¨ KULLA E ROJES

15 QERSHOR 2011

8

L AJMERON MBRETERINE E JEHOVAIT

¨

¨

¨

¨ BOTIMI PER STUDIM
¨ ¨ ARTIKUJT E STUDIMIT P ER JAV ET:
1-7 gusht

¨ ¨ ¨ ¨ Nje lajm i mire per te cilin ¨ ¨ ¨ ¨ kane nevoje te gjithe
FAQJA 7 ¨ ¨ K ENGET: 47, 101

8-14 gusht
FAQJA 11

¨ ¨ Dhurata e dashur e Perendise
¨ ¨ K ENGET: 18, 91

¨ ¨ ¨ «Kulloteni kopene e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ qe eshte nen kujdesin tuaj»
FAQJA 20 ¨ ¨ K ENGET: 42, 84

15-21 gusht

¨ ¨ ¨ ¨ ‘Kini vleresim per ata qe po punojne pa u lodhur mes jush’
FAQJA 24 ¨ ¨ K ENGET: 123, 53

22-28 gusht

¨ KULLA E ROJES
L AJM ERON M BRET ERIN E E JEHOVAIT
¨ ¨ ¨

8

JUNE 15, 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ QELLIMI I KESAJ REVISTE, Kulla e Rojes, eshte te nderoje Perendine Jehova, Sundimtarin me te Larte te ¨ ¨ ¨ ¨ universit. Ashtu si ne kohet e lashta nga kullat e rojave mund te shihej se c’po ndodhte shume larg, ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ edhe kjo reviste tregon, nen driten e profecive te Bibles, se c’domethenie kane ngjarjet boterore. Ajo i ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ngushellon njerezit me lajmin e mire se Mbreteria e Perendise, e cila eshte nje qeveri reale ne qiell, se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpejti do t’i jape fund ligesise dhe do ta ktheje token ne nje parajse. Nxit besimin te Jezu Krishti, i cili ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vdiq qe te marrim jeten e perhershme dhe tani sundon si Mbreti i Mbreterise se Perendise. Kjo reviste ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ botohet rregullisht nga Deshmitaret e Jehovait qe nga viti 1879 dhe eshte apolitike. Ajo ka si autoritet ¨ Biblen.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ky botim nuk shitet. Ai botohet si pjese e nje vepre boterore te arsimimit biblik, qe perkrahet me kontribute vullnetare. Nese nuk tregohet ndryshe, citimet e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shkrimeve jane marre nga versioni ne gjuhen e sotme, Shkrimet e Shenjta—Perkthimi Bota e Re.

¨ ¨ Q ELLIMI I ARTIKUJVE T E STUDIMIT

¨ ¨ ¨ ¨ GJITHASHTU N E K ET E NUM ER:
¨ ¨ ¨ ¨ 3 A duhet te pagezohen te rinjte? 16 ¨ A kishte vertet deve Abrahami?

ARTIKUJT E STUDIMIT 1, 2 FAQET 7-15 ¨ ¨ ¨ Ne librin e Romakeve, apostulli Pavel iu refe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rua nje aspekti te «lajmit te mire» qe ka te beje ¨ ¨ ¨ ¨ me njerezimin mekatar. Cili eshte dhe si mund ¨ ¨ ¨ te nxirrni dobi nga ky aspekt i «lajmit te mire»? ¨ ¨ ¨ Keta dy artikuj do t’ju thellojne kuptueshmeri¨ ¨ ¨ ¨ ne e mirenjohjen per flijimin e Jezuit dhe per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dashurine e Perendise te shprehur permes tij. ARTIKUJT E STUDIMIT 3, 4 FAQET 20-28 ¨ ¨ ¨ Keta artikuj theksojne se si pleqte mund ta rri¨ ¨ ¨ ¨ tim kuptueshmerine dhe mirenjohjen per pri¨ vilegjin e vepres baritore. Gjithashtu, shqyrto¨ ¨ hen disa menyra se si kongregacioni mund te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tregoje vleresim te sinqerte per pleqte.

18 ‘Sill rrotullat, sidomos pergamenat’ ) ¨ 29 Si ‘te kesh ¨ sukses ne ¨ ¨ udhen tende’?

The Watchtower (ISSN 0043-1087) is published semimonthly by Watchtower Bible and Tract Society of New York, Inc.; M. H. Larson, President; G. F. Simonis, Secretary-Treasurer; 25 Columbia Heights, Brooklyn, NY 11201-2483. Periodicals Postage Paid at Brooklyn, NY, and at additional mailing offices. Vol. 132, No. 12 Druck und Verlag: Wachtturm Bibel- und Traktat-Gesellschaft der Zeugen Jehovas, e. V., Selters/Taunus Verantwortliche Redaktion: Ramon Templeton, Selters/Taunus 5 2011 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania. All rights reserved. Printed in Germany. Semimonthly ALBANIAN

¨ ¨ ¨ ¨ A duhet te pagezohen te rinjte?

«J

¨ ¨ ¨ ¨ AM shume i lumtur qe vajza ime tani eshte ¨ ¨ ¨ nje sherbetore e Jehovait dhe e di se edhe ¨ ¨ ¨ ajo eshte e lumtur»,—tha Karlosi1, nje baba i ¨ ¨ ¨ krishtere ne Filipine. Nje baba nga Greqia ¨ ¨ ¨ ¨ shkroi: «Gruaja dhe une jemi te kenaqur qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te tre femijet tane u pagezuan si Deshmitare ¨ ¨ te Jehovait kur ishin adoleshente. Tani po ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perparojne frymesisht dhe jane te lumtur qe ¨ ¨ i sherbejne Jehovait.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Prinderit e krishtere kane arsye te ngaze¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llejne kur femijet pagezohen, por ndonjehe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re ky gezim shoqerohet edhe me njefare ¨ meraku. «Isha shume e lumtur, por dhe shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me ne ankth»,—tha nje nene. Pse kishte ¨ ¨ ndjenja te tilla te trazuara? «E kuptoja se tani ¨ ¨ ¨ im bir ishte plotesisht pergjegjes para Jehovait.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te gjithe te rinjte duhet te kene si synim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i sherbejne Jehovait si Deshmitare te page¨ ¨ ¨ zuar. Sidoqofte, prinderit e krishtere mund
¨ 1 Disa emra jane ndryshuar.

¨ Nje i ri jep prova se ¨ ¨ eshte dishepull kur . . .

¨ ¨ ¨ ¨ te pyesin veten: «E di qe femija im ka perpa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ruar goxha, por a eshte aq i forte sa t’u beje ¨ ¨ ¨ balle presioneve imorale e te mbetet i paster ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne syte e Jehovait?» Te tjere mund te thone: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «A do te vazhdoje femija im t’i sherbeje Pere¨ ¨ ¨ ¨ ndise me gezim e zell kur te perballet me tundimin e materializmit?» Prandaj, cilat ¨ ¨ udhezime biblike mund t’i ndihmojne pri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nderit te percaktojne nese femijet e tyre jane ¨ ¨ gati per t’u pagezuar? ¨ ¨ ¨ Kerkesa e pare—Te jesh dishepull ¨ ¨ ¨ Fjala e Perendise nuk specifikon ndonje ¨ ¨ ¨ ¨ moshe per t’u pagezuar, por pershkruan gje¨ ¨ ¨ ndjen frymore te atyre qe kualifikohen per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete hap. Jezui i mesoi ithtaret e tij: «Beni di¨ ¨ shepuj njerez nga te gjitha kombet, duke ¨ ¨ ¨ ¨ i pagezuar.» (Mat. 28:19) Pra, pagezimi eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per ata qe jane tashme dishepuj te Krishtit. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Cfare eshte nje dishepull? Te fitojme gjy¸ ¨ ¨ kim te thelle nga Shkrimet (angl.) shpjegon: ¨ ¨ ¨ «Ky term zbatohet kryesisht per te gjithe ata ¨ ¨ ¨ ¨ qe jo vetem i besojne mesimet e Krishtit, por ¨ ¨ edhe i ndjekin nga afer ato.» Po ata qe ja¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne relativisht te rinj, a jane ne gjendje te be¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hen dishepujt te vertete te Krishtit? Nje mo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ter qe ka sherbyer per me shume se 40 vjet
¨ ¨ ¨ pergatitet dhe merr pjese ne mbledhje

¨ ¨ si misionare ne Ameriken Latine, shkruan ¨ ¨ per veten dhe per dy motrat e saj: «Ishim aq ¨ ¨ ¨ te rritura sa te kuptonim se donim t’i sher¨ ¨ ¨ benim Jehovait e te jetonim ne Parajse. Ku¨ ¨ shtimi na ndihmoi te ishim te forta kur has¨ ¨ nim tundime ne rini. Nuk na vjen keq qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ i jemi kushtuar Perendise ne moshe te vo¨ gel.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Si ta dini nese femija juaj eshte bere dishe¨ ¨ ¨ pull i Krishtit? Bibla thote: «Nje djale njihet ¨ ¨ edhe nga veprimet e tij: nese veprat e tij jane ¨ ¨ te kulluara dhe te drejta.» (Prov. 20:11) Ja ¨ ¨ ¨ disa nga veprimet qe tregojne se perparimi i ¨ ¨ ¨ nje te riu si dishepull «duket qarte».—1 Tim. 4:15. ¨ ¨ Prova se eshte dishepull ¨ ¨ A ju bindet femija? (Kolos. 3:20) A i ben ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ punet qe i jane caktuar ne shtepi? Bibla tho¨ ¨ ¨ te per Jezuin 12-vjecar: «Vazhdoi t’u nen¸ ¨ shtrohej [prinderve].» (Luka 2:51) Natyrisht, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sot asnje femije nuk do t’u bindet ne meny¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re te persosur prinderve. Megjithate, te kri¨ ¨ ¨ ¨ shteret e vertete duhet ‘te ndjekin me kujdes ¨ ¨ ¨ ¨ gjurmet e Jezuit’. Prandaj, te rinjte qe duan ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te pagezohen, duhet te jene te njohur per bi¨ ndjen ndaj prinderve.—1 Pjet. 2:21. ¨ ¨ ¨ Shqyrtoni keto pyetje: a ‘vazhdon te ker¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ koje ne radhe te pare mbreterine’ femija juaj ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duke marre pjese plotesisht ne sherbim? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ (Mat. 6:33) A eshte i gatshem te predikoje

¨ lajmin e mire apo duhet ta inkurajoni shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me qe te dale ne sherbim e t’u flase njere¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zve? A eshte i vetedijshem per pergjegjesine ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e tij si lajmetar i papagezuar? A ka deshire te ¨ ¨ ¨ ¨ rivizitoje ata qe kane treguar interes ne terri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tor? A u thote shokeve te shkolles dhe mesu¨ ¨ ¨ esve se eshte Deshmitar i Jehovait? ¨ ¨ ¨ A e sheh si te rendesishme ndjekjen e ¨ mbledhjeve te kongregacionit? (Psal. 122:1) ¨ ¨ ¨ A komenton me gezim ne Studimin e Kulles ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se Rojes dhe ne Studimin e Bibles ne Kongre¨ ¨ ¨ ¨ gacion? A eshte regjistruar ne Shkollen e ¨ ¨ ¨ Sherbimit Teokratik dhe a merr pjese me gezim?—Hebr. 10:24, 25. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ A perpiqet te qendroje i paster moralisht, ¨ ¨ ¨ ¨ duke shmangur shoqerite e demshme ne ¨ ¨ ¨ shkolle e gjetke? (Prov. 13:20) Cilat jane pre¨ ¨ ferencat e tij per muziken, filmat, programet ¨ ¨ televizive, videolojerat dhe perdorimin e In¨ ¨ ternetit? A jep deshmi me fjale e me vepra se ¨ ¨ ¨ ¨ deshiron te jetoje ne harmoni me normat e ¨ Bibles? ¨ ¨ ¨ Sa mire e njeh Biblen femija juaj? A mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ t’i thote me fjalet e veta ato qe meson ne ¨ mbremjen e Adhurimit Familjar? A mund t’i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpjegoje te vertetat baze te Bibles? (Prov. 2: ¨ ¨ ¨ ¨ 6-9) A shfaq interes te lexoje Biblen e te stu¨ ¨ ¨ ¨ dioje botimet e skllavit te besueshem dhe te ¨ ¨ ¨ matur? (Mat. 24:45) A ben pyetje per mesi¨ ¨ me dhe vargje te Bibles?

¨ u bindet prinderve

¨ ¨ ¨ merr pjese ne sherbim

lutet

¨ ¨ ¨ ¨ Keto pyetje mund t’ju ndihmojne te vlere¨ ¨ ¨ ¨ soni perparimin frymor te femijes suaj. Pasi ¨ ¨ t’i keni shqyrtuar, mund te nxirrni perfu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndimin se i duhet te permiresoje ne disa ¨ ¨ ¨ ¨ aspekte para se te pagezohet. Mirepo, nese ¨ ¨ ¨ jetesa e tij deshmon se eshte dishepull dhe ia ¨ ¨ ¨ ¨ ka kushtuar vertet jeten Perendise, mund ta ¨ ¨ lejoni te pagezohet. ¨ ¨ ¨ ¨ Te rinjte mund ta levdojne Jehovain ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shume sherbetore te Perendise kane tre¨ ¨ ¨ guar besnikeri gjate adoleshences apo edhe ¨ ¨ ¨ me heret. Mendoni per Jozefin, Samuelin, ¨ Josine dhe Jezuin. (Zan. 37:2; 39:1-3; 1 Sam. 1:24-28; 2:18-20; 2 Kron. 34:1-3; Luka 2: ¨ ¨ 42-49) Po ashtu edhe kater vajzat e Filipit, qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ profetizonin, duhet te jene stervitur mire qe ¨ ¨ ¨ ¨ ne moshe te vogel.—Vep. 21:8, 9. ¨ ¨ ¨ ¨ Nje Deshmitar ne Greqi tha: «U pagezova ¨ ¨ kur isha 12 vjec. Kurre s’me ka ardhur keq ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per kete vendim. Qe nga ajo kohe, kane ka¨ ¨ ¨ ¨ ¨ luar 24 vjet, 23 prej te cileve ne sherbim te ¨ ¨ plotkohor. Dashuria per Jehovain me ka ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndihmuar gjithnje te perballoj veshtiresite e ¨ ¨ ¨ rinise. Kur isha 12 vjec, nuk kisha kete njo¸ ¨ ¨ huri qe kam tani per Shkrimet. Por e dija se e ¨ ¨ ¨ doja Jehovain dhe deshiroja t’i sherbeja per-

¨ ¨ ¨ ¨ gjithmone. Jam i kenaqur qe me ka ndih¨ ¨ muar te vazhdoj t’i sherbej.» ¨ ¨ I ri apo i moshuar, nje person qe jep prova ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se eshte dishepull i vertete, duhet te pagezo¨ ¨ het. Apostulli Pavel shkroi: «Me zemer nje¨ ¨ ¨ ¨ riu tregon besim, qe te con ne drejtesi, por ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ me goje ben publikisht shpalljen, qe te con ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ne shpetim.» (Rom. 10:10) Kur nje i ri qe ¨ ¨ ¨ eshte dishepull i Krishtit pagezohet, ky hap i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendesishem shenon nje etape ne jeten e tij ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe te prinderve. Urojme qe asgje te mos ju ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ privoje ju dhe femijet tuaj nga gezimi qe ju pret!

¨ Pikepamja e duhur ¨ ¨ per pagezimin
¨ ¨ ¨ Disa prinder e konsiderojne pagezimin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e femijeve si nje hap te rendesishem qe ¨ ¨ ¨ permban edhe rreziqe, pak a shume si te ¨ ¨ ¨ ¨ marresh patenten e makines. Por, a e ker¨ ¨ ¨ ¨ cenon valle pagezimi dhe sherbimi i ¨ ¨ ¨ shenjte suksesin e ardhshem te dikujt? ¨ Bibla pergjigjet jo. Te Proverbat 10:22 ¨ ¨ ¨ thuhet: «Bekimi i Jehovait te ben te pasur ¨ dhe ai nuk shton asnje dhembje.» Pavli ¨ ¨ i shkroi Timoteut te ri: «Sigurisht, perku¨ ¨ shtimi hyjnor bashke me kenaqjen me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ate qe kemi, eshte nje mjet per fitim te madh.»—1 Tim. 6:6. ¨ ¨ ¨ ¨ Vertet, t’i sherbesh Jehovait nuk eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e lehte. Jeremia hasi shume veshtiresi ne ¨ ¨ ¨ ¨ vepren si profet i Perendise. Megjithate, ¨ ¨ ¨ ¨ ai shkroi per adhurimin qe i bente Pere¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndise se vertete: «Fjala jote eshte ngaze¨ ¨ llimi dhe gezimi i zemres sime, sepse thi¨ ¨ rrem me emrin tend, o Jehova, Perendi i ushtrive.» (Jer. 15:16) Jeremia e dinte se ¨ ¨ ¨ ¨ sherbimi ndaj Perendise ishte burim ge¨ ¨ ¨ ¨ zimi per te. Bota e Satanait eshte burim ¨ ¨ ¨ veshtiresish. Prinderit duhet t’i ndihmoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne femijet ta kuptojne kete dallim.—Jer. 1:19.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

5

¨ ¨ ¨ A duhet ta shtyje femija im pagezimin?
¨ ¨ ¨ Ne disa raste, edhe kur femijet kualifi¨ ¨ ¨ kohen per t’u pagezuar, prinderit ndoshta ¨ ¨ vendosin se duhet shtyre. Cilat mund te ¨ jene arsyet? ¨ ¨ ¨ ¨ Kam frike se po te pagezohet, dhe me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vone te beje ndonje mekat te rende, mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te perjashtohet. A eshte e arsyeshme te be¨ ¨ ¨ ¨ sojme se nje i ri qe e shtyn pagezimin, nuk ¨ ¨ ¨ ¨ do t’i jape llogari Perendise per sjelljen e ¨ ¨ ¨ tij? Solomoni u tha keto fjale te rinjve: ‘Di¨ ¨ ¨ jeni, se per shkak te veprimeve tuaja, Pere¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndia i vertete do t’ju therrase ne gjyq.’ ¨ ¨ (Ekl. 11:9) Po ashtu edhe Pavli dha kete ¨ ¨ ¨ ¨ perkujtues, pa asnje perjashtim per mo¨ ¨ ¨ shen: «Secili nga ne do t’i jape llogari Pere¨ ¨ ndise per veten.»—Rom. 14:12. ¨ ¨ ¨ Qofte adhuruesit e papagezuar, qofte ¨ ¨ ¨ ¨ ata te pagezuar, i japin llogari Perendise. ¨ ¨ ¨ Mos harroni, Jehovai i mbron sherbetoret e ¨ ¨ ¨ vet ‘duke mos lejuar qe te tundohen pertej ¨ ¨ ¨ asaj qe mund te mbajne’. (1 Kor. 10:13) ¨ ¨ ¨ ¨ Per sa kohe qe ‘ruajne gjykimin’ dhe luftoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne kunder tundimeve, keta mund te jene ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te sigurt per mbeshtetjen e Perendise. ¨ ¨ ¨ ¨ (1 Pjet. 5:6-9) Nje nene e krishtere shkru¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ an: «Femijet e pagezuar kane me shume ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ arsye t’u rrine larg gjerave te keqija te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ botes. Im bir, qe eshte pagezuar 15 vjec, ¸ ¨ ¨ ¨ mendon se pagezimi eshte mbrojtje. Ai ¨ ¨ ¨ tha: ‘As te shkon mendja te besh dicka ku¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nder ligjeve te Jehovait.’ Pagezimi eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje motivim i forte per te bere ate qe eshte ¨ e drejte.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Nese i keni stervitur femijet me fjalet e ¨ me shembullin tuaj qe t’i binden Jehovait, ¨ ¨ ¨ ¨ mund te jeni te sigurt se do te vazhdojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ta bejne kete edhe pasi te pagezohen. Pro¨ ¨ verbat 20:7 thote: «I drejti ecen me integri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tet. Te lumtur jane bijte qe vijne pas tij.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Me pare, do te doja qe femija im te arrin¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te te bente disa gjera te tjera. Te rinjte du6
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ het te mesojne te punojne qe, me kalimin ¨ ¨ ¨ ¨ e kohes, t’i dalin zot vetes. Mirepo, eshte e ¨ rrezikshme t’i inkurajosh drejt nje stili jete¨ ¨ se te perqendruar tek arsimimi dhe siguria ¨ ¨ financiare, e jo tek adhurimi i vertete. Jezui ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tha per nje fare, ose per fjalen e Mbreteri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se, qe nuk u rrit: «Sa per ate qe u mboll ¨ ¨ ¨ ¨ mes gjembave, ky eshte ai qe e degjon fja¨ ¨ len, por ankthet e kesaj bote dhe fuqia ¨ ¨ mashtruese e pasurise e mbytin fjalen, dhe ¨ ¨ ai behet i pafrytshem.» (Mat. 13:22) Planet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per nje jete qe ve gjendjen frymore pas sy¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nimeve te botes, mund t’ia shuajne nje te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ riu deshiren per t’i sherbyer Perendise. ¨ ¨ ¨ ¨ Duke komentuar per te rinjte qe kuali¨ ¨ ¨ ¨ fikohen per t’u pagezuar, por prinderit e te ¨ ¨ ¨ ¨ cileve nuk jane dakord, nje plak me pervo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ je tha: «Po ta ndalosh nje te ri te pagezo¨ ¨ ¨ het, mund t’i ngadalesosh perparimin ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te verteten dhe ta shkurajosh.» Nje mbike¨ ¨ ¨ qyres udhetues shkroi: «I riu mund te fillo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ je te ndihet i pasigurt dhe me poshte se te ¨ ¨ tjeret ne aspektin frymor. Ai mund t’i he¨ ¨ ¨ ¨ dhe syte nga bota qe te ndihet se ka arritur dicka.» ¸
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ A duhet te beje me pare universitetin?

¨ ¨ ¨ ¨ NJE LAJM I MIRE PER TE CILIN ¨ ¨ ¨ ¨ KANE NEVOJE TE GJITHE
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘Lajmi i mire eshte fuqia e Perendise per shpetimin e kujtdo qe ka besim.’—ROM. 1:16.

«J

¨ ¨ AM i lumtur qe predikoj cdo dite lajmin e ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire.» Ka te ngjare qe keto fjale t’ju kene ka¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ luar neper mend ose te kene dale nga buzet ¨ ¨ ¨ ¨ tuaja. Si Deshmitare te kushtuar te Jehovait, e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dini sa e rendesishme eshte te predikojme ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘kete lajm te mire per mbreterine’. Ndoshta ¨ ¨ mund ta thoni permendsh profecine e Jezuit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe tregon se perse e bejme kete.—Mat. 24:14. ¨ ¨ 2 Teksa predikoni ‘lajmin e mire per mbre¨ ¨ ¨ ¨ terine’, ju po vazhdoni ate qe nisi Jezui. (Lexo ¨ ¨ ¨ ¨ Luken 4:43.) Pa dyshim, nje pike qe theksoni, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte se Perendia do te nderhyje se shpejti ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ c¸ eshtjet e njerezimit. Permes ‘shtrengimit te ¨ ¨ ¨ madh’ ai do t’i jape fund fese se rreme dhe do ¨ ¨ ¨ ¨ te pastroje token nga ligesia. (Mat. 24:21) Po ¨ ¨ ashtu, ka mundesi te theksoni edhe se Mbre¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ teria e Perendise do te rivendose Parajsen ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ toke, qe te lulezoje paqja e lumturia. Ne te ver¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tete, ‘lajmi i mire per mbreterine’ eshte pjese e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘lajmit te mire qe iu shpall qe me pare Abraha¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mit, domethene: “Nepermjet teje do te beko¨ hen te gjitha kombet.” ’—Gal. 3:8. ¨ ¨ ¨ ¨ 3 Megjithate, a mund te na ndodhe qe t’i ¨ ¨ ¨ ¨ kushtojme pak vemendje nje aspekti kyc¸ te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lajmit te mire per te cilin kane nevoje njere¨ ¨ ¨ zit? Ne Letren drejtuar Romakeve, apostulli ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pavel e perdori vetem nje here fjalen ‘mbrete¨ ¨ ri’, kurse shprehjen «lajmi i mire» e perdori ¨ ¨ 12 here. (Lexo Romakeve 14:17.) Cilit aspekt ¨ ¨ ¨ ¨ te lajmit te mire iu referuar aq shpesh Pavli ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete liber biblik? Perse eshte jetesor ai lajm i ¨ ¨ ¨ mire ne vecanti? Pse duhet ta mbajme para¸

¨ ¨ ¨ ¨ sysh, ndersa u predikojme «lajmin e mire te ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise» njerezve ne territor?—Mar. 1:14; Rom. 15:16; 1 Sel. 2:2.

¨ ¨ ¨ Per cfare kishin nevoje ¨ ¸ ¨ ¨ ¨ te krishteret ne Rome? ¨ 4 Temat qe trajtoi Pavli kur ishte i burgosur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per here te pare ne Rome, hedhin drite mbi ke¨ ¨ ¨ te argument. Lexojme se kur i shkuan per vizi¨ ¨ ¨ ¨ te disa judenj, ai ‘u dha deshmi te plote ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per (1) mbreterine e Perendise dhe perdori argu¨ ¨ mentime bindese per (2) Jezuin’. Rezultati? ¨ ¨ ¨ «Disa nisen t’i besonin ato qe u thoshte, te
¨ ¨ ¨ 4. Per cfare predikoi Pavli kur ishte i burgosur per ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ here te pare ne Rome?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1, 2. Perse predikoni ‘lajmin e mire per mbreterine’ ¨ dhe cilat aspekte te tij theksoni? ¨ ¨ 3. Pse mund te themi se apostulli Pavel e theksoi ¨ ¨ ¨ ¨ lajmin e mire ne letren e Romakeve?

¨ tjere nuk i besonin.» Pastaj, Pavli ‘priste me ¨ ¨ ¨ ¨ dashamiresi te gjithe ata qe shkonin tek ai e ¨ ¨ ¨ ¨ u predikonte (1) mbreterine e Perendise dhe u ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mesonte gjerat per ¨ (2) Zoterine Jezu Krisht’. ¨ ¨ (Vep. 28:17, 23-31) Eshte e qarte se Pavli i ku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtoi vemendje Mbreterise se Perendise. Por, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cfare theksoi tjeter? Dicka qe eshte thelbeso¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re per Mbreterine—rolin e Jezuit ne qellimin e ¨ ¨ Perendise. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5 Te gjithe njerezit kane nevoje te mesojne ¨ ¨ ¨ per Jezuin e te kene besim tek ai. Pavli e trajtoi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete nevoje ne librin e Romakeve. Me heret,

¨ ¨ Lajmi i mire qe theksohet ¨ ¨ te Romakeve, perfshinte rolin ¨ ¨ ¨ ¨ jetesor te Jezuit ne qellimin ¨ ¨ e Perendise
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ai kishte shkruar per ‘Perendine, te cilit i ben¨ ¨ ¨ ¨ te sherbim te shenjte me frymen e tij, duke ¨ ¨ shpallur lajmin e mire per Birin e tij’. Pastaj ¨ ¨ ¨ shtoi: «Nuk me vjen turp per lajmin e mire. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne te vertete, ai eshte fuqia e Perendise per ¨ ¨ ¨ shpetimin e kujtdo qe ka besim.» Me pas, foli ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per kohen ‘kur Perendia do te gjykoje, neper¨ ¨ mjet Krishtit Jezu, te fshehtat e njerezve, sipas ¨ ¨ ¨ ¨ lajmit te mire qe ai shpallte’. Me tej tha, tha: ¨ ¨ ¨ «Nga Jerusalemi deri ne Iliri, i kam rene ¨ qark dhe kam predikuar plotesisht lajmin e ¨ ¨ mire per Krishtin.»1 (Rom. 1:9, 16; 2:16; 15:19) ¨ ¨ Si mendoni, perse Pavli ua permendi kaq ¨ shpesh Jezu Krishtin romakeve? ¨ 6 Nuk e dime cilat ishin fillesat e kongrega¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cionit te Romes. A u kthyen ne Rome si te kri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtere judenjte ose prozelitet qe ishin ne fe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sten e Dites se Pesedhjete te vitit 33 te e.s.?
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 1 Shprehje te ngjashme gjejme edhe ne libra te tjere ¨ ¨ te frymezuar.—Mar. 1:1; Vep. 5:42; 1 Kor. 9:12; Filip. 1:27.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ (Vep. 2:10) Apo te verteten e perhapen ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Rome tregtare e udhetare te krishtere? Sido te ¨ ¨ ¨ ¨ kete qene, ne kohen kur Pavli shkroi librin, ¨ rreth vitit 56 te e.s., kongregacioni kishte ¨ ¨ kohe qe ekzistonte. (Rom. 1:8) Nga c’persona ¸ ¨ ¨ perbehej? ¨ 7 Disa kishin prejardhje judaike. Pavli i beri ¨ ¨ ¨ ¨ te fala Andronikut dhe Juniut, ‘te afermve te ¨ ¨ ¨ tij’, qe ndoshta ishin te aferm judenj si ai. Po ¨ ¨ ¨ ashtu, ne Rome ishin judenj edhe Akuila, be¨ resi i tendave, dhe gruaja e tij, Prishila. (Rom. ¨ ¨ 4:1; 9:3, 4; 16:3, 7; Vep. 18:2) Por, shume velle¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zer e motra, te cileve Pavli u beri te fala, ka te ¨ ¨ ¨ ¨ ngjare te mos ishin judenj. Disa mund te kene ¨ ¨ ¨ ¨ qene nga ‘shtepia e Cezarit’, qe do te tho¨ ¨ ¨ te se ndoshta ishin skllever te Cezarit dhe zyr¨ ¨ ¨ tare te vegjel.—Filip. 4:22; Rom. 1:6; 11:13. ¨ 8 Sikurse cdonjeri prej nesh sot, cdo i kri¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtere ne Rome gjendej ne nje situate tragjike. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pavli e shprehu keshtu: «Te gjithe kane meka¨ ¨ ¨ tuar dhe nuk e kane arritur lavdine e Perendi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se.» (Rom. 3:23) Qarte, te gjithe ata te cileve u ¨ ¨ shkroi Pavli, kishin nevoje te pranonin se ¨ ¨ ¨ ishin mekatare dhe duhej te kishin besim te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mjeti qe kishte caktuar Perendia per te dale ¨ nga ajo situate.

¨ ¨ ¨ Njerezit duhet te pranojne ¨ ¨ ¨ se jane mekatare ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9 Ne fillim te letres se Romakeve, Pavli tre¨ ¨ ¨ goi rezultatin e mrekullueshem qe mund te ¨ ¨ kishte lajmi i mire, te cilit iu referua vazhdi¨ ¨ misht: «Mua nuk me vjen turp per lajmin e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire. Ne te vertete, ai eshte fuqia e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per shpetimin e kujtdo qe ka besim, me pare te ¨ ¨ judeut, por edhe te grekut.» Po, shpetimi ¨ ¨ ¨ ishte i mundur. Megjithate, njerezit duhej te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kishin besim, ne perputhje me kete te vertete ¨ ¨ ¨ te thelle qe u citua nga Habakuku 2:4: «I drejti ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ do te vazhdoje te jetoje fale besimit.» (Rom. 1:
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 8. Ne cilen situate tragjike gjendeshin te krishteret ¨ ¨ ne Rome? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9. C’rezultat te mundshem te lajmit te mire theksoi ¸ Pavli?

¨ ¨ ¨ 5. Cilen nevoje reale trajtoi Pavli ne librin e Roma¨ keve? ¨ ¨ ¨ ¨ 6, 7. C’mund te themi per fillesat dhe perberjen e ¸ ¨ ¨ kongregacionit te Romes?
8
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

16, 17; Gal. 3:11; Hebr. 10:38) Por, si lidhet laj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mi i mire qe mund te coje ne shpetim, me fak¸ ¨ ¨ ¨ ¨ tin se «te gjithe kane mekatuar»? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 10 Para se nje person te zhvilloje kete besim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jeteshpetues, duhet te pranoje se eshte meka¨ ¨ tar. Kjo ide nuk do te ishte e panjohur per ata ¨ ¨ ¨ ¨ qe jane rritur me besimin te Perendia dhe qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kane njefare njohurie per Biblen. (Lexo Ekli¨ ¨ ¨ siastiun 7:20.) E pranojne apo jo se jane me¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ katare, te pakten ia kane idene se cfare donte ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te thoshte Pavli me fjalet: «Te gjithe kane me¨ ¨ ¨ katuar.» (Rom. 3:23) Sidoqofte, ne sherbim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te takojme shume te tjere qe nuk i kup¨ ¨ ¨ tojne keto fjale. ¨ ¨ ¨ 11 Ne disa vende njerezit nuk jane rritur me ¨ ¨ ¨ mendimin se kane lindur mekatare dhe se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kane trasheguar mekatin. Ka te ngjare qe e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kuptojne se bejne gabime, se kane veti te pa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pelqyeshme dhe se mund te kene bere ca gjera ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te keqija. Po ashtu, e verejne se edhe te tjeret ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane ne nje situate te ngjashme. Gjithsesi, per ¨ ¨ ¨ shkak te formimit, nuk e kuptojne plotesisht ¨ ¨ ¨ ¨ perse ata dhe te tjeret jane ashtu. Faktikisht, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne disa gjuhe, nese thua qe dikush eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mekatar, te tjeret mund te mendojne se po ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ thua qe ai eshte kriminel ose, te pakten, se ka ¨ ¨ ¨ ¨ thyer ca rregulla. Eshte e qarte se nje person ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe eshte rritur ne nje mjedis te tille, mund te ¨ ¨ ¨ mos e konsideroje kollaj veten mekatar, ne ¨ kuptimin qe foli Pavli. ¨ ¨ 12 Edhe ne vendet e te ashtuquajturit kri¨ ¨ shterim, shume veta nuk e besojne konceptin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se jane mekatare. Perse jo? Ndonese me raste ¨ ¨ ¨ ¨ shkojne ne kishe, ata e konsiderojne tregimin ¨ ¨ ¨ ¨ biblik te Adamit dhe Eves thjesht si nje perra¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lle ose mit. Te tjere jane rritur ne nje klime jo¨ ¨ fetare. Ata dyshojne se Perendia ekziston dhe, ¨ ¨ ¨ si pasoje, nuk e kuptojne se nje Qenie Supre¨ ¨ ¨ me vendos norma morale per njerezit dhe qe, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ po te mos t’i zbatosh keto norma, perben me¨ ¨ ¨ ¨ 10, 11. Perse koncepti qe permendi Pavli te Romake¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ve 3:23 per disa eshte i panjohur dhe per te tjere jo? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 12. Pse shume veta nuk besojne se te gjithe jane me¨ katare?

¨ ¨ Te gjithe kemi lindur me ¨ ¨ ¨ ¨ nje te mete vdekjeprurese ¨ —mekatin!

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kat. Ne njefare kuptimi, jane si njerezit ne she¨ ¨ ¨ ¨ kullin e pare, per te cilet Pavli tha se ‘nuk ki¨ ¨ ¨ ¨ shin shprese’ dhe ishin «pa Perendi ne bote». —Efes. 2:12. ¨ ¨ ¨ 13 Ne letren e Romakeve, Pavli paraqiti dy ¨ ¨ arsye se perse ky lloj formimi nuk mund te ¨ ¨ ¨ ¨ jete justifikim—as per ate kohe, as tani. Arsyeja ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e pare eshte se vete krijimi jep deshmi per ¨ ¨ ekzistencen e Krijuesit. (Lexo Romakeve 1: ¨ ¨ ¨ 19, 20.) Kjo perputhet me nje pohim qe Pavli ¨ beri kur u shkroi nga Roma hebrenjve: «Cdo ¸ ¨ ¨ ¨ shtepi ndertohet nga dikush, por ai qe ka ¨ ¨ ¨ ¨ ndertuar gjithcka, eshte Perendia.» (Hebr. 3:4) ¸ ¨ ¨ ¨ Ky arsyetim tregon se ka nje Krijues qe nder¨ ¨ ¨ toi, ose solli ne ekzistence, gjithe universin. ¨ 14 Prandaj, Pavli kishte baza te forta kur u ¨ ¨ ¨ shkroi romakeve se kushdo—perfshire izraeli¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tet e lashte—qe adhuronte shembelltyrat e pa¨ ¨ ¨ jeta, ‘nuk kishte asnje justifikim’. E njejta gje ¨ ¨ ¨ ¨ mund te thuhej per ata qe u dhane pas prakti¨ ¨ ¨ kave seksuale imorale qe ishin ne kunder¨ ¨ ¨ shtim me perdorimin e natyrshem te trupit, si ¨ ¨ te burrit dhe te gruas. (Rom. 1:22-27) Duke ¨ ¨ vazhduar arsyetimin, me te drejte Pavli nxori
¨ ¨ ¨ ¨ 13, 14. (a) Permend nje arsye pse s’kane asnje justi¨ ¨ ¨ ¨ fikim ata qe nuk besojne te Perendia dhe qe mendoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne se nuk jane mekatare. (b) Ku i ka cuar shume veta ¸ mungesa e besimit?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

9

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perfundimin se «qofte judenjte, qofte greket, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane te gjithe nen mekat».—Rom. 3:9.

¨ ¨ Nje ‘deshmitar’ ¨ ¨ 15 Ne librin e Romakeve identifikohet edhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje arsye tjeter pse njerezit duhet te pranojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se jane mekatare dhe kane nevoje te dalin nga ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kjo situate e veshtire. Pavli shkroi per teresine ¨ ¨ ¨ ¨ e ligjeve qe Perendia i dha Izraelit te lashte: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Te gjithe ata qe mekatojne nen ligj, nga ky ¨ ligj do te gjykohen.» (Rom. 2:12) Duke vazh¨ duar arsyetimin, ai tregon se njerezit nga ko¨ ¨ mbet ose grupet etnike qe s’e njohin ate kod ¨ ¨ ¨ hyjnor, shpesh «bejne nga natyra gjerat e li¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjit». Perse eshte e zakonshme qe keta nda¨ lojne incestin, vrasjen dhe vjedhjen? Pavli ¨ ¨ identifikoi arsyen: kane ndergjegje.—Lexo Ro¨ makeve 2:14, 15. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Megjithate, ka te ngjare te keni verejtur se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te kesh nje ndergjegje qe funksionon si de¨ ¨ ¨ ¨ shmitar i brendshem, nuk do te thote se do te ¨ ¨ ndjekesh se s’ben drejtimin e saj. Rasti i Izra¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ elit te lashte e verteton kete. Ndonese kishin ¨ ¨ nje ndergjegje dhe ligje specifike nga Pe¨ ¨ ¨ rendia kunder vjedhjes dhe kuroreshkeljes, ¨ ¨ ¨ shpesh izraelitet shkelen edhe ndergjegjen, edhe ligjin e Jehovait. (Rom. 2:21-23) Ishin ¨ ¨ ¨ ¨ dyfish fajtore dhe sigurisht qe ishin mekatare, ¨ pasi nuk plotesuan normat dhe vullnetin ¨ ¨ ¨ e Perendise. Kjo ua demtoi seriozisht ma¨ ¨ rredhenien me Krijuesin.—Lev. 19:11; 20:10; Rom. 3:20. ¨ ¨ 17 Ajo qe kemi shqyrtuar nga libri i Romake¨ ¨ ve mund te duket sikur paraqet nje tablo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te zymte te gjendjes se njerezimit, perfshire ¨ ¨ ¨ ¨ edhe tonen, ne syte e te Plotfuqishmit. Me¨ gjithate, Pavli nuk e la me kaq. Duke cituar fja¨ let e Davidit te Psalmi 32:1, 2, apostulli shkroi: ¨ ¨ «Lum ata qe u jane falur veprat e paligjshme ¨ ¨ ¨ dhe u jane mbuluar mekatet! Lum njeriu qe
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 15. Cfare kane te gjithe njerezit dhe me c’rezultat? ¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16. Pse te kesh ndergjegje nuk do te thote se do te ¨ ¨ ¨ shmangesh patjeter mekatin? ¨ ¨ ¨ 17. C’inkurajim gjejme ne librin e Romakeve? ¸
10
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ ˙ Cilin aspekt te lajmit te mire thekson ¨ libri i Romakeve? ¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Cilin fakt duhet te kuptojne te tjeret ¨ dhe si t’i ndihmojme? ¨ ¨ ˙ Si mund te na sjelle bekime neve dhe ¨ ¨ ¨ ¨ te tjereve ‘lajmi i mire per Krishtin’?

A ju kujtohet?

¨ ¨ Jehovai nuk do t’ia llogarite kurrsesi meka¨ tin!» (Rom. 4:7, 8) Pa shkelur ligjet e tij te drej¨ ¨ ¨ ta, Perendia ka siguruar mjetin e duhur per te ¨ falur mekatet.

¨ ¨ ¨ ¨ Jezui eshte boshti i lajmit te mire ¨ ¨ ¨ ¨ 18 Ju mund te thoni: «Ky po qe eshte lajm i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire!» Ne fakt eshte, dhe kjo na kthen perseri ¨ ¨ ¨ tek ai aspekt i lajmit te mire qe Pavli theksoi ¨ ¨ ¨ ne librin e Romakeve. Sic¸ u permend, Pa¨ ¨ vli shkroi: «Mua nuk me vjen turp per lajmin e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire. Ne te vertete, ai eshte fuqia e Perendise ¨ ¨ ¨ per shpetimin e kujtdo qe ka besim.»—Rom. 1: 15, 16. ¨ 19 Ai lajm i mire kishte si bosht rolin e Jezu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ it ne permbushjen e qellimit te Perendise. Pa¨ ¨ ¨ ¨ vli mezi priste «diten kur Perendia te gjykoje, ¨ ¨ ¨ ¨ nepermjet Krishtit Jezu, te fshehtat e njere¨ ¨ ¨ zve, sipas lajmit te mire». (Rom. 2:16) Me keto ¨ ¨ ¨ fjale, ai nuk po minimizonte «mbreterine e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Krishtit dhe te Perendise» ose ate qe Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ do te beje nepermjet Mbreterise. (Efes. 5:5) ¨ ¨ ¨ Por, tregoi se per te jetuar e gezuar bekimet e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Mbreterise se Perendise, ne duhet te pranoj¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me (1) gjendjen tone si mekatare ne syte e Pe¨ ¨ ¨ ¨ rendise dhe (2) perse duhet te kemi besim te ¨ ¨ ¨ ¨ Jezu Krishti qe te na falen mekatet. Kur nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ person arrin te kuptoje e te pranoje keto aspe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kte te qellimit te Perendise dhe sheh te ardh¨ ¨ ¨ ¨ men qe hap kjo para tij, mund te therrase me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te drejte: «Ky po qe eshte lajm i mire!»
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 18, 19. (a) Ne cilin aspekt te lajmit te mire u per¨ ¨ ¨ qendrua Pavli ne librin e Romakeve? (b) Cfare duhet ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te pranojme qe te marrim bekimet e Mbreterise?

¨ ¨ ¨ ¨ 20 Teksa kryejme sherbimin tone te krishte¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re, duhet te mbajme patjeter ne mendje kete ¨ ¨ ¨ aspekt te lajmit te mire. Duke iu referuar Jezu¨ ¨ ¨ it, Pavli citoi fjalet e Isaise: «Kushdo qe tregon ¨ ¨ besim tek ai, nuk do te zhgenjehet.» (Rom. ¨ ¨ 10:11; Isa. 28:16) Mesazhi thelbesor per Jezu¨ ¨ ¨ ¨ in mund te mos jete i panjohur per ata qe e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dine cfare thote Bibla per mekatin. Por, per te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ tjeret ky mesazh do te jete dicka krejt e re, qe ¸ ¨ ¨ ne kulturen e tyre nuk njihet ose nuk beso¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ het pergjithesisht. Kur keta te fillojne te besoj¨ ¨ ne te Perendia dhe te Shkrimet, duhet t’u
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 20, 21. Perse ne sherbim duhet te mbajme ne me¨ ¨ ¨ ¨ ndje lajmin e mire qe theksohet ne librin e Romake¨ ¨ ¨ ve dhe me cfare rezultati te mundshem? ¸

¨ ¨ ¨ shpjegojme rolin e Jezuit. Ne artikullin tjeter ¨ ¨ do te shohim si trajtohet ky aspekt i lajmit te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire ne kapitullin e 5-te te Romakeve. Ka shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me te ngjare qe ky artikull t’ju sjelle dobi ne ¨ sherbim. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 21 Sa shperblyese eshte te ndihmosh njerez ¨ ¨ ¨ ¨ me zemer te ndershme te kuptojne lajmin e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mire te permendur here pas here ne librin e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Romakeve, lajmin e mire qe ‘ne te vertete ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte fuqia e Perendise per shpetimin e kujtdo ¨ ¨ ¨ ¨ qe ka besim’! (Rom. 1:16) Pervec¸ kesaj, do te ¨ ¨ ¨ shohim edhe te tjere te bashkohen me ndje¨ ¨ ¨ njat qe citoi Pavli te Romakeve 10:15: «Sa te ¨ ¨ ¨ ¨ bukura jane kembet e atyre qe shpallin lajmin ¨ ¨ ¨ ¨ e mire per gjera te mira!»—Isa. 52:7.

¨ ¨ DHURATA E DASHUR E PERENDISE
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘Dashamiresia e pamerituar do te mbreteroje nepermjet drejtesise, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te sjelle jeten e perhershme.’—ROM. 5:21.

«T

¨ ¨ ¨ ¨ RASHEGIMIA me e madhe qe romaket u ¨ ¨ lane brezave [ishte] ligji dhe pikepamja se ¨ ¨ jeta duhet jetuar ne perputhje me ligjin.» (Dr. Dejvid Uilliams, Universiteti i Melburnit, ¨ ¨ ¨ ¨ Australi) Sado me vlere te jete kjo trashegi¨ ¨ ¨ mi, ekziston nje trashegimi ose dhurate me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vlere ku e ku me te madhe. Kjo dhurate eshte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mjeti hyjnor per te pasur nje qendrim te mira¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tuar e te drejte para Perendise dhe perspektiven ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e shpetimit e te jetes se perhershme. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 2 Ne njefare kuptimi, menyra se si Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e beri te mundur kete dhurate, perfshinte di¨ ¨ sa aspekte ligjore. Te kapitulli i 5-te i Romake¨ ¨ ve, apostulli Pavel nuk i paraqiti keto aspekte
¨ ¨ ¨ ¨ 1, 2. Cilen trashegimi ose dhurate konsiderojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me vlere shume njerez, por cila dhurate ka me shu¨ ¨ me vlere?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne formen e nje ligjerate te thate e te stermbu¨ ¨ shur me hollesira ligjore. Perkundrazi, filloi ¨ ¨ ¨ ¨ duke na dhene kete siguri emocionuese: «Jemi ¨ ¨ ¨ ¨ shpallur te drejte fale besimit, [prandaj] le te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gezojme paqe me Perendine nepermjet Zoteri¨ ¨ ¨ ¨ se tone Jezu Krisht.» Ata qe marrin dhuraten e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise nxiten t’ia kthejne kete dashuri. Pa¨ vli ishte nje prej tyre. Ai shkroi: «Dashuria e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise eshte derdhur ne zemrat tona neper¨ ¨ ¨ mjet frymes se shenjte.»—Rom. 5:1, 5. ¨ 3 Por, pse ishte e nevojshme kjo dhurate e ¨ ¨ ¨ dashur? Si mund ta ofronte Perendia ne nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ menyre te drejte e te paanshme? Cfare duhet te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bejne njerezit qe te kualifikohen per ta ma¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rre ate? Le te gjejme pergjigje te kenaqshme
¨ ¨ 3. Cilat pyetje lindin me te drejte?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

11

¨ ¨ dhe te shohim se si ato nxjerrin ne pah dashu¨ ¨ ¨ rine e Perendise.

¨ ¨ ¨ Dashuria e Perendise dhe mekati ¨ ¨ 4 Duke treguar shume dashuri, Jehovai der¨ ¨ ¨ ¨ goi Birin e tij te vetemlindur per te ndihmuar ¨ ¨ ¨ ¨ njerezit. Ja si e shprehu kete Pavli: «Perendia na ¨ ¨ ¨ ¨ e shfaq dashurine e vet ne ate qe, kur ishim ¨ ¨ ¨ akoma mekatare, Krishti vdiq per ne.» (Rom. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 5:8) Mendo per nje fakt qe eshte permendur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ketu: «Ishim akoma mekatare.» Te gjithe kemi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nevoje te dime se si u beme te tille. ¨ ¨ 5 Pavli e theksoi ceshtjen, duke nisur me ke¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te pike: «Ashtu si mekati hyri ne bote neper¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mjet nje njeriu te vetem, dhe vdekja nepermjet ¨ ¨ ¨ ¨ mekatit, ashtu edhe vdekja u perhap ne te gji¨ ¨ ¨ ¨ ¨ the njerezit, sepse te gjithe kishin mekatuar.» ¨ ¨ ¨ ¨ (Rom. 5:12) Jemi ne gjendje ta kuptojme kete ¨ sepse Perendia e ka dokumentuar se si filloi jeta ¨ ¨ njerezore. Jehovai krijoi dy njerez: Adamin dhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Even. Krijuesi eshte i persosur e te tille ishin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ edhe ata njerez te pare, paraardhesit tane. Pere¨ ¨ ¨ ndia u dha vetem nje udhezim kufizues dhe u ¨ ¨ ¨ tha qe, nese nuk do t’i bindeshin atij ligji, do te ¨ ¨ denoheshin me vdekje. (Zan. 2:17) Mirepo, ata ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zgjodhen te vepronin ne menyre shkaterrimta¨ ¨ ¨ re, duke shkelur udhezimin e arsyeshem te Pe¨ ¨ ¨ ¨ rendise dhe duke e hedhur keshtu poshte si ¨ ¨ Ligjdhenes e Sovran.—Ligj. 32:4, 5. ¨ ¨ ¨ ¨ 6 Adami u be me femije pasi kishte mekatu¨ ¨ ¨ ar, duke u kaluar te gjitheve mekatin e pasojat e tij. Natyrisht, ata nuk kishin shkelur ligjin e Pe¨ ¨ ¨ ¨ rendise si Adami, prandaj nuk ishin fajtore per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te njejtin mekat dhe as u ishte dhene ende ndo¨ ¨ ¨ nje kod me ligje. (Zan. 2:17) Prapeseprape, pa¨ ¨ ¨ sardhesit e Adamit trasheguan mekatin. Si pa¨ ¨ ¨ ¨ soje, mekati dhe vdekja mbreteruan deri ne ¨ ¨ ¨ ¨ kohen kur Perendia u dha izraeliteve nje kod ¨ ¨ me ligje, i cili tregonte qarte se ata ishin meka¨ ¨ ¨ ¨ 4, 5. (a) Ne c’menyre madheshtore e shfaqi Jeho¸ ¨ ¨ ¨ ¨ vai dashurine? (b) Cfare na ndihmon te kuptojme ¸ ¨ ¨ ¨ ate qe thuhet te Romakeve 5:12? ¨ 6. (a) Pse vdisnin pasardhesit e Adamit dhe a e ¨ ¨ ¨ ¨ ndryshoi kete situate Ligji i Moisiut? (b) Si mund te ¨ ¨ ¨ ilustrohen pasojat e mekatit te trasheguar?
12
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ tare. (Lexo Romakeve 5:13, 14.) Pasojat e me¨ ¨ ¨ katit te trasheguar mund te ilustrohen me disa ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ semundje ose te meta te trasheguara, sic¸ jane ¨ per shembull talasemia ose hemofilia. Ndoshta keni lexuar se Alekseji, biri i carit rus, Ni¨ ¨ kolla II, dhe Aleksandres, trashegoi hemofili¨ ¨ ¨ ¨ ne, nje semundje qe shfaqet me rrjedhje gjaku. ¨ ¨ ¨ ¨ Ndonese edhe ne familje me semundje te ti¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lla, disa nga femijet nuk vuajne nga keto se¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mundje, prapeseprape mund te jene mbartes. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Por nuk eshte keshtu me mekatin. Mekati, ¨ ¨ kjo e mete e trasheguar nga Adami, ishte i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pashmangshem. Te gjithe i jane nenshtruar. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Eshte gjithmone vdekjeprures. U kalohet te gji¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ the femijeve. A mund te dilej ndonjehere nga ¨ ¨ ¨ kjo situate e veshtire?

¨ ¨ ¨ ¨ Cfare siguroi Perendia nepermjet ¸ Jezu Krishtit? ¨ ¨ ¨ 7 Me dashuri, Jehovai mori nje mase per nje¨ ¨ ¨ ¨ rezit qe te cliroheshin nga gjendja mekatare e ¸ ¨ ¨ trasheguar. Pavli shpjegoi se kjo u be e mundur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nepermjet nje njeriu tjeter, nje njeriu te perso¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sur qe erdhi me vone—ne te vertete, nepermjet ¨ ¨ ¨ ¨ nje Adami te dyte. (1 Kor. 15:45) Sidoqofte, ¨ ¨ ¨ udha e secilit prej dy njerezve te persosur ka sje¨ ¨ ¨ lle rezultate krejt te ndryshme. Ne c’kuptim? ¸ ¨ —Lexo Romakeve 5:15, 16. ¨ ¨ ¨ 8 «Me dhuraten nuk eshte si me shkeljen», ¨ —shkroi Pavli. Adami ishte fajtor per shkeljen ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe me te drejte u gjykua ne menyre te pafavor¨ ¨ shme—vdiq. Por, nuk ishte i vetmi qe vdiq. Ne ¨ ¨ ¨ Bibel lexojme: «Nga shkelja e [atij] njeriu te ve¨ ¨ ¨ ¨ tem vdiqen shume veta.» Sipas standardeve te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise per drejtesine, te gjithe pasardhesit ¨ ¨ ¨ ¨ e papersosur te Adamit, perfshire edhe ne, me¨ ¨ ritonin te gjykoheshin po njesoj si Adami. ¨ ¨ Gjithsesi, mund te ngushellohemi duke ditur ¨ ¨ se njeriu i persosur, Jezui, mund te sillte rezul¨ ¨ ¨ ¨ tatin e kundert. Cili eshte ky rezultat? Pergji¨ ¨ ¨ ¨ gjen e gjejme te fjalet e Pavlit, qe thote se «nje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rez te cdo lloji shpallen te drejte per jeten». ¸ —Rom. 5:18.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 7, 8. Ne c’menyre udha e dy njerezve te persosur ka ¸ ¨ ¨ sjelle rezultate te ndryshme?

¨ ¨ Njeriu i persosur, Adami, mekatoi. ¨ Njeriu i persosur, Jezui, paraqiti ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «nje shperblese perkatese»

¨ ¨ ¨ ¨ Cili eshte kuptimi i fjaleve greke ne shpreh¨ ¨ ¨ jen «shpallen te drejte»? Doktor Uilliamsi qe u ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ permend me siper, shkroi per kete koncept: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Eshte nje metafore ligjore qe thekson nje pike ¨ ¨ pothuajse ligjore. Tregon nje ndryshim ne gje¨ ¨ ¨ ndjen e dikujt para Perendise, jo nje ndryshim ¨ ¨ ¨ te brendshem te personit. . . . Metafora e pa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ raqit Perendine si nje gjykates qe ka marre nje ¨ ¨ ¨ ¨ vendim ne favor te te akuzuarit, i cili, si te thu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ash, ka dale para gjykates se Perendise me aku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zen per padrejtesi. Por Perendia e shfajeson te akuzuarin.» ¨ ¨ ¨ 10 Mbi c’baze mund ta shfajesonte nje njeri ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te padrejte «Gjykatesi [i drejte] i gjithe tokes»? ¨ (Zan. 18:25) Me dashuri, Perendia hodhi hapin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e pare te rendesishem duke derguar ne toke Bi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rin e tij te vetemlindur. Jezui e beri ne menyre
9

¨ ¨ ¨ te persosur vullnetin e Atit, pavaresisht nga tundimet, talljet ekstreme dhe keqtrajtimet. Ai e ¨ ¨ ¨ ruajti integritetin deri aty sa vdiq ne nje shtylle ¨ ¨ torture. (Hebr. 2:10) Duke flijuar jeten e tij te ¨ ¨ ¨ ¨ persosur njerezore, Jezui paraqiti nje shperble¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se qe mund t’i cliroje ose shpengoje nga meka¸ ¨ ti e vdekja pasardhesit e Adamit.—Mat. 20:28; Rom. 5:6-8. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 11 Diku tjeter Pavli e quajti kete «nje shper¨ ¨ ¨ ¨ ¨ blese perkatese». (1 Tim. 2:6) Cfare perkonte? ¸ ¨ ¨ Adami u solli papersosmeri dhe vdekje miliar¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ da njerezve, gjithe pasardhesve te tij. Eshte e ¨ ¨ ¨ ¨ vertete se Jezui, si njeri i persosur, mund te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishte bere ati i miliarda pasardhesve te perso¨ ¨ sur.1 Prandaj, me pare ishte kuptuar se jeta e Je¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zuit bashke me ate te te gjithe pasardhesve te tij ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te mundshem te persosur, formonin nje shper¨ ¨ ¨ blese te barasvlershme me mekatet e Adamit ¨ ¨ ¨ ¨ dhe te pasardhesve te tij. Mirepo, Bibla nuk ¨ ¨ thote se ndonje pasardhje e mundshme e Jezu¨ ¨ ¨ ¨ it ishte pjese e shperbleses. Romakeve 5:15-19 ¨ ¨ ¨ thekson se vdekja e «nje njeriu te vetem» sigu¨ ¨ ¨ ¨ roi shperblesen. Po, jeta e persosur e Jezuit per¨ konte me jeten e Adamit. Theksi vihet dhe du¨ ¨ ¨ ¨ het te vihet vetem mbi Jezu Krishtin. Fale «nje ¨ ¨ ¨ akti te vetem shfajesimi», bindjes dhe integrite¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tit te Jezuit deri ne vdekje, per njerez te cdo lloji ¸ ¨ ¨ ¨ u be e mundur te merrnin nga Perendia dhura¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ten qe te shpalleshin te drejte dhe dhuraten e ¨ ¨ jetes. (2 Kor. 5:14, 15; 1 Pjet. 3:18) Si u be e mundur kjo?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shfajesim ne baze te shperbleses ¨ ¨ 12 Perendia Jehova e pranoi flijimin shper¨ blyes qe paraqiti Biri i tij. (Hebr. 9:24; 10:10, 12) ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Megjithate, dishepujt e Jezuit ne toke, perfshire ¨ ¨ ¨ ¨ edhe apostujt e tij besnike, mbeten te paper¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sosur. Ndonese u perpoqen te shmangnin te ¨ ¨ keqen, nuk ia arriten gjithmone. Pse? Sepse
¨ ¨ ¨ 1 Per shembull, kjo pikepamje lidhur me pasardhesit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ u perfshi ne librin Te fitojme gjykim te thelle nga Shkri¨ ¨ met, vellimi 2, faqja 736, paragrafet 4 dhe 5, angl.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9. Cfare po bente Perendia duke shpallur te drejte ¸ ¨ ¨ ¨ njerezit, sic¸ permendet te Romakeve 5:16, 18? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 10. Cfare beri Jezui qe u siguroi njerezve bazen per ¸ ¨ ¨ t’u shpallur te drejte?

¨ ¨ 11. Mbi cfare bazohet shperblesa? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 12, 13. Pse ata qe shpallen te drejte kane nevoje per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ meshiren dhe dashurine e Perendise?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

13

¨ ¨ kishin trasheguar mekatin. (Rom. 7:18-20) Por ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Perendia mund te bente dhe beri dicka per ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete. Pranoi ‘shperblesen perkatese’ dhe ishte i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gatshem ta zbatonte ne dobi te sherbetoreve te ¨ ¨ tij njerezore. ¨ ¨ 13 Perendia nuk u detyrohej apostujve dhe te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tjereve qe te zbatonte shperblesen ngaqe kishin ¨ ¨ ¨ kryer disa vepra te mira. Perkundrazi, Perendia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e zbatoi shperblesen ne dobi te tyre nga meshira dhe dashuria e tij e madhe. Ai vendosi t’i ¨ ¨ ¨ shfajesonte apostujt dhe te tjeret nga gjykimi ¨ ¨ ¨ kunder tyre, duke i konsideruar te lire nga ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ faji i trasheguar. Pavli e beri te qarte kete: «Ne te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vertete, fale kesaj dashamiresie te pamerituar, ¨ ¨ ¨ ju keni shpetuar nepermjet besimit. Kjo nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte fale jush, por eshte dhurate e Perendise.» —Efes. 2:8. ¨ ¨ ¨ ¨ 14 Mendoni se c’dhurate eshte qe i Plotfuqi¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shmi te fale mekatin qe ka trasheguar nje njeri, ¨ ¨ si edhe gabimet qe ka kryer! Nuk mund te llo¨ ¨ gariten mekatet e kryera nga individet e ndry¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shem para se te beheshin te krishtere. Megjith¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ate, ne baze te shperbleses, Perendia mund t’i ¨ ¨ ¨ ¨ fale keto mekate. Pavli shkroi: «Nga shume ¨ ¨ ¨ shkelje, dhurata shpalli te drejte shume veta.» ¨ ¨ ¨ ¨ (Rom. 5:16) Apostujve dhe te tjereve qe do te ¨ ¨ ¨ ¨ merrnin kete dhurate te dashur (duke u shpa¨ ¨ ¨ ¨ llur te drejte), do t’u duhej te vazhdonin te ¨ ¨ ¨ ¨ adhuronin me besim Perendine e vertete. Me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cfare shperblimi ne te ardhmen? ‘Ata qe ma¸ ¨ ¨ ¨ ¨ rrin bollekun e dashamiresise se pamerituar ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe te dhurates falas te drejtesise, do te mbrete¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rojne ne jete nepermjet nje njeriu te vetem, ¨ ¨ Jezu Krishtit.’ Po, dhurata e drejtesise ka efektin ¨ ¨ ¨ ¨ e kundert te shkeljeve te Adamit. Kjo dhurate ¨ ¨ sjell si rezultat jeten.—Rom. 5:17; lexo Luken 22:28-30. ¨ ¨ ¨ ¨ 15 Ata qe e marrin kete dhurate, duke u shpa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llur te drejte, behen bij frymore te Perendise. Si ¨ ¨ ¨ ¨ bashketrashegimtare me Krishtin, kane per¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ spektiven qe te ringjallen ne qiell si bij te verte¨ ¨ ¨ ¨ 14, 15. Cfare shperblimi u vu perpara atyre qe Pe¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendia i shpalli te drejte, megjithate cfare duhej te ¸ ¨ benin ende?
14
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te frymore ‘per te mbreteruar’ me Jezu Kri¨ shtin.—Lexo Romakeve 8:15-17, 23.

¨ ¨ Dashuria e Perendise ¨ ¨ u shfaqet te tjereve ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Jo te gjithe ata qe tregojne besim dhe i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sherbejne Perendise si te krishtere besnike, pre¨ ¨ ¨ ¨ sin ‘te mbreterojne’ me Krishtin ne qiell. Shu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me prej tyre kane nje shprese te bazuar ne Bi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bel, te ngjashme me ate te sherbetoreve te ¨ ¨ ¨ ¨ Perendise para krishterimit. Ata shpresojne te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jetojne pergjithmone ne nje toke parajsore. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ A eshte e mundur te marrin qe tani nje dhurate ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te dashur nga Perendia dhe, ne kete menyre, te ¨ ¨ konsiderohen si te drejte duke pasur perspekti¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ven e jetes ne toke? Ne baze te asaj qe Pa¨ ¨ vli u shkroi romakeve, pergjigjja inkurajuese ¨ ¨ eshte po. ¨ ¨ 17 Pavli shqyrtoi nje shembull thelbesor, ¨ ¨ ¨ Abrahamin, nje burre me besim qe jetoi para se ¨ Jehovai t’i jepte Izraelit nje kod me ligje dhe ¨ ¨ ¨ ¨ shume kohe para se Krishti te hapte udhen e je¨ tes qiellore. (Hebr.10:19, 20) Pavli tha: «Premti¨ ¨ ¨ ¨ mi qe te ishte trashegimtar i nje bote, Abraha¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mit ose fares se tij, nuk iu be nepermjet ligjit, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ por nepermjet drejtesise me ane te besimit.» ¨ (Rom. 4:13; Jak. 2:23, 24) Pra, Perendia e lloga¨ ¨ riti si te drejte Abrahamin besnik.—Lexo Ro¨ makeve 4:20-22. ¨ ¨ ¨ 18 Kjo nuk mund te nenkuptoje se Abrahami ¨ ¨ ¨ ishte pa mekat ndersa i sherbente Jehovait gja¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te dekadave. Jo, ai nuk ishte i drejte ne kete ¨ kuptim. (Rom. 3:10, 23) Sidoqofte, me men¨ ¨ curine e tij te pakufishme, Jehovai mori para¸ ¨ ¨ ¨ sysh besimin e jashtezakonshem te Abrahamit ¨ ¨ dhe veprat qe erdhen si rezultat i atij besimi. ¨ Ne vecanti, Abrahami tregoi besim te «fara» ¸ ¨ ¨ ¨ e premtuar qe do te vinte nga pasardhesit e ¨ tij. Kjo Fare doli se ishte Mesia ose Krishti. ¨ ¨ ¨ ¨ (Zan. 15:6; 22:15-18) Per rrjedhim, ne baze te
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16. C’dhurate mund te marrin qe tani ata qe kane ¸ ¨ ¨ shprese tokesore? ¨ ¨ 17, 18. (a) Si e konsideroi Perendia Abrahamin fale ¨ besimit qe kishte? (b) Si mundi Jehovai ta konside¨ ¨ ronte Abrahamin te drejte?

¨ ¨ Cfare lajmi i mire: ¸ ¨ ¨ nepermjet Jezuit mund ¨ ¨ ¨ te shpallemi te drejte!

¨ ¨ ¨ «shperbleses qe pagoi Krishti ¨ Jezu», Gjykatesi hyjnor mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te fale mekatet qe jane bere ne ¨ ¨ ¨ te shkuaren. Keshtu, Abraha¨ ¨ ¨ mi dhe njerez te tjere besni¨ ¨ ¨ ke te koheve para krishterimit ¨ ¨ kane perspektiven e ringjall¨ jes.—Lexo Romakeve 3:24, 25; Psal. 32:1, 2.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te gezojme nje qendrim ¨ ¨ ¨ te drejte qe tani ¨ ¨ ¨ 19 Fakti qe Perendia i dashurise e llogariti si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te drejte Abrahamin, duhet t’u jape zemer te ¨ ¨ ¨ ¨ krishtereve te vertete sot. Jehovai nuk e shpalli ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te drejte ne ate kuptim qe shpall ata qe miros ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me fryme per te qene «bashketrashegimtare ¨ ¨ ¨ ¨ me Krishtin». Keta te zgjedhur ‘thirren per te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qene te shenjte’ dhe pranohen si «bij te Pere¨ ndise». (Rom. 1:7; 8:14, 17, 33) Krejt ndryshe, ¨ Abrahami u be «mik i Jehovait»—dhe kjo ndo¨ ¨ dhi para se te paraqitej flijimi shperblyes. (Jak. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 2:23; Isa. 41:8) C’mund te thuhet atehere per te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ krishteret e vertete qe shpresojne te jetojne ne ¨ ¨ ¨ ¨ Parajsen tokesore qe do te rivendoset? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 20 Keta nuk kane marre ‘dhuraten falas te ¨ ¨ ¨ ¨ drejtesise’ me perspektiven e jetes qiellore «me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ane te clirimit nepermjet shperbleses qe pagoi ¸ ¨ Krishti Jezu». (Rom. 3:24; 5:15, 17) Prapesepra¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pe, tregojne besim te thelle te Perendia e te ¨ ¨ ¨ ¨ shperblesa qe ai siguroi, dhe e shfaqin kete be¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sim me ane te veprave te mira. Nje veper e ti¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lle eshte ‘te predikojne mbreterine e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe t’u mesojne te tjereve gjerat per Zoterine ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Jezu Krisht’. (Vep. 28:31) Ne kete menyre, Jeho¨ ¨ ¨ ¨ vai mund t’i konsideroje te drejte ne kuptimin ¨ ¨ qe konsideroi Abrahamin. Dhurata qe marrin
¨ ¨ 19. Pse menyra si e konsideroi Perendia Abrahamin ¨ ¨ ¨ duhet t’u jape zemer shume vetave sot? ¨ ¨ ¨ ¨ 20. Cfare pret Perendia nga ata qe i konsideron te ¸ ¨ drejte sot ashtu si konsideroi Abrahamin?

¨ ¨ ¨ ¨ keta—miqesia me Perendine—ndryshon nga ¨ ¨ ‘dhurata falas’ qe marrin te mirosurit. Sidoqo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fte, ajo eshte me siguri nje dhurate qe e pranoj¨ ¨ ¨ ¨ ne me mirenjohje te thelle. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 21 Nese shpresoni te gezoni jeten e perher¨ ¨ ¨ ¨ shme ne toke, duhet te kuptoni se kjo mundesi ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nuk eshte teke e nje sundimtari njerezor. Per¨ ¨ kundrazi, pasqyron qellimin e mencur te So¸ ¨ ¨ ¨ vranit Universal. Jehovai ka marre hapa te nje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pasnjeshem qe ta plotesoje qellimin e tij. Keta ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hapa kane qene ne perputhje me drejtesine e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vertete. Per me teper, kane pasqyruar dashuri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne e madhe te Perendise. Me te drejte Pavli mu¨ ¨ ¨ ndi te thoshte: «Perendia na e shfaq dashurine ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e vet ne ate qe, kur ishim akoma mekatare, Kri¨ shti vdiq per ne.»—Rom. 5:8.
¨ ¨ ¨ ¨ 21. Cfare dobish mund te kemi fale dashurise dhe ¸ ¨ ¨ ¨ drejtesise se Jehovait?

A ju kujtohet?
¨ ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare trashegimie moren pasardhesit ¸ e Adamit dhe me c’rezultat? ¸ ¨ ¨ ¨ ˙ Si u sigurua shperblesa perkatese dhe ¨ ¨ cfare perkonte? ¸ ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare bekimesh i presin ata qe Pere¸ ¨ ¨ ndia i konsideron te drejte?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

15

¨ A kishte vertet deve Abrahami?

B

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ IBLA thote se devete ishin nder kafshet shtepiake qe Abraha¨ ¨ mi mori nga faraoni. (Zan. 12:16) Kur sherbetori i Abra¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hamit u nis per nje udhetim te gjate drejt Mesopotamise, «mori ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhjete deve nga devete e zoterise se tij». Pra, Bibla thote qarte se ¨ ¨ ¨ ¨ Abrahami kishte deve rreth fillimit te mijevjecarit te dyte p.e.s. ¸ —Zan. 24:10. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Disa nuk e pranojne kete. Nje botim thote: «Studiuesit kane ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ thene se keto referime per devete nuk jane te sakta nga ana hi¨ ¨ storike, pasi shumica beson se keto kafshe nuk ishin zbutur gje¨ ¨ ¨ ¨ resisht deri afer vitit 1200 p.e.s., shume kohe pas Abrahamit.»

(New International Version Archaeological Study Bible) Si rrje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhim, cdo referim biblik me i hershem per devete do te konside¸ ¨ ¨ rohej nje anakronizem ose vendosje e gabuar e ngjarjeve nga ana kronologjike. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Mirepo, studiues te tjere argumentojne qe, ndonese zbutja e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ deveve u be nje faktor i rendesishem rreth fundit te mijevjecarit ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te dyte, kjo nuk do te thote se devete nuk perdoreshin me pare. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne librin Qyteterimet e Lindjes se Afert ne lashtesi (angl.) thuhet: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Kerkimet e koheve te fundit kane hedhur idene se zbutja e de¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vese ndodhi ne juglindje te Arabise aty nga mijevjecari i trete ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ [p.e.s.]. Ne fillim, ka te ngjare qe deveja te mbahej per qume¨ ¨ ¨ ¨ shtin, leshin, lekuren dhe mishin, por s’mund te kete kaluar ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shume kohe para se dobia e saj si kafshe barre te behej e duk¨ ¨ ¨ shme.» Ky datim per kohen para Abrahamit duket se mbeshte¨ tet nga fragmente kockore dhe nga mbetje te tjera arkeologjike. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ekzistojne edhe deshmi te shkruara. E njejta veper referimi ¨ ¨ ¨ ¨ thote: «Ne Mesopotami, ne listat kuneiforme permendet kafsha ¨ ¨ [deveja] dhe paraqitet ne mjaft vula, duke treguar keshtu se de¨ ¨ ¨ ¨ veja mund te kete ardhur ne Mesopotami nga fillimi i mijevje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ carit te dyte», domethene ne kohen e Abrahamit. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ Disa studiues besojne se tregtaret e Arabise Jugore qe merre¨ ¨ ¨ ¨ shin me tregtine e temjanit, i perdornin devete per t’i transpor¨ ¨ ¨ ¨ tuar mallrat drejt veriut permes shkretetires, duke shkuar ne ¨ ¨ ¨ ¨ zona te tilla, si Egjipti e Siria, dhe duke futur keshtu ne keto zona ¨ ¨ ¨ ¨ devete. Kjo tregti ka shume mundesi qe ishte e zakonshme ta¨ ¨ ¨ ¨ shme ne vitin 2000 p.e.s. Eshte interesante se Zanafilla 37:25-28 ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ permend tregtaret ismaelite qe, rreth njeqind vjet pas kohes se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Abrahamit, i perdornin devete per te transportuar perberes te ¨ temjanit ne Egjipt. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ndoshta devete nuk perdoreshin gjeresisht ne Lindjen e Afert ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne fillim te mijevjecarit te dyte p.e.s, por deshmite duket se ver¸ ¨ ¨ ¨ ¨ tetojne qe ato nuk ishin fare te panjohura. Ja pse nje enciklope¨ ¨ ¨ ¨ ¨ di arrin ne perfundimin: «Nuk eshte me e nevojshme t’i shohim ¨ ¨ ¨ ¨ si anakronizma referimet per devete ne tregimet e patriarkeve, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ meqe ka deshmi te shumta arkeologjike per zbutjen e devese ¨ ¨ ¨ para kohes se patriarkeve.»—The International Standard Bible Encyclopedia.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

17

¨ Rome

¨ Troade

‘Sill rrotullat, sidomos pergamenat’

Efes

M

¨ ¨ ¨ ¨ E FJALET e mesiperme, apostulli Pavel e ¨ ¨ nxiti bashkemisionarin Timote qe t’i ¨ ¨ ¨ sillte ca pjese te Shkrimeve. Per c’lloje rrotu¸ ¨ llash dhe pergamenash e kishte fjalen Pavli? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pse i tha keto fjale? Cfare mund te mesojme ¸ ¨ ¨ nga kjo kerkese? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne mes te shekullit te pare te e.s., kur Pavli i ¨ ¨ shkroi keto fjale, 39 librat e Shkrimeve He¨ ¨ braike ishin ndare ne 22 ose 24 libra, dhe ¨ ¨ ¨ ¨ shumica e tyre ka te ngjare qe ishin ne rrotu¨ ¨ lla me vete. Profesori Alan Milard verejti se ¨ ¨ ¨ keto rrotulla, ndonese te kushtueshme, «nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ishin . . . pertej mundesive te atyre qe ishin ¨ ¨ ¨ ¨ disi te kamur». Disa kishin te pakten nje prej ¨ ¨ tyre. Per shembull, eunuku etiopas kishte nje ¨ ¨ rrotull ne karrocen e tij dhe «po lexonte me ¨ ¨ ze profetin Isaia». Ai ishte «nje njeri me pu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtet ne sherbim te kandakes, mbretereshes ¨ ¨ ¨ se etiopasve, i emeruar mbi gjithe thesarin e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ saj». Duhet te kete qene aq i pasur sa te zote¨ ronte disa pjese nga Shkrimet.—Vep. 8:27, 28. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ne kerkesen qe i beri Timoteut, Pavli ¨ ¨ ¨ ¨ shkroi: «Kur te vish, sill mantelin qe lashe ne ¨ Troas [ose Troade], te Karpi, dhe rrotullat, si¨ ¨ domos pergamenat.» (2 Tim. 4:13) Kjo le te ¨ ¨ nenkuptohet se Pavli zoteronte disa libra. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ C’gje do te kishte zene nje vend me te rende¸ ¨ ¨ ¨ ¨ sishem ne biblioteken e tij sesa Fjala e Pere18
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ ¨ ndise? Ne lidhje me fjalen «pergamenat» ne ¨ ¨ ¨ kete varg, studiuesi biblik A. T. Robertson ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rejti: «Keto ne vecanti duhet te kene qene ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kopje te librave te Dhiates se Vjeter, pasi per¨ ¨ gamenat ishin me te shtrenjta se papiruset.» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Qe ne rini Pavli ‘ishte arsimuar ne kembet e ¨ ¨ Gamalielit’, i cili u mesonte njerezve Ligjin e ¨ ¨ ¨ Moisiut dhe vleresohej nga te gjithe. Pra, ¨ ¨ ¨ ¨ eshte e kuptueshme se Pavli duhet te kete si¨ ¨ ¨ guruar kopje personale te rrotullave te Fjales ¨ ¨ ¨ se Perendise.—Vep. 5:34; 22:3. ¨ ¨ ¨ Si i perdornin rrotullat te krishteret? ¨ ¨ Gjithsesi, ata qe zoteronin rrotullat e Shkri¨ ¨ ¨ ¨ meve te Shenjta ishin te privilegjuar. Atehere, ¨ ¨ ¨ si mund ta njihnin Fjalen e Perendise shumi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ca e te krishtereve ne ate kohe? Letra e mepar¨ shme e Pavlit drejtuar Timoteut na jep celesin ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ per te gjetur pergjigjen. Ai shkroi: «Derisa te ¨ vij une, vazhdo t’i kushtohesh leximit pu¨ blik.» (1 Tim. 4:13) Leximi publik ishte pjese ¨ ¨ e programit te mbledhjeve ne kongregaci¨ ¨ ¨ onet e krishtere dhe nje tradite e popullit te ¨ ¨ ¨ Perendise qe nga koha e Moisiut.—Vep.13:15; 15:21; 2 Kor. 3:15. ¨ Meqe ishte plak kongregacioni, Timoteu ¨ duhej ‘t’i kushtohej’ leximit me ze, nga i cili ¨ ¨ ¨ do te perfitonin ata qe nuk kishin kopje per-

¨ ¨ sonale te Shkrimeve. Me siguri, gjate leximit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ publik te Fjales se Perendise, te gjithe degjo¨ ¨ ¨ ¨ nin me vemendje qe te mos u shpetonte as¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje fjale dhe prinderit e femijet duhet te kene ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ diskutuar ne shtepi per ate qe lexohej ne mbledhje. ¨ ¨ Nje nga rrotullat e Detit te Vdekur, rrotulla ¨ ¨ ¨ ¨ e mirenjohur e Isaise, eshte rreth 7,3 metra e ¨ ¨ ¨ ¨ gjate. Rrotullat kishin nga nje shkop ne te dy¨ ¨ ¨ ¨ ja skajet dhe shpesh mbaheshin ne nje kellef ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbrojtes ose ne qypa. Per kete arsye duhej te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishin te renda. Ka mundesi qe shumica e te ¨ ¨ ¨ krishtereve nuk mund te merrnin me vete ne ¨ ¨ predikim shume rrotulla. Edhe nese Pavli zo¨ ¨ ¨ ¨ teronte disa rrotulla te Shkrimeve per perdo¨ ¨ ¨ rim personal, ka te ngjare qe nuk mund t’i ¨ ¨ ¨ merrte te gjitha ne udhetimet e tij. Nga sa du¨ ¨ ¨ ket, ai ia la disa mikut te tij Karpit ne Troade. ¨ ¨ ¨ C’mund te mesojme nga ¸ shembulli i Pavlit? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pak perpara se te bente kerkesen e tij, Pavli, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ i burgosur ne Rome per here te dyte, shkroi: ¨ ¨ ¨ ¨ «Luften e shkelqyer e bera, vrapimin e perfu¨ ¨ ndova. . . . Qe tani e tutje, per mua ruhet ku¨ ¨ ¨ ¨ rora e drejtesise.» (2 Tim. 4:7, 8) Ka te ngjare ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe i shkroi keto fjale rreth vitit 65 te e.s., gjate ¨ ¨ ¨ ¨ perndjekjes nga Neroni. Kete here burgimi ¨ ¨ ¨ ¨ ishte shume i rende. Ne fakt, e ndiente se ¨ ¨ shume shpejt do te ekzekutohej. (2 Tim. 1:16; ¨ ¨ 4:6) Kuptohet pse Pavli shprehu deshiren e tij ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te perzemert qe te kishte rrotullat. Ndonese ¨ ndihej i sigurt se e kishte cuar deri ne fund lu¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ften e shkelqyer, deshironte me zjarr te vazh¨ ¨ ¨ donte te forcohej duke studiuar Fjalen e Pere¨ ndise. ¨ ¨ ¨ Ka mundesi qe Timoteu ishte ende ne Efes ¨ ¨ kur mori kerkesen e Pavlit. (1 Tim. 1:3) Nga ¨ ¨ ¨ Efesi ne Rome, duke kaluar nga Troada, jane ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pak a shume 1.600 kilometra. Ne te njejten ¨ ¨ ¨ leter, Pavli i beri thirrje Timoteut: «Bej cmos ¸ ¨ ¨ te mberrish para dimrit.» (2 Tim. 4:21) Bibla ¨ ¨ ¨ ¨ nuk thote nese Timoteu gjeti nje anije qe ta ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ conte ne Rome ne kohen qe deshironte Pavli. ¸

¨ ¨ ¨ ¨ C’mund te mesojme nga kerkesa e Pavlit ¸ ¨ per «rrotullat, sidomos pergamenat»? Ai e ru¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ajti dashurine e zjarrte per Fjalen e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjate periudhes me angeshtuese te jetes se tij. ¨ A nuk ishte ky sekreti pse Pavli ishte gjithnje i ¨ ¨ gjalle frymesisht e aktiv, si edhe burim inku¨ ¨ rajimi per shume veta? ¨ ¨ ¨ ¨ Sa te bekuar jemi sot nese kemi nje kopje te ¨ ¨ ¨ ¨ te gjithe Bibles! Disa nga ne madje kane disa ¨ ¨ kopje dhe botime te ndryshme te saj. Ashtu si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pavli, kemi nevoje te kultivojme nje deshire ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te zjarrte per te fituar nje kuptueshmeri me te ¨ ¨ ¨ thelle te Shkrimeve. Nga 14 letrat e frymezu¨ ¨ ara qe Pavli pati privilegjin te shkruante, letra ¨ e tij e dyte drejtuar Timoteut ishte e fundit. ¨ Kerkesa e tij personale ndodhet nga fundi i ¨ ¨ saj. Ne fakt, kerkesa e Pavlit drejtuar Timoteut ¨ ¨ ‘qe te sillte rrotullat, sidomos pergamenat’, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ishte nje nga deshirat e tij te fundit qe jane dokumentuar. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ A ke deshire te zjarrte ta cosh deri ne fund ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ luften e shkelqyer te besimit, sic¸ beri Pavli? ¨ ¨ ¨ ¨ A deshiron te jesh aktiv frymesisht dhe i per¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gatitur per te marre pjese ne vepren e de¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shmise derisa te doje Jehovai? Atehere pse te ¨ ¨ ¨ mos besh sic¸ i nxiti Pavli te krishteret? «Ku¨ ¨ shtoji vemendje te vazhdueshme vetes dhe ¨ ¨ mesimdhenies sate» duke studiuar vazhdi¨ ¨ ¨ ¨ misht e me zell Biblen, e cila tani eshte ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dispozicion te me shume njerezve se kurre ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me pare ne forma me te leverdishme sesa rrotullat.—1 Tim. 4:16.

¨ ¨ ¨ «KULLOTENI KOPENE E PERENDISE ¨ ¨ ¨ ¨ QE ESHTE NEN KUJDESIN TUAJ»
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Kulloteni kopene e Perendise qe eshte nen kujdesin tuaj, jo me detyrim, por vullnetarisht.»—1 PJET. 5:2.

C

¨ ¨ ¨ A KOHE para se Neroni te fillonte per¨ ¨ ¨ ¨ ndjekjen kunder te krishtereve ne Ro¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me, apostulli Pjeter shkroi letren e tij te pare. ¨ ¨ Ai donte t’i forconte bashkebesimtaret. Djalli ¨ ¨ ¨ ‘po vinte rrotull’, duke kerkuar te gllaberonte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te krishteret. Qe te qendronin te patundur ¨ ¨ kunder tij, ata duhej ‘te ruanin gjykimin’ dhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘te peruleshin nen doren e fuqishme te Pere¨ ¨ ndise’. (1 Pjet. 5:6, 8) Gjithashtu, duhej te ¨ ¨ ¨ qendronin te bashkuar. Nuk mund te lejonin ¨ ¨ ¨ ¨ ‘te kafshonin dhe te gllaberonin njeri-tje¨ ¨ trin’, pasi si pasoje ‘do te shfaroseshin nga ¨ njeri-tjetri’.—Gal. 5:15. ¨ ¨ ¨ ¨ 2 Sot perballemi me nje situate te ngja¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shme. Djalli kerkon raste qe te na gllaberoje. ¨ (Zbul. 12:12) Po ashtu, ne horizont shquhen ¨ ¨ ¨ ¨ rete e ‘nje shtrengimi aq te madh, sa nuk ¨ ¨ ka pasur qe nga fillimi i botes’. (Mat. 24:21) ¨ ¨ ¨ ¨ Ashtu si te krishteret e shekullit te pare duhej ¨ ¨ ¨ ¨ te ruheshin qe te mos haheshin me njeri-tje¨ ¨ ¨ ¨ trin, edhe ne duhet te ruhemi. Qe ta bejme ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete, ndonjehere kemi nevoje per ndihmen e ¨ ¨ ¨ pleqve, meqe ata jane te kualifikuar. ¨ ¨ ¨ ¨ 3 Le te shqyrtojme se si pleqte mund te rri¨ ¨ ¨ tin cmueshmerine per privilegjin e kullotjes ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se ‘kopese se Perendise qe eshte nen kujdesin ¨ ¨ ¨ e tyre’. (1 Pjet. 5:2) Me pas te meditojme rreth ¨ ¨ ¨ ¨ menyres se pershtatshme se si duhet kryer ¨ ¨ vepra baritore. Ne artikullin vijues do te ¨ ¨ shqyrtojme se si kongregacioni mund ‘te ke-

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te vleresim per ata qe po punojne pa u lodhur ¨ ¨ ¨ dhe qe po e drejtojne’ kopene. (1 Sel. 5:12) ¨ ¨ Trajtimi i ketyre argumenteve do te na ndih¨ ¨ ¨ ¨ moje t’i kundervihemi te vendosur Kunder¨ ¨ shtarit tone kryesor, duke kuptuar se pike¨ ¨ ¨ risht me te kemi nje perleshje.—Efes. 6:12.

¨ ¨ 1. C’rrethana po hasnin te krishteret kur Pjetri ¸ ¨ ¨ ¨ shkroi letren e tij te pare? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 2, 3. Kunder kujt duhet te luftojme dhe cfare do te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ shqyrtojme ne kete seri?
20
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ Kulloteni kopene e Perendise ¨ ¨ ¨ 4 Pjetri i nxiti pleqte e krishtere ne sheku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llin e pare qe te kishin pikepamjen e Perendi¨ ¨ ¨ ¨ se per kopene qe u ishte besuar. (Lexo 1 Pje¨ ¨ ¨ trit 5:1, 2.) Megjithese shihej si nje shtylle ¨ ne kongregacion, Pjetri nuk u foli pleqve me ¨ ¨ superioritet. Perkundrazi, i keshilloi si ba¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shkepunetore. (Gal. 2:9) Me nje fryme si ajo ¨ ¨ ¨ e Pjetrit, edhe Trupi Udheheqes sot u ben ¨ ¨ ¨ ¨ thirrje pleqve te kongregacioneve qe te perpi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qen te permbushin pergjegjesine serioze te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kullotjes se kopese se Perendise. ¨ ¨ 5 Apostulli shkroi se pleqte duhej ‘te ku¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llotnin kopene e Perendise qe ishte nen kujde¨ ¨ ¨ ¨ sin e tyre’. Ishte shume e rendesishme qe ata ¨ ¨ te kuptonin se kopeja i perket Jehovait dhe ¨ ¨ ¨ Jezu Krishtit. Pleqte do te jepnin llogari per ¨ ¨ ¨ ¨ menyren si i ruanin delet e Perendise. Mendo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sikur nje mik i ngushte te te kerkonte te kuj¨ ¨ ¨ ¨ deseshe per femijet e tij ndersa ai nuk ishte ¨ ¨ aty. A nuk do te kujdeseshe mire dhe a nuk do ¨ ¨ ¨ ¨ t’i ushqeje ata? Nese njeri prej tyre do te se¨ ¨ ¨ ¨ murej, a nuk do te beje cmos qe te merrte cfa¸ ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ redo ndihme mjekesore te nevojshme? Ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ menyre te ngjashme, pleqte duhet ‘te kullo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4, 5. C’pikepamje duhet te kene pleqte per kope¸ ¨ ne? Ilustrojeni.

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ashtu si barinjte ne kohet e lashta, pleqte sot duhet t’i mbrojne ‘delet’ qe kane nen kujdes

¨ ¨ ¨ tin kongregacionin e Perendise, te cilin ai e ¨ bleu me gjakun e Birit te vet’. (Vep. 20:28) Ata ¨ ¨ ¨ ¨ mbajne parasysh se cdo dele eshte blere me ¸ ¨ ¨ gjakun e cmuar te Jezu Krishtit. Duke qene ¸ ¨ ¨ ¨ se do te japin llogari, pleqte e ushqejne, e ¨ ¨ ¨ mbrojne dhe kujdesen per kopene. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6 Mendoni per pergjegjesite qe kishin ba¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rinjte e mirefillte ne kohet biblike. Qe te kuj¨ ¨ ¨ ¨ deseshin per kopene, duhej te duronin te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nxehtet e dites dhe te ftohtet e nates. (Zan. ¨ ¨ 31:40) Madje rrezikonin jeten per delet. Bariu ¨ ¨ ¨ i ri David e shpetoi kopene nga kafshet e egra, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perfshire edhe nga nje luan e nje ari. Per seci¨ lin prej tyre ai tha se ‘e mbertheu nga nofulla, ¨ e goditi dhe e vrau’. (1 Sam. 17:34, 35) Cfare ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ trimerie! Sa afer duhet te kete qene me dhe¨ ¨ ¨ ¨ mbet e bishes! Prapeseprape nuk ngurroi ta ¨ shpetonte delen. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 7 Sot, pleqte duhet te qendrojne sycele ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ndaj sulmeve te Djallit qe jane si ato te luanit.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 6. C’pergjegjesi kishin barinjte ne kohet e lashta? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ 7. Ne kuptimin e figurshem, si mund t’i rrembejne ¨ pleqte delet nga nofullat e Satanait?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Per kete mund t’u duhet te veprojne me gu¨ ¨ xim, duke i rrembyer ne kuptimin e figur¨ shem delet nga nofullat e Djallit. Duke e ka¨ ¨ ¨ ¨ pur, si te thuash, kete bishe nga nofulla, ¨ ¨ ¨ ¨ pleqte mund t’i shpetojne delet. Ata mund te ¨ ¨ ¨ ¨ arsyetojne me vellezerit e shkujdesur qe tu¨ ndohen nga grackat e Satanait. (Lexo Juden ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 22, 23.) Natyrisht, pleqte nuk e bejne kete pa ¨ ¨ ndihmen e Jehovait. Ata kujdesen me butesi ¨ ¨ per delen e plagosur, duke e lidhur me fashe ¨ ¨ dhe duke e lyer me balsamin qetesues te Fja¨ ¨ ¨ ¨ les se Perendise. ¨ ¨ 8 Gjithashtu, bariu i mirefillte e drejton ko¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pene ne nje kullote te pershtatshme dhe ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje vend me uje. Po keshtu, pleqte e drejtojne ¨ ¨ kopene te kongregacioni duke e nxitur te ¨ ¨ ¨ ndjeke rregullisht mbledhjet, qe ajo te ushqe¨ ¨ ¨ ¨ het mire dhe ta marre ‘ushqimin ne kohen ¨ ¨ ¨ e duhur’. (Mat. 24:45) Pleqte mund te kene ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nevoje te kalojne ca kohe me shume du¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ke i ndihmuar te semuret frymesisht qe te ¨ ¨ ¨ pranojne ushqimin nga Fjala e Perendise.
¨ ¨ ¨ 8. Ku e drejtojne pleqte kopene dhe si?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

21

¨ ¨ ¨ Ndoshta nje dele e humbur po perpiqet te ¨ ¨ ¨ ¨ kthehet te kopeja. Ne vend qe ta frikesojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vellane, me butesi pleqte i shpjegojne pari¨ met biblike dhe i tregojne se si mund t’i zba¨ ¨ ¨ toje ne jeten e tij. ¨ ¨ ¨ 9 Kur je semure, c’lloj mjeku parapelqen? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Nje qe te degjon pak e me pas te jep shpejt e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shpejt nje recete, qe te vizitoje pacientin tje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ter? Apo nje mjek qe te degjon mire e mire, te ¨ ¨ shpjegon se cfare problemi ke dhe te tregon ¸ trajtimet e mundshme? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 10 Po keshtu, eshte mire qe pleqte ta degjoj¨ ¨ ¨ ¨ ne personin e semure frymesisht dhe ta ¨ ¨ ¨ ¨ ndihmojne per t’i sheruar plagen, «duke e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lyer» keshtu ne menyre te figurshme «me vaj ¨ ¨ ¨ ne emer te Jehovait». (Lexo Jakovin 5:14, 15.) ¨ ¨ Ashtu si balsami i Galaadit, Fjala e Perendise ¨ ¨ ¨ ¨ mund ta qetesoje te semurin. (Jer. 8:22; Ezek. ¨ 34:16) Kur perdoren, parimet biblike mund ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ta ndihmojne ate qe po lekundet, te rifitoje ¨ ¨ drejtpeshimin frymor. Po, pleqte ndihmojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shume kur degjojne shqetesimet e deles se ¨ ¨ ¨ semure dhe luten me te.

Jo me detyrim, por vullnetarisht ¨ Me tej, Pjetri u kujtoi pleqve se si duhet ¨ ¨ ¨ ¨ bere e si nuk duhet bere vepra baritore. Ata ¨ ¨ ¨ duhet ta kullotin kopene e Perendise «jo me ¨ detyrim, por vullnetarisht». Cfare i shtyn ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pleqte t’u sherbejne vellezerve vullnetarisht? ¨ ¨ ¨ E pra, cfare e shtyu Pjetrin te kulloste e te ¸ ¨ ushqente delet e Jezuit? Nje arsye ishte da¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shuria dhe perzemersia per Zoterine. (Gjoni ¨ ¨ 21:15-17) Nga dashuria, pleqte ‘nuk jetojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me per vete, por per ate qe vdiq per ta’. (2 Kor. ¨ ¨ 5:14, 15) Kjo dashuri, bashke me dashurine e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tyre per Perendine dhe vellezerit, i shtyn ¨ ¨ ¨ ¨ pleqte t’i sherbejne kopese, duke i kushtuar ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perpjekje, kohe dhe cfaredo gjeje qe kane ne ¸
11

dispozicion. (Mat. 22:37-39) Ata japin nga vetja jo me pahir, por vullnetarisht. ¨ ¨ ¨ 12 Deri ne c’mase duhet te japin nga vetja ¸ ¨ ¨ ¨ pleqte? Ndersa kujdesen per delet, ata imitoj¨ ¨ ne apostullin Pavel, ashtu si edhe ai imitoi Je¨ ¨ ¨ ¨ zuin. (1 Kor. 11:1) Ngaqe kishin perzemersi te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bute per vellezerit selanikas, Pavli dhe shoket ¨ ¨ ¨ ¨ e tij paten kenaqesine t’u jepnin atyre ‘jo ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tem lajmin e mire te Perendise, por edhe vete ¨ ¨ shpirtrat e tyre’. Kur vepruan keshtu, u sollen ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ embelsisht, «ashtu si nena mend e perkuj¨ ¨ ¨ deset per femijet e saj». (1 Sel. 2:7, 8) Pavli ¨ ¨ ¨ ¨ e kuptonte se si ndihet per femijet e vet ne¨ ¨ ¨ ¨ ¨ na qe i mend. Ajo do te bente gjithcka per ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ta, madje do te cohej ne mes te nates per t’i ¸ ushqyer. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 13 Pleqte duhet te tregojne kujdes qe te ¨ ¨ ¨ ruajne ekuilibrin midis pergjegjesive si barinj dhe detyrimeve ndaj familjes. (1 Tim. ¨ ¨ 5:8) Koha qe ata kalojne me kongregacionin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte nje kohe e cmuar qe mund ta kalonin ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ me familjen. Nje menyre per t’i drejtpeshuar ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te dyja pergjegjesite, eshte duke i ftuar me ra¨ ¨ ¨ ¨ ste te tjeret ne mbremjen e Adhurimit Famil¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jar. Per vite te tera, Masanaoja, nje plak ne Ja¨ ¨ poni, ftonte ne studimin familjar beqare dhe ¨ familje jetime ne kuptimin frymor. Me kali¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ min e kohes, disa qe u ndihmuan ne kete me¨ ¨ ¨ ¨ nyre, u bene vete pleq dhe imitonin shembu¨ ¨ llin e shkelqyer te Masanaos. ¨ Shmangni fitimin e pandershem: ¨ ¨ Kulloteni kopene me gatishmeri ¨ ¨ ¨ 14 Edhe Pjetri i nxiti pleqte qe te mos e ku¨ ¨ ¨ ¨ llotnin kopene «per fitim te pandershem, por ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me gatishmeri». Puna qe bejne pleqte merr ¨ ¨ ¨ nje sasi te konsiderueshme kohe, megjithate ¨ ¨ ata nuk presin ndonje shperblim financiar. ¨ ¨ Pjetri, i cili ishte edhe vete plak, e pa te nevoj¨ ¨ ¨ 12. Deri ne c’mase dha nga vetja apostulli Pavel? ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ 13. Cfare ekuilibri duhet te ruajne pleqte? ¸ ¨ ¨ 14, 15. Pse pleqte duhet te ruhen nga ‘fitimi i pa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndershem’ dhe si mund ta imitojne Pavlin ne kete drejtim?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 9, 10. Si duhet te kujdesen pleqte per te semuret ¨ frymesisht? ¨ ¨ 11. Cfare i shtyn pleqte ta kullotin vullnetarisht ko¸ ¨ ¨ ¨ pene e Perendise?
22
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ shme t’i paralajmeronte pleqte per rrezikun e ¨ ¨ ¨ ¨ kullotjes se kopese «per fitim te pander¨ ¨ ¨ ¨ shem». Ky rrezik duket qarte ne jeten luksoze ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te udheheqesve fetare te ‘Babilonise se Ma¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe’, nderkohe qe shume njerez jane te dety¨ ¨ ¨ ¨ ruar te jetojne ne varferi. (Zbul. 18:2, 3) Pleq¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te sot kane arsye te vlefshme qe te ruhen nga ¨ ¨ ¨ cdo prirje ne kete drejtim. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ 15 Pavli la nje shembull te shkelqyer per ¨ ¨ ¨ pleqte e krishtere. Ndonese ishte apostull ¨ ¨ ¨ ¨ dhe mund t’u ishte bere ‘nje barre e madhe’ ¨ ¨ ¨ ¨ te krishtereve ne Selanik, nuk ‘hengri falas ¨ ¨ buken e ndokujt’. Perkundrazi, ‘me lodhje ¨ ¨ dhe me mund punoi nate e dite’. (2 Sel. 3:8) ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shume pleq sot, perfshire edhe ata ne vepren ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qarkore, lene nje shembull te shkelqyer ne ¨ ¨ ¨ kete aspekt. Edhe pse pranojne mikpritjen e ¨ ¨ ¨ ¨ bashkebesimtareve, nuk ‘i behen barre e madhe’ askujt.—1 Sel. 2:9. ¨ ¨ ¨ 16 Pleqte e kullotin kopene «me gatishme¨ ¨ ¨ ri». Kjo shihet te qendrimi vetemohues qe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kane per te ndihmuar kopene. Megjithate, ¨ ¨ ¨ ¨ kjo nuk do te thote se e detyrojne kopene t’i ¨ ¨ ¨ sherbeje Jehovait dhe, po ashtu, pleqte e da¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shur nuk i nxitin te tjeret ta bejne kete sher¨ bim nga fryma e konkurrences. (Gal. 5:26) ¨ ¨ ¨ ¨ Ata e kuptojne se cdo dele eshte unike. Pleqte ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jane te gatshem t’i ndihmojne vellezerit qe t’i ¨ ¨ ¨ sherbejne Jehovait me gezim. ¨ ¨ Mos u sillni si zoter me kopene, ¨ por jini shembuj per ta ¨ ¨ 17 Sic e kemi trajtuar, pleqte duhet te mbaj¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne nder mend se kopeja qe kullotin eshte e ¨ ¨ ¨ Perendise dhe jo e tyrja. Ata tregojne kujdes ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe ‘te mos sillen si zoter me ata qe jane tra¨ ¨ ¨ shegimia e Perendise’. (Lexo 1 Pjetrit 5:3.) ¨ ¨ Ndonjehere, apostujt e Jezuit kishin synime, ¨ ¨ por me motiv te gabuar. Ashtu si sundimtaret
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16. C’do te thote te kullotesh kopene «me gatishme¸ ri»? ¨ ¨ ¨ ¨ 17, 18. (a) Pse ndonjehere apostujt e kishin te ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtire te kapnin mesimin e Jezuit per perulesine? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ (b) Ne cilen situate te ngjashme mund te gjendemi?

¨ ¨ ¨ ¨ e kombeve, ata donin te kishin nje pozite te ¨ larte.—Lexo Markun 10:42-45. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 18 Sot, vellezerit qe ‘synojne detyren e mbi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keqyresit’ eshte mire te shqyrtojne veten per ¨ ¨ arsyen pse po synojne. (1 Tim. 3:1) Ata qe ¨ ¨ ¨ tani sherbejne si pleq, mund te pyesin veten ¨ ¨ ¨ sinqerisht nese deshirojne autoritet ose pozi¨ ¨ ¨ ¨ te te larte, ashtu si deshironin disa apostuj. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pleqte e kuptojne qe, nese apostujt kishin ve¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shtiresi ne kete drejtim, edhe ata duhet te ¨ ¨ ¨ ¨ perpiqen fort qe te shmangin cdo prirje te ¸ ¨ ¨ ¨ botes per t’u kenaqur me autoritetin mbi ¨ ¨ te tjeret. ¨ ¨ ¨ ¨ 19 Patjeter, ka raste kur pleqte duhet te jene ¨ ¨ ¨ te vendosur, si per shembull, kur mbrojne ¨ ¨ ¨ kopene nga «ujqer te ligj». (Vep. 20:28-30) Pa¨ ¨ ¨ ¨ vli i tha Titit qe te vazhdonte ‘te nxiste dhe te ¨ ¨ qortonte me autoritet te plote’. (Titit 2:15) Si¨ ¨ ¨ ¨ doqofte, edhe kur duhet te ndermarrin nje ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ veprim te tille, pleqte perpiqen t’i trajtojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me dinjitet ata qe jane perfshire. E kuptojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ se, ne vend qe ta kritikojne ashper dike, du¨ ¨ het ta bindin me embelsi, pasi kjo zakonisht ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte me e efektshme per t’ia prekur zemren ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe per ta shtyre te ndjeke udhen e drejte. ¨ 20 Shembulli i shkelqyer i Krishtit i nxit ¨ ¨ pleqte ta duan kopene. (Gjoni 13:12-15) Na ¨ ¨ ngrohet zemra kur lexojme se si i mesonte
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 19. Cfare duhet te kujtojne pleqte kur ndermarrin ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ nje veprim per te mbrojtur kopene? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 20. Si mund ta imitojne pleqte Jezuin qe te lene nje ¨ ¨ shembull te shkelqyer?

¨ ¨ ˙ Pse ishte e pershtatshme qe Pjetri t’i ¨ ¨ keshillonte pleqte ta kullotnin kope¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne e Perendise qe kishin nen kujdes? ¨ ¨ ¨ ˙ Si duhet te kujdesen pleqte per ata ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe jane te semure frymesisht? ¨ ¨ ¨ ˙ Cfare i shtyn pleqte te kullotin kope¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne e Perendise qe kane nen kujdes?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ Pyetje per rishikim

23

¨ ¨ ¨ ¨ dishepujt ne predikim dhe ne vepren e berjes ¨ ¨ ¨ ¨ se dishepujve. Modeli i tij i perulesise u preku ¨ ¨ zemren dishepujve dhe i nxiti te ndiqnin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje udhe qe pasqyronte «perulesi mendjeje, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duke i pare te tjeret si me te larte se veten». ¨ ¨ (Filip. 2:3) Edhe sot pleqte nxiten te ndjekin ¨ ¨ ¨ shembullin e Jezuit dhe ata vete duan te jene ¨ ¨ «shembuj per kopene». ¨ ¨ ¨ 21 Pjetri e perfundoi keshillen e tij drejtuar
¨ ¨ 21. Cilin shperblim mund te presin me padurim ¨ pleqte?

¨ ¨ ¨ ¨ pleqve duke permendur nje premtim per te ¨ ¨ ardhmen. (Lexo 1 Pjetrit 5:4.) Mbikeqyresit ¨ ¨ ¨ ¨ e mirosur ‘do te marrin kuroren e lavdise qe ¨ ¨ nuk mund te vyshket’ duke qene me Krishtin ¨ ¨ ¨ ¨ ne qiell. Nenbarinjte nga ‘delet e tjera’ do te ¨ ¨ ¨ ¨ kene privilegjin te kullotin kopene e Perendi¨ ¨ ¨ ¨ se ne toke nen sundimin e ‘kryebariut’. (Gjo¨ ¨ ¨ ni 10:16) Ne artikullin vijues do te trajtojme ¨ ¨ ¨ disa menyra se si pjesetaret e kongregacionit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te mbeshtetin ata qe jane emeruar per ¨ ¨ te marre drejtimin.

¨ ¨ ‘KINI VLERESIM PER¨ ¨ ATA QE PO PUNOJNE PA U LODHUR MES JUSH’
¨ ¨ ¨ ¨ ‘Kini vleresim per ata qe po punojne pa u lodhur mes jush, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe ju drejtojne ne vepren e Zoterise dhe ju keshillojne.’—1 SEL. 5:12.

I

¨ MAGJINO sikur je pjesetar i kongregacionit ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ selanikas te shekullit te pare, nje nga me te ¨ ¨ ¨ hershmit qe u krijua ne Evrope. Apostulli Pa¨ ¨ ¨ ¨ vel kishte kaluar atje nje kohe te konsiderue¨ ¨ shme duke i forcuar vellezerit. Ndoshta ki¨ ¨ ¨ shte emeruar pleq qe te merrnin drejtimin, ¨ ¨ ¨ sic¸ kishte bere ne kongregacionet e tjera. (Vep. 14:23) Por, pasi ishte formuar kongrega¨ ¨ ¨ ¨ ¨ cioni, judenjte organizuan nje turme qe te ¨ ¨ ¨ debonte nga qyteti Pavlin dhe Silen. Te kri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shteret qe mbeten mund te jene ndier te ¨ ¨ braktisur, madje te frikesuar. ¨ ¨ 2 Eshte e kuptueshme se, pasi iku nga Sela-

¨ ¨ ¨ niku, Pavli ishte ne merak per ate kongregaci¨ ¨ ¨ ¨ on pa pervoje. Ai u perpoq te kthehej atje, por ¨ ¨ ‘Satanai ia preu rrugen’. Prandaj, dergoi Ti¨ ¨ moteun qe t’i jepte zemer kongregacionit. (1 Sel. 2:18; 3:2) Kur Timoteu u kthye me laj¨ ¨ me te mira, Pavli u nxit t’u shkruante nje le¨ ¨ ¨ ter selanikasve. Nder te tjera, Pavli i inkurajoi ¨ ¨ ¨ ¨ ‘te kishin vleresim per ata qe po i drejtonin’. —Lexo 1 Selanikasve 5:12, 13. ¨ ¨ ¨ ¨ 3 Vellezerit qe merrnin drejtimin mes te ¨ ¨ ¨ krishtereve selanikas nuk kishin aq pervoje ¨ ¨ ¨ sa Pavli dhe shoket e tij te udhetimit e as ki¨ ¨ ¨ ¨ shin ate bagazh te pasur frymor te pleqve ne ¨ ¨ Jerusalem. Ne fakt, kongregacioni kishte me
¨ ¨ ¨ ¨ 3. C’arsye kishin te krishteret selanikas qe t’i vlere¸ ¨ ¨ ¨ sonin se tepermi pleqte?

1, 2. (a) Cila ishte situata e kongregacionit selani¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kas kur Pavli i shkroi letren e tij te pare? (b) Per cfare ¸ i inkurajoi Pavli selanikasit?
24
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ pak se nje vit qe ishte krijuar. Megjithate, pje¨ ¨ ¨ ¨ setaret e kongregacionit kishin arsye qe te tre¨ ¨ ¨ ¨ goheshin mirenjohes ndaj pleqve, te cilet ‘po punonin pa u lodhur, po e drejtonin’ ¨ ¨ kongregacionin dhe ‘po i keshillonin’ velle¨ ¨ ¨ ¨ zerit. Vertet, kishin arsye te vlefshme qe ‘t’i ¨ ¨ ¨ ¨ vleresonin se tepermi pleqte me dashuri’. Pas ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kesaj kerkese, Pavli i keshilloi qe ‘te ishin pa¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qesore me njeri-tjetrin’. Nese do te kishe qe¨ ¨ ¨ ne ne Selanik, a do te kishe treguar cmue¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shmeri te thelle per punen e pleqve? Si i sheh ¨ ¨ ¨ ¨ ‘dhuratat ne njerez’ ne kongregacion tend, ¨ ¨ ¨ ¨ qe Perendia i ka siguruar nepermjet Krishtit? —Efes. 4:8. ¨ «Po punojne pa u lodhur» ¨ 4 Si vazhduan ‘te punonin pa u lodhur’ ¨ ¨ ¨ pleqte ne Selanik, edhe pasi e nisen Pavlin ¨ ¨ ¨ dhe Silen per ne Bere? Duke imituar Pavlin, ¨ pa dyshim ata e mesonin kongregacionin ¨ duke perdorur Shkrimet. Ndoshta pyet veten: ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «A kishin cmueshmeri per Fjalen e Perendise ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ te krishteret selanikas?» Ne fund te fundit, Bi¨ ¨ bla thote se judenjte bereas ishin «me me¨ ¨ ¨ ndje me fisnike se ata ne Selanik, pasi . . . cdo ¸ ¨ dite i shqyrtonin me kujdes Shkrimet». (Vep. 17:11) Gjithsesi, ky krahasim ishte me ju¨ ¨ ¨ ¨ ¨ denjte selanikas ne pergjithesi, jo me te kri¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shteret. Ata qe u bene besimtare ‘e pranuan ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Fjalen e Perendise jo si fjale njerezish, por sic¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte me te vertete, si fjalen e Perendise’. ¨ ¨ ¨ (1 Sel. 2:13) Pleqte duhet te kene punuar pa u ¨ ¨ ¨ ¨ lodhur per t’i ushqyer frymesisht keta velle¨ zer. ¨ 5 Sot skllavi i besueshem dhe i matur po i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ siguron kopese se Perendise «ushqim ne ko¨ ¨ hen e duhur». (Mat. 24:45) Si rrjedhim, pjese¨ ¨ ¨ taret e kongregacionit mund te kene me bo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llek literature te bazuar ne Bibel dhe ne ¨ ¨ disa gjuhe ka mjete te tilla, si Treguesi i Botimeve Watchtower dhe Biblioteka Watch¨ ¨ ¨ ¨ 4, 5. Pse pleqte ne ditet e Pavlit duhej te punonin ¨ ¨ ¨ pa u lodhur per te mesuar kongregacionin dhe pse ¨ ¨ ¨ eshte keshtu edhe sot?

¨ ¨ tower ne CD-ROM. Gjithashtu, nen drejtimin ¨ ¨ ¨ e skllavit, pleqte punojne pa u lodhur qe t’i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ushqejne frymesisht vellezerit. Per te plote¨ suar nevojat frymore te kongregacionit, ata ¨ ¨ ¨ ¨ kalojne kohe duke pergatitur pjeset e mble¨ dhjeve qe ta paraqitin informacionin e caktu¨ ¨ ¨ ¨ ar ne menyre te efektshme. A ke menduar se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sa kohe kalojne pleqte duke pergatitur pjeset ¨ ¨ ¨ qe kane ne mbledhje, asamble dhe kongrese? ¨ ¨ 6 Pleqte ne Selanik kujtonin shembullin e ¨ ¨ ¨ ¨ shkelqyer qe la Pavli ne vepren baritore. Kjo ¨ ¨ ¨ veper nuk nenkuptonte berjen e vizitave ba¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ritore ne nje menyre mekanike ose sa per te ¨ ¨ ¨ ¨ thene. Sic¸ u trajtua ne artikullin e mepar¨ ¨ ¨ shem, Pavli ‘u soll embelsisht me ta, ashtu si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nena mend e perkujdeset per femijet e saj’. (Lexo 1 Selanikasve 2:7, 8.) Ai ishte madje i ¨ ¨ ¨ ¨ gatshem ‘te jepte edhe vete shpirtin e tij’. Ne ¨ ¨ ¨ vepren baritore, pleqte duhej te ishin si ai. ¨ ¨ ¨ 7 Pleqte e krishtere sot imitojne Pavlin ¨ ¨ ¨ duke u perkujdesur per kopene. Nga natyra, ¨ ¨ ¨ ¨ disa pjesetare te kongregacionit mund te mos ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jene te perzemert dhe miqesore. Prapesepra¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pe, pleqte perpiqen te tregojne gjykim te the¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lle dhe te gjejne anet e mira tek ata. Vertet, ¨ ¨ ¨ duke qene i papersosur, ndoshta nje plak du¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ het te perpiqet fort qe te kete pikepamje pozi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tive per secilin. Megjithate, ndersa ben me te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ miren qe te jete i embel me te gjithe, a nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duhet lavderuar per perpjekjet qe ben per te ¨ ¨ ¨ ¨ qene nje bari i mire nen drejtimin e Krishtit? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 8 Te gjithe kemi arsye qe ‘te jemi te nenshtruar’ ndaj pleqve. Sic¸ shkroi Pavli, ata ‘rri¨ ¨ ¨ ne zgjuar per shpirtrat tane’. (Hebr. 13:17) ¨ Kjo shprehje na kujton bariun qe rri pa gju¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me per te mbrojtur kopene. Po keshtu, pleqte ¨ ¨ sot mund te prishin gjumin per t’u kujdesur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per nevojat e atyre qe s’jane mire me shendet ¨ ¨ ose qe kane probleme emocionale a frymore.
¨ ¨ ¨ ¨ 6, 7. (a) Cfare shembulli la Pavli per pleqte ne Se¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ lanik? (b) Pse per pleqte sot mund te jete e veshtire ¨ ¨ te imitojne Pavlin? ¨ ¨ ¨ ¨ 8, 9. Cilat jane disa menyra se si pleqte sot ‘rrine ¨ ¨ zgjuar per shpirtrat tane’?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

25

¨ ¨ ¨ ¨ Per shembull, vellezerit e Komiteteve te Li¨ ¨ dhjes me Spitalet i kane ngritur nga gjumi qe ¨ ¨ ¨ ¨ te merreshin me ndonje situate mjekesore ¨ ¨ ¨ ¨ urgjente. Kur hasim nje situate te tille, sa mi¨ ¨ ¨ ¨ renjohes jemi per punen e tyre! ¨ ¨ 9 Edhe pleqte e Komiteteve Rajonale te ¨ ¨ ¨ ¨ Ndertimit dhe te komiteteve te ndihmes, ¨ ¨ ¨ ¨ punojne pa u lodhur qe te ndihmojne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vellezerit. Ata meritojne mbeshtetjen tone ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me gjithe zemer. Te shqyrtojme perpjekjet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe u bene per te dhene ndihme pasi cikloni ¨ ¨ Nargis goditi Mjanmarin ne vitin 2008. Qe ¨ ¨ te arrinte ne kongregacionin e Bothingo¨ ¨ ¨ ¨ nit ne zonen e goditur keqas rreth deltes se ¨ ¨ ¨ lumit Iravav, skuadra e ndihmes udhetoi per¨ ¨ ¨ mes terrenit te rrenuar te mbushur me kufo¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ma. Kur vellezerit vendes pane se ne skua¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dren e pare qe mberriti ne Bothingon ishte ¨ ¨ ¨ edhe ish-mbikeqyresi qarkor, thirren: «Shi¨ ¨ ¨ ¨ koni, eshte mbikeqyresi qarkor! Jehovai na ¨ ¨ ¨ ¨ shpetoi!» A e cmon punen e palodhur qe bej¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne pleqte dite e nate? Disa pleq caktohen te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ sherbejne ne komitete te vecanta, qe te traj¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tojne probleme te veshtira gjyqesore. Keta ¨ ¨ ¨ ¨ pleq nuk mbahen me te madh per gjerat qe ¨ ¨ ¨ ¨ bejne, megjithate ata qe nxjerrin dobi nga ¨ ¨ ¨ ¨ puna e tyre jane vertet mirenjohes.—Mat. 6: 2-4. ¨ ¨ ¨ ¨ 10 Po ashtu, shume pleq sot kane pune te ¨ tjera qe lidhen me organizimin e kongregaci¨ ¨ onit. Per shembull, koordinatori i trupit te ¨ ¨ pleqve pergatit programet per mbledhjet ja¨ vore. Sekretari i kongregacionit perpilon ra¨ ¨ portet mujore dhe vjetore te sherbimit. Mbi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keqyresi i shkolles i kushton vemendje te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vecante pergatitjes se programit te shkolles. ¸ Cdo tre muaj, verifikohet llogaria e kongrega¸ ¨ ¨ ¨ cionit. Pleqte lexojne letrat nga zyra e deges ¨ ¨ ¨ dhe zbatojne drejtimin qe jepet ne to, i cili ¨ ¨ ¨ ¨ ndihmon te ruhet ‘njejesia ne besim’. (Efes. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 4:3, 13) Me ane te perpjekjeve te ketyre pleq¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 10. C’pune bejne pleqte qe nuk eshte shume e njo¸ ¨ ¨ ¨ hur per pjesetaret e kongregacionit?
26
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ve te palodhur, ‘cdo gje ndodh si ka hije dhe ¸ me rregull’.—1 Kor. 14:40. ¨ «Ju drejtojne» ¨ ¨ ¨ ¨ 11 Pavli pershkroi pleqte e zellshem te Sela¨ ¨ nikut duke thene se ata ‘drejtonin’ kongrega¨ ¨ ¨ cionin. Fjala ne gjuhen origjinale e perdorur ¨ ¨ ketu ka kuptimin «qendroj para». (1 Sel. 5:12) ¨ ¨ Po per keta pleq Pavli tha se ‘po punonin pa u ¨ lodhur’. Ai nuk po thoshte se drejtonte vetem ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje mbikeqyres, por te gjithe pleqte e kongre¨ ¨ gacionit. Sot shumica e pleqve «qendrojne ¨ ¨ ¨ para kongregacionit» dhe mbajne pjese ne ¨ ¨ ¨ mbledhje. Ndryshimi i koheve te fundit per ¨ ¨ ¨ te perdorur termin «koordinator i trupit te ¨ ¨ ¨ ¨ pleqve» ne vend te termit «mbikeqyres drej¨ ¨ ¨ tues», na ndihmon t’i shohim te gjithe pleqte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ si pjesetare te nje trupi te bashkuar. ¨ ¨ 12 ‘Te drejtosh’ kongregacionin perfshin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me shume se sa vetem te mesosh. Po kjo ¨ ¨ ¨ shprehje eshte perdorur te 1 Timoteut 3:4. ¨ ¨ ¨ ¨ Pavli tha se mbikeqyresi duhet te jete «njeri ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe e drejton shkelqyeshem shtepine e vet, t’i ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete femijet te nenshtruar me plot seriozitet». ¨ ¨ ¨ Ketu shprehja «qe e drejton», patjeter nuk ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nenkupton vetem qe i meson femijet, por ¨ ¨ edhe qe merr drejtimin ne familje dhe ‘i ka ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ femijet te nenshtruar’. Po, pleqte e drejtojne ¨ ¨ ¨ kongregacionin duke i ndihmuar te gjithe te ¨ ¨ ¨ jene te nenshtruar ndaj Jehovait.—1 Tim. 3:5. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 13 Qe ta drejtojne mire kopene, pleqte di¨ ¨ skutojne mes tyre se si t’i trajtojne nevojat e ¨ ¨ kongregacionit. Ndoshta do te dukej me e ¨ efektshme sikur te gjitha vendimet t’i merrte ¨ ¨ vetem nje plak. Por, duke ndjekur shembu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ llin e trupit udheheqes te shekullit te pare, ¨ ¨ ¨ trupat e sotem te pleqve i diskutojne lirisht ¨ ¨ c¸ eshtjet, duke kerkuar drejtim nga Shkrimet. ¨ ¨ ¨ ¨ Synimi i tyre eshte qe t’i zbatojne parimet bi¨ ¨ blike per nevojat e kongregacionit vendes.
¨ ¨ ¨ 11, 12. Cilet e drejtojne kongregacionin dhe cfare ¸ ¨ perfshin kjo? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 13. Pse mund te duhet kohe per te marre nje ve¨ ¨ ndim ne nje mbledhje pleqsh?

¨ ¨ ¨ ¨ Kjo eshte me e efektshme kur cdo plak perga¸ ¨ titet per mbledhjet e pleqve, duke shqyrtu¨ ¨ ar Shkrimet dhe udhezimet e skllavit te be¨ ¨ ¨ sueshem e te matur. Sigurisht, kjo kerkon ¨ ¨ kohe. Kur ka mendime te ndryshme, sic¸ ndo¨ ¨ ¨ dhi kur trupi udheheqes i shekullit te pa¨ ¨ ¨ re trajtoi c¸ eshtjen e rrethprerjes, mund te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duhet kohe dhe kerkime te metejshme per ¨ ¨ ¨ te arritur unanimitet te bazuar ne Shkrime. —Vep. 15:2, 6, 7, 12-14, 28. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 14 C’mund te ndodhe nese nje plak kembe¸ ¨ ¨ ¨ ngul te mendimi i vet a perpiqet te nxite ide¨ ¨ te e tij? Ose, po sikur dikush—si Diotrefi ne ¨ ¨ ¨ ¨ shekullin e pare—te mbjelle farat e percarjes? ¸ ¨ (3 Gjon. 9, 10) Me siguri, i gjithe kongregaci¨ ¨ ¨ ¨ ¨ oni do te vuaje. Nese Satanai u perpoq te tra¨ ¨ zonte kongregacionin e shekullit te pare,
¨ ¨ 14. A e cmon faktin qe trupi i pleqve bashkepunon ¸ ¨ ¨ ne unitet? Pse mendon keshtu?

¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te jemi te sigurt se ai do qe te prishe paqen e kongregacionit edhe sot. Ai mund t’u ¨ ¨ ¨ ¨ beje thirrje prirjeve njerezore egoiste te tilla, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ si deshira per te qene mbi te tjeret. Pra, pleqte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ duhet te zhvillojne perulesine dhe te bashke¨ ¨ ¨ punojne si nje trup i bashkuar. Sa e cmojme ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ perulesine e pleqve qe bashkepunojne si ¨ nje trup!

¨ ¨ «Ju keshillojne» ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 15 Me pas, Pavli theksoi nje detyre te veshti¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re, por te rendesishme te pleqve: te keshilloj¨ ¨ ¨ ne kopene. Ne Shkrimet e Krishtere Greke, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vetem Pavli perdori nje term grek qe ketu ¨ ¨ ¨ ¨ eshte perkthyer «keshilloj». Ky term mund ¨ ¨ t’u referohet keshillave te forta, por nuk tre¨ gon ndjenja armiqesie. (Vep. 20:31; 2 Sel.
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 15. C’motiv kane pleqte kur keshillojne nje vella ¸ ¨ ¨ ose nje moter?

¨ A i vlereson ¨ menyrat e shumta ¨ si e kullotin pleqte kongregacionin?

¨ 3:15) Per shembull, Pavli u shkroi korintasve: ¨ ¨ ¨ ¨ «Nuk po i shkruaj keto gjera per t’ju turperu¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ar, por per t’ju keshilluar si femijet e mi te da¨ ¨ shur.» (1 Kor. 4:14) Motivi qe qendronte pas ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keshilles se tij ishte meraku i dashur per te ¨ tjeret. ¨ ¨ ¨ ¨ 16 Pleqte mbajne parasysh sa e rendesi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shme eshte menyra si i keshillojne te tjeret. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ata perpiqen te imitojne Pavlin, duke qene te ¨ ¨ ¨ ¨ dashur e te gatshem per te ndihmuar. (Lexo ¨ 1 Selanikasve 2:11, 12.) Natyrisht, pleqte ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ‘i permbahen fort fjales se besueshme qe te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ jene ne gjendje te nxitin me ane te mesimit te ¨ ¨ shendoshe’.—Titit 1:5-9. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 17 Patjeter, pleqte jane te papersosur dhe ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te thone gjera per te cilat me vone ndihen keq. (1 Mbret. 8:46; Jak. 3:8) Gjithashtu, ¨ ¨ ¨ ata e dine se kur vellezerit dhe motrat frymo¨ re marrin keshilla, zakonisht kjo nuk u «sjell ¨ ¨ ¨ ¨ gezim, por hidherim» ketyre te fundit. (Hebr. ¨ ¨ 12:11) Prandaj, kur nje plak i flet dikujt per ta ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keshilluar, ka shume te ngjare qe e ben kete ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pasi eshte menduar shume dhe eshte lutur. ¨ ¨ ¨ ¨ Nese nje plak te ka keshilluar, a e cmon mera¸ ¨ kun e tij te dashur? ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 18 Ta zeme se ke nje problem shendetesor
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 16. Cfare eshte mire te mbajne parasysh pleqte kur ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ keshillojne te tjeret? ¨ ¨ ¨ ¨ 17, 18. Cfare duhet te mbash parasysh nese nje ¸ ¨ ¨ plak te keshillon?

¨ ¨ ¨ qe duket i pashpjegueshem nga ana mjekeso¨ re. Pastaj nje mjek e identifikon problemin, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ por diagnoza eshte mjaft e veshtire per t’u ¨ pranuar. A do t’i mbash meri doktorit? Jo. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Edhe sikur te te keshilloje te operohesh, ka ¨ ¨ ¨ mundesi qe do te pranosh sepse beson se kjo ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte per te miren tende. Menyra se si ta per¨ ¨ cjell informacionin doktori mund te ndikoje ¨ ¨ ¨ te ndjenjat e tua, por a do te lejosh qe kjo te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ percaktoje vendimin tend? Ka shume te ngja¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re qe jo. Po keshtu, mos lejo qe menyra se si te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keshillojne, te te pengoje te degjosh ata qe Je¨ ¨ ¨ hovai dhe Jezui mund te jene duke i perdorur ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me qellim qe te kuptosh se si te besh perpa¨ ¨ rim ose te mbrosh veten frymesisht.

˙ ˙ ˙ ˙

¨ ¨ ¨ Cfare arsyesh kishin te krishteret ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ selanikas qe te vleresonin ata qe merrnin drejtimin mes tyre? ¨ ¨ ¨ Si punojne pa u lodhur per ty pleqte ¨ ¨ ne kongregacionin tend? ¨ ¨ ¨ Si nxjerr dobi ngaqe pleqte te drej¨ tojne? ¨ ¨ C’duhet te mbash parasysh nese ¸ ¨ ¨ ¨ nje plak te keshillon?
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ A te kujtohet?

¨ ¨ Vleresoji pleqte, ¨ ¨ ¨ kete mase nga Jehovai! ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ 19 C’do te beje nese do te merrje nje dhura¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te te bere enkas per ty? A nuk do ta tregoje ¨ ¨ ¨ vleresimin tend duke e perdorur? Jehovai ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhe Jezu Krishti te kane dhene «dhurata ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njerez». Nje menyre si mund ta tregosh mire¨ ¨ ¨ ¨ ¨ njohjen per keto dhurata eshte duke degjuar ¨ ¨ ¨ ¨ me vemendje fjalimet qe mbajne pleqte dhe ¨ ¨ ¨ ¨ duke u perpjekur te zbatosh pikat qe per¨ ¨ mendin. Mund ta tregosh vleresimin tend ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ edhe duke dhene komente domethenese ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mbledhje. Mbeshtete vepren ne te cilen pleq¨ ¨ ¨ ¨ te po marrin drejtimin, sic¸ eshte sherbimi. ¨ ¨ ¨ ¨ Nese ke nxjerre dobi nga keshilla e nje plaku, ¨ ¨ pse te mos ia thuash? Gjithashtu, pse te mos ¨ ¨ tregosh vleresim edhe per familjet e pleqve? ¨ Mos harro se kur nje plak punon pa u lodhur ¨ ne kongregacion, familja e tij po sakrifikon ¨ ¨ ¨ kohen qe mund ta kalonte me te. ¨ ¨ ¨ 20 Po, kemi shume arsye per te treguar mi¨ ¨ ¨ ¨ renjohje ndaj pleqve, te cilet po punojne pa u ¨ lodhur mes nesh, po na drejtojne dhe po na ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ keshillojne. Keto «dhurata ne njerez» jane ¨ ¨ ¨ vertet nje mase e dashur nga Jehovai!
¨ ¨ ¨ ¨ 19, 20. Si mund te tregosh vleresimin tend per ¨ ¨ ‘dhuratat ne njerez’?

28

‘te¨ kesh sukses ¨ ¨ ne udhen tende’? «S
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ UKSESI»—nje fjale qe terheq vemendjen ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e shume njerezve. Disa kane bere karri¨ ¨ ¨ ere dhe kane arritur sukses te madh duke u ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pasuruar e duke bere emer. Te tjere e kane ¨ ¨ ¨ ¨ enderruar suksesin, por kane deshtuar plo¨ tesisht. ¨ ¨ ¨ ¨ Ne nje mase te madhe, suksesi varet nga ¨ ¨ ¨ ajo qe konsideron si qendren e jetes sate. Dy ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ faktore te tjere te rendesishem jane menyra ¨ ¨ ¨ ¨ si e perdor kohen e energjine dhe nese ke ¨ apo jo iniciative. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Shume te krishtere kane verejtur se pje¨ ¨ ¨ ¨ ¨ semarrja e plote ne sherbim u ka sjelle ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kenaqesi te madhe. Te rinj e te moshuar ¨ ¨ ¨ ¨ kane pasur nje jete te suksesshme nga¨ ¨ ¨ ¨ ¨ qe kane zgjedhur si karriere sherbimin ne ¨ ¨ ¨ ¨ kohe te plote. Mirepo, disa ndoshta me¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ndojne se sherbimi eshte paksa i merzit¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shem dhe e vene ne vend te dyte ne jete, ¨ ¨ ¨ ¨ nderkohe qe jepen pas synimeve te tjera. Pse ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te ndodhe kjo? C’mund te besh qe te ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mos humbesh nga syte ate qe ka vertet vle¨ ¨ ¨ ¨ ¨ re? Si ‘te kesh sukses ne udhen tende’?—Jos. 1:8. ¨ Aktivitetet jashteshkollore ¨ dhe ato qe kemi pasion ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Te rinjte e krishtere kane nevoje te ruajne ¨ ekuilibrin e duhur midis sherbimit ndaj Pe¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ rendise se vertete dhe pjesemarrjes ne aktivi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ tete te tjera. Ata qe po e bejne kete po u ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ buzeqesh suksesi ne jete dhe meritojne te ¨ ¨ ¨ lavderohen me gjithe zemer.

Si ¨

¨ ¨ ¨ Por, disa te rinj te krishtere ¨ zhyten tej mase ne aktivitetet ja¨ ¨ shteshkollore dhe ne aktivitete ¨ ¨ ¨ te ndryshme qe i kane pasion. ¨ ¨ ¨ ¨ Keto mund te mos jene te gabu¨ ¨ ¨ ara. Sidoqofte, te rinjte e krishte¨ ¨ re duhet te pyesin veten: «Sa ¨ ¨ ¨ ¨ kohe mund te me marrin keto ¨ ¨ aktivitete? C’mund te them per ¸ ¨ ¨ ¨ shoqerite? Nga cila fryme rrezi¨ ¨ ¨ ¨ koj te ndikohem kur marr pjese ne keto akti¨ ¨ ¨ ¨ vitete? Cfare mund te behet qendra e jetes ¸ ¨ ¨ ¨ sime?» Ka te ngjare qe e kupton se dikush ¨ ¨ ¨ ¨ mund te perfshihet aq shume pas ketyre ak¨ ¨ tiviteteve, saqe t’i mbetet pak kohe ose ener¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gji per te ruajtur nje marredhenie te ngushte ¨ ¨ ¨ me Perendine. Ja pse, sic¸ mund te kuptosh, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eshte e rendesishme te vendosesh perparesi¨ te.—Efes. 5:15-17. ¨ ¨ Te shqyrtojme rastin e Viktorit.1 Ai tregon: ¨ ¨ «Kur isha 12 vjec, u futa ne nje klub volejbo¸ ¨ ¨ lli. Me kalimin e kohes fitova shume cmime. ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Kisha mundesine te behesha yll ne volej¨ ¨ ¨ boll.» Pas ca kohesh, Viktori u shqetesua per ¨ ¨ pasojat qe kishte ne gjendjen e tij frymore ¨ ¨ ¨ ¨ dhenia pas sportit. Nje dite, ate e zuri gjumi ¨ ¨ ¨ ¨ ndersa perpiqej te lexonte Biblen. Gjitha¨ ¨ shtu, kuptoi se nuk provonte shume gezim ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne sherbim. Ai thote: «Sporti me rrembente ¨ ¨ ¨ energjite, dhe shpejt kuptova se po me rre¨ ¨ ¨ ¨ mbente edhe zellin per te verteten. E dija se ¨ ¨ nuk po beja gjithcka qe mundesha.» ¸ ¨ ¨ Me teper arsimim? ¨ ¨ ¨ Sipas Bibles, nje i krishtere ka detyrimin ¨ ¨ ¨ te kujdeset per familjen, dhe kjo perfshin ¨ ¨ t’i siguroje gjerat e nevojshme materiale. ¨ ¨ ¨ ¨ (1 Tim. 5:8) Prapeseprape, a kerkohet vertet ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje diplome universiteti per kete? ¨ ¨ ¨ Do te ishte mire te shqyrtohej se c’ndikim ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mund te kete arsimimi i metejshem ne ma¨ ¨ rredhenien e dikujt me Jehovain. Le ta
¨ 1 Disa emra jane ndryshuar.
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

29

¨ ¨ ¨ ¨ te medha per veten. Nese ke ¨ mundesi ta mbash veten nga ¨ ana financiare, a ke vertet ne¨ ¨ ¨ voje te harxhosh kohen, para¨ ¨ ¨ te dhe perpjekjet per t’u arsi¨ ¨ ¨ ¨ muar me teper, vetem e vetem ¨ ¨ qe te realizosh aspiratat e tua ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ose te prinderve a te te afermve ¨ te tu? Shqyrto rastin e Gzhegoshit, ¨ ¨ nje programues kompjuteresh. ¨ ¨ ¨ I shtyre nga koleget, nisi nje ¨ ¨ kurs intensiv specializimi te me¨ ¨ tejshem. S’kaloi shume dhe nuk ¨ ¨ ¨ kishte me kohe per aktivitetet frymore. Ai kujton: «Ndihesha ¨ vazhdimisht nervoz. Ndergjegj¨ ¨ ja me trazonte ngaqe nuk mund ¨ t’i arrija synimet frymore qe i ki¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Jehovai e paralajmeroi Barukun qe te ruhej nga ambicia sha vene vetes.» ¨ ¨ ¨ ¨ Dhenia pas punes ilustrojme duke shqyrtuar nje shembull ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nga Bibla. Fjala e Perendise i nxit te krishteret qe te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ punojne pa u lodhur dhe te jene punedheBaruku ishte sekretari i profetit Jeremia. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nes ose punetore te pergjegjshem. Apostulli Ne njefare pike, ne vend qe te perqendrohej ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Pavel shkroi: «Cfaredo qe te beni, perpiquni te privilegjet qe kishte ne sherbim te Jeho¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per te me gjithe shpirt si per Jehovain e jo si vait, Baruku u be ambicioz. Jehovai e vuri re ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kete dhe permes Jeremise e paralajmeroi: per njerezit.» (Kolos. 3:22, 23) Sidoqofte, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ «Ti kerkon gjera te medha per veten. Mos edhe pse puna e palodhur eshte e lavderue¨ ¨ ¨ ¨ ¨ kerko!»—Jer. 45:5. shme, nevojitet dicka me teper—nje marre¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dhenie e mire me Krijuesin. (Ekl. 12:13) Nese Cilat ishin ‘gjerat e medha’ qe po kerkon¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nje i krishtere do te jepej pas punes ne bote, te Baruku? Ndoshta ishte i tunduar qe te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ fare lehte aktivitetet frymore mund te kalobente emer ne sistemin judaik. Ose nder ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nin ne vend te dyte. gjerat e medha, mund te kete qene begatia ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ materiale. Sido qe te kete qene, ai humbi Ne rast se nje i krishtere jepet pas punes ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nga syte gjerat me te rendesishme, ato qe kine bote, ajo mund t’i thithe energjine e ne¨ ¨ ¨ shin vlere frymore. (Filip. 1:10) Gjithsesi, vojshme per te ruajtur ekuilibrin frymor ¨ ¨ ¨ ¨ Baruku e degjoi paralajmerimin e Jehovait dhe per te ndihmuar familjen e vet. Mbreti ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ nepermjet Jeremise dhe shpetoi nga shkateSolomon verejti se «dy grushte me mund» ¨ ¨ rrimi i Jerusalemit.—Jer. 43:6. shpesh shoqerohen nga ‘nje rropatje pas ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ eres’. Ne qofte se nje i krishtere eshte teper i C’mesim mund te nxjerrim nga ky tre¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ zene pasi po jepet pas karrieres ne bote, ne gim? Keshilla qe mori Baruku tregon se ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ dicka nuk shkonte. Ai po kerkonte gjera fund mund te kete stres te zgjatur e te rende. ¸
30
¨ KULL A E ROJ ES ˙ 15 QERSHOR 2011

¨ ¨ ¨ Ai madje mund te behet skllav i karrieres ¨ ¨ ¨ ¨ deri ne ate pike sa te rraskapitet fizikisht dhe ¨ ¨ ¨ ¨ emocionalisht. Pastaj, a do te jete vertet ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjendje ‘te gezoje dhe te shohe te mira per ¨ ¨ gjithe mundin e tij’? (Ekl. 3:12, 13; 4:6) Per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ me teper, a do te kishte force te mjaftueshme ¨ ¨ ¨ fizike dhe emocionale qe te permbushte de¨ ¨ ¨ ¨ tyrimet ne familje dhe te perfshihej ne aktivitetet frymore?

¨ ¨ Janushi, i cili jeton ne Evropen Lindore, u ¨ ¨ zhyt ne biznesin e kopshtarise. Ai kujton: ¨ ¨ ¨ ¨ «Njerezit ne bote me admironin, sepse isha ¨ ¨ ¨ plot iniciative dhe arrija te kryeja cdo detyre ¸ ¨ ¨ ¨ qe kisha. Por, u dobesova frymesisht dhe si ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ pasoje nuk dilja me ne sherbim. Shume ¨ ¨ shpejt lashe edhe mbledhjet. U bera aq kre¨ ¨ ¨ nar, saqe i hodha poshte keshillat e pleqve dhe u largova nga kongregacioni.»

¨ ¨ ¨ ¨ Si te kesh sukses ne udhen tende?
¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ C’mund te besh qe te mos humbesh nga syte ate qe ka ¸ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ vertet vlere, nderkohe qe ka shume gjera qe mund te te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ shperqendrojne? Ler ca kohe qe te shqyrtosh motivet dhe ¨ ¨ ¨ ¨ perparesite e tua, duke medituar rreth pyetjeve te ¨ meposhtme: AKTIVITETET ¨ JASHTESHKOLLORE DHE ¨ ATO QE KE PASION ¨ ˇ Nga cilat qendrime rrezi¨ kon te ndikohesh kur merr ¨ ¨ ¨ pjese ne keto aktivitete? ¨ ¨ ¨ ˇ Sa kohe kerkojne? ¨ ¨ ˇ A mund te behen qendra ¨ e jetes sate? ¨ ¨ ¨ ¨ ˇ A te harxhojne kohen qe ¨ ¨ me pare ua kushtoje aktiviteteve frymore? ¨ ¨ ˇ C’mund te thuash per ¸ ¨ ¨ shoqerite? ¨ ¨ ¨ ˇ A te duken keto shoqeri ¨ ¨ ¨ ¨ me terheqese se shoqeria ¨ ¨ me bashkebesimtaret? ¨ ¨ ME TEPER ARSIMIM ¨ ¨ ¨ ˇ Nese ke mundesi te mbash veten nga ana ¨ financiare, a ke vertet ne¨ ¨ ¨ voje te harxhosh kohen, ¨ ¨ ¨ parate dhe perpjekjet per ¨ ¨ t’u arsimuar me teper? ¨ ¨ ¨ ˇ A eshte vertet e nevoj¨ ¨ shme nje diplome uni¨ ¨ versiteti per te mbajtur veten? ¨ ¨ ˇ Si do te ndikonte ne ndjekjen e mbledhjeve? ¨ ˇ A ‘je siguruar per ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ gjerat me te rendesishme’? ¨ ¨ ˇ A ke nevoje te forcosh si¨ ¨ gurine tek aftesia e Jeho¨ ¨ ¨ ¨ vait per te te siguruar gjerat e nevojshme? PUNA ¨ ¨ ˇ A te lejon puna qe ke ¨ ¨ zgjedhur, ‘te gezosh dhe ¨ ¨ ¨ ¨ te shohesh te mira per gji¨ ¨ the mundin tend’? ¨ ¨ ˇ A ke force te mjaftueshme ¨ fizike dhe emocionale qe ¨ ¨ ¨ te permbushesh detyri¨ ¨ ¨ met ne familje dhe te per¨ fshihesh ne aktivitetet frymore?

¨ ¨ ¨ ¨ ˇ A le mjaft kohe per te biseduar me familjen? ¨ ¨ ¨ ˇ A je dhene kaq shume pas ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ punes ne bote, saqe gje¨ rat frymore po lihen me¨ njane? ¨ ¨ ¨ ˇ A ka ndikuar ne cilesine ¨ ¨ ¨ ¨ e pjeseve qe te jane caktuar?

¨ ¨ ¨ ¨ Mund te kesh nje jete te suksesshme ¨ ¨ Kemi shqyrtuar tri fusha ku nje i krishtere ¨ mund te jepet me tepri duke e paguar me ¨ ¨ ¨ ¨ gjendjen frymore. A je i perfshire ne ndonje¨ ¨ ¨ ¨ ren prej tyre? Po te jete keshtu, pyetjet, shkri¨ ¨ met dhe komentet vijuese, mund te te ndih¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ mojne te percaktosh nese je apo jo vertet ne ¨ udhen e suksesit. ¨ ¨ Aktivitetet jashteshkollore dhe ato qe ke pa¨ ¨ ¨ sion: sa je zhytur ne keto aktivitete? A te har¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ xhojne kohen qe me pare ua kushtoje gjera¨ ¨ ¨ ¨ ve frymore? A te terheq me pak shoqeria me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bashkebesimtaret? Atehere, pse te mos imi¨ ¨ tosh mbretin David, i cili iu pergjerua Jeho¨ ¨ ¨ vait: «Me trego udhen ku duhet te eci.» —Psal. 143:8. ¨ ¨ ¨ Viktorin e permendur me pare, e ndihmoi ¨ ¨ ¨ nje mbikeqyres qarkor. Ai i tha: «Ti flet gji¨ ¨ ¨ ¨ ¨ the pasion per karrieren tende ne volejboll.» ¨ ¨ «Kjo me shkundi,—thote Viktori.—Kuptova se ¨ kisha shkuar shume larg. Pas ca kohe, i preva ¨ ¨ ¨ shoqerite nga bota ne klubin e volejbollit ¨ ¨ ¨ dhe u perpoqa te gjeja miq ne kongregaci¨ on.» Sot Viktori po i sherben me zell Jehova¨ it ne kongregacionin e tij. Ai sugjeron: «Pyet ¨ ¨ ¨ miqte, prinderit ose pleqte e kongregacionit ¨ ¨ ¨ ¨ nese kane verejtur qe aktivitetet shkollore po ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te afrojne me teper me Jehovain apo po te ¨ largojne.» ¨ ¨ ¨ Pse te mos u tregosh pleqve se do te deshi¨ ¨ ¨ ¨ ¨ roje te kishe me shume privilegje ne sher¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bim te Perendise? A mund te ndihmosh te ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ moshuarit qe kane nevoje per shoqeri ose ¨ mbeshtetje, ndoshta duke i ndihmuar me ¨ ¨ ¨ ¨ pazarin a me punet e shtepise? Pavaresisht ¨ ¨ ¨ nga mosha qe ke, mund te fillosh sherbimin ¨ ¨ ¨ e plotkohor duke u folur te tjereve per lajmin ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ e mire, i cili eshte baza e gezimit tone. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Me teper arsimim: Jezui paralajmeroi qe te ¨ ¨ ¨ ¨ mos ‘kerkojme lavdine tone’. (Gjoni 7:18) ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Sado arsimim te vendosesh te marresh ne ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ bote, a ‘je siguruar per gjerat me te rendesishme’?—Filip. 1:9, 10.

¨ Gzhegoshi, programuesi i kompjutereve, ¨ ¨ ¨ beri disa ndryshime ne jete. Ai tha: «E mora ¨ ¨ seriozisht keshillen e pleqve dhe e thjeshtova ¨ ¨ ¨ ¨ jeten. Kuptova se nuk kisha nevoje per me te¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ per arsimim ne bote. Kjo vetem sa do te me ¨ ¨ thithte kohen dhe energjine.» Gzhegoshi u ¨ ¨ ¨ ¨ perfshi me shume ne aktivitetet e kongregaci¨ ¨ ¨ ¨ onit. Me kohe, u diplomua ne Shkollen e Ster¨ ¨ vitjes per Sherbim, e cila tani quhet Shkolla ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Biblike per Vellezerit Beqare. Po, ai ‘bleu kohe’ ¨ ¨ ¨ ¨ qe te merrte me teper arsimim hyjnor.—Efes. 5:16. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Puna ne bote: a je dhene kaq shume pas ¨ ¨ ¨ ¨ punes ne bote, saqe interesat frymore po li¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ hen menjane? A le mjaft kohe per te bisedu¨ ar me familjen? Po ne kongregacion, a po e ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ permireson cilesine e pjeseve qe te jane cak¨ ¨ ¨ tuar? A perfshihesh ne biseda ndertuese me ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te tjeret? «Frikesoju Perendise se vertete dhe ¨ ¨ ¨ ¨ permbushi urdherimet e tij» e keshtu do te ¨ kesh bekimin e pasur te Jehovait dhe ‘do ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ te shohesh te mira, per shkak te mundit ¨ tend’.—Ekl. 2:24; 12:13. ¨ ¨ ¨ Janushi i permendur me pare, nuk pati ¨ ¨ ¨ ¨ shume sukses ne biznesin e kopshtarise, per¨ ¨ kundrazi, falimentoi. Pa asnje te ardhur dhe i ¨ ¨ zhytur thelle ne borxhe, u rikthye te Jehovai. ¨ ¨ Janushi i rregulloi punet e tij dhe tani sherben si pionier i rregullt e plak kongregacioni. ¨ ¨ ¨ ¨ Ai thote: «Kur kenaqem me gjerat baze dhe, ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ne te njejten kohe, i perdor energjite per akti¨ vitetet frymore, kam paqe mendore dhe nje ¨ ¨ ¨ zemer te qete.»—Filip. 4:6, 7. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Ler ca kohe qe te shqyrtosh me ndershme¨ ¨ ¨ ¨ ri motivet dhe perparesite e tua. T’i sherbesh ¨ ¨ ¨ ¨ Jehovait eshte udha drejt suksesit jetegjate. ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ ¨ Beje kete sherbim qendren e jetes sate. ¨ ¨ Ndoshta duhet te besh disa ndryshime, ma¨ ¨ ¨ ¨ dje te eliminosh gjerat e panevojshme, qe te ¨ ¨ ¨ ¨ vertetosh «se cili eshte vullneti i mire, i pranu¨ ¨ ¨ ¨ eshem e i persosur i Perendise». (Rom. 12:2) ¨ ¨ ¨ ¨ Gjithsesi, ti mund ‘te kesh sukses ne udhen te¨ ¨ nde’ duke i sherbyer atij me gjithe shpirt.
w11 15/06-AL

www.watchtower.org

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful