LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1

LATIHAN IMBUHAN 1 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Kemudian, tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan.

SEKITAR 10,000 pekerja pembersihan daripada beberapa sektor di sini dijangka menjadi kumpulan pertama untuk menerima kenaikan gaji berlandaskan model tangga gaji baru yang dilancarkan semalam. Model Gaji Progresif (PWM) itu disasarkan kepada pekerja pembersihan dalam tiga subsektor - bangunan komersial dan pejabat, pusat makanan dan minuman (F&B) serta sektor senggara. Ini bermakna, tawaran gaji permulaan adalah sekitar $1,000 hingga $1,200 banding sekitar $750 hingga $1,000 secara purata sekarang. Sekarang ini, terdapat sekitar 46,000 pekerja pembersihan warga setempat dalam tiga subsektor itu. PWM bertujuan membantu pekerja pembersihan meraih gaji lebih tinggi secara progresif dengan peningkatan mahir, kenaikan pangkat secara berstruktur dan peningkatan daya penghasilan menerusi pengubahsuaian proses dan teknologi. Dalam ucapannya, Encik Heng berkata, meskipun dengan pertumbuhan ekonomi yang kecap negara, trend gaji sektor pembersihan masih tunjuk kemajuan yang lebih perlahan daripada yang diinginkan. Ahli Parlimen yang menyokong langkah ini, Encik Zainal Sapari, berkata adalah penting bagi pemerintah untuk menghulurkan sokongan untuk memastikan kejayaan PWM itu.
(Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita, 19 Oktober 2012)

Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________

LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 2 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Proses kewujudan bersama ini menuntut rasa hormat dan juga mematuhi undang. Kita tidak mampu menghadapi risiko ini. Kemudian. Singapura pernah melalui detik hitam seperti peristiwa Natrah tahun 1950. Setiap anak Singapura perlu menyedari bahawa urus negara perlu dinilai adil dan ihsan dengan tidak memihak mana-mana agama tetapi memberikan layanan saksama. Ini menunjukkan hak asasi terus dihormati dan pemerintah perlu menjamin bahawa keharmonian dari segi beragama terus dapat dipertahankan. Namun hakikat bahawa perlembagaan dan amalan hidup di Singapura membolehkan bebas menganut agama sudah merupakan suatu pencapaian besar. Oleh itu. 19 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . BAGI sebuah negara kecil yang majmuk seperti Singapura. tindakan tegas pemerintah perlu dihargai sebelum isu agama meledak sehingga sukar dikawal lagi. masa depan Singapura menjadi taruhannya. memang berlaku peristiwa yang menjejas hubungan agama atau politik unsur agama untuk tujuan tertentu. dasar memisahkan politik dan agama ternyata telah memberikan manfaat besar. Dari masa ke masa. Andai emosi atau fikiran bercelaru menguasai para pemimpin agama. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. apabila keputusan hakim dinilai pihak pada agama tertentu.

Agenda utamanya ialah membangunkan negaranya. sejak Myanmar tadbir pemerintah awam. Jepun negara pertama Asia capai taraf Barat dan kini ekonomi ketiga terbesar dunia. (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. Kenji Nagai. pemerintah awam Myammar memilih Jepun. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Myanmar mula mempelbagai pergantungannya dari segi kerjasama luar. Dengan memilih Jepun. Myanmar. dibunuh pasukan keselamatan negara itu lima tahun lalu. JEPUN kini ayam tambatan buat Myanmar yang berhasrat besar agar pesat membangun. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. Daripada mendapatkan bantuan China. Kos buruhnya rendah. 16 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . berlaku perubahan yang dianggap pesat. Kini segelintir syarikat gergasi Jepun tampak bersedia melabur di Myanmar. Hubungan Jepun dengan Myanmar tidak begitu baik selepas seorang wartawan dan jurugambar Jepun. bekas jajahan British. Namun. negara bekas penjajah dalam Perang Dunia Kedua. Kemudian. memang kaya hasil buminya.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 3 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Presiden Myanmar ketika itu rakam protes awam terhadap pemerintah tentera kuku besi Myanmar. Presiden Myanmar telah berkunjung ke Tokyo April lalu dalam rangka mendapatkan modal dan pakar Negara Matahari Terbit itu bagi pembangunan watannya. Ramai rakyat Myanmar boleh tutur bahasa Inggeris.

manusia bebas amal adat mereka.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 4 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Kededua istilah itu digunakan untuk menunjukkan makna yang sama. Tidak dinafikan. Cuma. bahasa dan agama. bebas menjadi 'diri mereka' sendiri dan tidak akan timbul konflik antara ketaatan kepada bangsa dan negara kerana negara sendiri menggalak mereka supaya terus mengekalkan bentuk budaya mereka. Namun. Ia menganggap perbezaan antara budaya pelbagai kaum adalah suatu kekuatan bagi sebuah negara. Anggapannya adalah setiap orang memiliki setia kepada kaum etniknya lebih daripada yang lain. nuansa sikap di sebalik guna kededua terminologi itu amatlah berbeza. dengan negara dan masyarakat kita yang semakin matang. sebenarnya. Melalui kepelbagaian ini. rakyat Singapura diperingat tentang titik hitam sejarah seperti rusuh Maria Hertogh agar setiap kita berhati-hati ketika membincangkan isu yang melibatkan bangsa. diteliti dan ditangani. wajarkah dasar ini disemak? (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. Kepelbagaian bangsa didirikan atas titik permulaan yang menganggap perbezaan kaum di dalam sebuah negara adalah suatu masalah yang perlu diawasi. akan lahirlah kesan positif. Kepelbagaian budaya pula berbeza. 13 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . SERING dilaporkan bahawa Singapura mengamalkan dasar kepelbagaian bangsa dan kepelbagaian budaya. Negara kita membenarkan setiap kaum mengamalkan tradisi dan budaya mereka. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. tetapi selalu ingat tentang bahayanya jika sifat perkauman berleluasa. Kemudian. Menerusi Pendidikan Kebangsaan. dasar ini telah berjaya dalam menjamin kesejahteraan negara. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai.

53 saat. Gardens by the Bay dan Pusat Kewangan Marina Bay.000 kepada AG Home.000 pelari telah membanjiri jalan-jalan raya di sekitar kawasan bandar Singapura awal pagi semalam bagi satu acara larian. rumah tumpangan remaja masalah. menjuarinya dengan catat masa 35 minit dan 35. Pelari pertama yang melepasi garisan penamat semalam mencatatkan masa 33 minit dan 1. Acara tahun ini turut selit elemen kebajikan. Nike We Run SG 10K. Brazil. Cik Suzy Walsham. Republik Czech. melepasi bangunan dan kawasan ikonik seperti Marina Bay Sands.20 saat manakala bagi kategori wanita pula. (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. 15 Disember nanti. HAMPIR 20. Perlumbaan tahunan besar Nike di Singapura ini dimulakan di Jambatan Esplanade. dengan Nike Singapore mendermakan $10. 22 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ .LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 5 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Lebih 10 pelari juga mewakili rumah tumpangan itu untuk sama-sama menikmati pengalaman berlari dalam perlumbaan tersebut. Kemudian. Ia juga memberi peluang kepada pelari menjadi sebahagian gerak perlumbaan global 'Nike.500 pelari lain dari 34 bandar di serata dunia. dan akan berakhir di Rio de Janeiro. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Perlumbaan dimulakan 1 September lalu di Prague. We Run' bersama-sama 395. 38 tahun.

3 bilion dalam pasaran China dengan mudah. semalam dengan orang ramai berpusu-pusu mengunjungi sebuah kompleks tiga tingkat. Sekitar 100 orang turut beratur di luar kedai menanti giliran masuk kedai yang sesak itu.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 6 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. Kedai itu merupakan cawangan rasmi Apple yang keenam di tanah besar China. Kemudian. Populariti jenama Apple begitu serlah di China sehingga terdapat pasaran gelap menjual barangan tiruan jenama itu. yang terletak di kawasan beli-belah utama. Kedai itu. 21 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ .4 bilion dalam separuh pertama tahun kewangan berakhir Mac lalu dan dijangka dapat melepasi penjualan AS$13. mempunyai luas 2. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. China. Namun syarikat itu sering menghadapi kritikan kerana sekitaran kerja tempat produknya dihasilkan di China. Syarikat Apple meraih pendapatan AS$12. Ghairah yang ditunjukkan bagi produk syarikat itu oleh pembeli jelas dapat dilihat semalam dengan mereka berpusu-pusu mengunjungi kedai berkenaan sejurus ia dibuka pada 9 pagi.300 meter persegi. Wangfujing. (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. China kini merupakan pasaran kedua terbesar bagi syarikat Apple selepas Amerika Syarikat. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. Selain kedai rasmi. Ini menunjukkan pentingnya pasaran China yang kembang bagi syarikat gergasi teknologi Amerika Syarikat itu. terdapat juga kedai yang diberikan lesen untuk menjual barangan syarikat Apple. Syarikat Apple membuka cawangan terbesarnya di Asia di Beijing. di tengah-tengah ibu kota China.

22 Oktober 2012) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . Mereka diselamatkan daripada kapal kargo yang terbakar sedang kedua-dua negara itu masih terus berbalah mengenai isu tuntut wilayah di Laut China Timur. yang berada sekitar 150 kilometer ke tenggara Pulau Okinawa. Menjelang waktu pagi. (Dipetik dan diubahsuai daripada Cyberita. Pihak pengawal pantai Jepun diberitahu pihak berkuasa Taiwan kelmarin mengenai bakar di atas kapal Min Yang yang seberat 12.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 7 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. sementara 43 anak kapal lain masih berada di dek kapal yang terbakar. Mujurlah konflik ini tidak menjadi penghambat kepada semangat kemanusiaan. kelihatan empat kapal rasmi China berada di air berhampiran pulau-pulau itu. Pihak Jepun kemudian menghantar kapal ronda dan pesawat ke tempat kejadian. Ketegangan antara kedua-dua negara memuncak pada pertengahan September lalu setelah kerajaan Jepun mengumumkan tentang pembelian sebahagian pulau yang dituntut daripada milik persendirian.703 tan. Kemudian. Pihak pengawal pantai Jepun semalam menyelamatkan 64 anak kapal warga China. kapal pengawal pantai Jepun telah menyelamatkan 21 orang yang sempat menyelamatkan diri dengan naik bot keselamatan. ketua jurutera kapal yang daftar di Saint Vincent and The Grenadines itu melaporkan telah mendengar bunyi serupa letupan daripada enjin utama kapal itu malam kelmarin. Setelah operasi menyelamat dijalankan. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. Menurut pihak pengawal pantai Jepun.

Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . Latihan ketenteraan China memberikan tumpuan kepada taktik rondaan dan gerak balas kepada sebarang situasi kecemasan yang mungkin mengancam wilayahnya. termasuk dua menteri kabinet. yang sebelum ini milik persendirian. Taiwan turut membuat tuntutan ke atas gugusan pulau yang dipercayai dikelilingi kawasan kaya sumber ikan dan bahan galian di bawah laut itu. di bawah kuasa negaranya. China berbuat demikian untuk menunjukkan ia mampu menguatkuasakan tuntutan wilayah negara itu.5 juta mangsa perang. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Latihan tentera China itu juga diadakan setelah berpuluh anggota parlimen Jepun. China menunjukkan kemampuan tentera lautnya di tengah-tengah ketegangan dengan Jepun dengan mengadakan latihan tentera laut di Laut China semalam. China dan Jepun. Tokyo menimbulkan marah Beijing bulan lalu dengan meletakkan sebahagian daripada pulau dalam gugusan itu. Kemudian.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 8 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. kunjung Tugu Perang Yasukuni di Tokyo yang memperingati bukan sahaja 2. malah 14 pemimpin perang Jepun yang dapat bersalah melakukan jenayah perang. Langkah itu cetus bantahan ganas di China. Jepun merancang mengadakan latihan bersama tentera Amerika Syarikat lewat tahun ini dan dikhabarkan akan menggunakan senario merampas kembali pulau terpencil itu daripada penceroboh asing. telah menunjukkan kemampuan tentera laut masing-masing dalam telingkah mengenai gugusan pulau yang dipanggil Diaoyu di China dan Senkaku di Jepun.

terdapat dua ratus juta orang pengguna bahasa Melayu. Namun perlu diingat. Peranannya hanyalah sebagai simbol serta lambang kesan sejarah ketika Singapura pernah berada di dalam Persekutuan Malaysia.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 9 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. media juga bukannya satu-satu tentu kelanjutan bahasa. peranan media sering dianggap sekadar wahana semata-mata. Memandangkan media mempunyai cara tersendiri dalam tampil bahasa. Sejarah membuktikan bahasa yang hebat atau induk bahasa juga boleh pupus seperti halnya dengan Sanskrit dan Latin. Sebenarnya. Kemudian. Terdapat sekitar dua ribu bahasa di dunia ini. Namun dalam masa seratus tahun lagi apa jua boleh berlaku ke atas penakatan bahasa Melayu. Hal ini boleh dibahaskan. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan. Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai. Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . Para pendukung bahasa pula hujah bahawa negara-negara yang menggunakan bahasa ibundanya seperti China. sering pula ada anggapan kononnya media “mencemar” nahu atau istilah. Dalam rangka ingin menjadi negara maju. Korea Selatan dan Jepun dapat maju tanpa bergantung kepada bahasa Inggeris. Dari segi bahasa. Di rantau ini. Bahkan negara-negara tersebut mempunyai sistem penterjemahan yang cekap dan baku. Bahasa Melayu guna di perguruan tinggi untuk urusan rasmi dan tidak rasmi. Taiwan. tetapi hanya sepuluh peratus akan tinggal dalam masa lima puluh tahun. Malaysia mendapati bahawa meluaskan bahasa Inggeris mempercepat pencapaiannya. kedudukan unik bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan memang batas.

bahkan bukit-bukau ada yang letup. Banding beberapa dekad lalu. Kemajuan hidup adalah penting bagi manusia tetapi bersama kemajuan. pokok ditebang. hutan diteroka. tulis jawapan kamu mengikut susunan perkataan dalam petikan karangan di Buku Jawapan yang disediakan.hilangnya keharmonian alam sekitar. Usaha itu dimulai dengan langkah awal membangkitkan kesedaran orang ramai khususnya generasi muda terhadap penting penjagaan alam sekitar demi kehidupan manusia yang lebih harmonis dan sejarahtera. Atas nama pembangunan. SEJAK awal tahun ini. Kemudian. Nilai budaya yang mengubah tabiat itu mungkin ada kaitan dengan kembang masa kini yang semakin maju dan bilangan penduduk yang kian bertambah. tidak mungkin keindahan dan keharmonian alam sekitar yang memberikan udara bersih kepada kita dapat dikekalkan dengan sempurna. (Dipetik dan diubahsuai daripada Mengikis Kerakusan Oleh Tajuddin Saman) Jawapan: 1) __________________ 2) __________________ 3) __________________ 4) __________________ 5) __________________ . kecenderungan sikap dan tabiat generasi sekarang terhadap alam sekitar nampak semangat yang berbeza daripada nenek moyang kita dahulu. Manusia yang terjebak dalam fenomena kerakusan material. pasti akan terus alpa mengejar kebendaan semata-mata hingga mengenepikan nilai-nilai kemanusiaan murni untuk mencintai sumber dan khazanah alam sekitar.LATIHAN PERSIAPAN PEPERIKSAAN MELAYU H1 LATIHAN IMBUHAN 10 (10 markah) Arahan: Dalam petikan karangan di bawah ini terdapat 5 patah perkataan yang memerlukan imbuhan. usaha membanteras gejala pencemaran alam sekitar mula diperhebatkan dengan pelbagai pelan tindakan yang sistematik. Tanpa kesedaran. manusia terpaksa menghadapi satu realiti sampingan . Kenal pasti perkataan itu dan bubuh imbuhan yang sesuai.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful