RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN PENDIDIKAN JASMANI TAHUN 4 AYDAN SK TAMAN SERI RAMPAI, SETAPAK, 53300 KUALA LUMPUR.

Mata Pelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Objektif

: Pendidikan Jasmani. : Kemahiran (Pendidikan Pergerakan) dan Kecergasan (Ketangkasan). : Gimnastik Artistik. : Melompat dan Mendarat. : 27 September 2010. : 0745-0815 pagi. : 4 Aydan. : 21 orang. : Semasa pengajaran dan pembelajaran dijalankan, murid dapat : i. Psikomotor

Melakukan lakuan yang betul aktiviti melompat dan mendarat sejauh 1 meter dengan menggunakan papan lonjak 3 daripada 5 kali percubaan dengan selamat.

ii.

Kognitif

a. Menyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan. b. Menamakan otot utama yang digunakan dalam acara yang dimainkan.

iii.

Afektif

Menunjukkan semangat keyakinan diri yang tinggi semasa menjalankan aktiviti yang diajar.

Pengalaman Sedia Ada : Murid telah menguasai aktiviti pergerakan asas lokomotor dan bukan lokomotor – berjalan, berlari, galop, skip, melompat pada Tahap 1. Penerapan Nilai KBKK Kaedah Pengajaran : Demonstrasi guru-murid dan murid-murid. : Daya saing, kerjasama dan yakin diri. : Menganalisis dan membandingbeza.

1

Penggabung jalinan Kesepaduan : Tunjang kecergasan-koordinasi. Pendidikan Muzik – larian mengikut rentak tamborin. 2 buah bangku panjang/peti lombol. e. Pendidikan Islam – membaca doa memulakan pelajaran. Pendidikan Moral – penerapan nilai-nilai murni. Alatan : 2 buah tilam mendarat. 20 buah skittle. b. d. c. Bahasa Melayu – susun abjad. 2 . Bahasa Inggeris – counting one-two-three-four-five. kecergasan-imbangan. Matematik – pengiraan nombor. 1 tamborin. susun objek abjad dan sebut perkataan ’KUAT’. 2 buah papan lonjak. : a. f...

Wakil murid mengetuai bacaan doa memulakan pelajaran.Murid menyentuh lantai di kawasan skittle lalu menukar arah larian apabila wisel ditiup dan mesti mengikut rentak tamborin 3 .Semasa larian. X 0000000000 I I I I pergi I I I I I I X X balik X Kecerdasan Visual-ruang. . Apakah tujuan dan fungsi regangan dalam memanaskan badan? Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh murid. verbal-linguistik dan logikmatematik. kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. Murid melajukan rentak larian apabila muzik tamborin dimainkan laju. Pelbagai: kinestetik. Larian ulang-alik sebaris dalam kawasan yang telah ditandakan dengan skittle. Butiran Mengajar Organisasi Catatan .Bacaan doa memulakan pelajaran 1. KBKK: Menganalisis. Murid memperlahankan rentak larian apabila muzik tamborin 1.Murid perlulah membongkokkan badan sedikit dan mata murid mestilah fokus pada skittle di hadapan. Larian hendaklah mengikut rentak tamborin yang dimainkan oleh guru. . .Murid bersedia dengan kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. . Lari ulang-alik mengikut rentak .Bahagian Permulaan 0745-0750 (5 minit) * 3 minit Aktiviti Aktiviti Memanaskan Badan . dimainkan perlahan.

