You are on page 1of 5

Wie kent hem nou niet?

Het nummer Gangnam style van PSY wordt in heel Nederland grijs gedraaid . Het nummer: I’am turning Japanese van Kirsten Dunst is daarin tegen veel minder bekend. Komt dit omdat het nummer veel minder leuk is,dan het nummer Gangnam style? Om daar achter te komen ga ik beide nummers voor u recenseren en daarna de recensies met elkaar vergelijken.

Psy met Gangnam Style:

Mijn eerste indruk van de clip en het liedje:

Zakelijke gegevens: Artiest: PSY Locatie: Zuid-Korea Kunstenaar: PSY Datum: 15-09-2012

De clip van PSY blijft echt hangen, dit komt vooral door het aanstekelijke dansje, de pakkende tekst en de dosis humor in de clip. Daarom vind ik dat het genre van de clip comedy is. Ik vroeg me alleen af wat Gangnam betekende, dus dit ben ik gaan opzoeken. PSY neemt in het nummer de leefwijze van de rijke Zuid-Koreanen op de hak. Gangnam is eigenlijk Gangnam-gu, de chique wijk van Seoel. Dit nummer en de bij behorende dans en worden bij vele protest acties gebruikt. De vorm van de clip: De locaties die erin voorkomen : Op het strand, in de manage, op de tennisbaan, in de sauna, in de bus, op straat, tijdens Yoga les, op een boot, in een parkeergarage,in een metro, in het zwembad, op het toilet en op de dansvloer. De mannen in de film dragen pakken en de vrouwen zijn sexy gekleed. De locaties en de kleding uit de clip laten duidelijk zien, dat het gaat om rijke mensen. Het kleurgebruik van de clip is erg kleurrijk. De kleuren komen duidelijk naar voren. Dit maakt de clip erg vrolijk. De clip en de muziek zijn perfect voor elkaar gemaakt. Ze overheersen elkaar niet. De scène die mij het meest bij bleef was de scène waarin PSY in de lift ligt en er een man in kikkerkostuum boven zijn hoofd staat de dansen. Dit blijft goed hangen omdat het er erg grappig uit ziet. Door goed camerawerk kun je goed zien hoe de man danst. Dit maakt het extra grappig.

De Inhoud van de clip: In de clip zie je PSY dansen op heel veel verschillende locaties en met veel verschillende personen. Nu ik weet dat hij de rijke Zuid-Koreanen voor gek wilt zetten, zie ik dit goed terug in de clip. Dit is te zien door: de gezichten die hij trekt, en de locaties die zijn uitgekozen voor de clip. De belangrijkste persoon in de clip is natuurlijk PSY zelf. Maar deze clip geeft ook goed het karakter weer van de persoon die hij speelt in de clip. Hij speelt namelijk een arrogante, rijke, Zuid-Koreaan. Dit doet hij met behulp van veel humor. PSY zelf moet erg humoristisch zijn, anders kan hij de gezichten die hij trekt en de bewegingen die hij maakt niet verzonnen hebben. D.m.v. deze humor en het dansje probeert de regisseur de aandacht van het publiek vast te houden. Het stuk met PSY en het Zuid-Koreaanse meisje in de metro geeft een romantische draai aan het geheel. Het verband tussen hun is dat zij PSY versiert en hij hierop in gaat. De personages uit de clip hebben een bepaald standpunt over het rijke Zuid-Koreaanse volk. Daarom willen ze hun voor gek zetten. De functie van de clip is dus dat PSY zijn mening over het ZuidKoreaanse volk wil verkondingen. Mijn reactie over de clip: Voor ik de clip ging bekijken had ik het liedje al meerdere malen op de radio gehoord. Toch wist ik niet wat ik van de clip kon verwachten. De dans in de clip heeft het meeste indruk op me gemaakt. De clip is erg goed gemaakt en blijft goed hangen. Vorm en opbouw van de muziek: Het nummer Gangnam style bestaat niet alleen uit gezongen tekst maar ook uit achtergrond muziek gemaakt met behulp van synthesizers. De keuze om synthesizers hiervoor te gebruiken vind ik een zeer geslaagde keuze omdat het liedje hierdoor hip uit de verf komt. In het nummer komt zowel meerstemmigheid als solo zang voor. Er is een goede afwisseling in coupletten en refreinen. Het refrein komt niet te vaak voor maar precies genoeg zodat het in je hoofd blijft hangen en niet gaat irriteren. De muziek wordt hierbij ook herhaalt. De inhoud van de muziek: Het muziek genre is K-Pop. De kenmerken zijn hierbij dat het pop muziek is uit Korea. Dankzij het nummer Gangnam Style van PSY is K-pop bekend geworden in Nederland. Het verhaal gaat over PSY die verliefd is op een vrouw. Mijn reactie over de muziek: De muziek klinkt zeer vrolijk. Het zorgt er voor dat je er blij van wordt. De synthesizers op de achtergrond maakt de muziek compleet. Afwegingen positieve en negatieve kanten: Er zijn geen negatieve kanten aan het nummer of de clip. Gangnam Style heeft het totaal pakket.

Parodieën: Er zijn vele parodieën van het nummer gemaakt omdat dit nummer zo bekend is. Ook staan er veel rock versies van dit nummer op Youtube.com, toch blijft het origineel het beste. Het totaal: Het is een zeer vrolijk geheel. Iedereen herkent het nummer meteen. De pakkende tekst blijft hangen en een dansje die iedereen wil leren dansen. Kortom dit nummer heeft het hele totaalpakket wat nodig is om een hit te scoren. Dit is zeer zeldzaam.

Kirsten Dunst: I’m turning Japanese:

Mijn eerste indruk van de clip en het liedje:

Artiest: Kirsten Dunst Locatie: Japan Kunstenaar: Takashi Murakami Datum: Opening Londen Tate in 2009.

Het is een vrolijk liedje met een pakkende tekst. De clip is erg kleurrijk en kitsch. Heel veel personen zijn in cosplay. Cosplay is dat mensen zich verkleden als anime figuren. Verder komt er veel manga en pop art in voor. Pop Art is een beweging die ontstond midden in de jaren vijftig. Het ontstond in Amerika. Deze nieuwe kunstrichting wilde terug naar de ’’populaire’’ kunst, die een weerspiegeling kon zijn van de beelden van het moderne leven. Vorm van de clip: De clip speelt zich af in een Japans winkelcentrum. De hoofdpersoon is gekleed in een kleurrijk cosplay kostuum. Door de locatie en de kleding, krijg je echt het gevoel dat je in Japan bent. De clip en de muziek zijn perfect voor elkaar gemaakt. Ze overheersen elkaar niet. Het beginstuk waarbij ze de lichten van de winkel aantovert is mij het meest bijgebleven. Dit komt door de speciale effecten die er zijn gebruikt. Het genre van de clip is pop art. Inhoud van de clip: De belangrijkste personage is Kirsten Dunst. Haar karakter is wild,enthousiast en vrolijk. Dit komt omdat ze heel vrolijk en wild doet in de clip. Functie van de clip: De clip is duidelijk bedoeld om het publiek te amuseren. Dit doet de maker d.m.v. het kleurgebruik en d.m.v. de verklede mensen. Mijn reactie op de clip: De clip past goed bij het liedje. Alleen zelf zou ik de clip niet meer kunnen herinneren na een paar uur. Het heeft niets speciaals wat blijft hangen.

Vorm van de muziek: Er wordt gebruik gemaakt van drums en een elektrische gitaar voor de achtergrond muziek. Er is een goede afwisseling tussen coupletten en refreinen. De tekst lijkt alleen teveel op elkaar. Hierdoor gaat het nummer je vervelen en irriteren als je het meerdere keren achter elkaar hoort. Het nummer bestaat uit solo’s. Inhoud van de muziek: Het muziek genre is: pop muziek. Het thema is Japan, dit komt omdat het in Japan gemaakt is. Maar dit is ook te zien aan de kleding. Ook gaat het erover dat Kirsten Dunst in een Japans meisje verandert. Mijn reactie over de muziek: Ik vind het een vrolijk liedje met een pakkende tekst. De muziek is mooi bij de tekst aangesloten. Alleen wanneer je vaak naar dit liedje luistert begint het te vervelen en te irriteren. Dit komt omdat er te weinig afwisseling in de tekst is. Afwegingen positieve en negatieve kanten: Het nummer is erg vrolijk en heeft een pakkende tekst. Maar na het vaker luisteren van het liedje verveelt het en irriteert het. Ook de clip blijft niet goed hangen. Als iemand het over dit nummer zou hebben zou je niet weten hoe de clip ook alweer ging. Dit maakt het dat het nummer niet goed uit de verf komt en ook niet bekend is. De negatieve kanten van het nummer komen meer naar voren dan de positieve. Dit is erg zonde. Parodieën: Het nummer van Kirsten Dunst is eigenlijk een cover van The Vapors. Dit is het origineel. Toch vind ik de stem van Kirsten Dunst veel beter bij het nummer passen dan die van de band: The Vapors. De stem van Kirsten Dunst maakt het nummer veel meer kitsch en dus ook meer naar de Japanse stijl. Japanners houden namelijk van schattige en kitsche dingen. Hier kunt u de versie van the Vapors horen: http://www.youtube.com/watch?v=gEmJ-VWPDM4 Er zijn geen parodieën van gemaakt omdat het nummer eigenlijk niet zo bekend is. Wie is Takashi Murakami: Takashi Murakami is een Japanse kunstenaar die zowel traditionele kunst maakt als kunst m.b.v. media gebruik. Hij wordt gezien als één van de grondleggers van de Superflat stijl. Kenmerken van deze stijl zijn grote egale kleurvlakken en de door anime en manga geïnspireerde figuren. Murakami's werk vertoont overeenkomsten met pop-art, hij haalt namelijk elementen uit lagere kunst en verwerkt deze in hogere kunst. Zijn werk komt daarom ook in de categorie Neo Pop-art.

Het totaal: Ik vind het een vrolijk liedje. De tekst is pakkend maar na meerdere malen het geluisterd te hebben gaat het vervelen en irriteren. De clip blijft niet hangen. Het is dus leuk om het een paar keer te luisteren maar het is niet een nummer dat heel populair zal worden omdat het nummer het totaal pakket mist.

Het nummer Gangnam style in vergelijking met het nummer: I’m turning Japanese:
Het nummer Gangnam Style is niet voor niets zo bekend. Het nummer heeft het hele totaalpakket wat je moet hebben voor een echte hit. Bii “Im turning Japanese” schort het hieraan. Het nummer gaat vervelen na meerdere keren luisteren terwijl Gangnam Style nog steeds leuk blijft. Ook de clip heeft niets bijzonders om hem te blijven herinneren. Als iemand het over Gangnam Style heeft herinneren ze zich ook de clip. Hieraan zou Takashi Murakami echt een voorbeeld moeten nemen.

Conclusie:
Het nummer Gangnam Style heeft het totaal pakket. Dit is de rede waarom het zo populair is. Het nummer “I’am turning Japanese” is leuk om enige malen te horen. Verder schort het aan dingen uit het totaal pakket. De tekst herhaalt teveel en de clip blijft niet hangen. Gangnam Style moet je dus echt luisteren en de clip bekijken” I’m turning Japanese” raad ik zeker niet af, maar je moet hem naar mijn mening niet te vaak luisteren.

Recesent: Angela Barendregt.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Gangnam_Style http://nl.wikipedia.org/wiki/Takashi_Murakami http://nl.wikipedia.org/wiki/K-pop http://ckvdocent.blogspot.nl/ http://www.youtube.com/watch?v=gEmJ-VWPDM4 http://www.youtube.com/watch?v=3U_ZpNrEcdU Youtube.com