You are on page 1of 8

DIT WAS voorheen De WereLDKrAnT

Moszkowicz met pek en veren uit advocatuur
PAG 2

Verkiezingsserie: Nederlandse fan van Mitt Romney
PAG 5

KPMG ziet kansen in herrijzend Myanmar (Birma)
PAG 5

eer gratis! ek r de laatst Voo

Woensdag 31 oktober 2012

1e jaargang, nr 31 I www.dutchabroad.nl

De reacties op het regeerakkoord
Branchevereniging zorg NU91: Het regeerakkoord laat mooie plannen zien voor verpleegkundigen en verzorgenden, maar voegt de rekening er direct bij. Scholierenorganisatie LAKS: Mooi dat geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van leraren en dat de maatschappelijke stage wordt afgeschaft. PricewaterhouseCoopers: Vereenvoudigen belastingstelsel en verlagen inkomstenbelasting zijn goed voor imago vestigingsland. Pensioenfonds ABP: Door de plannen lijkt het halen van een pensioen van 70 procent van het gemiddelde inkomen verder uit beeld te raken. Vlaams premier Kris Peeters: Goed nieuws dat Hedwigepolder onder water komt, wel weten wat de afspraak precies behelst. Defence for Children: We hebben er alle vertrouwen in dat het kinderpardon voor Mauro een oplossing gaat brengen. Telegraaf: Het akkoord staat haaks op het gedachtegoed van de VVD: hogere inkomens leveren in, lagere inkomens gaan erop vooruit. Volkskrant: Zakelijk, no-nonsenseregeerakkoord, pragmatisch van toon en bijna nergens ideologisch. Zie ook pagina 8.

Ingabire moet de cel in

Media: Tanja Nijmeijer is op weg naar Havana
De Nederlandse FARC-strijder Tanja Nijmeijer is onderweg van de Colombiaanse jungle naar de Cubaanse hoofdstad Havana. Dat meldt het Colombiaanse radiostation Caracol op gezag van bronnen binnen de strijdkrachten. Het Cubaanse staatspersbureau Prensa Latina meldt ook dat Nijmeijer de reis naar Cuba is begonnen met hulp van de Verenigde Naties. De Colombiaanse regering heeft het bericht niet bevestigd.

Victoire Ingabire. (Foto: ANP)

De Rwandese oppositieleidster Victoire Ingabire die jarenlang in Nederland heeft gewoond, is in Kigali tot acht jaar cel veroordeeld wegens deelname aan een terroristische samenzwering tegen de veiligheid van de staat en het ontkennen van de genocide van 1994. Ze werd vrijgesproken van de aanklacht dat ze zou hebben opgeroepen tot een nieuwe haatcampagne en volkerenmoord. Het proces is omstreden en wordt door critici als politiek theater omschreven. Ingabire werkte in de top van een accountantsfirma en woonde in Zevenhuizen toen ze in 2010 naar haar vaderland ging om mee te doen aan de

presidentsverkiezingen. Maar ze werd er onmiddellijk opgepakt. Ingabire behoort tot de Hutubevolkingsgroep die ongeveer 80 procent van de bevolking vormt. Machthebber Paul Kagame behoort tot de traditioneel dominante Tutsi-minderheid. Haar advocaat Jan Hofdijk zegt dat Ingabire in hoger beroep gaat ondanks het feit dat de Rwandese rechters door het regime worden geïnstrueerd. Na het beroep in Rwanda kan ze nog naar het Hof van de Mensenrechten van de Afrikaanse Unie, aldus Hofdijk. Hij heeft felle kritiek op de Nederlandse autoriteiten die aan het ‘nepproces’ hebben meegewerkt.

Marine doet grote drugsvangst Curaçao
De Koninklijke Marine heeft 840 kilo cocaïne onderschept, na de achtervolging van een boot met drugssmokkelaars. Een vliegtuig van de marine ontdekte de snelle boot in de buurt van Curaçao en alarmeerde het fregat Hr. Ms. Van Amstel. Tijdens de achtervolging gooiden de smokkelaars de balen met harddrugs overboord. Ondanks de inzet van het patrouillevliegtuig en een helikopter vanaf het fregat, lukte het de marine niet om de drugssmokkelaars te arresteren.

Zon breekt door
In eerste instantie half tot zwaar bewolkt. Maar vanuit het zuiden krijgen we in de loop van de dag steeds meer zon te zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 10 graden.

Sandy laat Nederlanders in VS met rust
Tot nu toe hebben Nederlanders geen hulp gevraagd bij de ambassade, omdat zij in de probleem zijn gekomen door superstorm Sandy in de Verenigde Staten. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken gezegd. De Nederlandse ambassade en het consulaat zijn nog dicht. Nederlanders die in nood verkeren kunnen bellen met telefoonnummer: 1-877-DUTCHHELP (1-877388-2443). Meer over de orkaan Sandy op pagina 3.

Woensdag 31 oktober 2012

BINNENLAND

02

Raad van Discipline zet Moszkowicz uit ambt
Bram Moszkowicz mag van de Raad van Discipline zijn vak niet meer uitoefenen. Volgens het tuchtcollege voor advocaten heeft hij onder meer duizenden euro’s aan contant geld aangenomen, slechte rechtsbijstand verleend en niets gedaan om zijn vakkennis op peil te houden. Schrapping van het tableau, zoals het officieel heet, is de zwaarste straf die de raad kan opleggen en het gebeurt dan ook niet vaak. Dit jaar kwam het tot nu toe acht keer voor. Bekende advocaten die hun vak niet meer mochten uitoefenen waren Robert Moszkowicz, broer van Bram (2006), Bram Zeegers, voormalig advocaat van de geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra (1998) en Dion Bartels, die zich met het nodige lawaai opwierp als belangenbehartiger van gedupeerde beleggers in fraudezaken (2011). Bram Moszkowicz gaat in hoger beroep tegen de uitspraak. Dat betekent dat hij voorlopig aan de slag kan blijven als advocaat, reageerde zijn raadsman Gabriël Meijers.

Moszkowicz komt aan bij zijn kantoor. (Foto: ANP)

Miljonairs: geld maakt echt gelukkig
Geld maakt echt gelukkig, is de conclusie van de miljonairs die hebben meegewerkt aan een onderzoek van Van Lanschot Bankiers. Volgens de bank voor vermogende particulieren voelt 86 procent van de 257 ondervraagde rijkaards zich ‘gelukkig’. Vooral oudere miljonairs vinden dat zij de belangrijkste ambitie des levens royaal hebben waargemaakt. Uit een profielschets blijkt dat de gemiddelde miljonair een 50-plusser is. Hij bezit ongeveer 2,9 miljoen euro, stemt VVD en is gehuwd, autochtoon en relatief vaak hoogopgeleid.

Zeven jaar erbij voor vader ontvoerd kind
Mustafa E. (45) die ruim vijf jaar geleden zijn dochtertje naar Soedan ontvoerde, heeft zeven jaar gevangenisstraf erbij gekregen van de rechtbank in Utrecht, omdat hij vanuit de gevangenis niet meewerkt aan de terugkeer van het nu 9-jarige meisje naar haar moeder in Nederland. E. bracht het meisje tijdens een gezamenlijke vakantie in Egypte naar zijn familie. Hij werd door het hof al veroordeeld tot acht jaar en negen maanden gevangenisstraf. Rechtbanken in Nederland en Soedan hebben bepaald dat het meisje moet worden overdragen aan de moeder.

P.C. Hooftstraat in Amsterdam. (Foto: Flickr / harry_nl)

De financiële crisis is de grootste zorg van miljonairs: hoe beter een miljonair de financiële actualiteit volgt, hoe minder geduidelijke visie aan privatisering is begonnen, zegt Kuiper. De commissie pleit er verder voor dat bestuurders van verzelfstandigde diensten voortaan zelf verantwoording afleggen als het parlement daar om vraagt.

lukkig hij lijkt te zijn. Het inkomensverschil tussen miljonairs en niet-miljonairs is veel kleiner dan hun vermogensverschil. crisisopvang. Vorig jaar zaten ruim 9000 kinderen in een van de 1200 opvangvoorzieningen voor daklozen en opvanghuizen voor vrouwen.

In het kort...
Kritisch rapport over dertig jaar privatisering
Privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten hebben tot onduidelijkheid geleid over de vraag wie waarover gaat. Bovendien heeft de privatisering geleid tot een grotere afstand tussen overheid en burger. Dat zegt een onderzoekscommissie uit de Eerste Kamer. De commissie onder leiding van ChristenUnie-senator Kuiper heeft vier grote operaties van de afgelopen dertig jaar onderzocht: post en telefonie, de NS, reïntegratie en energie. Een van de conclusies is dat Nederland zonder

Tipgeld mishandeling 84-jarige in Haren
Justitie looft een beloning van vijfduizend euro uit voor de tip die leidt tot de aanhouding van de dader van een ernstige mishandeling tijdens de rellen in Haren. Een bejaarde werd in zijn keuken met een stoeptegel in zijn gezicht geslagen en raakte zwaargewond. De dader moet zich enige tijd uit de groep hebben verwijderd en dat moet zijn opgevallen, zegt het OM. Gehoopt wordt dat tipgevers door de beloning over de streep worden getrokken.

Gezinnen sneller en vaker dakloos
Het aantal dakloze gezinnen neemt snel toe en is sinds 2009 met een derde gestegen. De daklozenopvang kan dat niet aan en slaat alarm. Dat meldt het actualiteitenprogramma EenVandaag. De Federatie Opvang Nederland bepleit extra plekken voor gezinnen in de

Tweede dakrand met asbest in Utrechtse wijk
Ook de dakrand van een tweede flat aan de Stanleylaan in Utrecht is opgevuld met asbest. De bewoners van deze flat zijn alweer thuis, nadat een deel van de wijk Kanaleneiland in augustus werd geëvacueerd wegens ronddwarrelende asbestdeeltjes. De dakrand van de tweede flat is niet beschadigd, zodat het asbest nog veilig opgeborgen zit.

Woensdag 31 oktober 2012

BUITENLAND

03

Ruim twintig doden VS door storm Sandy
Superstorm Sandy heeft de oostkust van de VS in een spoor van verwoesting achter zich gelaten. Door de orkaan kwamen 26 mensen om het leven en zitten miljoenen zonder stroom. De inmiddels verzwakte maar nog steeds harde storm trekt inmiddels verder landinwaarts. Meer dan een miljoen mensen in een dozijn staten kregen het bevel te evacueren. Sandy, een van de grootste stormen die de oostkust ooit raakten, liet een spoor van vernieling achter zich. Huizen stonden onder water, bomen vielen om en hoogspanningsleidingen knapten. Aan bijna de gehele oostkust kwam het openbare leven tot stilstand door Sandy. Vooral de stad New York kreeg het hard te verduren. President Obama kondigde de noodtoestand af in de staten New Jersey, Rhode Island, New York, Pennsylvania en het District of Columbia. Hij verklaarde de toestand in New York en New Jersey officieel tot ‘grote ramp’, waardoor geld van de landelijke overheid vrijkomt om de slachtoffers te helpen.

Ravage in Queens, New York. (Foto: EPA)

Europese Rekenkamer laakt hulp Kosovo
De Europese hulp aan Kosovo is niet efficiënt genoeg. Ondanks de steun aan douane, politie en rechterlijke macht blijven georganiseerde misdaad en corruptie in het Balkanland welig tieren. Dat stelt de Europese Rekenkamer in Luxemburg. ‘De EU-steun zou doeltreffender moeten zijn’, aldus de Nederlander Gijs de Vries, die voor het verslag verantwoordelijk is. Hij vindt echter ook dat de autoriteiten van Kosovo zich harder zouden moeten inzetten om een rechtsstaat op te bouwen. De rekenkamer benadrukt dat Kosovo per hoofd van de bevolking de meeste financiële EU-steun ter wereld krijgt. Ook is in het land de grootste niet-militaire missie actief die de EU ooit op touw heeft gezet op het gebied van crisisbeheersing (Eulex). Kosovo ontving sinds 1999, toen het zich van Servië afsplitste, zo’n 3,5 miljard euro van de Europese Commissie en EU-lidstaten voor de opbouw van de rechtsstaat. De rekenkamer constateert onder meer dat de EU-lidstaten te weinig en ongekwalificeerd personeel detacheerden voor Eulex, en dat de Europese steun meer aan concrete doelstellingen moet worden gekoppeld. in de euro zal houden’. Keurt de volksvertegenwoordiging de plannen af, dan ontstaat een chaos, waarschuwde de premier. Als de trojka (EU, ECB en IMF) akkoord is, kan Griekenland de volgende noodlening van ruim 30 miljard euro krijgen. Die heeft het land uiterlijk volgende maand nodig om zijn rekeningen te kunnen blijven betalen.

Lichaam Arafat eind november opgegraven
Het stoffelijk overschot van Yaser Arafat wordt eind november in Ramallah opgegraven. Dit meldt de advocaat van de weduwe. Het tv-station alJazeera had in juli gemeld dat de in 2004 overleden PLO-leider mogelijk is vergiftigd. In overleg met zijn weduwe doen Franse experts het onderzoek.

Afghaanse kiezer weet waar hij aan toe is
De Afghaanse president Hamid Karzai vertrekt op 5 april 2014. Op die datum kiest het volk een nieuwe president. Karzai was de enige president van Afghanistan sinds de Amerikaanse invasie van het land in 2001. De herverkiezing van Karzai in 2009 was omgeven door beschuldigingen van fraude. De geloofwaardigheid van de komende verkiezing wordt gezien als cruciaal voor de stabiliteit van Afghanistan na de Amerikaanse terugtrekking in 2014.

Rubber kogels voor stakers Zuid-Afrika
De politie in Zuid-Afrika heeft rubber kogels en traangas afgeschoten op circa duizend stakende mijnwerkers. De mijnwerkers van de Anglo American Platinum (‘Amplat’) mijn hadden wegen versperd. Ze blokkeerden brandweerwagens die op weg waren naar een elektriciteitscentrale die in brand was gestoken. Zo’n 12.000 stakers waren eerder deze maand ontslagen, omdat ze weigerden hun illegale staking te beëindigen.

Athene meldt deal met EU, ECB en IMF
Griekenland heeft de onderhandelingen met zijn internationale geldschieters over een nieuwe ronde bezuinigingen afgerond. Dat heeft premier Antonis Samaras gezegd. Samaras stelde dat goedkeuring van het Griekse parlement ‘Griekenland

Journalist in studio belaagd in Bolivia
In Bolivia is een radiojournalist tijdens de uitzending in de studio aangevallen door gemaskerde mannen en in brand gestoken. De presentator en een technicus raakten gewond. Volgens een familielid van de journalist, die een criticus is van de regionale overheid, hadden de daders een politiek motief.

Woensdag 31 oktober 2012

SPORT

04

Bolhuis zag jarig NOCNSF veranderen
André Bolhuis kent het jubilerende Nederlandse olympisch comité (NOCNSF) in drie hoedanigheden. Als actief hockeyer in de jaren 70 was het voor hem een organisatie op afstand die regelde dat je naar de Spelen kon. Als hockeybestuurder had hij er alle belang bij goede contacten te onderhouden met de inmiddels uitgedijde sportkoepel. Sinds 2010 is de tandarts uit Soest voorzitter van het machtigste sportorgaan in Nederland. Bolhuis (66) maakte voor het eerst kennis met het NOC bij de Spelen van München 1972. ‘Onder aan de vliegtuigtrap stond Bram Leeuwenhoek, de chef de mission. Die heette je welkom en wenste je succes. Verder zagen we hem niet. Als sporter was je daar ook niet mee bezig. Zij regelden de reis en alles wat daar aan vastzat.’ Maar het NOC was dan ook een geheel andere organisatie dan de sportkoepel die zaterdag een publieke manifestatie houdt op Papendal ter gelegenheid van

het 100-jarig bestaan. Bolhuis: ‘Een bestuur, een directeur en één of twee mensen op kantoor, dat was het wel. Nu staat er een grote organisatie. Zo kon bijvoorbeeld Maurits Hendriks, de huidige technisch directeur en chef de mission in Londen, met een enorm team vier jaar naar de Spelen toewerken.’ Bolhuis stond zelf twee keer aan het hoofd van de olympische ploeg: in Barcelona 1992 en vierjaar later in Atlanta. ‘Ik heb geprobeerd intensiever contact met de sporters te zoeken. Daar krijg je veel voor terug: input, ideeën en zelfs nu nog een kerstkaartje.’ In 1996 werd hij bestuurder bij de hockeybond, twee jaar later voorzitter. Hij bezocht trouw de ledenvergaderingen van de sportkoepel die inmiddels NOCNSF was gaan heten. In

1959 waren alle niet-olympische taken in een andere organisatie - de Nederlandse Sport Federatie - ondergebracht. In 1993 werd die splitsing ongedaan gemaakt en ontstond de huidige structuur met de lastige naam. Bolhuis: ‘Er gewoon weer NOC van maken? Daar zouden we eens over kunnen nadenken.’ ‘Als bestuurder had ik er belang bij dat de contacten goed waren. Het ging om geld, de financiële ondersteuning van de bonden werd en wordt vanuit Papendal geregeld.’ In 2010 nam hij de voorzittershamer over van Erica Terpstra. ‘Het is een hele toer, een uitgebreide en ingewikkelde functie. Je hebt te maken met 75 voorzitters van 75 bonden die je het allemaal naar de zin wilt maken.’

Timmer: dit voelt als een nieuwe start
Na een seizoen dat werd beheerst door interne strubbelingen, staat schaatscoach Marianne Timmer met een opgewekt humeur aan de start van een nieuw schaatsjaar. Met zeven nieuwe rijders en een fiks vernieuwde begeleidingsstaf haalde de oud-olympisch kampioene er bij Team Liga flink de bezem doorheen. ‘Dit voelt wel als een nieuwe start’, erkende Timmer. ‘Tsja, een herstart mag je het ook noemen.’ Bij de equipe werd afscheid genomen van onder anderen Annette Gerritsen (Team Activia), Linda de Vries en coach Rutger Tijssen (TVM). Daarvoor in de plaats kwamen onder anderen Thijsje Oenema en de Australische trainster Desley Hill. ‘Laten we zeggen dat er wat ruis op de lijn zat vorig seizoen’, sprak Timmer laconiek. ‘Ik ben een ervaring rijker.’ Timmer omschrijft haar ontwikkeling als schaatscoach als eentje van vallen en opstaan: ‘Op een gegeven moment denk je te weten hoe het moet, maar dan word je toch geconfronteerd met nieuwe dingen. Ach, als alles één lange polonaise was, is het ook geen uitdaging, hè. Ik ben er sterker uitgekomen.’

Groningen schakelt Den Haag uit
FC Groningen heeft de vierde ronde van het toernooi om de KNVB-beker bereikt door in eigen huis met 1-0 te winnen van ADO Den Haag. In het matige duel zorgde ADO voor het eerste gevaar, maar Kees Kwakman haalde de inzet van Danny Holla van de lijn. Na ruim een half uur kopte Michael de Leeuw bij de eerste kans voor Groningen wel raak, waarna Andraz Kirm (lat) en De Leeuw nog een flinke kans misten. Na de rust domineerde de thuisploeg, al zorgde ADO in de slotfase nog wel enkele keren voor gevaar.

Coach Timmer temidden van haar schaatsers. (Foto: ANP)

Nationale hockeyploegen hebben begeleidingsstaf rond
Oud-hockey-international Ageeth Boomgaardt keert terug bij Oranje. De huidige trainster van de vrouwenploeg van Oranje Zwart treedt als assistent-coach toe tot de technische staf van Max Caldas, de bondscoach van de Nederlandse vrouwenploeg. Dat maakte de hockeybond (KNHB) in Nieuwegein bekend. Boomgaardt (39) speelde 192 interlands voor Oranje. Ze deed bij de KNHB onder meer al ervaring op als bondscoach van het nationale meisjesteam. Boomgaardt fungeerde begin dit jaar al eenmalig als assistent van Caldas tijdens de Champions Trophy in Argentinië. Ze maakt het seizoen als coach bij Oranje Zwart af. Ook bondscoach Paul van Ass van de hockeymannen heeft zijn begeleidingsstaf voor de komende twee jaar rond. Eric Verboom (assistent-coach) en oud-international Maarten van Heeswijk (manager) zijn de belangrijkste nieuwkomers. Zij vervangen Thomas Tichelman en Jan Verboom (geen familie van Eric Verboom). Eric Verboom fungeerde eerder bij de KNHB als bondscoach van Jong Oranje (vrouwen) en het Nederlands zaalhockeyteam (vrouwen). De Brabander is de laatste jaren succesvol als trainer van Dragons in België, waar hij het seizoen afmaakt. ‘Eric heeft veel ervaring in het hockey en toont ook veel passie voor de sport. Een fantastische vent’, liet Van Ass in Nieuwegein weten.

Tourwinnaar Wiggins krijgt ook Velo d’Or
De Brit Bradley Wiggins heeft de Velo d’Or gewonnen als beste wielrenner van 2012. De winnaar van de Ronde van Frankrijk kreeg bij de verkiezing van het Franse maandblad Velo Magazine de voorkeur boven de Belg Tom Boonen en de Spanjaard Joaquim Rodriguez. De prijs voor de beste renner wordt sinds 1992 uitgereikt. Een panel van beroepsjournalisten kiest de winnaar.

Woensdag 31 oktober 2012

ECONOMIE & THEMA

05

Massaontslag bij Zwitserse bank UBS; 10.000 banen weg
taal een verlies van ruim 2 miljard euro. In dezelfde periode vorig jaar werd ruim een miljard winst gemaakt. Op dit moment werken er 64.000 mensen in 57 landen. In 2015 moeten dat er zo’n 54.000 zijn. UBS heeft de hoofdvestiging in Zürich in Zwitserland. Wat de gevolgen van het massaontslag voor de vestiging in Nederland zijn, is nog niet bekend. De verliezen van de afgelopen jaren werden vooral veroorzaakt door de handelsactiviteiten van de Zwitserse bank. Deze activiteiten worden ondergebracht in een nieuw bedrijfsonderdeel.

Honderden ontslagen bij Imtech in Benelux
Technisch dienstverlener Imtech uit Gouda ontslaat 900 van de bijna 29.000 werknemers. Tweederde van de ontslagen valt in de Benelux, waarvan het merendeel in België en Nederland. De rest van de ontslagen valt in Spanje. Hoeveel mensen in Nederland precies hun baan kwijtraken, wil Imtech niet zeggen.

op basis van voorlopige cijfers. Allianz meldde dat alle onderdelen beter dan verwacht presteerden, vooral de tak vermogensbeheer. Het concern behaalde in de periode juli tot en met september een nettowinst van 1,4 miljard euro.

Aantal Nederlandse miljonairs blijft stabiel
Het aantal miljonairs in Nederland blijft stabiel, ondanks de crisis. Eén op de honderd huishoudens in Nederland is miljonair, wat neerkomt op 92.000 huishoudens. De miljonairs zijn door de crisis minder gaan beleggen en meer gaan sparen. De gemiddelde Nederlandse miljonair heeft een vermogen van zo’n 2,9 miljoen eur0.

(Foto: ANP)

Bij de Zwitserse bank UBS verdwijnen in de komende twee jaar 10.000 banen. Dat maakte de bank bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. UBS leed in het derde kwar-

Miljardenwinst voor verzekeraar Allianz
De Duitse verzekeraar Allianz heeft in het derde kwartaal een operationele winst neergezet van 2,5 miljard euro. Dat meldde de grootste verzekeraar van Europa

KPMG opent eigen kantoor in Myanmar
Accountant- en adviesbureau KPMG opent een kantoor in Myanmar, het voormalig Birma Volgens het bedrijf, waarvan het hoofdkantoor in Amstelveen zit, biedt het land grote economische kansen. Eerder dit jaar werden veel van de westerse sancties tegen Myanmar opgeheven, nadat het land democratische hervormingen had doorgevoerd. Europese en Amerikaanse bedrijven kunnen daardoor een voorheen onbereikbare markt van ruim 50 miljoen Birmese consumenten aanboren. Zo kondigde Coca-Cola in juni aan in het land te zullen investeren. KPMG hoopt dat de bedrijven die kansen zien in Myanmar bij het bedrijf aankloppen voor advies.

Beurzen
AEX Dow Nasdaq S&P 500 Nikkei 332,35 Gesloten Gesloten Gesloten 8.928,29  +1,21%

+0,98%

€ 1 = US$ 1,2964

‘Crisis is onder Obama alleen maar erger geworden’
Het gaat wat hem betreft niet alleen om de toekomst van de Verenigde Staten, maar van de hele wereld. Om persoonlijke redenen kon hij het Amerikaanse staatsburgerschap niet tijdig genoeg aanvragen om mee te kunnen stemmen, maar dat gaat in de toekomst zeker wel gebeuren. Hij vindt dat de Verenigde Staten de verkeerde kant opgaan. Economische klap De economische crisis grijpt hard in, in zijn persoonlijke leven. ‘Ik ben 66 jaar en niet in staat geweest om een fulltime baan te vinden die meer dan het minimumloon oplevert. Michigan heeft een van de hoogste werkloosheidscijfers in dit land. De ineenstorting van de autoindustrie is een klap geweest waar we nog lang niet overheen zijn’. Van Oudheusden verwijt Obama de economische crisis slecht te hebben bestreden. ‘Sterker nog, de problemen zijn alleen maar erger geworden. Het land is niet verenigd, maar verdeelder dan ooit. De middenklasse krimpt en raakt steeds meer geïsoleerd van de bovenklasse’. Geen televisie Zelf mijdt hij de campagnes rond de komende verkiezingen. Van Oudheusden heeft geen televisie, krant of eigen telefoon, maar zegt veel met mensen te praten hierover en ook op Internet rond te neuzen. Een voorspelling wie er gaat winnen, durft hij niet te maken. ‘Ik ben me ervan bewust dat Nederland voor 80 procent voor Obama is, maar die mensen staan ver af van het leven in de Verenigde Staten zoals ik dat leid. En de mensen die er wel wonen, doen dat niet al 58 jaar lang, zoals ik. Ik denk dat in dit geval ervaring er toe doet’, meent John van Oudheusden.
Meer verhalen uit de serie, klik:

John van Oudheusden. (Foto: RAdio Nederland Wereldomroep)

Door: Frans Regtien

Obama of Romney? Dinsdag 6 november valt de beslissing als Amerika naar de stembus gaat om een nieuwe president te kiezen. Nederlandse expats en emigranten volgen de verkiezingsstrijd natuurlijk op de voet. Hoe ervaren zij de typisch Amerikaanse verschijnselen rond dit politieke gevecht?

In de Dutch Times in de aanloop naar de komende verkiezingen regelmatig aandacht voor Nederlanders in de USA en hun beleving van de presidentsstrijd. John van Oudheusden is een gepensioneerde emigrant uit de jaren vijftig uit Grand Rapids, Michigan. Hij beschouwt de verkiezingen als een van de belangrijkste van de laatste tijd.

Woensdag 31 oktober 2012

REIZEN

06

Vliegtuig omgebouwd tot kleuterschool
Een onderwijzer in Georgië heeft een opmerkelijke manier gevonden om een kleuterschool van de grond te krijgen. Hij heeft een vliegtuig omgebouwd tot kleuterschool. Gari Chapidze kocht de oude, maar nog bruikbare Yakovlev Yak-42 van Georgian Airways. Hij verbouwde het interieur met onderwijsmateriaal en speelgoed, maar liet de cockpit intact om de kinderen er mee te laten spelen. ‘Het idee was om een kleuterschool te creëren waar kinderen graag naar toe gaan’, zei Chapidze. Dat blijkt te werken. Het toestel heeft ongeveer 1500 knopjes waar de vijftien kleuters ‘pilootje’ kunnen spelen. ‘De kleintjes komen hier met plezier naar toe.’

Taxidienst Uber waait over naar Nederland
Amsterdam is de eerste stad op het Europese vasteland waar de taxi-applicatie Uber uit Amerika live gaat. Met een druk op de telefoon bestel je een privéchauffeur. Bellen is voorbij. Uber is in Amerika actief in een dozijn grote steden en in Londen. Nu moet ook Amsterdam aan dat lijstje worden toegevoegd. De hoofdstad kent veel Amerikaanse bezoekers die de Uberapp uit hun thuisland ook in het buitenland willen kunnen gebruiken. Er lijkt online een kleine taxi- en transportoorlog aan te wakkeren. Makers van mobiele apps storten zich op elkaars landen om daar marktaandeel te creëren, zoals Hailo uit Engeland en MyTaxi uit Duitsland.

Dat de Italianen zeer modebewust zijn dat weten we intussen wel. In Florence en Venetië lopen zowel mannen als vrouwen vaak stijlvol gekleed door de straten. Het viel ons deze keer op dat ook de verkoopsters in de winkels vaak chic gekleed zijn. Deze foto is genomen in een van de drukke winkelstraatjes in het centrum van Florence. Frans en Geertje van het Schip.

‘Netjets wil Europese piloten ontslaan’
De Amerikaanse zakenluchtvaartmaatschappij Netjets heeft het ontslag aangekondigd van 128 piloten in Europa, op een totaal van 960. Het zou voornamelijk om Belgen en Fransen gaan, meldt het gespecialiseerde blad Air&Cosmos. Netjets is de luchtvaartmaatschappij van de Amerikaanse miljardair Warren Buffet. Ze heeft beslist 128 piloten te ontslaan omdat er teveel zijn. De piloten met Frankrijk en België als basis zouden de eerste zijn om te moeten vertrekken; volgens de directie wegens de hoge sociale lasten in die landen. Nieuwe Europese regels liggen aan de basis van de beslissing. Door die regels valt vliegend personeel in afwezigheid van een uitvalsbasis onder het sociale regime van het land waar ze wonen, en niet langer onder het land waar de zetel van hun maatschappij gevestigd is. Tot nu toe betaalde Netjets de sociale lasten in Groot-Brittannië en belastingen in Portugal, waar de vliegtuigen zijn ingeschreven.

Wandelaar valt dood na bijenaanval
Een man die een trektocht maakte door een populair natuurgebied bij de Amerikaanse stad Phoenix (Arizona), is maandag om het leven gekomen nadat hij was aangevallen door een zwerm bijen. Doordat hij op de vlucht sloeg, stortte hij van een 45 meter hoge klif. Nog twee andere wandelaars waren betrokken bij het dramatische incident, dat zich voordeed in de buurt van Camelback Mountain. Ze werden allebei ongeveer 300 keer door bijen gestoken en moesten per helikopter naar het ziekenhuis worden overgebracht. Hun toestand is ernstig.

Netjets is van de Amerikaanse miljardair Warren Buffet. (Foto: RNW)

Beroemde driemaster HMS Bounty gezonken
De beroemde driemaster HMS Bounty is voor de Amerikaanse oostkust gezonken als gevolg van de orkaan Sandy. Het zeilschip is onder meer bekend van de films ‘Mutiny on the Bounty’ (1962) en ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ (2006). Het vaartuig was een replica van het gelijknamige Britse schip uit 1787, dat beroemd werd door de muiterij bij Tahiti in 1789. Er is een dode gevallen en er is ook nog een vermiste. De kustwacht slaagde er eerder op de dag in veertien bemanningsleden te redden. Een bemanningslid werd later levenloos gevonden. De 42-jarige vrouw werd uit het water en naar een ziekenhuis overgebracht. Alle pogingen om haar te reanimeren, bleken helaas vruchteloos. De 63 jaar oude kapitein is nog steeds vermist. Het 55 meter lange zeilschip bevond zich voor de kust van North Carolina toen het in moeilijkheden raakte door het hevige noodweer. Op het moment dat het noodsignaal werd uitgezonden, werd het schip geraakt door golven van vijf meter hoog.

De Bounty gaat ten onder in de hoge golven. (Foto: EPA)

Woensdag 31 oktober 2012

SERVICE

07

Een actieve depressie

Glasgow Kopenhagen

10°

Dublin

11°
Londen

12°

Amsterdam

12°

Brussel


Luxemburg Parijs

12° 14° 7°
Bern

Amsterdam Brighton Brussel Dublin Galway Glasgow Lille Luxemburg Norwich Rotterdam

woensdag donderdag 5° 5° 11° 10° 5° 8° 12° 10° 4° 5° 11° 10° 8° 0° 10° 7° 6° 1° 8° 8° 7° 0° 9° 7° 5° 6° 12° 11° 2° 2° 8° 8° 5° 7° 12° 10° 5° 6° 11° 10°

vrijdag 4° 8° 4° 10° 4° 10° 3° 9° 2° 8° 4° 9° 4° 10° 4° 9° 4° 8° 5° 9°

zaterdag 5° 10° 5° 10° 7° 11° 2° 8° 3° 8° 2° 8° 6° 10° 6° 10° 4° 10° 6° 10°

zondag 6° 10° 6° 12° 5° 11° 4° 10° 4° 10° 2° 9° 5° 12° 5° 10° 3° 10° 5° 10°

droge dagen 1 van de 14 6 van de 14 1 van de 14 1 van de 14 0 van de 14 0 van de 14 1 van de 14 2 van de 14 6 van de 14 1 van de 14

Boven de Britse Eilanden bevindt zich een groot lagedrukgebied, waardoor het op veel plaatsen in het noordwesten van Europa bewolkt en regenachtig is. Ook staat er een stevige wind. In het grootste deel van het Verenigd Koninkrijk en Ierland is het vandaag bewolkt en vallen buien. Alleen het zuiden van Engeland heeft vandaag veel droge perioden. Nederland, België en Luxemburg kunnen vandaag nog een overwegend droge dag verwachten. Wel start de dag op veel plaatsen grijs en komt pas in de loop van de dag de zon vanuit het zuiden tevoorschijn. De komende dagen bereikt de buiigheid van de depressie ook het Europese vasteland. Zowel de Benelux, NoordFrankrijk als West-Duitsland krijgen wisselvallig weer.

Onderstaand de Nederlandse tijden. Voor de gids in een andere tijdzone zie: www.bvn.tv

07:45 08:35 08:55 09:00 09:50 10:20 11:10 11:15 12:05 12:40 13:00 13:35 14:20 14:55 15:20 16:00 16:10 16:35 16:50 17:00 17:15 17:20 17:45 18:10 18:25 18:55 19:00 19:45 20:35 20:55 21:00 21:50 22:25 23:15 23:20 00:10 00:45 01:00 01:35 02:20 02:55 03:20 04:00 04:10 04:35 04:50 05:00 05:15 05:20 05:45

Internationaal weeroverzicht wereldomroep.nl

1111

Hoe los je een sudoku op? Een sudoku is een puzzel van 9 bij 9 vakjes waarvan er een aantal al is ingevuld met een cijfer. De bedoeling is dat je de overige vakjes invult, maar zo, dat in elke horizontale rij en in elke verticale kolom de cijfers 1 tot en met 9 één keer voorkomen. Verder is de puzzel verdeeld in 9 blokken van 3 bij 3 vakjes, die elk ook weer de cijfers 1 tot en met 9 moeten bevatten.

De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht Eeuwige roem Weg van de wereld Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben Pauw & Witteman Terzake Iedereen beroemd VRT Journaal Café Corsari Hit the road Met het mes op tafel Tijd voor MAX NOS Journaal Sesamstraat Het Klokhuis Kaatjes tralalaatjes De Elfenheuvel NOS Jeugdjournaal Blokken Thuis Dagelijkse kost EenVandaag NOS Sportjournaal VRT Journaal De Wereld Draait Door NOS Journaal Weerbericht Spoorloos Andere tijden Nieuwsuur Weerbericht Amerika en Cariben Pauw & Witteman Terzake Iedereen beroemd VRT Journaal Café Corsari Hit the road Met het mes op tafel Tijd voor MAX NOS Journaal Sesamstraat Het Klokhuis Kaatjes tralalaatjes De Elfenheuvel NOS Jeugdjournaal Blokken Thuis

Oplossing puzzel: Oplossing puzzel 30-10-2012

Discotheek

Woensdag 31 oktober 2012

ACHTERGROND

8

Bruggenbouwers Rutte II slaan kloof in armoedebestrijding
Door: Tom Onsman

Vorig jaar stond ik nog in Den Haag te protesteren tegen het einde van de Wereldomroep, maar betalen voor zo’n dienst gaat niet.
Hierbij wil ik U danken voor het doorsturen van de WereldKrant en recenter de DUTCH TIMES. Geweldig. Hoefde nooit naar een site van een Nederlandse krant te gaan want het laatste nieuws werd altijd door U vermeld. Jaren van de gratis nieuwsvoorziening genoten. Helaas wordt er nu een gage gevraagd om het toegestuurd te krijgen. Jammer vind ik dat. Maar dat is de nieuwe tijd tegenwoordig. Vorig jaar stond ik nog te protesteren voor subsidie aan de Wereldomroep. Tevergeefs helaas. Nogmaals hartelijke dank voor Uw nieuwsvoorziening en misschien kom ik terug op mijn besluit en zal U betalen voor een abonnement. Vriendelijke groeten van Ivo Pabbruwe in Nieuw Zeeland. Het is met pijn in mijn 74 -jarige hart dat ik elke morgen lees...nog vijf dagen... nog vier dagen... nog drie dagen…Ik hoop dat mijn pacemaker mij helpt overleven bij de aankondiging….dit is de laatste Free isue from The Dutch Times. Ik heb mijn ‘rekenkamer’ ( mijn echtgenote ) het nog eens laten doorrekenen, maar die zestig euro voor een jaarabonnement gaat van onze AOW. Zonder pensioen niet meer te plukken, en ook externe bronnen kunnen door ons niet worden aangeboord om dat te betalen. Ik ben uiteraard niet boos op u en uw medewerkers die er nog zijn maar jammer is het. Ik wens U en The Dutch Times en goede vaart en een lang leven. Hartelijke groeten Baery. En van veel andere lezers van de krant, krijgen we helaas hetzelfde verhaal: bedankt, maar niet als ik moet betalen. Reageren? Mail naar reacties@dutchabroad.nl

Het nieuwe kabinet Rutte zet flink het mes in Ontwikkelingssamenwerking. In het regeerakkoord dat de onderhandelaars van VVD en PvdA hebben gesloten, wordt voor in totaal 1 miljard euro op deze post bezuinigd. Nederlandse hulporganisaties zijn verbijsterd. Naast de bezuiniging van 1 miljard euro is afgesproken dat er een minister komt van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Die post zal worden bekleed door de vroegere PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen. Ook komt er een fonds om handel met ontwikkelingslanden te stimuleren. Oxfam-Novib is niet onder de indruk, integendeel. ‘Rutte en Samsom hebben als motto ‘Bruggen Slaan’, maar ze slaan hiermee een kloof in de aanpak van de mensonterende armoede in de wereld,’ zegt directeur Farah Karimi. Ze wijst erop dat elke dag nog bijna 1 miljard mensen honger lijden in de wereld.

Rutte met directeur Karimi van Oxfam Novib in 2009. (Foto: Flickr / oxfamnovib)

en professionele rol in ontwikkelingssamenwerking,’ vervolgt Karimi. ‘Dit regeerakkoord slaat een diepe kloof in die waardering. De rekening wordt betaald door de allerarmsten in landen als Sudan, Uganda en Myanmar, die wij straks amper wat te bieden hebben.’ Ook Cordaid-directeur René Grotenhuis vreest reputatieschade voor Nederland. ‘Voor het eerst in veertig jaar laat Nederland zijn bijdrage aan internationale samenwerking dalen onder de afgesproken norm van 0,7% naar 0,55% van het Brutto Nationaal Product. We zijn in de zogeheten kopgroeplanden (Nederland, Zweden, Luxemburg, Denemarken en Noorwegen) het eerste land dat deze 0,7-norm loslaat. Dat is schadelijk voor het imago en de goodwill die we de afgelopen decennia door onze inzet in ontwikkelingssamenwerking hebben verworven’. Grotenhuis staat sceptisch tegenover de plannen om ontwikkelingssamenwerking meer via handelsbetrekkingen te laten verlopen. ‘Het regeerakkoord belooft vernieuwing op het gebied van internationale samenwerking. Die vernieuwing moet wel heel sterk en overtuigend zijn om de pijn van de bezuinigingen te verzachten. Of dat lukt, is maar zeer de vraag. Vooralsnog blijft maar één ding op het netvlies staan: bezuinigen.’ Marinus Verweij, voorzitter van de Raad van Bestuur van de

christelijke hulporganisatie ICCO, vraagt zich af wat er met Nederland aan de hand is. ‘Op papier toont het nieuwe kabinet nog haar internationale ambities, maar ze doet geen boter bij de vis. Dus vragen we ons af wat deze ambitie waard is. PvdA en VVD tonen hiermee weinig ambitie ten opzichte van ontwikkelingslanden. Ze laten de allerarmsten in de wereld opdraaien voor de kosten van de crisis, terwijl juist zij part noch deel aan het ontstaan ervan hebben.’ ICCO is er wel over te spreken dat Ontwikkelingssamenwerking weer in de portefeuille van een minister komt, maar is vooralsnog terughoudend voor de combinatie van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking. Verweij: ‘Het is de vraag wat ondergeschikt is aan wat. Wordt handel gezien als middel om armoede en onrecht te bestrijden, of is armoedebestrijding een middel om Nederlandse handel te bevorderen?

Eerlijk verhaal?
Karimi vindt dat vooral PvdAleider Samsom iets uit te leggen heeft. ‘Hij heeft de afgelopen maanden een campagne gevoerd waarin hij een eerlijk verhaal wilde vertellen. Maar in dit regeerakkoord zitten honderden miljoenen aan bezuinigingen op internationale armoedebestrijding verstopt in bijzinnen.’ Volgens Karimi zullen de bezuinigingen op Ontwikkelingssamenwerking in werkelijkheid hoger uitvallen dan de 1 miljard die nu wordt voorgespiegeld. ‘Naast rechtstreekse kortingen op hulporganisaties wordt er 250 miljoen uit het overgebleven ontwikkelingsbudget ingezet voor veiligheidsmissies, die nu uit Defensie worden betaald. Ook gaan straks honderden miljoenen uit het potje van Ontwikkelingssamenwerking naar het internationale Klimaatfonds.’ ‘Nederland werd in de hele wereld geprezen om haar actieve

Colofon
Dutch Times is een digitale krant in PDF-formaat voor Nederlanders in het buitenland. uitgegeven door Dutchabroad.nl BV. Hoofdredactie: Thomas Arts Redactie: Jorge Munoz Ortiz, Marnix Quee, Hans van den Berge, Benno de Jongh, Ana Karadarevic, Judith Popken en Tom Onsman. Vormgeving: Allset Rotterdam