You are on page 1of 6

DIT WAS vooRheen De WeReLDKRAnT

Butler van de paus moet anderhalf jaar de cel in
PAG 2

Recept van de Wereldkeuken: Zeeuwse Mosselen
PAG 4

Slakkenexpositie Tinkebell leidt tot tot nieuwe rel
PAG 6

Spaar het milieu. Bekijk de Ducth Times digitaal.

Zondag 7 oktober 2012

1e jaargang, nr. 7 | www.dutchabroad.nl

Nederlandse diplomaat leidt OVSE-missie VS
De nederlandse diplomaat Daan everts zal tijdens de Amerikaanse verkiezingen aan het hoofd staan van een waarnemersmissie van de organisatie voor veiligheid en Samenwerking in europa (ovSe). everts is afgelopen week begonnen met zijn werkzaamheden in Washington, vanuit waar hij de leiding geeft aan zo’n zestig internationale waarnemers. Zij moeten onderzoeken of de presidentsverkiezingen wel democratisch en eerlijk verlopen. ‘De grote vraag is: voldoet Amerika aan de standaarden die ze eisen van anderen?’, aldus everts.

Opnieuw crash met lesvliegtuigje KLM

het lesvliegtuig raakte zwaarbeschadigd. (Foto: Amerikaanse lokale zender KPho)

Dode en gewonden na explosie toeristenboot
In een haven van het Griekse vakantie-eiland Kos zijn gisteren een dode en zes gewonden gevallen door een explosie op een toeristenboot. het dodelijke slachtoffer is de kapitein en eigenaar van het schip. vijf toeristen en een ander bemanningslid raakten gewond. Aan boord waren 28 mensen, toen het schip op het moment van het ongeluk wilde afmeren in de haven van Mandraki. De explosie zou zich hebben voorgedaan toen de bemanning vuurwerk wilde afsteken.

In de verenigde Staten is opnieuw een incident geweest met een lesvliegtuigje dat gehuurd werd door de KLM light Academy. het eenmotorige toestel botste in Phoenix Arizona in de lucht met een ander klein toestel. Beide vliegtuigen raakten zwaar beschadigd, maar konden veilig een noodlanding maken. De inzitten-

den kwamen met de schrik vrij. vorige maand crashte een vliegtuigje van dezelfde school in de bergen van Arizona. Daarbij kwamen drie mensen om het leven. De KLM Flight Academy is geschrokken, maar ziet geen verband tussen de incidenten. er komt een onderzoek naar beide incidenten en studenten worden extra begeleid.

een van terrorisme verdachte man die in het kader van een actie tegen terrorisme in de oost-Franse stad Straatsburg zou worden aangehouden, is door de politie doodgeschoten. hij opende het vuur op de politie en verwondde drie agenten. De man werd ervan verdacht betrokken te zijn bij activiteiten van islamitische extremisten. In zijn woning in het centrum van Straatsburg is een lijst met mogelijke doelwitten voor aanslagen aangetroffen. verder heeft de Franse politie in heel het land meer dan tien arrestaties verricht in het kader van een onderzoek naar een aanslag in september op een joodse winkel bij Parijs.

Dode bij actie tegen terrorisme Straatsburg

Imam Abu Hamza wordt uitgeleverd aan de VS
Groot-Brittannië heeft de radicale imam Abu hamza al-Masri uitgeleverd aan de vS. De in egypte geboren imam heeft engeland vanuit een militaire vliegbasis in Suffolk verlaten. vrijdag had Abu hamza bot gevangen bij een engelse rechter bij een nieuwe poging om uitlevering aan de vS te voorkomen. De vS willen Abu hamza berechten wegens terrorisme.

Cubaanse blogster weer vrij
De Cubaanse blogster Yoani Sánchez is weer op vrije voeten. Dat liet ze via Twitter weten. De 37-jarige Sánchez werd vrijdag aangehouden in de stad Bayamo. Ze was daar om het proces bij te wonen van de Spaanse politicus Angel Carromero). hij reed in een huurauto die op 22 juli op Cuba tegen een boom reed. hierdoor kwamen de Cubaanse dissidenten osvaldo Payá en harold Cepero escalante om. Sánchez was begin dit jaar genomineerd voor de nobelprijs voor de vrede, die komende week wordt toegekend in oslo. In 2010 won ze de Prins Claus Prijs, maar ze kreeg toen geen toestemming om naar nederland te komen om de prijs in ontvangst te nemen.

Zonnig en droog
het wordt vandaag in nederland een zonnige en overwegend droge dag. De middagtemperatuur ligt rond de 14 graden. De noordwestelijke wind neemt boven land weer toe naar matig en aan zee zelfs tot vrij krachtig.

Yoani Sánchez. (Foto: Generación Y)

ZONDAG 7 OKTOBER

NIEUWS

02

Anderhalf jaar cel voor butler paus Benedictus
De butler van paus Benedictus XVI, Paolo Gabriele (46), is gisteren door de rechter in Vaticaanstad veroordeeld tot anderhalf jaar cel wegens diefstal van vertrouwelijke documenten. De aanklager had drie jaar cel geëist wegens het ontvreemden van vertrouwelijke documenten van de paus. Aanklager nicola Piccardi beklemtoonde daarbij dat er geen bewijs is dat Gabriele handlangers had. De verdediging vroeg vergeefs de butler niet wegens diefstal te veroordelen, maar hem te berispen wegens oneigenlijk gebruik van documenten. Gabriele heeft betoogd dat hij niets heeft gestolen en de documenten wilde openbaren uit liefde voor de kerk en de paus. het vaticaan liet weten dat de paus de butler ‘hoogstwaarschijnlijk’ gratie zal verlenen waardoor deze zijn straf niet zal hoeven uitzitten. De advocaat van Gabriele zei na het vonnis niet in beroep te zullen gaan. De butler, die onder huisarrest stond, zit nu voorlopig in een kleine cel in het vaticaan en gaat later naar een Italiaanse gevangenis.

Archieffoto van de paus met (linksonder) zijn butler Paolo Gabriele . (Foto: ePA)

Nog geen gelopen race in Venezuela
het is voor het eerst sinds hugo Chávez’ verkiezingsoverwinning in 1998 dat de oppositie in venezuela een serieuze bedreiging vormt voor de linkspopulistische president. Politiek analisten denken dat het met de presidentsverkiezingen vandaag nog alle kanten kan opgaan. De ‘revolutionair’ Chávez ligt volgens de meeste peilingen nog steeds op kop, maar het verschil met zijn tegenstrever zou nog maar zo’n tien procent zijn. Daar komt bij dat de meeste zwevende kiezers een voorkeur lijken te hebben voor Chávez’ rivaal henrique

Langstudeerboete wordt teruggestort
Studenten die de langstudeerboete al hebben betaald, krijgen die zo snel mogelijk teruggestort. Tijdens de kabinetsformatie hebben vvD en PvdA besloten de langstudeerboete met terugwerkende kracht te schrappen. Zijlstra vindt dat studenten snel duidelijkheid moeten krijgen en stopt daarom zo snel mogelijk de uitvoering van de maatregel.

De zittende president Chávez (l) en zijn tegenstrever Capriles. (Foto: RnW)

Capriles. De centrum-rechtse gouverneur van de deelstaat Miranda maakt daarmee een meer leefden het drama ternauwernood. een waarschijnlijk toevallig passerende Franse fietser overleefde het niet.

dan theoretische kans om Chávez na veertien jaar presidentschap te verslaan. nationaal Gerechtshof in Den haag.

In het kort...
Onderzoek naar Zwitserse link Alpenmoorden
De Franse politie heeft in het onderzoek naar de geruchtmakende moordzaak in de Franse Alpen beslag gelegd op geld van een Zwitserse bankrekening. Dat melden Franse media. De Zwitserse justitie heeft bevestigd dat een van de slachtoffers, de 50-jarige Brits-Iraakse man Saad al-hilli, de bank in Genève bezocht, kort voordat hij werd vermoord. hilli werd in september de buurt van het Meer van Annecy doodgeschoten, samen met zijn vrouw Iqbal en haar moeder. Twee dochtertjes over-

Derde aanhouding in moordzaak Sint Maarten
De politie van Sint Maarten heeft en derde verdachte opgepakt voor de moord op twee Amerikanen. het gaat om een 20-jarige man uit Guyana. Michael en Thelma King (57 en 53 jaar) werden op 21 september dood gevonden in hun strandhuis. Ze waren doodgestoken. het motief is nog niet duidelijk. De verdachte had afgelopen week het vliegtuig naar Sint Thomas genomen, waar hij donderdag werd aangehouden. De twee eerder aangehouden verdachten zijn 17 en 28 jaar oud. over het motief van de dubbele moord is nog niets bekendgemaakt.

Anti-Milosevic-activist Dimitrijevic overleden
vojin Dimitrijevic (80), een van de leidende figuren van het verzet tegen Slobodan Milosevic, is vrijdag overleden. hij was een van de bekendste juristen en mensenrechtenactivisten van Servië. Dimitrijevic bond met zijn Centrum voor Mensenrechten de strijd aan tegen Milosevic, die van eind jaren 80 tot 2000 de sterke man was in Belgrado. Dimitrijevic is rechter geweest aan het Inter-

Cricket-icoon Pakisstan begint protestmars
In Pakistan is cricket-icoon en politicus Imran Khan begonnen aan een protestmars tegen de Amerikaanse onbemande vliegtuigjes die in het land worden ingezet. volgens de oud-crickspeler vallen er bij de aanvallen van de zogeheten ‘drones’ veel burgerslachtoffers. De mars begon in de hoofdstad Islamabad en Khan wil over twee dagen aankomen in de regio Zuid-Waziristan. honderden Pakistanen doen mee met de protestmars.

ZONDAG 7 OKTOBER

SPORT

03

Vitesse laat kans op koppositie weer liggen
vitesse heeft in de eredivisie de koppositie opnieuw laten liggen. De nummer twee uit Arnhem bleef in een doelpuntrijke wedstrijd voor eigen publiek tegen sc heerenveen steken op 3-3. Aanvaller Wilfried Bony scoorde drie keer voor de thuisploeg. vitesse kwam op 18 punten, evenveel als koploper FC Twente. De Tukkers spelen vandaag thuis tegen AZ. PSv (thuis tegen nAC Breda) en Ajax (thuis tegen FC Utrecht) komen bij winst in punten op gelijke hoogte met vitesse. vorige maand verzuimde vitesse op zaterdag ook al de (tijdelijke) koppositie van FC Twente over te nemen (1-1 tegen heracles Almelo). Met het uiteindelijke resultaat kon heerenveen-trainer Marco van Basten prima leven na vitesse - sc heerenveen. Met het besluit van scheidsrechter Richard Liesveld om vitesse een strafschop te geven waaruit Wilfried Bony de 3-3 maakte, had hij echter beduidend meer moeite. ‘Zeker nu ik het heb teruggezien op televisie, mag je hier geen penalty voor geven,’ oordeelde van Basten. Trainer Fred Rutten van vitesse was verre van tevreden met het gelijkspel. ‘We hadden in het begin al ruim afstand moeten nemen.’ In de onderste regionen boekte Willem II de eerste zege. De Tilburgers wonnen thuis met 1-0 van RKC Waalwijk. vvv-venlo

Guram Kashia baalt van een gemiste kans vlak voor tijd. (Foto: AnP)

kwam vaster op de laatste plaats door een ruime nederlaag in de Limburgse derby tegen Roda JC

in Kerkrade (3-0). PeC Zwolle verloor op eigen veld dik van middenmoter heracles Almelo (0-3).

Zeilsters Berkhout en Westerhof stoppen met topsportcarrière

Negende wereldtitel Loeb bijna binnen
De Franse autocoureur Sébastien Loeb heeft zijn negende wereldtitel binnen handbereik. De 38-jarige Fransman verstevigde gisteren zijn leidende positie in de Rally van Frankrijk. Loeb heeft in zijn Citroën DS3 bijna dertig seconden voorsprong op de Fin JariMatti Latvala, die in een Ford Fiësta rijdt. Diens landgenoot Mikko hirvonen, ploegmaat en tevens enige rivaal van Loeb, staat derde op 54 tellen. Als Loeb vandaag zijn Finse ploeggenoot achter zich houdt is hij verzekerd van de wereldtitel. overigens raakten twee toeschouwers langs het parcours gewond toen nasser Al-Attiyah uit Qatar met zijn Citroën van de weg raakte tijdens de tiende proef. Beiden liepen botbreuken op en gingen per ambulance naar het ziekenhuis.

zijn landgenoot Bart Wellens. Rob Peeters completeerde het Belgische podium. Beste nederlander was Patrick van Leeuwen. hij kwam als vijfde over de streep.

Quintana zegeviert in Ronde van Emilië
De Colombiaanse wielrenner nairo Quintana heeft de Ronde van emilië gewonnen. De coureur van Movistar kwam na bijna 200 kilometer solo over de finish in Bologna. De Zweed Fredrik Kessiakoff eindigde als tweede. De 22-jarige Colombiaan won eerder dit jaar een rit in de Ronde van Murcia en het eindklassement van de Route du Sud.

Lobke Berkhout (links) en Lisa Westerhof op de olympische Spelen. (Foto: AnP)

het succesvolle zeilduo Lobke Berkhout/Lisa Westerhof houdt het voor gezien. De tweevoudige wereldkampioenen in de olympische 470-klasse (2009 en 2010) hebben hun topsportcarrière beëindigd. Berkhout (31) en Westerhof (30) behaalden bij

Londen 2012 olympisch brons in de 470-klasse. na de finale lieten ze al doorschemeren dat het tijd zou worden voor iets anders. Westerhof gaf aan dat ze als pilote bij de KLM meer vlieguren wilde gaan maken, Berkhout wil meer tijd voor naar privéleven.

Dekker pakt zilver en brons bij World Cup
Zwemster Inge Dekker heeft bij de matig bezette wereldbekerwedstrijden in Doha zilver en brons veroverd. De olympisch estafettekampioene van Peking eindigde op de 100 meter vlinderslag als tweede achter Thérèse Alshammar uit Zweden (57,22 om 58,04) en werd vervolgens op de 50 meter vrije slag derde. ook op die afstand ging de zege naar Alshammar, die de Duitse Britta Steffen nipt versloeg.

Met zijn eerste doelpunt in de Bundesliga had Ibrahim Afellay gisteren een aandeel in de overwinning van Schalke 04 op vfL Wolfsburg. De ploeg van trainer huub Stevens zegevierde in Gelsenkirchen met 3-0. Afellay, terug in de selectie van oranje, maakte

Afellay draagt bij aan overwinning Schalke 04 Laarne, Van Leeuwen vijf
kort na rust het tweede doelpunt. Jefferson Farfán opende de score en vierde dat met wilde armgebaren richting de bank van Wolfsburg, waar zijn oude trainer Felix Magath zat. Schalke staat met veertien punten derde op de Bundesliga. De Belgische veldrijder niels Albert heeft in de Belgische plaats Laarne de Grote Prijs Berten van Damme gewonnen. De wereldkampioen reed solo naar de zege. Bij de finish had hij een voorsprong van 14 seconden op

Albert wint veldrit in

ZONDAG 7 OKTOBER

ECONOMIE &THEMA

Vertrouwen onder beleggers stabieler

04

Beleggers verwachten dat de AeX de weg naar boven weer vindt. (Foto: rnw)

het vertrouwen onder beleggers is afgelopen maand gestabiliseerd op het niveau van de voorgaande twee maanden. Dat blijkt uit de maandelijkse beleggersbarometer van InG. net als in juli en augustus waren er nog iets meer pessimisten dan optimisten te vinden onder de beleggers. het verschil is inmiddels echter klein. De afgelopen maanden bleek dat

eerder pessimisme onder de beleggers niet gerechtvaardigd was. Beleggers voorspelden in juni gemiddeld dat de AeX eind september op 293 punten zou staan. In werkelijkheid eindigde de hoofdgraadmeter van het Damrak het derde kwartaal op 323 punten. Beleggers verwachten nu dat de AeX over drie maanden op 330 punten.

honderden Poolse bouwvakkers die voor het installatiebedrijf Remak werken aan de kolencentrale van RWe/essent in de eemshaven, moeten hetzelfde loon krijgen als hun nederlands collega’s. Dat heeft de rechtbank in Groningen bepaald in een zaak die was aangespannen door de Fnv. De Polen hebben recht op een loonsverhoging en een nabetaling op straffe van een dwangsom die kan oplopen tot twee miljoen euro. De uitspraak is volgens de Fnv een opsteker in de strijd tegen oneerlijke concurrentie’. Buitenlandse werknemers in nederland ontvangen vaak alleen het wettelijk minimumloon., terwijl zij recht hebben op dezelfde betaling als nederlanders.

Recht op cao-loon voor Poolse krachten

digers van de agrarische sector reist half oktober naar noordKorea voor de eerste handelsmissie naar dat land. De delegatie gaat zich oriënteren op de economische mogelijkheden in het communistische land. van een echte handelsmissie is volgens de woordvoerder nog geen sprake, aangezien noord-Korea nauwelijks bedrijven of geld heeft.

‘Gezonde Spaanse banken financieren bad bank’
De gezonde Spaanse banken zullen waarschijnlijk de grootste financiers worden van een zogeheten ‘bad bank’ die de overheid nog voor het eind van dit jaar wil opzetten om zwakkere banken van de slechte leningen op hun balans af te helpen. een ‘bad bank’ is een voorwaarde voor europese steun aan Spanje. veel Spaanse banken zijn in problemen geraakt door beleggingen op de ingestorte vastgoedmarkt.

Eerste handelsmissie naar Noord-Korea
een delegatie van nederlandse ambtenaren en vertegenwoor-

WereldKeuken Zeeuws mosselpannetje
ringen. Snipper het uitje. Was de wortel en snij het aan schijfjes, en doe hetzelfde met de bleekselderij en het blad. Smelt de boter in een grote, diepe pan. voeg hieraan de groente toe en laat het even zweten in de boter, zodat de groente smaak afgeeft aan het kookvocht. voeg dan het laurierblaadje, de wijn en het water toe. Leg de mosselen boven op de groenten, doe er wat versgemalen peper overheen en doe het deksel op de pan. Breng het aan de kook. Zo gauw het deksel van de pan omhoog gaat, schep de mosselen even om, en doe het Zeeuws Mosselpannetje deksel er weer op. Laat het nog 4 kilo mosselen even doorkoken, en schep de 1 grote prei mosselen nogmaals om. Deksel 1 uitje weer op de pan, en nog een paar 1 kleine wortel 1 stengel bleekselderij, met minuutjes laten koken. Schep de mosselen op een grote blaadjes schaal. Proef het overgebleven 1 glas droge witte wijn kookvocht even, en breng het op 1 glas water smaak met een beetje room, of Peper wat zout en peper. Giet het over Laurierblaadje de mosselen en serveer meteen. Beetje boter eet smakelijk! Was de prei en snij het aan dunne Reacties@dutchabroad.nl lekker, maar nog redelijk gezond ook: mosselen zijn, behalve vetarm, rijk aan onverzadigde vetzuren en allerlei mineralen en vitaminen. Reken op ongeveer een kilo mosselen per persoon voor een hoofdmaaltijd. De traditionele manier is de mosselen even opkoken met wat verse groenten, en opdienen in een grote pan, met frietjes of stokbrood en dipsausjes erbij. eenvoudiger kan het bijna niet, en toch ziet het er zo feestelijk en gezellig uit, zo’n grote pan met mosselen op tafel!

Door: nicole holten

Als de “R” in de maand zit, dan mag het weer: mosselen. Maar eigenlijk zijn mosselen het hele jaar verkrijg-baar. vroeger boodt men deze Zeelandse lekkernij alleen aan tijdens de koude hersten wintermaanden. Men had

destijds nog geen koelwagens in gebruik, en het vervoeren van de zeeschelp tijdens warme zomermaanden zou de kwaliteit niet ten goede komen. nu zijn er overal verse Zeeuwse mosselen verkrijgbaar. en de mossel is niet alleen

ZONDAG 7 OKTOBER

SERVICE

05

Hogedrukinvloed
13°
Glasgow Kopenhagen

14°

12°

Dublin

15°
Londen

15°

Amsterdam

13°

Brussel

15°
Luxemburg Parijs

18° 19° 17°
Be Be Bern Bern

Amsterdam Brighton Brussel Dublin Galway Glasgow Lille Luxemburg Norwich Rotterdam

zondag maandag 6° 5° 15° 15° 4° 8° 15° 15° 7° 5° 15° 15° 5° 8° 13° 14° 4° 8° 13° 13° 2° 2° 13° 13° 8° 6° 16° 16° 11° 5° 15° 14° 6° 6° 14° 14° 6° 5° 15° 15°

dinsdag woensdag donderdag droge dagen 6° 10 van de 14 6° 6° 14° 15° 14° 8° 10° 7 van de 14 9° 16° 17° 16° 8° 5° 9 van de 14 6° 15° 16° 15° 10° 4 van de 14 7° 5° 16° 14° 14° 10° 7 van de 14 8° 6° 14° 14° 15° 2° -1° 6° 5 van de 14 12° 12° 13° 7° 9° 8° 9 van de 14 16° 16° 17° 5° 8° 5° 7 van de 14 14° 15° 15° 6° 7° 8° 8 van de 14 15° 14° 15° 5° 6° 5° 4 van de 14 14° 14° 15°

Een hogedrukgebied heeft het noordwesten van Europa onder zijn vleugels genomen. Hierdoor blijft het in de meeste gebieden droog en heeft de zon behoorlijk veel ruimte om zich te laten zien. In Ierland zou in het zuiden nog een bui kunnen vallen, maar in het noorden blijft het droog en is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Datzelfde beeld zien we ook terug in Schotland en Engeland. De maxima lopen uiteen van 11 graden in het noordwesten tot 15 in de zuidoosthoek. In de lage landen is het van hetzelfde laken een pak en schijnt de zon uitbundig. Vanmiddag ontstaan enkele vriendelijke stapelwolken, maar het blijft overal droog. De temperatuur stijgt naar een graad of 15.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

08:30 08:50 08:55 10:15 10:45

Horizontaal: 1087 1 Plaats in Schotland 5 Naar mijn mening 7 Landweg 8 Schuin en sterk oplopend 9 Erfelijke genetische verandering bij plant of dier 11 Soortelijk gewicht 12 Wat betreft 13 Korte kous 14 Bevel 15 Drinkbeker 16 Tennisterm 17 Sketch 18 Literair 20 Zuurdeeg 21 Mijne heren 22 Opsmuk 24 Fiasco 25 Herfsttijd 27 Slaperig 28 Denkbeeldige Oplossing puzzel: cirkel om de aarde Verticaal: 1 Gezondheidsdienst 2 Geschikt voor het beoogde doel 3 Chemisch strijdmiddel 4 Plaats in Noord-Brabant 5 Uiting van verkoudheid 6 Stad in Spanje 9 Noorse schilder 10 Stad in Azië 11 Handvat 14 Plaats in Groningen 17 Stad in Frankrijk 18 Onguur 19 Klankkleur 23 Hoofd van een afdeling 26 Plaaggeest

NOS Journaal Weerbericht Telefilm: Doodslag Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben 10:50 NOS Studio Sport Eredivisie 11:40 Koefnoen 12:05 NOS Studio Sport 12:30 Iedereen beroemd 13:00 VRT Journaal 13:35 De zevende dag 15:35 Boeken 16:10 NOS Journaal 16:15 Buitenhof 17:10 Sesamstraat 17:35 X-peditie X-treem 17:45 NOS Weekoverzic Jeugdjournaal 18:15 Nederland zingt 18:45 Strictly Come Dancing 19:05 VRT Journaal 20:00 NOS Eredivisie 21:00 NOS Journaal 21:15 Weerbericht 21:20 De smaak van De Key ser 22:10 Vroeger of Later? 23:00 NOS Journaal 23:15 Weerbericht Amerika en Cariben 23:20 Brandpunt maandag 8 oktober 00:00 zo: RAYMANN 00:45 Iedereen beroemd 01:00 VRT Journaal 01:35 De zevende dag 03:35 Boeken 04:10 NOS Journaal 04:15 Buitenhof 05:10 Sesamstraat 05:35 X-peditie X-treem 05:45 NOS Weekoverzicht Jeugdjournaal 06:15 Nederland zingt 06:45 Strictly Come Dancing Extra 07:05 VRT Journaal 08:00 NOS S Sport Eredivisie 09:00 NOS Journaal 09:15 Weerbericht 09:20 De smaak van De Keyser

ZONDAG 7 OKTOBER

ACHTERGROND

6

Versierde slakken -lief of niet?

Verscheidene lezers hebben kritiek op de reactie gisteren van de familie Seffern over de verzekeringen voor ziektekosten in Amerika.
het betoog kwam er op neer dat de ziektekostenverzekering in de vS altijd prima geregeld is geweest, juist doordat alles op vrijwillige basis gebeurt. Frans Zwartjes antwoordt vanuit Duitsland: ‘Is dat verkiezingspropaganda voor Romney? In Amerika zijn er mensen die zo arm zijn dat ze niet eens een ziektekostenverzekering kunnen betalen. er zijn humaan denkende artsen die in hun vrije tijd gratis de armsten van de armsten medische hulp verlenen, een soort Medecins sans Frontieres in het binnenland. Lui die Republikeins gezind zijn nemen dat in de regel niet ter kennis. Dat is het treurige in de zo rijke USA!’ Rob van der Bent uit Portugal spreekt zelfs van politieke propaganda. volgens hem kunnen we dat beter overlaten aan de Telegraaf, die volgens hem ‘van links naar rechts is verschoven.’ over Romney, zegt Rob dat de Republikeinse kandidaat nog helemaal niets heeft gedaan in zijn leven, behalve de zoon van zijn vader te zijn.’ Anke Gerritzen schrijft vanuit Frankrijk: ‘Zo grappig, bij het zien van de foto van het warenhuis in Moskou zag ik daar direct in terug “de passage” in Den haag. Google er maar eens op. u weet niet wat u ziet!’ M. van Loopik schrijft vanuit Den haag: ‘Ik las in de krant van 5 oktober jl. het woord ‘aarsgewei’, dat een tattoo zou zijn. echter de oorspronkelijke betekenis is: het uitsteken van de string boven de rand van een lage heupbroek, dan zie je een geweivormig lapje textiel.’

een van de versierde slakken in het villa Zebramuseum. volgens Tinkebell dragen de slakken amper extra last met zich mee. (Tinkebell)

Of het slakkenproject evenveel reacties teweeg zal brengen als haar gedode kat, moet blijken. De versierde slakken in Villa Zebra zijn in elk geval te zien tot en met 12 mei 2013.
Door: Benno de Jongh

De Dierenbescherming is ontstemd over het jongste kunstwerk van Tinkebell. De omstreden kunstenares heeft meer dan duizend levende slakken versierd met kleurige kralen en steentjes. De slakken zijn te bewonderen in een tuin in het kindermuseum villa Zebra in Rotterdam, waar ze onderdeel uitmaken van de tentoonstelling ‘Ah, wat lief!’. een medewerker van de Dierenbescherming zei enkele dagen voor de opening op 5 oktober de dierenpolitie te willen inschakelen. vervolgens zou een journalist van Tv Rijnmond twee slakken hebben ontvreemd en overhandigd aan de Dierenbescherming. ‘Ze hebben geprobeerd de versiering te verwijderen. Toen is van een van de slakken het huisje kapotgegaan. nu is die dood,’ aldus de 33-jarige Tinkebell. villa Zebra op de Kop van Zuid in Rotterdam maakt tentoonstelling met beeldende kunst voor kinderen van 3 tot en met 12 jaar. Met de tentoonstelling ‘Ah, wat lief!’ geeft het museum kinderen de gelegenheid op een andere manier naar dieren te kijken. onderdeel van de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld kunstwerken

van een aap met een raketijsje, honden met racehelmen en dus de versierde slakken van Tinkebell. Met dien verstande dat de aap en honden installaties zijn en dus niet leven, en de slakken wel. Projectmanager Jolanda Bouman van villa Zebra zegt dat de slakken bijzonder worden door er kunstwerkjes van te maken. Daardoor krijgen ze wellicht een persoonlijkheid, aldus Bouman.

Dierenleed
Tinkebell wil met haar werk de hypocrisie rond dierenleed aan de kaak stellen. De kunstenares verwierf enige bekendheid in nederland nadat ze in 2004 haar eigen kat wurgde en de vacht van het dier in een handtas verwerkte. het project kreeg de naam’My dearest cat, Pinkeltje’. ook liet ze in een galerie 95 hamsters vier uur lang in hamsterballen rondlopen. Ze werd aangeklaagd voor dierenmishandeling, maar door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken. ook dreigde ze zestig kuikens door de versnipperaar te halen, uit protest tegen de bio-industrie, iets dat ze overigens nooit daadwerkelijk gedaan heeft. In 2009 verscheen een boekwerk met haatmail die ze had ontvangen naar aanleiding van ‘My dearest cat, Pinkeltje’. van de meer dan 100.000 haatmails publiceerde ze er zo’n duizend. ook haar nieuwste kunstwerk lijkt weer te ontaarden in een hevige discussie over dierenleed, getuige het meenemen van de twee slakken door Tv Rijnmond. Tinkebell heeft

aangifte gedaan van diefstal tegen de journalist. Tinkebell verwijt Tv Rijnmond bewust aan te zetten tot een rel. ‘Ik juich ieder onderzoek naar dierenleed toe. Ze hadden er gewoon om kunnen vragen dan had ik volledig meegewerkt. het was de bedoeling dat alle beesten na de tentoonstelling zouden worden uitgezet in het bos. er is bewust een bepaald beeld van mij gecreëerd’, zegt Tinkebel, die in het dagelijks leven Katinka Simonse heet.

niet schadelijk
Tinkebell benadrukt dat het plakken van steentjes en kraaltjes op de huisjes niet erg schadelijk is voor de weekdiertjes. Ze zegt voorafgaand aan de tentoonstelling, en in samenspraak met villa Zebra, te hebben onderzocht hoe de slakken het beste konden worden versierd. Ze lette op het type lijm dat werd gebruikt, en of de versierinkjes niet te zwaar waren voor de slakkenhuisjes. Tinkebell zegt zelfs een slakkenexpert geraadpleegd te hebben, en die zou gezegd hebben dat de versieringen geen kwaad kunnen.
Colofon
De Dutch Times is een digitale krant in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Dutchabroad. nl BV Hoofdredactie: Thomas Arts Redactie: Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic, Judith Popken en Tom Onsman Vormgeving: AllSet Abonnementen: www.dutchabroad.nl

Related Interests