You are on page 1of 5

Nama Tingkatan Tarikh

: ……………………………………………………….. : ……………………………………………………….. : ……………………………………………………………

BAB 5 : GAYA HIDUP SIHAT B1DK2E1 : Menyatakan enam jenis nutrien Nyatakan jenis nutrien berikut : Bil 1. Gambar rajah Jenis Nutrien

2.

3.

4.

5.

6.

VITAMIN LARUT LEMAK 6. PROTIEN 3. GARAM MINERAL . VITAMIN LARUT AIR 5. LEMAK 4. Gambar rajah Jenis Nutrien KARBOHIDRAT 2.SKEMA JAWAPAN : Bil 1.

roti. ubi kentang dan jagung ( karbohidrat ) Limau.B2DK3E1 : Menyenaraikan sumber-sumber makro dan mikro nutrien. mangga. dadih. dadih. sayur hijau dan jambu batu (vitamin C) Ikan. minyak sayur. ikan bilis dan sayuran hijau ( Kalsium ) ZAT MAKANAN SKEMA JAWAPAN : SUMBER MAKANAN Nasi. mentega. Nyatakan samada sumber makanan berikut tergolong dalam makro atau mikro nutrien SUMBER MAKANAN Nasi. keju dan coklat ( Lemak ) Susu. dan cahaya matahari ( vitamin D) Minyak masak. sayur hijau dan jambu batu (vitamin C) Ikan. telur. telur. minyak sayur. dan cahaya matahari ( vitamin D) Minyak masak. roti. daging. 1. mangga. keju dan coklat ( Lemak ) Susu. ubi kentang dan jagung ( karbohidrat ) Limau. susu dan tempe ( protein) Minyak ikan. susu dan tempe ( protein) Minyak ikan. mentega. ikan bilis dan sayuran hijau ( Kalsium ) ZAT MAKANAN MAKRO NUTRIEN MIKRO NUTRIEN MAKRO NUTRIEN MIKRO NUTRIEN MAKRO NUTRIEN MIKRO NUTRIEN . daging.

  Atlet ini tidak gemar makan makanan yang mengandungi lemak. mengandungi lemak.B3DK1E1 : MENYATAKAN KESAN KEKURANGAN MAKRO NUTRIEN. Mudah mendapat penyakit seperti kwashiorkor dan marasmus. LEMAK) Huraikan kesan kekurangan makronutrien berdasarkan gambarajah dan situasi berikut.   3 Kesan kekurangan SKEMA: Bil Gambarajah 1 Situasi Encik Mark kurang makan makanan yang mengandungi karbohidrat. 3 Kesan kekurangan . (KEKURANGAN KARBOHIDRAT. Mengantuk dan tidak dapat menumpukan perhatian. Bayi ini kekurangan Atlet ini tidak gemar makanan yang mengandungi makan makanan yang protein. PROTEIN .   Bayi ini kekurangan makanan yang mengandungi protein.  Badan menjadi kurus dan sihat.   Menjadi kurus dan lemah.   Badan menjadi lemah dan tidak bermaya. Bil Gambarajah 1 Situasi Encik Mark kurang makan makanan yang mengandungi karbohidrat.

Nama Tingkatan Tarikh : ………………………………………………………. penerapan nilai dan sahsiah diri. : ………………………………………………………. : …………………………………………………………… BAB 4 : KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA B6DJ1E1 : Merancang dan melaksanakan aktiviti secara sistematik dan berterusan berdasarkan jadual program kecergasan diri yang telah disediakan dan mengamalkan gaya hidup sihat. kepimpinan. (penekanan: amalan aktiviti dan pemakanan seimbang.. pengurusan diri) ..