You are on page 1of 2

www.bszedebrecen.

hu

Bibliai Szabadegyetem
ms prfta knyve, Abdis prfta knyve

24.

Elad: Dr. Szilvsi Andrs fiskolai tanr

msz prfta knyve


mosz a legrgebbi prfta, akinek tettei s cselekedetei klnll bibliai gyjtemnyt kpeznek. Azoknak a prftknak a sort nyitja meg, akiket ltalban r prftknak neveznk.

1. A knyv cme s szerzje


msz neve szerepel a knyv cmeknt. Ez a nv a hber amas megrakni, hordozni igbl szrmazik, jelentse: teherhordoz. Ez a nv jl illik a prfta ltal hirdetett komoly zenethez. msz a Jeruzslemtl mintegy 20 km-re dlre fekv helysgbl, Tkobl szrmazott, s eredeti foglalkozsa szerint psztor s fgemetsz volt. Nem szmtott szegnynek; hiszen voltak juhai, szarvasmarhi s emellett mg fgt is termelt. Nem volt hivatsos prfta, nem tanult prftaiskolkban, s nem llt egyik szently szolglatban sem. Az r vratlanul kldte el Izrelbe figyelmeztet zenetvel, ahol rvid ideig prdiklt.

2. A knyv keletkezsi ideje


A szolglatnak idejre tallunk utalst a knyvben: Kr.e. VIII. szzadban Jdban Uzzis kirly (Kr.e. 783742), Izrelben pedig II. Jerobom kirly (Kr. e. 786746) uralkodsa idejn. Kt vvel a fldrengs eltt, ami a rgszek szerint Kr.e. 760 krl lehetett (ld. Zak 14:5). m 8:9-ben prftai utalst tallhatunk egy napfogyatkozsra. msz is felfigyelhetett arra a napfogyatkozsra, amely a csillagszati szmtsok szerint Kr.e. 763 jniusban, Palesztinban is lthat volt. Ezek alapjn msz prftai szolglata Kr.e. 767750 kztti idre tehet.

3. Trtnelmi httr
msz korban Jda s Izrel egyarnt jltben s bkben lt. Izrel II. Jerobom hatalma alatt volt a tetpontjn. Orszga Hamattl a Holt-tengerig hzdott. A szrek feletti gyzelem utn az egysges birodalom szaki hatrig terjedt az orszg (2Kir 14:25, 28). Jda kirlya, Uzzis pedig legyzte az edomitkat s a filiszteusokat, leigzta az ammonitkat s Jeruzslemet megerstette. Az emberek fldmvelssel foglalkoztak, de az orszg jl kpzett, ers s tkpes hadsereggel rendelkezett (2Krn 26:1-15). Nem hittk, hogy brmi is fenyegetheti ket, mg a felemelkedben lv Asszritl sem tartottak. A jltet lvez gazdagok krben egyre jobban elharapdzott az nzs, a kegyetlenkeds, a szegnyek sanyargatsa. Izrelben mindezt slyosbtotta a mg I. Jerobom ltal fellltott bteli s dni istentiszteleti kzpontban foly blvnyimds. Emiatt prftlt msz fiatalabb prftatrshoz, Hseshoz hasonlan fleg az szaki orszg ellen.

4. A knyv vzlata
I. II. III. IV. V. Bevezets 1:1 tlet a szomszdos orszgok, majd Jda s Izrel felett 1:2 2:16 Izrelnek szl prftai zenetek 3:1 6:14 msz ltomsai 7:1 9:10 A helyrellts s az ldsok grete 9:11-15

5. A knyv tartalma s zenete


A knyv elsdleges clja, hogy felhvja a np figyelmt az igaz Isten hatalmra, tetteire, s az tlet kzelisgre. mszt igen elszomortotta a luxuskrlmnyek kztt lk kegyetlensge, ahogy a szegnyekkel bntak. Eltlte a gazdagok nzst, az igazsg elferdtst, a csalst. 1

Bemutatta, hogy a gazdagok sznlelt vallsossga semmit nem r, st Isten slyos bntetst vonjk magukra ezekkel a tettekkel. Ugyanakkor megkapan lerja Isten szomorsgt amiatt, hogy noha mindent megtett nprt, szeretettel vette krl ket, olyan knnyen elfeledkeztek Urukrl. Jllehet sznlelik a vallsi elrsok betartst, m valjban nem tisztelik Urukat, nem engedelmeskednek neki. Figyelmezteti a npet, hogy az r napja, amit annyira vrnak, nagy csalds lesz nekik, mert ket tli meg elsknt az r. msz kiemeli, hogy Isten azrt figyelmezteti npt a bekvetkezend dolgokra, hogy megtrsre indtsa ket. A bnk s a bntets szemlletes brzolsa utn a dicssges jvend gretvel, az igazsgnak a gonoszsg feletti gyzelmvel fejezdik be a knyv. Isten brahm leszrmazottjainak tett szmos grete felttelhez kttt, s a np htlensge miatt nem teljesedett. Isten vgl mgis megtri a bn hatalmt, s akkor valra vlnak a maradand bkt, boldogsgot, igazsgot gr szavai. Isten nem szve szerint bntet, a bntetssel a visszafordthatatlan rossztl akar megmenteni.

Abdis prfta knyve


1. A knyv cme s szerzje
Abdis neve azt jelenti: Yahweh szolgja. Az szvetsgi idkben gyakorta hasznlt zsid nv volt (ld. 1Kir 18:3-4; 1Krn 3:21; 7:3; 12:9 stb.). Annak ellenre, hogy sok szvetsgi szereplt hvtak gy, egyiket sem lehet teljes bizonyossggal azonostani a prftai knyv szerzjvel. A dli kirlysgra, Jdra val utalsok azt jelzik, hogy a knyv rja ott lt.

2.Trtnelmi httr s keletkezsi id


Mivel Abdis nem nevezte meg a kirlyokat, akiknek az idejben szolglt, a knyvben tallhat informcik alapjn hatrozhatjuk meg a knyv keletkezsi idejt. Ha megtudjuk, mikor trtnt a jeruzslemi fosztogats, amire Abdis 10-14 versei utalnak, kzelebb kerlnk a megoldshoz. Az egyik vlemny szerint a filiszteusok s az arbiaiak tmadsa volt ez az alkalom (ld. 2Krn 21:8, 16-17). Felttelezzk, hogy az arbiai ltalnos megjells vonatkozott az edomitkra is. Azt tudjuk, hogy Jrm uralkodsnak idejben szakadt el Edom a Jda birodalmtl (2Kir 8:20-22). Eszerint Abdis prfcijnak idejt a Kr.e. IX. szzadra tehetjk. Egy msik vlemny szerint Abdis a babiloni megszlls idejre utalhatott, amely Kr.e. 586-ban, Jeruzslem lerombolsval rte el tetfokt. Abdis Jeremishoz valamint Ezkielhez hasonl mdon eltlen nyilatkozott Edomrl (Jer 49:7-22; Ez 25:12-14; 35. fejezet; Zsolt 137:7), ami szintn azt ersti, hogy a ksbbi dtumot kell elfogadni, de anlkl, hogy hatrozottan elvetnnk a korbbit.

3. A knyv vzlata
I. Edom pusztulsnak meghirdetse, 1-16. versek II. Izrel helyrelltsa s gyzelme, 17-21. versek

4. A knyv tartalma s zenete


A knyv lerja az edomitkra vr tletet, amirt erszakosan megtmadtk Jdt a vlsg idszakban, valamint Isten npnek s kirlysgnak vgs gyzelmt is megjvendli. Az edomitk Jkb testvrnek, zsanak a leszrmazottai voltak (1Mz 25:24-26; 36:1). A zsidkkal val ellensgeskedsk egy csaldon belli keser viszlyhoz hasonlthat. A prfta valsznleg a meghdtott orszgban visszamaradt, Jahvhoz h np kztt lt, amelynek lelkben mg elevenen gett Jda buksnak, Jeruzslem pusztulsnak gytr emlke, s keser szenvedlyessggel emlkezett a szomszd- s testvrnp magatartsra. Amikor a kzelg arab trzsek fenyegettk Edomot, a prfta kijelentst kapott az rtl. A knyv clja egyrszt prftai tlethirdets Edom ellen s a tbbi np ellen, msrszt vigasztals s jvendls a kzelg r napjrl, Izrel helyrelltsrl s az r kirlysgrl. Jkob hza jbl birtokba veszi az rksgt (17), s kiterjeszti hatrait (19-20).