¨ KULLA E ROJES

15 SHTATOR 2011

8

L AJMERON MBRETERINE E JEHOVAIT

¨

¨

¨

¨ BOTIMI PER STUDIM
¨ ¨ ARTIKUJT E STUDIMIT P ER JAV ET:
24-30 tetor
FAQJA 7

¨ ¨ Jehovai eshte pjesa ime
¨ ¨ K ENGET: 38, 56

¨ 31 tetor–6 nentor
FAQJA 11

¨ ¨ ¨ A po e le Jehovain te jete pjesa jote?
¨ ¨ K ENGET: 40, 85

¨ 7-13 nentor
FAQJA 16

¨ ¨ ¨ ¨ Vraponi ne gare me qendrueshmeri
¨ ¨ K ENGET: 54, 135

¨ 14-20 nentor
FAQJA 20

¨ Vraponi qe ta fitoni cmimin ¸
¨ ¨ K ENGET: 81, 129

¨ 21-27 nentor
FAQJA 25

¨ A te njeh Jehovai?

¨ ¨ K ENGET: 107, 4

¨ KULLA E ROJES
L AJM ERON M BRET ERIN E E JEHOVAIT
¨ ¨ ¨

8

SEPTEMBER 15, 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ QELLIMI I KESAJ REVISTE, Kulla e Rojes, eshte te nderoje Perendine Jehova, Sundimtarin me te Larte te ¨ ¨ ¨ ¨ universit. Ashtu si ne kohet e lashta nga kullat e rojave mund te shihej se c’po ndodhte shume larg, ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ edhe kjo reviste tregon, nen driten e profecive te Bibles, se c’domethenie kane ngjarjet boterore. Ajo i ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ngushellon njerezit me lajmin e mire se Mbreteria e Perendise, e cila eshte nje qeveri reale ne qiell, se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpejti do t’i jape fund ligesise dhe do ta ktheje token ne nje parajse. Nxit besimin te Jezu Krishti, i cili ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vdiq qe te marrim jeten e perhershme dhe tani sundon si Mbreti i Mbreterise se Perendise. Kjo reviste ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ botohet rregullisht nga Deshmitaret e Jehovait qe nga viti 1879 dhe eshte apolitike. Ajo ka si autoritet ¨ Biblen.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ky botim nuk shitet. Ai botohet si pjese e nje vepre boterore te arsimimit biblik, qe perkrahet me kontribute vullnetare. Nese nuk tregohet ndryshe, citimet e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shkrimeve jane marre nga versioni ne gjuhen e sotme, Shkrimet e Shenjta—Perkthimi Bota e Re.

¨ ¨ Q ELLIMI I ARTIKUJVE T E STUDIMIT
ARTIKUJT E STUDIMIT 1, 2 FAQET 7-15 ¨ ¨ Ku e kishte fjalen Jehovai kur tha per fisin e levi¨ ¨ teve: ‘Une jam pjesa jote.’ (Num. 18:20) A ishin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ levitet te vetmit qe e kishin kete privilegj? ¨ ¨ A mund ta kemi sot Jehovain si pjesen tone? ¨ ¨ ¨ Nese po, si? Keta dy artikuj studimi do te shqyr¨ ¨ ¨ ¨ tojne se si mund te behet Jehovai pjesa jone. ARTIKUJT E STUDIMIT 3, 4 FAQET 16-24 ¨ ¨ ¨ ¨ Keta artikuj do te na ndihmojne te shohim se si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund ta fitojme garen tone per cmimin e jetes ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se perhershme. Ku mund te gjejme mbeshtetje ¨ dhe inkurajim? Cilat gracka e pengesa duhet te ¨ ¨ ¨ ¨ shmangim? Cfare do te na ndihmoje te va¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zhdojme perpara me vendosmeri deri ne vijen e finishit? ARTIKULLI I STUDIMIT 5 FAQET 25-29 ¨ ¨ ¨ Jehovai i njeh dhe i miraton sherbetoret e tij ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ besnike. Cilat cilesi mund te na ndihmojne te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbajme kete qendrim te cmuar ne syte e Jeho¸ ¨ ¨ vait? Ky artikull do te ndihmoje secilin prej nesh ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te beje nje veteshqyrtim.

¨ ¨ ¨ ¨ GJITHASHTU N E K ET E NUM ER:
¨ ¨ 3 Leximi i Bibles: Burimi i forces ¨ ¨ ¨ gjate gjithe jetes sime

¨ 30 A mund te jeni si Finehasi kur hasni sfida? 0

The Watchtower (ISSN 0043-1087) is published semimonthly by Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.; M. H. Larson, President; G. F. Simonis, Secretary-Treasurer; 25 Columbia Heights, Brooklyn, NY 11201-2483. Periodicals Postage Paid at Brooklyn, NY, and at additional mailing offices. Vol. 132, No. 18 Druck und Verlag: Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e. V., Selters/Taunus Verantwortliche Redaktion: Ramon Templeton, Selters/Taunus 5 2011 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. All rights reserved. Printed in Germany. Semimonthly ALBANIAN

¨ LEXIMI I BIBLES ¨ ¨ BURIMI I ¨ FORCES GJATE ¨ GJITHE JETES SIME
˘

´ ¨ MARSO LERUAJA

TREGUA R NGA

˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙ ˙

«N

¨ ¨ E FILLIM Perendia krijoi qiejt dhe to¨ ¨ ¨ ken.» Keto fjale po i lexoja fshehurazi ¨ ¨ ¨ ¨ ne dhomen time. Pse? Me siguri, im ate, nje ¨ ateist i betuar, nuk do ta miratonte librin qe ¨ ¨ po mbaja ne duar—Biblen. ¨ ¨ ¨ ¨ Nuk e kisha lexuar kurre me pare Biblen, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ prandaj fjalet hyrese te Zanafilles me rane si ¨ rrufe. «Ja ku qenka shpjegimi per ¨ harmonine e ligjeve fizike, e cila ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me eshte dukur gjithnje mahnite¨ se!»—thashe me vete. I magjepsur ¨ ¨ lexova nga ora tete e mbremjes ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ deri ne kater te mengjesit. Keshtu ¨ ¨ ¨ ¨ nisa leximin e Fjales se Perendise, ¨ ¨ ¨ ¨ nje zakon qe do te zgjaste gjithe je¨ ¨ ten. Me lejoni t’ju tregoj se si lexi¨ ¨ ¨ mi i Bibles ka qene gjithnje burim ¨ force per mua.
«Duhet ta lexosh ¨ cdo dite» ¸ ¨ ¨ ¨ Linda me 1926, ne Vermel, nje fshat me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ miniere qymyrguri, ne veri te Frances. Gjate ¨ ¨ ¨ Luftes ll Boterore, qymyri ishte nje nga pro¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhimet me te rendesishme te vendit. Prandaj, ¨ ¨ si minator isha i perjashtuar nga sherbimi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ushtarak. Sidoqofte, qe te permiresoja disi ni¨ ¨ velin e jeteses, fillova te studioja radiotekni¨ ¨ ken dhe elektricitetin. Harmonia e ligjeve te ¨ ¨ ¨ fizikes me habiste. Kur isha 21 vjec, nje shok ¸

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ klase me dha Biblen time te pare e me tha: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Ky eshte nje liber qe ia vlen ta lexosh.» Kur e ¨ mbarova se lexuari, isha i bindur se Bibla ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte Fjala e Perendise, nje zbulese per njerezimin. ¨ ¨ Duke menduar se edhe fqinjeve te mi do ¨ ¨ ¨ ¨ t’u pelqente te lexonin Biblen, mora tete ko¨ ¨ pje. Per habine time, hasa tallje e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kundershtime. Te afermit besetyte ¨ ¨ me paralajmeruan: «Kujdes, po fi¨ ¨ ¨ llove ta lexosh kete liber, duhet ta ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lexosh cdo dite!» Pikerisht kete be¸ ¨ ra dhe nuk me ka ardhur aspak ¨ ¨ ¨ keq. Ky u be zakoni im per gjithe ¨ jeten. ¨ ¨ Duke e pare se kisha interes per ¨ ¨ ¨ ¨ Biblen, disa nga fqinjet me dhane ¨ ¨ ¨ botime qe kishin marre nga De¨ shmitaret e Jehovait. Broshurat, si ajo me ti¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tull Nje bote, nje qeveri1 (e treguar ketu ne ¨ ¨ frengjisht), shpjegonin pse Bibla thote se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Mbreteria e Perendise eshte e vetmja shprese ¨ ¨ ¨ per njerezimin. (Mat. 6:10) Isha me i vendo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sur se kurre t’ua tregoja edhe te tjereve kete ¨ shprese. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Nje nga te paret qe pranoi nje Bibel prej ¨ ¨ ¨ meje ishte Noeli, nje shok femijerie. Duke ¨ ¨ ¨ ¨ qene katolik i devotshem, Noeli me coi te ¸
¨ ¨ 1 Botuar me 1944, por tani nuk shtypet me.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

3

¨ ¨ ¨ ¨ takonim nje burre qe po studionte per t’u ¨ ¨ ¨ ¨ bere prift. Isha i frikesuar, por e dija qe te Psal¨ mi 115:4-8 dhe Mateu 23:9, 10 Perendia tre¨ ¨ ¨ gon se nuk e miraton perdorimin e shembell¨ ¨ tyrave ne adhurim dhe as qe t’u drejtohemi ¨ ¨ ¨ ¨ klerikeve me tituj fetare. Kjo me dha kuraje ta mbroja besimin e sapogjetur. Si rezultat No¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eli pranoi te verteten dhe sot e kesaj dite eshte ¨ ¨ nje Deshmitar besnik. ¨ ¨ Gjithashtu, shkova per vizite tek ime mo¨ ter. Burri i saj mbante libra rreth spiritizmit ¨ dhe kishin filluar ta ngacmonin demonet. ¨ Edhe pse ne fillim u ndjeva disi i pafuqi¨ ¨ shem, shkrime biblike si Hebrenjve 1:14 me ¨ ¨ ¨ ¨ binden se kisha mbeshtetjen e engjejve te Jehovait. Kur kunati zbatoi parimet biblike dhe ¨ ¨ hoqi cdo gje qe kishte lidhje me okultizmin, ¸ ¨ ¨ ¨ arriti te clirohej nga ndikimi i demoneve. Se ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bashku me time moter u bene Deshmitare te ¨ zellshem. ¨ ¨ ¨ ¨ Me 1947 erdhi ne shtepine time Artur Emi¨ ¨ ¨ oti, nje Deshmitar amerikan. Me entuziazem ¨ ¨ ¨ e pyeta ku mblidheshin Deshmitaret dhe me ¨ ¨ ¨ tha se kishte nje grup qe mblidhej ne Ljevin, ¨ ¨ rreth 10 kilometra larg. Ne ato kohe ishte e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ veshtire te blije qofte edhe nje biciklete, pra¸ ¨ ¨ ¨ ndaj per disa muaj m’u desh te shkoja e te ¨ ¨ ¨ kthehesha me kembe nga mbledhjet. Vepra e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Deshmitareve te Jehovait ne France kishte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qene nen ndalim per tete vjet. Kishte vetem ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 2.380 Deshmitare ne te gjithe vendin, shume ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ prej te cileve emigrante polake. Por ne 1 shta¨ ¨ ¨ ¨ tor 1947, vepra jone u njoh ligjerisht perseri. ¨ ¨ ¨ Zyra e deges ne Paris u rivendos ne Vila-Gi¨ ¨ ¨ ¨ ber. Ngaqe ne France nuk kishte as edhe nje ¨ ¨ pionier, te Njoftuesi (tani Sherbimi yne i ¨ ¨ ¨ ¨ Mbreterise), ne numrin e dhjetorit te vitit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1947 u be thirrja per pioniere te rregullt, te ci¨ ¨ ¨ ¨ ¨ let duhej te predikonin 150 ore ne muaj. (Ne ¨ ¨ ¨ vitin 1949 u reduktua ne 100 ore.) Duke qene ¨ ¨ plotesisht dakord me fjalet e Jezuit te Gjoni ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 17:17 qe thote «Fjala [e Perendise] eshte e ver¨ ¨ ¨ teta», u pagezova ne vitin 1948, dhe ne dhje¨ ¨ tor te 1949-s, fillova sherbimin si pionier.
4
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ Nga burgu, kthehem ne Dynkerk ¨ ¨ ¨ ¨ Caktimi im i pare ne Azhen, ne jug te Fran¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ces, qe jeteshkurter. Ngaqe kisha lene punen si ¨ ¨ ¨ ¨ minator, me thirren per sherbimin ushtarak. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Nuk pranova te hyja ne ushtri, keshtu qe me ¨ ¨ ¨ ¨ futen ne burg. Edhe pse nuk me lejohej te ¨ ¨ ¨ mbaja nje Bibel, arrita te siguroja disa faqe nga ¨ ¨ libri i Psalmeve. Leximi i tyre me jepte zemer. ¨ ¨ ¨ Kur u lirova, me duhej te merrja nje vendim: ¨ ¨ ¨ ¨ a do ta nderprisja sherbimin e plotkohor, qe te ¨ ¨ ¨ stabilizohesha diku? Ajo qe lexova ne Bibel ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me ndihmoi perseri. Meditova per fjalet e Pa¨ ¨ vlit te Filipianeve 4:11-13, ku pjeserisht thu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ het: «Per cdo gje kam force fale atij qe me jep ¸ ¨ fuqi.» E ndava mendjen dhe vazhdova sherbi¨ ¨ ¨ min si pionier. Me 1950 mora nje caktim te ri ¨ ¨ —Dynkerk, nje qytet ku kisha predikuar me ¨ pare. ¨ ¨ Kur mberrita atje, nuk kisha asgje. Qyteti ¨ ¨ ¨ ¨ ishte demtuar goxha gjate Luftes ll Boterore ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe ishte e veshtire te gjeje nje vend per t’u ¨ ¨ ¨ strehuar. Shkova te takoja nje familje qe i ki¨ ¨ ¨ ¨ sha predikuar me pare dhe e zonja e shtepise ¨ ¨ ¨ ´ me tha me ngazellim: «Oh, zoti Lerua, paskeni ¨ ¨ ¨ dale nga burgu! Im shoq thote se po te kishte ¨ ¨ ¨ ¨ me shume njerez si ju, nuk do te kishte pasur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kurre lufte.» Ata kishin nje dhome mysafiresh, ¨ ¨ ¨ ¨ ndaj me ofruan te qendroja aty derisa te fillon¨ ¨ ¨ te sezoni turistik. Po ate dite, Evansi, vellai i Ar¨ ¨ tur Emiotit, me ofroi nje vend pune.1 Ai pu¨ ¨ ¨ ¨ nonte si perkthyes ne port dhe po kerkonte nje ¨ ¨ ¨ ¨ roje nate per nje anije. Me coi te nje nga drej¸ ¨ tuesit e anijes. Pasi kisha dale nga burgu isha ¨ ¨ ¨ kocke e lekure. Kur Evansi i shpjegoi pse, drej¨ ¨ tuesi me tha se mund te shkoja te frigoriferi e ¨ ¨ ¨ te merrja ushqim sa te doja. Brenda dites gjeta ¨ ¨ strehim, pune dhe ushqim! Besimi im te fjalet ¨ e Jezuit te dokumentuara te Mateu 6:25-33 ¨ m’u forcua vertet. ¨ Kur filloi sezoni turistik, se bashku me sho¨ ¨ kun tim te sherbimit, Simon Apolinarskin, na ¨ ¨ ¨ ¨ u desh te gjenim nje vend tjeter ku te rrinim,
¨ ¨ ¨ 1 Per m¨ e shume informacione rreth Evans Emiotit ¨ shih Kullen e Rojes 1 janar 1999, faqet 22 dhe 23.

¨ ' Une dhe Simoni ¨ Kur sherbeja si ¨ ¨ mbikeqyres krahinor *

¨ ¨ ' Nje Bibel e ngjashme ¨ ¨ ¨ me Biblen e pare qe mora

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sidoqofte ishim te vendosur te qendronim ne ¨ ¨ ¨ ¨ caktimin tone. Na ofruan strehim ne nje stalle ¨ ¨ ¨ ¨ te vjeter kuajsh dhe flinim ne dysheke kashte. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Gjithe diten e kalonim ne sherbim. I dhame ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ deshmi pronarit te stalles dhe ai qe nje nga te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shumtet qe pranuan te verteten. Pak kohe me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vone, ne gazeten lokale doli nje artikull qe i ¨ ¨ ¨ paralajmeronte banoret e Dynkerkut te kishin ¨ ¨ ¨ ¨ kujdes nga «shperthimi i vepres se Deshmita¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ reve te Jehovait ne ate zone». Mirepo te vetmit ¨ ¨ ¨ ¨ Deshmitare atje ishim une, Simoni dhe nje ¨ ¨ ¨ ¨ grusht lajmetaresh. Meditimi per shpresen ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tone te krishtere dhe per menyren si ishte kuj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ desur Jehovai per ne, na dhane zemer te per¨ ¨ ¨ ballonim veshtiresite. Kur ndryshova caktim ¨ ¨ ne vitin 1952, ne Dynkerk kishte rreth 30 laj¨ ¨ metare. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Marr force per pergjegjesi te reja ¨ ¨ ¨ Pasi qendrova pak kohe ne qytetin e Ami¨ ensit, u caktova si pionier special ne Bulonj¨ ¨ ¨ -Bilankur, ne periferi te Parisit. Kisha shume ¨ ¨ ¨ ¨ studime biblike, disa prej te cileve me vone fi¨ ¨ lluan sherbimin e plotkohor dhe vepren mi¨ ¨ ¨ sionare. Nje i ri, Gi Mabilai, pranoi te ver¨ ¨ ¨ ¨ ¨ teten, perparoi dhe sherbeu si mbikeqyres ¨ ¨ ¨ ¨ qarkor e me pas si mbikeqyres krahinor. Me ¨ ¨ ¨ ¨ vone mbikeqyri ndertimin e shtypshkronjes ¨ ¨ ¨ ´ ¨ ne Bethelin e tanishem ne Luvje, qe ndodhet ¨ ¨ ¨ ne njefare distance nga Parisi. Diskutimet e

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpeshta qe benim ne sherbim, me nguliten ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me tej ne mendje Fjalen e shkruar te Perendi¨ ¨ ¨ ¨ se, duke me mbushur me gezim e duke me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndihmuar te permiresoja aftesite e mia ne ¨ ¨ mesimdhenie. ¨ ¨ Krejt papritur, ne vitin 1953 u caktova te ¨ ¨ ¨ ¨ sherbeja si mbikeqyres qarkor ne Alsas-Lore¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne, nje zone qe ne vitet 1871-1945 ishte anek¨ ¨ ¨ ¨ suar dy here nga Gjermania. Keshtu qe me ¨ ¨ duhej te mesoja ca gjermanisht. Kur fillova ¨ ¨ ¨ ¨ vepren qarkore ne ate zone, kishte pak maki¨ ¨ na, televizore ose makina shkrimi, e jo me ra¨ ¨ ¨ dio me transistore a kompjutere personale. ¨ ¨ Megjithate, jeta ime nuk ishte e zymte ose as¨ ¨ ¨ ¨ ketike, perkundrazi ishte nje periudhe e ge¨ ¨ ¨ zueshme. Duke ndjekur keshillen e Bibles ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te mbajtur nje ‘sy te thjeshte’, kisha me ¨ ¨ ¨ ¨ pak shperqendrime ne sherbim te Jehovait sesa ka sot.—Mat. 6:19-22. ¨ ¨ Asambleja «Mbreteri triumfuese» qe u ¨ ¨ ¨ mbajt ne Paris me 1955, ishte nje rast i paha¨ ¨ ¨ rrueshem per mua. Atje takova gruan time te ¨ ardhshme, Iren Kolanskin, qe e kishte nisur ¨ ¨ sherbimin e plotkohor nje vit para meje. Pri¨ ¨ nderit i kishte me origjine polake dhe ishin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Deshmitare te zellshem prej vitesh. Ne Fran¨ ce i kishte vizituar Adolf Ueberi, i cili kishte ¨ ¨ ¨ qene kopshtari i vella Rasellit. Ai kishte ar¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhur ne Evrope per te shpallur lajmin e mire.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

5

¨ ' Diten ¨ e dasmes

¨ Mua dhe Irenes ¨ ¨ na pelqen ta lexojme ¨ ¨ e ta studiojme Fjalen ¨ ¨ e Perendise *

¨ ¨ U martova me Irenen me 1956 dhe vazhdu¨ ¨ ¨ ¨ am se bashku ne vepren qarkore. C’mbe¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtetje te shkelqyer me ka dhene Irena nder vite! ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pas dy vjetesh me priste nje surprize tjeter: ¨ ¨ u caktova mbikeqyres krahinor! Gjithsesi, ¨ ¨ ¨ ¨ meqe nuk kishte mjaft vellezer te kualifikuar, ¨ vazhdova te vizitoja disa kongregacione si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbikeqyres qarkor. Sa i zene isha ato kohe! ¨ ¨ ¨ ¨ Pervecse duhej te predikoja 100 ore ne muaj, ¸ ¨ ¨ ¨ cdo jave duhej te mbaja fjalime, te vizitoja tre ¸ ¨ ¨ studime te librit, te kontrolloja regjistrimet e ¨ ¨ kongregacioneve dhe te pergatitja raportet. Si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’ia beja qe te blija kohe per te lexuar Biblen? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Kisha vetem nje rrugezgjidhje—bera flete¨ ¨ ¨ ¨ ¨ -flete nje Bibel te vjeter dhe i mbaja disa prej ¨ ¨ ¨ ¨ tyre me vete. Sa here qe prisja dike me te cilin ¨ ¨ ¨ kisha lene takim, nxirrja fletet dhe i lexoja. ¨ ¨ Keto momente te shkurtra freskimi frymor ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me dhane force te vazhdoja ne caktimin tim. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Me 1967, bashke me Irenen na ftuan te be¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ heshim anetare te perhershem te familjes Be¨ ¨ ¨ thel ne Bulonj-Bilankur. Fillova te punoja ne ¨ ¨ ¨ Repartin e Sherbimit, nje privilegj qe e kam ¨ ¨ ¨ ¨ edhe sot, me shume se 40 vjet me pas. Nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nga aspektet qe me pelqen me shume ne pu¨ ¨ ¨ ¨ nen time, eshte t’u pergjigjem pyetjeve bibli¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ke qe vijne me ane te letrave. Sa kenaqem kur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ germoj ne Fjalen e Perendise dhe ‘mbroj laj¨ ¨ ¨ min e mire’! (Filip. 1:7) Gjithashtu, me pel6
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ qen shume te drejtoj diskutimet biblike gjate ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ adhurimit te mengjesit, para se te hame. Ne ¨ ¨ ¨ vitin 1976 u emerova anetar i Komitetit te De¨ ¨ ¨ ges ne France.
¨ ¨ ¨ Udha me e mire e jetes Edhe pse kam kaluar periudha me sprova, ¨ ¨ koha me sfiduese me duket kjo tani, pasi mo¨ ¨ ¨ sha e shkuar dhe shendeti i dobet na kane ku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fizuar ne ate qe mund te bejme une dhe Ire¨ ¨ ¨ na. Prapeseprape, leximi dhe studimi i Fjales ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se Perendise se bashku na e mban te gjalle ¨ ¨ ¨ ¨ shpresen tone. Na pelqen te marrim autobu¨ ¨ ¨ sin per te shkuar ne territorin e kongregaci¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ onit tone, qe t’u flasim te tjereve per kete ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shprese. Pervoja qe kemi fituar ne sherbimin ¨ ¨ ¨ ¨ e plotkohor, me shume se 120 vite te marra se ¨ bashku, na nxit t’ua rekomandojme me gji¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ the zemer kete udhe jete te gjithe atyre qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duan te kene nje jete emocionuese, te gezuar ¨ dhe te frytshme. Kur mbreti David shkroi fja¨ let e Psalmit 37:25 edhe ai ishte ‘i plakur’, por ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njesoj si ai, edhe une «s’kam pare asnje te ¨ ¨ drejte te braktisur». ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Gjate gjithe jetes sime, Jehovai me ka dhe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne force me ane te Fjales se tij. Me shume se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 60 vjet me pare, te afermit me thane se leximi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ i Bibles do te me behej nje zakon per gjithe je¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ten. Kishin te drejte. Ka qene vertet nje zakon ¨ ¨ per cilin nuk me vjen aspak keq!

¨ ¨ JEHOVAI ESHTE PJESA IME
¨ ¨ ¨ ‘Une jam pjesa dhe trashegimia jote mes bijve te Izraelit.’
—NUM. 18:20.

P

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ASI izraelitet kishin shtene ne dore nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pjese te madhe te Tokes se Premtuar, Jo¨ ¨ ¨ siu nisi te ndante vendin me short. Kete e ¨ ¨ beri bashke me Eleazarin, kryepriftin, dhe ¨ me kreret e fiseve. (Num. 34:13-29) Ndryshe ¨ ¨ nga fiset e tjera, levitet nuk do te merrnin ¨ ¨ ¨ trashegimi. (Jos. 14:1-5) Perse fisi i leviteve ¨ ¨ ¨ ¨ nuk do te kishte territore, ose pjese, ne Token e Premtuar? A i harruan? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 2 Pergjigjen e gjejme ne fjalet qe Jehovai i ¨ ¨ tha Aaronit per fisin e leviteve. Duke theksu¨ ar se nuk do ta braktiste, Jehovai tha: ‘Une ¨ ¨ jam pjesa dhe trashegimia jote mes bijve te ¨ ¨ Izraelit.’ (Num. 18:20) C’siguri e forte: «Une ¸ ¨ jam pjesa jote.» Si do te ndiheshe sikur Jeho¨ ¨ ¨ ¨ vai t’i kishte thene ty keto fjale? Reagimi i ¨ ¨ ¨ ¨ pare mund te ishte: «A jam i denje te marr ¨ ¨ ¨ nje siguri te tille nga i Plotfuqishmi?» Gjith¨ ¨ ¨ ashtu, mund te pyesje veten: «A mund te jete ¨ ¨ vertet Jehovai pjesa ose trashegimia e ndo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje te krishteri te papersosur sot?» Keto pye-

¨ ¨ ¨ tje te prekin ty dhe njerezit e tu te dashur. ¨ ¨ ¨ Prandaj, le te percaktojme se c’kuptim ka ky ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pohim i Perendise. Kjo do te na ndihmoje te ¨ ¨ ¨ kuptojme se si mund te jete Jehovai sot pjesa ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e te krishtereve. Ne menyre edhe me specifi¨ ¨ ¨ ¨ ke, ai mund te jete pjesa jote, qofte nese ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpreson te jetosh ne qiell apo ne nje toke parajsore. ¨ ¨ Jehovai kujdeset per levitet ¨ 3 Perpara se Jehovai t’u jepte Ligjin izraeli¨ ¨ ¨ ¨ teve, kryefamiljaret sherbenin si prifterinj ¨ ¨ per familjet e tyre. Kur u dha Ligjin, Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ siguroi nga fisi i Levit nje prifteri ne sherbim ¨ ¨ ¨ ¨ te plotkohor, bashke me ndihmes. Si u be e ¨ ¨ ¨ mundur kjo? Kur Perendia vrau te parelindu¨ ¨ ¨ rit e Egjiptit, ai shenjteroi te parelindurit e Iz¨ ¨ ¨ ¨ ¨ raelit, duke i ndare menjane si te vetet, si t’i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perkitnin atij. Pastaj, Perendia beri kete rre¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gullim te rendesishem: «Une po i marr levi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tet . . . ne vend te te gjithe te parelindurve.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Meqe nga numerimi i popullsise doli qe bijte ¨ 1, 2. (a) Cila ishte situata e leviteve kur fiset e tjera ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e parelindur te Izraelit ishin me shume se lemoren trashegimine? (b) C’siguri u dha Jehovai le¸ ¨ ¨ ¨ ¨ vitet meshkuj, u pagua nje cmim shperblese viteve? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ne kembim te atyre ‘qe e kalonin nu¨ mrin e leviteve’. (Num. 3:11-13, 41, ¨ Ne c’kuptim Jehovai ishte pjesa ose ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 46, 47) Keshtu, levitet mund te pertrashegimia e prifterinjve dhe e leviteve? ¨ ¨ mbushnin rolin e tyre ne sherbimin e ¨ ¨ ¨ Perendise se Izraelit. ¨ ¨ 4 C’nenkuptonte ai caktim per levi¸ ¨ ¨ tet? Jehovai tha se do te ishte pjesa ¨ ¨ ¨ e tyre ne kuptimin qe levitet nuk
¨ ¨ ¨ ¨ 3. Si ndodhi qe Perendia mori levitet per t’i ¨ sherbyer atij? ¨ ¨ ¨ ¨ 4, 5. (a) C’nenkuptonte per levitet te ki¸ ¨ ¨ ¨ shin Perendine si pjesen e tyre? (b) Si u kuj¨ ¨ ¨ des Perendia per levitet?
7

¨ ¨ ¨ do te merrnin nje trashegimi, por do t’u be¨ ¨ ¨ sohej nje privilegj i pashoq sherbimi. Trashe¨ ¨ ¨ gimia e tyre ishte te sherbenin si «prifterinj» ¨ te Jehovait. (Jos. 18:7) Konteksti i Numrave ¨ ¨ 18:20 tregon se kjo nuk do t’i linte te varfer materialisht. (Lexo Numrat 18:19, 21, 24.) ¨ ¨ ¨ ¨ Levitet do te merrnin «si trashegimi cdo te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhjete ne Izrael, si shperblim per sherbi¨ ¨ ¨ min». Ata do te merrnin 10 per qind te

¨ ¨ Levitet nuk moren ¨ ¨ trashegimi. Perkundrazi, ¨ Jehovai ishte trashegimia e tyre, pasi kishin privilegjin e madh ¨ t’i sherbenin atij
¨ ¨ ¨ prodhimit te Izraelit dhe te pjellave te ka¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fsheve shtepiake. Ne kembim, levitet duhej ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te kontribuonin nje te dhjeten e atyre qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ merrnin, «me te mirat», per te mbeshtetur ¨ ¨ ¨ prifterinjte.1 (Num. 18:25-29) Prifterinjve u ¨ jepeshin edhe «te gjitha kontributet e shenj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ta» qe bijte e Izraelit i sillnin Perendise ne ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndin e tij te adhurimit. Ne kete menyre, pje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ setaret e prifterise kishin arsye te vlefshme ¨ ¨ ¨ ¨ per te besuar se Jehovai do te kujdesej per ta. ¨ ¨ 5 Duket se ne ligjin e Moisiut ishin marre ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ masa edhe per nje te dhjete tjeter, e cila lihej ¨ ¨ ¨ ¨ menjane qe familjet t’i kishin per nevojat e ¨ ¨ ¨ ¨ tyre dhe per t’u kenaqur gjate kongreseve te ¨ shenjta cdo vit. (Ligj. 14:22-27) Megjithate, ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne fund te cdo viti te trete e te gjashte te ciklit ¸ ¨ ¨ ¨ shtatevjecar te sabatit, kjo e dhjete depozito¸ ¨ ¨ ¨ ¨ hej brenda portave te qytetit qe te perdorej ¨ ¨ ¨ ¨ nga te varfrit dhe nga levitet. Perse ishin te ¨ ¨ ¨ perfshire edhe levitet? Sepse ata ‘nuk kishin ¨ ¨ ¨ as pjese, as trashegimi’ ne Izrael.—Ligj. 14: 28, 29.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1 Per hollesi se si mbeshtetej prifteria, shih Te fitojme ¨ ¨ ¨ gjykim te thelle nga Shkrimet, vellimi 2, faqja 684, angl.

¨ ¨ ¨ Ndoshta mund te pyesesh veten: «Nese ¨ ¨ ¨ leviteve nuk u ishte caktuar asnje pjese toke, ¨ ¨ ¨ ku do te banonin?» Perendia u kujdes per ta. ¨ ¨ U dha 48 qytete bashke me kullotat perreth. ¨ ¨ Nder to ishin edhe gjashte qytetet e strehi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mit. (Num. 35:6-8) Ne kete menyre, levitet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kishin nje vend ku te jetonin gjate kohes qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nuk sherbenin ne shenjteroren e Perendise. ¨ ¨ ¨ Jehovai u dha me bollek atyre qe ia perku¨ ¨ ¨ ¨ shtuan veten sherbimit te tij. Qarte, levitet ¨ ¨ kishin mundesi te tregonin se Jehovai ishte ¨ pjesa e tyre duke pasur besim te gatishmeria ¨ ¨ dhe fuqia e tij per t’u kujdesur per ta. ¨ ¨ 7 Ligji nuk parashikonte ndonje denim ¨ ¨ ¨ ¨ per izraelitet qe nuk jepnin te dhjetat. Kur ¨ ¨ populli linte pas dore dhenien e te dhjetave, ¨ ¨ ¨ ¨ kjo ndikonte te prifterinjte dhe levitet. Ke¨ ¨ ¨ ¨ shtu ndodhi ne kohen e Nehemise. Per paso¨ ¨ ¨ ¨ je, levitet u detyruan te ktheheshin ne arat e ¨ ¨ ¨ veta, duke lene pas dore sherbimin. (Lexo ¨ ¨ ¨ Nehemine 13:10.) Sigurisht, nese levitet do ¨ ¨ te kishin apo jo mjetet e jeteses, varej nga gje¨ ¨ ¨ ¨ ndja frymore e kombit. Per me teper, vete ¨ ¨ ¨ ¨ prifterinjte dhe levitet duhej te kishin besim ¨ ¨ te Jehovai dhe te menyra qe ai kishte zgje¨ ¨ dhur per t’u kujdesur per ta. ¨ ¨ ¨ Individe qe e kane pasur Jehovain ¨ si pjesen e tyre ¨ ¨ ¨ ¨ 8 Levitet ne pergjithesi si fis do ta kishin ¨ ¨ ¨ Jehovain si pjesen ose trashegimine e tyre. ¨ ¨ ¨ ¨ Megjithate, vlen te permendet qe edhe disa ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ levite ne vecanti perdoren frazen «Jehovai ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte trashegimia ime», per te shprehur per¨ ¨ ¨ kushtimin ndaj Perendise dhe mbeshtetjen ¨ ¨ ¨ ¨ tek ai. (Vajt. 3:24) Nje nga keta levite ishte ke¨ ¨ ngetar dhe kompozitor. Do ta quajme Asaf, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndonese mund te kete qene nje pjesetar i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtepise se Asafit, levitit qe drejtonte kenge6

¨ ¨ ¨ 6. Ku do te banonin levitet meqenese fisi i tyre nuk ¨ ¨ ¨ kishte pjese ne token e Izraelit? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 7. Cfare duhej te kishin levitet qe Jehovai te ishte ¸ pjesa e tyre? ¨ ¨ 8. Pershkruaj problemin qe hasi leviti Asaf.

8

¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ taret ne kohen e mbretit David. (1 Kron. 6: ¨ ¨ 31-43) Ne Psalmin 73 lexojme se Asafi (ose ¨ ¨ ¨ nje nga pasardhesit e tij) u ndie i peshtjellu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ar. Ai i pati zili te ligjte qe benin nje jete te be¨ ¨ ¨ gate dhe arriti deri aty sa te thoshte: «Me kot, ¨ ¨ pra, e kam pastruar zemren e i laj duart ne ¨ ¨ pafajesi.» Nga sa duket, e humbi nga syte pri¨ ¨ vilegjin e sherbimit; nuk arriti te kuptonte se Jehovai ishte pjesa e tij. Ishte i turbulluar fry¨ ¨ ¨ mesisht ‘gjersa vajti ne shenjteroren e ma¨ ¨ ¨ ¨ dherishme te Perendise’.—Psal. 73:2, 3, 12, 13, 17. ¨ ¨ ¨ 9 Ne shenjterore, Asafi nisi t’i shihte gjerat ¨ ¨ ¨ ¨ nga pikepamja e Perendise. Edhe ti mund te ¨ ¨ ¨ ¨ kesh pasur nje pervoje te ngjashme. Ndoshta ¨ ¨ ¨ ¨ ne ndonje cast te jetes, ke humbur disi nga ¸ ¨ ¨ ¨ syte privilegjet e sherbimit dhe ke nisur te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perqendrohesh ne gjerat materiale qe te mu¨ ¨ ¨ ngonin. Mirepo, duke studiuar Fjalen e Pere¨ ¨ ndise dhe duke shkuar ne mbledhjet e kri¨ shtere, nise t’i shihje gjerat si Jehovai. Asafi ¨ ¨ arriti te kuptonte se c’do t’u ndodhte ne ¸ ¨ ¨ fund te ligjve. Ai mendoi per shortin e tij dhe e kuptoi se Jehovai e kishte kapur nga dora e ¨ ¨ djathte e po e drejtonte. Keshtu, Asafi mundi ¨ ¨ ¨ ¨ t’i thoshte Jehovait: «Ke tjeter kam une ne ¨ ¨ ¨ qiell? Vec¸ teje, s’kam tjeter kenaqesi mbi ´ dhe.» (Psal. 73:23, 25) Pastaj, e quajti Jehova¨ in pjesa, ose trashegimia, e tij. (Lexo Psalmin 73:26.) Edhe sikur ‘trupi dhe zemra t’i ¨ ¨ ¨ ligeshtoheshin’, Perendia do te ishte pjesa e ¨ ¨ ¨ ¨ tij «per tere jeten». Psalmisti ishte i sigurt se ¨ ¨ Jehovai do ta kujtonte si nje mik. Sherbimi i ¨ tij besnik nuk do te harrohej. (Ekl. 7:1) C’si¸ ¨ ¨ ¨ ¨ guri duhet t’i kete dhene kjo Asafit! Ai ke¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndoi: «Per mua, eshte gje e mire qe t’i afro¨ ¨ ¨ ¨ hem Perendise. Zoterine Sovran Jehova e ¨ ¨ ¨ kam bere strehen time.»—Psal. 73:28. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 10 Per Asafin kishte me shume vlere qe Pe¨ ¨ ¨ rendia te ishte pjesa e tij, sesa mbeshtetja ¨ materiale qe merrte si levit. Ai iu referua
¨ ¨ ¨ 9, 10. Perse Asafi mundi ta quante Perendine si pje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sen e tij «per tere jeten»?

¨ ¨ ¨ kryesisht privilegjit te sherbimit dhe marre¨ ¨ ¨ ¨ dhenies me Jehovain, miqesise qe kishte ¨ ¨ ¨ kultivuar me Me te Lartin. (Jak. 2:21-23) Qe ¨ ¨ ¨ ¨ te ruante ate miqesi, psalmisti duhej te va¨ zhdonte te kishte besim te Jehovai, duke u ¨ ¨ mbeshtetur tek ai. Asafi duhej te ishte i si¨ ¨ ¨ gurt se, po te jetonte ne perputhje me nor¨ ¨ ¨ mat e Perendise, rezultati perfundimtar i je¨ ¨ ¨ ¨ tes se tij do te ishte shperblyes. Edhe ti mund ¨ ¨ ¨ ¨ te kesh te njejten siguri tek i Plotfuqishmi. ¨ ¨ ¨ 11 Profeti Jeremia ishte nje levit tjeter qe e ¨ ¨ pranoi Jehovain si pjesen e tij. Le te shohim ¨ ¨ ¨ ¨ se c’kishte nder mend ai kur perdori kete ¸ ¨ ¨ shprehje. Jeremia jetoi ne Anatoth, nje qytet ¨ ¨ ¨ levit prane Jerusalemit. (Jer. 1:1) Ne nje mo¨ ¨ ¨ ¨ ment te jetes se tij, Jeremia u ndie i peshtje¨ ¨ ¨ lluar: pse te ligjte begatoheshin, kurse te ¨ ¨ ¨ drejtet vuanin? (Jer. 12:1) Pasi verejti cfare ¸ ¨ ¨ ¨ po ndodhte ne Jerusalem dhe ne Jude, ai u ¨ ¨ ¨ ¨ ndie i shtyre ‘te ankohej’ per ato qe pa. Jere¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mia e dinte se Jehovai eshte i drejte. Fjalet qe ¨ ¨ ¨ Jehovai e frymezoi Jeremine te profetizonte ¨ ¨ ¨ dhe menyra si Ai i permbushi ato fjale pro¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fetike, i dhane nje pergjigje te forte pyetjes se
¨ ¨ ¨ 11. Cilen pyetje beri Jeremia dhe c’pergjigje mori? ¸

C’e ndihmoi ¸ ¨ Asafin te vazhdonte ta kishte Jehovain ¨ pjesen e tij?

¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

9

¨ ¨ ¨ profetit. Ne perputhje me profecite hyjnore, ¨ ¨ ¨ ¨ ata qe iu binden drejtimit te Jehovait ‘moren ¨ ¨ ¨ si placke shpirtin e tyre’, kurse te ligjte e pa¸ ¨ ¨ ¨ sur e shperfillen paralajmerimin dhe vdi¨ qen.—Jer. 21:9. ¨ ¨ ¨ 12 Me vone, kur shihte atdheun e tij te ¨ ¨ ¨ shkaterruar, Jeremise i dukej sikur ecte ne ¨ ¨ ¨ ¨ erresire. Dukej sikur Jehovai e kishte bere «si ¨ ¨ ¨ ata qe kane vdekur prej kohesh». (Vajt. 1: ¨ ¨ 1, 16; 3:6) Jeremia i kishte thene kombit re¨ bel te ktheheshin tek Ati i tyre qiellor, por li¨ ¨ gesia e tyre kishte arritur deri aty sa Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e kishte lene Jerusalemin dhe Juden te rre¨ noheshin. Kjo i shkaktoi dhembje Jeremise, ¨ ¨ ndonese ai vete nuk kishte faj. Mes vuajtjeve, ¨ ¨ ¨ profeti kujtoi meshirat e Perendise. Ai tha: ¨ ¨ ¨ «Nuk kemi marre fund.» Vertet, meshirat e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise jane te reja cdo mengjes! Pikerisht ¸ ¨ ¨ ¨ ne kete moment Jeremia shpalli: «Jehovai ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte trashegimia ime.» Ai vazhdoi te gezon¨ te privilegjin e sherbimit si profet i Jehovait. —Lexo Vajtimet 3:22-24. ¨ ¨ ¨ 13 Per 70 vjet, izraelitet do te ishin pa at¨ dhe. Ai do te mbetej i shkretuar. (Jer. 25:11) ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Mirepo fjalet e Jeremise, «Jehovai eshte tra¨ ¨ ¨ shegimia ime», zbuluan sigurine e tij te me¨ ¨ ¨ shira e Perendise; dhe kjo i dha arsye ‘te rrin¨ ¨ te ne pritje’. Te gjitha fiset e izraelit kishin ¨ ¨ humbur trashegimine e tyre, prandaj kishin
¨ ¨ 12, 13. (a) C’e shtyu Jeremine te shpallte «Jehovai ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte trashegimia ime» dhe cfare qendrimi pati? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ (b) Perse te gjitha fiset e Izraelit kishin nevoje te ¨ ¨ ¨ shfaqnin te njejtin qendrim?

¨ ˙ Ne c’kuptim Jehovai ishte pjesa ose ¸ ¨ ¨ trashegimia e leviteve? ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare bene Asafi, Jeremia dhe Davidi, ¸ ¨ ¨ per te treguar se Jehovai ishte pjesa e tyre? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Cila cilesi te duhet qe Perendia te jete pjesa jote?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ Si do te pergjigjeshe?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nevoje te shfaqnin te njejtin qendrim prites ¨ si te profetit. Jehovai ishte shpresa e tyre e ¨ ¨ ¨ vetme. Pas 70 vjetesh, populli i Perendise u ¨ rivendos ne atdhe dhe pati privilegjin t’i ¨ sherbente Atij atje.—2 Kron. 36:20-23. ¨ ¨ Edhe te tjere mund ta kishin Jehovain ¨ ¨ ¨ pjesen ose trashegimine e tyre ¨ 14 Asafi dhe Jeremia ishin te dy nga fisi i ¨ ¨ ¨ ¨ Levit, por a do te thote kjo se vetem levitet ¨ ¨ mund te kishin privilegjin t’i sherbenin Je¨ ¨ hovait? Patjeter qe jo! Davidi i ri, mbreti i ¨ ¨ ¨ ardhshem i Izraelit, e quajti Perendine «tra¨ ¨ ¨ ¨ shegimia ime ne vendin e te gjalleve». (Lexo ¨ ¨ Psalmin 142:1, 5.) Ne kohen kur kompozoi ¨ ¨ ¨ ¨ kete psalm, Davidi nuk ishte ne ndonje pa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llat, madje as ne shtepi. Ishte ne nje shpelle, ¨ ¨ ¨ ¨ duke u fshehur nga armiqte. Ne te pakten dy ¨ ¨ ¨ raste, Davidi u strehua ne shpella: nje here ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ prane Adulamit dhe nje here tjeter ne shkre¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tetiren e En-Gedit. Ka shume mundesi qe ¨ ¨ ¨ Psalmin 142 ta kete kompozuar ne nje nga ¨ keto shpella. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 15 Nese ishte keshtu, atehere ai qe e ndiqte ¨ ishte mbreti Saul, i cili kerkonte ta vriste. Da¨ ¨ ¨ ¨ vidi ia mbathi ne nje shpelle ku mund te ¨ ¨ ¨ shkohej me veshtiresi. (1 Sam. 22:1, 4) Ne ¨ ¨ ¨ ¨ kete vend te humbur, Davidit mund t’i jete ¨ ¨ ¨ dukur sikur s’kishte asnje mik perkrah qe ta ¨ ¨ mbeshteste e ta mbronte. (Psal. 142:4) Ne ¨ ¨ ¨ ¨ kete moment, Davidi i thirri Perendise. ¨ ¨ 16 Ne kohen kur kompozoi Psalmin 142, ¨ ¨ Davidi mund ta kete mesuar c’i kishte ndo¸ dhur kryepriftit Ahimelek, i cili e ndihmoi pa e ditur se Davidin po e ndiqte Sauli. Nga¨ qe ishte xheloz ndaj Davidit, Sauli vrau Ahi¨ ¨ ¨ ¨ melekun dhe ata te shtepise se tij. (1 Sam. 22: ¨ 11, 18, 19) Davidi u ndie fajtor per vdekjen e ¨ ¨ tyre. Ishte njesoj sikur ta kishte vrare me do¨ ¨ ¨ ren e vet priftin qe e ndihmoi. Sikur te kishe
¨ ¨ ¨ ¨ 14, 15. Kush tjeter pervec¸ leviteve e la Jehovain te ishte pjesa e tij dhe pse? ¨ 16, 17. (a) C’arsye kishte Davidi te ndihej i brakti¸ ¨ ¨ sur? (b) Kujt mund t’i drejtohej per ndihme Davidi?

10

¨ ¨ ¨ ¨ qene ne vend te Davidit, a do te ishe ndier ¨ ¨ ¨ fajtor? Vec¸ kesaj, Davidi ishe edhe me shume ¨ ne stres sepse nuk gjente prehje, pasi Sauli vazhdonte ta ndiqte. ¨ ¨ 17 Pak me vone vdiq profeti Samuel, i cili e kishte mirosur Davidin si mbretin e ardh¨ ¨ ¨ ¨ shem. (1 Sam. 25:1) Kjo mund ta kete bere ¨ ¨ Davidin te ndihej edhe me i braktisur. Me¨ gjithate, ai e dinte se kujt mund t’i drejtohej ¨ ¨ ¨ per ndihme: Jehovait. Davidi nuk kishte te ¨ ¨ ¨ njejtin privilegj sherbimi si levitet, por ishte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mirosur tashme per nje forme tjeter sherbi¨ ¨ ¨ ¨ mi: te ishte mbreti i popullit te Perendise. (1 Sam. 16:1, 13) Prandaj, Davidi ia zbrazi ¨ ¨ zemren Jehovait dhe vazhdoi t’i mbante syte

¨ ¨ te Perendia per drejtim. Edhe ti mund dhe ¨ ¨ ¨ duhet ta kesh Perendine si pjesen dhe stre¨ ¨ ¨ ¨ hen tende, teksa perpiqesh fuqimisht ne ¨ ¨ sherbim te tij. ¨ 18 Personazhet qe kemi shqyrtuar, e kishin ¨ ¨ ¨ Jehovain pjesen e tyre ne kuptimin qe mo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ren nje caktim ne sherbim te tij. Ata u mbe¨ ¨ ¨ ¨ shteten te Perendia ne sherbimin e tyre. Si le¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vitet, ashtu edhe pjesetaret e fiseve te tjera te ¨ Izraelit, si Davidi, mund ta linin Perendi¨ ¨ ¨ ne te ishte pjesa e tyre. Si mund ta lesh edhe ¨ ¨ ¨ ¨ ti Jehovain te jete pjesa jote? Kete do ta traj¨ ¨ ¨ tojme ne artikullin tjeter.
¨ ¨ ¨ ¨ 18. Si treguan personazhet qe shqyrtuam ne kete ¨ artikull se e kishin Jehovain pjesen e tyre?

¨ A ¨PO E ¨ LE JEHOVAIN TE JETE PJESA JOTE?
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Vazhdoni te kerkoni ne radhe te pare mbreterine dhe drejtesine e Perendise, ¨ ¨ ¨ ¨ dhe te gjitha keto gjera te tjera do t’ju shtohen.»—MAT. 6:33.

C ¸

¨ ¨ ¨ ¨ FARE te vjen nder mend kur lexon ne Bi¨ ¨ bel emrin Izrael? A mendon per Isakun, ¨ ¨ ¨ te birin e Jakobit, emri i te cilit u ndryshua ne ¨ ¨ Izrael? Apo mendon per pasardhesit e tij, ko¨ ¨ ¨ mbin e lashte te Izraelit? Po per Izraelin fry¨ ¨ mor? Kur emri Izrael permendet ne kuptimin ¨ ¨ ¨ e figurshem, zakonisht perdoret per «Izraelin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e Perendise», per ata 144.000 persona qe jane ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mirosur me frymen e shenjte per t’u bere ¨ ¨ ¨ mbreter dhe prifterinj ne qiell. (Gal. 6:16; ¨ ¨ ¨ Zbul. 7:4; 21:12) Por, te shqyrtojme nje rast ¨ ¨ ¨ kur 12 fiset e Izraelit permenden ne nje kup¨ ¨ ¨ tim te vecante ne Mateun 19:28. ¸

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1, 2. (a) Cilet perfaqeson «Izraeli i Perendise» qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ permendet te Galatasve 6:16? (b) Cilet perfaqesojne ¨ ¨ «dymbedhjete fiset e Izraelit» te Mateu 19:28?

¨ ¨ ¨ Jezui tha: «Ne perteritjen e krijimit, kur ¨ ¨ ¨ ¨ Biri i njeriut te ulet ne fronin e tij te lavdishem, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ju qe me keni ndjekur, do te uleni edhe vete ne ¨ ¨ ¨ ¨ dymbedhjete frone dhe do te gjykoni dymbe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhjete fiset e Izraelit.» Ne kete varg, «dymbe¨ ¨ ¨ ¨ dhjete fiset e Izraelit» jane ata qe do te gjyko¨ ¨ hen nga dishepujt e mirosur te Jezuit dhe qe ¨ ¨ ¨ ¨ presin te marrin jeten e perjetshme ne Paraj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sen ne toke. Ata do te nxjerrin dobi nga sherbi¨ ¨ ¨ met prifterore te 144.000 te mirosurve. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 3 Ashtu si prifterinjte dhe levitet ne lashte¨ ¨ si, te mirosurit sot e konsiderojne privilegj ¨ ¨ sherbimin. (Num. 18:20) Te mirosurit nuk ¨ ¨ presin qe t’u jepet ndonje vend a territor
2

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 3, 4. Cfare shembulli te shkelqyer kane lene te mi¸ ¨ rosurit besnike?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

11

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne toke. Perkundrazi, mezi presin te behen ¨ ¨ ¨ ¨ mbreter dhe prifterinj ne qiell bashke me ¨ ¨ ¨ Jezu Krishtin. Ata do te vazhdojne t’i sherbej¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne Jehovait ne ate caktim, si tregojne fjalet e ¨ ¨ ¨ ¨ Zbuleses 4:10, 11 ne lidhje me te mirosurit ne ¨ poziten e tyre qiellore.—Ezek. 44:28. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4 Ndersa jane ende ne toke, te mirosurit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bejne nje jete qe deshmon se Jehovai eshte ¨ ¨ ¨ pjesa e tyre. Privilegji per t’i sherbyer Perendi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se ka rendesi paresore per ta. Kane besim te ¨ ¨ flijimi shperblyes i Krishtit dhe e ndjekin ate ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vazhdimisht, e ne kete menyre ‘sigurohen ¨ per thirrjen dhe zgjedhjen e tyre’. (2 Pjet. ¨ ¨ 1:10) Rrethanat dhe aftesite e gjithsecilit prej ¨ ¨ ¨ tyre ndryshojne. Megjithate, nuk i perdorin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kufizimet si justifikim per te bere vetem pak ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne sherbim te Perendise. Perkundrazi, i japin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perparesi sherbimit te Perendise, duke bere ¨ ¨ ¨ ¨ gjithcka munden. Keshtu, lene nje shembull ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te shkelqyer per ata qe shpresojne te jetojne ¨ ¨ ¨ ne nje toke parajsore. ¨ ¨ ¨ 5 Qofte nese kemi shpresen qiellore apo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ate tokesore, duhet ‘te mohojme veten, te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ marrim shtyllen tone te tortures dhe te ndjekim vazhdimisht Krishtin’. (Mat. 16:24) Mili¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ona veta qe shpresojne te jetojne ne Parajse ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne toke, po adhurojne Perendine dhe po e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndjekin Krishtin ne kete menyre. Ata nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kenaqen duke bere vetem pak, kur e ndiejne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se mund te bejne me teper. Shume prej tyre ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane nxitur te thjeshtojne jeten e te sherbej¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne si pioniere. Te tjere i rregullojne punet qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te sherbejne si pioniere te pakten disa muaj ¨ ¨ ¨ ¨ cdo vit. Te tjere akoma, ndonese nuk kane ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mundesi te sherbejne si pioniere, perpiqen ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fort ne sherbim. Keta jane si Maria e perku¨ shtuar, e cila derdhi vaj te parfumuar mbi ko¨ ¨ ¨ ¨ ken e Jezuit. Ai tha: «Ajo beri nje veprim te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shkelqyer per mua. . . . Ajo beri ate qe mundi.» ¨ ¨ ¨ ¨ (Mar. 14:6-8) Te bejme gjithe sa mundemi, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te mos jete e lehte pasi jetojme ne nje
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5. Si mund ta kene te gjithe te krishteret Jehovain si ¨ ¨ ¨ pjesen e tyre dhe pse kjo mund te jete sfiduese?
12
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ bote qe sundohet nga Satanai. Megjithate, ¨ perpiqemi fuqimisht dhe kemi besim te Je¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hovai. Te shqyrtojme se si e bejme kete ne ka¨ ter fusha specifike.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te kerkojme ne radhe te pare ¨ ¨ ¨ ¨ Mbreterine e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6 Jezui i mesoi ithtaret e tij te kerkonin ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ radhe te pare Mbreterine dhe drejtesine e Pe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendise. Njerezit ne pergjithesi priren te vene ¨ ¨ ¨ ¨ ne vend te pare interesat personale, si ‘njerez ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te kesaj bote, qe e marrin pjesen e vet ne kete ¨ jete’. (Lexo Psalmin 17:1, 13-15) Pa respekt ¨ ¨ ¨ per Krijuesin e tyre, shume veta jepen pas nje ¨ ¨ ¨ jete te rehatshme, krijimit te familjes dhe le¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nies se trashegimtareve. Pjesa e tyre eshte ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tem ne kete jete. Nga ana tjeter, Davidi ishte i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ interesuar te bente «nje emer te mire» ne syte ¨ ¨ e Jehovait, ashtu sikurse me vone i biri i poro¨ ¨ ¨ ¨ ¨ siti te gjithe te benin. (Ekl. 7:1, shen. Bibla me referime, angl.) Ashtu si Asafi, edhe Davidi e ¨ kuptoi se te kishte Jehovain si mik, ishte shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me me e rendesishme se te vinte ne vend te ¨ ¨ ¨ ¨ pare ne jete interesat personale. Ai kenaqej ¨ ¨ ¨ ¨ teksa ecte me Perendine. Ne ditet tona, shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me te krishtere kane vene aktivitetet frymore ¨ ¨ ¨ para punes ne bote. ¨ ¨ 7 Te marrim, per shembull, Zhan-Klodin, ¨ ¨ ¨ ¨ ne Republiken e Afrikes Qendrore. Ai sher¨ ¨ ¨ ¨ ben si plak, eshte i martuar dhe ka tre femije. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne ate vend eshte e veshtire te gjesh pune ¨ ¨ ¨ dhe shumica e njerezve do te benin pothuaj¨ ¨ se gjithcka per te mbajtur vendin e pu¸ ¨ ¨ ¨ nes. Nje dite, menaxheri i prodhimit i tha ¨ ¨ ¨ Zhan-Klodit te fillonte te punonte mbremje¨ ¨ ¨ ve, duke nisur nga ora 18.30, shtate dite ne ¨ ¨ ¨ jave. Zhan-Klodi i shpjegoi se, pervecse te ¸ ¨ kujdesej materialisht per familjen, i duhej ¨ ¨ ¨ te kujdesej edhe per mireqenien e tyre fry¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6. (a) Si e tregojne njerezit ne pergjithesi se pjesa e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tyre eshte vetem ne kete jete? (b) Perse eshte me ¨ ¨ ¨ mire te kemi pikepamjen e Davidit? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 7. C’bekim pati nje vella ngaqe vendosi ne radhe te ¸ ¨ ¨ ¨ pare Mbreterine?

¨ ¨ more. I tha, gjithashtu, se kishte pergjegjesi ¨ ¨ te ndihmonte kongregacionin. Cila ishte per¨ ¨ gjigjja e menaxherit? «Nese je aq me fat sa te ¨ ¨ ¨ ¨ kesh nje pune, duhet t’i harrosh gjithe te tje¨ ¨ ¨ ¨ rat, perfshire gruan, femijet dhe problemet e ¨ ¨ tua. Duhet t’ia kushtosh jeten punes dhe ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tem punes. Zgjidh: fene ose punen.» Cfare do ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ te kishe bere ti? Zhan-Klodi e dinte se po te ¨ ¨ ¨ ¨ humbte punen, Perendia do te kujdesej per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te. Ende do te kishte shume per te bere ne ¨ ¨ ¨ ¨ sherbim te Perendise dhe Ai do ta ndihmonte ¨ ¨ ¨ te kujdesej per nevojat materiale te familjes. ¨ ¨ ¨ Keshtu, ndoqi mbledhjen qe kishin ne mes¨ ¨ ¨ ¨ jave. Kur mbaroi, u be gati te shkonte ne ¨ ¨ ¨ ¨ pune, i pasigurt nese ende kishte nje pune. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pikerisht atehere, mori nje telefonate. Mena¨ xherin e kishin pushuar nga puna, kurse ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llai yne eshte ende ne pune. ¨ ¨ ¨ 8 Disa qe jane gjendur ne rrethana ku ¨ ¨ dukej sikur rrezikonin te humbnin punen, ¨ ¨ ¨ mund te kene pyetur veten: «Si do ta per¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbush pergjegjesine qe te kujdesem per fa¨ miljen? (1 Tim. 5:8) Je gjendur apo jo perba¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lle nje sfide te tille, nga pervoja jote ka shume ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te ngjare te jesh i sigurt se nuk ke per t’u zhge¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njyer kurre nese Perendia eshte pjesa jote dhe ¨ ¨ ¨ ¨ nese e cmon se tepermi privilegjin per t’i ¸ ¨ ¨ sherbyer atij. Kur u tha dishepujve te vazhdo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin te kerkonin ne radhe te pare mbreterine, ¨ ¨ ¨ ¨ Jezui i siguroi se ‘te gjitha keto gjera te tjera ¨ ¨ ¨ —si, c’do te hanin, c’do te pinin ose c’do te ¸ ¸ ¸ vishnin—do t’u shtoheshin’.—Mat. 6:33. ¨ ¨ ¨ ¨ 9 Mendo per fisin e leviteve, te cilet nuk ¨ ¨ ¨ ¨ moren trashegimi. Meqe adhurimi i paster ¨ ¨ ¨ ¨ ishte shqetesimi i tyre paresor, duhej te mbe¨ ¨ shteteshin te Jehovai per mjetet e jeteses. Ai ¨ ¨ ¨ ¨ tha per kete fis: «Une jam pjesa jote.» (Num. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 18:20) Ndonese ne nuk sherbejme ne nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tempull te mirefillte si prifterinjte dhe levi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tet, mund te imitojme frymen e tyre e te kemi ¨ ¨ ¨ besim se Jehovai do te kujdeset per ne. Nder¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 8, 9. Ne c’kuptim mund te imitojme prifterinjte ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe levitet e te kemi Jehovain pjesen tone?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sa futemi me thelle ne ditet e fundit, mund te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ presim qe jeta te behet me e veshtire per ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe refuzojme te pranojme «damken» e bi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shes. Prandaj, do te jete gjithnje e me e rende¨ ¨ ¨ sishme te kemi besim se Perendia do te kuj¨ deset per ne.—Zbul. 13:17.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te kerkojme ne radhe te pare ¨ ¨ ¨ ¨ drejtesine e Perendise ¨ 10 Jezui i nxiti dishepujt edhe ‘te vazhdo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin te kerkonin ne radhe te pare drejtesine e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise’. (Mat. 6:33) Kjo do te thote te vesh ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ normat e Jehovait per te drejten dhe per te ¨ ¨ ¨ gabuaren perpara normave njerezore. (Lexo ¨ ¨ ¨ ¨ Isaine 55:8, 9.) Ne te shkuaren, disa ishin

¨ ¨ Jehovai behet pjesa jone ¨ ¨ ¨ kur shqetesimi yne paresor ¨ ¨ behet sherbimi i tij
¨ ¨ ¨ perfshire ne kultivimin e duhanit ose shitjen ¨ ¨ ¨ ¨ e produkteve te tij, ne stervitjen ushtarake te ¨ ¨ ¨ te tjereve ose ne prodhimin dhe shitjen e ar¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ meve te luftes. Pasi mesuan te verteten, shu¨ ¨ mica prej tyre zgjodhen te ndryshonin pu¨ ¨ ¨ nen dhe u kualifikuan per t’u pagezuar.—Isa. 2:4; 2 Kor. 7:1; Gal. 5:14. ¨ ¨ ¨ 11 Andrea eshte nje shembull. Kur ai dhe e ¨ ¨ ¨ shoqja mesuan per Jehovain, vendosen t’i ¨ ¨ ¨ ¨ sherbenin. Andrea ishte krenar per punen qe ¨ ¨ ¨ ¨ bente, por e la. Perse? Sepse punonte per nje ¨ ¨ ¨ organizate joasnjanese dhe ishte i vendosur te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vinte ne radhe te pare drejtesine e Perendise. ¨ ¨ ¨ Kur Andrea e la punen, kishte dy femije, nuk ¨ ¨ ¨ kishte asnje burim te ardhurash, por vetem ca ¨ ¨ ¨ ¨ para qe do te mjaftonin vetem per pak muaj. ¨ ¨ ¨ Nga pikepamja njerezore mund te dukej se ¨ ¨ ai s’kishte asnje ‘trashegimi’. Me besim te
¨ ¨ 10, 11. Si kane treguar disa besim te Jehovai ne li¨ ¨ dhje me punen? Jep nje shembull.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

13

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendia, nisi te kerkonte nje pune. Kur me¨ ¨ ¨ ¨ ndojne per ate kohe, ai dhe familja e tij mund ¨ ¨ ¨ ¨ te konfirmojne se dora e Jehovait nuk eshte e ¨ ¨ ¨ ¨ shkurter. (Isa. 59:1) Duke mbajtur nje jete te ¨ ¨ thjeshte, Andrea dhe e shoqja kane pasur ma¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dje privilegjin te sherbejne ne kohe te plote. Ai ¨ ¨ thote: «Ka pasur raste kur parate, strehimi, ¨ ¨ ¨ ¨ shendeti dhe vete fakti qe po plakemi na kane ¨ ¨ sjelle ankth. Por Jehovai na ka qendruar gjith¨ ¨ ¨ nje prane. . . . Mund ta themi pa pike dyshimi ¨ ¨ ¨ ¨ se t’i sherbesh Jehovait eshte pa diskutim, gje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ja me fisnike dhe me shperblyese qe mund te ¨ ¨ beje njeriu.»1—Ekl. 12:13. ¨ 12 Jezui u tha dishepujve: «Po te keni besim ¨ ¨ ¨ sa nje kokerr sinapi, do t’i thoni ketij mali: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘Leviz nga ketu atje’, dhe ai do te levize, e as¨ ¨ ¨ ¨ gje nuk do te jete e pamundur per ju.» (Mat. ¨ ¨ ¨ 17:20) A do te ishe ne gjendje te vije normat e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise ne radhe te pare, nese kjo do te ¨ ¨ ¨ shkaktonte veshtiresi? Nese nuk je i sigurt ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per kete, fol me pjesetare te tjere te kongrega¨ ¨ ¨ ¨ cionit. Pa dyshim, do te perterihesh fryme¨ ¨ sisht tek degjon pervojat e tyre. ¨ ¨ ¨ Te vleresojme kujdesin ¨ frymor te Jehovait ¨ ¨ ¨ 13 Nese e cmon privilegjin per t’i sherbyer ¸ ¨ ¨ ¨ Jehovait, te jesh i sigurt se ai do te kujdeset per nevojat e tua fizike dhe frymore, ashtu sic¸ u ¨ ¨ ¨ ¨ kujdes per mjetet e jeteses se leviteve. Mendo ¨ ¨ ¨ per Davidin. Edhe pse ishte ne shpelle, ishte i ¨ ¨ ¨ ¨ sigurt se Perendia do te kujdesej per te. Edhe ¨ ¨ ne mund te kemi besim te Jehovai, edhe kur ¨ ¨ na duket sikur s’ka ndonje rrugedalje. Mos ha¨ ¨ ¨ rro se kur ‘vajti ne shenjteroren e madheri¨ ¨ ¨ ¨ shme te Perendise’, Asafi e kuptoi se cfare e ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shqetesonte. (Psal. 73:17) Ne menyre te ngja¨ ¨ shme, kemi nevoje t’i drejtohemi Burimit te
¨ 1 Shih Zgjohuni! nentor 2009, faqet 12-14.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 12. Cila cilesi nevojitet per te vene ne radhe te pare ¨ ¨ normat e Perendise? Cito shembuj nga vendi. ¨ ¨ 13. C’mund te presim ne lidhje me kujdesin fry¸ ¨ ¨ ¨ ¨ mor, kur perpiqemi fuqimisht ne sherbim te Jehovait?
14
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ushqimit tone frymor. Keshtu, tregojme vlere¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sim per privilegjin qe t’i sherbejme Perendise, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sido qofshin rrethanat tona. Ne kete menyre, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ po lejojme qe Jehovai te jete pjesa jone. 14 Si reagon kur Jehovai, Burimi i ndricimit ¸ ¨ ¨ ¨ frymor, hedh drite mbi «gjerat e thella te Pe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendise» qe gjenden ne Bibel? (1 Kor. 2: ¨ ¨ ¨ ¨ 10-13) Nje shembull i shkelqyer eshte reagi¨ ¨ mi i apostullit Pjeter kur Jezui u tha atyre qe ¨ ¨ po e degjonin: «Po te mos hani mishin e Birit ¨ ¨ te njeriut e po te mos pini gjakun e tij, nuk ¨ ¨ ¨ keni jete ne vetvete.» Shume dishepuj i mo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ren keto fjale ne kuptimin e mirefillte, pra¨ ¨ ¨ ¨ ndaj thane: «Ky i folur eshte trondites! Kush ¨ ¨ ¨ ¨ mund ta degjoje?» Ata «iu kthyen gjerave qe ¨ ¨ ¨ ¨ kishin lene prapa». Mirepo, Pjetri tha: «Zote¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ri, te kush te shkojme? Ti ke fjale jete te perhershme.»—Gjoni 6:53, 60, 66, 68. ¨ ¨ ¨ 15 Pjetri nuk e kuptoi plotesisht ate qe tha Je¨ ¨ ¨ zui per ngrenien e trupit te Tij dhe pirjen e gja¨ ¨ kut te Tij. Megjithate, apostulli pati besim se ¨ ¨ Perendia do ta ndriconte frymesisht. Kur drita ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ frymore per ndonje c¸ eshtje behet me e plote, a ¨ ¨ ¨ perpiqesh te kuptosh cilat jane arsyet biblike ¨ ¨ te ketyre rregullimeve? (Prov. 4:18) Bereasit e ¨ ¨ ¨ ¨ shekullit te pare e pranuan fjalen «me etje te ¨ madhe, dhe cdo dite i shqyrtonin me kujdes ¸ ¨ Shkrimet». (Vep. 17:11) Duke i imituar, do te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rritesh vleresimin per privilegjin qe t’i sher¨ ¨ ¨ ¨ besh Jehovait dhe qe e ke ate pjesen tende. ¨ ¨ ¨ ¨ Martesa vetem ne Zoterine ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Nje fushe tjeter ku te krishteret duhet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te mbajne ne mendje qellimet e Perendise, ¨ ¨ ¨ eshte zbatimi i drejtimit biblik per t’u martu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ar «vetem ne Zoterine». (1 Kor. 7:39) Shume ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kane zgjedhur te qendrojne beqare ne vend ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe te shperfillin kete keshille hyjnore. Pere¨ ¨ ¨ ndia kujdeset me dashamiresi per keta indivi¨ ¨ ¨ de. Cfare beri Davidi kur u ndie i vetmuar ¸
¨ ¨ ¨ ¨ 14, 15. Si duhet te reagojme kur hidhet me shume ¨ ¨ drite mbi disa shkrime dhe perse? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16. Si mund te jete Perendia pjesa jone ne lidhje me ¨ ¨ urdhrin qe gjejme te 1 Korintasve 7:39?

¨ Shembulli i Jeremise ¨ ¨ eshte inkurajues

¨ ¨ ¨ dhe, ne dukje, pa asnje ndihme? Ai tha: ¨ ¨ ¨ «U zbraza tek [Perendia] per shqetesimin tim, ¨ atij ia rrefeva vuajtjen time, kur fryma ime u mpak brenda meje.» (Psal. 142:1-3) Ndjenja ¨ ¨ ¨ te ngjashme mund te kete pasur edhe profeti ¨ ¨ ¨ Jeremia, i cili i sherbeu me besnikeri Perendi¨ ¨ se per dekada si beqar. Shembullin e tij mund ¨ ¨ ¨ ta studiosh ne kapitullin 8 te librit Perendia ¨ ¨ ¨ na flet nepermjet Jeremise. ¨ ¨ ¨ ¨ 17 Nje moter ne Shtetet e Bashkuara thote: ¨ ¨ ¨ ¨ «Nuk kam vendosur te rri beqare tere jeten. ¨ ¨ Jam gati te martohem kur te njoh personin e ¨ ¨ ¨ ¨ duhur. Mamaja ime, qe nuk eshte Deshmita¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re, u perpoq te me bindte qe te martohesha ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me ke te me dilte perpara. E pyeta nese donte ¨ ¨ ¨ ta mbante ajo pergjegjesine sikur martesa ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ime te deshtonte. Me kohe, ajo verejti qe ki¨ ¨ ¨ ¨ sha nje pune te qendrueshme, kujdesesha ¨ ¨ ¨ per veten dhe isha e lumtur. Nuk me bente ¨ ¨ ¨ me presion.» Disa here, kjo moter ndihet e ¨ ¨ ¨ vetmuar. Ajo thote: «Ne ato momente, per¨ ¨ ¨ ¨ piqem ta le veten ne dore te Jehovait. Ai ¨ ¨ ¨ ¨ s’me braktis kurre.» Cfare e ka ndihmuar te ¸
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 17. Si e perballon nje moter beqare vetmine qe ndi¨ en here pas here?

¨ kete besim te Jehovai? «Lutjet ¨ ¨ ¨ me ndihmojne te ndiej se Pe¨ ¨ ¨ rendia eshte real dhe se nuk ¨ ¨ ¨ jam kurre vetem. Me i Larti i ¨ ¨ universit me degjon, prandaj ¨ si mund te mos ndihem e ¨ nderuar dhe e gezuar?» E si¨ ¨ gurt se «ka me shume lumtu¨ ¨ ¨ ¨ ri te japesh, se te marresh», ¨ ¨ ajo thote: «Bej cmos t’i ndih¸ ¨ ¨ ¨ moj te tjeret, pa pritur asgje ¨ ¨ ¨ ¨ ne kembim. Ndiej gezim ne ¨ zemer kur mendoj: ‘C’mund ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te bej per ta ndihmuar kete person?’» (Vep. 20:35) Po, ajo ¨ ¨ e ka Jehovain pjesen e saj dhe kenaqet me pri¨ ¨ ¨ vilegjin qe t’i sherbeje atij. ¨ ¨ ¨ 18 Pavaresisht ne c’rrethana mund te gje¸ ¨ ¨ ndesh, mund ta lejosh Jehovain te jete pjesa ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jote. Duke e bere kete, do te jesh pjese e popu¨ ¨ ¨ llit te tij te lumtur. (2 Kor. 6:16, 17) Kjo do te ¨ ¨ ¨ ¨ beje qe edhe ti te jesh pjesa e Jehovait, sic¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishin te tjere ne te kaluaren. (Lexo Ligjin e ¨ ¨ ¨ ¨ perterire 32:9, 10.) Ashtu sikurse Izraeli u be ¨ ¨ pjesa e Jehovait mes kombeve, ai mund te te ¨ ¨ ¨ shenoje edhe ty si te vetin dhe me dashuri ¨ ¨ te kujdeset per ty.—Psal. 17:8.
¨ ¨ 18. Ne c’kuptim ti mund te jesh pjesa e Jehovait? ¸

¨ ¨ Si do te pergjigjeshe?
¨ ¨ Si mund ta lejosh Jehovain te behet pjesa jote: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ˙ duke kerkuar ne radhe te pare Mbrete¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rine e Perendise dhe drejtesine e tij? ¨ ¨ ˙ duke treguar vleresim per ushqimin frymor? ¨ ¨ ¨ ˙ duke zbatuar urdhrin e Perendise per ¨ ¨ ¨ ¨ t’u martuar vetem ne Zoterine?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

15

¨ ¨ VRAPONI NE GAR¨ E ¨ ME QENDRUESHMERI
¨ ¨ ¨ ¨ «Te vrapojme me qendrueshmeri ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne garen qe na eshte vene perpara.»—HEBR. 12:1.

C ¸

¨ ¨ DO vit, ne shume vende zhvillohen ma¨ ratona. E ashtuquajtura elite e vrapuesve ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hyn ne gare me nje synim te vetem—te fitoje. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shumica e te tjereve qe marrin pjese synojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me pak. Per ta, vetem mbarimi i gares eshte ¨ ¨ ¨ nje arritje per t’u ndier krenare. ¨ ¨ ¨ 2 Ne Bibel, jeta e krishtere krahasohet me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje gare. Apostulli Pavel ua terhoqi veme¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndjen te kjo pike te bashkekrishtereve ne Ko¨ ¨ ¨ ¨ rintin e lashte kur u shkroi letren e tij te pare. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ai tha: «A nuk e dini se ne nje gare vrapojne te ¨ ¨ ¨ gjithe vrapuesit, por vetem njeri e merr cmi¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ min? Vraponi ne menyre te tille qe ta fitoni.» —1 Kor. 9:24. ¨ ¨ ¨ 3 A po thoshte Pavli se vetem nje nga ata te ¨ ¨ krishtere do ta fitonte cmimin e jetes dhe gji¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ the te tjeret do te vraponin me kot? Sigurisht ¨ ¨ ¨ qe jo! Vrapuesit e garave sterviteshin rrepte¨ ¨ ¨ ¨ sisht dhe perpiqeshin me te gjitha forcat qe te ¨ ¨ ¨ ¨ dilnin fitimtare. Pavli donte qe te bashkekri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shteret te perpiqeshin ne kete menyre ndersa ¨ ¨ ¨ ¨ synonin jeten e perhershme. Keshtu mund te ¨ ¨ ¨ shpresonin te fitonin cmimin e jetes. Po, ne ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ garen e krishtere, cmimin e fitojne te gjithe ¸ ¨ ¨ ¨ ata qe e mbarojne garen. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4 Keto fjale u japin zemer, por edhe i bejne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te mendojne te gjithe ata sot qe kane nisur ¨ ¨ ¨ ¨ garen per jeten. Pse? Sepse cmimi—qofte jeta ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne qiell ose jeta ne Parajsen ne toke—s’ka te ¨ ¨ ¨ ¨ krahasuar. Vertet, gara eshte e gjate dhe e

¨ ¨ ¨ 1, 2. Me cfare e krahasoi apostulli Pavel jeten e kri¸ ¨ shtere? ¨ ¨ 3. Pse tha Pavli se vetem nje vrapues fiton? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4. Cfare kemi nevoje te shqyrtojme lidhur me garen ¸ ¨ ¨ qe kemi perpara?
16
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ mundimshme; gjate saj ka shume pengesa, ¨ shperqendrime dhe rreziqe. (Mat. 7:13, 14) ¨ ¨ ¨ Mjerisht, disa kane ngadalesuar ritmin, kane ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hequr dore ose madje jane rrezuar gjate gares. ¨ ¨ ¨ ¨ Cfare grackash dhe rreziqesh ka ne garen per ¸ ¨ ¨ ¨ jeten? Si mund t’i shmangni? Cfare mund te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ beni per ta mbaruar dhe keshtu ta fitoni kete ¨ gare? ¨ ¨ ¨ ¨ Per te fituar nevojitet qendrueshmeri ¨ ¨ ¨ ¨ 5 Ne letren drejtuar te krishtereve hebrenj ¨ ¨ ¨ ¨ ne Jerusalem dhe Jude, Pavli permendi perse¨ ¨ ri disa vecori te lojerave ose garave atletike. ¸ ¨ ¨ (Lexo Hebrenjve 12:1.) Ai jo vetem terhoqi ¨ ¨ ¨ vemendjen tek arsyeja pse duhet marre pjese ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne gare, por edhe theksoi se cfare duhet bere ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te fituar. Le te shqyrtojme ne fillim pse ¨ ¨ ¨ ¨ Pavli u shkroi kete leter hebrenjve dhe per ¨ ¨ ¨ ¨ cfare po perpiqej t’i nxiste ata. Me pas, te sho¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ him se cfare mund te mesojme nga fjalet qe u ¸ shkroi ai. ¨ ¨ ¨ ¨ 6 Te krishteret e shekullit te pare, sidomos ¨ ¨ ata qe jetonin ne Jerusalem dhe Jude, po has¨ ¨ ¨ ¨ nin shume sprova dhe veshtiresi. Ishin nen ¨ ¨ ¨ ¨ presion te madh nga udheheqesit fetare ju¨ ¨ ¨ denj, te cilet ende ushtronin ndikim te fuqi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shem te njerezit. Me pare, keta udheheqes ia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kishin dale mbane qe Jezu Krishti te denohej ¨ ¨ si kryengrites dhe te vritej si kriminel. Por ata ¨ ¨ nuk kishin nder mend ta ndalnin kunder¨ ¨ ¨ shtimin. Ne Librin e Veprave, lexojme njeri ¨ ¨ ¨ pas tjetrit tregime per kercenimet dhe sulmet
¨ ¨ 5. Cfare permendi Pavli te Hebrenjve 12:1? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6. Nen cilin presion nga udheheqesit fetare ishin te ¨ krishteret?

¨ ¨ ¨ e tyre kunder te krishtereve, duke filluar po¨ ¨ ¨ thuajse menjehere pas ngjarjeve te mreku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llueshme ne festen e Dites se Pesedhjete te vi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tit 33 te e.s. Pa dyshim, kjo ua beri te veshtire ¨ ¨ jeten besnikeve.—Vep. 4:1-3; 5:17, 18; 6:8-12; 7:59; 8:1, 3. ¨ ¨ ¨ 7 Gjithashtu, keta te krishtere po jetonin ¨ ¨ pak kohe para fundit te sistemit judaik. Jezui ¨ ¨ ¨ ¨ u kishte folur per shkaterrimin qe do te vinte ¨ mbi kombin e pabese jude. Po ashtu u ki¨ ¨ ¨ shte treguar dishepujve per ngjarjet qe do te ¨ ¨ ¨ ndodhnin pak perpara fundit, duke u dhene ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ udhezime specifike se cfare te benin qe te ¸ ¨ ¨ ¨ mbijetonin. (Lexo Luken 21:20-22.) Atehere, ¨ ¨ ¨ ¨ cfare do te benin ata? Jezui i paralajmeroi: ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ «Kushtojini vemendje vetes, qe te mos ju re¨ ¨ ¨ ¨ ndohen zemrat nga te ngrenet e tepert, nga ¨ ¨ ¨ pirja e tepert dhe nga ankthet e jetes, qe ¨ ¨ ¨ ajo dite te mos bjere befas mbi ju.»—Luka 21:34. ¨ 8 Kur Pavli shkroi Letren drejtuar Hebrenj¨ ve, kishin kaluar pothuajse 30 vjet qe kur Je¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zui kishte dhene kete paralajmerim. C’u ndo¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhi ketyre te krishtereve gjate kesaj kohe? ¨ ¨ Disa u dorezuan para presioneve e shper¨ ¨ ¨ ¨ qendrimeve te jetes se perditshme dhe nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ arriten te benin ate perparim frymor qe do t’i ¨ ¨ kishte forcuar. (Hebr. 5:11-14) Te tjere me sa ¨ duket mendonin se jeta e tyre do te ishte shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me me e lehte po te benin si shumica e ju¨ ¨ ¨ denjve qe i rrethonin. Mund te kene mendu¨ ar se kjo nuk ishte e gabuar pasi judenjte nuk ¨ ¨ ¨ ¨ e kishin braktisur teresisht Perendine; ende ¨ ¨ ¨ po zbatonin deri ne njefare mase Ligjin e tij. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te krishtere te tjere ishin bindur ose frikesuar ¨ ¨ ¨ ¨ nga individe ne kongregacion qe kerkonin ¨ ¨ me ngulm t’i permbaheshin Ligjit te Moisiut ¨ ¨ ¨ ¨ dhe tradites. Cfare mund te thoshte Pavli per ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i ndihmuar vellezerit e tij te krishtere qe te
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 7. Ne c’kohe kritike po jetonin te krishteret te cileve ¸ u shkroi Pavli? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 8. Pse disa te krishtere mund te kene ngadalesuar ¨ ¨ ¨ ritmin ose te kene hequr dore nga gara?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rrinin sycele frymesisht dhe te qendronin ne ¸ ¨ gare? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9 Eshte interesante te verejme menyren se ¨ ¨ ¨ si Pavli, nen frymezim, u perpoq t’i forconte ¨ ¨ ¨ ¨ te krishteret hebrenj. Ne kapitullin e 10-te ¨ ¨ ¨ te letres se tij, Pavli theksoi se Ligji nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishte vecse «nje hije e gjerave te mira qe do te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ vijne» dhe tregoi qarte vleren e flijimit shper¨ blyes te Krishtit. Nga fundi i atij kapitulli, Pa¨ ¨ ¨ ¨ vli i keshilloi lexuesit: «Ju keni nevoje per qe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndrueshmeri, qe, pasi te keni bere vullnetin e ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise, te merrni permbushjen e premti¨ ¨ ¨ mit. Sepse edhe ‘shume pak kohe’ dhe ‘ai qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ po vjen, do te mberrije e nuk do te vonoje’.» —Hebr. 10:1, 36, 37. ¨ ¨ ¨ 10 Ne kapitullin e 11-te te Hebrenjve, Pavli ¨ ¨ ¨ ¨ shpjegon me mjeshteri se cfare eshte besimi i ¸ ¨ ¨ ¨ vertete te Perendia. Gjithashtu e ilustron me ¨ ¨ shembuj historike te burrave dhe grave me ¨ besim. Mos po dilte nga tema pa qene e nevojshme? Aspak. Apostulli e dinte se bashk¨ ¨ adhuruesit e tij kishin nevoje te kuptonin se ¨ ¨ besimi kerkonte veprime te guximshme dhe ¨ ¨ ¨ ¨ qendrueshmeri. Shembulli i shkelqyer qe ki¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shin lene ata sherbetore besnike te Jehovait ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne lashtesi, do t’i forconte hebrenjte te perba¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llonin sprovat dhe veshtiresite qe hasnin. Ke¨ ¨ ¨ shtu, pasi permendi veprat e besimit te ketyre ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ besnikeve te se kaluares, Pavli mundi te tho¨ ¨ shte: «Meqenese na rrethon nje re kaq e ma¨ ¨ ¨ dhe deshmitaresh, le te flakim edhe ne cdo ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ peshe dhe mekatin ne te cilin ngecim lehte¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sisht, e te vrapojme me qendrueshmeri ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ garen qe na eshte vene perpara.»—Hebr. 12:1.

¨ ¨ ¨ ‘Nje re deshmitaresh’ ¨ ¨ ¨ 11 ‘Reja e madhe e deshmitareve’ nuk per¨ ¨ ¨ ¨ behej thjesht nga spektatore ose vezhgues qe
¨ ¨ 9, 10. (a) Cilin inkurajim te Pavlit lexojme nga ¨ ¨ ¨ fundi i kapitullit te 10-te te Hebrenjve? (b) Pse ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shkroi Pavli per veprat besnike te deshmitareve te ¨ ¨ lashtesise? ¨ ¨ 11. C’ndikim mund te kete te ne meditimi rreth ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘rese se madhe te deshmitareve’?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

17

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishin aty vetem per te pare garen ose atletin a ¨ ¨ ¨ ¨ skuadren e tyre te preferuar te fitonte. Per¨ ¨ kundrazi, ata ishin pjesemarres, si vrapuesit ¨ ¨ ¨ ¨ ne nje gare. Ne fakt kishin vrapuar me sukses ¨ ¨ ¨ ¨ ne gare dhe e kishin perfunduar ate. Megji¨ ¨ these tani kishin vdekur, mund te konside¨ ¨ ¨ roheshin si vrapues me pervoje qe mund t’u ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jepnin zemer vrapuesve me te rinj ne gare. ¨ ¨ ¨ Imagjinoni si do te ndihej nje vrapues nese ¨ ¨ ¨ do ta dinte qe ate e rrethonin ose e veshtro¨ ¨ ¨ nin disa nga vrapuesit me te suksesshem. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ A nuk do te nxitej te bente me te miren ose ¨ ¨ ¨ madje ta tejkalonte veten? Ata deshmitare te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lashtesise mund te deshmonin se nje gare e ¨ ¨ tille e figurshme, pavaresisht se sa e mu¨ ndimshme, mund te fitohet. Pra, duke mbaj¨ ¨ ¨ ¨ tur mire ne mendje shembullin e ‘rese se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ deshmitareve’, te krishteret hebrenj te she¨ ¨ ¨ ¨ kullit te pare mund te merrnin guxim dhe ‘te ¨ ¨ ¨ ¨ vraponin ne gare me qendrueshmeri’—sic¸ ¨ ¨ ¨ mund te bejme edhe ne sot. ¨ ¨ ¨ ¨ 12 Shume nga besniket qe permendi Pavli ¨ ¨ kishin rrethana te ngjashme me tonat. Per ¨ ¨ shembull, Noeja jetonte ne kohen kur po ¨ merrte fund bota para Permbytjes. Ne jetoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me prane fundit te sistemit te sotem. Jehovai ¨ ¨ ¨ i kerkoi Abrahamit dhe Sares te linin vendin ¨ ¨ ¨ ¨ e tyre qe te ndiqnin adhurimin e vertete dhe ¨ ¨ ¨ te pritnin plotesimin e premtimit te Tij. Ne ¨ ¨ ¨ ¨ nxitemi te mohojme veten e te fitojme mira¨ timin e Jehovait dhe bekimet qe na ofron. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Moisiu udhetoi neper nje shkretetire te frik¨ ¨ ¨ ¨ shme ne drejtim te Tokes se Premtuar. Ne po ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ udhetojme drejt botes se re te premtuar, ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete sistem qe po vdes. Ajo qe kaluan keta ¨ ¨ njerez, sukseset e deshtimet e tyre, si edhe pi¨ ¨ ¨ kat e forta e te dobeta, ia vlen vertet t’i ma¨ rrim ne shqyrtim.—Rom. 15:4; 1 Kor. 10:11. ¨ ¨ Ata ia dolen mbane—Si? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 13 Cfare i ndihmoi keta sherbetore te Jeho¸
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 12. Pse kane rendesi per ne shembujt qe citoi Pavli? ¨ ¨ 13. Cfare sfidash hasi Noeja? Cfare e ndihmoi t’i ka¸ ¸ ¨ percente?
18
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ vait te qendronin dhe t’ia dilnin mbane ne ¨ ¨ ¨ ¨ gare? Vini re cfare shkroi Pavli per Noene. ¸ ¨ ¨ (Lexo Hebrenjve 11:7.) ‘Ujerat e permbytjes ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne toke qe do te shkaterronin cdo mish’ ¸ ¨ ¨ ishin dicka qe Noeja ‘ende nuk i kishte pare’. ¸ ¨ ¨ (Zan. 6:17) Permbytja ishte dicka qe s’kishte ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ndodhur kurre me pare. Megjithate, Noeja ¨ ¨ nuk e hodhi poshte si dicka pa shume gjasa ¸ ¨ ose madje te pamundur. Pse? Sepse kishte ¨ ¨ ¨ besim se cfaredo qe te thoshte Jehovai, do ta ¸ ¨ ¨ ¨ bente. Noeja nuk mendonte se ajo qe iu ker¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kua te bente, ishte teper e veshtire. Perku¨ ¨ ndrazi, «ai beri pikerisht ashtu». (Zan. 6:22) ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Kur mendojme per gjithcka qe duhej te ben¸ ¨ ¨ ¨ ¨ te Noeja—te ndertonte arken, te mblidhte ¨ ¨ ¨ kafshet, ta mbushte arken me ushqim per ¨ ¨ ¨ ¨ kafshet dhe njerezit, te predikonte nje me¨ sazh paralajmerimi dhe ta mbante familjen ¨ ¨ ¨ ¨ te forte frymesisht—kuptojme se nuk ishte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gje e vogel te bente «pikerisht ashtu». Gjith¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sesi, fale besimit dhe qendrueshmerise se ¨ ¨ ¨ Noese, ai dhe familja e tij paten jete dhe bekime. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 14 Ne listen e ‘rese se deshmitareve qe na ¨ rrethon’, Pavli renditi me tej Abrahamin dhe ¨ ¨ ¨ Saren. Ata u shperngulen nga jeta normale ¨ ¨ ¨ qe benin ne Ur, dhe e ardhmja e tyre dukej e pasigurt. Treguan se ishin shembuj besimi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe bindjeje te patundur ne kohe te veshtira. ¨ ¨ ¨ ¨ Per shkak te gjithe sakrificave qe Abrahami ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishte i gatshem te bente per adhurimin e ver¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tete, me te drejte u quajt «ati i te gjithe atyre ¨ ¨ ¨ qe kane besim». (Rom. 4:11) Pavli permendi ¨ ¨ vetem pikat kryesore, meqe lexuesit i njih¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin mire hollesite e jetes se Abrahamit. Sido¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qofte, mesimi qe theksoi Pavli eshte i fuqi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shem: «Te gjithe keta [perfshire Abrahami ¨ dhe familja e tij] vdiqen me besim, megji¨ ¨ ¨ these nuk e moren permbushjen e premti¨ ¨ meve, por i pane ato nga larg e i mirepri¨ ¨ ¨ ¨ ten dhe shpallen boterisht se ishin te huaj
¨ ¨ 14. Cfare sprovash hasen Abrahami dhe Sara? Cilat ¸ ¨ ¨ mesime na dhane?

¨ ¨ ¨ ¨ Abrahami dhe Sara ishin te gatshem te linin pas rehatite e Urit

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe banore te perkohshem ne vend.» (Hebr. ¨ ¨ ¨ ¨ 11:13) Eshte e qarte se besimi te Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ dhe marredhenia personale qe kishin me te, ¨ ¨ ¨ ¨ i ndihmuan te vraponin ne gare me qe¨ ndrueshmeri. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 15 Moisiu eshte nje sherbetor tjeter she¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbullor i Jehovait qe ben pjese ne ‘rene e de¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shmitareve’. Ai la pas nje jete te begate e plot ¨ privilegje, ‘duke zgjedhur te keqtrajtohej me ¨ ¨ ¨ ¨ popullin e Perendise’. Cfare e nxiti te ve¸ ¨ ¨ pronte keshtu? Pavli u pergjigj: «[Ai] e mban¨ ¨ ¨ ¨ te shikimin te ngulur ne dhenien e shperbli¨ ¨ ¨ ¨ mit. . . . Qendroi i palekundur si te shihte Ate ¨ ¨ ¨ ¨ qe eshte i padukshem.» (Lexo Hebrenjve 11: ¨ 24-27.) Moisiu nuk u shperqendrua nga ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘kenaqesia e perkohshme e mekatit’. Pere¨ ¨ ndia dhe premtimet e Tij ishin kaq reale per ¨ ¨ ¨ ¨ te, saqe tregoi guxim dhe qendrueshmeri ¨ ¨ ¨ te jashtezakonshme. U perpoq pa u lodhur
¨ ¨ 15. Cfare e nxiti Moisiun te jetonte ashtu sic¸ jetoi? ¸

¨ ¨ ¨ t’u printe izraeliteve nga Egjipti ne Token e Premtuar. ¨ 16 Ashtu si Abrahami, Moisiu nuk e perje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ toi plotesimin e premtimit te Perendise gjate ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jetes se tij. Ndersa ishte gati te hynte ne Token ¨ ¨ ¨ e Premtuar bashke me izraelitet, Perendia i ¨ tha Moisiut: «Do ta shohesh vendin nga larg, ¨ ¨ ¨ ¨ por atje, ne vendin qe une po u jap bijve te Iz¨ ¨ raelit, ti nuk do te hysh.» Kjo ndodhi ngaqe ¨ ¨ ¨ me pare ai dhe Aaroni, te acaruar nga rebeli¨ ¨ mi i popullit, ‘nuk vepruan me Perendine sic¸ ¨ ¨ ¨ e kishin per detyre mes bijve te Izraelit, kur ¨ ¨ ¨ ¨ ishin prane ujerave te Meribes’. (Ligj. 32: ¨ ¨ 51, 52) A e leshoi zemra Moisiun ose a u de¨ ¨ shperua? Jo. Ai e bekoi popullin dhe perfu¨ ¨ ndoi me keto fjale: «Lum ti, o Izrael! Kush ¨ ¨ ¨ ¨ eshte si ti, popull i shpetuar nga Jehovai, qe ¨ ¨ ¨ eshte mburoja e ndihmes sate dhe shpata jote e famshme?»—Ligj. 33:29.
¨ ¨ ¨ 16. Pse Moisiu nuk u deshperua kur s’u lejua te ¨ ¨ hynte ne Token e Premtuar?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

19

¨ ¨ Mesime per ne ¨ ¨ Nga shqyrtimi i jetes se disa prej indivi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ deve qe benin pjese ne ‘rene e deshmitareve ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe na rrethon’, eshte e qarte se per te vrapuar ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne gare deri ne fund, duhet te kemi besim te ¨ patundur te Perendia dhe te premtimet e tij. ¨ ¨ ¨ (Hebr. 11:6) Besimi nuk mund te jete ne cep ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te jetes sone: duhet te jete ne qender te saj. ¨ ¨ ¨ ¨ Ndryshe nga njerezit pa besim, sherbetoret e ¨ ¨ ¨ Jehovait mund te shohin pertej se tashmes. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne jemi ne gjendje te shohim «Ate qe eshte i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ padukshem» dhe keshtu te vrapojme ne gare ¨ ¨ me qendrueshmeri.—2 Kor. 5:7.
17

¨ ¨ ¨ ¨ Gara e krishtere nuk eshte e lehte. Me¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjithate, eshte e mundur ta mbarojme garen ¨ ¨ me sukses. Ne artikullin vijues do te shqyrtoj¨ ¨ ¨ ¨ me se c’ndihme tjeter kemi ne dispozicion. ¸
18

¨ ¨ ¨ ¨ 17, 18. (a) C’mund te mesojme nga ‘reja e deshmi¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tareve’ per sa i perket gares per jeten? (b) Cfare do te ¸ ¨ ¨ shqyrtojme ne artikullin vijues?

¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Pse Pavli foli gjere e gjate per deshmi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ taret besnike te lashtesise? ¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Si marrim zemer te vrapojme me qe¨ ¨ ¨ ndrueshmeri duke perfytyruar ‘rene ¨ ¨ ¨ e deshmitareve qe na rrethon’? ¨ ¨ ˙ Cfare keni mesuar duke shqyrtuar ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ shembujt e deshmitareve te tille bes¨ nike, si Noeja, Abrahami, Sara dhe Moisiu?

¨ A mund te shpjegoni?

¨ VRAPONI QE TA FITONI CMIMIN ¸
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Vraponi ne menyre te tille qe ta fitoni.»—1 KOR. 9:24.

N

¨ ¨ E LETREN drejtuar Hebrenjve, apostulli ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pavel perdori nje ilustrim te fuqishem ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per t’u dhene zemer te bashkekrishtereve. Ai ¨ ¨ ¨ ¨ u kujtoi se nuk ishin vetem ne garen per je¨ ¨ ¨ ten. I rrethonte ‘nje re e madhe deshmita¨ ¨ ¨ ¨ resh’, te cilet e kishin perfunduar me sukses ¨ ¨ ¨ garen. Duke pasur te qarta ne mendje veprat ¨ ¨ ¨ besnike dhe perpjekjet energjike te ketyre ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vrapuesve te lashtesise, te krishteret hebrenj ¨ ¨ ¨ ¨ do te nxiteshin qe te vazhdonin perpara me ¨ ¨ ¨ vendosmeri dhe te mos hiqnin dore nga gara e tyre. ¨ ¨ ¨ 2 Ne artikullin e meparshem shqyrtuam ¨ ¨ ¨ ¨ jeten e disa prej individeve qe ishin pjese e

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1, 2. (a) Cfare perdori Pavli per t’u dhene zemer te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ krishtereve hebrenj? (b) Cfare keshillohen te bejne ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sherbetoret e Perendise?
20
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘rese se deshmitareve’. Te gjithe treguan ate ¨ ¨ ¨ ¨ besim te patundur qe i ndihmoi te qendro¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin besnike ndaj Perendise, njesoj sikur te ¨ ishin duke vazhduar me vendosmeri vrapi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ min ne nje gare per ta cuar deri ne fund. ¸ ¨ ¨ ¨ Mund te nxjerrim nje mesim nga suksesi i ¨ tyre. Sic¸ u theksua ne artikull, Pavli u dha ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete keshille bashkesherbetoreve te tij, per¨ ¨ fshire edhe neve: «Le te flakim edhe ne cdo ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ peshe dhe mekatin ne te cilin ngecim lehte¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sisht, e te vrapojme me qendrueshmeri ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ garen qe na eshte vene perpara.»—Hebr. 12:1. ¨ ¨ 3 Ne lidhje me vrapimin, nje nga ngjarjet ¨ ¨ ¨ ¨ atletike me popullore te asaj kohe, ne nje li¨ ¨ ¨ ¨ ber thuhet se «greket sterviteshin dhe benin
¨ ¨ 3. C’keshille theksoi Pavli kur iu referua vrapuesve ¸ ¨ ¨ ne lojerat greke?

¨ gara te zhveshur».1 (Backgrounds of Early ¨ ¨ Christianity) Ne keto raste, vrapuesit hiq¨ ¨ ¨ ¨ nin cdo peshe ose barre te panevojshme qe ¸ ¨ mund t’ua ngadalesonte vrapimin. Sigurisht, ¨ kjo ishte mungese modestie dhe sjellje e pa¨ hijshme nga ana e tyre, megjithate ata vrapo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin ne ate menyre me synimin e vetem qe te ¨ ¨ fitonin cmimin. Pavli po theksonte se, qe te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fitojne cmimin ne garen per jeten, eshte thel¸ ¨ ¨ ¨ ¨ besore qe vrapuesit te heqin cfaredolloj pe¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ngese. Kjo ishte nje keshille e shendoshe per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te krishteret e atehershem dhe eshte e tille ¨ edhe per ne sot. Cilat pesha ose barra mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te na pengojne te fitojme cmimin ne garen ¸ ¨ ¨ per jeten?

¨ ¨ ‘Te flakim cdo peshe’ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ 4 Pavli keshilloi qe ‘te flakim cdo peshe’. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ Kjo perfshin gjithcka qe mund te na pengoje ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i kushtojme vemendje te plote dhe perpje¨ ¨ kje maksimale gares ku po vrapojme. Cilat ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te jene keto pesha? Kur mendojme per ¨ ¨ ¨ ¨ Noene—nje prej shembujve qe permendi Pa¨ ¨ ¨ vli—kujtojme ate qe tha Jezui: «Ashtu si ndo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhi ne ditet e Noese, keshtu do te jete edhe ne ¨ ¨ ditet e Birit te njeriut.» (Luka 17:26) Jezui nuk ¨ ¨ ¨ po fliste kryesisht per shkaterrimin e papare ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe do te ndodhe, por po i referohej menyres ¨ ¨ ¨ ¨ se jeteses se njerezve. (Lexo Mateun 24: ¨ ¨ ¨ 37-39.) Shumica e njerezve ne kohen e No¨ ¨ ¨ ¨ ese nuk treguan interes per Perendine, e jo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me te perpiqeshin t’i pelqenin Atij. Cfare i ¸ ¨ ¨ ¨ kishte shperqendruar? Asgje e jashtezakon¨ ¨ ¨ shme. Ngrenia, pirja dhe martesa—gjera qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane normale ne jete. Problemi i vertete ishte ¨ se, sic¸ tha Jezui, ata «nuk kushtuan vemendje».
¨ ¨ ¨ ¨ 1 Kjo ishte fyese per judenjte e koheve te lashta. Sipas ¨ librit apokrif 2 Makabenjve (2 Mak. 4:7-17), linden mjaft ¨ ¨ ¨ ¨ polemika kur, ne perpjekje per t’i helenizuar judenjte, ¨ ¨ ¨ kryeprifti apostat Jasoni propozoi te ndertonte nje pale¨ ¨ ster ne Jerusalem.

Ashtu si Noeja e familja e tij, edhe ne kemi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shume per te bere cdo dite. Duhet te siguroj¸ ¨ ¨ ¨ ¨ me jetesen dhe te kujdesemi per veten e famil¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jen. Kjo mund te na marre nje pjese te madhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te kohes, te energjise dhe te te ardhurave. Sido¨ ¨ ¨ ¨ mos ne kohe te veshtira nga ana ekonomike, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte e lehte te te zere ankthi per gjerat e ne¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vojshme te jetes. Si te krishtere te kushtuar, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kemi edhe pergjegjesi te rendesishme teokrati¨ ¨ ¨ ke: dalim ne sherbim, pergatitemi e ndjekim ¨ ¨ ¨ ¨ mbledhjet e krishtere dhe qendrojme te forte ¨ ¨ ¨ frymesisht me ane te studimit personal e ¨ ¨ adhurimit familjar. Pavaresisht nga te gjitha ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjerat qe duhej te bente ne sherbim te Perendi¨ ¨ ¨ se, Noeja «beri pikerisht ashtu». (Zan. 6:22) ¨ ¨ ¨ ¨ Natyrisht, nese duam te vrapojme deri ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fund te gares se krishtere, eshte jetesore te ¨ ¨ ¨ mbajme sa me pak pesha dhe te mos marrim ¨ ¨ ¨ ndonje barre te panevojshme. ¨ ¨ ¨ 6 Ku e kishte fjalen Pavli kur tha qe te heqim ¨ ¨ «cdo peshe»? Sigurisht, ne nuk mund te cliro¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ hemi plotesisht nga cdo pergjegjesi qe kemi. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne kete aspekt, te sjellim nder mend fjalet e Je¨ ¨ zuit: «Mos jini kurre ne ankth e mos thoni: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘C’do te hame?’ ose ‘C’do te pime?’ ose ‘Cfare ¸ ¸ ¸
5

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4. Per cfare shqetesoheshin njerezit ne ditet e No¸ ¨ ese?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5. C’mund te na ndihmoje qe ta perfundojme me ¸ ¨ sukses garen? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6, 7. Cilen keshille te Jezuit duhet te mbajme nder mend?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

21

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ do te veshim?’ Sepse te gjitha keto i kerkojne me etje kombet, por Ati juaj qiellor e di se ju ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keni nevoje per te gjitha keto gjera.» (Mat. 6: ¨ ¨ ¨ ¨ 31, 32) Fjalet e Jezuit nenkuptojne se edhe te ¨ ashtuquajturat gjera normale, si ushqimi dhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ veshja, mund te behen nje barre ose pengese ¨ ¨ po te mos mbahen ne vendin e duhur. ¨ ¨ ¨ 7 Te perqendrohemi te fjalet e Jezuit: «Ati ¨ ¨ ¨ juaj qiellor e di se ju keni nevoje per te gjitha ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keto gjera.» Kjo do te thote se Ati yne qiellor, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Jehovai, do te beje pjesen e tij qe te kujdeset ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per nevojat tona. Te themi te drejten, ‘te gji¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tha keto gjera per te cilat kemi nevoje’ mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te jene ndryshe nga ato qe na pelqejne ose ¨ ¨ duam. Gjithsesi, Jezui tha te mos jemi ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ankth per gjerat qe «i kerkojne me etje ko¨ ¨ ¨ ¨ mbet». Pse? Me vone, ai i keshilloi degjuesit: ¨ ¨ ¨ ¨ «Kushtojini vemendje vetes, qe te mos ju re¨ ¨ ¨ ¨ ndohen zemrat nga te ngrenet e tepert, nga ¨ ¨ ¨ pirja e tepert dhe nga ankthet e jetes, qe ajo ¨ ¨ ¨ ¨ dite te mos bjere befas mbi ju si nje lak.» —Luka 21:34, 35. 8 Vija e finishit ndodhet para nesh. Sa keq ¨ ¨ ¨ ¨ do te ishte po te lejonim te rendoheshim nga ¨ ¨ ¨ pesha te panevojshme, te cilat mund te na ¨ ¨ ¨ ¨ pengonin nderkohe qe jemi kaq afer fundit! ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ja pse keshilla e apostullit Pavel eshte vertet e ¨ ¨ ¨ mencur: «Perkushtimi hyjnor bashke me ke¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ naqjen me ate qe kemi, eshte nje mjet per fi¨ ¨ ¨ tim te madh.» (1 Tim. 6:6) Nese u kushtojme ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vemendje fjaleve te Pavlit, do te kemi shume ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me teper mundesi te fitojme cmimin. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘Mekati ne te cilin ngecim lehtesisht’ ¨ ¨ ¨ 9 Pervecse te flakim «cdo peshe», Pavli tha ¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ te flakim edhe «mekatin ne te cilin ngecim ¨ ¨ ¨ lehtesisht». Cili mund te jete ai? Fjala greke e ¨ ¨ ¨ ¨ perkthyer «ngecim lehtesisht» del vetem nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ here ne Bibel, ne kete varg. Studiuesi Albert ¨ ¨ Barnz tha: «Ashtu si nje vrapues do te trego¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 8. Pse vecanerisht tani eshte koha qe ‘te flakim cdo ¸ ¸ ¨ peshe’? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9, 10. (a) Per cfare ben fjale shprehja ‘mekati ne te ¸ ¨ ¨ cilin ngecim lehtesisht’? (b) Si mund te ngecim?
22
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ hej i kujdesshem qe te mos vishte dicka qe ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ mund t’i mbeshtillej te kembet gjate vrapi¨ ¨ ¨ mit dhe ta pengonte, po keshtu duhet te jete ¨ ¨ ¨ edhe i krishteri, i cili duhet te heqe patjeter ¨ ¨ ¨ gjithcka qe i ngjan kesaj veshjeje.» Nje i kri¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtere nuk duhet te lejoje asgje qe ta pengoje, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ domethene t’ia dobesoje besimin a madje te ¨ shkaktoje humbjen e tij. Si mund ta humba¨ ¨ ¨ se besimin nje i krishtere? ¨ ¨ 10 Nje i krishtere nuk e humbet besimin ¨ ¨ ¨ brenda nje nate. Kjo mund te ndodhe gradu¨ ¨ ¨ ¨ alisht, madje pa e kuptuar. Me pare, ne letren ¨ ¨ ¨ ¨ e tij Pavli paralajmeroi per rrezikun qe ‘te na ¨ ¨ ¨ marre rryma’ dhe ‘te zhvillohet te ne nje ze¨ ¨ ¨ mer e lige, qe i mungon besimi’. (Hebr. 2:1; ¨ ¨ ¨ ¨ 3:12) Kur nje vrapuesi i ngaterrohen kembet te ¨ ¨ ¨ veshja, eshte pothuajse e pashmangshme qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ do te rrezohet. Mundesia qe te pengohet eshte ¨ ¨ ¨ vecanerisht e madhe nese vrapuesi shperfill ¸ ¨ ¨ ¨ rrezikun duke veshur nje veshje te papershtat¨ ¨ ¨ ¨ shme per vrapimin. Cfare mund ta shtyje te ¸ ¨ ¨ shperfille rrezikun? Ndoshta shkujdesja, si¨ ¨ guria e tepruar ose ndonje shperqendrim. ¨ ¨ ¨ C’mesim mund te nxjerrim nga keshilla e ¸ Pavlit? ¨ 11 Duhet te kemi parasysh se humbja e besi¨ ¨ ¨ ¨ mit eshte rezultati perfundimtar i asaj qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te bejme me kalimin e kohes. Ne lidhje ¨ ¨ ¨ ¨ me «mekatin ne te cilin ngecim lehtesisht», ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje studiues tjeter thote se ky eshte «mekati qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ka epersine me te madhe kunder nesh, per ¨ ¨ shkak te rrethanave ku ndodhemi, natyres ¨ ¨ ¨ ¨ sone ose shoqerive tona». Ideja eshte se mje¨ ¨ ¨ ¨ disi, dobesite personale dhe shoqerite tona ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te ushtrojne nje ndikim te fuqishem te ¨ ¨ ¨ ne. Mund te na e dobesojne besimin a madje ¨ ¨ te shkaktojne humbjen e tij.—Mat. 13:3-9. ¨ 12 Skllavi i besueshem dhe i matur shpesh ¨ ¨ ¨ ¨ na ka paralajmeruar qe te tregojme kujdes ¨ ¨ ¨ ¨ ndaj gjerave qe shohim e degjojme, sepse
¨ ¨ ¨ 11. Cfare mund te na e shkaktoje humbjen e besi¸ mit? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 12. Cileve perkujtues duhet t’u veme veshin qe te mos humbim besimin?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Cfare eshte ‘mekati ne te cilin ngecim lehtesisht’ dhe si mund te ngecim? ¸

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keto gjera ndikojne ne ate qe mendojme dhe ¨ ¨ ¨ deshirojme. Gjithashtu, na ka paralajmeruar ¨ ¨ ¨ per rrezikun e ngecjes duke u dhene pas para¨ ¨ ¨ se dhe zoterimeve materiale. Mund te dalim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nga udha e se vertetes per shkak te vezullimit ¨ ¨ ¨ ¨ dhe magjepsjes se botes se zbavitjes ose per ¨ ¨ ¨ ¨ shkak te pajisjeve te reja elektronike qe s’kane ¨ ¨ ¨ ¨ te sosur. Do te ishte nje gabim i madh te ¨ ¨ ¨ ¨ mendonim se kjo keshille eshte tejet kufi¨ ¨ ¨ ¨ zuese ose vlen vetem per te tjeret, kurse ne ¨ ¨ vete jemi disi te imunizuar nga rreziqet. Pe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ngesat qe na ve ne rruge bota e Satanait jane dinake dhe mashtruese. Shkujdesja, siguria ¨ ¨ ¨ e tepruar dhe shperqendrimet i kane cuar ne ¸ ¨ ¨ rrenim disa. Nese na ndodh edhe neve kjo, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rrezikojme te humbim cmimin e jetes se per¸ hershme.—1 Gjon. 2:15-17. ¨ ¨ ¨ 13 Dite pas dite jemi nen ndikimin e njerez¨ ¨ ¨ ¨ ve qe perhapin synimet, vlerat dhe menyren ¨ ¨ ¨ ¨ e te menduarit te botes qe na rrethon. (Lexo ¨ ¨ Efesianeve 2:1, 2.) Megjithate, se sa ndikohe¨ ¨ ¨ ¨ mi varet shume nga ne, domethene nga me¨ ¨ 13. Si mund te mbrohemi nga ndikimet e demshme?

¨ ¨ nyra si reagojme ndaj ketyre ndikimeve. ‘Ajri’ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te cilin foli Pavli eshte vdekjeprures. Du¨ ¨ ¨ het te ruhemi vazhdimisht qe te mos mby¨ ¨ temi ose asfiksohemi, dhe keshtu te mos ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e mbarojme garen. C’ndihme kemi per te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qendruar ne gare? Jezui eshte shembulli me i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire i dikujt qe vrapoi ne gare deri ne fund ¨ ¨ dhe ne mund ta imitojme ate. (Hebr. 12:2) Gjithashtu, kemi shembullin e Pavlit, pasi ai ¨ ¨ ¨ e konsideroi veten nje vrapues ne garen e kri¨ ¨ ¨ ¨ shtere dhe i nxiti bashkebesimtaret qe ta imitonin.—1 Kor. 11:1; Filip. 3:14.

Si mund «ta fitoni» cmimin? ¸ ¨ Si e konsideronte Pavli pjesemarrjen e tij ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne gare? Kur u foli per here te fundit pleqve ¨ ¨ ¨ te Efesit, ai tha: «Nuk e quaj te shtrenjte ¨ ¨ shpirtin tim, por dua vec¸ te perfundoj vrapi¨ ¨ ¨ min dhe sherbimin qe mora nga Zoteria ¨ ¨ Jezu.» (Vep. 20:24) Pavli ishte i gatshem te ¨ ¨ ¨ sakrifikonte gjithcka, perfshire edhe jeten, ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe te perfundonte garen. Per te, te gjitha
14

¨ ¨ 14. Si e konsideronte Pavli pjesemarrjen e tij ne ¨ gare?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

23

¨ ¨ perpjekjet dhe puna e palodhur ne lidhje me ¨ ¨ ¨ ¨ lajmin e mire, nuk do te vlenin asgje nese ¨ nuk do ta perfundonte vrapimin. Gjithsesi, ¨ ¨ nuk kishte siguri te tepert te vetja, duke me¨ ¨ nduar se do ta fitonte patjeter garen. (Lexo ¨ ¨ ¨ Filipianeve 3:12, 13.) Vetem nga fundi i jetes ¨ ¨ ¨ ¨ tha me njefare sigurie: «Luften e shkelqyer e ¨ ¨ bera, vrapimin e perfundova, besimin e ruajta.»—2 Tim. 4:7. ¨ ¨ ¨ 15 Pervec kesaj, Pavli deshironte me zjarr ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i shihte te bashkekrishteret te perfundonin ¨ ¨ ¨ ¨ vrapimin dhe te mos hiqnin dore pergjate ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rruges. Per shembull, te krishteret ne Filipi i ¨ ¨ ¨ ¨ nxiti te perpiqeshin fort per shpetimin e ¨ ¨ tyre. Ata kishin nevoje te mbaheshin «fort ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pas fjales se jetes». Ai vazhdoi: «Qe une te ¨ ¨ ¨ kem shkak per ngazellim diten e Krishtit, se ¨ ¨ nuk vrapova me kot e nuk u mundova me ¨ ¨ ¨ ¨ kot.» (Filip. 2:16) Ne menyre te ngjashme, ¨ ¨ ¨ Pavli i nxiti te krishteret ne Korint: «Vraponi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne menyre te tille qe ta fitoni [cmimin].» ¸ —1 Kor. 9:24. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Ne nje gare te gjate, sic eshte maratona, ¸ ¨ ¨ vija e finishit nuk duket menjehere. Sidoqo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fte, gjate gjithe gares, vrapuesi perqendrohet ¨ ¨ te finishi. Kur e di se arritja e synimit eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ afer, ai perqendrohet gjithnje e me shume. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Njesoj duhet te jete edhe ne garen tone. Sy¨ ¨ ¨ nimi ose cmimi duhet te jete real per ne. Kjo ¸ ¨ ¨ ¨ do te na ndihmoje ta fitojme. ¨ ¨ ¨ ¨ 17 «Besimi eshte pritja e sigurt e gjerave te ¨ shpresuara, deshmia e dukshme e realiteteve ¨ ¨ ndonese te papara»,—shkroi Pavli. (Hebr. ¨ ¨ ¨ 11:1) Abrahami dhe Sara ishin te gatshem te ¨ ¨ ¨ ¨ linin pas nje jete te rehatshme e te jetonin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ si «te huaj dhe banore te perkohshem ne ¨ ¨ ¨ vend». Cfare i ndihmoi? «Pane [permbush¸ ¨ ¨ ¨ jen e premtimeve te Perendise] nga larg.»
¨ ¨ 15. C’inkurajim u dha Pavli vrapuesve te tjere? ¸ ¨ ¨ ¨ 16. Pse duhet ta kemi te qarte ne mendje synimin ose cmimin? ¸ ¨ ¨ 17. Si na ndihmon besimi te perqendrohemi te cmimi? ¸
24
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Moisiu refuzoi «kenaqesine e perkohshme te ¨ mekatit» dhe «thesaret e Egjiptit». Nga e gjeti ¨ ¨ ¨ ¨ besimin dhe forcen qe te vepronte keshtu? ¨ ¨ ¨ «E mbante shikimin te ngulur ne dhenien e ¨ shperblimit.» (Hebr. 11:8-13, 24-26) Kupto¨ ¨ het pse Pavli i parapriu pershkrimit te secilit ¨ ¨ ¨ ¨ prej ketyre njerezve me shprehjen «me ane te ¨ ¨ besimit». Besimi i ndihmoi te shihnin pertej ¨ ¨ ¨ ¨ sprovave e veshtiresive qe kishin dhe te shih¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin ate qe po bente Perendia per ta e qe do te ¨ bente ende. ¨ ¨ 18 Duke medituar per burrat e grate me be¨ ¨ ¨ sim qe permenden te kapitulli i 11-te i Hebrenjve dhe duke imituar shembullin e tyre, ¨ ¨ ¨ mund te kultivojme besimin dhe te fla¨ ¨ ¨ ¨ kim «mekatin ne te cilin ngecim lehtesisht». ¨ (Hebr. 12:1) Gjithashtu, mund «te intereso¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hemi per njeri-tjetrin, qe te nxitemi per ¨ ¨ dashuri dhe vepra te shkelqyera» duke u ¨ ¨ ¨ mbledhur se bashku me ata njerez qe po kul¨ ¨ ¨ ¨ tivojne nje besim te tille.—Hebr. 10:24. ¨ ¨ ¨ 19 Jemi afer fundit te gares dhe thuajse e ¨ ¨ ¨ shohim vijen e finishit. Me ane te besimit ¨ dhe me ndihmen e Jehovait, edhe ne mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘te flakim cdo peshe dhe mekatin ne te cilin ¸ ¨ ¨ ¨ ngecim lehtesisht’. Po, ne mund te vrapojme ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne menyre te tille qe ta fitojme cmimin, pra ¸ ¨ ¨ bekimet qe ka premtuar Perendia dhe Ati ¨ yne, Jehovai.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 18. Cilet hapa mund te marrim qe te flakim «meka¨ ¨ ¨ tin ne te cilin ngecim lehtesisht»? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 19. Pse sot eshte e rendesishme te vazhdojme vrapi¨ ¨ min ne gare?

¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare do te thote te flakim «cdo ¸ ¸ ¨ peshe»? ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare mund te shkaktoje humbjen ¸ ¨ ¨ ¨ e besimit te nje te krishteri? ¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Pse duhet te vazhdojme te perqendrohemi te cmimi? ¸

A ju kujtohet?

¨ A TE NJEH JEHOVAI?
¨ ¨ «Jehovai i njeh ata qe i perkasin.»—2 TIM. 2:19.

N

¨ ¨ ¨ JE dite, nje farise iu afrua Jezuit dhe e ¨ ¨ ¨ ¨ pyeti: «Cili eshte urdherimi me i madh ¨ i Ligjit?» Jezui iu pergjigj: «Duaje Jehovain, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendine tend, me gjithe zemren tende, ¨ ¨ ¨ me gjithe shpirtin tend dhe me gjithe me¨ ndjen tende.» (Mat. 22:35-37) Jezui e donte ¨ ¨ ¨ shume Atin e tij qiellor dhe jetoi vertet ne ¨ ¨ ¨ perputhje me keto fjale. Gjithashtu, mera¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kosej per qendrimin qe kishte ne syte e Jeho¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vait dhe kete e tregoi duke bere nje jete me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ besnikeri. Per kete arsye, pak para se te vdi¨ ¨ ste, mundi te thoshte se Perendia e njihte si ¨ ¨ ¨ ¨ nje person qe iu bind me besnikeri urdheri¨ ¨ ¨ ¨ meve te tij. Keshtu Jezui qendroi ne dashuri¨ ¨ ¨ ne e Perendise.—Gjoni 15:10. ¨ ¨ ¨ ¨ 2 Shume njerez sot thone se e duan Pere¨ ¨ ¨ ndine. Pa dyshim, edhe ne e themi kete. Por, ¨ duhen shqyrtuar disa aspekte serioze: «A me ¨ ¨ njeh Perendia? Si me sheh Jehovai? A me¨ ndon se i perkas atij?» (2 Tim. 2:19) C’privi¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ legj i shkelqyer eshte qe kemi mundesi te ge¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zojme nje marredhenie te tille te ngushte me Sovranin e universit! ¨ ¨ ¨ ¨ 3 Prapeseprape, disa qe e duan shume Je¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hovain, e kane te veshtire te besojne se ai i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njeh ne menyre te favorshme. Disa kane ¨ ¨ ndjenja pavlefshmerie, prandaj dyshojne se ¨ ¨ ¨ dikush mund t’i perkase Jehovait. Por, sa te ¨ ¨ ¨ lumtur jemi qe Perendia mund te na sho¨ ¨ he ndryshe! (1 Sam. 16:7) Apostulli Pavel u ¨ ¨ ¨ ¨ tha te bashkekrishtereve: «Nese dikush do ¨ ¨ ¨ ¨ Perendine, Perendia e njeh ate.» (1 Kor. 8:3)
¨ ¨ 1, 2. (a) Per cfare merakosej Jezui? (b) Cilat pyetje ¸ ¨ ¨ duhet te shqyrtojme? ¨ ¨ 3. Pse disa dyshojne se mund t’i perkasin Jehovait? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Cfare do t’i ndihmoje te hedhin poshte kete me¸ ndim?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Dashuria jote per Perendine eshte nje kusht ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ i rendesishem qe ai te te njohe. Mendo pak: ¨ ¨ ¨ ¨ pse po e lexon kete reviste? Pse po perpi¨ ¨ ¨ qesh t’i sherbesh Jehovait me gjithe zemren, ¨ ¨ ¨ shpirtin, mendjen dhe forcen tende? Nese i ¨ ¨ ¨ ¨ je kushtuar Perendise dhe je i pagezuar, c’te ¸ ¨ ¨ shtyu t’i besh keta hapa? Bibla shpjegon se ¨ ¨ Jehovai, i cili heton zemrat, terheq ata qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane te deshirueshem per te. (Lexo Hageun ¨ ¨ 2:7; Gjonin 6:44.) Pra, mund te nxjerresh ¨ ¨ ¨ perfundimin se po i sherben Jehovait ngaqe ¨ ¨ ¨ ¨ ai te terhoqi. Ai kurre nuk do t’i braktise ata ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe ka terhequr, nese qendrojne besnike. Pe¨ ¨ ¨ rendia i konsideron shume te cmuar dhe i ¸ do tej mase.—Psal. 94:14. ¨ ¨ ¨ 4 Tani qe Jehovai na ka terhequr, duhet te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ merakosemi qe te qendrojme ne dashurine ¨ e tij. (Lexo Juden 20, 21.) Kujto se Bibla tre¨ ¨ ¨ ¨ gon qe mund te na marre rryma ose te largo¨ ¨ hemi nga Perendia. (Hebr. 2:1; 3:12, 13) Per ¨ ¨ ¨ shembull, pikerisht para se te thoshte fjalet ¨ qe gjenden te 2 Timoteut 2:19, apostulli Pa¨ ¨ vel permendi Himeneun dhe Filetin. Ata me ¨ ¨ sa duket i perkitnin dikur Jehovait, por me ¨ ¨ vone devijuan nga e verteta. (2 Tim. 2:16-18) ¨ ¨ Kujto edhe se ne kongregacionet e Galatise, ¨ ¨ ¨ disa qe Perendia i kishte njohur, nuk qe¨ ¨ ¨ ¨ ndruan ne driten frymore qe gezonin dikur. ¨ ¨ ¨ (Gal. 4:9) Kurre te mos e marrim si dicka te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ zakonshme qendrimin tone te cmuar ne ¸ ¨ ¨ ¨ syte e Perendise! ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5 Disa cilesi Jehovai i vlereson ne menyre ¨ ¨ te vecante. (Psal. 15:1-5; 1 Pjet. 3:4) Disa ¸
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4. Pse duhet te vazhdojme te reflektojme rreth me¨ ¨ nyres se si na njeh Perendia? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5. (a) Cilat jane disa cilesi qe Perendia i vlereson? ¨ ¨ ¨ (b) Cilet shembuj do te shqyrtojme?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

25

A kemi besim si Abrahami se Jehovai ¨ ¨ ¨ do t’i permbushe plotesisht premtimet?

¨ ¨ ¨ individe qe Perendia i njihte, dalloheshin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per besimin dhe perulesine e tyre. Le te ¨ ¨ ¨ shqyrtojme shembujt e dy burrave per te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pare se si keto cilesi i bene te pelqyeshem per ¨ ¨ Jehovain. Po ashtu, do te shqyrtojme rastin ¨ ¨ ¨ e nje burri qe mendonte se Perendia e njih¨ te, por qe veproi me krenari dhe pastaj zbu¨ loi se Jehovai e kishte hedhur poshte. Mund ¨ ¨ ¨ ¨ te nxjerrim mesime te vlefshme nga keta shembuj. ¨ ¨ Ati i atyre qe kane besim ¨ ¨ 6 Abrahami ishte nje njeri qe «tregoi be¨ ¨ ¨ sim te Jehovai». Ne fakt, eshte quajtur «ati i ¨ ¨ ¨ ¨ te gjithe atyre qe kane besim». (Zan. 15:6; ¨ Rom. 4:11) Me besim, Abrahami la shtepi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne, miqte dhe jeten e tij te rehatshme, qe te ¨ ¨ ¨ ¨ shkonte ne nje vend te larget. (Zan. 12:1-4; ¨ ¨ ¨ Hebr. 11:8-10) Edhe shume vite me vone, ¨ besimi i Abrahamit ishte ende i forte. Kjo u ¨ ¨ duk qarte kur «pothuaj e flijoi Isakun» per ¨ t’iu bindur urdhrit te Jehovait. (Hebr. 11: 17-19) Abrahami tregoi besim te premtimet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e Jehovait dhe kjo e beri te vecante ne syte e ¸ ¨ ¨ ¨ Perendise. Jehovai e njihte vertet Abraha¨ min. (Lexo Zanafillen 18:19.) Jehovai nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ishte thjesht ne dijeni te ekzistences se ¨ Abrahamit; e cmonte ate si mik.—Jak. 2: ¸ 22, 23. ¨ 7 Vlen te theksohet se Abrahami nuk e ¨ ¨ ¨ ¨ mori gjate jetes se tij vendin qe i ishte prem¨ ¨ ¨ tuar. Gjithashtu, ai nuk e pa faren e tij te be¨ ¨ ¨ ¨ hej «si kokrrizat e reres ne breg te detit». ¨ ¨ (Zan. 22:17, 18) Ndonese keto premtime ¨ ¨ ¨ ¨ nuk u plotesuan gjate jetes se Abrahamit, ai
6. (a) C’besim tregoi Abrahami te premtimet e Je¸ hovait? (b) Si e njihte Jehovai Abrahamin? ¨ ¨ ¨ 7. Cfare vlen te theksohet lidhur me plotesimin ¸ ¨ e premtimeve te Jehovait? Si ndikoi kjo tek Abrahami?
26
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ vazhdoi te kishte besim te forte te Jehovai. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ E dinte qe, nese Perendia kishte dhene fja¨ ¨ len, ishte pune e kryer. Po, Abrahami jetoi ¨ ¨ ¨ ¨ ne perputhje me kete besim. (Lexo Hebrenjve 11:13.) A na njeh Jehovai si perso¨ ¨ ¨ na me besim te ngjashem me te Abrahamit? ¨ ¨ Te presesh Jehovain ¨ ¨ ¨ eshte shenje besimi ¨ ¨ ¨ 8 Ndoshta kemi deshira qe mezi presim te ¨ ¨ ¨ realizohen. Martesa, femijet dhe shendeti i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire jane te gjitha deshira te natyrshme e te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pershtatshme. Por per shume veta, nje a me ¨ ¨ ¨ ¨ shume nga keto deshira mund te mos reali¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zohen. Nese gjendemi ne kete situate, me¨ ¨ ¨ ¨ nyra si e perballojme mund te jete tregues i ¨ besimit tone.
¨ ¨ ¨ ¨ 8. Cilat deshira te pershtatshme mezi presin te realizohen disa?

¨ ¨ ¨ Sa e pamencur do te ishte po te perpiqe¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shim t’i plotesonim keto deshira ne nje me¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nyre qe bie ne kundershtim me mencurine ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ hyjnore! Kjo do te ishte ne dem te gjendjes ¨ ¨ ¨ sone frymore. Per shembull, disa kane zgje¨ ¨ dhur trajtime mjekesore qe bien ndesh me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keshillat e Jehovait. Te tjere kane filluar nje ¨ ¨ pune qe i mban larg familjes ose i pengon ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te shkojne ne mbledhje. C’te themi per li¸ ¨ ¨ ¨ dhjet romantike me jobesimtare? Nese nje i ¨ ¨ ¨ ¨ krishtere vepron keshtu, a po kerkon vertet ¨ ¨ ¨ qe te njihet nga Jehovai? Si do te ndihej Je¨ hovai sikur Abrahami te mos kishte pritur ¨ ¨ me durim plotesimin e premtimeve qe i ki¨ ¨ ¨ ¨ shte bere Ai? Po sikur Abrahami, ne vend qe ¨ ¨ ¨ ¨ te priste Jehovain, t’i merrte vete gjerat ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dore qe te rehatohej prape e te bente emer? ¨ ¨ (Krahaso Zanafillen 11:4.) A do te vazhdonte ¨ ¨ ¨ ¨ ta njihte ne menyre te favorshme Jehovai? ¨ ¨ ¨ 10 Cilat deshira mezi pret te plotesohen? ¨ ¨ ¨ ¨ A ke besim aq te forte sa te presesh Jehovain, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ i cili premton te plotesoje deshirat e tua te ¨ ¨ pershtatshme? (Psal. 145:16) Sic¸ ishte e ver¨ ¨ tete ne rastin e Abrahamit, disa premtime ¨ ¨ hyjnore mund te mos plotesohen aq shpejt ¨ ¨ sa do te donim. Gjithsesi, Jehovai e vlereson ¨ kur zhvillojme besim si ai i Abrahamit dhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kur veprojme ne perputhje me te. Patjeter ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kjo eshte per te miren tone te perhershme. —Hebr. 11:6.
9

¨ Nje kontrast midis ¨ ¨ ¨ ¨ perulesise dhe krenarise ¨ ¨ ¨ 11 Moisiu dhe Korahu jane ne kontrast te ¨ ¨ ¨ ¨ plote me njeri-tjetrin per sa i perket respektit ¨ ndaj masave organizative dhe vendimeve te ¨ Jehovait. Reagimi i tyre ndikoi te menyra si i
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9, 10. (a) Si jane perpjekur disa te plotesojne de¨ ¨ shirat e tyre? (b) C’mendon per plotesimin e prem¸ ¨ ¨ ¨ timeve te Perendise? ¨ ¨ 11. Cilat privilegje mund te kete pasur Korahu? Me ¨ ¨ ¨ ¨ sa duket, cfare tregonte kjo per qendrimin e tij ne ¸ ¨ ¨ ¨ syte e Perendise?

shihte Jehovai. Korahu ishte levit nga famil¨ ¨ ja e Kehathit dhe gezonte shume privilegje. ¨ ¨ ¨ Nder te tjera, ndoshta ai kishte pare clirimin ¸ ¨ ¨ ¨ e kombit permes Detit te Kuq, kishte mbe¨ ¨ shtetur gjykimin e Jehovait kunder izraelite¨ ¨ ve te pabindur ne malin Sinai dhe kishte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ luajtur nje rol te rendesishem ne transporti¨ ¨ ¨ min e arkes se beselidhjes. (Dal. 32:26-29; ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Num. 3:30, 31) Ka te ngjare te kete qene bes¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nik ndaj Jehovait per vite te tera dhe per kete ¨ ¨ ¨ arsye gezonte respektin e shume vetave ne kampin e Izraelit. ¨ ¨ ¨ ¨ 12 Sidoqofte, nderkohe qe kombi i Izraelit ¨ ¨ ¨ ¨ ishte rruges per ne Token e Premtuar, Kora¨ ¨ hu dalloi disa gjera qe, sipas tij, nuk shkonin ¨ ¨ ¨ ne menyren se si po drejtohej kombi. Pastaj, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 250 prijes te tjere te kombit moren anen e ¨ ¨ ¨ Korahut duke u perpjekur te benin ndryshi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me. Ka mundesi qe Korahu dhe te tjeret te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jene ndier te sigurt per marredhenien e tyre ¨ me Jehovain. Ata i thane Moisiut dhe Aaro¨ ¨ ¨ nit: «Mjaft me me ju, sepse tere asambleja, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ po, te gjithe jane te shenjte, dhe Jehovai ¨ ¨ ¨ eshte mes tyre.» (Num. 16:1-3) C’qendrim ¸ krenar dhe besim i tepruar te vetja! Moisiu u ¨ ¨ ¨ ¨ tha: «Jehovai do te beje te njohur se kush i ¨ ¨ ¨ perket atij.» (Lexo Numrat 16:5.) Ne fund te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dites tjeter, Korahu dhe te gjithe ata qe ishin ¨ ¨ ¨ rebeluar bashke me te, vdiqen.—Num. 16: 31-35. ¨ ¨ 13 Krejt ndryshe, Moisiu «ishte me zemer¨ ¨ ¨ ¨ buti nder te gjithe ata qe rronin mbi faqen e ¨ ¨ dheut». (Num. 12:3) Ai tregoi zemerbutesi ¨ ¨ ¨ ¨ dhe perulesi duke qene i vendosur te ndiqte drejtimin e Jehovait. (Dal. 7:6; 40:16) Nuk ka ¨ ¨ ¨ prova qe te tregojne se Moisiu vinte shpesh ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne diskutim menyren si i bente gjerat Jeho¨ vai ose se merzitej duke ndjekur procedurat ¨ ¨ qe kishte vendosur ai. Per shembull, Jehovai
¨ ¨ 12. Sic¸ pershkruhet ne faqen 28, si ndikoi krenaria ¨ e Korahut te menyra si e njihte Jehovai? ¨ ¨ ¨ ¨ 13, 14. Ne cilat menyra tregoi perulesi Moisiu?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

27

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dha deri ne hollesite me te vogla udhezime ¨ ¨ ¨ per ndertimin e tabernakullit, si ngjyren e ¨ ¨ ¨ fillit dhe numrin e iliqeve qe do te perdore¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shin per te bere pelhurat e tendes. (Dal. 26: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1-6) Nese nje mbikeqyres ne organizaten e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise te jep udhezime qe duken tejet te ¨ ¨ ¨ ¨ hollesishme, ndonjehere mund te ndihesh i ¨ ¨ ¨ ¨ shkurajuar. Megjithate, Jehovai eshte nje ¨ ¨ ¨ ¨ mbikeqyres i persosur qe delegon bujarisht ¨ ¨ ¨ dhe ka besim te sherbetoret e tij. Kur ai jep ¨ ¨ ¨ shume hollesi, ka arsye te vlefshme. Ki para¨ ¨ sysh megjithate, se Moisiu nuk u zemerua ¨ ¨ ¨ me Jehovain qe dha kaq shume hollesi, si¨ ¨ kur po e nenvleresonte ose po i mbyste kri¨ ¨ ¨ jimtarine a lirine. Perkundrazi, Moisiu tre¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ goi kujdes qe punetoret ‘te benin pikerisht ¨ ¨ ¨ ashtu’ ndersa ndiqnin udhezimet e Perendi¨ ¨ ¨ ¨ se. (Dal. 39:32) Cfare perulesie! Moisiu e ¸ kuptoi se kjo ishte puna e Jehovait dhe se ai ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishte vetem nje mjet qe po perdorej per te ¨ ¨ ¨ ¨ bere ate pune. ¨ ¨ ¨ 14 Perulesia e Moisiut u duk qarte edhe ¨ kur hasi rrethana negative qe ndikuan tek ai ¨ ¨ ¨ ¨ vete. Ne nje rast, Moisiu humbi vetekontro¨ ¨ ¨ llin dhe nuk e shenjteroi Perendine kur po-

¨ pulli u ankua. Si pasoje, Jehovai tha se nuk ¨ ¨ do te ishte Moisiu ai qe do ta conte popullin ¸ ¨ ¨ ne Token e Premtuar. (Num. 20:2-12) Ai dhe ¨ Aaroni, vellai i tij, i kishin duruar ankesat e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ izraeliteve per vite te tera. Por ngaqe Moisiu ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gaboi ne ate rast te vetem, nuk do te perje¨ ¨ ¨ tonte ate qe kishte pritur prej kaq shume ko¨ ¨ ¨ ¨ hesh. Si reagoi Moisiu? Ndonese eshte e ¨ ¨ ¨ kuptueshme qe u zhgenjye, pranoi me peru¨ lesi vendimin e Jehovait. Ai e dinte se Jeho¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vai eshte nje Perendi i drejte, tek i cili nuk ka ¨ padrejtesi. (Ligj. 3:25-27; 32:4) Kur mendon ¨ ¨ per Moisiun, a nuk e konsideron si nje njeri ¨ qe Jehovai e njihte?—Lexo Daljen 33:12,13. ¨ Nenshtrimi ndaj Jehovait ¨ ¨ ¨ kerkon perulesi ¨ ¨ 15 Reagimi yne ndaj ndryshimeve ne ko¨ ¨ ¨ ngregacionin e krishtere mbareboteror dhe ¨ ¨ ndaj vendimeve te atyre qe marrin drejtimin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne te, ndikon ne menyren si na njeh Jeho¨ ¨ ¨ vai. Korahu dhe bashkepunetoret e tij u lar¨ ¨ ¨ ¨ ¨ guan nga Perendia per shkak te sigurise se te¨ ¨ ¨ 15. C’mund te mesojme nga sjellja krenare e Kora¸ hut?

¨ ¨ ¨ ¨ Korahu nuk ishte i gatshem t’i nenshtrohej perulesisht drejtimit

A njihesh nga Jehovai ¨ ¨ si dikush qe u nenshtrohet ¨ ¨ ¨ perulesisht udhezimeve?

¨ pruar, krenarise dhe munge¨ ¨ ¨ ¨ ses se besimit. Megjithese ne ¨ syte e Korahut dukej sikur ai ¨ ¨ ¨ qe merrte vendime te perditshme ishte Moisiu i moshu¨ ¨ ¨ ¨ ar, ne te vertete ishte Jehovai ¨ qe po e drejtonte kombin. ¨ ¨ ¨ Korahu humbi nga syte kete ¨ fakt dhe si pasoje nuk tregoi ¨ ¨ ¨ besnikeri ndaj njerezve qe po ¨ ¨ ¨ ¨ perdorte Perendia. Sa me e mencur do te ki¸ ¨ ¨ ¨ ¨ shte qene per Korahun te priste Jehovain per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i kuptuar me mire gjerat ose per te bere ¨ ¨ ¨ ¨ ndryshime, nese keto ishin vertet te nevoj¨ shme. Si perfundim, me veprimet e tij kre¨ ¨ nare Korahu e prishi reputacionin si sherbetor besnik. ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Ky tregim perben sot nje paralajmerim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ serioz per pleqte dhe te tjeret ne kongrega¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cion. Kerkohet perulesi per te pritur Jehova¨ ¨ ¨ ¨ in dhe per te ndjekur udhezimet e atyre qe ¨ ¨ jane caktuar te marrin drejtimin. A tregoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me se jemi po aq te perulur dhe zemerbute ¨ ¨ ¨ sa Moisiu? A e pranojme poziten e atyre qe ¨ marrin drejtimin mes nesh dhe u nenshtro¨ ¨ ¨ hemi udhezimeve qe marrim? A jemi ne ¨ ¨ ¨ gjendje te kapercejme ndjenjat tona kur ¨ ¨ ¨ zhgenjehemi? Nese po, Jehovai do te na ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njohe edhe ne ne menyre te favorshme. Pe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rulesia dhe nenshtrimi yne do te na bejne te ¨ ¨ cmuar per te. ¸ ¨ ¨ Jehovai i njeh ata qe i perkasin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 17 Eshte mire te meditojme rreth atyre qe ¨ ¨ ¨ Jehovai i ka terhequr dhe i ka njohur ne me¨ ¨ ¨ ¨ 16. Si na ndihmon shembulli i perulesise se Moisiut? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 17, 18. C’mund te na ndihmoje qe te vazhdojme te ¸ ¨ ¨ njihemi si persona qe i perkasin Jehovait?

¨ ¨ nyre te favorshme. Abrahami dhe Moisiu ¨ ¨ ¨ ishin te papersosur e kishin te meta, ashtu si ¨ ¨ ne. Sidoqofte, Jehovai i njohu si persona qe i ¨ perkitnin. Por, shembulli i Korahut ilustron ¨ se ne mund te largohemi nga Jehovai e si pa¨ ¨ ¨ ¨ soje te mos na njohe me me miratim. Secili ¨ ¨ ¨ nga ne duhet te pyese veten: «Si me sheh Je¨ ¨ ¨ hovai? C’mund te mesoj nga keta shembuj ¸ ¨ biblike?» ¨ ¨ 18 Mund te ndihesh mjaft i lehtesuar duke ¨ ¨ ¨ ditur se ata besnike qe ka terhequr, Jehovai i ¨ ¨ ¨ konsideron si njerez qe i perkasin atij. Va¨ ¨ ¨ ¨ zhdo te zhvillosh besim, perulesi dhe cilesi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te tjera qe te bejne edhe me te cmuar per Pe¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendine. Te njihesh nga Jehovai eshte ne ¨ ¨ ¨ ¨ menyre te pamohueshme nje privilegj i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cmuar qe sjell kenaqesi ne jete tani dhe ne te ¸ ¨ ardhmen bekime te mrekullueshme.—Psal. 37:18.

¨ ¨ ¨ ˙ C’qendrim te cmuar mund te kesh ¸ ¸ ¨ ¨ ne syte e Jehovait? ˙ Si mund ta imitosh besimin e Abrahamit? ¨ ¨ ˙ C’mesime mund te nxjerrim nga ¸ Korahu dhe Moisiu?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ A te kujtohet?

29

¨ A mund te jeni si Finehasi kur hasni sfida?

S

¨ ¨ ¨ ¨ A PRIVILEGJ i cmuar eshte te sherbesh si ¸ ¨ plak kongregacioni! Megjithate, Fjala e ¨ ¨ ¨ Perendise e pranon se pleqte hasin sfida. ¨ ¨ ¨ Disa here, atyre u duhet te trajtojne raste ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keqberjesh ne te cilat ‘gjykojne per Jehova¨ ¨ ¨ ¨ in’. (2 Kron. 19:6) Here te tjera, nje mbikeqy¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ res mund te marre nje caktim per te cilin ¨ ¨ ¨ ndihet i papergatitur, si Moisiu, qe me bute¨ ¨ ¨ ¨ si pyeti per nje caktim: «Po kush jam une, qe ¨ te shkoj te faraoni?!»—Dal. 3:11. ¨ ¨ ¨ Shkrimet, te cilat jane shkruar nen ndiki¨ ¨ ¨ min e po asaj force aktive qe emeron pleqte, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ japin shembuj te gjalle te mbikeqyresve qe i ¨ perballuan me sukses sprovat. Finehasi ishte i ¨ biri i Eleazarit dhe nipi i Aaronit, prandaj do te ¨ ¨ ¨ behej kryeprift. Tri ngjarje ne jeten e tij thek¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sojne sa e nevojshme eshte qe pleqte e sotem ¨ ¨ ¨ t’i perballojne sfidat me guxim, gjykim te the¨ ¨ lle dhe duke u mbeshtetur te Jehovai. ¨ ¨ Ai «u ngrit menjehere» ¨ ¨ Finehasi ishte djale i ri kur izraelitet ki¨ shin fushuar ne Rrafshinat e Moabit. Bibla ¨ ¨ raporton: «Populli filloi te kurverohej me bi¨ ¨ ¨ jat e Moabit. . . . Dhe ai nisi te hante e te per¨ ¨ kulej para . . . perendive [te tyre].» (Num. 25: ¨ ¨ ¨ ¨ 1, 2) Jehovai i goditi keqberesit me nje plage ¨ ¨ vdekjeprurese. A e perfytyroni dot si mund ¨ ¨ ¨ te kete ndikuar te Finehasi kjo keqberje dhe ¨ ¨ plaga qe erdhi si pasoje? ¨ ¨ ¨ Tregimi vazhdon: «Nje burre nga bijte e Iz¨ raelit erdhi dhe para syve te Moisiut e para
30
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ syve te tere asamblese se bijve te Izraelit, solli ¨ ¨ ¨ ¨ nje midianite te vellezerit e tij, ndersa ata qa¨ ¨ ¨ ¨ nin ne hyrje te tendes se takimit.» (Num. ¨ ¨ 25:6) C’do te bente prifti Finehas? Ai ishte ¸ ¨ ¨ ¨ pak a shume i ri, kurse izraeliti keqberes ¨ ¨ ¨ ishte prijes i popullit qe merrte drejtimin ne adhurim.—Num. 25:14. ¨ ¨ Megjithate, Finehasi i frikesohej Jehovait ¨ ¨ ¨ ¨ dhe jo njerezve. Kur i pa ata te dy, menjehere ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mori nje heshte ne dore, hyri ne tende pas ¨ burrit dhe i shpoi tejpertej. Si e konsideroi ¨ ¨ Jehovai guximin dhe vendosmerine e Fine¨ ¨ ¨ hasit? Jehovai i dha fund menjehere plages ¨ ¨ dhe e shperbleu Finehasin duke lidhur me te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje beselidhje, sipas se ciles prifteria do t’i ¨ mbetej pasardhjes se tij «brez pas brezi». —Num. 25:7-13. ¨ ¨ ¨ Natyrisht, sot pleqte e krishtere nuk per¨ dorin dhunen. Por, ashtu si Finehasi, ata du¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ het te jene gati qe te veprojne me vendosme¨ ri dhe guxim. Per shembull, Gilierme kishte ¨ ¨ ¨ pak muaj qe po sherbente si plak, kur i ker¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kuan te merrte pjese ne nje komitet gjyqe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sor. Ne ate rast keqberjeje ishte perfshire nje ¨ plak qe e kishte ndihmuar Giliermen kur ¨ ¨ ¨ ¨ ishte me i ri. Ai thote: «Ndihesha ne siklet ne ¨ ¨ ¨ ate pozicion. Mezi me zinte gjumi naten. Vrisja mendjen se si ta trajtoja rastin pa leju¨ ¨ ¨ ¨ ar qe emocionet te me mjegullonin pike¨ ¨ ¨ ¨ pamjen frymore. U luta per dite te tera ¨ ¨ ¨ dhe bera kerkime ne botimet biblike.» Kjo e ¨ ¨ ndihmoi te gjente guximin e nevojshem

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per ate situate te vecante dhe te ndihmon¸ ¨ ¨ ¨ ¨ te frymesisht vellane e tij qe kishte gabuar. —1 Tim. 4:11, 12. ¨ Duke vepruar me guxim dhe vendosmeri ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kur kete e kerkojne situatat qe lindin ne ko¨ ¨ ngregacion, pleqte behen shembuj besimi ¨ ¨ ¨ dhe besnikerie. Sigurisht, edhe te krishteret e ¨ ¨ ¨ ¨ tjere duhet te veprojne me guxim e te rapor¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tojne keqberjet serioze per te cilat mund te vi¨ ¨ ¨ hen ne dijeni. Po ashtu, kerkohet besnikeri ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te nderprere shoqerimin me nje mik ose ¨ ¨ ¨ ¨ te aferm te perjashtuar.—1 Kor. 5:11-13. ¨ Gjykimi i thelle shmang ¨ ¨ nje situate kritike Guximi i Finehasit nuk ishte thjesht im¨ puls djaloshar. Vini re si tregoi ai gjykim te ¨ ¨ ¨ thelle—urtesi dhe maturi ne veprime—kur i ¨ ¨ ra ne vesh dicka tjeter. Fisi i Rubenit, i Gadit ¸ ¨ ¨ ¨ dhe gjysma e fisit te Manaseut ndertuan nje ¨ ¨ ¨ altar prane lumit Jordan. Izraelitet e tjere ¨ ¨ ¨ nxoren perfundimin se e kishin ndertuar ¨ ¨ per adhurimin e rreme dhe u mobilizuan ¨ ¨ per lufte.—Jos. 22:11, 12. ¨ ¨ Si reagoi Finehasi? Bashke me prijesit izra¨ ¨ ¨ elite, ai e diskutoi c¸ eshtjen me urtesi me ata ¨ ¨ qe kishin ndertuar altarin. Fiset e akuzuara ¨ ¨ ¨ ua sqaruan situaten, duke shpjeguar se ne te ¨ ¨ ¨ ¨ vertete ishte nje monument qe provonte ¨ ¨ ¨ ¨ besnikerine e tyre ndaj ‘sherbimit te Jehova¨ ¨ ¨ it’. Keshtu, u shmang nje situate kritike. —Jos. 22:13-34.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Kur nje i krishtere degjon ndonje akuze ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ apo fjale jo te mira per ndonje sherbetor tje¨ ¨ ¨ ¨ ter te Jehovait, sa e mencur do te ishte te imi¸ ¨ tonte Finehasin! Gjykimi i thelle na frenon ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe te mos fyhemi nga fjalet e te tjereve ose te ¨ ¨ ¨ mos nxjerrim komente te pakendshme per ¨ ¨ ¨ vellezerit tane.—Prov. 19:11. ¨ ¨ Si mund t’i ndihmoje gjykimi i thelle ¨ ¨ ¨ ¨ ´ ¨ pleqte qe te veprojne si Finehasi? Haime, qe ¨ ¨ ¨ ¨ sherben si plak prej me shume se dhjete vje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tesh, veren: «Kur nje lajmetar nis te flase per ¨ ¨ ¨ ndonje mosmarreveshje personale qe ka me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dike tjeter, me te shpejte i kerkoj Jehovait te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me ndihmoje te mos behem pale me asnje, ¨ ¨ ¨ ¨ por te jap drejtim nga Shkrimet. Njehere, nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ moter m’u afrua te me fliste per nje problem ¨ ¨ personal lidhur me menyren si e kishte traj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tuar nje vella me pergjegjesi ne nje kongre¨ ¨ ¨ ¨ gacion tjeter. Meqe vellane e kisha mik, do ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te kishte qene e lehte te flisja me te. Megjith¨ ¨ ¨ ate, bashke me motren arsyetuam rreth disa ¨ ¨ ¨ parimeve biblike. Ajo ra dakord qe se pari te ¨ ¨ ¨ fliste vete me vellane. (Mat. 5:23, 24) Paqja ¨ ¨ ¨ nuk u vendos menjehere. Prandaj, e nxita te ¨ shqyrtonte disa parime te tjera biblike. Ajo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vendosi te lutej perseri rreth situates dhe te ¨ ¨ ¨ perpiqej ta falte vellane.» ´ Cili ishte rezultati? Haime kujton: «Disa ¨ ¨ ¨ ¨ muaj me vone, motra me takoi. Me shpjegoi ¨ ¨ se pas disa kohesh vellai i shprehu keq¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ardhjen per fjalet qe i kishte thene. Lane
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 SHTATOR 2011

31

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ takim qe te dilnin bashke ne sherbim dhe ¨ ¨ ¨ vellai i tha sa e vleresonte. Ceshtja u zgjidh. ¸ ¨ ¨ Pa dyshim, nuk do te kisha arritur nje rezul¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tat me te mire sikur te isha perfshire pa vend ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne ate mosmarreveshje, duke dhene per¨ ¨ shtypjen se isha i anshem.» Bibla keshillon: ¨ ¨ ¨ ¨ «Mos dil me ngut per te ngritur nje c¸ eshtje ¨ ¨ ligjore.» (Prov. 25:8) Pleqte me gjykim te ¨ ¨ ¨ thelle, i inkurajojne me mencuri te krishte¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ret qe kane probleme mes tyre, te zbatoj¨ ¨ ¨ ¨ ne parimet e Shkrimeve qe te nxitin e te ¨ arrijne paqen. ¨ Kerkoi Jehovain ¨ ¨ Finehasi kishte privilegjin te sherbente si ¨ ¨ ¨ ¨ prift per popullin e zgjedhur te Perendise. ¨ ¨ ¨ Sic¸ e kemi verejtur, ai kishte guxim te jashte¨ ¨ ¨ ¨ zakonshem dhe gjykim te thelle edhe ne ¨ ¨ ¨ moshe pak a shume te re. Gjithsesi, ai arrin¨ ¨ te t’i perballonte me sukses sfidat vetem ¨ ngaqe kishte besim te Jehovai. ¨ Pas nje ngjarjeje tragjike, kur burrat e Gi¨ beahut, nga fisi i Beniaminit, perdhunuan ¨ ¨ ¨ dhe vrane konkubinen e nje leviti, fiset e tje¨ ¨ ¨ ¨ ra u pergatiten te luftonin kunder beniami¨ ¨ niteve. (Gjyk. 20:1-11) Para se te nisnin lu¨ ¨ ¨ ¨ ften, ata iu luten Jehovait per ndihme, por ¨ ¨ ¨ ¨ dy here u munden dhe pesuan humbje te ¨ ¨ medha. (Gjyk. 20:14-25) A duhej te mendonin se lutjet e tyre nuk kishin pasur efekt? A i ¨ ¨ interesonte vertet Jehovait qe ata po reago¨ ¨ ¨ ¨ nin ndaj se keqes qe ishte bere? ¨ ¨ ¨ Me besim te palekundur, Finehasi, qe ta¨ ¨ ¨ nime ishte kryeprifti i Izraelit, doli perseri ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne balle. Ai u lut: «Te dal serish ne beteje ku¨ ¨ ¨ ¨ nder bijve te Beniaminit, vellait tim, apo te ¨ ¨ ¨ heq dore?» Jehovai iu pergjigj duke ua dhe¨ ¨ ¨ ¨ ne ne dore beniaminitet, kurse Gibeahun e ¨ ¨ bene shkrumb e hi.—Gjyk. 20:27-48. ¨ ¨ C’mesim mund te nxjerrim? Disa proble¸ ¨ ¨ ¨ me ne kongregacion vazhdojne pavaresisht ¨ nga perpjekjet e zellshme dhe lutjet e pleqve ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per ndihmen e Perendise. Ne raste te tilla,
www.watchtower.org

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pleqte bejne mire te kujtojne fjalet e Jezuit: ¨ ¨ ¨ «Vazhdoni te kerkoni [ose, te luteni] dhe do ¨ ¨ ¨ t’ju jepet, vazhdoni te kerkoni dhe do te gje¨ ni, vazhdoni te trokitni dhe do t’ju hapet.» ¨ ¨ (Luka 11:9) Edhe sikur te duket se pergjigjja ¨ ¨ ¨ ¨ per ndonje lutje po vonon, mbikeqyresit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te jene te sigurt se Jehovai do te pergji¨ ¨ ¨ ¨ gjet kur te jete koha e duhur per Te. ¨ ¨ ¨ Per shembull, nje kongregacion ne Irla¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nde kishte nevoje te ngutshme per nje Salle ¨ ¨ ¨ ¨ Mbreterie, mirepo nepunesi lokal i urbani¨ ¨ ¨ stikes nuk i kishte me sy te mire. Ai i hodhi ¨ ¨ ¨ poshte te gjitha propozimet per vendin ku ¨ ¨ ¨ ¨ vellezerit shpresonin te ndertonin. Dukej se ¨ ¨ ¨ autoriteti i vetem qe mund te miratonte pro¨ ¨ ¨ pozimet, ishte shefi i urbanistikes per gjithe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kontene. A do te benin pune lutjet, si ne ko¨ hen e Finehasit? ¨ ¨ ¨ Nje nga pleqte tregon: «Pas shume lutjesh ¨ ¨ ¨ ¨ e pergjerimesh, shkuam ne zyren qendrore ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te urbanistikes. Me thane se ndoshta do te ¨ ¨ kalonin jave para se te takoheshim me she¨ ¨ ¨ ¨ fin. Mirepo, arritem ta takonim per pese mi¨ nuta. Pasi pa projektet e ribera, ai na dha me¨ ¨ ¨ ¨ njehere leje te vazhdonim dhe qe prej asaj ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kohe nepunesi lokal u be cope per te na ¨ ¨ ¨ ¨ ndihmuar. Ajo pervoje na perforcoi edhe nje ¨ ¨ here sa fuqi ka lutja.» Po, Jehovai do t’u per¨ ¨ ¨ ¨ gjigjet lutjeve te sinqerta te pleqve qe mbeshteten tek ai. ¨ ¨ ¨ ¨ Finehasi mbante nje pergjegjesi te madhe ¨ ¨ ¨ ne Izraelin e lashte; megjithate, me guxim, ¨ ¨ ¨ gjykim te thelle e besim te Perendia, arriti t’i ¨ perballonte me sukses sfidat. Meraku i pare¨ shtur i Finehasit per kongregacionin e Pe¨ ¨ rendise, gjeti miratimin e Jehovait. Rreth ¨ ¨ ¨ 1000 vjet me vone, Ezdra shkroi i frymezuar: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Prijes i tyre ne te kaluaren kishte qene Fine¨ hasi, biri i Eleazarit. Jehovai ishte me te.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ (1 Kron. 9:20) Qofte kjo e vertete per te gji¨ ¨ the ata qe sot marrin drejtimin mes popullit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te Perendise, madje, per te gjithe te krishte¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ret qe i sherbejne atij me besnikeri!
w11 15/09-AL

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful