You are on page 1of 5

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Mata Pelajaran Tarikh Hari Masa Bilangan Pelajar Tajuk Objektif : Kelana Siswa 1 : 30 September

2010 : Khamis : 9.00 pagi – 12.00 tengahari : 90 orang : Pertolongan cemas, balutan anduh, kayu tuap : Pada akhir pengajaran, para pelajar dapat : a) memahami fungsi pertolongan cemas b) memberikan bantuan awal kecemasa c) mengetahui jenis kecederaan ringan dan tindakan kecemasan yang perlu dilakukan segera d) mengetahui cara untuk melakukan balutan luka dan menggunakan kain anduh dan kayu tuap dengan betul Kaedah Nilai murni : ceramah / kursus, latihan amali, demostrasi dan bengkel/ perbincangan : memahami perasaan, kasih syang, bertanggungjawab, berdisiplin, mengikut peraturan Bahan / alat bantu : komputer, LCD, papan putih, , peti pertolongan cemas

guru meminta pelajar berada dalam petrol masing-masing 1. balutan anduh dan kayu tuap Aktiviti guru 1. 2.pelajar diberikan masa untuk menyalin nota slide yang disediakan jasmani.pelajar bertanya sekiranya tidak memahami apa yang diajar Aktiviti 1: (15 minit) Memahami konsep dan fungsi pertolongan cemas : .pelajar diberikan masa untuk menyalin nota slide yang disediakan FPK: Emosi.keperluan . intelek.pelajar memberikan tumpuan kepada penerangan yang ABM: komputer. papan putih. peti pertolongan cemas 2.pelajar memberikan tumpuan kepada penerangan yang diberikan Catatan ABM: komputer. rohani 3. balutan anduh dan kayu tuap secara teori Aktiviti pelajar 1. intelek. rohani 3.pelajar bertanya sekiranya tidak memahami apa yang diajar .guru masuk ke dalam kelas dan memberikan salam.kepentingan -perkhidmatan 1.guru memberikan penerangan tentang konsep dan fungsi pertolongan cemas yang sebenarnya diberikan 2.Isi pelajaran Set induksi (15 minit) Power point slide: Asas dan pengenalan kepada pertolongan cemas.guru memberikan penerangan secara ringkas tentang asas pertolongan cemas. Wakil pelajar membacakan doa sebelum proses pengajaran bermula 2. LCD. papan putih FPK: Emosi. jasmani. LCD.

rohani.luka terkoyak .guru juga menerangkan kegunaan dan fungsi setiap kain anduh 2. intelek.pelajar melakukan Emosi. kerjasama .pelajar memberikan tumpuan kepada penerangan yang diberikan ABM: komputer.luka tembak 1. 2.luka lebam . papan putih.guru juga melakukan demostrasi bagi setiap balutan luka balutan luka yang diajar oleh guru jasmani.pelajar memberikan tumpuan kepada penerangan yang diberikan ABM: komputer. rohani. intelek. kain anduh FPK: 2. ketekunan Aktiviti 4: (30 minit) Pengenalan kepada balutan luka dan cara untuk melakukan balutan luka : .luka terhiris .luka tangan -luka dada -luka bahu -luka peha -luka siku -luka lengan -luka lutut -luka jari 1. 2.Aktiviti 2: (15 minit) Pengenalan kepada jenis-jenis luka: . jasmani. LCD. jasmani.guru 1. kain anduh memperkenalkan cara.guru memperkenalkan jenis-jenis luka yang sering berlaku 1. Emosi.guru memperkenalkan jenis kain anduh yang digunakan dalam pertolongan cemas 1. rohani. intelek. LCD. papan putih. ketekunan. papan putih. LCD.pelajar memerhati jenis-jenis luka ketekunan Aktiviti 3: (30minit) Pengenalan kepada jenis anduh : -anduh besar -anduh kecil -anduh pergelangan tangan -anduh menaik 1.pelajar memerhatikan dan mengenali jenis anduh yang ditunjukkan Emosi.luka tertikam/tembus .pelajar ABM: komputer.memberikan cara yang dilakukan dalam memberi bantuan dalam balutan luka tumpuan kepada penerangan yang diberikan FPK: 2.

rohani. jasmani.guru akan membuat penilaian dan member markah kepada setiap petrol mengikut kebolehan petrol tersebut arahan kepada setiap ahli petrol untuk melakukan aktiviti yang dilakukan . 3.guru akan memberi c) pengkalan III: memahami punca berlakunya kecemasan dan bentuk bantuan -renjatan elektrik -terbakar /terkeher/melecur -patah dan terseliuh -tercekik -lemas 5. 4. semangat berpasukan a) pengkalan I: cara rawatan luka . kerjasama.guru akan member penerangan pada setiap pengkalan.pendarahan bahagian dalam telinga masing 2.luka kecil -luka di perut -luka di dada . intelek.guru memberi arahan kepada setiap petrol untuk bergerak ke setiap pengkalan secara bergilir-gilir ke satu pengkalan ke satu disediakan 2-pelajar mula melakukan aktiviti yang disediakan di setiap pengkalan b) pengkalan II: bagaimana memberikan bantuan kecemasan kepada mangsa -patukan ular -keracunan pengkalan lain. ketekunan. menerima arahan daripada guru di setiap pengkalan.pelajar bersedia 3.Aktiviti 5 : (60 minit) 15 minit satu pengkalan Mengetahui cara rawatan kecemasan: 1.guru meminta pelajar untuk berada dalam petrol masing- 1-pelajar bergerak dalam petrol masing-masing dan menuju ke setiap pengkalan yang FPK: Emosi.

dengan penuh gembira . ‘maker’ pen kepada pelajar jika ada bersama-sama yang masih kurang faham tentang topic yang diajar 5.pelajar menyanyi 1.pelajar bergerak ke tempat duduk masing-masing ABM: Papan putih.guru mengulas secara keseluruhan mengenai pengajaran pada hari ini 3. rohani 1.pelajar member perhatian kepada guru FPK: Jasmani.Holger. intelek. emosi.pelajar juga bertanyakan soalan kepada guru 3.d) pengkalan IV: pemulihan pernafasan .guru meminta pelajar untuk kembali ke tempat duduk masing-masing 2.pelajar member 4.Nielson -CPR Penutup: (15 minit) Rumusan tentang pertolongan cemas dan balutan anduh serta kayu tuap dalam pertolongan cemas 2.guru minta pelajar untuk bangun bersamsama ucapan terima kasih kepada guru.guru bertanya 4.