UNIVERSITATEA BABEŞ BOLAY CLUJ-NAPOCA FACULTATEA GEOGRAFIE MASTER AMENAJAREA ŞI DEZVOLTARE TURISTICĂ, AN II

PROIECT:

ORGANIZARE SI COMERCIALIZAREA PRODUSULUI TURISTIC:

Coordonator ştiinţific: Prof. univ. dr. ŞTEFAN DEZSI Studente : ANDREEA LOREDANA PETRUŢ LUCIA GEORGIANA CRÎŞMARU CLUJ-NAPOCA 2012

perioada de desfasurare .CUPRINS 1.calculatia pretului de vanzare 6.grup minim .beneficiar .denumirea actiunii turistice .ora si locul de sosire 5.ora si locul de plecare .organizator grup . Elemente de prezentare generala a produsului turistic.producatorul - - 4. 2. Justificare. 7. . canalul de distributie nr. Enuntarea temei produsului turistic. 3. Analiza de preţ . zile perioada de desfasurare nr.obiectivele vizitate . ghizi nr. turisti nr. soferi nr. Segmentul de turişti căruia i se adresează produsul turistic: Harta traseului Pliant traseu . 8. km parcursi mijlocul de transport folosit pretul informativ modalitati de plata eventuale reduceri acordate eventuale conditii de participare Analiza succinta a traseului pe zile cu urmatoarele precizari: . Indicarea traseului: numirea localitatilor si a obiectivelor vizitate.extras din program .

Chiar numele ei starneste imagini ale piscurilor muntilor inaltandu-se la cer deasupra vailor impadurite si a paraurilor cristaline. care îşi atrage turiştii prin farmecul său medieval şi prin şarmul irezistibil al vieţii sale culturale. de către străini – lucru. precum şi faptul că Transilvania este cea mai cunoscută şi vizitată provincie din România. Transilvania este de departe cea mai frumoasă provincie romaneasca. vechile fortificatii ale Cetăţii Alba-Iulia. Enuntarea temei produsului turistic.1. obiective turistice deosebite cum ar fi: Orasul Brasov si Biserica Neagra care este cea mai mare constructie in stil gotic din tara. Castelul Bran. numeroase culmi impadurite impanzesc acest tinut. în mare parte datorat legendei lui Dracula – ne-a influenţat să alegem această tematică pentru circuitul nostru. Zona turistica Transilvania este situata intre lantul Carpatilor Orientali. tărâmul cetăţilor medievale şi al legendelor vii”. imagini ale bisericutelor din lemn cu acoperisuri inalte. numit: „Transilvania. imagini ale castelelor legendare si amintiri dintr-o istorie zbuciumata. impresionantele castele Peleş şi Pelişor. Cetatea Sibiului sau Hermannstadt-ul. Justificare. Peisajul este absolut deosebit. un important punct de atractie turistica asociat legendei contelui Dracula. Toate aceste atuu-uri. orasul Sighisoara. . reședințele de vară a regilor Romîniei şi una din Capitalele Culturale Europene. un important centru turistic şi singura cetate locuita din Europa. Carpatii Meridionali si Muntii Apuseni. o provincie istorica ce poarta pe obraz urmele numeroaselor batalii duse aici de-a lungul timpului.

Palatul Apor .CLUJ-NAPOCA – DEJ Ziua I: Dej – Reghin – Tirgu Mures – Sighisoara – Rupea Tîrgu Mureș: Catedrala Ortodoxă.Sinaia . Catedrala Romano-Catolică. Catedrala Reîntregirii. Muzeul Național al Unirii. Cetatea veche.Turda . . Turnul sfatului. Programul se desfăşoară pe traseul: DEJ – TÂRGU MURES – SIGHISOARA – RUPEA – BRASOV – SINAIA – SIBIU – SEBES . Sinaia: Castelul Peleș. Complexul Naţional Muzeal ASTRA Sibiu Ziua IV: Sebeș . Ziua II: Brasov . Cetatea Medievală.Cluj Napoca – Dej Sebeş: Cetatea Sebesului. Biserica Parohială Evanghelică "Sf. Maria".ALBA IULI A. Sighisoara: Turnul cu ceas. Castelul Pelisor. Alba – Iulia: Cetatea Bastionară Alba Iulia. Ziua III: Sibiu Muzeul Brukenthal. Bran: Castelul Bran. Casa Vlad Dracul.Bran Braşov: Biserica Neagră. Cetatea Alb-Iulia Braşov Indicarea traseului: numirea localitatilor si a obiectivelor vizitate. Biserica Evanghelica.Alba Iulia .Piata Mare – Sibiu 2.

km parcursi: 800.3. nr. 21. . Canalul de distribuţie: - pliante. turisti: 40 turisti Nr. web: www. scaune rabatabile. duminica 22 aprilie (zi). - Servicii neincluse: - taxele de intrare la obiective turistice și muzee. ghizi: 1 ghid Nr. Cluj. Nr.com . George. Eventuale conditii de participare: nu exista. Eventuale reduceri acordate: nu exista. sambata 21 aprilie (zi. noapte). e-mail: eurotraveldej@yahoo. cash sau cu card. noapte). cu: aer condiționat. cu: aer condiționat. asistență turistică pe toată durata excursiei. Str. instalație audio-video. scaune rabatabile. internet. instalație audio-video. afişe. Nr.ro . Cosbuc. noapte) . jud. 3 nopți cazare la pensiuni 3***. vineri 20 aprili (zi. Servicii incluse: - transport cu autocar clasificat conform normelor internaționale la minim 3***/4****. in 2 rate.eurotravelturism. Preţ: 300 RON / persoana. Modalitati de plata: - RON. ultima cu cel putin 1 saptamana inainte de plecare. şoferi: 1 şofer Nr. mass – media. zile: 4 zile Perioada de desfăşurare: joi 19 aprilie (zi. Elemente de prezentare generala a produsului turistic: Producătorul: - agenţia “Euro Travel Global” din Dej. Mijlocul de transport folosit : autocar clasificat conform normelor internaționale la minim 3***/4****.

le-au întreținut arhitectura. cinci dintre ele purtînd numele breslelor.este considerata si astazi ca fiind cea mai frumoasa cetate din Europa.4. dintre care o parte însemnată se află pe teritoriul său administrativ. în perioada 23-25 iulie Festivalul Medieval. Pe lângă tot ce este de văzut. în 1925. unde nu te plictiseşti. Bathori Istvan. Lucrările de construcție și decorație au durat 61 de ani. cupola fiind pictată de artistul Aurel Ciupe. numarandu-se printre putinele asezari de acest fel.este atractiv şi din punct de vedere al cadrului natural. Aceasta s-a pastrat in mare parte intacta. Cetatea Medievală . români. din dispoziția voievodului Transilvaniei. fiind reşedinţa unui judeţ în care aproape o treime din suprafaţa sa este acoperită cu păduri. râul de care este legată însăşi identitatea oraşului prin numele pe care îl dă acestuia şi prin rolul determinant pe care l-a jucat în configurarea formei actuale a oraşului. este desăvîrșită între anii 1602 . maghiari. Pe locul rămas liber. Sighisoara. .Prima fortăreață. cu un exemplu de convieţuire şi ospitalitate. cetatea are șapte bastioane. Este un oraş. Analiza succintă a traseului pe zile. Ridicată în plan pentagonal. sub conducerea judelui Borsos Tamas. construită pe actualul amplasament în anul 1492. care potrivit tradiției. cu un zid de apărare cu 10 turnuri. înconjurată de un zid de apărare. ţigani. fiind demolată. Obiective: Catedrala Ortodoxă: a fost ridicată în centrul orașului în locul fântânii cântătoare. Ziua I: Dej – Reghin – Tirgu Mures – Sighisoara – Rupea Tîrgu Mures. Oraşul însuşi este înconjurat de păduri.1652. evrei şi alte minorităţi.care după moartea constructorului s-a defectat și nimeni nu a putut să o repare. Întemeiată de saşii aduşi pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar a oferit un loc de trai pentru saşi. cu o cetate senzaţională locuită şi astăzi. întregul ansamblu poartă amprenta Renașterii tîrzii. au început lucrările de construcție a catedralei după proiectele lui Iosif Vlad. unde casele medievale sunt locuite si astazi. şi oameni de diferite naţii. Un alt element de cadru natural este Mureşul definitoriu pentru Tîrgu Mureş. Se înalţă deasupra Târnavei Mari.

La 1630. In a doua jumatate a secolului al XIV-lea. Pierzându-și importanța în secolul XVII. ziduri de piatră și au fost săpate șanturi. de unde s-a născut şi legenda Dracula. din care ultimul este de fapt. în 1625. situat însă în afara cetătii Brașovului. Pornim. Kronstadt. spre Casa Vlad Dracul. unul dintre centrele economice si culturale ale Transilvaniei. În Piaţa Turnului Sfatului se află Casa Vlad Dracul. el permite dezvoltarea multor activități economice. care a fost completat în 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. era Cetățuia de pe Strajă.a reprezentat. unic în țara noastră aflat la etajul al patrulea. în locul lui au fost înălțate. dealul s-a numit Dealul Plăieșilor. de secole. pentru ca din 1981. apoi depozit pentru Arhivele Statului Brașov până în 1975. este confirmat drept centru administrativ si eclesiastic al Tarii Barsei (Corona. Având o înălțime de 64 m. Un incendiu din 1618 i-a adus stricăciuni grave. Un punct important de apărare. De aceea. pensiune 3***. Ziua II: Brasov . . sau Dealul Cetății. Brasso). Fiul voievodului Ţării Româneşti Vlad Dracu a fost renumit pentru pedepsele exemplare aplicate adversarilor săi. În 1627 a fost săpată în interior o fântână de 81 m. culturale și sportive. Seara cazare la Rupea. într-o vreme. numit Dracula. puternice și înfloritoare orașe din zonă. a slujit drept depozit și mai apoi de cazarmă plăieșilor. cum e numit astăzi.Sinaia –Rasnov. de aici.Primul nostru obiectiv turistic este Turnul cu ceas -Turnul porț ii. Este format din cinci etaje. Vizităm Turnul cu ceas. Obiective: Cetătuia de pe Strajă. un balcon deschis. unul dintre cele mai importante. Distrus în 1529 de armata lui Petru Rareș. Datorită poziției geografice privilegiate și a infrastructurii sale de astăzi. astfel că. în care se presupune ca s-a născut Vlad Ţepes. Este atestat documentar in anul 1234 in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. un sfert de veac mai târziu. Din secolul XVIII și până în 1954 a servit și drept închisoare. dupa o amplă restaurare să devină un complex turistic cu specific medieval. La începutul secolului al XVlea. cetatea a fost refăcută aproape în întregime. "oras liber regal". Turnul cu ceas are la bază forma unui dreptunghi cu întărituri boltite.Bran Braşov. a carui nume se datorează ceasului cu figurine. principalul punct de intrare în cetate. În prezent în casă funcţionează un bar şi un restaurant. exista aici doar un turn de veghe. cetățuia capătă cele patru bastioane de la colțuri.

el trebuind să împiedice apropierea dușmanilor de zidurile orașului. Acoperișul. Cu ocazia marelui incendiu din 21 aprilie 1689. În caz de primejdie. peste 30 m diferență de nivel față de zidurile orașului. În 1678. Aflându-se la 59 m depărtare de zidul cetății. 1974. Situat la mică distanță de Bastionul Fierarilor. . datorită vitregiilor timpului. a făcut la 1827 obiectul unei cereri de restaurare. Astăzi deține un punct muzeal. pe o stâncă a dealului Warthe. iar zidurile sale măsoară la bază 2 m grosime. În interiorul turnului s-a păstrat coșul de fum de deasupra unei vetre. Restaurarea a avut loc însă de abia în 1996. turnul are 11 m în înălțime. breasla cositorilor a răscumpărat obligația de apărare a turnului. un lanț gros de fier între stâncă și bastion oprea comunicația cu Dupăzidurile de Jos. Ocupând o suprafață de 50 mp. turnul comunica cu aceasta printr-un pod mobil ce făcea legătura între turn și Bastionul Graft. În interior are trei galerii etajate și.2006. care a ars. fiind construit concomitent cu Turnul Alb. De-a lungul zidurilor sale. Rezumând arhitectura sa în date putem spune: plan semicircular deschis. cererea nu a fost aprobată. Alte acțiuni de restaurare au fost efectuate în 1902. înaltă de peste 11 metri. mai demult. care aici erau la mai puțin de 5 m de stâncă (abia în 1819 . care putea servi și pentru încălzirea paznicilor și a apărătorilor breslași cositorari și arămari. era cel mai ridicat punct de fortificație din Brașov. înălțime: 20 m spre oraș și 18 m înspre deal. Avea vedere spre Blumăna și. fiind renovat de abia în 1723. efectuându-se o consolidare a zidurilor la partea lor superioară în anul 1901. În noaptea de 3 spre 4 iulie 1991. Turnul Negru din Brașov domina Șcheii cu dimensiunile sale. zidul sudic al turnului s-a prăbușit după o ploaie torențială. guri pentru smoală și balcoane susținute de console cioplite în piatră. zidurile au la bază 4 m. 2002 și 2005 . întrucât nu aducea venituri orașului. numărul meșterilor fiind scăzut. dispuse pe trei rânduri de atac. Turnul Alb impresionează și astăzi prin masivitatea și zveltețea liniilor sale arhitectonice. Abia în 1900 s-a pus problema restaurării monumentului. Prezintă șase goluri de tragere pe fiecare față a sa. iar diametrul turnului măsoară 19 m. dar.Turnul Negru este unul dintre cele patru turnuri de observație ale Cetății Brașovului construit ca o fortificație independentă amplasată în afara zidurilor cetății. Turnul datează din secolul XV. existent încă la 1796. turnul poseda un sistem de legătură cu Cetatea printr-un pod mobil ce se lăsa până la Bastionul Fierarilor. turnul prezintă metereze. Astăzi deține un punct muzeal. cu cele 5 etaje ale sale.1820 trecerea a fost lărgită). focul dus de un vânt puternic a cuprins și Turnul Alb.

prin valoarea sa istorică și artistică. castelul Peleș din Sinaia. Pelişor are doar 99 de încăperi. înălţimea turnului la cruce 65 de metri). are un profil bine determinat.D Heymann din Hamburg. şi poartă amprenta unei personalităţi puternice: regina Maria. Întrega casă a fost decorată pentru a fi o reşedinţă prezidenţială. unul din cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului al XIX-lea.Biserica Neagră este cea mai mare clădire de cult din România (lungime circa 90 de metri. Obiective: Castelul Peleș . Poalele impadurite ale muntilor Furnica. Holul de onore este lambrisat cu lemn de stejar. Ştefan” din Viena şi “Hagia Sofia” din Istanbul şi cel mai mare lăcaş de cult în stil gotic din sud-estul Europei. cea mai mare biserică-hală. Tot după planurile reginei a fost decorat şi biroul ei. cel al Muntelui Sinai. Zgarbura. reședința de vară a regilor Romîniei. tinerii au locuit la Foişor. pe versantul sud-estic al Masivului Bucegi. Sinaia – una dintre cele mai frumoase statiuni montane din Romania. dar și a științei arhitecților Johannes Schultz și Karel Liman. castelul Peleș poate fi considerat cel mai important edificiu de tip istorist din România. la est de Viena şi una dintre cele mai mari clădiri de cult între “Domul Sf. el este. Totodată. de-a lungul vaii raului Prahova. ce a fost dat pentru prima oara Manastirii omonime de catre Spatarul Mihail Cantacuzino (sec XVII).În Europa reședințelor monarhice. un clopot din bronz care cântăreşte 6 tone. precum și a măiestriei unor decoratori prestigioși ca J. faţă de Castelul Peleş cu 160 de încăperi. cu un bogat trecut cultural si social. şi era destinat viitorului rege Ferdinand şi Reginei Maria. Castelul Pelisor a fost construit între anii 1889 şi 1903. Biserica Neagră nu este celebră doar prin dimensiunile sale ci şi prin alte lucruri: în clopotniţă se află cel mai mare clopot din spaţiul românesc. Coltii lui Barbes si Culmea Izvorului incadreaza statiunea intr-o frumoasa scena verde. Creație a gustului regelui Carol I al Romîniei (1866-1914). se prezinta vizitatorului. si purtand un nume sfant. Pâna la finisarea Pelişorului. iar pereţii Camerei de aur sunt decorate cu frunze de . Fosta resedinta a regilor. Biserica Neagră este cunoscută şi pentru marea sa orgă având circa 400 de tuburi. fiind una din cele mai mari din Europa de Sud-Est. având toate navele de aceeaşi înălţime. de regele Carol I. Dormitorul de aur este decorat după planurile şi desenele reginei cu mobilă sculptată în lemn de tei aurit. având caracter de unicat. Sinaia imbina neantrecut frumusetea naturii cu cea a artei arhitecturale. Statiunea este situata la o altitudine cuprinsa intre 798 si 1055 m.

intalneau in calea lor Rasnovul. la 30 de km de Brașov. romanul «Dracula. este leaganul turismului rural romanesc.XX. aerul medieval pastrandu-se si acum dupa 500 de ani de existenta. inaltimea zidurilor este de 5 metri. iar latimea cea mai mare o prezinta zidul sudic care in unele locuri are un metru si jumatate. apropierea muntilor Piatra Craiului si aproape toate localitatiile din imprejurime de un specific traditional de mare valoare sunt de interes. Un aspect important dat de asezarea Rasnovului. vampirul din Carpați». inclusiv din Cristian. Elisabeta regina Greciei şi Prinţul Nicolae. la Londra. care a publicat. legenda contelui sângeros. azi este o statiune in plina dezvoltare.ciulini. motiv drag reginei întrucât era emblema Scoţiei. Beneficiind de un sit natural deosebit.Cetatea Rasnov s-a numit “Cetate Taraneasca” deoarece principala ocupatie a constructorilor era agricultura. prima cetate pe acest drum in Tara Barsei. Inițial Castelul Bran (în limba slava «brana» înseamnă «poart») a fost o fortăreață cunoscută sub numele de Dietrichstein. iar pedeapsa cea mai des utilizată . a fost asociată cu domnitorul Vlad Ț epeș abia în secolele XIX . locul natal al ei. ecologic si cultural. a fost scriitorul Bram Stoker.Asezat la intrarea in culoarul Bran-Rucar.impreuna cu localitatile din jur. Bran. Aici au crescut şi copii lor: Carol viitorul rege. ce a fost cucerită de sași spre sfârșitul secolului al XIII-lea. supranumit Dracula. Ghimbav. este acela ca armatele care invadau Transilvania prin pasul Bran. Aceasta suprapunere de imagini s-a datorat faptului că domnitorul roman era cunoscut ca fiind fără milă față de cei care nu i se supuneau sau încălcau legile. vechi drum comercial si strategic intre Tara Barsei si Tara Romaneasca. în 1897. adaptat cerintelor de fortificare. apropiat de constructia caselor obisnuite. Mărioara regina Yugoslaviei. Cetatea Rasnov are un stil arhitectonic simplu. era refugierea in cetatea Rasnov. Singura sansa de supravietuire a locuitorilor din zona. De fapt. Ca material de fortificatii au fost intrebuintate piatra si caramida. este singurul punct turistic care atrage sute de mii de turisti datorită unei legende: Legenda Contelui Dracula. construită de Ordinul Cavalerilor Teutoni în anul 1212. Bran este pretuit pentru frumusetile naturii inconjuratoare. centru national al turismului rural. O statiune climaterica de interes local. Rasnov. Cel care a creat faimă Castelului asociat cu Dracula. Cetatile taranesti au facut parte dintr-un sistem de aparare al localitatilor transilvanene expuse invaziilor. Obiective: Castelul Bran: Situat între Munții Bucegi și Piatra Craiului.

Clădirea Palatului Brukenthal. .era trasul în țeapă. cu Ordinul Dragonului. adică perioadei cuprinse între 1224 şi 1241. Turnul sfatului: Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale oraşului Sibiu. În forma iniţială nedepăşind mai mult de patru niveluri. strabatuta de raul cu acelasi nume. situată în imediata apropiere a clădirii ce adăpostea primăria Sibiului. Muzeul de Istorie. tatăl lui Țepes. este unul dintre cele mai însemnate monumente în stil baroc din România. prin Dealul Gusteritei. Cindrel si Lotrului. la acea vreme având 1090 de picturi din colecţia baronului Samuel Brukenthal. Sibiul se remarca prin faptul ca orasul vechi. Din cauza acestei embleme se pare că Vlad Țepes a primit supranumele de Vlad Dracul. Seara cazare in zona Bran. Din construcţia iniţială s-a păstrat.Situat intre Muntii Fagaras. Datarea probabilă a turnului corespunde edificării celei de a II-a incinte fortificate. Datorita asezarii geografice mai este impartit in «orasul de sus» (431 m altitudine fata de nivelul marii) si «orasul de jos» (415 m altitudine fata de nivelul marii). datorită în primul rând vastelor colecţii aflate în patrimoniul instituţiei. Cunoscut ca un centru turistic de referinta. mai exact în Piaţa Mare. la nord si est orasul este delimitat de podisul Tarnavelor care coboara pana deasupra Vaii Cibinului. O altă explicație a numelui Dracula ar putea veni de la faptul că în 1431. doar nucleul ridicat până la înălţimea primului etaj. Muzeul de Istorie Naturală. Sigismund de Luxemburg l-a investit pe Vlad al II-lea. Sibiul este situat in depresiunea Cibinului. Situat în centrul istoric al oraşului Sibiu. asociat cu simbolul diavolului. şi Muzeul de Arme şi Trofee de Vânătoare. Edificiul actual este rezultatul mai multor faze de construcţii. Are acest nume deoarece apăra poarta de intrare în cea de a doua incintă. un ordin cavaleresc dedicat luptelor împotriva turcilor. De asemenea. Muzeul Brukenthal: este cel mai mare muzeu din SE Europei. Ziua III: Sibiu Sibiu. Muzeul brukenthal este primul muzeu deschis oficial în Romania în anul 1817. fiind supraînălţat şi chiar înglobat unui grup de clădiri. preluate de la numele latinesc al urbei care era Cibiniensis/Cibinium. 31. iar emblema era un dragon. este ca un nucleu pentru intreaga urbe. sitată în centrul istoric al oraşului. complexul naţional Brukenthal este alcătuit din Palatul Brukenthal. Muzeul de Istoria Farmaciei. probabil. menţionată în documente la 1324 (Piaţa Mică nr. azi refăcută). inconjurat de zidurile vechii cetati.

In prezent ambele etaje sunt transformate in locuinte. Cu inalţimea de 73.Turnul scarilor este o constructia masiva. A fost ridicata in sec XIV pe locul unde exista o veche biserica inca din secolul 12. care a fost construit in secolulul al XV-lea. încorporată în Imperiul Roman. Corul catedralei este la balcon pe latura de sud si cuprinde o orgă in stil baroc realizata de un mester slovac in 1671 care a inlocuit prima orga adusa la Sibiu in 1585.Alba Iulia . sistem foarte raspandit in zona. Seara cazare la o pensiune de 3 stele in Sibiu. realizata din caramida. Maria": Biserica Evanghelica este una dintre cele mai impresionante cladiri din Sibiu. cu un singur etaj. Pe aici se ajunge la scarile ce fac legatura intre Orasul de sus si Orasul de jos.Cluj Napoca – Dej Sebes. avand o pozitie aproape exteriora fata de zidul cetatii. Turnul Olarilor a fost construit in secolul al XVI-lea si este unit cu urmatorul turn printr-un zid prevazut cu metereze. Turnul de poarta. Cladirea este dominata de turnul pe sapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri. cu metereze si guri de aruncare. turnul este cel mai inalt din Transilvania. Turnul Dulgherilor este un turn cu o arhitectura militara. Noua orgă a fost construită de către firma Wilhelm Sauer (Frankfurt / Oder) si montată in biserica sibiană in anul 1915. Turnul Archebuzierilor este situat in partea de sud. Orașul a fost întemeiat în secolul al XII-lea de coloni știi sași veniți la .Turda . Biserica Parohială Evanghelică "Sf. asigura intrarea in cetate. Turnul Scarii Aurarilor este o constructie cu doua etaje si mansarda.34 m. la primul nivel o trecere boltita.În Antichitate. semn ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte. adaptat armelor de foc. pe locul Sebeșului de astăzi s-a aflat o așezare dacică. patrand un aspect foarte apropiat de cel initial. situat la intersectia strazilor Pasajul Scarilor si Odobescu. In afara de acestea mai trebuie amintite Turnul Pielarilor si Turnul Pulberariei. Ziua IV: Sebeș . iar prin trecerea boltita se poate ajunge la scarile ce duc la Piata Aurarilor.

La Alba Iulia a avut loc Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918. Germanii din Sebeș au fost de fapt franconi de pe Rin. care a stat la baza înfăptuirii unirii Transilvaniei și a Banatului cu Regatul României. metereze si guri de pacura care au ramas bine conservate. Sebeșul Săsesc a fost unul din cele mai importante orașe ale Transilvaniei medievale. Denumirea de "sași transilvăneni" provine din confuzia făcută de cancelaria regelui Ungariei. In primul rand ea se impune prin caracterul mixt al stilului arhitectural: in timp ce partea de vest pastreaza specificul bazilicii romane. In 1361 s-a revenit asupra planului initial proiectandu-se o biserica mai mare in stil gotic. În Sebeș s-au stabilit populații provenite din zona Rinului și a Moselei (regiunea Luxemburgului și a vestului Germaniei de astăzi). Ferdinand I și Maria. reședința și astfel capitala politică a Transilvaniei.chemarea regelui Ungariei. "Rheinfranken". Alba Iulia a fost așadar prima capitală a celor trei provincii românești. Între anii 1541 și 1711 orașul a fost.mai demult Bălgrad este un municipiu situat pe malul râului Mureș. În anul 1922 a avut loc la Alba Iulia ceremonia oficială de încoronare a regilor României Mari. Valoarea acestei biserici este multipla. Transilvania. Constructia bisericii a fost sistata in 1382 din lipsa de fonduri. cu sculpturi si picturi purtand amprenta stilului gotic tarziu in care se remarca insa si influenta Renasterii. reședința județului Alba. Cetatea Sebesului: A fost ridicata la sfarsitul secolului al XIV-lea si inceputul secolului al XVlea. devenind una din cele "șapte cetăți" care au dat numele german al provinciei: "Siebenbürgen". fiind considerată cea mai reprezentativă fortificație bastionară de tip Vauban din țara noastră. din care nu se mai pastreaza decat vestigiile celor de pe latura de nord si de vest. Alba-Iulia. moment care a consfințit importanța istorică a orașului și rolul de capitală istorică. in care s-au facut creneluri. Pentru o scurtă perioadă de timp. începând cu recunoașterea principelui Sigismund Báthory drept suveran al Moldovei și al Țării Românești (1595) a fost și capitală a acestor state. România. lung de 1700 m. In interior se reamarca volorosul altar din corul bisercii. corul din partea de est este realizat in stil gotic. Biserica Evanghelica: A fost conceputa in 1250 ca o basilica de tip romanic tarziu. cu unele întreruperi. proiectul politic find continuat de Mihai Viteazul. "sași". Cetatea prezenta patru turnuri de poarta. Obiective: Cetatea Bastionară Alba Iulia: A fost ridicată între anii 1714-1738. Poseda un zid de incinta. pentru care toate populațiile germane erau "saxones". Planul cetății a fost .

constituie expresia artistică a unitătii noastre nationale realizată prin actul din 1918. după planurile arhitectului D. Eremia. La începutul secolului al XVIII-lea și-a avut aici reședința contele de Steinville. având cheia de boltă decorată cu blazoanele unor personalităti transilvănene. excelente portaluri interioare decorate în stil baroc. turn peste careu si două turnuri pe latura de vest. Clădirea are 2 etaje și peste 100 de încăperi unde se află expoziția de bază. Palatul Apor :Palatul se află în apropierea Bibliotecii Bathyaneum și a aparținut contelui Apor. când s-a pus piatra de temelie a bastionului Carol. dedicat împăratului. depozitele. adaptat si utilizat apoi în decursul evului mediu ca cetate feudală. cât și al prestigiului științific. Muzeul Naț ional al Unirii .este cel mai important muzeu din România. se înscrie în curentul romantic initiat în arta românească în ultimele decenii ale secolului trecut. aici au fost încoronati suveranii României Mari la data de 15 octombrie 1922. . biblioteca și laboratoarele de restaurare. este cel mai valoros monument al arhitecturii medievale timpurii din Transilvania. îmbinând armonios elementele romanice cu cele gotice. Cetatea veche: Important sit arheologic. atât din punctul de vedere al patrimoniului său. situat pe latura de nord a cetătii. tot acum clădirii fiindu-i aduse adăugiri. și a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al XVII-lea. sub conducerea generalului Ștefan de Steinville. ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati. Babilon a fost construită între 1851-1853. Lucrările propriu-zise la fortificația de la Alba Iulia au început la 4 noiembrie 1715. Edificiul a fost conceput ca o basilică cu trei nave. comandantul trupelor austriece. Catedrala Romano-Catolică: Ridicată în secolul XIII. cunoscută si sub numele de Catedrala încoronării. inspirată din biserica domnească din Tîrgoviste. catedrala purtând si numele de Catedrala Încoronării. Arhitectura sa. Catedrala Reîntregirii: Catedrala ortodoxă. ridicată între 1921-1923.Ghe. aici a fost centrul unde a stationat Legiunea XIII Gemina(106-275). completată apoi de generalul Weiss. cunoscută sub numele de Balgrad. transept cu trei abside semicirculare. sub conducerea inginerului T. aflată pe latura nordică a catedralei. ea păstrându-si partial zidurile până în secolul XVIII. Stefănescu. Constructie impunătoare. adăugându-se ulterior două nave în zona transeptului. în interiorul acesteia se află o boltă cu nervuri gotice târzii.întocmit de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. Cea mai importantă constructie din epoca Renasterii timpurii din Transilvania este fără îndoială capela Lazo. La origine clădire cu destinație militară.

ca:elevi. In functie de venituri turistii practicanti ai acestui tip de excurii sunt de doua tipuri: • primă categorie sunt cei cu venituri medii şi peste. locul atractiilor turistice în circuitul turistic dar şi concurenta. al cadrului natural şi tipurilor de atractii. cu înclinaţie spre cultură. „produsul cultural” cu faţetele sale diverse este una din sursele de interes pentru marea majoritate a celor ce sosesc în Sudul Transilvaniei. prin muzee sau prin concentrari de obiective turistice variate Largă diversitate a categoriilor de turişti – practic. • practicantii turismului de tip city-break. tinerii amatori de atmosferă medievală sau de muzică în cazul evenimentelor cultural-artistice.in functie de cererea si pozitia spatiala a obiectivului turistic.studenti. Analiza de preţ 6. cu o anumită pregătire. Este vorba in general de familii sau de turistii mai in varsta (de vârstele a doua şi a treia). Fluxurile de turisti amatori de turism cultural. se indreapta spre marile orase. El atrage populatia urbana si pe cea rurala. pe o durata limitata de timp: scurt sau mediu. . cat si de frumusetile sale naturale. care sunt interesati atat de patrimoniul cultural si de istoria Romaniei. De menţionat ca segmente distincte sunt: • iubitorii de cultura.5.intelectuali. desfasurandu-se pe distante variabile. recunoscute prin arhitectura veche a cladirilor. de vârsta a doua şi a treia. Turismul cultural cuprinde persoane care viziteaza obiective turisice apartinand patrimoniului cultural.elementele motivationale pentru prezenta actuală sau potentiala turiştilor în judet. Specificul acestui tip de turism este dat de faptul ca se adreseaza anumitor categorii ale populatiei. Segmentul de turişti căruia i se adresează produsul turistic: Identificarea de segmente de consumatori pentru produsele/ destinatiile turistice pentru produsul turistic oferit presupune luarea în calcul specificul turistic al judetului.care nu utilizeaza prea mult infrastructura turistica.Acest tip de turism este practicat recvent de turistii aflati in tranzit.

se pot enumera principalele nevoi / dorinte ce stau la baza motivatiei turiştilor de a alege turismul cultural al acestei vacante: • • • Odihna. cu cea mai mare notorietate. Dacă pentru turiştii mai in varsta.• altă categorie ar fi „turiştii activi”. păstrarea / recăpătarea sănătătii (fizice) Cunoaşterea artei şi istoriei. Turistii cauta produse turistice uzuale. unicitatea anumitor atractii turistice (culturale) Întâlnirea de noi persoane . pe care se desfasoara excursia este punctul forte pentru publicul interesat de atracţii culturale. monumentele UNESCO (biserici fortificate). fie în weekend).aici poate fi inclusă socializarea cât şi deplasarea în interesde afaceri. castelele. respectiv etnografia şi legendele locului (dintre acestea din urmă. De notat că interesul pentru biserici poate veni şi din partea celor care practică turismul religios. zonele montane şi agroturistice. fie în weekend). cu rucsacul în spate sau pe bicicletă Interesul pentru zonă este în special determinat de dorinţa de relaxare mai mult sau mai puţin activă (fie în concediu. mai tineri. Axa „arhitectură – istorie – religie”. iar zona oferă din plin obiective din aceste categorii. evadarea din rutină (inter-personale) 7. care au în prim plan obiectivele turistice majore. Aşadar. adepţii unei vacanţe de „educaţie culturală”. turiştii sunt animaţi de posibilitatea de a lua contact cu una din părţile importante şi atractive ale civilizaţiei româneşti. practicarea sporturilor. şi anume cetăţile medievale. turiştii tineri sunt animaţi de posibilitatea de a lua contact cu una din părţile importante şi atractive ale civilizaţiei româneşti. ale zonei analizate. relaxarea. contactul cu noi forme de folclor. interesul pentru zonă este în special determinat de dorinţa de relaxare mai mult sau mai puţin activă (fie în concediu. de departe cea mai cunoscută este legată de Dracula şi Castelul Bran). Harta turistica a traseului .

8. Pliant traseu .