You are on page 1of 2

KERTAS KERJA PROJEK MEMBAIKPULIH DAN MENAIKTARAF SURAU SMK TUANKU ABDUL RAHMAN 73400 GEMAS NEGERI SEMBILAN

1. Rasional : 1. Proses mentarbiah pelajar memerlukan tempat yang selesa,

bersih, kemas , ceria dan teratur dan kondusif agar proses pengajaran dan pembelajaran berjalan lancer disamping dapat menampung jumlah pelajar yang ramai.
2. Melakukan amali solat dan menghayatinya di kalangan guru-guru

dan pelajar menjadi asas utama kea rah kejayaan individu di dunia dan akhirat di kalangan warga sekolah.
3. Kecemerlangan akhlak mencerminkan peribadi seseorang pelajar

hanya boleh di capai melalui pelaksanaan pelbagai aktiviti keagamaan dan kerohanian.
2. Objektif:

2.1.Memberi kemudahan dan keselesaan kepada semua warga sekolah untuk melakukan pelbagai latihan amali serta menunaikan solah secara berjamaah dengan tertib , berdisiplin dan teratur mengikut ketetapan waktu. 2.2.Memudahkan perlaksanaan program-program keilmuan dan majlis-majlis kebesaran Islam deperti Maulidur Rasul, Ihya’ Ramadhan , Khatam al-Quran , Isra’ wal Mi’raj dan seumpamanya. 2.3.Membentuk dan membina sahsiah yang unggul dan mulia secara tidak langsung di kalangan pelajar-pelajar sekolah ini. 2.4.Membina dan merapatkan hubungan silaturrahim di kalangan warga sekolah dengan masyarakat setempat melalui programprogram bacaan Yassin , ceramah bulanan dan lain-lain.
3. Pembinaan melibatkan

3.1.Tukar bumbung . Kebanyakan bumbung bocor dan akan menyebabkan litar pintas 3.2.Pagar keselamatan. Pagar sedia ada mudah dibolosi oleh anjing 3.3.Pembelian Peralatan PA system .
4. Anggaran kos dan Sumber Kewangan

4.1.Anggaran Kos Tukar bumbung Pagar keselamatan RM5000.00 RM1000.00

Ini dapat menjamin keselesaan kepada murid ketika menjalani waktu amali solat dan warga sekolah amnya.Peralatan PA system RM 2500. Disediakan oleh ………………………………. 5. Derma ibubapa dan PIBG ii. (Ustaz Nor Ehsan bin Nordin) Setiausaha. Penutup Pihak sekolah amat berbesar hati permohonan tersebut mendapat pertimbangan dan diluluskan.00 4.Sumber kewangan i. Panitia Pendidikan Islam dan Pengurusan surau SMKTAR Gemas . Kutipan derma diperingkat sekolah.2.