Tjänsteanteckning

2011-11-24 1 (2) Dnr 49-2011:5192

Telefonsamtal 1 från person som vill vara anonym. ”Jag är så orolig att detta kring Lundsberg ska tystas ner, det är starka makter bakom”.
Inträffat 2010.

Ettorna skulle vara nakna och ta på varandra vid ”nollningen”. Manliga elever fick smeka varandra två och två till full erektion medan äldre elever tittar på. Andra fick trä kondomer på kvastskaft och köra in i varandras ändtarm. ”Nya elever vid Lundsberg ska tuktas”. Elev blev fasthållen av ett antal killar medan en av dem slog honom med tillhyggen. Annan elev väcktes mitt i natten och blev sparkad i magen. Kräktes blod. Detta tystades ner av skolledningen. Flera elever grät. En elev blev ”fejkkvävd”. Skolsköterskan hade ”blåmärkeskontroll” – äldre elever slår de nya eleverna på armarna (för då döljs det av kläderna). Denna blåmärkeskontroll medförde inga förbättringar avseende våldet. Om en nybörjare gjorde något som misshagade en äldre elev, vad som helst, fick man straffpoäng. Detta medför stora utgifter eftersom man måste köpa sig fri. Det kan röra sig om 10 000-tals kronor. Elever i årskurs 1 tas upp på vinden där de får slåss så att även elever inom samma årskurs positionerar sig. Saker tystas ner. Redan från skolstart får föräldrar veta att de inte ska ta så allvarligt på sitt barns eventuella klagomål/synpunkter på skolan. ”Det är alltid så i början”. Om man som förälder ändå reagerar och kontaktar rektorn får man av rektorn veta att det är just bara ditt barn som har och är problem. Rektorn säger hela tiden att man som föräldrar är ensam om problemen.

Skolinspektionen, Postadress: Box 2320, 403 15 Göteborg Besöksadress: Kungsgatan 20 Telefon: 08-586 08144 Fax: 08-586 080 04 www.skolinspektionen.se

2010-09-10 2 (2)

Telefonsamtal 2 från person som vill vara anonym. ”Jag måste få berätta hur det är på Lundsberg”.
Det finns ett poängsystem där de äldre har högst poäng. Är du en ”enpoängare” (årskurs 1), måste du passa dig väldigt noga. Det kan gälla både små och stora saker. Sitter du exempelvis i en fåtölj som en ”tvåpoängare” (årskurs 2- elev) vill ha måste du flytta på dig direkt. Fast en elev från årskurs 3 har 3 poäng och står högst upp, om han/hon inte är en tönt eller nörd förstås. Då räknas han inte alls. Hela verksamheten vid Lundsberg är full av REGLER. Det kan gälla hur du skjuter in stolen vid matbordet, hur du bär en tallrik etc. Reglerna bevakas av elever med högre poäng ”vakter” och du kan drabbas av att få äta med ryggen mot bordet eller en påföljd av annan art, som att plocka skräp på skolgården. Äldre elever rycker upp din dörr mitt i natten och ger sig på dig. Äldre elever kan gå mot dig i korridoren och se hotfulla ut. Väser ”djävla idiot” eller knuffar ikull dig när de passerar. En elev drabbades av att dörren till sovrummet slets upp och en mycket hotfull elev skriker ”Vill du dö”? Det förekommer grovt våld. Blir du ett offer för de äldre, blir du även ett offer i din egen klass. Ren mobbning. Troman kan hålla på och bestämma att du ska städa och sedan kan troman stå och flina och slänga skräp framför dig på golvet när du håller på. Troman är en elev och det fungera inte att en så ung människa ska uppfostra sina kamrater. De vuxna inklusive elevhälsan tar ingen notis om vad som händer på skolan. Rektorn kallar det som händer för ”pojkstreck”. Det pågår dag efter dag och elever lever i ständig rädsla och är på helspänn hela tiden. Anmäler man till rektorn råkar man bara ännu värre ut. Vad som gäller på skolan bestäms av de elever som genom våld och på annat sätt har skaffat sig ”respekt”. Snälla och hyggliga killar blir exempelvis inte troman. Som troman har du skaffat dig makt under de första åren och sedan har du också ett gäng som backar upp dig. Troman kan kommendera och bestämma hur alla ska uppföra sig, men sedan kan troman bära sig hur illa åt som helst. Till exempel röka och kasta fimpar framför dig och be dig plocka upp. (Rökning är förbjuden). De vuxna vet om vad som händer. Rektorn är bara en försäljare. Lärarna undervisar och är oftast ok, men andra vuxna har egentligen ingen roll på skolan. Det är eleverna som bestämmer. När vuxna är i närheten håller eleverna en fasad, men utan vuxna närvarande blir det ren anarki. Dubbelmoral. Jag har fortfarande mardrömmar och vill påstå att det är ”svin” som i verkligheten styr Lundsberg.