You are on page 1of 6

Page 1 of 6

Print

Practice Test 20-Logical Aptitude


Domain: Total Questions: Section Details: Class X 15 Test Code: Total Time: TST2007AT204616649 60 min. Course: Admission Test 2013 Maximum Marks: 30.0

Logical Aptitude
Subjects: Topics: Total Questions: Logical Aptitude Logical Aptitude 15

General Instructions: 1. This Test contains 15 questions spread across 1 Section(s). 2. There are No Sectional Cut-Offs but the Student is expected to display his/her performance across all the sections. 3. Section Wise time indicates the Ideal Time which should be given to a particular section. You are free to give more or less time than what is mentioned for a Section, but the Test should be Finished within the Specified time. 4. The Test is to be given in One Single Attempt. Once the Test is Started, it can't be Paused for any Breaks. 5. If the Test is Not completed before the Test Time, then as soon as the Time for the Test is completed, the Test would Automatically End and its Answer file would be generated. 6. Use of Calculators and Log Tables is Not Permitted. 7. Use of Unfair means during the Test is Strictly Prohibited. 8. For fair Result and Performance evaluation, Please Do Not discuss the Test with your peers.

Logical Aptitude
Section Title: Total No. of Questions: Logical Aptitude 15

Subjects:Logical Aptitude 1.
If 5 spiders can catch five flies in five minutes. How many flies can hundred spiders catch in 100 minutes?

(A). (C).

100 500

(B). (D).

1000 2000

Correct Answer

D
No. of spider-minutes (same as man-hours term) = 5 flies. 5 for 5 flies i.e. 25 spider-hours for 5

Explanation
No. of spider-minutes given = 100 100 No. of flies = (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

2.

When 75% of a no. is added to 75, the result is the same number. The no. is

(A). (C).

150 100

(B). (D).

300 450

Correct Answer Explanation

B
Let the number be x.

According to the condition:

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 2 of 6

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

3.

A family has several children. Each boy in the family has as many sisters as brothers both, each girl has twice as many brother as sisters. How many brothers & sisters are there in the family?

(A). (C).

3 Brothers, 4 Sisters 4 Brothers, 3 Sisters

(B). (D).

4 Brothers, 4 Sisters Cannot be determined

Correct Answer

C
Let a boy has n brothers and n sisters. So total no. of boys = n + 1 and total no of girls = n

Explanation
Now a girl has (n + 1) brothers and (n - 1) sisters. According to the condition: n + 1 = 2(n - 1) n=3 (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

4.

Directions : The question given below is followed by three statements. Study the question and the statements. Identify which option is necessary to answer the question. The mean temperature of Monday to Wednesday was 37 degree Celsius and of Tuesday to Thursday was 34 degree Celsius. What was the temperature on Thursday? I. The temperature on Thursday was 4/5th that of Monday. II. The mean temperature of Monday to Thursday was 36.75 degree Celsius. III. The difference between the temperature on Monday and that on Thursday was 9 degree celsius.

(A). (C).

I and II and III I or II

(B). (D).

I and II None of these

Correct Answer

C
, , and

a + b + c = 111...... (i)

&

b + c + d = 102.......(ii)

Explanation

(I) (II) a +b + c + d = 147

(III)

This is redundant information. (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 3 of 6

5.

Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the statements. Identify which option is necessary to answer the question. What option can correspond to solving of sum of two numbers? I. Among the two numbers, the bigger number is greater than the smaller number by 6. II. 40 % of the smaller number is equal to 30 % of the bigger number. III. The ratio of half of the bigger number to one third of the smaller number is 2 : 1.

(A). (C).

I and (II or III) I and II and III

(B). (D).

II and III None of these

Correct Answer

A
Let the bigger no. be According to (I): According to (II):

a and smaller no. be b. a =b+6


4b = 3a

Explanation

According to (III): Hence (II) and (III) are the same equations. While solving (I) and (II), you can easily get

a = 24 and b = 18.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

6.

Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the statements. Identify which option is necessary to answer the question. A tank is fitted with two taps A and B. In how much time will the tank be full if both the taps are opened together? I. A is 100% more efficient than B II. A alone takes 16 hours to fill the tank III. B alone takes 32 hours to fill the tank

(A). (C).

I and III only I and II only

(B). (D).

I, II and III Any two of the three

Correct Answer

Explanation If 'A' is 100% more efficient than 'B', it takes half time than B. From (III), B takes 32 hours to
complete the full tank so A will take 16 hours. Time taken when they worked together is

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 4 of 6

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

7.

Directions: The question given below is followed by three statements. Study the question and the statements. Identify which option is necessary to answer the question. What is the principal sum? I. The interest amount after 30 months is half the interest amount after 5 years. II. The interest amounts to Rs 2000 in a five years at simple interest rate III. The rate of simple interest is 8% p.a.

(A). (C).

I and III only I and II only

(B). (D).

II and III only I and II and III

Correct Answer Explanation

According to Simple Interest;

Rs. (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

PASSAGE
Directions: Choose from these four diagrams the one that best illustrates the relationship among three given classes.

8.

Chilli, Salt, Vegetables

(A). (C).

a c

(B). (D).

b d

Correct C Answer Explanation Chilli is a type of vegetable but salt is all together a different thing.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

9.

Student of Law, Students of Science, Men

(A).

(B).

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 5 of 6

(C).

(D).

Correct Answer

B
Men is a big whole community in which some are student of Law and some of science but one (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

Explanation single student cant be both.

10. Directions: For this question, what is the missing element in the sequence represented by the question mark?
1, 1, 2, 6, 24, ?, 720

(A). (C).

100 108

(B). (D).

104 120

Correct Answer

D
The sequence in the given series is 1 6 = 720. 1 = 1, 1 2 = 2, 2 3 = 6, 6 4 = 24, 24 5=120,

Explanation 120

(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

11. Directions: For this question, what is the missing element in the sequence represented by the question mark?
2, 12, 30, 56, ?, 132, 182

(A). (C).

116 90

(B). (D).

76 86

Correct Answer

C
The sequence in the given series is 2, 2 + (10), 12 + (18), 30 + (26), 56 + (34) = 90, 90 + (42), (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

Explanation 132 + (50).

12. Ram walks 10 m South from his house, turns left and walks 23 m. Again turns left and walks 40 m, then turns
right and walks 5 m to reach his school. In which direction is the school from his house?

(A). (C).

East South-West

(B). (D).

North-East North

Correct Answer

B
Ram walks to South 10 m, then turns left, i.e. Eastwards and walks 23 m. Then again turns left,

Explanation i.e. Northwards and walks 40m, i.e. now he is in North-East direction and finally he again turns
right, i.e., Eastwards and walks 5m. So his final direction is North-East. (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

13. In a certain code, 'ROAD' is written as 'URDG'. How is SWAN written in that code?

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010

Page 6 of 6

(A). (C).

UXDQ VXDQ

(B). (D).

VZDQ VZCQ

Correct Answer

B
R is written as U which is 3 letters away. Similarly O is written as R which is 3 letters away. So to

Explanation write SWAN replace each letter by the letter which is 3 steps away, i.e. S as V, W as Z, A as D,
N as Q. (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

14. Pointing to a photograph Arun said, 'She is the mother of my brother's son's wife's daughter.' How is Arun
related to the lady?

(A). (C).

Uncle Cousin

(B). (D).

Daughter-in-law None of these

Correct B Answer Explanation The lady in the photograph is Arun's brother's son's wife, i.e., his Daughter in law.
(Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

15. In a class of 35 students, Kiran is placed 7th from the bottom whereas Mohan is placed 9th from the top. Sohan
is placed exactly in between the two. What is Kiran's position from Sohan?

(A). (C).

13th 10th

(B). (D).

11th 9th

Correct Answer

B
Kiran is at position 29th, Mohan is at position 9th in the class. Thus Sohan is at position 19th. (Marks: 2.0, Negative Marks : 0.0).

Explanation Now Kiran's position wrt Sohan is 11th ( using 29 - 19 + 1 = 11).

http://www.100percentile.com/iitjee/testpaper.do?actionName=previewTest&testPaperId... 12/22/2010