You are on page 1of 8

Page 1 of 8

Print

Practice Test 16-Mathematical Aptitude


Domain: Total Questions: Section Details: Class X 15 Test Code: Total Time: TST2007AT204618645 90 min. Course: Maximum Marks: Admission Test 2013 50.0

Mathematical Aptitude
Subjects: Topics: Total Questions: Mathematical Aptitude Mathematical Aptitude 15

General Instructions: 1. This Test contains 15 questions spread across 1 Section(s). 2. There are No Sectional Cut-Offs but the Student is expected to display his/her performance across all the sections. 3. Section Wise time indicates the Ideal Time which should be given to a particular section. You are free to give more or less time than what is mentioned for a Section, but the Test should be Finished within the Specified time. 4. The Test is to be given in One Single Attempt. Once the Test is Started, it can't be Paused for any Breaks. 5. If the Test is Not completed before the Test Time, then as soon as the Time for the Test is completed, the Test would Automatically End and its Answer file would be generated. 6. Use of Calculators and Log Tables is Not Permitted. 7. Use of Unfair means during the Test is Strictly Prohibited. 8. For fair Result and Performance evaluation, Please Do Not discuss the Test with your peers.

Mathematical Aptitude
Section Title: Total No. of Questions: Mathematical Aptitude 15

Subjects:Mathematical Aptitude 1. Two men Sam and Jack, initially stand at the two ends P and Q of a straight road, respectively. Both started running towards each other at the same time. Sam covered 2/5th of the distance PQ at a speed 2a and the remaining distance at 3b, to reach Q. Jack
ran at speed 5c and by the time Sam reached from P to Q, Jack ran from Q to P and went back to Q such that both of them reached Q simultaneously. Which of the following is (are) correct ?

(A). (C).

(B). (D).

Correct Answer

C,D

Explanation

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

2. Ramu had some currency notes of denominations Rs. 50, Rs. 20 and Rs. 10, such that at least two notes of each denominations
were present with him. He had to pay a bill of Rs. 200 in a shop and when he counted all the money he had, he realized that he was short of Rs. 30. How many notes of Rs.20 and total number of notes did Ramu have ?

(A). (C).

7 2

(B). (D).

6 3

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 2 of 8

Correct Answer

A,C

Let x notes of Rs 50 & y notes of Rs 20 & z notes of Rs 10 Atleast 2 of each will make a sum Explanation Of minimum Rs - 160 But the required sum should be 170 Hence, he can have one more 10 rupee note. Total 7 notes & 2 twenty notes. (Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

3. Of all the m games that the Indian Cricket Team played, it has not won p games and not lost q games. What are the no. of draws
and fraction of the games that it played, has it drawn ?

(A). (C).

(B). (D).

Correct Answer

B,C
Not won p games out of m games means no. of won games = m - p Not lost q games out of m games means no. of lost games = m - q

Explanation

No. of games draw

Fraction of draws (Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

4. If (A). (C).

, which of the following is necessarily true ?

(B). (D).

Correct Answer

B,C

Explanation As both b & 1/c are always -ive, their product is always +ive with minimum value

of

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 3 of 8

B & C are subset of the above solution. (options) (Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

5.

The sequence p1, p2, p3 ..... satisfies the relation p90 and p90 + p50 are :

where n > 1. Given that p5 = 26 and p7 = 38, the values of

(A). (C).

1436 536

(B). (D).

1070 832

Correct Answer

C,D

Explanation

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

6. Last Saturday I had gone for a stroll when I noticed that a scooterist hit a child and ran away I could only remember that the

registration number of the vehicle was of the form abba. Another person said that he remembered that the given number always divided a number of the form xyzxyz. Then the registration number of the vehicle has which of the following digits ?

(A). (C).

1 0

(B). (D).

2 4

Correct Answer

A,C
Check yourself that Registration number should be 1001.

Explanation Check that any number of the form (abc abc): e.q. 123 123 is
Divisible by 1001 (Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

7. The kite ABCD, inscribed in a circle of radius 7 cm, has sides of lengths BC = DC = 11.5 cm and AB = AD = 8 cm, as shown in the
figure. The area of cyclic quadrilateral ABCD and that of the shaded region (in cm2) is :

(A).

70

(B).

35

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 4 of 8

(C).

31

(D).

92

Correct Answer

C,D

As the figure is symmetrical, AC is the diameter.

Explanation

Area of quadrilateral = 2 Area

Area of Circle

[Duetosymmetry]

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

8. A quadratic equation whose difference of roots is 3 and the sum of the squares of the roots is 29 is given by : (A). (C). (B). (D).

Correct Answer

B,D

( Product of roots)

Explanation

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

9.

Sr denotes the sum of the first r terms of an A.P. Then

is :

(A). (C).

n 3

(B). (D).

3n Independent of n

Correct Answer

C,D

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 5 of 8

Explanation

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

10.A ladder resting along the wall at an angle


value of is :

slides such that it makes an angle of

with the horizontal, as shown. The

(A). (C).

(B). (D).

Correct Answer

Explanation

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 6 of 8

(Marks: 3.0, Negative Marks : 0.0).

PASSAGE
Product A is manufactured in a series of three operations - Cutting, Finishing and Assembling respectively. Total manpower is 100, which is in the ratio of 2 : 3 : 5 in Cutting, Finishing and Assembling operations respectively. There is skilled and unskilled manpower for each of the operations. A skilled worker is twice as good as an unskilled worker. The ratio of skilled to unskilled workers is 3 : 1, 2 : 1 and 2 : 3 for Cutting. Finishing and Assembling operations respectively. The operations are done in shifts of 8 hours. Product A requires 3.5 man hours of Cutting, 1 man hour of Finishing and 1.4 man hours of Assembling of skilled manpower Number of Man hours = (workers required) (hours spent) [Defined for skilled labor]

11.The number of shifts required to complete the order of 200 units of product A if the next operation begins only after the entire
earlier operation is completed is :

(A). (C).

5 8

(B). (D).

7 None of these

Correct Answer

Explanation

Total number of shifts = 5+1+1=7


(Marks: 4.0, Negative Marks : 0.0).

12.If the manpower of one operation can be used in another operation, then the minimum number of shifts required to complete the
order of 200 units of product A is :

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 7 of 8

(A). (C).

2 1

(B). (D).

3 4

Correct Answer

A
Total man hours required = 700 + 200 + 280 = 1180

Explanation Man power available in 1 shift = 140 + 200 + 280 = 620


No. of shifts required = (Marks: 4.0, Negative Marks : 0.0).

13.An alloy A contains two elements, copper and tin in the ratio 2 : 3, whereas alloy B contains the same elements in the ratio 3 : 4. If
20 kg of alloy A is mixed with 28 kg of alloy B and some pure copper to form a third alloy C, containing copper and tin in the ratio 6 : 7, then the quantity of pure copper mixed with the alloys is :

(A). (C).

4 kg 3 kg

(B). (D).

5 kg 7 kg

Correct Answer

Explanation

(Marks: 4.0, Negative Marks : 0.0).

14.A cyclic quadrilateral is drawn such that three of its consecutive vertices are (0, 4), (0, 0) and (2, 0). Then the longest distance
between any two vertices of this quadrilateral is :

(A). (C).

5 units units

(B). (D).

units units

Correct Answer

Explanation As OAB lies on circle &


Hence, AB is the diameter of the circle.

Longest distance = Diameter

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 8 of 8

(Marks: 4.0, Negative Marks : 0.0).

15.Chakradhar and Dhruva have two spools of 'manja' (specially prepared thread) to fly their kites. Each of the manjas has tiny

knots at regular intervals, which helps in keeping track of the length of the manja that is used. Each of the persons has the same length of manja. While Chakradhar's manja has knots at intervals of 10 feet, Dhruva's has knots at intervals of 12 feet and it has 10 knots less than that of Chakradhar. Each of the manjas has knots at only one of the extreme ends. Then the length of the manja with either of them (in feet) is :

(A). (C).

610 600

(B). (D).

590 1190

Correct Answer

C
Let x be the number of knots is Chakradhar's Spool

Explanation

(Marks: 4.0, Negative Marks : 0.0).

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010