PERHIMPUNAN RASMI MINGGUAN

PENDAHULUAN Perhimpunan mingguan sekolah merupakan agenda pendidikan yang wajib dilaksanakan oleh semua pemimpin sekolah .Kewajiban menjadikan perhimpunan sekolah sebagai agenda mingguan yang perlu dimasukkan ke dalam jadual waktu persekolahan telah menjadikan ianya perlu diurus secara professional. Setiap orang pemimpin sekolah seharusnya sedar tentang tugas dan bidang kerja yang mereka perlu sempurnakan secara sistematik. Menurut Gribben : “ Kepimpinan adalah satu proses mempengaruhi ke atas satu kumpulan dalam satu situasi dan masa yang khusus yang dapat merangsang mereka untuk secara rela hati bagi mencapai matlamat bersama”. Berdasarkan takrif kepimpinan di atas setiap pemimpin sekolah hendaklah berusaha merangsang, mempelbagaikan aktiviti dan kaedah bagi menjadikan perhimpunan mingguan sebagai agenda pendidikan yang menarik dalam tempoh waktu yang telah ditetapkan. Pengurusan yang baik dan berkesan akan menentukan proses budaya cemerlang. Perhimpunan mingguan hendaklah berfokus ke arah menyemai ,menanam dan memupuk perasaan cintakan negara di kalangan murid-murid. Sesuatu perhimpunan rasmi adalah menggambarkan sesuatu yang berdisiplin dengan ertikata setiap orang dalam perhimpnan itu harus menghormati dan mematuhi nilai, norma dan peraturan perhimpunan. Semestinyalah perhimpunan mingguan sekolah hendaklah diurus dengan sistematik.

PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. SHAH ALAM

1

2. SHAH ALAM 2 .23/1966 2. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil. Pekeliling tersebut juga menyarankan agenda yang patut dipatuhi ketika menjalankan perhimpunan mingguan sekolah. Aturcara o 7. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.10 pg => BERSURAI PANDUAN TUGAS GURU BERTUGAS MINGGUAN PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. • • PROSEDUR PINDAAN PERHIMPUNAN PAGI Kehadiran adalah wajib bagi semua guru dan pelajar Lokasi Guru Bertugas : o Ketua di pentas menyampaikan laporan dan hebahan o Dua guru bertugas lagi akan mengawasi pintu masuk kehadapan dan sisi dibantu empat pengawas bertugas. Surat Pekeliling Am Bil.35 pg => Perhimpunan dimulakan  Nyanyian Negaraku  Nyanyian Lagu Negeri Selangor  Nyanyian Lagu Sekolah  Doa  Ikrar Pelajar dalam Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris  Laporan Guru Bertugas hebahan penting.1. • 3. Surat Pekeliling Ikhtisas Bil.4/1975 3.Kementerian Pelajaran Malaysia telah mengeluarkan beberapa surat pekeliling untuk panduan pengurus sekolah bagi mengendalikan perhimpunan mingguan 1.30 pg => Semua pelajar dan guru mengambil tempat o 7. tertib serata mematuhi nilai-nilai dan norma organisasi. PROSEDUR DAN ARAHAN Prosedur dan arahan daripada Kementerian Pelajaran Malaysia telah dikeluarkan untuk memperjelaskan pengurusan perhimpunan mingguan sekolah supaya lebih berobjektif dan efektif.8/75 4.4/1984 Pekeliling tersebut menjelaskan perhimpunan mingguan sekolah adalah majlis rasmi yang bertujuan untuk menyemai. Aktiviti/ Program mingguan berkenaan  Ucapan GPK Koku / GPK HEM /GPK Pentadbiran  Ucapan Guru Besar  Nyanyian “Malaysia Berjaya’ 8.Sehubungan dengan itu perhimpunan sekolah hendaklah dijalankan dalam suasana teratur.menanam dan memupuk semangat cinta dan taat setia kepada negara serta meningkatkan lagi disiplin dan sifat-sifat keteladanan di kalangan muridmurid.

Tandas dan Bilik Air (sila tandatangan Kad Rekod Pemeriksaan Harian untuk tujuan penyeliaan). SHAH ALAM 3 . • • • • Mengurus persiapan dewan / tempat perhimpunan mingguan. guru bertugas ke 2 hendaklah mencatatkan minit perhimpunan berkenaan pada Buku Catatan Minit Perhimpunan Sekolah yang boleh diperolehi di kaunter pejabat dan mengembalikannya ke kaunter berkenaan setelah selesai tugas berkenaan. Merekod / menyiasat kehilangan barang-barang. Setiap kali perhimpunan diadakan.2 Tugas Guru Bertugas Ke 2 dan Ke 3 • • Guru ke 2 dan ke 3 dikehendaki membantu tugas-tugas Ketua Guru Bertugas.1 Ketua Guru Bertugas • • • Menyampai Laporan dan Hebahan Mengacara Perhimpunan Membuat laporan harian dan merekodkan di dalam Buku Laporan Guru Bertugas. Mengawasi keselamatan o o Murid-murid Kawasan lengkungan bertugas. Memastikan persekolahan. Bilik-bilik khas yang lain. makmal komputer dan sebagainya. bendera Negeri Selangor dan Malaysia dikibarkan setiap hari 3. Menyediakan laporan perhimpunan mingguan sekolah. Bendera dan Nyanyian Lagu PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. 4. makmal sains. Mengawasi kebersihan kawasan persekitaran. Buku berkenaan hendaklah ditinggalkan di kaunter pejabat pada setiap hari untuk disemak oleh pentadbir. • • • Mengawasi peralatan dan keceriaan.3. • Guru bertugas 2 dan 3 juga perlu mengawasi kebersihan / keselamatan khususnya di: o o o Bilik darjah.

SHAH ALAM 4 . Semua guru dan murid dikehendaki berdiri tegak dan menyanyikan lagu kebangsaan apabila bendera dinaikkan. Sebagai sebuah negara yang merdeka dan berdaulat. Sekiranya jumlah murid ramai maka pembesar suara yang baik dan bermutu perlu digunakan. Tata cara berikut perlu diikuti dengan sebaiknya. 1.mereka hendaklah juga berdiri tegak. Susunan acara bagi upacara itu berserta dengan menyanyikan lagu kebangsaan.di mana sahaja murid-murid berada. Di samping itu setiap buah negeri di dalamnya mempunyai bendera dan lagu kebangsaan negeri masing-masing.Prosedur berikut perlu diikuti bagi memastikan ia dilaksanakan dengan penuh penghayatan: 1.Berdiri tegak merupakan satu tanda penghormatan daripada seseorang rakyat terhadap lambang-lambang negeri dan negaranya. Apabila lagu-lagu dinyanyikan .Bendera dan lagu kebangsaan adalah lambang kebesaran sesebuah negara. Upacara menaikkan bendera hendaklah diadakan dalam tatacara perhimpunan sekolah.Bendera negeri hendaklah dikibarkan dahulu. Dinyanyikan dengan penuh semangat dalam satu suara dan tidak boleh dinyanyikan dengan gaya padu suara 2. Sebutan senikata lagu tersebut hendaklah betul dan jelas 3.Ia juga membayangkan identiti negara tersebut. 2.Malaysia mempunyai bendera dan lagu kebangsaan sendiri. Murid-murid akan dapat memahami aktiviti-aktiviti sekolah dan kejayaan-kejayaan yang telah dicapai oleh sekolah dan murid-murid lain.Penghargaan ini adalah merupakan salah satu cara bagi menyemai dan menanamkan semangat kasih sayang dan banggakan sekolah. Penghargaan yang diberikan di perhimpunan sekolah akan menjadi PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. Sekiranya ada hadiah yang disampaikan maka perhimpunan sekolah adalah tempat terbaik untuk menyampaikannya. bangga dan cintakan tanahair di kalangan rakyat terutamanya genarasi baru bergelar pelajar. Penghormatan kepada bendera dan lagu kebangsaan adalah merupakan satu cara penting dalam memupuk semangat taat setia.Bendera Persekutuan (Jalur Gemilang) dinaikkan perlahan-lahan sambil perhimpunan menyanyikan Lagu Kebangsaan. Selepas Lagu Kebangsaan dinyanyikan penyampaian berita mengenai kegiatan sekolah bolah dibuat dengan mengambil kira kesemua murid boleh mendengar makumat yang disampaikan. Berita dan maklumat tersebut boleh disampaikan oleh guru atau murid.Apabila tamat lagu tersebut bendera pun sampai ke puncak tiang bendera.

4. Penglibatan kakitangan bukan guru juga digalakkan 3. 5. Guru Besar hendaklah menjadi penggerak supaya ucapannya sentiasa ditunggu-tunggu oleh setiap murid dan guru-guru. Gunakan alat pembesar suara yang berkualiti 2.Ucapan yang berkesan dan menarik dari Guru Besar hendaklah mengikuti langkah-langkah berikut: 1.pendorong kepada murid-murid untuk lebih berusaha dan berdedikasi bagi mencapai kejayaan. Untuk menyemai sifat-sifat terpuji itu perhimpunan mingguan hendaklah diurus dengan kreatif dan berfokus. 1. Tempoh Masa Perhimpunan Masa untuk mengadakan perhimpunan adalah bergantung kepada kemudahan sekolah tetapi ia tetap menjadi agenda wajib yang perlu diadakan Pekeliling tersebut juga menegaskan lagi. bagi memastikan perhimpunan mingguan mencapai objektifnya perkara-perkara berikut perlu diberi keutamaan. Elakkan daripada memperkatakan perkara yang sama pada setiap mingu 5. 2. Persediaan awal hendaklah dilakukan sebelum majlis bermula 4.disiplin dan perpaduan. Elakkan daripada menggunakan bahasa yang kasar 6. SHAH ALAM 5 . Suara Guru Besar hendaklah jelas dan menarik 3. Perhimpunan mingguan tidak digunakan sebagai tempat menyemai budaya negatif. Semua guru dan murid hendak terlibat bersama dalam menjayakan perhimpunan tersebut. Perkara-perkara yang boleh meninggikan moral. Yang penting murid-murid akan berasa seronok dan dihargai apabila setiap kejayaan mereka mendapat pengiktirafan. Mimik muka Guru Besar/Pengetua hendaklah menggambarkan kemesraan PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. perilaku tidak sopan dan tidak bermoral.menaikkan semangat kerajinan dan tingkahlaku positif bolehlah disampaikan.

Keterlanjuran dalam mengurus perhimpunan mingguan secara sambil lewa semestinya diambil iktibar oleh semua pemimpin sekolah. 2009 PROSEDUR PERHIMPUNAN RASMI SK. Disediakan oleh : Ab Rashid Bin Md Ihsan GPK Hal Ehwal Murid SK Shah Alam. SHAH ALAM 6 . REFLEKSI Pepatah melayu ada mengatakan “Kalau tidak dipecahkan ruyung mana hendak dapat sagunya”.Murid-murid akan menjadikan imej guru.tingkahlaku guru dan segalanya yang mereka lihat daripada guru sebagai suri teladan (role model) yang paling pantas untuk mereka contohi. Budaya kondusif dan harmoni tidak mungkin datang sendiri.6. melaksana dan menilai semula perlu dilakukan dengan sistematik. 12. Budaya menjadikan sekolah sebagai tempat “joy of learning” dan “joy of teaching” bukan sekadar di dalam bilik darjah sahaja tetapi merangkumi keseluruhan empat penjuru pagar sekolah atau dalam erti kata lain meliputi keseluruhan tempat.gaya berpakaian guru. budaya dan suasana di sekolah.Sekiranya pengurusan dan pelaksanaan perhimpunan mingguan berjalan dengan baik maka sudah tentu iklim dan budaya sekolah akan lebih teratur dan kondusif. Seksyen 16 Selangor 21. Proses merancang.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful