„De Twenterand Courant”

Donderdag 19 september 2012

„De Twenterand Courant”

Loesmedewerkster aan het woord

an de ek v We eding opvo
Op zaterdag 29 september 2012 verzorgt wethouder Jan Binnenmars de aftrap van de landelijke Week van de Opvoeding tijdens een speciale markt op het Tilanusplein in Vriezenveen. In de week daaropvolgend vinden er in de gemeente Twenterand allerlei activiteiten plaats in het kader van de landelijke Opvoedweek die loopt van 1 tot en met 7 oktober 2012. Als thema is gekozen voor ‘Luister ‘s naar me’. De opvoedweek valt net als vorig jaar samen met de landelijke Kinderboekenweek. Zaterdagmiddag 29 september 2012 staat bol van de activiteiten voor kinderen/jongeren (0 – 23 jaar) en hun ouders/verzorgers. Deze vinden voor het grootste deel plaats op het Tilanusplein bij de Nederlands Hervormde kerk in Vriezenveen maar ook de andere kernen worden erbij betrokken. Zo rijdt er een speciale Loes-bus door de hele gemeente en werken verschillende organisaties, verenigingen en scholen mee aan de dag.

Arianne Bronsvoort is coördinator en medewerker van het Centrum Jeugd en Gezin loket in Twenterand. Arianne heeft een brede professionele achtergrond en werkervaring in de jeugdgezondheidszorg. Ze is gespecialiseerd in de begeleiding van ouders met kinderen van 0 tot 12 maanden. Daarnaast is zij een professioneel coach.

Samen met ouders
“Ik probeer samen met de ouder antwoorden te vinden op de vragen die de ouder stelt bij het CJG loket. Het is daarbij belangrijk om goed te luisteren en niet te oordelen. Dat is eigenlijk ook mijn specialiteit”, aldus Arianne. “Soms hebben ouders geen verwachtingen als ze aan het loket komen en zijn ze gewoon zoekende. Sommige mensen willen alleen gerustgesteld worden en anderen weten het niet meer en zeggen ‘help me!’.”

Wat is het CJG loket?
“Het is een extra loket waar mensen hun opvoedvragen zowel telefonisch, per mail en fysiek kunnen stellen. Iedereen die een vraag heeft over opvoeding kan bij ons terecht, zoals ouders, opa’s en oma’s maar ook professionals. We krijgen hele verschillende vragen binnen. Het kan gaan over een kind met fantasievriendjes, of een kind van 5 dat nog niet zindelijk is, tot ‘mijn zoon van 17 wil niet naar school of werk’.” Ga naar de website www.loes.nl voor het volledige interview met Arianne van Bronsvoort.

Opvoedtips ‘Luister ’s naar me’
Van 1 tot en met 7 oktober staat Nederland voor de tweede keer in het teken van de Week van de Opvoeding. Ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren staan daarbij centraal. Het thema van de Week van de Opvoeding 2012 is ‘Luister ‘s naar me’. Loes geeft daarom tijdens deze week diverse tips over dit thema.

Programma
Onderstaande activiteiten vinden zaterdag 29 september 2012 plaats op en bij het Tilanusplein in Vriezenveen van 13.00 tot 16.00 uur:

• • • • • •

Een markt met kraampjes waar de ketenpartners van het Centrum voor Jeugd en Gezin zichzelf presenteren aan het publiek. Diverse workshops met medewerking van onder andere de bibliotheek, een logopedist, een ‘doventolk’ en de family factory. Graffitiwerk door Twenterandse jongeren Optredens van het Rabo Showkids koor en zangeres Marja Schonewille In samenwerking met het publiek wordt er een heuse regenbui gecreëerd. Benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Zoek dan op YouTube op ‘regenkoor’ voor een voorproefje Diverse activiteiten voor jong en oud: kinderen kunnen zich bijvoorbeeld laten schminken, er is een ballonnenclown en een mobiele klimtoren

Wat vertelt je baby met zijn of haar lichaamstaal?
Omdat baby’s nog niet kunnen praten, gebruiken ze hun gezichtje, armpjes, beentjes, ademhaling en stem om zich uit te drukken. Een baby luistert niet naar woorden, maar reageert wel op de manier waarop die worden uitgesproken. Zo praten ouder en baby voortdurend met elkaar, zonder woorden. Je baby vertelt je al heel veel met zijn lijfje. Als je de signalen maar weet op te vangen, kun je toch al heel vroeg met je baby communiceren.

Hoe leer je je peuter of kleuter goed te luisteren en te praten?
Ergens tussen de anderhalf en twee jaar beginnen kinderen korte zinnen van twee woorden te maken. In deze fase is het belangrijk om jouw kindje goed te laten voelen dat je begrijpt wat hij/zij zegt. Dit zal je zoon of dochter stimuleren meer te gaan zeggen. Neem de tijd voor een gesprekje. Luisteren naar en praten met je peuter of kleuter is erg belangrijk en goed voor zijn of haar ontwikkeling.

Twenterands Volkslied
De middag wordt afgesloten met een speciaal voor deze dag geschreven en gecomponeerd Twenterands volkslied (door Bia Sarton, werkzaam bij bureau jeugdzorg). Het lied wordt gezongen door leden van verschillende koren en fanfares uit Twenterand. Gezinus Veldman arrangeert en dirigeert het volkslied. Het volledige programma van deze middag is te vinden op www.loes.nl. Ook in de week na zaterdag 29 september worden er in de hele gemeente activiteiten georganiseerd. Een overzicht hiervan vindt u op deze pagina. Kijk voor uitgebreide informatie over de activiteiten tijdens de Week van de Opvoeding op www.loes.nl.

Hoe leer je je kind die naar de basisschool gaat goed te luisteren en te praten?
Luisteren naar elkaar is voor kinderen in de basisschoolleeftijd erg belangrijk. Zo leert een kind zich in te leven in de situatie van een ander. Daarnaast is luisteren naar elkaar belangrijk omdat andere kinderen en volwassenen zich op die manier gehoord voelen. Het is fijn als je naar elkaar luistert, maar het is ook erg belangrijk om gevoelens en gedachten onder woorden te brengen. Op die manier kunnen kinderen goed meedoen in discussies, kringgesprekken en interacties, en dat is weer goed voor hun ontwikkeling.

Praten met pubers is ook naar ze luisteren
In de puberteit maken kinderen zich los van hun ouders maar tegelijkertijd hebben ze jou als ouder ook nog hard nodig. Dit maakt de communicatie tussen ouders en pubers lastig. Aan de ene kant wil je puber zelf zijn of haar leven bepalen, aan de andere kant heeft je zoon of dochter grenzen en begeleiding nodig. Als ouder laat je je kind langzaam los, wat je het gevoel kan geven dat je je kind kwijtraakt. Kinderen vanaf 12 jaar en ouder kunnen volwassen problemen een stuk beter bevatten. Ze kunnen beter denken, relativeren en hun mening geven. Rond hun 16e, 17e jaar kunnen ze steeds meer zaken zelf beslissen. Deze tieners leren echter niet vanzelf hoe ze verantwoordelijkheid kunnen nemen voor hun eigen beslissingen. Als ouder heb je daarin de belangrijke taak, bijvoorbeeld als het gaat om ingrijpen wanneer je kind een beslissing nog niet kan overzien of nog niet aan kan. Meer weten over deze onderwerpen? Kijk op

www.loes.nl

„De Twenterand Courant”

Donderdag 19 september 2012

„De Twenterand Courant”

ekenderbo Kin ek in we terand Twen
De opvoedweek valt net als vorig jaar samen met de landelijke Kinderboekenweek die van 3 t/m 13 oktober 2012 plaatsvindt. Dit jaar is het thema ‘Hallo Wereld - Over het ontmoeten van andere culturen in en door verhalen’. De bibliotheken in de gemeente Twenterand organiseren tijdens de Kinderboekenweek weer tal van activiteiten:

k van de Wee voeding op 7 oktober 1 t/m
Cursus ‘Beter omgaan met pubers’
Locatie: Vriezenveen Datum: 27 september, 4, 11 en 18 Locatie: CBS De Fontein, oktober, 1 en 8 november Westerhaar 2012 Datum: 15 november 2012 Tijd: 19.30 – 21.30 uur Tijd: 19.45 – 21.45 uur Voor ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar

Triple P bijeenkomst ‘Veerkracht bij kinderen bevorderen’

Boekenspeurtocht
Voor kinderen van 6 tot 12 jaar is er speciale Kinderboekenweek-wedstrijd: de boekenspeurtocht. Zij kunnen hieraan meedoen tijdens de openingsuren van de bibliotheek in de Kinderboekenweek (van 3 t/m 13 oktober 2012). Er zijn twee verschillende speurtochten, voor kinderen van 6 tot 9 jaar en voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Onder de goede inzendingen wordt een boek verloot.

Locatie: Kinderopvang Dukkie, Vriezenveen Locatie: Westerhaar, Vroomshoop, Datum: 3, 10 en 17 oktober 2012 Den Ham en Vriezenveen Tijd: 19.30 – 21.30 uur Datum: 29 september 2012 Tijd: 10.00 – 12.30 uur

Loes bus ‘on tour’ in Twenterand

Gratis themaserie over peuters

Bezoek met de klas aan de bibliotheek
Heel veel groepen 5 van de basisscholen brengen met hun juf of meester tijdens de Kinderboekenweek een bezoek aan de bibliotheek. Er wordt voorgelezen uit bekroonde boeken, verteld over de Kinderboekenweek en er is een opdrachtencircuit.

Digitaal spel ‘Codewoord’
Leerlingen van groep 5 t/m 8 die het leuk vinden om op de computer opdrachten te doen, kunnen tijdens de Kinderboekenweek het digitale spel ‘Codewoord’ op de website van de bibliotheek spelen. Er worden vragen gesteld over allerlei landen, tradities en culturen. Tijdens het spel krijgen de leerlingen boekentips mee die gekoppeld zijn aan de vragen. Een leuke manier om boeken te leren kennen. Leerlingen verdienen letters door vragen juist te beantwoorden. Het spel eindigt met het puzzelen van de letters, zodat het codewoord ontstaat. Onder alle goede inzendingen wordt een prijs verloot. Kijk voor meer informatie hierover vanaf 2 oktober 2012 op: www.bibliotheektwenterand.nl

Locatie: Tilanusplein, Vriezenveen Datum: 29 september 2012 Tijd: 13.00 – 16.00 uur

Kick-off bijeenkomst Week van de Opvoeding

Gratis themabijeenkomst bevalling en kraamtijd

Locatie: Vriezenveen Datum: 27 november 2012

Locatie: Kinderopvang De Cirkel, locatie Weemeweide, Vriezenveen Locatie: Kinderdagverblijf Dolfijn, Datum: 3 oktober 2012 Tijd: 19.45 – 21.45 uur Vroomshoop Datum: 9 oktober 2012 Tijd: 19.45 – 21.45 uur

Triple P bijeenkomst ‘De kracht van positief opvoeden’

Triple P bijeenkomst ‘Weerbaarheid vergroten bij je kind’

Lezing over het fluisterkind
Locatie: Kinderopvang Vroomshoop Datum: 4 oktober 201 Tijd: 19.30 - 20.45 uur

Zwangerschapsbegeleiding en cursussen babymassage

Locatie: Vriezenveen en Westerhaar via www.pufjuf.nl

Kijk voor uitgebreide informatie over deze en andere activiteiten op:

www.loes.nl

Kom naar de bibliotheek!
De bibliotheek biedt met al deze activiteiten volop mogelijkheden om één van de vestigingen in Twenterand te bezoeken. Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Tosca Menten en heeft als titel ‘Het Akropolis Genootschap’ en ‘De slag om bladzijde 37’. Het speciale Kinderboekenweek-prentenboekje ‘Hallo’ is gemaakt door illustrator Fleur van der Weel en auteur Edward van de Vendel. Kijk voor meer informatie over de Kinderboekenweek op: www.bibliotheektwenterand.nl

Adressen en openingstijden CJG Twenterand
CJG Vriezenveen
Koningsweg 28 7672 GD VRIEZENVEEN Open: maandag t/m vrijdag, 8.30 – 12.30 uur Telefoon 0546 – 481450

CJG Vroomshoop Julianastraat 31
7681 AL VROOMSHOOP Open: maandag t/m vrijdag, 8.30 – 12.30 uur Telefoon 0546 – 481460

Win kaarten voor Jan Smit!
In het kader van de landelijke opvoedweek heeft Jong Twenterand een prijsvraag opgezet met als hoofdprijs 2 x 2 kaarten voor een jubileumconcert van de ’15 jaar Hits’ concertreeks van Jan Smit op vrijdag 26 oktober 2012 in AHOY Rotterdam. Tijdens dit concert komen naast Jan Smit, ook Nick & Simon, Gerard Joling en Yes-R optreden.

CJG Den Ham
Goosensplein 1d 7683 CG DEN HAM OV Open: maandag, woensdag, donderdag, 13.30 – 16.00 uur Telefoon 0546 – 481465

Wat moet je doen om kans te maken op deze prijs?
Ga naar www.jongtwenterand.nl. Daar vind je op de hoofdpagina een link naar deze prijsvraag. Zo kom je terecht bij een videofragment van één van Jan Smit’s videoclips. Maar….het fragment eindigt net voordat het refrein is afgelopen. Aan jou de taak om te raden hoe de zin afloopt. Je kunt je antwoord tot en met 3 oktober sturen naar info@jongtwenterand.nl. Onder de goede inzendingen worden 2 x 2 concertkaarten verloot. Deze prijsvraag gaat van start op 20 september en is speciaal bedoeld voor de jongeren in Twenterand.

CJG Westerhaar
Hoofdweg 132J 7676 AJ WESTERHAAR Open: maandag, woensdag, donderdag, 13.30 – 16.00 uur Telefoon 0546 – 481455

www.loes.nl