You are on page 1of 5

EVALUAREA BAZATA PE PUTREA DE PERFORMANTA SI STABILIREA OBIECTIVELOR

Managerii de resurse umane conduc în mod frecvent evaluările de performanță în organizarea lor. Pentru a depăşi potentialele elementele distructive de evaluare a performanţelor. acesta a stabilit . 2006).developing strenghts (Seligman et al. Dupa cinci ani de la punerea în aplicare a procesului și după schimbările de personal din echipa de top management (TMT). când Guy Gilbey (din faimoasa dinastie londoneză Gin) a inventat primul sistem de băuturi SodaStream. and increasing collective efficacy (Bandura.prin valorificarea in psihologia pozitiva. 2005). 2009). Un secol mai târziu. calitatea şi ergonomia produselor noastre. Aceste instrumente şi principii au fost integrate într-un SBPA la o corporatie multinationala israeliană SodaStream. departamentul de resurse umane a căutat sa proiecteze un nou proces de evaluare a performanțelor. a ratio of 3: 1 between positive and negative(Fredrickson & Losada. continuăm să creştem ca lideri de piaţă îmbunătăţind în mod constant tehnologia. 2005). beneficiile presupuse de evaluări de performanța sunt discutabile. Într-adevăr. performanta imbunatatita. reflected best self (Roberts. designul. Povestea noastră de succes a început în Marea Britanie în 1903. produsele sale fiind acum o necesitate în mai mult de 50 000 de magazine în 42 de ţări din întreaga lume. s-a dezvoltat şi implementat. care se incheie cu o discuţie. SodaStream pune la dispoziţia consumatorilor peste 600 de milioane de litri de băuturi carbonatate pentru mai mult de 10 milioane de clienţi din întreaga lume ceea ce o face una dintre cele mai mari companii din industria băuturilor pe plan mondial. vom descrie provocarea SodaStream referitoare la evaluarea performanțelor și revizuirea modului universal. Cu toate acestea. creând o oportunitate pentru comunicarea superior–subordonat. în speranţa de a oferi o varietate de beneficii (de exemplu. happiness research (Fredrickson. Apoi.a win-win approach (Pruitt & Rubin1986). 2005). În fiecare an. datele pentru deciziile personalului). Provocarea de evaluare a performantelor la SodaStream SodaStream este liderul mondial în fabricarea şi comercializarea sistemelor de carbonatare casnice. am raportat pe o evaluare inițială reacţii ofmanagers' şi lucrătorilor la procesul. vom elabora pe principiile şi instrumentele care au ghidat dezvoltarea SBPA. În pregătire. Cu sase ani înainte de implicarea autorilor la SodaStream. În cele din urmă. Dutton.. După aceasta. în colaborare cu managerii de resurse umane. În primul rând. et al. evaluările de performanță ar putea fi chiar distructive.. 2001). Concret. şi apoi am descris fluxul de proces de SBPA. o forta de evaluare bazata pe performanţă (SBPA) . am raportat asupra proceselor de punere în aplicare. care se bazează pe ancheta de recunoastere (Kluger & Nir. s-au aplicat în SBPA următoarele șase instrumente şi principii: Feedforward. departamentul de resurse umane a pus in aplicare un proces de evaluări de performanță.

in calitate de consultant. În primul rând. În al doilea rând. FFI a fost folosit cu succes înainte de o evaluare tipica de performanţă şi a fost indicat să cedeze noi perspective pentru administratorii de intervievare şi pentru a reduce rezistenţa la evaluarea performanțelor. unul care nu ar produce multe probleme identificate în focus-grupuri. venituri. Oamenii exceleaza atunci când acestia înţeleg modelele lor unice de puncte forte şi să înveţe cum să-si largeasca şi să-si extindă aceste puncte tari şi talentele. acesta trebuie să se concentreze pe puterea angajatului. acesta ar trebui să reflecte sensul dublu de "apreciere": (a) evaluarea și (b) să crească în valoare. Prin urmare. FFI a fost demonstrat. un manager de resurse umane de la SodaStream a dorit să pună în aplicare un proces de evaluare a performanțelor diferit.  Reflected best self feedback (RBSF) RBSF se bazează pe o abordare bazata pe punctele forte.fie la locul lor de muncă anterior). bunăstare şi succes în mai multe domenii de viaţă. de a creşte starea de spirit pozitiva a celor intervievaţi şi percepţia de învăţare relativa la un grup de control. mai sociabili decât de oamenii nefericiţi . într-un experiment. Informat de rezultatele de focus grup.  Happiness research Consta intr-o cercetarea masivă a relaţiei dintre fericire. care sugerează că excelenţa reala este o funcţie de unicitate. capacitatea de adaptare. au definit mai multe obiective pentru SBPA.pentru a ajuta la proiecatrea si implementarea unui astfel de proces. prietenie. În al treilea rând. optimism. inclusiv la căsătorie. Rezultatele analitice sugerează ca oamenii fericiti sunt mai sănătosi. SBPA ar trebui să servească organizației spre îmbunătăţirea performantelor sale si rezultatul de afaceri. dar fără a neglija problemele. împreună cu un furnizor de sisteme de evaluare de performanţă.  Feedforward Interviul Feedforward (FFI) este un protocol de interviu conceput pentru a îmbunătăţi performanţele angajatilor şi de a îmbunătăţi colaborarea între autorităţile de supraveghere şi subordonaţi. locul de muncă şi de sănătate.două focus-grupuri cu 24 de autoritati de supraveghere şi subordonaţi.Pentru a atinge aceste obiective am aplicat şapte instrumente şi principii care sunt descrise în continuare. speranta. În plus. ea a angajat autorii. Angajaţii experimentati cat şi cei nou-veniţi au răspuns la întrebări cu privire la evaluarea performanțelor (fie la SodaStream. într-o încercare experimentala într-un cadru de laborator. Instrumente de informare şi principiile de proiectare a SBPA În misiunea lor de negociere cu echipa de top management(TMT) la SodaStream .

a unui nou mod de a utiliza punctele forte. În sustinerea principiului de 3: 1.dupa o saptamana.in fiecare zi.Crearea unei harti de organizare a punctelor forte. 5. care include povesti de succes spuse de catre subordonati folosind FFI si povesti entuziasmante spuse de catre superior despre subordonati folosind auto-reflectarea .subordonati.  Win–win approach Acest principiu a fost aplicat în SBPA în două moduri. În al doilea rând.Completarea chestionarelor de catre subordonati si superiori si pregatirea rapoartelor pentru a fi folosite de catre superior.subordonati ce implica o discutie pe bazata pe forta de evaluare in care superiorul si subordonatii gasesc noi modalitati de a folosi fortele existente si cad de acord pentru obiective utilizand abordarea win-win. autorii au dezvoltat un proces SBPA pentru a raspunde preocuparilor SodaStream. a sugerat că. 2.  Positive organizational core and collective efficacy Ultimul principiu care i-a ghidat este că SBPA ar trebui sa confere beneficii organizatorice.două exerciţii au fost deosebit de eficiente în creşterea fericirii şi reducerea depresiei chiar şi până la şase luni după exercitare. şi b) găsirea. În mod specific. În primul rând.Intalnirea superior. vă recomandăm să luati in considereare feedback-ul negativ pentru prevenirea comportamentelor. Developing strengths O anchetă empirică a mai multor metode concepute pentru a creşte fericirea şi a reduce depresia. oameni fericiţi nu au numai emoţii pozitive. principiul win–win a fost încorporat în SBPA în scopul stabilirii procedurii. Acesta este o abatere de la practicile recente de anchetă apreciativa şi alte tehnici de psihologie pozitiva. La nivel organizatoric. au fost informati de raportul optim de emoţii pozitive şi negative prin teoria că experienţele pozitive cresc dorinţa de a accepta feedback-ul negativ.s-au gandit pentru a crea un model mental comun cauzelor de succes curent al Organizației. Procesele implementarii SBPA Informati de catre considerentele teoretice de mai sus. dar util. 3.  The 3:1 principle În elaborarea acestui principiu. 4.Organizarea unei petreceri pentru a sarbatori procesul si fortele. Această idee este in conformtate atât cu practicienii cat si cu cercetătorii de idei despre importanţa de a interveni la nivel organizatoric. Aceste exerciţii au fost: a) scrierea a trei lucruri bune care s-au întâmplat in fiecare zi şi de ce s-au întâmplat.A doua intalnire superior. principiul win–win este încorporat în FFI în care urmăreşte povestiri în care atat procesul cat și rezultatele au fost benefice pentru povestitor. . SBPA ul contine urmatoarele 6 etape: 1.

.Implementarea unui proces ce va urma.6.