You are on page 1of 12

FOLIO PENDIDIKAN KESIHATAN DAN JASMANI

Sejarah Bola Sepak

yang bergabung dengan Persutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) pada tahun 1956.Melalui pertandinagn ini.Bola sepak ialah satu permainan yang tertua di dunia dan merupakan permainan yang paling popular hingga ke hari ini.Di Malaysia . lahirlah beberapa orang pemain yang terkenal di peringkat antarabangsa.Pertandingan bola sepak yang pertama telah diadakan pada tahun 1921 untuk merebut Piala HMS Malaya (kini piala Malaysia).Permainan ini mula diketengahkan pada tahun 1905.apabila tertubuhnya Liga Bola Sepak Amatur Selangor. Kemahiran dalam Permainan Bola Sepak. . Permainan ini terus berkembang dengan tertubuhnya persatuan Bola Sepak Malaya (kini Persatuan Bola Sepak Malaysia) pada tahun 1926.Malaysia terus menganjurkan beberapa siri petandingan termasuk pertandingan yang melibatkan luar nagara. Arumugam.seperti Allahyarham Mokhtar Dahari dan mendiang R.permainan ini telah diperkenalkan pleh tentera Inggeris pada tahun 1825.

Menyerkap Kebolehan menyerkap bola yang datang memudahkan seseorang pemain itu melakukan tindakan yang seteusnya dalam permainan bola sepak.Tendangan voli dilakukan menggunakan bahagian kekura kaki semasa bola di udara. ♣ Menyerkap Bola Leret .  Tendangan Voli Tendangan voli dilakukan untuk mengeluarkan bola dari kawasan gold an menjaringkan gol.  Tendangan leret Tendangan leret dilakukan apabila memebuat hantaran dekat dan menjaringkan gol.tendangan sudut.Pelbagai bahagian anggota badan.kecuali tangan.sama ada meleret di atas padang atau tinggi di udara.  Tendangan Lambung Tendangan lambung dilakukan ketika membuat hantaran jauh.Penggunaan bahagian anggota badan bergantung kepada keadaan bola yang datang.menjaringkan gold an melakukan sepakan penalti.boleh digunakan untuk menyerkap bola.Tendangan voi dilakukan untuk menjaringkan gol.Menendang bertujuan untuk mengeluarkan bola dari kawasan gol.Menendang Tendangan yang baik dapat dihasilkan dengan menggunakan teknik yang betul.mengeluarkan bola dari kawasan gol dan semasa menjaringkan gol. tendangan bebas.

Teknik menyerkap bola tinggi menggunakan bahagian paha • • Kedudukan bersedia. Apabila bola hampir. Teknik menyerkap bola leret • • • • Kedudukan bersedia. Sebaik sahaja bola menyentuh kaki.Mata memandang bola.Badan dicondongkan ke belakang .Berdiri menghala kea rah boal datang. Serakap bola sebaik sahaja bola mencecah tanah. Kaki menyentuh bahagian tengah bola.ayunkan kaki menyerkap ke sisi.Berdiri menghala ke arah bola datang. ♣ Menyerkap Bola Tinggi Menyerkap bola tinggi boleh dilakukan dengan menggunakan bahagian dalam kaki.Kaki menyerkap dan badan condong ke arah bola datang.Mata memandang bola. Berdiri menghala kea rah boal datang.bahagian luar kaki . paha dan dada. Teknik menyerkap bola tinggi menggunakan bahagian kaki • • • • Kedudukan bersedia. sesuaikan kedudukan supaya badan sentiasa menghadap bola.bawa kaki ke belakang. Sebaik sahaja bola hampir mencecah tanah.keluar kekura kaki dan tapak kaki. Mata memandang bola.gerakkan kaki yang hendak menyerkap ke hadapan.Badan condong kea rah bola datang.gerakkan peha menyerkap ke hadapan dank e atas dengan lutut bengkok. Apabila bola hampir.Menyerkap bola leret boleh dilakukan dengan menggunakan bahagian dalam kaki. Apabila bola hampir.

Kebolehan melakukan kemahiran ini denagn baik sangat penting untuk mengatasi pemain lawan. Melakukan Hantaran Kemahiran melakukan hantaran adalah penting untuk mamastian bola sampai kepada rakan sepasukan dengan tepat.lentikkan badan ke belakang kemudian bawa badan ke hadapan.Seseorang pemain boleh menggunakan hantaran ddekat dan hantaran jauh semasa melakukan hantaran ke pelbagai arah. • • • Kedudukan bersedia. Sebaik sahaj boal meneyntuh dada.Berdiri menghala ke arah bola datang .Menggelecek boleh dilakukan dengan sebelah kaki. Teknik menyerkap bola tinggi menggunakan bahagian dada.Berdiri di atas bebola kaki.ke kanan ke hadapan atau berpusing ke belakang.• Sebaik sahaja bola menyentuh paha.Paha menyentuh bahagian bawah bola. Mata memandang bola Apabila boa hampir ke dada.bawa dada ke hadapan dan ke atas sambil tangan dibuka di sisi badan . bawa paha ke bawah. . bahagian dalam dan luar kaki digunakan untuk menggelecek. Mengelecek Kemahiran ini melibatkan kebolehan berlari sambil mengawal bola ke kiri.Biasanya.

kaki kanan digunakan untuk menedang bola.jika bola hendak dihantar menyilang dari kanan ke kiri.Jika bola hendak dihantar menyilang dari kiri ke kanan. Hantaran silang Hnataran ini dilakukan dengan menendang bola menggunakan bahagian dalam kaki atau bahagian dalam kekura kaki.bergantung kepada kaki yang sedang digunakan untuk mengawal bola. Hantaran ke sisi Hantaran ke sisi dilakukan dengan menendang bola menggunakan bahagian luar kekura kai sama ada kaki kiri atau kaki kanan.Sebaliknya . kaki kiri digunakan untuk menendang bola. Menanduk Kemahiran menanduk boleh digunakan untuk menjaringkan gol dan melakukan hantaran.Menanduk dilakukan dengan menggunakan .Hantaran ke hadapan Hantaran ini dilakukan dengan menendang boal menggunakan bahagian dalam kaki atau kekura kaki.

Pastikan tempat bermain tidak berbahaya. Pakai seluar dan jersi yang selesa untuk memudahkan pergerakan. 2.bahagian dahi. Aspek keselamatan 1. 5. Lakukan aktiviti memanaskan badan dan menyejukkan badan sebelum dan selepas bermain.Penjaga gol yang baik mestilah menguasai kemahiran menangkap.Jenis tandukan yang biasa dilakukan semasa bermain ialah tandukan ke hadapan.tandukan ke belakang dan tandukan ke sisi. Pastikan peralatan yang digunakan dalam keadaan baik.pelapik tulang tibia (shin guard) dan stoking. 3. . 4. Lakukan kemahiran asas dengan teknik yang betul dan patuhi undangundang permainan. Pakai but bola. 6.menumbuk dan menendang. Menjaga gol Penjaga gol boleh menggunakan keseluruhan anggota badannya untuk menghalang cubaan jaringan yang dibuat oleh pasukan lawan.

Bilangan Pemain Yang Mencukupi .Undang-Undang Permainan bola sepak Peraturan Pertandingan -Mengikut undang-undang dan Peraturan Am Kejohanan Sukan Kolej Universiti Putra Malaysia yang dikuatkuasakan sepanjang kejohanan Sukan ini.Jika kedua-dua pasukan tidak dapat menurunkan 10 orang pemain atau lebih apabila pengadil memerintahkan supaya perlawanan .Sekiranya kurang dari 9 orang pemain dari salah satu pasukan turun ke padang apabila pengadil memerintahkan supaya perlawanan dimulakan pada waktu yang dijadualkan. Peraturan Bola Sepak Kejohanan Sukan Kolej .maka pasukan yang mempunyai 9 orang atau lebih di padang hendaklah diberi kemenangan percuma tiga ( 3 ) mata dengan jaringan gol 2-0.

Masa bermain ialah 30 minit bagi setiap separuh masa dengan separuh masa rehat 5 minit. pasukan yang menjaringkan gol dikira menang.Penggantian pemain .maka pemenang akan ditentukan seperti berikut: .1 Kalah . . . .0 -Sekiranya mana-mana pasukan gagal bermain sesuatu perlawanan.Pasukan yang memenangi lebih perbezaan gol akan dikira menang. Cara Memutuskan keputusan Kumpulan .Jika masih seri.Mana-mana tujuh (7) orang pemain boleh diganti/ditukarkan dalam masa sesuatu perlawanan termasuk masa tambahan.Cara memberi mata: Menang .Jika dua (2) atau lebih pasukan memperolehi mata yang sama.3 Seri . Jika terdapat mana-mana pasukan digantung atau menarik diri dari pertandingan atas apa-apa sebab jua pun mata dan jaringan gol yang memasuk atau kena hendaklah diambil kira. . pasukan lawan hendaklah diberi tiga (3) mata dengan jaringan 2-0.dimulakan pada waktu dijadualkan.maka pengadil hendaklah melaporkan perkara tersebut kepada Jawatankuasa Penglola yang akan mengambil tindakan yang difikirkan patut. Sistem Pertandingan .

Secara kalah mati -Bagi peringkat suku akhir. -Jika keputusan masih seri. Sistem sepakan Penalti -Tiap-tiap pasukan yang mengambil 5 sepakan dari tanda penalti dengan sepakan berselangseli.Perlawanan masa tambahan 20 minit iaitu 10 minit bagi tiap-tiap separuh masa tanpa rehat. ‘SISTEM SEPAKAN PENALTI’ akan dijalankan untuk menentukan pemenang. Masa rehat 5 minit diberi sebelum perlawanan masa tambahan bermula. .Jika diakhir perlawanan keputusan seri. pasukan yang telah mengalahkan pasukan lawannya dalam perlawanan awal dikira menang.Jika masih seri. perlawanan dijalankan secara Kalah Mati.maka sepakan penalti akan diteruskan oleh pemain yang berlainan secara berselang-seli dengan .Keputusan ditentukan secara ‘Sudden Death’ dalam masa tambahan.separuh dan akhir.Jika masih seri juga.. tendangan penalti akan dijalankan untuk menentukan pemenang. -Jika masih seri selepas 5 sepakan.maka pemenang akan ditentukan dengan cara berikut: . ( GOLDEN GOAL ) .

sistem sudden death.perlawanan itu tidak dapat dimainkan atau sekiranya sesuatu perlawanan diberhentikan akibat hal-hal di luar kawalan kedua-dua pasukan. -Semua pemain hendaklah berada dikawasan bulatan tengah semasa sepakan penalti dijalankan kecuali pemain yang akan mengambil sepakan penalti dan penjaga gol pasukan lawan.Hanya pemain yang berada didalam padang permainan diakhir perlawanan dalam masa tambahan dibenarkan membuat sepakan penalti itu. -Pengadil akan memutuskan gol sepakan penalti dijalankan. Perlawanan Yang Ditunda Atau Diberhentikan . -Pengadil hendaklah membuat undian dan pasukan yang menang akan membuat sepakan dahulu.Sekiranya pengadil berpendapat bahawa padang tidak sesuai untuk permainan disebabkan oleh keadaan cuaca atau kerana halhal yang tidak dijangkakan. .maka perlawanan yang ditunda .Penjaga gol ditukarkan pada bila-bila masa sahaja semasa sepakan penalti itu dijalankan oleh pemain-pemain yang sedia ada di padang permainan. .Penjaga gol simpanan boleh menggantikan penjaga gol yang cedera semasa sepakan penalti dengan syarat pasukannya belum menggunakan bilangan maksimum penggantipengganti yang dibenarkan. .

.tempat dan masa oleh Jawatankuasa Pengelola Pertandingan.sekiranya perlawanan diberhentikan selepas 75 minit. . .atau diberhentikan itu akan ditentukan tarikh. . permainan dikira tamat dan keputusan dikekalkan.Sekiranya perlawanan diberhentikan sebelum 75 minit dalam separuh masa kedua permainan akan dimainkan semula dengan kedudukan separuh masa pertama diambil kira. Kelewatan Hanya 15 minit sahaja diberi kepada pasukan yang lewat dan selepas itu pihak lawannya akan diberi kemenangan percuma dengan tiga (3) mata dan jaringan gol dua (2) kosong (0).Jika perlawanan diberhentikan sebelum separuh masa pertama seluruh permainan akan dimainkan semula.