hardst getroffen worden door de maatregelen, kan ik mij voorstellen dat dat het voor deze groepen heel lastig is dit te kunnen accepteren. Naar mijn mening zijn de maatregelen voor verschillende groepen uit de bevolking slecht te verteren, en zou voorbeeldgedrag van ons koningshuis een gewaardeerde houding zijn.’ Richard Rombouts is het hiermee eens: ‘Los van het feit dat de miljardennota een poppenkast is, vraagt de koningin offers van elke Nederlander. Echter, zij krijgt een verhoging terwijl het grootste deel van Nederland (fors) moet inleveren. Het koninklijk huis is één der rijkste, zo niet de rijkste, in Europa. Juist in deze tijden dienen zij het voorbeeld te geven i.p.v. loze woorden. De belastingbetaler moet al opdraaien voor het buitenhuisje in Griekenland en allerlei andere (privé-) zaken, terwijl de functie slechts ceremonieel is. Geen woorden, maar daden!
Stuur uw reactie naar reactie.wereldkrant@rnw.nl

Jongeren zamelen geld in voor Haïti op straat, januari 2010 Foto: OxfamNovib

van de belastingen aftrekken. Dat scheelt natuurlijk. En dan is er ook nog onze religieuze achtergrond. Ook al is Nederland massaal ontkerkt, nog steeds vinden we het belangrijk om kerkelijke instellingen zoals het Leger des Heils en vluchtelingenwerk overeind te houden. Al wordt dat langzaam maar zeker wel minder. Schotsman spreekt van een ‘nivellering’ van goede doelen. ‘Er is niet één goed doel dat er uitspringt. Wat men geeft is evenredig verdeeld over kerk, sport, gezondheid, natuur, cultuur en internationaal (organisaties voor ontwikkelingswerk, etc.).’ Collectes Naast die ‘nivelllering’ is er nóg een verandering. Traditionele manieren van doneren - bijvoorbeeld via collectes - worden steeds minder belangrijk. Het zijn nu vooral de loterijen die furore maken. We geven voor een goed doel, maar dan wel gekoppeld aan de mogelijkheid om er zelf ook aan te verdienen. Nieuwer, maar een nog nauwe-

lijks ‘ontgonnen markt’ is de mogelijkheid om te geven via nieuwe media zoals Facebook of Twitter. De bank ziet nieuwe bronnen die kunnen worden aangeboord. ‘Nergens anders is het mogelijk om potentiële donateurs zo specifiek op doelgroepniveau te benaderen.’ Zo kunnen goede doelen op een gestage stroom inkomsten blijven rekenen. Schotsman: ‘Er wordt wel eens gezegd dat het een algemeen menselijk trekje is om áls je het zelf goed hebt, ook aan het goede bij te dragen. Bijdragen aan het geluk van anderen versterkt ons eigen geluk.’
http://www.wereldomroep.nl

Colofon
De WereldKrant is een gratis digitale nieuwsbrief in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Stichting Radio Nederland Wereldomroep, Postbus 222, 1200 JG Hilversum, Tel: 035 - 672 42 11 Hoofdredactie: Rik Rensen Redactie: Thomas Arts, Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic en Judith Popken Vormgeving: TikiToko.com Abonnementen: www.wereldomroep.nl