You are on page 1of 8

DIT WAS voorheen De WereLDKrAnT

GroenLinks kiest van ojik als nieuwe fractieleider PAG 2

rapport: vertrek nAvo komt te snel voor Afghanistan PAG 3

van Gaal haalt Douglas bij selectie nederlands elftal PAG 4

Spaar het milieu. Bekijk de Dutch Times digitaal

Dinsdag 9 oktober 2012 Maandag 17 september 2012

7e jaargang, nr 1925 I www.dutchabroad.nl 1e jaargang, nr 9

Rosenthal bespreekt mensenrechten China
Chinese mensenrechtenadvocaten hebben een gesprek gehad met minister rosenthal van Buitenlandse Zaken. De vrijheid van meningsuiting, internet en landonteigeningen werden daarbij besproken. Jaarlijks maakt nederland anderhalf miljoen euro vrij voor mensenrechtenprojecten in China. het geld wordt ingezet voor onder meer vrouwenrechten, de versterking van de rechtsstaat en goed bestuur. rosenthal brengt een tweedaags bezoek aan China. hij sprak ook nog met de nummer vier in China, Jia Qinglin, over samenwerking op het gebied van watertechnologie.

CU valt over radarexport

Reacties op rapport misbruik in jeugdzorg
Minister opstelten (veiligheid): De conclusies van de commissie-Sansom over het misbruik in de jeugdzorg zijn buitengewoon triest. De overheid erkent het leed ‘volledig. er wordt nu gekeken hoe de slachtoffers met hulp en ondersteuning tegemoet kunnen worden gekomen. Woordvoerster Ans van de Maat van Jeugdzorg nederland: Ik zou wensen dat we de pijn weg kunnen nemen. Dat we de middelen hadden om mensen het leed te laten vergeten. Maar dat kunnen we niet.

‘Bezuinigingen nekslag voor Nederlandse leger
De nederlandse krijgsmacht wordt onherstelbaar aangetast als het nieuwe kabinet doorgaat met bezuinigen op defensie. Dat staat in het rapport De Waarde van Defensie van het haags Centrum voor Strategische Studies. In het rapport staat dat door bezuinigingen in het verleden de veelzijdige inzetbaarheid sterk in het gedrang is gekomen. Als er nog meer wordt gekort zou nederland internationaal amper meer een militaire rol kunnen spelen. het is onduidelijk of het nieuwe kabinet gaat bezuinigen op de krijgsmacht, de PvdA wil dat, maar de vvD juist niet.

Leger egypte in Cairo. (Foto: Flickr / Gigi Ibrahim)

De ChristenUnie is niet te spreken over het besluit van minister rosenthal (Buitenlandse Zaken) en staatssecretaris Bleker (economische Zaken) om toestemming te geven voor de export van militaire radarsystemen naar egypte. Kamerlid Joël voordewind noemt het onbegrijpelijk dat de belangen van het nederlandse bedrijfsleven boven de bescherming van de mensenrechten in het noord-Afrikaanse land gaan. volgens hem is de mensenrechten-

situatie in egypte de laatste tijd juist verslechterd en wordt het land met de export beloond voor het schenden van die rechten. Doorslaggevend voor het besluit om export toe te staan is dat deze goederen niet gebruikt kunnen worden voor het schenden van mensenrechten of voor interne repressie, stelt rosenthal. Bovendien zijn de radars niet geschikt voor controle in stedelijk gebied, maar enkel voor grensbewaking.

Tweede-Kamerlid voor de PvdA Khadija Arib (wil dat er een parlementaire enquête komt): er zijn allemaal vragen blijven liggen. ‘De politiek moet de slachtoffers laten zien dat ze de verantwoordelijkheid neemt. De overheid heeft gefaald. Kinderombudsman Marc Dullaert: het plan om de jeugdzorg van de overheid naar de gemeenten over te hevelen is een enorm risico voor de betrokken kinderen. op dit moment is het huis van de jeugdzorg nog niet in orde. hoe kunnen we dan decentralisatie doorvoeren?

Weer Nederlanders op jihad-training
In de afgelopen maanden zijn ook weer nederlanders naar jihadistische strijdgebieden gereisd. hun aanwezigheid levert daar gevaar op, maar vormt op de langere termijn mogelijk ook een risico voor nederland. Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme nederland dat naar de Tweede Kamer is gestuurd. Jihadisten kunnen anderen inspireren en er bestaat een risico dat ze hun activiteiten eenmaal terug in nederland voortzetten. er zijn geen aanwijzingen dat teruggekeerde jihadisten de intentie hebben om in nederland aanslagen te plegen. In het rapport staat ook dat de kans op een terroristische aanslag momenteel gering is, maar niet uit te sluiten. een dreiging kan zijn dat leden van Sharia4holland verder radicaliseren en geweld gebruiken. Daarvoor zijn op dit moment echter geen aanwijzingen: S4h is weinig populair en weet nauwelijks nieuwe sympathisanten aan zich te binden.

Mist lost op
De mist lost snel op en overdag zijn er zonnige perioden. In het noordoosten kan lokaal een buitje ontstaan. In de middag wordt het 14 graden. De wind is noordwest tot noord en zwak tot matig, maar in het noordelijk kustgebied (vrij) krachtig.

DINSDAG 9 OKTOBER

BINNENLAND

02 2

Bram van Ojik leidt fractie GroenLinks
Bram van ojik is zoals verwacht gekozen als fractievoorzitter van GroenLinks. hij is de opvolger van Jolande Sap in wie het vertrouwen door het partijbestuur was opgezegd. Sap besloot daarop afgelopen vrijdag op te stappen, zaterdag volgde het voltallige partijbestuur. van ojik presenteerde zich als iemand die na de ‘gele kaart’ van de kiezer vorige maand de grondbeginselen van GroenLinks ‘weer uit de kast’ wil halen en met de teleurgestelde GroenLinkskiezers van twee jaar geleden in gesprek wil. In maart 2014 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen en het nieuwe GroenLinks moet er dan staan, aldus van ojik. van ojik werd onlangs als Kamerlid beëdigd, nadat hij bij de verkiezingen op nummer twee had gestaan op de kandidatenlijst van GroenLinks. De partij verloor toen zes van de tien zetels. De 58-jarige van ojik was van 1973 tot 1990 actief in de PPr (een voorloper van GroenLinks) en zat van 1993 tot 1994 al eens in de Tweede Kamer voor GroenLinks. hij werkte daarna onder meer bij Buitenlandse Zaken.

Bram van ojik: in 2014 moeten we er weer staan. (Foto: AnP)

Eerste hooligan Haren veroordeeld
De rechtbank in Groningen heeft een 34-jarige man uit die stad veroordeeld tot 42 dagen cel, waarvan 26 dagen voorwaardelijk, voor openlijke geweldpleging en opruiing tijdens de ernstige rellen in haren ruim twee weken geleden. De man, die in de rellennacht werd gearresteerd door een aanhoudingseenheid van de politie, zat al zestien dagen vast. Dat betekent dat hij na de rechtszitting weer naar huis mag. ‘U wilde met eigen ogen zien wat er in haren gebeurde. Wat er gebeurde is dit: geweld, vernielingen, plunderingen, er zijn politiemensen gewond geraakt. Inwoners van haren hebben doodsangsten

Bond tegen vloeken laakt kinderboeken
De Bond tegen vloeken is geschrokken van het taalgebruik in bekroonde kinderboeken. een lezersjury die namens de Bond de boeken las, constateerde dat in sommige boeken grove scheldwoorden en (zelf ) verwensingen voorkomen. Drie boeken die met de Zilveren Griffel werden onderscheiden, krijgen van de bond een negatieve beoordeling.

Snelrechtzitting bij rechtbank Groningen. (Foto: AnP)

uitgestaan. U heeft bijgedragen aan de onlusten en anderen opgejut’, aldus de rechter. De man hoeft geen geld te storten in een speciaal een kwart van de dak- en thuislozen heeft een lichte verstandelijke handicap. Dat melden de maatschappelijke organisaties Federatie opvang en Mee op basis van schattingen. De twee organisaties verwachten dat deze groep daklozen alleen maar groter wordt. Als gevolg van de financiële crisis en bezuinigingsmaatregelen krijgen zij het steeds moeilijker, zeggen de organisaties.

schadefonds dat het openbaar Ministerie wilde opzetten. volgens de rechter zijn daarover ‘nog te veel onduidelijkheden’. mei tot augustus is onderzocht. Dat automobilisten minder lang in de file staan komt vooral door de verbreding van snelwegen. Ze zijn daardoor zo’n tien minuten eerder op de plaats van bestemming.

Kuijer schrijft Bijbel voor ongelovigen
Guus Kuijer komt met een Bijbel voor ongelovigen. De schrijver heeft het eerste boek, Genesis, naverteld voor nietchristenen. In het boek komen onder meer de verhalen over Adam, eva en de slang, de zondvloed en de toren van Babel voorbij, vanuit het perspectief van een zoon of een vrouw, of een verschoppeling.

In het kort...
Alpe d’HuZes brengt 32 miljoen euro op
het fietsspektakel Alpe d’huzes heeft dit jaar ruim 32 miljoen euro opgebracht, een record. het geld is bestemd voor onderzoek naar kanker. vorig jaar haalde Alpe d’huZes twintig miljoen euro op. De deelnemers beklommen de Alpe d’huez in de Franse Alpen maximaal zes keer. het geld werd bijeengebracht door ruim 8000 deelnemers en hun sponsoren. het was de zevende keer dat het evenement plaatsvond.

Topman justitie daagt AD om beschuldiging
De hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie, secretarisgeneraal Demmink, daagt het Algemeen Dagblad voor de rechter. De krant schreef afgelopen weekend dat Demmink in de jaren tachtig contacten onderhield met een pooier van minderjarige jongens. Demmink ontkent dat hij die contacten had. over hem doen al jaren dit soort verhalen de ronde.

Vijftig banen weg bij Protestantse Kerk
het landelijke bureau van de Protestantse Kerk in nederland snijdt de komende jaren in het personeelsbestand om de kosten te drukken. Bij de organisatie verdwijnen tot 2016 vijftig van de nu nog 312 arbeidsplaatsen. het kerkgenootschap kent jaarlijks een ledenverlies van 2,5 procent.

Langer op de weg, korter in de file
Automobilisten zitten gemiddeld iets meer op de weg, maar ze staan minder lang in de file. Dat blijkt uit een rapport van rijkswaterstaat, waarin de periode van

Kwart alle daklozen verstandelijk beperkt

DINSDAG 9 OKTOBER

BUITENLAND

03 3

Ban waarschuwt voor escalatie Syrië-Turkije
Secretaris-generaal Ban Kimoon van de verenigde naties heeft gewaarschuwd voor een escalatie van het geweld aan de grens tussen Turkije en Syrië. escalatie zou ‘extreem gevaarlijk’ zijn, zei de vn-chef tijdens de opening van het Wereld Forum voor Democratie in Straatsburg. volgens Ban is de situatie in Syrië catastrofaal. Dat is een ernstige bedreiging voor de stabiliteit in de buurlanden en de hele regio. hij deed een dringende oproep aan landen die wapens leveren aan het Syrische regime en de oppositie, daarmee op te houden, omdat het leidt tot een verdere militarisering van het conflict. De afgelopen tijd zijn er tal van grensincidenten tussen Turkije en Syrië geweest. Granaatinslagen op Turks grondgebied worden door Turkije beantwoordt met artilleriebeschietingen. Mitt romney wil dat de opstandelingen tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad meer wapens krijgen. ‘Wij moeten waarborgen dat de democratische oppositie de noodzakelijke wapens krijgt’, zei de republikeinse kandidaat bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Unicef heeft een akkoord bereikt met de regering van Syrië over de uitbreiding van de activiteiten van het vn-kinderfonds in het Arabische land. Zo wil de organisatie de komende maanden een miljoen kwetsbare kinderen inenten tegen ziektes als mazelen. In Syrië zijn door het politieke geweld, dat al ruim anderhalf jaar duurt, binnen het land zelf een miljoen mensen ontheemd geraakt, naast de honderdduizenden die naar het buitenland zijn gevlucht. nu de winter nadert, hoopt Unicef met een beter hulpprogramma tienduizenden mensenlevens te kunnen redden, aldus de chef van de organisatie, Anthony Lake. volgens Lake is het moeilijk te zeggen hoeveel kinderen in de Syrische burgeroorlog zijn omgekomen: ‘het is duidelijk dat het er duizenden zijn.’

Eerste Nobelprijs naar Japanner en Brit
De nobelprijs voor Geneeskunde is toegekend aan de Japanner Shinya Yamanaka en de Brit John Gurdon. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar stamcellen. De onderscheiding voor Geneeskunde is de eerste nobelprijs die dit jaar wordt toegekend. De komende tijd volgen die voor natuurkunde, Scheikunde, Literatuur, vrede en economie. De winnaars van alle nobelprijzen ontvangen in december een medaille en een bedrag van bijna 940.000 euro.

Alsnog evacuatie na gaslek Zuid-Korea
In Zuid-Korea zijn zeker 300 mensen geëvacueerd na een gaslek bij een chemische fabriek. het ongeluk gebeurde bijna twee weken geleden al, maar de regering heeft nu pas tot evacuatie besloten. het giftige gas kwam vrij toen medewerkers een tankauto leegpompten. Zeker vijf medewerkers kwamen om.

Exotisch virus doodt Duitse vogels
In Duitsland zijn de afgelopen maanden honderdduizenden vogels gestorven door een exotisch virus. ook in het najaar zullen de vogels van het dak en uit de bomen blijven vallen door het usutuvirus uit Afrika. De infectie wordt door muggen overgedragen en vooral merels zijn er het slachtoffer van. Maar ook dode mussen, spreeuwen en ijsvogels met het virus zijn gevonden. vorig jaar trof de infectie vele vogels in het rijndal en omliggende gebieden. volgens de Duitse natuurbeschermingsbond nabu waren circa 300.000 merels het slachtoffer. Dit jaar heeft het besmettingsgebied zich landelijk

Assange wil premier Australië aanklagen
Wikileaks-voorman Julian Assange wil de Australische premier aanklagen wegens laster. Tijdens een radio-interview, twee jaar geleden, noemde premier Gillard de publicatie van diplomatieke stukken door Wikileaks ‘zeer onverantwoord en illegaal’. Door die opmerkingen hebben volgens Wikileak Australische creditcardmaatschappijen hun klanten niet meer toegestaan donaties te doen.

vooral merels worden het slachtoffer. (Foto: Flickr / moonjazz)

verder uitgebreid. via muggenbeten kan het sutuvirus ook worden overgebracht op mensen, maar er

zijn weinig gevallen van bekend. het virus dook in 2001 voor het eerst in europa op in oostenrijk.

Dief Australië gedood door Taserschoten
Bij onderzoek naar de dood van een koekjesdief in Australië, is gebleken dat de politie hem veertien stroomstoten hadden gegeven met een Taser. De 21-jarige man uit Brazilië was eerder al bespoten met pepperspray en geslagen met een wapenstok. roberto Laudisio Curti was zelf ongewapend, aldus de onderzoekscommissie. De man was ervan beschuldigd twee rollen biscuits te hebben gestolen uit een supermarkt in Sydney. om hem op de grond te dwingen werd hij geslagen en beschoten. De consul van Brazilië heeft opheldering gevraagd.

‘Kabul niet klaar voor vertrek NAVO’
De internationale denktank International Crisis Group waarschuwt in een nieuw rapport dat de Afghaanse regering kan vallen als de nAvo-troepen in 2014 het land verlaten. het is volgens het instituut tijd voor maatregelen om de overheid te versterken. De denktank zegt dat de Afghaanse politie en het leger de veiligheid in het land niet kunnen waarborgen als de troepen zijn vertrokken. Kabul doet het rapport af als onzin, en zegt dat het land het vertrek van de buitenlandse troepen aankan, maar dat steun van de internationale gemeenschap wel belangrijk is. In 2014 staan er ook verkiezingen gepland, waarbij president Karzai niet herkiesbaar is. De International Crisis Group vreest dat de verkiezingen worden geplaagd door fraude. De Afghaanse regering zegt dat zij een vrije stembusgang zonder fraude kan organiseren. De vertrekkende baas van het rode Kruis in Afghanistan zegt dat de situatie in het land er sinds zijn komst in 2005 niet beter op is geworden. volgens reto Stocker zijn er meer gewapende groepen gekomen. Afghanen kunnen ook moeilijker naar de dokter en komen lastiger aan medicijnen.

Weer hulporganisatie in de ban in Somalië
De extremistische organisatie al-Shabaab heeft de islamitische hulporganisatie Islamic relief de toegang ontzegd tot alle gebieden in Somalië die zij in handen heeft. het besluit kan ertoe leiden dat 1,3 miljoen in nood verkerende mensen het zonder voedsel, schoon water en gezondheidszorg moeten stellen.

DINSDAG 9 OKTOBER

SPORT

04 4

Douglas voegt zich bij selectie Oranje
verdediger Douglas van FC Twente heeft zich als 21e en laatste international bij het nederlands elftal gevoegd. De in Brazilië geboren verdediger arriveerde met zijn schoonvader bij hotel huis ter Duin in noordwijk. ‘Sorry, ik mag nu nog niets zeggen’, zei Douglas voordat hij zich meldde bij bondscoach Louis van Gaal. Douglas werd alsnog opgeroepen voor de komende duels in de WK-kwalificatie met Andorra en roemenië. hij is op eigen verzoek genaturaliseerd tot nederlander en sinds september beschikbaar voor oranje omdat hij vijf jaar in de eredivisie voetbalt. vrijdag liet van Gaal al weten de situatie rond de geblesseerden Joris Mathijsen en Arjen robben af te wachten. Indien zij in actie zouden komen dit weekeinde was het een optie ze voor het duel met roemenië op te roepen. Dat gebeurde niet, waarna van Gaal er voor koos met Douglas een extra verdediger aan zijn selectie toe te voegen. ook liet hij de mogelijkheid open zijn groep uit te breiden met een of meer spelers van Jong oranje. het nederlands elftal speelt vrijdag in rotterdam tegen Andorra. vier dagen later volgt een uitduel tegen roemenië.

Douglas het middelpunt tijdens de training van oranje. (Foto: AnP)

oranje in het kort
Geblesseerde Sneijder toch even bij Oranje
Wesley Sneijder heeft zich toch even in het trainingskamp van het nederlands elftal gemeld. De geblesseerde aanvoerder van oranje nuttigde in noordwijk de lunch met zijn ploeggenoten. Sneijder vertrekt snel naar de verenigde Staten, waar hij zich door een specialist laat behandelen aan een blessure aan het bovenbeen. ‘Sneijder goes hollywood’, lachte de Utrechter toen hij na ruim twee uur weer vertrok uit noordwijk. De middenvelder van Inter Milaan is naar verwachting nog minimaal vier weken uitgeschakeld.

Oranje in bekende kleur tegen Andorra
het nederlands elftal voetbalt vrijdagavond in een compleet oranje tenue in de WK-kwalificatie tegen Andorra. De formatie van bondscoach Louis van Gaal presenteert zich in oranje shirt, oranje broek en oranje kousen in de rotterdamse Kuip. Andorra acteert in een volledig blauw tenue.

oranje ontvangt. Bondscoach victor Piturca heeft een selectie van 25 spelers bekendgemaakt, waarvan Steaua Boekarest met negen vertegenwoordigers hofleverancier is. roemenië speelt vrijdag eerst tegen Turkije.

Verheijen stapt op bij bond van Armenië
raymond verheijen is gestopt als assistent-bondscoach van de nationale voetbalploeg van Armenië. hij kon zijn functie niet langer meer combineren met zijn overige werkzaamheden. verheijen was de afgelopen vijf maanden werkzaam als assistent-bondscoach van Armenië. Daarvoor bekleedde hij die functie bij Wales.

Vermeer heeft geen last meer van blessure
Kenneth vermeer heeft zich zonder knieklachten in het trainingskamp van het nederlands elftal gemeld. ‘Ik ben vanochtend nog even bij Ajax geweest’, zei hij bij aankomst in hotel huis ter Duin in noordwijk aan Zee. ‘Maar alles is oké. Gelukkig wel.’ vermeer debuteert net als ruben Schaken en Douglas in de selectie van oranje.

Roemeen Mutu doet mee tegen Nederland
De omstreden aanvaller Adrian Mutu is voor het eerst sinds februari weer opgeroepen voor de nationale ploeg van roemenië, die volgende week in een WK-kwalificatieduel

Lekhwiya in Qatar meldt komst Gerets
De Belg eric Gerets wordt de trainer van Lekhwiya, de landskampioen van Qatar. voor Gerets (58) wordt het zijn zevende buitenlandse club, nadat hij trainer was bij PSv, Kaiserslautern, Wolfsburg, Galatasaray, olympique Marseille en Alhilal.vorige maand moest hij opstappen als bondscoach van Marokko.

KNVB komt met plan homo-acceptatie
De KnvB presenteert donderdag in Utrecht een plan waardoor homoseksualiteit in de voetbalsport meer geaccepteerd zou moeten worden. Minister edith Schippers (volksgezondheid) krijgt het plan overhandigd door voorzitter Michael van Praag. van Praag zat in juni voor het eerst rond de tafel met de Stichting Meer dan voetbal, de alliantie Gelijkspelen, noCnSF, de John Blankensteijn Foundation, CoC nederland, scheidsrechter Jeroen Sanders, oud-voetballer Wensley Garden en mensen van de website gay.nl. De voorbije maanden is aan het plan gewerkt.

Schaatstalent kampt met eetprobleem
De talentvolle schaatsster Pien Keulstra komt voorlopig niet meer in actie. Keulstra heeft, zo meldt schaatsbond KnSB, een eetprobleem dat heeft geleid tot gezondheidsklachten. De schaatsster uit Boekelo (18) zal, zodra haar gezondheidssituatie dat toelaat, de training weer oppakken.

ADo Den haag en Mvv Maastricht zijn ook aanwezig. Deze twee clubs uit het betaalde voetbal hebben het onderwerp homo-acceptatie al enige tijd op de kaart en hiertoe al actie ondernomen. Mvv

werkt bijvoorbeeld samen met de gemeente Maastricht, CoC Limburg en voetbalclubs die lid zijn van Maastricht United. Foto: Sportcentrum KnvB in Zeist (Flickr / ednl)

DINSDAG 9 OKTOBER

ECONOMIE & THEMA

05

Cao-lonen weer gestegen

Waarschuwing voor telecomgiganten
Amerikaanse bedrijven moeten geen zaken doen met twee Chinese telecomgiganten. Die vormen volgens een onderzoekscommissie van het Congres een bedreiging voor de nationale veiligheid. De waarschuwing geldt voor huawei, de op een na grootste producent van telecommunicatieproducten wereldwijd, en ZTe Corp, een reus in de productie van mobiele telefoons. De bedrijven zouden te veel onder invloed staan van het communistische regime in Peking. China heeft de middelen, mogelijkheden en goede redenen om Amerikaanse bedrijven voor kwalijke doelen te misbruiken, zo stelt de commissie.

OESO somber over economische groei
De komende tijd zal de economische groei in de belangrijkste economieën zoals de eurozone, verenigde Staten en Japan verder afnemen. ook Brazilië, rusland en India, drie van de zogenaamde BrIC-landen, zullen een periode van zwakkere economische groei tegemoet gaan. Dat zegt de oeSo, de organisatie voor economische Samenwerking en ontwikkeling in Parijs. Positief is de oeSo over de economie in het verenigd Koninkrijk die in de komende maanden zal aantrekken. ook in Brazilië worden de vooruitzichten beter. Maar dat geldt niet voor landen als India en rusland en voor drie belangrijkste europese economieën Duitsland, Frankrijk en Italië. De eurocrisis werkt verlammend op de hele eurozone, aldus de oeSo.

De nederlandse mannen in Londen. (Foto: AnP)

In het derde kwartaal zijn de lonen die vallen onder een cao (collectieve arbeidsovereenkomst) gemiddeld gestegen met 1,7 procent. het is de sterkste stijging sinds eind 2009. Met respectievelijk 2,3 en 2,1 procent stegen de lonen in de industrie en de bouw het hardst. In de horeca was er nauwelijks sprake van loonstijging, maar in het vierde kwartaal zullen de lonen daar wel een sprongetje maken dankzij een cao-afspraak die dan van kracht wordt. De loonstijging is echter niet genoeg om de koopkracht te

behouden of te verbeteren, omdat de inflatie van gemiddeld 2,3 procent in het derde kwartaal hoger lag. We verdienen meer, maar hebben minder te besteden omdat de prijzen en de kosten voor levensonderhoud harder gestegen zijn. Aan het eind van het derde kwartaal was voor driekwart van de cao’s de ontwikkeling voor het lopende jaar bekend. op basis hiervan komt voor 2012 de gemiddelde cao-loonstijging uit op 1,6 procent. De lonen inclusief beloningen en premies stegen ook.

Miljardenovername in zorgsector Brazilië
De Amerikaanse ziektekostenverzekeraar Unitedhealth heeft een belang van 90 procent gekocht in de Braziliaanse branchegenoot Amil Participacoes. Met de transactie is een bedrag van 4,9 miljard dollar (circa 3,8 miljard euro) gemoeid. De markt in Zuid-Amerika is voor veel Amerikaanse bedrijven een aantrekkelijk gebied..

Beurzen
AEX Dow Nasdaq S&P 500 Nikkei 329,57 13.583,65 2786,92 1.455,88 8.771,44      -0,89% -0,19% -0,89% -0,35% -1,04%

€ 1 = US$ 1,2977

Campagne in VS draait om hoop
Obama of Romney? Dinsdag 6 november valt de beslissing als Amerika naar de stembus gaat om een nieuwe president te kiezen. Nederlandse expats en emigranten, maar ook waarnemers uit ons land volgen de verkiezingsstrijd op de voet. Joszi Smeets behoorde tot een groep Nederlandse studenten van de BKB-Academie die begin dit jaar de voorverkiezingen in het kamp van de Republikein Mitt Romney mocht bijwonen.
Door: Frans regtien

daar niet laten zitten, denk ik. het was wel raar dat ook niet werd gecontroleerd wat wij precies zeiden aan de telefoon. Je kon toch horen dat ik niet uit Amerika kwam. Kennelijk draait het er alleen maar om om zoveel mogelijk vrijwilligers aan het werk te hebben’. na het Phone Banking gingen ze de straat op. ‘ Ik werd ingedeeld bij een man die lobbyist voor Guantanamo Bay was. Dat vertelde hij zo tussen neus en lippen, alsof hij slager was. Kijk, het voelde natuurlijk als een spel voor ons, maar dit was toch wel even heftig en confronterend’.

Joszi Smeets. (Foto: rnW)

Smeets houdt zich bezig met duurzaamheidsproblematiek en wilde graag leren hoe je een goed verhaal moet verkopen. Ze mocht plaatsnemen in het telefoonteam. Is romney nou een verkoopvoorbeeld voor haar? ‘nou nee’, meent Smeets, ‘hij is een showman. Als je Diederik Samson hoort praten let je

veel meer op wat hij zegt. romney had niks inhoudelijks te melden. obama kan dat beter, daar krijg ik zelfs kippenvel van , maar dat komt ook omdat de boodschap me aanspreekt’. Telefonisch campagnevoeren gebeurde via het zogeheten ‘Phone Banking’. een letterlijk uitgeschreven verhaal met instructies, een stappenplan voor een callcen-

tre. ‘het gevaar is wel dat mensen soms heel stevig met je in discussie gaan. Dat was voor mij lastig omdat engels niet mijn eerste taal is en ik natuurlijk veel minder van het partijprogramma afweet ’, zegt Smeets. Ze geeft lachend toe dat ze ook niet had gezegd dat ze geen romneyfan was. ‘Anders hadden ze ons

Wat is de belangrijkste les die ze heeft getrokken ? ‘het draait daar allemaal heel erg om de vorm. In een groot deel van Amerika gaat het niet goed. Als een republikein voor een zaal arme mensen no Tax!!, roept, antwoordt iedereen YeSS!!! Mensen wordt hoop gegeven. Daar zijn we in nederland veel te ingetogen voor’, aldus Joszi Smeets.

DINSDAG 9 OKTOBER

REIZEN

06 6

Air France-KLM in zee met Etihad Airways en Air Berlin

ethihad Aiirways. (Foto: aviationneuws.eu)

De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie Air France-KLM gaat een partnerschap aan met het Arabische Etihad Airways en de Duitse prijsvechter Air Berlin. De drie partijen sluiten een zogenoemde codeshare-overeen-

komst, waarmee ze klanten meer bestemmingen kunnen aanbieden. De samenwerking gaat op 28 oktober in. De overeenkomst is een teken dat de relaties tussen europese en Arabische luchtvaartmaatschappijen verbeteren. ’De toenadering is opzienbarend, omdat europese vliegmaatschappijen eerst erg vij-

andig stonden tegen concurrenten als etihad en vooral ook emirates. Deze maatschappijen concurreren sterk op langeafstandsvluchten, precies het deel waar de europeanen het meest op verdienden’, zeggen analysten. ‘het is een belangrijke stap, omdat de netwerken vanaf onze knooppunten en onze klanten meer keuze hebben’, zei topman Jean-Cyril Spinetta van Air France-KLM. Klanten kunnen nu elke dag reizen tussen Parijs Charles de Gaulle en Abu Dhabi in vliegtuigen van etihad. Klanten van etihad kunnen dagelijks tussen Amsterdam en Abu Dhabi vliegen met vliegtuigen van KLM. het was al bekend dat Air France-KLM en etihad spraken over een samenwerking. KLMpassagiers kunnen via Abu Dhabi bijvoorbeeld vliegen naar Colombo (Sri Lanka), Dhaka (Bangladesh), Kathmandu (nepal), Mahe (Seychellen) en Male (Malediven). etihad heeft het grootste netwerk in het Midden-oosten. het concern haalde in het derde kwartaal een omzet van 1,3 miljard dollar.

Belgische gids en Duitse omgekomen
Bij een canyoningongeval in het Zwitserse Amden zijn zondag een 24-jarige Belgische gids en een 23-jarige Duitse toeriste om het leven gekomen. Twee groepen die aan canyoning deden, werden verrast door een stijging van het waterpeil. eén groep kon zich tijdig in veiligheid brengen. vijf andere leden van de tweede groep konden door een helikopter worden gered. Drie van hen raakten lichtgewond en werden overgebracht naar het ziekenhuis. De overlevenden werden opgevangen door een team van slachtofferhulp.

Canyoning. (Wikimedia))

Soloroeier maakt stop Cocoseilanden
De nederlandse soloroeier ralph Tuijn, die een poging doet als eerste al roeiend de Indische oceaan over te steken, heeft de Cocoseilanden bereikt. Dat meldt Discovery Channel. De zender maakt een documentaire over de recordpoging. ralph Tuijn startte 1 augustus vanuit Australië zijn tocht met bestemming Afrika. hij kreeg tot nu toe te maken met veel tegenslag, sterke stromingen en golven van tien meter hoog, aldus Discovery. De roeier maakt een tussenstop op de Cocoseilanden om zijn boot te bevoorraden.

Groeten uit Spanje

Maritiem Museum en Havenmuseum samen
het Maritiem Museum rotterdam en het daarnaast gelegen havenmuseum gaan verregaand samenwerken. van een fusie willen beide directies nog niet spreken. Dat hangt mede af van de 22 procent gemeentelijke subsidiekorting die de musea boven het hoofd hangt. het is de bedoeling dat er één culturele trekpleister in de Maasstad komt voor een ‘groot en breed publiek, waarin heden en verleden van de maritieme wereld centraal staat, aldus de directies van de twee rotterdamse maritieme musea.

‘Na de storm van vorige week waarbij de algen hier aan de Spaanse oostkust aanspoelden zijn de stranden nu weer schoon. O van Os Gandía.’

Minder bezoekers en minder bier op Oktoberfest in München
De 179de editie van het oktoberfest in München heeft minder bezoekers naar de hoofdstad van Beieren gelokt dan vorig jaar. De 6,4 miljoen mensen die dit jaar kwamen - tegenover 6,9 miljoen in 2011 - dronken (uiteraard) ook minder bier. vorig jaar vloeide 7,5 miljoen liter gerstenat, dit jaar 6,9 miljoen. 2011 was dan ook een recordbrekende editie van het bierfeest. het gezellige volksfeest bracht wel meer politie op de been en ook het Beierse rode kruis had de handen vol aan alcoholslachtoffers. Met meer dan 800 ‘bierlijken’ waren er meer dronken feestgangers dan vorig jaar. op het oktoberfest moest de bezoeker dit jaar 9,5 euro betalen voor een pul bier.

Schilderij beschadigd
In het Londense Tate Modernmuseum is een schilderij van Mark rothko beschadigd door een bezoeker. De man schreef met zwarte verf enkele woorden het doek van van rothko’s Seagram-serie die hij maakte in de jaren ‘50 voor een restaurant in new York. rothko wordt beschouwd als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20ste eeuw. In mei verkocht veilinghuis Christie’s een werk van de kunstenaar voor 67 miljoen euro.

Doek uit de Seagram-serie. (Wikimedia)

DINSDAG 9 OKTOBER

SERVICE

07

Kalm herfstweer
12°
Glasgow Kopenhagen

12°

12°

Dublin

14°
Londen

15°

Amsterdam

12°

Brussel

15°
Luxemburg Parijs

18° 21° 17°
Bern

Aberdeen Birmingham Bristol Cardiff Edinburgh Gent Guernsey Londen Maastricht Plymouth

dinsdag woensdag donderdag 7° 4° 2° 13° 11° 11° 5° 7° 5° 16° 12° 14° 8° 10° 8° 11° 14° 13° 9° 12° 10° 12° 16° 14° -2° 6° 1° 12° 11° 14° 8° 6° 6° 14° 16° 14° 14° 13° 13° 16° 17° 16° 10° 9° 9° 15° 16° 17° 7° 4° 4° 14° 14° 16° 12° 12° 12° 14° 15° 15°

vrijdag 8° 12° 9° 13° 8° 12° 9° 13° 8° 13° 10° 16° 11° 14° 12° 15° 7° 16° 8° 13°

zaterdag 5° 11° 6° 12° 6° 12° 7° 13° 4° 11° 7° 15° 10° 14° 7° 15° 6° 14° 7° 13°

droge dagen 3 van de 14 2 van de 14 1 van de 14 0 van de 14 4 van de 14 3 van de 14 0 van de 14 1 van de 14 2 van de 14 0 van de 14

In het zuiden van Engeland is het bewolkt en druilerig weer. Ook Londen kan een bui meepikken. Verder naar het noorden wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Op verschillende plaatsen blijft het droog en de temperatuur stijgt naar 10 tot 14 graden. Morgen is het in heel Groot-Brittannië rustig herfstweer met heel lokaal een buitje. Ook in het zuiden breekt dan tijdelijk de zon door. In de Benelux en Noord-Frankrijk wisselen wolkenvelden en zonnige perioden elkaar af. In het oosten van België en ZuidNederland komt in de ochtend laaghangende bewolking voor en daar duurt het wat langer voordat de zon doorbreekt. Het blijft droog met maxima rond 14 graden. Morgen is het zonniger en ook een graadje warmer.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

07:45 08:35 08:55 09:00 09:30 10:20 11:15

Horizontaal: 268 1 Iemand als vertegenwoordiger sturen 8 Iers Republikeins Leger (afk.) 9 Peddel 10 Tweetal 12 Biologisch scheidingsproces 15 Vliegtuig 16 Bedwelmend middel 17 Kostbare stof 19 Informatie technologie 21 Seleen 22 Indiase deelstaat 24 Vorm 25 Spoedig 26 Uit naam van 27 Meisjesnaam 29 Draagriem 30 Vis 32 Niet op feiten gebaseerd Verticaal: 1 Delfstof 2 Ongewoon 3 Plaats in Italië 4 Snelle gang 5 Daarginds 6 Bijwoord 7 Bondgenootschap 11 Grondtoon 13 Stilte! 14 Plaats in Frankrijk 15 Jongensnaam 18 Hechtenis 20 Verenigde staten 21 Rivier in Polen 22 Aziatisch schiereiland 23 Soort wijn 24 Italiaans adellijk geslacht 25 Lidwoord 27 Soort geweer 28 Vogel 31 Voorzetsel

De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht 3 op reis Boer zoekt vrouw Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben 11:20 Pauw & Witteman 12:10 Terzake 12:45 Iedereen beroemd 13:00 VRT Journaal 13:30 De laatste ronde 14:20 De rechtbank 14:55 De zomer voorbij 15:15 Tijd voor MAX 16:00 NOS Journaal 16:10 Sesamstraat 16:35 Het Klokhuis 16:50 Kaatjes tralalaatjes 17:00 De Elfenheuvel 17:15 NOS Jeugdjournaal 17:20 Blokken 17:45 Thuis 18:10 Dagelijkse kost 18:25 EenVandaag 18:50 NOS Sportjournaal 19:00 VRT Journaal 19:45 De Wereld Draait Door 20:35 NOS Journaal 20:55 Weerbericht 21:00 God en Klein Pierke 21:50 De Marollen 22:20 Nieuwsuur 23:10 Pauw & Witteman woensdag 10 oktober 00:00 Weerbericht Am/Car 00:05 Terzake 00:40 Iedereen beroemd 01:00 VRT Journaal 01:30 De laatste ronde 02:20 De rechtbank 02:55 De zomer voorbij 03:15 Tijd voor MAX 04:00 NOS Journaal 04:10 Sesamstraat 04:35 Het Klokhuis 04:50 Kaatjes tralalaatjes 05:00 De Elfenheuvel 05:15 NOS Jeugdjournaal 05:20 Blokken 05:45 Thuis 06:10 Dagelijkse kost 06:25 EenVandaag 06:50 NOS Sportjournaal 07:00 VRT Journaal 07:45 De Wereld Draait Door 08:35 NOS Journaal

Oplossing puzzel:

Flesopener

DINSDAG 9 OKTOBER

ACHTERGROND

08

Profiteren van eb en vloed: getijdenenergie
Door: Benno de Jongh

den in de toekomst – nog te weinig.’ nederland is sinds jaar en dag noodgedwongen de eerste als het gaat om vernieuwende waterwerken. eenzelfde leidende rol is voor ons land weggelegd op het gebied van getijdenenergie, volgens Atsma. ‘We hebben bewezen dat we dat kunnen. Zo zijn in nederland al technieken ontwikkeld om dijken van sensoren te voorzien waardoor

‘Amerika is geen uit de kluiten gewassen Nederland; de cultuur en opvoeding verschillen veel

Nederland wil serieus werk gaan maken van het opwekken van energie uit de getijdenbeweging. Dat zei demissionair staatssecretaris Joop Atsma (Infrastructuur en Milieu) na een bijeenkomst van Europese ministers over maritiem beleid op Cyprus. het opwekken van energie met behulp van het verschil tussen eb en vloed bestaat al sinds de Middeleeuwen. Waren het toen nog molens in Bretagne die draaiden op de getijden, sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw zijn er in europa enkele grote centrales gebouwd. Door de zoektocht naar alternatieve energiesoorten en de innovatie lijkt deze vorm van energieopwekking sinds enkele jaren bezig aan een flinke opmars.

bel is. In nederland zijn relatief veel geschikte locaties, met name bij de Deltawerken en de Afsluitdijk. Bij de Brouwersdam in Zeeland komt binnenkort een testcentrum, waar

Mary newcomb reageert in de discussie over ziektekostenverzekeringen: ‘Als verpleegkundige met ervaring in nederland en Amerika is het heel begrijpelijk dat info en discussies rond dit onderwerp mij aanspreken. Wat ik zie is dat wij nederlanders denken met een nederlandse achtergrond/cultuur wanneer we onze ideeën voortbrengen over de Amerikaanse gezondheidszorg. We mogen niet vergeten dat keuzes veranderen als je de achtergrond en cultuur verandert. Waarom mensen bepaalde keuzes maken, heeft alles te maken met de cultuur waar men is opgegroeid. er zijn grote verschillen tussen Amerika en nederland. het is een land van ‘free enterprise and opportunity’. Amerika is geen uit de kluiten gewassen nederland. De cultuur en opvoeding zijn heel erg verschillend.’ Peter Biesbroek reageert net als vele andere lezers op het recept van de Zeeuwse Mosselen: ‘een heel goede suggestie, mosselen een pitje “extra” te geven met roquefort (roksemaarfort is mijn eigen benaming voor ‘t Franse product) en sambal. Maar in twaalf jaar als expat in Frankrijk , is het nog steeds de kunst echte sambal kemirie, sambal trassi of -oelek te vinden. De nem-nem pimente pasta hier verkrijgbaar, mist absoluut al de verfijnde smaaknuances van een het bij iedere nederlandse grootgrutter verkrijgbaar potje sambal.’ Jan van rookhuizen schrijft vanuit de binnenlanden van Australië dat hij nu hij het recept heeft gezien, niet meer gaat twijfelen of hij een flink bedrag zal neer tellen om mosselen te bestellen via internet. (een week later diepgevroren bezorgd). Mail uw reacties en foto’s naar:

Artist-impression van getijdencentrale bij de Brouwersdam. (Foto: rnW)

In europa kan er een vertienvoudiging komen van het aantal getijdencentrales, verwachten de europese bewindslieden. en nederland moet hierin een leidende rol gaan spelen, vindt Atsma. ‘In nederland is er nog niet eens een getijdencentrale en is dus nog veel te winnen op dit gebied.’ ‘Door onze historie en geografische ligging is nederland zeer geschikt om het voortouw te nemen. De innovaties zorgen voor een duurzame toekomst en zijn een geweldig exportproduct voor onze watertechnologiesector.’ ‘voor de nederlandse economie en die van onze buren is de noordzee van levensbelang. We zijn ons er steeds meer van bewust dat de zee veel meer kan opleveren dan enkel vis of scheepvaart. en dat bij een duurzame ontwikkeling diezelfde zee dit in de toekomst kan blijven doen. ook de andere europese landen rond bijvoorbeeld de Middellandse Zee zien in dat nieuwe technieken de toekomst zijn’, aldus Atsma. het hoogteverschil van eb en vloed moet dusdanig groot zijn dat het opwekken van energie renda-

Export

wordt gekeken naar de mogelijkheden om een grote centrale te bouwen die getijdenenergie opwekt. hoewel er kans is op europese en nationale subsidie, zal het geld voor de bouw volgens Atsma hoofdzakelijk moeten komen van private ondernemingen en dat is lastig in tijden van economische crisis. op Cyprus spraken de europese leiders de verwachting uit dat het aantal banen in europa in de maritieme sector de komende jaren moet groeien van ruim vijf miljoen naar zeven miljoen. europa maakt ruim 400 miljoen euro vrij om het maritiem beleid een impuls te geven. Atsma wil dat er in nederland in 2020 zo’n 40.000 nieuwe banen bij zijn gekomen. In de volle breedte van de maritieme sector; visserij, scheepvaart, windenergie, toerisme (bv. groei aantal cruiseschepen) en de viskweek . ‘Maar ook bij energieopwekking uit water verwacht ik een hoop nieuwe banen. We zullen dan wel moeten investeren in jonge mensen die watermanagement willen gaan studeren. Dat zijn er – gezien de ontwikkelingen en mogelijkhe-

bij een noodsituatie de dijk zelf een alarmsignaal afgeeft. voor landen op de hele wereld is deze ontwikkeling interessant.’ ‘het opwekken van energie uit getijdenbeweging of uit de overgang van zoet naar zout water is een kans die nederland niet laat liggen. ook andere landen moeten meer oog krijgen voor dit soort duurzame energie-opwekking.’ De staatssecretaris benadrukt dat samenwerking de sleutel is. hierbij geeft hij aan dat dit op een praktische en gerichte manier kan gebeuren zonder dat er vanuit europa nieuwe regelgeving ontwikkeld wordt op het gebied van geïntegreerd maritiem beleid.

Toekomst en verleden

Colofon
Dutch Times is een digitale krant in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Dutchabroad. nl BV. Hoofdredactie: Thomas Arts Redactie: Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic, Judith Popken en Tom Onsman. Vormgeving: Allset Rotterdam

Geld

reacties@dutchabroad.nl

Related Interests