X X WM X O O O O WM X O O O O WM = Wakil murid (a) 2. (b) .Guru memantau satu-persatu barisan murid.Murid merapatkan kedua-dua tapak kaki membentuk.Murid duduk berlunjur dan meluruskan kaki ke depan.Hitungan lapan Bahasa Inggeris.Murid berada dalam 2 barisan saling mengadap. Kesepaduan: Pendidikan Islam dan Pendidikan Muzik. . 2.Badan murid dibongkokkan untuk mencecah hujung jari tangan ke bahagian hujung jari kaki. . . keberanian. Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Alatan: Skittle.Gerakkan bahagian paha kiri dan paha kanan sehingga bertemu di tengah-tengah. Regangan statik (bukan lokomotor) di bahagian kaki dalam keadaan duduk. .Tangan didepa ke sisi dan hujung jari tangan kanan cuba menyentuh hujung jari kaki kiri dalam keadaan sedikit bongkok.Wakil murid mengadap rakan.Hitungan lapan Bahasa Inggeris. 2. . (c) . . tamborin. .Aktiviti regangan oleh wakil murid dan rakan. 2. Nilai Murni: Kerjasama. . (b) (c) 4 .Kaki dibuka seluas 1 meter. . .Tangan didepa ke sisi semula dan hujung jari tangan kiri cuba menyentuh hujung jari kaki kanan dalam keadaan sedikit bongkok. (a) . .Hitungan lapan Bahasa Inggeris.2.

Badan lurus. --------------------------- Kaedah Pengajaran: Demonstrasi oleh guru dan demonstrasi oleh murid. Ansur Maju: Guna papan lonjak.Kedua-dua kaki memijak papan lonjak. Alatan: Bangku panjang/peti lombol. Mendarat Lonjak Lari Murid yang melakukan perlakuan yang betul diminta ke depan untuk mendemonstrasikan cara melonjak dan mendarat. WM O O O O WM O O O O papan lonjak. tilam mendarat. . kaki hendaklah diangkat separa mencecah paha belakang. . . . . Asas Mendarat.Mata fokus bahagian depan zon mendarat.Kaki kanan di depan dan kaki kiri di belakang dan tangan kiri di depan dan tangan kanan di belakang untuk dihayun semasa berlari. Apakah otot utama yang X G = Guru 0000000000 X terlibat semasa melakukan perlakuan melompat dan mendarat? Apakah tujuan dan cara penyerapan daya semasa mendarat selamat? dengan Pelbagai: 2. .Lompat Bintang 2. lonjak dan mendarat 3. G Kecerdasan Kinestetik KBKK: Membandingbeza.Tangan di bawa ke depan untuk imbangan. .Semasa larian. . .Badan condong sedikit dan mata fokus di hadapan. 3.Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi.Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan.Hayun tangan ketika buat lompatan untuk dapat ketinggian.Badan bentuk posisi S. Demonstrasi oleh murid.Lonjak setempat dan mendarat (Demonstrasi oleh guru) 1.Murid melakukan pergerakan dengan betul dan selamat.Mata fokus bahagian depan zon mendarat. 1. WM = Wakil murid 5 .Perkembangan 0750-0800 (10 minit) * 7 minit Aktiviti Kelas 1. . . . . 2. Lari.Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. Demonstrasi oleh guru. . . Asas Melompat .Lonjak tinggi guna hujung kaki. . Ansur Maju: Tanpa bantuan alatan.

Mendarat --------------------------Lonjak Lari Hijau = Normal Kuning = Sederhana Merah = Luar Biasa . -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas.Mula di skittle.Ambil lajak pada papan lonjak. -Berdiri tegak sambil luruskan tangan ke atas.. kerjasama.Hujung kaki digunakan utuk lonjakan tinggi. .Lari dengan mata fokus di depan pada papan lonjak dan tilam mendarat.Murid yang berjaya mencecah garisan merah = luar biasa diberi bintang dan pujian. 4. Penggabungjalinan: Kecergasan-koordinasi dan kecergasan. bengkokkan lutut untuk serap daya. keberanian. .5 kali percubaan. . Nilai Murni: Daya saing.Semasa mendarat. Penilaian Psikomotor Objektif 6 . . bengkokkan lutut untuk serap daya. . . . .Layangkan badan sambil tangan dihayun ke depan. .Mendarat dengan menggunakan bebola kaki.Jarak antara garisan reben sejauh 1 meter.Semasa mendarat.imbangan.Mendarat dengan menggunakan bebola kaki. .

X lari X susun abjad/objek I I I I I I abjad/objek (ambil) X lari X Kaedah Koperatif.Mata fokus bahagian depan zon mendarat.Pusing badan ke belakang dan bangun tegak.Kemuncak 0800-0810 (10 minit) * 5 minit Permainan Kecil 1. .Lonjak setempat dan mendarat: . intrapersonal dan interpersonal.Tangan di bawa ke depan untuk mbangan. yakin diri. Strategi Pengajaran: Pengajaran: Berpusatkan murid.Condong sedikit badan ke hadapan untuk lari dengan mata fokus pada kawasan ditanda skittle.2 kumpulan. Kecerdasan Pelbagai: .Lari dengan mata fokus di depan pada objek dan abjad. .Susun objek dan abjad di lantai.Lutut bengkok sedikit ketika mendarat. tangan mengambil objek dan abjad.Badan bentuk posisi S. . .Bangun tegak setelah siap objek dan abjad dibina. .Cecah lantai dengan bengkokkan lutut separuh badan. kerjasama.Berkumpulan 5 orang. Kinestetik. 7 . . Penggabungjalinan: Kecergasan-ketangkasan Nilai Murni: Daya saing. . 2 kumpulan serentak menyebut ‘KUAT’ sebanyak 3 kali. . . . .

O KBKK: Menganalisis dan membandingbeza. . Pelbagai: logik-matematik.Penutup 0810-0815 (5 minit) * 5 minit Aktiviti Menyejukkan Badan 1. .Goyang tangan kiri dan kanan.Angkat kaki kanan dan bengkokkan lutut sehingga tergantung.Kelonggaran . .Murid berselerak tetapi masih berada dalam kawasan kawalan guru. Tangan memegang kepala lutut. Ulang untuk kaki kiri.Tarik nafas melalui hidung sambil keduadua tangan diangkat ke atas.Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Ulang perlakuan yang sama untuk lutut kiri. X O O O O O O O O O O O O X O O O O O O O O O O O O O O O O X Kecerdasan Muzik. . . dan interpersonal intrapersonal.Kira dari kiraan 4 hingga 1 dalam Bahasa Inggeris.Murid mengira dalam kiraan lapan dalam Bahasa Inggeris.Goyang kaki kiri dan kanan. X Kaedah Pengajaran: Sumbang saran. . . 2. .Kaki kiri di belakang hendaklah lurus. .Secara perlahan sebanyak tiga kali. .Bengkokkan lutut kanan dan kaki kiri ke belakang sambil badan dicondong sedikit ke depan.Tangan memegang kepala lutut. .Lepas melalui mulut dan bunyikan ’cing cing’ bunyi tamborin sewaktu helaan nafas 8 . Regangan otot kaki secara berdiri 1. kelihatan betis seakan-akan . .

3.Dalam kumpulan. . . Lampiran. Strategi 3. Berpusatkan Berpusatkan bahan. Kerja rumah : mengumpul gambar yang berkaitan dengan aktiviti melompat dan mendarat dari akhbar dan buku dan lembaran kerja. Sesi soal jawab 3. . Pendidikan Islam. BERSURAI. . Guru menyoal berasaskan kemahiran berfikir dengan bertanya murid tentang sukan yang menggunakan pergerakan pendaratan dan melompat. murid berbincang.terakhir sambil tangan diturunkan.Menurunkan kadar nadi. Muzik. Nilai Murni: Kerjasama Kesepaduan: Pendidikan Pengajaran: murid. .Semua murid (kelas) membaca Surah al-Asr.Murid menjawab spontan. REFLEKSI GURU : ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ ___________________________________________________________________________________________________________ 9 .Bacaan doa menghargai masa.

_________________________________________________________________________________ 10 ._________________________________________________________________________________ 3._________________________________________________________________________________ 2.LAMPIRAN NAMA :__________________________________________ TARIKH :___________________ HARI TAHUN MATA PELAJARAN TAJUK KEMAHIRAN :____________________ : PENDIDIKAN JASMANI : GIMNASTIK ARTISTIK : MELOMPAT DAN MENDARAT :___________________ Nyatakan tujuan cara penyerapan daya semasa mendarat dengan selamat dalam sukan dan permainan berdasarkan gambar rangsangan berikut : 1.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful