Plan de activitate didactică

Unitatea de învățământ: Colegiul Național ”George Barițiu” Data: 21.05.2012, ora 13:00 Clasa: a X-a C Profesor: Jecan Ioana Disciplina: Consiliere și orientare Unitatea de învățare: Managementul informațiilor și învățării Tema (Lecția): Stiluri de învățare Conținutul învățării: Rolul și importanța stilurilor de învățare în performanța școlară Competențe specifice: Argumentarea importanței stilurilor de învățare în obținerea performanței școlare Competențe derivate: o Cognitive:  Identificarea stilului de învățare dominant  Identificarea unor strategii specifice stilurilor de învățare, a unor puncte tari și slabe ale stilurilor  Identificarea stilului de învățare mai puțin dezvoltat  Identificarea unor modalități de dezvoltare a stilului  Înțelegerea distincției dintre diferitele stiluri de învățare personal de învățare  Explicarea relației de îmbinare a stilurilor de învățare o Afectiv-atitudinale: Îmbunătățirea stilului de învățare o Comportamentale: Implicarea activă în cadrul activităților lecției Strategii didactice:  Metode și procedee: conversația, descoperirea, explicația, chestionarul, lucrul în grup  Mijloace didactice: fișe, chestionare  Forma de organizare: activitate frontală, activitate pe grupe, activitate individuală Durata: 50 minute Bibliografie: Băban, A. (coord.), Consiliere educațională. Cluj-Napoca: Editura ASCR, 2009. Lemeni, G. și Porumb, M. (coord.), Consiliere și orientare: ghid de educație pentru carieră. Cluj-Napoca: Editura ASCR, 2011. Păunaș, A. (n.d.), Stiluri de învățare. [Online] la adresa http://www.didactic.ro/materiale-didactice/22785_despre-stilurile-de-invatare

Răspund Conversația Activitate frontală 3. deci.Captarea atenției - 3 min. Le prezintă elevilor tema lecției: ”Stiluri de învățare” și obiectivele lecției: să identifice stilul de învățare dominant și pe cel mai puțin dezvoltat să înțeleagă distincția dintre diferitele stiluri de învățare să explice relația de îmbinare a stilurilor de învățare să identifice strategii specifice stilurilor de învățare.Scenariul activității Evenimentele instruirii 1. V-aș ruga să fiți sinceri pentru că ceea ce facem astăzi e menit să vă ajute și.Moment organizatoric Activitatea profesorului Se prezintă. Ce este stilul de învățare? Cum putem să ne identificăm stilul de învățare? Aplicație: Vă invit să vă gândiți pentru un minut la modul cel mai eficient în care ați învățat până acum ceva nou. urmărind întrebările de pe această fișă. 2. .să identifice modalități de dezvoltare a stilului personal de învățare Cui îi place să învețe?  Voi aveți un stil de învățare? 1. verifică prezența și se asigură de existența condițiilor necesare pentru începerea orei. puncte tari și slabe ale stilurilor Activitatea elevilor Răspund Metode și procedee Conversația Mijloace didactice Forma de organizare Activitate frontală Durata 2 min.Desfășurarea activității Răspund Analizează o situație personală Conversația Activitate frontală 5-7 min. veți avea doar de câștigat. Descoperirea .

  . 2. dă elevilor indicațiile pentru calcularea scorurilor și interpretarea lor. o să vă rog să completați un chestionar și apoi o să discutăm pe baza rezultatelor. Completarea ar trebui să dureze în jur de 10 min. Împarte elevilor chestionarele (Anexa 2) și le dă instrucțiunile de completare.Împarte elevilor o fișă cu întrebări de ghidaj (Anexa 1) pentru a realiza sarcina propusă și apoi invită câțiva elevi să răspundă tare. Analizează împreună cu elevii rezultatele obținute. Calculează scorurile Explicația Activitate individuală 5 min. Răspund Conversația Activitate frontală 5 min. pentru a vedea într-adevăr ce stil de învățare aveți. ce stil de învăţare v-a ajutat cel mai mult? Vi se pare firesc să avem câte un pic din toate stilurile? 2-3 elevi dau exemple de stiluri proprii de învățare Completează chestionarul Conversația Lucrul cu fișe Activitate de grup Chestionar individual Chestionar Activitate individuală 10 min. întrebându-i în care stil dominant de învățare se situează fiecare și apoi discută referitor la următoarele întrebări:    Vă simțiți cel mai confortabil cu acest stil? De ce este important să identificăm stilul de învăţare dominant? Sunteţi de acord că stilul de învăţare cel mai slab dezvoltat este cel care reiese din inventar? De ce credeţi că este mai slab dezvoltat decât altele? Dacă vă gândiţi la ultima experienţă de învăţare a unui conţinut nou. și la final o să calculăm împreună scorurile. Acum. După completare.

Pe dosul foii cu chestionarul aveți câteva sugestii de strategii pentru îmbunătățirea stilului propriu de învățare. Mai departe. în funcție de stilul lor dominant de învățare și le dă sarcina de a discuta și identifica strategii de învățare specifice fiecărui stil. Monitorizează activitatea elevilor. așa cum vă promiteam la început? Cine consideră că da? De ce? Cine consideră că nu? De ce? La final. Răspund Conversația Anexa 1 Aplicaţie: • Aminteşte-ţi cum procedezi atunci când doreşti să înveţi ceva nou?  Cu ce începi? Cum începi? Cum progresezi?  Îţi faci un plan de acţiune? Care sunt paşii pe care îi urmezi?     Cum integrezi ceea ce ai învăţat în „bagajul” pe care îl ai deja? În ce condiţii afirmi că ai avut succes? Cu cine îţi place să înveţi? Preferi să înveţi din ceea ce îţi prezintă altcineva? . Considerați că v-a fost de ajutor ora de astăzi.Evaluarea activității Explicația Fișe de lectură Activitate frontală 3 min. Se grupează în 3 grupe Discută între ei Lucrul în grup Activitate pe grupe 10 min. Le spune că vor găsi sarcina de lucru scrisă pe dosul primelor fișe primite. pe care le puteți citi acasă și implementa. puncte tari și slabe ale stilurilor de învățare și modalități de dezvoltare a stilului propriu de învățare. mulțumește elevilor pentru implicare și colaborare și apreciază intervențiile bune. dacă vi se par de utile (Anexa 3). Dă cuvântul pe rând fiecărei grupe să prezinte ce a lucrat.3. 4. roagă elevii să se împartă în 3 grupe. Răspund Conversația 5 min.

4. Utilizez mâinile şi mişcările corporale când explic ceva. 7. 18. 6.  Preferi să citeşti? Iei notiţe? Faci scheme? Subliniezi cu culori ideile principale?   Îţi place să mesteci gumă în timp ce înveţi? Sau preferi să participi la o aplicaţie practică? Anexa 2 Fișă de lucru . 27. 29. Îmi amintesc obiectele mai bine când le ating sau le manevrez. 11. Pot urmări subiectul unei poveşti ascultată la radio. Îmi plac discuţiile în grupuri mici. 30. 13. Prefer să învăţ ceva nou. citind despre acel subiect. 23. Îmi place să repar lucruri acasă. 21. 14. 2. Învăţ mai bine când am o imagine sau un text scris. Învăţ cu voce tare. 17. Utilizez cu uşurinţă uneltele şi aparatura. 3. Îmi place lucrul manual. 5. Îmi amintesc uşor mărimea. 15. pentru a nu le uita. Învăţ mai bine când cineva îmi explică. Învăţ mai bine privind la altcineva. 16. Da Nu . 10. Pot înţelege o povestire când o aud înregistrată pe casetă. Sunt capabil să îmi imaginez lucrurile. 19. Dacă vreau să asamblez o bicicletă. 28. Bat mult din degete sau mâini când sunt aşezat. 20. 25. De obicei. Învăţ mai bine dacă mă ridic şi mă mişc în timpul studiului. 26. Prefer exerciţiile fizice şi sportul. 22. locuri şi alte detalii vizuale dintr-un film. Îmi amintesc uşor feţele actorilor. am nevoie de instrucţiuni cu imagini care să mă ghideze la fiecare pas. Mi se pare că este foarte dificil să stai mult timp liniştit. Prefer să desenez diagrame pe tablă şi nu pe foaie. Am o memorie bună pentru cântece şi melodii. 12. Adesea notez observaţiile pe care mi le face cineva. Pot număra silabele dintr-un cuvânt lung. 24. Îmi place să construiesc obiecte. atunci când îl aud rostit de cineva. Vorbesc cu uşurinţă o limbă străină. forma şi culoarea obiectelor. îmi notez informaţiile pentru a putea reveni asupra lor. Îmi place să discut materialul de învăţat cu un coleg. Repet adesea instrucţiunile pe care mi le-a dat cineva. 8. 9.Inventarul stilurilor de învăţare Afirmaţii 1.

38. Conţinuturile pe care mi le amintesc cel mai uşor sunt cele prezentate în imagini. rescrieţi-le. 33. să desenez. 39. 42. Îmi place să particip la ore în care se realizează experimente. Trebuie să spun cu voce tare unele idei pentru a le ţine minte. 44. Îmi place să joc sau să fac pantomimă. Anexa 3 Strategii pentru stilul de învăţare vizual!  Luaţi notiţe! Cea mai eficientă cale pentru o învăţare de lungă durată. 45. dacă le ating sau le examinez. schemele. 40. Îmi amintesc mai repede direcţia. să sculptez. Înainte de a citi un capitol sau o carte. Urmăresc mai uşor instrucţiunile orale decât pe cele scrise. Îmi plac activităţile care necesită coordonare motrică. 35.  Înainte de a începe o sarcină/temă pentru acasă stabiliţi-vă obiectivele şi scrieţi-le. Îmi place să dansez şi să creez noi mişcări sau paşi de dans.  să fie uşor de citit. Pot să-mi reamintesc cu exactitate cuvintele unei persoane şi tonul vocii ei câteva zile după discuţie. pentru a mă mişca. fotografiile. Recunosc uşor diferenţa dintre sunete. titlurile etc. culorile pentru a sublinia ideile principale!  Priviţi persoana cu care vorbiţi! Vă ajută la concentrare asupra sarcinii de învăţare. Observ uşor culorile şi combinaţiile de culori.  Dacă folosiţi notiţele altcuiva. înţeleg ceea ce spun oamenii. 50. 54. Pot spune rapid dacă două forme geometrice sunt identice.31. 36. 53. 41. 51. daţi-le o notă personală! Vă veți aminti mult mai bine!  Utilizaţi marcatoarele. Îmi place să recit şi să scriu poezii. dacă cineva îmi oferă repere (anumite clădiri. Pot să redau cu uşurinţă pe hârtie o formă pe care am văzut-o.  Când învăţaţi luaţi multe notiţe şi explicaţi-le detaliat. Observ cu uşurinţă caracteristicile unor modele prezentate. copaci). să vă atragă atenţia. Învăţ mult mai uşor numele instrumentelor muzicale. 46. Urmăresc mai uşor indicaţiile scrise decât pe cele orale. 34. Am nevoie de pauze dese în timpul studiului. chiar dacă au un accent deosebit. 48. 47. 52. în josul paginii. “scanaţi” imaginile.  Alegeţi un loc de învăţare liniştit! Cei mai mulţi cu acest stil învaţă cel mai bine singuri. Îmi dau seama de diferenţa dintre linii melodice asemănătoare. chiar dacă sunt asemănătoare. 43. treceţi în revistă. Îmi place să pictez. Îmi place să creez sau să utilizez rime pentru a învăţa anumite texte. Afişați-le! Să fie cât mai vizibile. Pot urmări cu uşurinţă o hartă. 32. . Îmi amintesc cu uşurinţă întâmplări şi experienţe din trecut. 37. De obicei. 49.

Strategii pentru stilul de învăţare tactil-kinestezic!  Pentru a memora. Găsiţi imaginea şi sunetul cuvintelor în minte. masa. folosind un scaun confortabil. Puteţi de asemenea să treceţi în revistă scurta povestire/capitolul. picioare. când aveţi de pregătit o temă sau când faceţi o prezentare. Spuneţi obiectivele. hărţi. postere. Întrebaţi cadrele didactice dacă puteţi prezenta temele sau munca voastră ca o prezentare orală sau pe o casetă audio. ţineţi ochii închişi şi scrieţi ideea în aer sau pe o suprafaţă. nu-i deranjaţi pe cei din jurul vostru. jucaţi-vă cu o minge de tenis. de la sfârşit la început. De asemenea puteţi să vă acoperiţi banca.  Studiaţi cu muzică în fundal (de ex. Această tehnică este numită fond de culoare. programe atunci când studiaţi. heavy-metal). colour grounding”.  Luaţi frecvent mici pauze! Dar asiguraţi-vă că vă întoarceţi repede la lucru. paragraf cu paragraf. Este foarte folositor pentru învăţarea materialelor în vederea participării la teste. Strategii pentru stilul de învăţare auditiv!  Studiaţi cu un/o prieten(ă)! Astfel puteţi discuta cu acesta despre materialul de învăţat. degete.  Recitaţi/ spuneţi cu voce tare informaţiile pe care doriţi să vi le amintiţi mai mult timp.  Confecţionaţi cartonaşe colorate cu ideile de bază pe care doriţi să le învăţaţi şi repetaţi-le cu voce tare. “engl. nervoasă. Faceţi exerciţii pentru mâini. practicaţi un sport.  Dacă sunteţi o fire agitată. etapele de lucru cu voce tare de fiecare dată când începeţi rezolvarea sarcinilor. Folosiţi culori diferite care să vă ajute memoria. să citiţi primul şi ultimul paragraf şi apoi să identificaţi “emoţiile şi sentimentele” transmise. strângeţi în pumn o minge elastică sau ceva similar. Alegeţi culoarea favorită care vă ajută să vă concentraţi. confecţionaţi cartonaşe colorate în care să includeţi ideile esenţiale. calculaţi cu voce tare. folosind notiţele. de ex.  Când citiţi. De aceea.  Stabiliţi obiectivele pentru tema de casă şi verbalizaţi-le. .  Înregistraţi casete audio cu punctele importante pe care vreţi să vi le amintiţi şi ascultaţi-le în mod repetat. Un orar eficient cuprinde 15-25 minute de studiu. încercaţi să studiaţi într-un spaţiu adecvat. vă clarificaţi. închideţi ochii şi încercaţi să vedeţi cu ochii minţii şi să auziţi ideile învăţate anterior.  Ca tehnică de învăţare şi memorare. încercaţi “abordarea întregului ca o parte”. apoi verificaţi-le! Folosiţi diagrame.  Citiţi cu voce tare ori de câte ori este posibil! Aveţi nevoie să auziţi cuvintele pe care le citiţi pentru a le înţelege mai bine sensul.  Când citiţi o scurtă povestire sau un capitol dintr-o carte. plimbaţi-vă şi spuneţi cu voce tare ceea ce aveţi de învăţat. clasică este cea mai recomandată faţă de o muzică zgomotoasă. pe bancă cu degetul. când vreţi să vă amintiţi informaţia. unde vă şi puteţi relaxa în acelaşi timp. muzica barocă. biroul.  Când învăţaţi o nouă informaţie. parcurgeţi rapid de la un capăt la altul textul.  Este posibil ca nu întotdeauna să studiaţi cel mai bine la birou sau în bancă.  Notaţi-vă ideile principale pe cartonaşe colorate (engl. alte indicii şi spuneţi cu voce tare ce idei sunt transmise în carte.“flashcards”).  Când faceţi calcule matematice. mediul în care lucraţi cu hârtie colorată. părţile corpului. priviţi imaginile.  Decoraţi clasa. vă auziţi unul pe celălalt. 3-5 minute de pauză. Mai târziu. filme. titlurile capitolelor. Aceasta înseamnă că este de dorit să respectaţi următoarea succesiune: să urmăriţi imaginile. cuvintele cheie. tălpi. chiar un şezlong cu o pernă de sprijin. de ex. să citiţi titlurile capitolelor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful