You are on page 1of 10

UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

BEG BERKUNCI 101, 86400 PARIT RAJA, BATU PAHAT, JOHOR DARUL TAKZIM

LAPORAN PROGRAM

KARNIVAL KEUSAHAWANAN
TARIKH

19 DAN 20 NOVEMBER 2011
TEMPAT

BERHADAPAN PERKARANGAN KKTDI & KKTF
ANJURAN

BIRO KEUSAHAWANAN JAWATANKUASA KOLEJ KEDIAMAN TUN DR. ISMAIL UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA
DENGAN KERJASAMA PELAJAR KURSUS KEUSAHAWANAN ( BPK20802 )

0 MATLAMAT Program ini dirancang untuk memberi inspirasi kepada para peserta program khususnya kepada pelajar kursus keusawanan ( BPK 20802 ).2) Mempraktikkan kemahiran pengendalian perniagaan. Selain itu.0 TARIKH 19 DAN 20 NOVEMBER 2011 3.LAPORAN PROGRAM “KARNIVAL KEUSAHAWANAN” UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA 1. 6.0 ANJURAN BIRO KEUSAHAWANAN. ISMAIL.0 NAMA PROGRAM KARNIVAL KEUSAHAWANAN 2.1) Memberi pendedahan mengenai kepelbagaian bidang keusahawanan yang boleh diceburi mahasiswa/i setelah program dilaksanakan. Ismail berkaitan dengan bidang keusahawanan dan kerjaya dalam bidang tersebut.0 OBJEKTIF 6. .0 TEMPAT BERHADAPAN PERKARANGAN KKTDI & KKTF 4. DENGAN KERJASAMA PELAJAR KURSUS KEUSAHAWANAN ( BPK20802 ) 5. 6. program ini juga dapat melatih dan menerapkan kemahiran insaniah dalam diri mahasiswa/i UTHM sebagaimana yang disarankan oleh pihak universiti. dan juga mahasiswa/i Kolej Kediaman Tun Dr.0. JAWATANKUASA KOLEJ KEDIAMAN TUN DR.0.

Bagi kehadiran dan sambutan peserta iaitu pelajar Kursus Keusahawanan BPK 20802 dan pengunjung karnival dalam keadaan yang baik.0 TENTATIF PROGRAM Rujuk Lampiran A 8.0 AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Rujuk Lampiran B 9.6.0 LAPORAN AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA 9. Majlis perasmian penutupan karnival ini tidak dapat dijalankan pada sebelah pagi kerana tetamu jemputan tidak dapat hadir pada sebelah pagi.1 UNIT PROTOKOL / PERHUBUNGAN Segala urusan yang berkaitan dengan protokol berjalan dengan lancar.3) Memperkasakan kemahiran insaniah mahasiswa/i dalam mengurus dan mengendalikan program bagi mahasiswa/i UTHM.m.0.0.00 p. 7. Pendaftaran pelajar dijalankan di foyer KKTDI setelah mendapat kebenaran dari pengetua KKTDI. . Pengetua KKTDI berjalan dengan lancar. Segala persediaan dan perjalanan Majlis Perasmian Penutupan Karnival Keusahawanan yang dirasmikan oleh Dr. Khairul Azman bin Mohd Suhaimy. Unit Protokol telah mengubah dan menyusun semula tentatif program. maka majlis perasmian penutupan karnival ini dijalankan pada sesi petang iaitu pada jam 5.

Selain itu.Segala masalah atau pertanyaan dapat diberitahu melalui facebook. Tag peserta telah dibuat dan diberi kepada peserta. Melancarkan lagi perjalanan program ini berlangsung.3 UNIT PUBLISITI Bagi program Karnival Keusahawanan. dan banner. unit publisiti juga telah mempromosikan program ini melalui facebook. . bunting.0. Tidak ada aduan dibuat mengenai makanan selepas berakhirnya program. segala kebajikan atau permasalahan yang dihadapi oleh peserta sepanjang program ini dapat diatasi dengan baik.0. Selain itu juga. Peserta yang terlibat adalah dalam kalangan pelajar Kursus Keusahawanan BPK 20802.0. Urusan ini telah dilakukan oleh AJK di bawah unit kebajikan / makanan bersama-sama dengan Pengarah Program.. unit ini telah bergerak seminggu lebih awal dengan menyediakan poster.4 UNIT TUGAS-TUGAS KHAS Kad jemputan telah diberikan kepada jemputan untuk program ini. 9. Selain itu. Segala borang yang diperlukan sepanjang program ini dapat disediakan oleh unit ini. 9. Segala masalah sepanjang program ini diuruskan dengan baik. unit ini telah membuat pengemumuan kepada semua penghuni KKTDI untuk bersama-sama terlibat dalam Majlis Perasmian Penutupan di KKTDI Mendapat sambutan yang baik sepanjang program ini berlangsung.9.2 UNIT KEBAJIKAN / MAKANAN Urusan perancangan menu dan pembelian makanan bagi program ini telah dibuat beberapa hari sebelum majlis berlangsung.

Selain itu. 10 LAPORAN PERJALANAN PROGRAM 19 November 2011 Perjalanan program dimulakan penyediaan pendaftaran peserta di foyer KKTDI.6 UNIT DOKUMENTASI Unit dokumentasi telah membuat segala surat yang diperlukan untuk program ini. pendaftaran dimulakan dengan menandatangani borang kehadiran yang disediakan oleh kami. peserta mula menjalankan perniagaan masing-masing mengikut kumpulan masing-masing.m dibawah unit kebajikan / makanan bersama-sama dengan pengarah program. Tepat jam 9. Peserta melengkapkan borang pendaftaran dan borang kaji selidik program ini.9.00 pagi kelas yang pertama bermula dan berakhir pada jam 11. 9. Selepas ketibaan para peserta. Pendaftaran ini dilakukan pada jam 8. Selepas berakhirnya program. Tenaga pengajar kemudiaanya .00 a.00 pagi. Unit ini menyerahkan gambar-gambar kepada pengarah program dan menerangkan sedikit tentang gambar tersebut diambil. Peserta diberi tag penggerai bagi setiap kumpulan.0. Selepas pendaftaran.0.5 UNIT PERALATAN / TEKNIKAL Urusan dibawah unit ini juga berjalan dengan lancar. foyer KKTDI dan juga persekitaran KKTDI yang digunakan sepanjang progam berlangsung. Pelbagai jenis jualan yang dijalankan di karnival ini. Segala peralatan elektronik yang digunakan telah digunakan dengan sebaik mungkin tanpa kerosakan. gambar-gambar juga telah diambil sepanjang program ini berlangsung. AJK di bawah unit ini membersihkan kawasan di hadapan perkarangan KKTDI dan KKTF.

dijamu dengan makan tengah hari bersama-sama AJK pelaksana. 11 LAPORAN BERGAMBAR Sila rujuk Lampiran C 12 KOMEN PENGARAH PROGRAM Alhamdulillah dengan segala limpah kurnianya. maka dengan itu program Karnival Keusahawanan telah berjaya dilaksanakan dengan jayanya. Perjalanan untuk program sebelah petang dan hari-hari yang berikutnya sama seperti hari ini. Semua ini adalah atas daya usaha AJK pelaksana program dengan kerjasama pelajar Kursus Keusahawanan BPK 20802 yang telah mengendalikan segala urusan kerja yang telah diberikan dengan baik sekali. Program ini berakhir pada jam 6. Pada jam 5.m. Para jemputan dan AJK pelaksana dijamu dengan jamuan ringan di KKTDI. peserta dan penghuni KKTDI dijemput hadir. Perasmian dirasmikan oleh Dr. Selain dari masalah tarikh. Maka. Pengetua KKTDI.00 p. 20 November 2011 Pendaftaran pada hari kedua bagi peserta yang tidak melibatkan diri pada hari pertama. unit publisiti program ini berusaha sedaya upaya untuk mempromosikan program ini dan menggalakkan semua warga UTHM hadir ke karnival ini. Semua AJK pelaksana.antaranya ialah masalah tarikh yang sama dijalankan denagn program anjuran universiti iaitu Karnival Akiviti Pelajar. Khairul Azman bin Mohd Suhaimy. Perkara yang sama seperti hari pertama dilakukan bagi sesi pendaftaran pada hari kedua ini. tiada lagi masalh berbangkit dari program ini.m Majlis Perasmian Penutupan Karnival Keuasahawanan dijalankan. Pada awalnya terdapat beberapa kesulitan yang dialami oleh kami untuk mengendalikan program ini.00 p. Syabas diucapkan kepada semua AJK pelaksana dan peserta program yang betungkus lumus untuk memastikan kesempurnaan program yang .

. Semoga kerjasama yang terjalin dapat diteruskan dan berharap agar program ini dapat dijalankan lagi dengan kerjasama pelajar Kursus Keusahawanan dari pelbagai fakulti di UTHM di amsa akan datang. Semua AJK Pelaksana dan peserta memberikan komitmen dan menunjukkan keterampilan yang tinggi dalam melancarkan dan menjayakan program ini. Semangat kerjasama antara peserta dan AJK pelaksana dapat diljalinkan dengan baik. Semoga pelajar Kursus Keusahawanan BPK 20802 mandapat grade yang cemerlang dalam kurusus ini.dijalankan. Syabas dan tahniah di ucapkan kepada semua yang terlibat menjayakan program ini samada terlibat secara langsung atau tidak langsung sehingga tercapai objektif seperti yang telah dirancang. Semoga segala yang telah dijalankan melaui program ini dapat diteruskan dan menggalakkan mahasiswa/i UTHM menceburkan diri dalam bidang keusahawanan. Akhir kata. maaf dipohon sekiranya terdapat kekurangan sepanjang program ini berlangsung.

.. Jawatankuasa Kolej Kediaman Tun Dr. ………………………………. Biro Keuasahawanan.. Ismail.. Universiti Tun Hussein Onn Malaysia....... Universiti Tun Hussein Onn Malaysia. ..... Jawatankuasa Kolej Kediaman Tun Dr. …………………...... Program Karnival Keusahawanan.....Disediakan oleh.. (BETHRICIA ANAK PHILIP) Setiausaha Program... Biro Keuasahawanan... (NUR RASHIMAH BINTI SUBRI) Pengarah Program Program Karnival Keusahawanan. Ismail.... Disemak oleh.

00 p.m Berkumpul di Kafeteria Kolej Kediaman Tun Dr.15 a. Ismail Pendaftaran gerai Pembukaan gerai Tutup gerai 20 NOV 2011 8.m 8.00 a.m 5.00 p.m 8.m 9.00 a.30 a.m Pendaftaran gerai Pembukaan gerai Majlis Penutupan Majlis bersurai Tutup gerai .m 8.15 a.00 a.m 9.LAMPIRAN A TENTATIF PROGRAM LAMPIRAN A : TENTATIF PROGRAM TARIKH MASA AKTIVITI 19 NOV 2011 8.00 a.m 10.

ZUSAHIDAH BINTI HUSNI : NUR RASHIMAH BINTI SUBRI : MUHAMMAD IQBAL BIN RAZAK : BETHRICIA ANAK PHILIP : RINESHWARAN A/L LETCHUMANAN UNIT PROTOKOL / PERHUBUNGAN : PENNY LAW YIIUN YIIUN UNIT KEBAJIKAN/ MAKANAN UNIT PERALATAN/ TEKNIKAL UNIT TUGAS –TUGAS KHAS UNIT DOKUMENTASI UNIT PUBLISITI : FREDDIE HO KANG NENG : ZAID AFANDI BIN ABDUL RANI : YEOH ZHI HUI : RAMLAH BT BUYONG : SHIRLEY CHEE CHEW LI .LAMPIRAN B JAWATANKUASA “KARNIVAL KEUSAHAWANAN" PENASIHAT PENYELARAS PENGARAH TIMBALAN PENGARAH SETIAUSAHA BENDAHARI : DR. KHAIRUL AZMAN BIN MOHD SUHAIMY : PN.