You are on page 1of 4

UNIVERSITETI I PRISHTINES

NDRMARRSIA
Test provimi_10:00
Emri dhe mbiemri:
15.07.2011
1. ka sht Teoria e ndrmarrsis dhe si e definonin ndrmarrsin J. Schumpeter dhe P.
Drucker?
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________

2.

Harry Truman (president Amerikan) thoshte: Nse nuk mund ta duroni nxehtsin,
ather qndroni jasht kuzhins. Si ndrlidhet kjo shprehje me vet ndrmarrsin dhe
punn e tij ndrmarrse?

_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

3. Nga ka varen inovacionet t cilat i prvetsojn ndrmarrsit?

_________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________

4. Sipas David Gumpert, ekzistojn tet arsye tepr t rndsishme pr t hartuar planin e
biznesit. Cilat jan ato?
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
______________________________________
5.

Cilat jan veorit shquese, m t rndsishme, t kulturs ndrmarrse?

____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
__________________________________________

6. Cilat jan pes shtjet kye, q ndrlidhen me personalitetin tuaj, nse puntort tuaj ju
besojn ose jo? ka paraqesin kto ve e ve (me nga nj fjali)?

_____________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________

7.

Numro katr shtyllat (rrott) kryesore t Planit t biznesit.

_____________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________

8. Cilat jan mnyrat e menaxhimit t rrezikut (numro katr sosh)?


______________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________

9. Cilat jan problemet m t mdha n fillimin e biznesit tuaj pr t cilat ju duhet t ofroni
nj plan pr ti tejkaluar ato?
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

10. Cilat jan tri metodat e hyrjes n tregje t jashtme?

_____________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________
______________________________________________________________________________________________
__________________________________________________________________________________________

REZULTATI
1. Teoria e ndrmarrsis: nj metod, nj aparat i mendjes, nj teknik e t menduarit, q e ndihmon zotruesin e saj t nxjerr dhe t marr
vendime t drejta, n koh t duhur).
Jozeph Schumpeter, i cili aktivitetin ndrmarrs e definon si destruksion kreativ (creative destruction);(Sipas tij, ndrmarrsi sht agjent i
ndyshimeve ekonomike dhe i zhvillimit t qndrueshm ekonomik. Ndrmarrsit jan n qendr t fluktuacioneve afatshkurtra dhe afatgjata n
ciklet ekonomike; pr ta nuk ka vend n analizat statike, por vetm n analizat dinamike).
Peter Drucker ndrmarrsin e paraqet si biznes q organizohet dhe kryhet n mnyr sistematike dhe t efektshme. Ndrmarrsin e trajton si
pjes t aktiviteteve afariste dhe t detyrave udhheqse, pjes t menaxhmentit ndrmarrs.
2.
H. Truman
3.
x
Ndryshimet tekniko-teknologjike dhe invencionet
Ndryshimet e tregjeve
asja agresive ndaj ndryshimeve
Origjinaliteti i ides ndrmarrse
Hulumtimi sistematik i burimeve t ndryshimeve
4. X

T shitni veten tuaj n biznes

T siguroni financime nga bankat

T siguroni fondet investive

T vendos (ujdis) aleanca strategjike

T siguroj kontrata t mdha

T ngashnjej puntort ky

T kompletoj bashkimet dhe prvetsimet

T motivoj dhe t fokusoj ekipin tuaj menaxhues


5. X
S pari, ndrmarrsit duhet t jen n gjendje t veprojn t pavarur.
S dyti, ndrmarrsit besojn n aftsit e tyre pr ti kontrolluar rrjedhat e ngjarjeve, rrjedhat e proceseve t cilat kan ndikim n biznesin e
tyre.
Dallimi i tret kulturor, q ka ndikim t jashtzakonshm n qasjen ndaj biznesit, n kushtet e ekonomis s tregut, sht gatishmria e
pranimit t dshtimit (humbjes) si dika normale.
6.
- Integriteti demonstrohet kur jeni t ndershm dhe i iltr. Nse nuk jeni i ndershm, nuk mund t jeni i besueshm.
- Kompetenca shkon me dijen teknike, me shkathtsit dhe me aftsit pr pun t ciln ju e kryeni. Kompetenca poashtu prfshin pasjen e
njohurive dhe shkathtsive, q t jeni n gjendje t punoni me njerz pasjen e kompetencs menaxhuese.
- Konsistenca (konsekuenca) sht serioziteti dhe gjykimi i drejt. Nse jeni konsistent, ju jeni n mnyr t arsyeshme i parashikueshm.
Nse ju jeni i paparashikueshm, ju nuk do t jeni i besueshm.
- Lojaliteti sht m vshtir t definohet, por ky tregohet nga vullneti i juaj pr t sakrifikuar veten pr ti mbrojtur t tjert, nga vullneti i
juaj pr tju mbrojtur imazhin e t tjerve, pr tju ruajtur fytyrn e tyre.
- Sinqeriteti sht vullneti i juaj q ti kmbeni idet dhe informacionet n mnyr t lir. Kto pes cilsi, s bashku, na ndihmojn q ta
kuptojm besimin, dhe poashtu na tregojn se pse sht e rndsishme q t ndrtojm marrdhnje t mira midis puntorve. Tju
prkujtojm, relatat e mira midis puntorve ndihmojn n zvoglimin e rrezikut q i referohet puntorve.
7. X

Njerzit (personeli).
Mundsia (shansi).

Konteksti.
Rreziku dhe shpagimi.
8. Ekzistojn katr mnyra se si ti prgjigjemi rrezikut: shmangia, paksimi, transferi, dhe pranimi I tij.
9.
Mungesa e trajnimeve t mjaftueshme pr fillimin e bizneseve t reja.
Mungesa e aplikimit t mjeshtrive teknike pr t mbshtetur produktin/shrbimin e biznesit tuaj.
Mungesa e zotsis dhe prvojs financiare, vemas n sigurimin e parave t mjaftueshme pr ta filluar biznesin e ri.
Mungesa e shkathtsive n tregtim, ose dshtimi pr t kuptuar si duhet krkesat e tregut.
Mungesa e sistemeve prkrahse, t cilat jan n shrbim t prhershm , n nxitjen dhe zhvillimin e bizneseve t reja (prmes zbatimit t dijes
dhe prvojs s funksionimit t mir t modeleve t suksesshme t ndrtimit t bizneseve t reja).
10.
- Eksporti/importi (shkall e ult e ekspozimit t rrezikut),
- Marrveshjet pr investime direkte (shkall e lart e rrezikut), dhe

Investimet n letra me vler (shkall m e lart e rrezikut).