You are on page 1of 2

Propostes d’activitats | Mònica Badia Cantarero · Enric Queralt Catà

6. Escrivim un conte curt.
Descripció general: Quan escrivim un text, normalment, l’anem revisant mentre l’escrivim i també quan l’hem acabat, abans de donar-lo per bo. Aquest propòsit de lectura, llegir per revisar un text escrit, cal treballar-lo donant-li la motivació necessària: si els textos s’escriuen només per anar a la carpeta serà difícil que trobin sentit a la necessitat d’acostumar-se a fer-ho. En canvi, si els proposem d’escriure’ls per penjar-los en un web, la cosa canviarà, i molt. El web “Una mar de contes” està farcit de contes infantils de tot tipus, i és un bon recurs per llegir. 60 minuts. Gaudir amb la lectura de contes. Planificar l’escriptura d’un conte. Aprendre a llegir per revisar l’esborrany del conte. • Presenta a l’infant el web “Una mar de contes”: http://www.totcontes.com/ • Deixa que l’explori lliurement, quins apartats té, quins contes hi ha. • Després de compartir la lectura d’algun, li pots proposar si li agradaria escriure’n un ell, amb la teva ajuda, és clar. • Cliqueu la pestanya “envia’ns un conte” i s’obrirà un formulari. • Seria bo que primer l’escrivís en un document en Word, per tal de poder-lo revisar. La seqüència podria ser la següent:

Durada aproximada: Objectius didàctics:

Desenvolupament:

Pensar i seleccionar els personatges del conte, el lloc on se situarà l’acció i els “temps”: en quina època i quina durada tindrà el conte (p. ex.: passarà tot en un dia). • Pensar i concretar quin problema (o fet) desencadenarà el nus del relat. • Escollir una fórmula d’inici i d’acabament . Podeu consultar-ne a: http://bibliopoemes.blogspot.com/2010/11/formules-dinici-dels-contes-formulasde.html http://acontarcontes.wikispaces.com/Fórmules+d’acabament+dels+contes • Planifiqueu les tres parts del conte: el plantejament, el nus i el desenllaç. Què passarà a cadascuna. • Redactar l’esborrany i revisar-ne les propietats textuals: – L’adequació: es veu clarament que es tracta d’un conte? – La coherència: cada part del conte comença i acaba? Conté tot el que heu previst? Les idees estan ordenades? – La cohesió: Les frases són completes? Estan ben relacionades, les unes amb les altres? – La correcció: si el lèxic és adequat i precís, si les errades ortogràfiques són proporcionals a l’edat de l’alumne.

51

Orientacions d’intervenció:

Escriure és una activitat complicada, tingues-ho present tothora. Un bon relat no és qüestió d’imaginació sinó que és qüestió, sobretot, de conèixer i saber seguir un procés ordenat de treball. Per tant, caldria que tu l’ajudessis i, alhora, li fessis de guia. Ordinador amb connexió a internet. Es pot fer un recull amb els contes que hagin escrit els infants, editar-los, imprimir-los, enquadernar-los i lliurar-lo a la biblioteca de l’escola.

Materials: Aneu més enllà...

52