UNIVERZITET U SARAJEVU FAKULTET SPORTA I TJELESNOG ODGOJA

Visoka sportska škola SMJER: Sportski menadžment (IV semestar)

Predmet:

SPORTSKI MARKETING
SEMINARSKI RAD

Tema:

Marketing plan za organizaciju sportske manifestacije

Kandidat: Majda Kovač

Mentor: Prof. dr. Midhat Mekić

Sarajevo, juni 2007.

1

2 .

3.3. Rukovodstvo turnira /6 4.2. Sportski proizvođač /5 3.3.3.3.1.1. Sportski imidž /5 3.3.3.1.2.1. Faze razvoja /7 4. Ugovori i nagrade /7 5.2.3.4. Organizacija sportske manifestacije /6 4. Literatura /9 3 . Sportski potrošač /5 3.3.3. Marketing plan /7 4. Sportske usluge /6 4. Marketing programi /7 4. Sportski proizvod /5 3. Šta je sportski marketing? /4 3. Sportsko takmičenje /6 3. Osnove karakteristike /6 4.Sadržaj 1. Zaključak /8 6. Uvod /4 2. Sportska marka (brend) /5 3.4. Cilj i zadaci rada /4 3.3.2. Sponzorstvo /7 4.3.

odabrala sam Seminarski rad na temu «Marketing plan za organizaciju sportske manifestacije». Naravno. neće tu biti nekih zadatih cifara. nego samo taksativno naznačene smjernice za realizaciju naslova Seminarskog rada. Najvažnije od svega je da se sportski marketing shvata i primjenjuje kao poslovna funkcija koja obuhvata sve aktivnosti kojima se obezbjeđuju najveća finansijska sredstva za sportske aktivnosti.1. uvodeći naučno dokazana i teoretska saznanja iz oblasti sportskog marketinga. kad je sportski marketing u pitanju. Šta je sportski marketing? Marketing u sportu se najčešće shvata kao strategijsko opredeljenje sportskih organizacija u domenu stvaranja materijanih i finansijskih sredstava. 4 . ali istovremeno i poslovnu djelatnost. te posebnu naučnu disciplinu. 3. Sportski marketing predstavlja ekonomski proces povezivanja proizvodnje i potrošnje. Cilj i zadaci rada Cilj ovog Seminarskog rada je da. samo jednim dijelom se dotaknemo ove oblasti. Uvod Iz zanimljivog predmeta «Sportski marketing» na Visokoj sportskoj školi u Sarajevu. koji je u svijetu dostigao svoj finansijski i svaki drugi vrhunac. onda sam uopšteno prezentirala ovaj Marketing plan imajući u vidu da bi u njegovoj konkretnoj primjeni bilo i odstupanja. Pošto različite sportske manifestacije imaju i različite programe. 2. neophodnih za normalno funkcionisanje sportskih aktivnosti i realizacije planiranih ciljeva.

3. 5 . kao i oni koji upravljaju sportskim procesima preko sportskih organizacija 3. 3.1. najčešće sa ciljem razmjene između proizvođača i kupaca kroz sponzorisanje. njihovi treneri.3. njihovom okruženju. Sportski imidž Odnosi se na predstavu o sportskim organizacijama kao nosiocima postignutih vrhunskih sportskih rezultata od strane pojedinaca ili ekipa. dizajn ili njihovu kombinaciju kojima se obilježava sportski proizvod jedne sportske organizacije.1. Sportski proizvod Čine ga postignuti rezultat od strane sportiste i njegovog trenera. i to: 3. kao primaoca i potrošača sportskih informacija. Sportski proizvođač Sačinjavaju ga sportisti.2. kao finalnih operacionalizatora visoke i složene trenažne tehnologije.Da bi mogao funkcionisati i razvijati se mora posjedovati svoju strukturu koja se sastoji od sljedećih marketinških elemenata. Sportska marka (brend) Predstavlja ime. on se najčešće segmentira na slijedeće oblasti: 3. uz napomenu da se sportski imidž može samo prodavati a nikada rasprodati. simbol.2. Ako se sportski proizvod (sportski rezultat) posmatra kao jedan od činilaca ponude sportskoj javnosti (tržištu).3. sportskih usluga i drugih dobara. 3. Sportski potrošač Sačinjava ga sportska javnost. profitne organizacije i dr.

Osnovne karakteristike Da bi se krenulo u organizaciju neke sportske manifestacije moraju se znati neke njene osnovne karakteristike. Organizacija sportske manifestacije 4. 4. manifestacja.Klupska liga šampiona u nogometu svojevrstan je brend u svijetu sporta i biznisa 3. koliki je broj učesnika u takmičenju. 4.2. mediji. Sportsko takmičenje Događaj. koliko traje sati ili dana. koliko je manifestacija medijski zanimljiva. Rukovodstvo turnira Turnirom rukovodi Izvršni odbor sačinjen od najmanje 5 članova. 3. potencijalni oglašivači. memorijal i slično koje svoju marketinšku fizionomiju i funkciju dobija definisanjem potencijalnih tržišta. kao što su gledaoci sportskih događaja. volonteri. transport. medicinska i sigurnosna služba. poput onih da li se radi (ili ne) o specifičnoj sportskoj manifestaciji.3. miting.1. hranu i piće.3. da li će biti popularna i puna uzbuđenja. potrošači sportske marke i drugi s ciljm ostvarivanja profita marketinškom akcijom. 6 .4. izdvajanjem objekata i davanjem stručne pomoći. široki sportski auditorijumi. Služba za doček delegacija. na koji način će se prodavati proizvodi sponzora. Tu su i koordinatori ali i tehnička služba koja se brine za smještaj. Sportske usluge Odnose se na omogućavanje zadovoljavanja potreba širokog potrošačkog auditorijuma za sportsko-rekreativnom aktivnošću. itd.3.

na službenom suveniru takmičenja.Televizijski prijenosi . da ima za cilj da ubijedi ciljnu grupu u neku ideju.3. Potrebno je osigurati kvalitetnu elektronsku opremu i sportske trenažere kako bi sve proteklo u najboljem redu. press materijalima.1. Faze razvoja Kroz faze razvoja Marketing plana potrebno je definisati mjesto odvijanja takmičenja. komercijalna prava. Obaveze sportista.2. U ovom dijelu otvorena je mogućnost predstavljanja svojih proizvoda posjetiteljima.. proizvoda ili usluga. izrada ulaznica.Aktivnosti odnosa sa javnošću . itd.3. itd. logo manifestacije ali i sponzora je na svim promotivnim materijalima.Odrađivanje ugovornih obaveza prema sponzorima u obliku postavljanja reklamnih panoa. sponzora i organizatora reguliraju se odgovarajućim ugovorima. sponzori.3. Nezaobilazna je i izrada akreditacija. 4. proizvod. dijelit će se besplatno počasne ulaznice za turnir. Bit će upriličene i promotivne aktivnosti sponzora. a kao element marketinga izuzetno je važna promocija. mora da ispuni tri uslova. Marketing programi . reklamiranje i eksponiranje kompanije ili njihovih proizvoda u zamjenu za ulaganje novca. i to da bude predstavljeno kroz neki od oblika mas medija.Prodaja ulaznica .4. prikupljanje pića. odnosno borilište. sportske objekte.Prodaja korporativnog sponzorstva . Ugovori i nagrade . itd.Licenciranje i prodaja robe 4.4. Marketing plan 4. na akreditacijama za učesnike takmičenja. 7 . Sponzorstvo Sponzorstvo omogućava promoviranje.Ugostiteljstvo ..3.3. Moraju se pretpostaviti mogući faktori rizika pa je u tom slučaju neminovno dobro funkcioniranje osiguranja takmičenja. logo i poruka sponzora je na službenom programu turnira. i mora da bude plaćeno) .. 4. stadion ili neki drugi sportski teren.Advertajzing napori (Da bi se nešto okarakterisalo kao “advertajzing”. na velikom display-u na pozornici i najava voditelja. obezbijediti dvoranu (ili dvorane).3. u najavama na nacionalnim i lokalnim medijima.

Marketinški izvještaj 5.Nagrađivanje učesnika.Odrađivanje ugovornih obaveza prema sponzorima u obliku prezentacije na video "zidovima".Medijske ugovorne obaveze i .Izrada i distribucija reklamnih materijala. Praktična primjena rada može obezbijediti efikasnu organizaciju sportske manifestacije. . .. Zaključak Ovaj rad u teoretskom smislu trebao bi da pomogne pri organiziranju neke sportske manifestacije te ukaže na eventualne propuste pri kreiranju marketing plana. 8 . . uspostavljanju uslova koje organizator mora ispuniti u skladu sa materijalnim mogućnostima društva.

Julijan. Binoza press d. Izet. “Plan marketinga”.o.sportska promocija i marketing miks". Malacko. "Marketing u sportu .. 2006.6. Rađo. Mira. “Marketinška znanja od A do Z”. 6. dr. Zagreb. 3. Internet 7. Univerzitet Braća Karić. Zagreb. Tomić. Literatura 1. Marušić. 2004. Abeco. Sarajevo i Olimpijski komitet BiH. Duško. Midhata Mekića o Sportskom marketingu 5. 4. 2006. Druga literatura i tekstovi 9 . Kotler. Fakultet sporta I tjelesnog odgoja. 2005 2. “Menadžment ljudskih resursa u sportu”.o. Prezentacije prof. Philip.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful