You are on page 1of 4

Educatief Pakket Ik wou

Voor het derde leerjaar Aangeboden door

Handleiding bij educatief pakket: Ik wou


Beste juf, meester van het derde leerjaar, In 2012 pakt de bibliotheek van Kortrijk samen met heel wat andere cultuurpartners uit met het provinciale project Wij, Varkenland. Dit project is een zoektocht naar onze eigen West-Vlaamse identiteit en doet wat denken aan het populaire televisieprogramma Fata Morgana. In dit project staan niet alleen identiteit maar ook de toekomst en het luidop dromen centraal. Onder het motto Wroeten naar identiteit dagen wij u en uw leerlingen uit. Gedurende de hele maand oktober kunt u in de bibliotheek van Kortrijk de tentoonstelling Ik Wou bezoeken. Deze tentoonstelling was eerder te zien in Museum M in Leuven. De werken zijn van de hand van illustratrice Ingrid Godon en zijn ook opgenomen in het gelijknamige boek. Daarin vindt u ook teksten van Toon Tellegen. Met deze inspiratiebron dagen wij u en uw leerlingen uit op zoek te gaan naar jullie identiteit, dromen en toekomstbeelden. Een uitgewerkt en uniek educatief pakket helpt u bij het begeleiden van de leerlingen. Er kan uit dertien opdrachten gekozen worden. Het resultaat is een eigen en origineel kunstwerk. Zoals het een echte kunstenaar betaamt, krijgen de kinderen de kans om hun werk te exposeren in de tentoonstelling Luidop Dromen. Deze vindt plaats tijdens het feestweekend van Wij, Varkenland op 9, 10 en 11 november in de nagelnieuwe Budafabriek. De winnaar wordt gekozen door Ingrid Godon zelf. De klas van de winnende leerling maakt kans op een exclusieve workshop ter waarde van 200 met deze illustratrice. Ook de minder fortuinlijke artiesten maken kans op een leuke prijs. De ultieme inleverdatum van de werken is 26 oktober 2012. De werken kunnen ingediend worden aan de balie van de jeugdafdeling. Hierna volgt een iets specifiekere handleiding en uitleg over het educatief pakket. Mochten er dingen niet duidelijk zijn, dan kan het team Jeugd & Educatie u met raad en daad bijstaan.

Ik wou dat ik een kunstenaar was


Dit educatief pakket in het kader van Wij,Varkenland is n van de weinigen waarin kunst de rode draad vormt. Vooral door het werken met de portretten van Ingrid Godon leren de leerlingen via kunstwerken veel bij over het verschillend zijn van mensen en de dromen en wensen die achter een persoon schuilen. Naast het aanscherpen van hun empatisch vermogen, krijgen ze ook de kans stil te staan bij hun eigen gevoelens en verlangens. De technische kant komt binnen dit project ook aan bod. Verschillende kunstvormen worden belicht en kunnen ze zelf uitproberen: fotografie, schilderen, toneel, een installatie maken,. Ze kunnen proeven van de verschillende domeinen door er zelf mee te experimenteren. Ook het schrijverschap krijgen ze onder de knie. Zowel op theoretisch (het mooi en juist schrijven) als op creatief vlak (zelf gedichtjes maken en spelen met woorden). Kortom, ze ontdekken dat theater, een schilderij of fotografie ook middelen zijn om een boodschap te communiceren.

Ik wou dat ik mijn fantasie kon gebruiken


Dankzij deze box vol inspiratie worden de leerlingen begeleid in hun creatief proces. Op de USB-stick staan verschillende hulpmiddelen, gaande van een handleiding tot enkele voorbeelden, die hen helpen om tot hun kunstwerk te komen. Een dromenvanger maken, verkleedkledij knutselen, alles wordt in goede banen geleid. Tegelijkertijd krijgen u en uw leerlingen de ruimte hun eigen ideen in te brengen. Dit pakket dient als opstap om uit de startblokken te schieten, maar de jonge kunstenaars krijgen van ons volledige, creatieve vrijheid. Op die manier leren ze zelfreflectief te zijn over hun ideen en creatieproces. Er zijn 13 opdrachten om met uw leerlingen aan de slag te gaan. U staat volledig vrij dit te organiseren zoals het voor u past: in groepjes, individueel of met de hele klas samen. Natuurlijk is ons motto: hoe meer kunstwerkjes, hoe beter. Het is namelijk leuk voor de kinderen om hun eigen werk te zien hangen tijdens een echte expositie.

Wanneer u volgend pictogram ziet staan

is dit een aanzet voor wat er als knutselmateriaal

kan gebruikt worden. Bij de tweede afbeelding kunt u lezen welk materiaal u nodig heeft vanop de USB-stick. Daar is alles gemakkelijk terug te vinden in de verschillende mapjes: de opdrachten, de portretten en de gedichten. Wilt u samen met de leerlingen meer tastbare voorbeelden? Kom gerust langs in de bib om een uitgewerkt voorbeeld te komen bezichtigen. Ook het boek kan bij ons uitgeleend worden.

Hoe u best te werk gaat met de mappenstructuur op de USB-stick, wordt hieronder in enkele stappen uitgelegd: Stap 1: Plaats de USB-stick in de USB-poort. Stap 2: Open de map Educatief Pakket Ik Wou. Stap 3: Open de map 01 Handleiding Ik wou : Daar vindt u dezelfde handleiding als deze hier, maar digitaal. Stap 4: Open de map Diavoorstelling Opdrachten Ik wou voor een PowerPointvoorstelling waar alle opdrachten beschreven staan. Stap 5: Open de map Bijlagen en Voorbeelden Ik wou , daar kunt u in terecht voor alle bestanden aangeduid met Stap 6: De laatste twee mappen bevatten de Portretten en Gedichten die nodig zijn voor enkele opdrachten. in de opdrachten.

Ik wou dat ik won!


We wensen u vooral veel succes. De klas van de winnende leerling maakt kans op een workshop met Ingrid Godon. De klassen die op de andere twee schavotjes staan, winnen het boek Ik Wou. Bovenal krijgen uw leerlingen de kans om hun eigen werk tentoon te stellen in de nagelnieuwe Budafabriek n leren ze enorm veel bij. Geen enkele reden om niet mee te doen. Hopelijk tot binnenkort!

Het Bib-team