Perkembangan Industri Ternakan Di Malaysia. salah satu sektor yang terpenting dalam bidang pertanian di Malaysia.

pengeluaran dianggarkan melebihi 2500 juta yang menyumbang 3.5% drpd. jumlah keluaran domestik dan 11% drpd. jumlah hasil pertanian. Permintaan tinggi disebabkan : a. peningkatan taraf hidup b. pertambahan bilangan populasi (pengambilan makanan perkapita) c. perkembangan makanan segera. Jabatan Perkhidmatan Haiwan bagi perkembangan dan kemajuan industri ternakan di bawah Ordinan Haiwan 1953. Ia diberi kuasa dan tanggungjawab utk : a. mengawal penyakit haiwan b. meningkatkan status kesihatan haiwan c. meningkatkan bilangan ternakan. Industri ternakan lembu dan kambing masih belum dapat memenuhi keperluan dalam negeri. Daging lembu dan kambing serta bahan-bahan tenusu msih banyak diimpot dari luar negara seperti dari Australia, New Zealand dan Negara Kesatuan Eropah. Penternakan kerbau pula semakin merosot disebabkan : a. peralihan penggunaan jentera utk membajak b. kekurangan masa utk membela c. kekurangan padang ragut dan kawasan ternak d. kesukaran membiak e. prasangka buruk terhdap mutu daging kerbau Penternakan Ayam telah mencapai tahap mencukupi sehingga ada yang diekspot ke negara jiran.. Ia banyak diusahakan oleh penternak komersil dan penternak kecil. Proses pemeliharaan dan penjagaan menggunakan teknologi moden semakin maju menjadikan ianya menjadi tarikan utk diternak.

-

-

-

-

Kelantan. sifat fizikal. Sabah dab Pahang Kelantan. Perak dan Johor Jadual 2.Pinang. Kedah. kesuburan tanah. Sembilan. Sarawak. Kawasan utama penternakan Faktor-faktor yang mempengaruhi taburan tanah di Malaysia adalah :a.Jenis Ternakan Lembu dan kerbau Kambing dan bebiri Ayam dan itik Khinzir Bilangan (ekor) 830. d. Perak P. Faktor fizikal Faktor sejarah Faktor ekonomi Faktor politik Faktor fizikal Iklim. Negeri Sembilan. Perak. bentuk muka bumi.350 tan metrik Susu : 28 juta liter Daging : 600 tan metrik Daging : 332. Faktor ekonomi meliputi insfrastruktur dan pasaran Faktor politik dasar kerajaan yang memerintah 2 .242 217 juta 2.640 tan metrik Telur : 4322 juta biji Daging : 176. Faktor sejarah Pertenakan ayam dan khinzir telah dibawa oleh pendatang Cina manakala lembu Lid dibawa masuk oleh pendatang India.000 464.000 tan metrik Jadual 1. c.2 juta Pengeluaran Daging : 14. b. Pengeluaran ternakan utama negara (1989) Ternakan Lembu dan kerbau Kambing dan bebiri Ayam dan itik Khinzir Kawasan penternakan Kedah. Johor dan Selangor N.

Kesihatan dan penyakit terutama kepada penternak kecil kekurangan peralatan dan kemahiran masih bergantung kepada impot dari negara luar dianggarkan RM 400 juta setahun (1989) 60 – 70% daripada kos pengeluaran kekurangan modal. pemakanan terutama di kawasan luar bandar hasil ternakan tidak boleh disimpan lama menjejaskan mutu pengeluaran meningkatkan kos pengeluaran b. pembukaan skim tanah melalui agensi tertentu b. baka ternakan) c.- memperkenalkan skim-skin tertentu yang sesuai utk menarik lebih ramai penternak. Faktor-faktor sosioekonomi masalah hak milik tanah persaingan dalam penggunaan tanah tiada persaingan antara penternak utk. Pengeluaran ternakan tidak ekonomik d. e. Masalah-masalah yang dihadapi dalam bidang ternakan di Malaysia. menghadkan jenis pertanian di kaw. penyediaan subsidi input (baja. Usaha kerajaan yang mempengaruhi taburan pertanian a. kawasan. Kekurangan makanan dan kos makanan yang tinggi - c. tertentu. Kekurangan kilang-kilang pemprosesan f. menyediakan maklumat pemasaran g. Kekurangan pendidikan atau latihan dalam pengurusan ternakan Pemasaran dan kestabilan harga harga yang tidak stabil disebabkan wujud orang tengah Kerajaan bantu dengan wujudkan lembaga pemasaran hasil ternakan membantu mengawal harga. bahan kimia. a. menyediakan kemudahan pemasaran. membesarkan usaha mereka kekurangan usaha menternak dikalangan swasta terutama utk lembu dan kambing 3 . Kawalan harga hasil pertanian d.

suhu c. hujan b. Iklim mempunyai kesan ke atas daya pengeluaran dan persekitaran penternakan terutamanya dari aspek ekonomi. Justeru itu.BAHAGIAN 2. matahari sampai ke bumi secara tegak Lebih banyak cahaya diperolehi >< 450 – 570 cal/cm2/hari dipancarkan sepanjang tahun Faktor-faktor yang menghalang cahaya sampai sepenuhnya ke bumi pantulan oleh permukaan bumi diserap oleh habuk diserap oleh gas-gas atmosfera pantulan awan. iaitu: pembesaran ternakan pengeluaran hasil tenusu dan telur kecekapan penukaran makanan Kesan suhu tinggi terhadap ternakan lebih nyata di kaw. Faktor iklim merujuk kepada keadaan persekitaran yang penting untuk pertanian iaitu berkaitan dengan : a. Cahaya - khatulistiwa. perumahan yang sesuai diperlukan. angin Iklim tropika. 4 . FAKTOR IKLIM YANG MEMPENGARUHI TERNAKAN. Semua haiwan cuba mengekalkan suhu badan masing-masing tetapi ada julat tertentu yang dibenarkan. tropika. cahaya matahari d. panas dan lembap sepanjang tahun sesuai untuk penanaman membantu sektor ternakan kerana sumber makanan dapat hidup dengan subur.

suhu b. Suhu badan ( 0 C ) 38. pancaran matahari Suhu yang terlalu tinggi dan rendah boleh menghalang keseimbangan suhu badan menyebabkan proses metabolisma terganggu dan boleh menyebabkan kematian bagi haiwan ternakan. kelembapan udara d.7 – 40.Empat unsur iklim yang perlu untuk pembesaran dan pengeluaran ternakan di tropika a.3 40. hujan c. Hujan dan panas turut menyebabkan kelembapan udara yang tinggi terutama di kaw.39. cungapan (panting) b. tropika.0 - 5 . pencernaan makanan b. Kesannya aktiviti haiwan seperti berikut kurang berkesan: a. pembiakan ternakan (kesuburan ternakan) b.7 38.3 . pergerakan otot d. pancaran cahaya matahari Suhu badan ternakan Ternakan Kambing Biri-biri Lembu Ayam Purata suhu badan antara 360 – 410C Aktiviti yang menghasilkan haba pada ternakan a. perpeluhan Tempoh siang dan malam turut mempengaruhi beberapa lagi proses bagi haiwan iaitu: a. pengeluaran telur Bagi mengatasi masalah di atas pencahayaan tiruan digunakan.0 – 39.9 38. proses fermentasi c. fungsi pembiakan e. Ia menghalang penyejukan persekitaran haiwan melalui sejatan.5 – 43.

memberi makan bernutrien tinggi - - 6 . pengeluaran hasil ternakan yang tidak normal e. ragut waktu malam d. mencacatkan tumbesaran otot dan susu Kesan himpitan iklim akan menyebabkan perkara-perkara berikut: a.Kesan Himpitan Iklim. perumah yang sesuai (arah angin) b. Antara kesannya : a. pertumbuhan ternakan terganggu d. penggunaan makanan yang kurang/lebih c. cirit birit c. pembiakan ternakan akan terganggu Langkah-langkah yang diamalkan untuk kurangkan kesan himpitan iklim a. perlakuan ragutan yang tidak normal b. konvulsi d. naungan / lindungan c. baka yang dapat sesuaikan diri dengan cepat e. lemah b. Keadaan atau faktor iklim yang boleh membawa penyakit atau perubahan ke atas fisiologi ternakan disebabkan ternakan tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan atau faktor tersebut.

E dan K. a. pembiakan e. pengekalan kesihatan yang baik b. pengeluaran susu c. mineral f. membantu sistem pencernaan ternakan menyerap vitamin larut lemak spt. air - - Fungsi karbohidrat. menghasilkan haba bagi mengekalkan suhu badan b. Nutrisi haiwan merupakan unsur atau sebatian kimia spesifik yang diperolehi atau dibekalkan melalui makanan untuk ternakan melakukan proses fisiologi tisu badan. protein d. a. menjalankan aktiviti (tenaga) Ternakan memerlukan nutrien yang berbeza mengikut aktiviti fisiologi yang berlaku spt. pengeluaran telur b. pengeluaran hasil d.: a. daging d. lemak c. karbohidrat b. pembesaran c. membina komponen sel Fungsi lemak. Kepentingan nutrisi : a. pembesaran e. menambahkan kandungan lemak dalam badan c. vitamin e. 7 . pembiakan 6 jenis nutrien yang dibekalkan: a. vitamin A. menjadi sumber tenaga yang terpenting b.BAHAGIAN 3 FAKTOR NUTRISI YANG MEMPENGARUHI TERNAKAN. D.

mengekalkan suhu badan ternakan Fungsi protein a. hormon. mengawal keseimbangan kalsium dan fosforus dalam darah Vitamin E a. merupakan bentuk tenaga yang tersimpan dalam badan f. tulang dan cengkerang telur b. menjalankan respirasi sel b. b. membina bahan berprotein dalam badan spt. membantu proses pembekuan darah Vitamin B1 a. membina membran sel dan bahan kandungan sel e. mencegah kemandulan pada ternakan jantan b. menjadi sumber tenaga terakhir apabila ternakan dalam keadaan kebuluran Fungsi vitamin-vitamin Vitamin A a. menjadi sumber asid lemak perlu (asid linoleik. memelihara kesihatan kulit b. kuku dan bulu. membantu pertumbuhan c. kulit. memelihara sistem saraf Vitamin B2 8 . otot. membentuk pigmen mata untuk penglihatan dalam cahaya samar Vitamin D a. menggelakkan keguguran pada ternakan betina Vitamin K a. menampung keperluan ternakan semasa bunting atau untuk menghasilkan susu. emzim. asid linilenik. membantu penyerapan kalsium dan fosforus bagi pembentukan gigi. antibodi. bulu atau telur c. saraf. asid arakidonik) d.c.

fosforus dan garam biasa Untuk membina tisu rangka badan cengkerang telur 9 . melicinkan pergerakan otot terutamanya di bhg. Kekurangan air menyebabkan. membantu pencernaan dan penyerapan nutrien d. Menjalankan pertumbuhan b. jenis dan kuantiti makanan yang diambil. mengangkut keluar hasil perkumuhan ternakan Keperluan air bergantung kepada. suhu persekitaran c. pengambilan makanan yang berkurangan. jenis ternakan b. membantu sintesis asid amino dalam sel Vitamin B12 a. kelembapan d. membantu pembentukan tisu perantara yang kuat Mineral Air a. mengekalkan kesihatan kulit Vitamin B6 a. Kuantiti yang diperlukan kecil seperti kalsium. membantu respirasi sel c.a. Membantu pembentukan sel darah merah Vitamin C a. pengangkutan nutrien dalam salur darah c. memelihara kesihatan kapilari darah b. mengawal atur suhu badan b. mengurangkan daya pertumbuhan dan pengeluaran ternakan. sendi e. b. a. a.

Unggas dan burung 10 .Sistem pencernaan ternakan. Perut lengkap b. Ruminan B. Bukan ruminant a. Terdiri daripada 3 jenis sistem bergantung kepada jenis ternakan A.

BAHAGIAN 4 Bukan Ruminan (Ayam) 11 .

Sekum menyerap air daripada makanan fermentasi bahan selulosa 5. Kolon-rektum bahan tidak dicernakan menjadi najis dan disingkir menerusi kloaka 12 .Bird Digestive System 1. Hempedal (Gizzard) mengisar makanan kasar kepada butiran halus Tindak balas emzim pepsin masih berlaku - 4. perut besar dan mengandungi kelenjar yang merembeskan emzim pepsin dan asid hidroklorik untuk pencernaan protein 3. Tembolok (Crop) menyimpan makanan sementara - 2. Proventrikulus spt.

Ruminan (Lembu / Kambing) 1. Rumen 13 .

perut terbesar ruang penyimpanan dan penapaian bahan makanan khususnya rumput 2. Retikulum Tempat memisahkan bahan makanan yang lebih kasar Fungsi seperti rumen Mengandungi sejenis cecair melembapkan bahan makanan serta memudahkan proses regursitasi 3. Omasum 14 .bhg.

Sedikit amonia diserap ke dalam kapilari darah melalui sekum. Abomasum - Makanan bercampur dengan emzim pencernaan dianggap perut sebenar kerana proses pencernaan berlaku di sini 5. 15 . silaj dan pastura manakala bukan ruminan lebih kepada makanan rendah serat seperti biji-bijian. Ternakan ruminan lebih memerlukan bahan pelawan seperti rumput kering.Menapis supaya bahan kasar tidak masuk obomasum air dan sesetengah bahan meresap melalui dinding omasum 4. Sekum ruang penapaian sekunder satu ruang sahaja terbuka.

khinzir. kucing.Sistem perut lengkap Manusia. arnab dan anjing 16 .

Foder Rumput ternak yang dipotong dn diangkut ke kandang untuk dimakan oleh ternakan 5. Urea ditambah utk meningkatkan kandungan protein kasar dalam makanan di samping mengurangkan kos 2. - 4. Pastura. Foraj sebarang jenis tumbuhan hijau yang boleh dimakan secara mentah oleh ternakan 3 jenis foraj iaitu jenis rumput ternak. Rumput ternak semua jenis rumput yang ditanam untuk dijadikan makanan ternakan rumput ternak terdiri daripada pastura atau foder Kawasan yang ditanam dengan rumput dan dijadikan padang ragur 3. 1.Sistem penghadaman ikan Penggunaan makanan Ternakan Ruminan. Urea sumber nitrogen bukan protein. 17 . kekacang dan tumbuhan berdaun makanan utama ternakan ruminan Kandungan protein dalam foraj terlalu rendah.

rumput Guinea rumput Napier rumput Star rumput Signal rumput Pangola petai belalang kekacang stylo kekacang centro . dedak padi dan hampas kelapa kering.Selain foraj. sumber makanan ternakan membekalkan kandungan serat untuk aktiviti rumen Contoh foraj. hampas kelapa sawit.- digunakan untuk menghasilkan ammonia dan karbon dioksida Ammonia digunakan untuk mencernakan karbohidrat Kepentingan foraj. kacang soya. Banyak digunakan untuk ternakan ruminan sebagai makanan tambahan 18 . pati juga digunakan utk dijadikan makanan ternakan seperti jagung.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful