MENGESAN PENYAKIT BUAH PINGGANG Langkah pertama penjagaan penyakit buah pinggang yang lebih berkesan ialah dengan

mengesan penyakit ini pada peringkat awal-awal lagi. Pengesanan awal adalah penting terutama sekali jika anda seorang penghidap diabetes kerana penyakit ini akan menyebabkan anda berisiko tinggi bagi menghidap penyakit buah pinggang. Beberapa tanda-tanda dan gejala penyakit buah pinggang yang harus diberi perhatian termasuklah berat badan menurun tanpa sebab, rasa loya atau muntah, letih lesu atau sakit belakang. Tanda-tanda lain termasuk penukaran kekerapan atau corak urinasi, urin yang mengandungi darah atau rasa pedih ketika urinasi, bengkak pada muka, kaki dan abdomen dan kesukaran untuk tidur malam. Malangnya, kesemua tanda dan gejala ini kebiasaannya tidak akan kelihatan sehinggalah buah pinggang anda telah mengalami kerosakan yang teruk. Ada juga kemungkinan anda langsung tidak akan mengalami sebarang tanda atau simptom tersebut walaupun buah pinggang anda sudah tidak berfungsi lagi. Oleh sebab itu, anda tidak boleh bergantung kepada kesemua tanda dan gejala tersebut untuk mengesan penyakit buah pinggang dan sebaliknya menganggap yang anda tidak mempunyai penyakit tersebut jika anda langsung tidak mengalami sebarang tanda-tanda tersebut. Cara yang paling tepat untuk mengesan samaada anda mengalami sebarang kerosakan buah pinggang ialah dengan berjumpa doktor anda dan mengambil ujian urin untuk mengesan mikroalbumin dan protein. Kehadiran mikroalbumin (protein dalam jumlah yang kecil) dalam urin menunjukkan bahawa buah pinggang anda telah rosak. Ini terjadi kerana buah pinggang yang rosak tidak dapat menerima balik kebanyakan protein yang telah ditapis, menyebabkan kandungan protein dalam urin semakin meningkat. Kehadiran protein dalam kuantiti yang banyak dalam urin (makroalbuminuria - satu petanda lewat nefropati diabetes) boleh dikesan dengan satu ujian ringkas dengan mencelup stik pengesan ke dalam urin. Sebaliknya, untuk menentukan kandungan protein dalam urin yang sedikit (mikroalbuminuria) - satu petanda awal kerosakan buah pinggang disebabkan diabetes, memerlukan suatu ujian khas. Jika ujian menggunakan stik pengesan atau ujian mikroalbuminuria menunjukkan keputusan yang positif, adalah baik jika anda mengikut nasihat doktor dan seterusnya mengambil langkah-langkah yang sewajarnya, seperti tertera di bawah, untuk membantu anda mengelak atau melambatkan penyakit ini daripada menjadi bertambah teruk.

1 mmol/L (ketika berpuasa) Dan kurang dari 7. Pemakanan Yang Betul Mengurus diabetes sahaja adalah tidak mencukupi jika anda sudah menghidap penyakit buah pinggang disebabkan diabetes. Apabila buah pinggang anda sudah tidak boleh berfungsi dengan betul. fosforus. Berikut terdapat cara-cara untuk menjaga diabetes dengan baik dan lebih berkesan:  Terus memastikan yang anda mencapai tahap sasaran yang disyorkan bagi glukosa darah.LANGKAH-LANGKAH UNTUK MENGAWAL PENYAKIT BUAH PINGGANG YANG DISEBABKAN OLEH DIABETES #1. Keraplah berjumpa doktor anda bagi mendapatkan rawatan susulan terutama sekali untuk memeriksa tekanan darah dan tahap lipid anda. mengambil ubat-ubat (jika dipreskripsikan) dan sentiasa memantau tahap glukosa darah anda di rumah.6. Anda juga harus memastikan bahawa buah pinggang anda yang rosak itu tidak akan membahayakan badan anda.5% Kolesterol LDL Kurang dari 2. tekanan darah dan lipid dengan mengamal pemakanan yang sihat. penjagaan diabetes yang baik boleh melambatkan perkembangan penyakit buah pinggang setelah ianya bermula (atau mengelakkannya dari menjadi bertambah teruk terutama sekali apabila ianya dapat dikesan dari awal!). tekanan darah yang tinggi dan kandungan lemak dalam darah yang tidak normal merupakan faktor-faktor utana yang menyumbang kepada kerosakan berterusan buah pinggang anda. Teruskan mengurus diabetes anda dengan baik Tahap glukosa darah yang tinggi.8 mmol/L (selepas makan) HbA1c Kurang dari 6. mengawal pengambilan karbohidrat. Itulah sebab betapa pentingnya untuk anda mengurus faktor-faktor ini dengan sebaik-baiknya agar dapat mengawal penyakit buah pinggang anda. Kawalan diet adalah penting untuk mengawal penyakit buah pinggang untuk mengelakkan pengumpulan berlebihan bahan-bahan ini (contohnya natrium.  Sila rujuk jadual di bawah untuk membantu mencapai sasaran penjagaan diabetes anda dengan baik: Ujian Darah Tahap yang disyorkan Glukosa darah 3.02 mmol/L Tekanan darah 130/80 mmHg atau kurang #2. Anda juga harus. melakukan aktiviti fizikal secara kerap dan mengurangkan berat badan yang berlebihan.7 mmol/L Kolesterol HDL Lebih dari 1. cecair dan bahan buangan protein) di mana buah pinggang yang sihat akan dapat .8 mmol/L . Dalam kata lain. sisa buangan dan bahan-bahan lain akan berkumpul sehingga tahap yang membahayakan badan anda.6 mmol/L Trigliserida Kurang dari 1. Salah satu daripada cara untuk anda menjaga kesihatan diri jika telah menghidap penyakit buah pinggang ialah melalui pengawalan pemakanan (diet). kalsium. kalium.

tumbesaran dan pembaikan tisu-tisu badan. Anda juga mungkin akan mengalami tukaran dalam corak dan kekerapan urinasi (satu daripada petanda penyakit buah pinggang). ia akan menyebabkan kelemahan pada otot dan denyutan jantung yang tidak tetap. muntah dan hilang selera makan. Justeru itu. Anda mungkin perlu memulakan diet yang rendah protein (tetapi tidak terlalu rendah) untuk memastikan kandungan bahan buangan masih dalam linkungan tahap yang boleh diterima disamping memastikan badan anda mendapat protein yang ia perlukan. Makanan yang mempunyai kandungan fosforus yang tinggi termasuklah susu dan produk tenusu yang lain serta kekacang. Natrium yang berlebihan akan mengakibatkan peningkatan cecair dalam badan serta tekanan darah yang tinggi. apabila buah pinggang anda sudah tidak berfungsi dengan baik. Oleh itu.membersihkan darah untuk manjaga keseimbangan badan. anda perlu mengikuti pelan diet yang mempunyai kandungan kalium yang bersesuaian. Jadi.  Natrium membantu pengaturan kandungan cecair dan tekanan darah. Salah satu daripada bahan buangannya dikenali sebagai urea. kandungan fosforus yang tinggi pada buah pinggang yang sudah gagal berfungsi boleh menyebabkan kalsium larut lesap dari tulang-tulang anda dan menyebabkan tulang menjadi lemah dan rapuh. Apabila protein diuraikan dalan badan (proses metabolisma). Protein boleh diperolehi daripada ikan. Anda harus bertanya doktor atau pakar diet anda untuk mendapatkan satu pelan diet. Inilah sebabnya anda harus menghadkan pengambilan fosforus. Kandungan urea yang tinggi dalam badan akan menyebabkan rasa loya. telur. walaupun ia memang terkandung dalam kebanyakan makanan. # 3. daging dan ayam.  Kalsium dan fosforus diperlukan untuk pembentukan tisu tulang. di mana ianya akan berfokus kepada nutrien-nutrien berikut:  Protein diperlukan untuk penyelenggaraan. Jika kandungan kalium (potassium) menjadi terlalu tinggi. sayur-sayuran berdaun hijau dan pisang. Sumber yang paling biasa didapati ialah garam makan. anda harus mengikuti nasihat doktor jika anda diperlukan untuk menghadkan pengambilan cecair dan merancang pengambilan cecair harian anda. Ia juga dapat membekalkan tenaga dan membantu anda melawan penyakit. anda perlu mengurangkan pengambilan natrium contohnya tidak memakan makanan yang masin dan tidak menambah garam kepada makanan anda. ia akan menghasilkan bahan-bahan buangan.  Kalium diperlukan untuk saraf-saraf dan otot-otot termasuk jantung supaya berfungsi dengan normal. Walaubagaimanapun. saluran darah dan juga paru-paru anda. cecair akan terkumpul dalam tisu-tisu badan. Mengawal pengambilan cecair Buah pinggang yang sihat dapat mengelakkan pengumpulan cecair dalam badan anda dengan menyingkirkan cecair berlebihan melalui urin. menyebabkan tekanan darah tinggi dan kesukaran untuk bernafas. Ini akan memberi tekanan pada jantung anda. Makan ubat-ubatan anda . Makanan yang kaya dengan kalium termasuklah kentang. Itulah sebabnya. # 4.

Walaupun anda sudah mengalami peringkat akhir kerosakan buah pinggang dan sedang menjalani rawatan dialisis (rawatan perubatan yang menggunakan mesin dialisis untuk mengeluarkan bahan buangan dan cecair yang berlebihan dalam badan terus daripada darah bagi mereka yang kegagalan buah pinggang). anda masih boleh mengawal penyakit menerusi penjagaan diet. Ada lagi berita baik: anda mempunyai kuasa penuh untuk mengelak atau mengawal penyakit buah pinggang disebabkan diabetes anda menjadi lebih teruk. Ubat-ubatan ini akan membantu mengurangkan tekanan darah tinggi anda. Anda boleh mengelakkannya dengan mengawal penyakit diabetes dan penyakit buah pinggang anda secara serentak dan teliti. Ia juga membersihkan sel kimia yang tidak diperlukan di dalam tubuh. Dengan mengikuti segala nasihat yang diberikan oleh doktor. keperluan diet. anda mempunyai peluang yang baik untuk mengelakkan buah pinggang anda dari menjadi bertambah teruk. meningkatkan kandungan kalsium dalam darah atau membantu keadaan-keadaan lain yang berkaitan dengan penyakit kegagalan buah pinggang. mengawal pengambilan cecair dan mengambil ubat-ubatan yang dipreskripsikan oleh doktor. Proses ini memastikan darah kita hanya mengandungi campuran garam galian dan air yang cukup serta mengekalkan . BUAH PINGGANG MENAPIS KOTORAN DALAM TUBUH DALAM perubatan Cina. Ambillah langkah positif ini untuk memulakan hidup yang sihat.Doktor anda mungkin akan memberi ubat-ubat yang tertentu sebagai tambahan kepada aturan diet anda. Janganlah tunggu sehingga ianya menjadi sudah terlambat. anda masih boleh menjalani hidup yang bermakna melalui penjagaan yang betul. Peringkat akhir kerosakan buah pinggang haruslah dielakkan selagi boleh. kawalan pengambilan cecair dan ubat-ubatan mungkin perlu sentiasa diteliti dan diubahsuai. Anda haruslah sentiasa tekun untuk memakan ubat-ubatan anda. wujudlah pula 'Yin dan Yang’ Manakala perubatan barat pula mengistilahkan fungsi buah pinggang sama seperti Cina cuma ia lebih khusus lagi. SATU PESANAN Walaupun menghidap diabetes. buah pinggang diibaratkan sebagai 'ibu pada segala cecair di dalam badan' dan daripada situ. Doktor anda akan dapat menasihati anda berasaskan keadaan semasa anda. Ini adalah kerana proses dialisis masih tidak dapat mengeluarkan kesemua bahan buangan dari badan anda. Buah pinggang melakukan proses utama untuk mengekalkan keseimbangan kimia dalam cecair tubuh kita (proses keseimbangan ini dinamakan hemeostasis). Walau bagaimanapun.

Ini mungkin disebabkan dehidrasi (umpamanya selepas . Cecair yang ditapis ini me~ ngandungi bahan kotoran yang terkumpul di dalam pundi-pundi kencing. Arteri renal membawa darah daripada jantung ke buah pinggang. Anda juga patut membuat pemeriksaan jika pengeluaran air kencing anda berkurangan. asid amino. buah pinggang mengawal kandungan air dan garam yang terdapat di dalamnya. Selain membersihkan darah. Kebanyakan kita membuang air kecil empat atau enam kali sehari. Bagaimanapun. menyebabkan keradangan yang dinamakan pyelonephritis. Orang yang sihat pun boleh mendapatnya. Bakteria terus membiak di dalam air kencing yang terkumpul. Air kencing keluar daripada tubuh melalui satu lagi saluran yang dinamakan urethra.tahap asid-alkali di dalam cecair tubuh. Ini biasanya berlaku apabila aliran biasa air kencing tersekat. Jika lebih daripada itu. Wanita lebih mudah mendapat jangkitan kerana urethranya pendek menyebabkan bakteria mudah memasuki buah pinggang. Bakteria ini boleh merebak dan mungkin berjangkit pada buah pinggang. jangkitan atau sesuatu yang berpunca daripada penyakit. Bagaimana buah pinggang bekerja? Kedua-dua buah pinggang terletak atas sedikit daripada pinggang di belakang rongga abdomen. tubuh kekurangan air dan air kencing berwarna pekat sehinggalah buah pinggang mengumpul jumlah air yang cukup. buah pinggang memastikan bahan yang tidak diperlukan tubuh dikeluarkan dalam bentuk air kencing. Sistem buah pinggang yang sihat tidak mengandungi organisme mikro tan air kencing yang melaluinya telah dengan sendirinya disteril. Dengan berfungsi sebagai bahan penapis. Adakalanya perkara ini terjadi tanpa diketahui sebabnya. Satu tiub disebut ureter mengalirkan darah daripada setiap buah pinggang ke pundi-pundi. Kesemua sistem daripada buah pinggang ke urethra dikenali sebagai sistem buah pinggang. Sama juga jika anda banyak berpeluh. Umpamanya jika anda minum banyak air dengan cepat. Darah yang ditapis tadi kemudian ke luar daripada buah pinggang melalui saluran renal dan membuat pusingan semula. Buat pemeriksaan doktor jika anda menghadapi masalah ini. Tekanan ini memaksa cecair tadi ke medulla melalui heberapa tiub kecil. Setiap buah pinggang mengandungi lebih sejuta struktur berbentuk bola kecil dinamakan glomeruli. air yang berlebihan dikeluarkan secara automatik sebagai air kencing. Fungsinya ialah menapis cecair mengandungi glukos. sistem ini boleh mendapat jangkitan jika bakteria di luar tubuh memasuki urethra dan sampai ke pundi-pundi kencing. Tiub iru dikelilingi oleh saluran darah yang meresapkan zat dan air yang diperlukan tubuh. Apabila darah yang cair ini memasuki buah pinggang. ini mungkin disebabkan oleh rasa cemas. garam dan bahan kotoran daripada darah. Buah pinggang berupaya melakukan proses ini kerana darah daripada arteri renal memasuki buah pinggang dengan tekanan yang kuat. Glomeruli terletak di cortex atau bahagian luar buah pinggang. air terus memasuki saluran darah dan mempunyai kesan mencairkan darah.

Batu karang yang besar boleh menyekat pengaliran air kencing dan menyebabkan jangkitan dan adakalanya dinamakan renal colic . Mereka yang mengalami tekanan darah tinggi atau kencingmanis lebih mudah mendapat masalah buah pinggang. Rawatan ini mahal. penapis yang ada menjadi kurang berkesan dan bahan kotoran mungkin terkumpul di dalam darah. Ubat melegakan sakit atau pembedahan diperlukan untuk membantu pesakit. jumlah unit penapis di dalam buah pinggang berkurangan. Kita juga harus ingat faktor-faktor utama yang menyebabkan penyempitan saluran darah di jantung turut menjejaskan buah pinggang. seseorang memerlukan pemindahan buah pinggang atau cara lain untuk menapis darah. . ada pula terlalu sakit dan keradangan. Jika garam ini terlalu pekat. Masalah sering dihadapi ialah anaemia teruk dan pengambilan cecair berlebihan harus disekat. Dialisis buah pinggang Jika buah pinggang rosak teruk dan tidak boleh berfungsi walaupun mengikuti diet khusus. Pesakit yang mendapat rawatan dialisis dapat meneruskan hidup tetapi aktiviti hidup mereka semakin terbatas.muntah-muntah atau cirit-birit) tetapi ini juga mungkin menjadi tanda akan kerosakan buah pinggang atau tersumbat.sakit teruk di sekeliling buah pinggang hingga ke bahagian kelengkang. pemindahan buah pinggang nampak begitu mudah dengan mengeluarkan buah pinggang lama dan menggantikan dengan yang baru dan pesakit dapat menikmati kehidupan normal. Batu karang Air kencing kita mengandungi garam galian yang telah hancur. Namun jika tubuh pesakit tidak dapat menerima buah pinggang baru. garam berlebihan bertukar menjadi keras dan dinamakan 'batu'. Teknologi perubatan mencipta proses dinamakan dialisis yang menapis darah melalui mesin buah pinggang tiruan apabila kedua-dua buah pmggang tidak boleh berfungsi lagi. Pemindahan buah pinggang Secara teori. Satu buah pinggang boleh berfungsi untuk dua tetapi jika kedua-duanya tidak lagi berfungsi. Meningkat tua Semakin seseorang meningkat tua. dialisis diperlukan. Sesetengah orang yang mengalami batu karang tidak merasakan apa-apa tanda. sama ada terus-menerus atau sehingga penderma buah pinggang ditemui. memerlukan banyak masa terluang dan tidak semua pesakit boleh menerimanya. Batu ini juga dipecahkan dengan rawatan ultrasound tanpa memerlukan pembedahan. Jika buah pinggang turut rosak kerana penyakit.

Kerosakan disebabkan penyakit seperti darah tinggi 4.masalah akan timbul. Keturunan 2. Buah pinggang boleh rosak kerana beberapa penyakit. Antaranya ialah . sering demam. Kegagalan buah pinggang kronik disebabkan beberapa penyakit seperti jangkitan kronik. Rosak kerana terlalu banyak mengambil ubat atau beberapa sebab yang tidak diketahui. Adakah pesakit bergantung pada mesin dialisis sepanjang hayatnya? . Ia menyerang orang dewasa dan kanak-kanak sama ada orang itu sihat atau tidak atau bagaimana corak hidup seseorang. diabetes atau pengambilan dadah berlebihan. Buah pinggang termasuk dalam kumpulan 'organ utama' (seperti jantung. otak dan paru-paru). Dialisis atau pemindahan buah pinggang diperlukan jika pesakti bertambah teruk. luka. Kulit nampak kekuningan dan garisgaris warna coklat dilihat di kuku tangan. Diabetes mellitus 5. Ini diatasi dengan mencari pesakit dan penderma yang mempunyai kaitan dan ubat diperlukan untuk mengurangkan tindakan balas yang dihadapi tubuh penerima. Buah pinggang gagal berfungsi Buah pinggang gagal berfungsi apabila ia rosak teruk oleh penyakit kronik dan tidak lagi boleh menapis bahan tidak diperlukan. Jangkitan 3. Buah pinggang terus mengeluarkan air kencing namun gagal mengeluarkan bahan kotoran atau menyerap bahan yang berguna. Jika kedua-duanya gagal. sering kencing lebih-lebih lagi waktu malam. Batu karang boleh dikeluarkan melalui pembedahan dan jangkitan kuman dirawat dengan ubat-ubatan. Rawatan Puncanya mesti dikenal pasti dan dirawat. Tanda-tanda kronik Pesakit biasanya lemah. Kegagalan buah pinggang kronik Apabila seseorang menghidap penyakit buah pinggang yang kronik. Jika dibiarkan tanpa rawatan. pesakit akan kehilangan berat badan. ia akan sakit teruk selama beberapa bulan dan mengalami anaemia. pesakit diberikan pemakanan tinggi karbohidrat dan rendah protein.: 1. gatal-gatal dan sedu. Penyakit buah pinggang sukar difahami.

bila makan muntah. pesakit buah pinggang dapat hidup secara normal. pesakit bebas aktif seperti orang lain.bengkak badan Bengkak air yang teruk akan menyebabkan bengkak dan sakit pada tumit kaki dalaman. 2. Ia dikesan melalui pemeriksaan air kencing yang nampak tidak normal atau tekanan darah tinggi.890 orang dikesan menghidap penyakit buah pinggang dan akan mati tanpa rawatan yang betul. Tanda-tanda seperti ini memerlukan rawatan. Adakah pesakit yang menerima dialisis boleh bekerja? Dengan rawatan dialisis.datang sekali sekala ataupun berterusan.sakit diblah dalam. Mereka boleh bekerja asalkan tidak melakukan kerja-kerja berat seperti kerja buruh. Pesakit perlu mengikuti pemakanan khusus dan mengambil ubat-ubatan yang membantu dalam rawatan. Bagaimanapun banyak kes penyakit buah pinggang berlaku dalam diam dan tidak menampakkan sebarang tanda. Setiap tahun jumlah pesakit yang menerima rawatan penyakit buah pinggang semakin bertambah. Pesakit ini juga patut meneruskan persekolahan dan boleh mengambil bahagian dalam sukan atau aktiviti rekreasi. 3.tidak selera makan hilang selera makan tiba-tiba. bengkak sekeliling mata serta buku lali dan sering bangun kencing waktu malam. Tanda-tanda sakit buah pinggang 1.Rawatan dialisis diberikan selama tiga hingga empat jam tiga kali seminggu. Adakah kegagalan buah pinggang jarang berlaku? Setiap tahun kira-kira 1. terdapat tanda-tanda yang boleh dikenali. . Umpamanya. Bagaimana mengetahui sama ada anda mengidap penyakit buah pinggang? Bagi sesetengah penyakit buah pinggang.bergerak sedikit dah sakit.bukan tulang.biasanya akan hilang berat badan. kaki dan pinggang. Selain waktu tersebut.sakit pinggang terasa mencucuk-cucuk. Apakah kesan dialisis ke atas kehidupan pesakit? Kegagalan fungsi buah pinggang tidak bermakna berakhirnya kehidupan. terdapat darah dalam air kencing. Kebanyakan pesakit berusia antara 15 hingga 55 tahun.

sampai mencecah 190/120.seminggu sampai 2.dahulu saya selalu telan panadol.saya rasa cepat sahaja letih.sakit kepala.rupa-rupaya tekanan darah saya tinggi.sampai habis bdn aku garu. 5.saya seorang yang aktif.jadi kudis plak. sakit atau susah bila kencing kencing lebih kerap terutama di sebelah malam kencing yang bercampur dengan darah bengkak disekeliling kedua-dua mata.hehhehe ENAM TANDA-TANDA AWAL SAKIT BUAH PINGGANG 1.sampai letih dibuatnya. tekanan darah tinggi MENGENAL GINJAL DAN PENYAKIT-PENYAKIT GINJAL Apa dia Ginjal ? Ianya adalah sepasang organ kembar terletak sebelah menyebelah menyebelah tulagn belakang bawah sedikit kepada rangka tulnag rusuk.badan gatal-gatal seluruh badan gatal-gatal.tetapi boleh mencecah 20 kali bila waktu malam. 2.ini baru menyapu sikit dah letih. 6.4. 3.rupa-rupanya panadol boleh menyebabkan sakit buah pinggang kalau kerap pola pemakanan. ini pun simptom saya.3 kali 9.sepatutnya kerja-kerja di tumah tidak meletihkan. sakit disebelah buah pinggang (tiada kaitan dengan buah pinggang) 6. 4. 8. tangan dan kaki terutama bila berlaku pada kanak-kanak 5.kerap kencing simptom ini saya memang mengalaminya.cepat letih. Ianya menjalankan fungsi terpenting seperti berikut :1) membersihkan bahan dan cecair berlebihan dari dalan darah . kerap sakit kepala.suka mendaki gunung dan aktiviti lasak.menandakan badan sudah terlalu kotor dengan toksin.bila dikencingkan hanya sedikit sahaja yang keluar.fuhhh sib baik x kena strok.kerap demam saya dahulu kerap demam.memang musykil.

kerosakan akibat kimia toksik tertentu seperti dadah dan lain-lain. cystine dan magnesiam pospat ammonia. kesakitan sebahagian belakang. Bahkan terdapat berbagai-bagai penyakit yang berbeza mengikut kompenan ginjal yang terlibat. misalnya kencing manis. oleh itu pastikan kencing anda diperiksa tiap-tiap tahun. kalsium pospat dan yang kurang dikenali ialah asid uric. infeksi saluran kencing saluran kencing tersenkat. 3. 4.2) menapis darah. MENGENAI BATU KARANG (BUAH PINGGANG) DALAM GINJAL Apa dia Batu karang dalam Ginjal? Batu yang terdapat dalam ginjal atau lebih dikenali dengan "Buah Pinggang" terjadi dari tumbuhan kristal halus dari beberapa jenis kimia. 5. cysts dan lain-lain tekanan darah tinggi (hypertension) Glomerulonephritis Nephrosis Lain-lain. Tanda. bengkak tangan dan kaki terutama di kalangan kanakkanak 5. misalnya batu dalan ginjal. kepedihan atau kesulitan semasa buang air kencing kerap membuang air kencing terutama pada waktu malam mengeluarkan kencing berdarah bengkak sekeliling mata. . Jika terdapat tanda-tanda ini minta nasihat doktor anda. sedikit ke bawah dari tulang rusuk (tidak disebabkan oleh gerakan) 6. Kimia yang paling lumrah adalah kalsium oxalat. 3. Penyakit ginjal termasuk :1. 2. garam dan lain-lain bahan. tekanan darah tinggi. 6. 4. menyimpan setengah-setengah kompaun dan membuangkan yang lain menolong memperbetulkan tekanan darah.tanda amaran penyakit ginjal 1. Setengah penyakit ginjal menyerang tanpa apa-apa tanda. menentukan bilangan sel darah dan kesihatan tulang-tulang 3) Apakah yang akan terjadi apabila Ginjal musnah ? Badan tidak berupaya menolak keluar air secukupnya. Jumlah air di dalam badan bertambah dan tisu-tisu membengkak (OEDEMA). 2. Persebatian cecair dalam badan berubah dengan pesat sehingga menjadikan ia begitu abnormal dan kematian akan berlaku kecuali jika pengubatan secara ialisis dijalankan? Apakah penyakit-penyakit ginjal ? Penyakit ginjal tidak hanya satu jenis.

jika tidak diubati segera. kemudian bergerak ke bawah ke dalam saluran kencing dimana ianya menjadi bertambah besar. Bagaimana batu dalam ginjal itu diubati ? Pengubatan penyakit ini berbeza mengikut keadaan seseuatu kes itu. Adakah batu dalam ginjal penyakit biasa ? Kejadian batu dalam ginjal ini adalah masalah biasa dalam saluran kencing. mintalah nasihat daripada doktor anda. rasa loya dan air kencing berbau busuk. Cara ini akan dapat membersihkan ginjal. Kebanyakkan batu tumbuh membesar dalam ginjal. Ada diantara penyakit batu karang ini disebabkan oleh zuriat keturunan. kesakitan yang amat sangat \akan dirasai dan pendarahan biasanya berlaku sehinggalah sesudah batu itu keluar. pesakit hendaklah menyimpannya untuk dibuat kajian. Bila ini berlaku. Kajian ini perlu untuk para doktor bagi menentukan sebab musabab terjadinya batu tersebut dan boleh pula membantu dalam rancangan pengubatan bagi mengelakkan berulang lagi penyakit ini. Makanan pesakit juga akan diubahsuai bagi mengurangkan bahan kimia yang terdapat dalam badan pesakit. Gangguan dan/ atau perebakan kuman itu akan mengakibatkan kerosakan ginjal. Jika batu-batu ini dapat keluar dengan spontan maka pengubatannya ialah dengan mengelakkannya dari berlaku lagi. Adalah dianggarkan bahawa satu hingga lima peratus dari jumlah penduduk akan mengalami kejadian batu dalam ginjal ini pada sesuatu ketika dalam hidupnya. Ini boleh membawa kepada penyakit dimana kumankuman akan merebak. Dalam hal ini pesakit akan disuruh minum air dengan banyak. Biasanya orang lelaki pertengahan umur lebih ramai yang mengidap penyakit ini dari kaum wanita. batu itu tersekat menyebabkan kesakitan dan membahayakan apabila kuman itu merebak. Apabila batu itu keluar. Sesetengah orang mengalami kejadian batu karang hanya sekali. Jika terdapat sejarah kejadian penyakit ini di kalangan anda. Dalam kebanyakkan kes batu dalam ginjal adalah penyakit berpanjangan seumur hidup. Dalam sesetengah kes. Ini memerlukan rawatan perubatan yang segera. sebanyak 3 liter sehari. Tetapi apabila batu-batu itu beralih atau bergerak di dalam ginjal atau di dalam saluran kencing. Apakah tanda-tandanya ? Batu dalam ginjal jarang-jarang menimbulkan masalah ketika ianya mula terjadi. . tanda-tanda seperti berikut akan dirasai iaitu pedih ketika buang air kecil. kemudian pulih dan tidak berulang lagi.Saiz batu karang ini ada yang halus seperti pasir dan boleh jadi sebesar bola golf. Kesulitan akan timbul apabila batu-batu menjadi terlalu besar yang mengakibatkan ganguan kepada perjalanan aliran air kencing.

. Adalah penting diigati bahawa penyakit ginjal ini memerlukan pengubatan sepanjang hayat. apabila batu itu terlalu besar untuk keluar sendiri dan memudaratkan pesakit. Dalam kes-kes yang lebih serius. suatu pembedahan adalah perlu. Jika ianya tersekat dan perebakan kuman berlaku.Pengubatan telah berjaya didapati untuk menghancurkan batu asid uric dan systine. maka ginjal atau buah pinggang tidak akan berfungsi lagi.