FACULTATEA DE TRANSPORTURI, TELECOMENZI SI ELECTRONICA IN TRANSPORTURI

PROIECT CIA
Convertor frecventa - tensiune

Profesor indrumator: STAN VALENTIN Student : MANEA IONUT-MIHAI

Grupa: 8313 Cuprins Tema proiectului Descriere si moduri de utilizare Consideratii teoretice Schema electrica Schema bloc Descriere componente Lista de componente si calcul economic Cablaj Simulare Bibliografie 2 .

Frecventa acestuia trebuie sa fie intre 500Hz si 12 kHz si corespunzator acestui interval de frecventa la iesire va aparea un interval de tensiune -5V . În scopul măsurării mărimilor fizice ce intervin într-un process tehnologic.+5V. noţiunea de convertor este atribuită unor subelemente realizate fie sub o formă independentă. fie incluse în structura unor elemente complexe (traductoare.) şi care au.traducerea“) acestora în mărini de altă natură fizică care pot fi introduse cu uşurinţă într-un circuit de 3 . În automatică. sau o mărime analogică într-una numerică (convertor analog-numeric) etc.5V si factor de umplere 50%. ca de altfel şi multe alte elemente cunoscute în tehnică. este necesară de obicei convertirea (. Descriere si moduri de utilizare Elementele de automatizare. adică de transformare a unei mărimi în altă mărime. rolul de a transforma un semnal unificat electric într-un semnal unificat pneumatic (convertor electropneumatic).Tema proiectului Sa se proiecteze un convertor frecventa-tensiune care sa primeasca un semnal dreptunghiular de intrare cu nivelele 0 .. cuprind în structura lor unul sau mai multe subelemente de „convertire“. regulatoare etc. de exemplu. dependentă de aceasta.

Cand condensatorul este complet incarcat. Frontul cazator reprezinta o cadere de 5 V care fiind de frecventa mare. 5 V Figura 1 In cazul in care constanta de timp (produsul dintre R si Q este mica in comparatie cu durata palierului. va trece prin condensator aducand tensiunea de iesire la -5 V. simple fiabile si simplu de ajustat.automatizări (de exemplu. Apoi condensatorul incepe sa se incarce pana la 5 V. Condensatorul 4 . tensiunea pe rezistenta. etc. Circuitul de derivare este un circuit trece sus care atunci cand este atacat de un semnal dreptunghiular produce impulsuri ascutite (spike-uri) de inalta frecventa. condensatorul se va incarca mult mai repede decat se va produce sosirea urmatorului front. Figura 1 prezinta un derivator R-C. trebuie să fie fiabile. Condensatorul C permite trecerea componentelor de frecventa inalta prin el. adica tensiunea de iesire. este zero. sunt utilizate în instrumente de măsurare digitale. rapide. sisteme de date şi măsurare. Convertoare de frecvenţă-tensiune (FVC). Latimea acestora poate fi ajustata prin valoarea constantei de timp a circuitului derivator τ=R*C. Consideratii teoretice Fronturile semnalului de la intrarea in circuit sunt transformate in impulsuri a caror forma este prezentata in figura simularii. o temperatură poate să influenţeze un circuit de automatizări numai dacă este convertită (tradusă) într-o tensiune electrică proporţională sau dependentă de temperatura respectivă).

incepe apoi sa se incarce la -5 V si datorita constantei mici de timp. el va fi complet incarcat. Constanta de timp este τ = R * C. având o amplitudine mică în comparaţie cu intrarea. Forma de unda de la iesire va fi prin urmare triunghiulara. De remarcat ca atat pentru derivator cat si pentru integrator. datorita constantei mari de timp. La primul front crescator de la intrare condensatorul incepe sa se incarce la +5 V. sau in cazul constantelor mari de timp semnalul de la iesire poate fi considerat o tensiune continua. In cazul in care constanta de timp a circuitului este mare in comparatie cu perioada semnalului de intrare. constanta de timp trebuie comparata cu perioada semnalului de intrare. Integratorul este un filtru trece jos. Durata starii cvasistationare este data de circuitul extern de temporizare format dintr-un grup RC. 5 . mult inaintea sosirii urmatorului front de frecventa inalta si asa mai departe. Frontul cazator va incerca sa incarce condensatorul in sens negativ. frontul cazator soseste cu mult inaintea incarcarii complete a condensatorului . iar revenirea se face dupa un anumit timp. sa zicem de 5 µs (frecventa de intrare de 200 kHz). frontul crescator va sosi inaintea incarcarii complete a condensatorului si asa mai departe. Circuitele monostabile sunt circuite basculante cu o singura stare stabila si cu o stare cvasistabila. Figura 2 Efectul unei constante de timp mici este prezentat in Figura 2. cu iesirea ajungand la zero. este lunga dacă o comparam cu un semnal. Figura 2 arata un integrator R-C. dar este scurta daca o raportam la un semnal de intrare cu perioada de 5 ms (frecventa de intrare de 200 Hz). O constanta de timp de 100 µs. Trecerea in starea cvasistabila se realizeaza sub actiunea unei comenzi exterioare. de exemplu. Din nou. Stabilitatea acestei durate este una din cerintele principale impuse unui monostabil.

R1 este rezistenta de intrare a convertorului frecventa-tensiune.Este o rezistenta de pull-down .Schema electrica Schema bloc Sursa de tensiune A Convertor tensiune-frecventa Descriere componente C1 este un condensator pentru separare in curent continuu.Rolul acesteia fiind sa tina intrarea in convertor la LM358 6 Sarcina .

El genereaza un impuls cu latime data de constanta RC. R5 si RV2 determina nivelul de iesire in lipsa semnalului. deplasare de nivel. U1 :A este o poarta SI-NU Trigger Schmidt. R3 este rezistenta de intrare in U2 :B. U2a este un repetor separator pentru convertorului avand impedanta mare de intrare. asigurarea liniaritatii U2 :B este un amplificator operational cu rol de deplasare de nivel si amplificare. RC se calculeaza pentru a avea o constanta de timp mult mai mica decat frecventa de masurat. Monostabilul (U3:A) scoate un semnal de perioada fixa indiferent de frecventa de intrare si doar modifica factorul de umplere in functie de frecventa de intrare. Derivatorul (C1 si R1) are rolul de aplicare impulsuri scurte pe intrarea monostabilului. Are rol de formator de impulsuri care scoate la iesire numai semnal dreptunghiular indiferent de forma semnalului de intrare. pentru ca intrarea in poarta CMOS sa nu intre in HZ Poarta CMOS are impedanta mare de intrare . RV3 este un semireglabil care determina amplificarea lui U2 :B. RV1 determina temporizarea monostabilului (latimea R2 si C4 au rol de integrare a impulsurilor de la iesirea Q a monostabilului. 7 . C2 este un condensator cu rol de filtru pe tensiunea de alimentare U3 :A este un monostabil cu intrarea pe front negativ (se putea si pe front pozitiv). C3 si impulsului). o limitam la 100 kΩ.pragul de 0V . R4.

25W rv1 = 100k / 0.25W r2 = 10k / 0.25W r5 = 15k / 0.25W liniar u1a = 1/4 MMC4093 u2 = LM358 u3a = 1/2 MMC4098 Cost componente – 35 RON 8 .25W liniar rv2 = 2k / 0.25W r3 = 20k / 0. AO U2 :A este un repetor cu rolul de a nu influenta incarcarea si descarcarea condensatorului C4. Lista componente c1 = 1nF / 16V nepolarizat c2 = 100uF / 16V electrolitic c3 = 22nF / 16V nepolarizat c4 = 1uF / 16V electrolitic r1 = 100k / 0. AO U2 :B modifica tensiunea la iesire intre pragurile stabilite.25W liniar rv3 = 200k / 0.Integratorul (R2 si C4) integreaza semnalul furnizat de monostabil rezultand o tensiune continuu variabila cu frecventa de intrare.25W r4 = 15k / 0.

Cablaj Amplasare componente : Vedere BOTTOM : 9 .

Vedere 3D : Simulare .semnalul de iesire din derivator (U1A) .semnalul de iesire din monostabil (U3A) .semnalul de intrare (J1) .semnalul de iesire din integrator 10 .

5V 500 Hz 1kHz 2kHz 3kHz 4kHz5kHz6kHz7kHz8kHz9kHz 10kH 11k 12kH z Hz z Bibliografie 1. www.alldatasheet.Semnalul de la iesirea integratorului are aceeasi evolutie in timp ca si semnalul de la iesirea intregului circuit daca frecventa de la intrare nu se modifica.com www. Variatia frecventei de intrare in raport cu tensiunea de iesire : 5V 0V + 5V 0V .st.com 2. 11 .