Rietveld-Schröder House

Prins Hendriklaan 50, Utrecht

Casa Schroder-Rietveld,construita la Utrec,in 1924, in colaborare cu decoratoarea T.Schroder,el reuseste sa exprime intrega doctrina neoplastica: -forme dinamice -forme pure in raporturi complexe si echilibrate Casa se afla amplasata langa un bloc de apartamente terasate, la momentul execuţiei acesteia,dar au fost construite recent si alte case in jurul sau.Situata la marginea oraşului,acesta “se uita” peste un camp deschis. Doamna Schroder a fost mandra de acesta casa pentru ca a dorit sa admire frumusetile imprejurimii.Cu toate acestea, în 1960 o autostradă a fost construita la est,modificand astfel punctele focale ale cladiri iexistente.

albastru. galben cu accente de alb. negru sau gri. Aparut in spatiul olandez in 1917.Apartenenta la miscarea “De Stijl” “De stijl” in olandeza sau “The style“ in engleza face parte din curentele moderniste. . alaturi de Deutscher Werkbund. acesta isi propune sa simplifice compozitiile arhitecturale. de decorare a interioarelor in linii de constructie verticale si orizontale si folosirea culorilor primare. Constructivist si Bauhaus. pana in 1931. rosu. artistico-plastice.

de asemenea. Idealul cel mai inalt al stilului este de a crea un materialism contopit cu un functionalism exemplar. Filozofia-cheie ” De Stijl” a fost un proces de elemente.Piet Mondrian. Integrarea a însemnat: -fiecare componentă trebuie să fie în echilibru cu cealalta şi ar trebui sa aiba un accent in plus fata de celelalte. În ciuda producţiei aparent mici acest grup. prin care se incearca propagarea ideilor ce stau la baza noului grup constituit. Această filozofie a fost în centrul mişcărilor moderniste însă “De Stijl” a venit cu conceptul de colaborare. Gerrit Rietveld este unul din principalii membrii ai miscarii “De Stijl”. sub indrumarea lui Theo van Doesburg. Cele mai cunoscute piese de mobilier ale stilului sunt cele create deGerrit Rietveld. Friedrich Vordemberge-Gildewart. Robert van't Hoff. Max Bill.Apare. Acesta si-a inceput activitatea ca mester de mobilier. Jean Gorin. integrate care colaboreaza. Ilya Bolotowsky. Faimpos de altfel pentru scaunul prezent si in Rietveld House. De asemenea. “Red and Blue Chair” in 1917.Nu numai casa. ci. Casa Schroeder este reprezentarea cea mai completă a esteticii De Stijl. si jurnalul artistic cu acelasi nume. de asemenea. celebru fiind "The red blue chair". Gerrit Rietveld. arhitecti si designeri . singura casa creata dupa regulile De Stijl si care astazi face parte din patrimoniul UNESCO. mobilierul şi decoraţiunile interioare au fost planificate de Rietveld. Rietveld este arhitectul casei lui Schroder (Rotterdam). . dar are unele influente chiar si in domeniul muzical. De Stijl reuneste deopotriva artisti plastici consacrati . a influentat stilurile de design ulterioare. o armonie ideala a elementelor bine definite.Jan Wils.

a compoziţie asimetrice a tablourilor lui Piet Mondrian. interiorul si mobilierul său poarte semnătura Rietveld. el a creat o casă la marginea oraşului ca o proiectie tridimensionala. culorile sale primare (în afară de alb.Gerrit Rietveld: Acesta a fost primul său proiect pentru o casa intreaga. Recent. văduvă şi mamă a trei copii. Exterioru. a . gri şi negru) integreaza suprafetele. Acesta este caracterizat prin tranziţia de la interior spre exterior. Sobrietatea. Bazându-se pe designul propriu şi principiile “De Stijl”-ului. un experiment extravagant. dar de asemenea. Ea a avut o viziune clară privind modul în care dorea să trăiască. de exemplu. Truus Schröder a fost profund implicat în proiectarea şi crearea a casei.

arãtând cã acesta este un sistem de succes pentru o casa de familie.bucatarie dining-living. în vederea confortului si al normelor de constructie. O analizã a planurilor relevã gradul de succes în aspectul constructiei si stilul de design specific lui Rietveld . Casa are doua nivele. O alta dorinta a fost de a concentra principalele zone in care trăieste la primul etaj. dormitor si zona de lucru si primul etaj unde spaþii dinamice sunt utilizate si create de cãtre ocupant. parterul constã într-o salã de lecturã. Acest plan standard este comun în cele mai multe clãdiri chiar si-n zilele noastre. studio. Parterul este destul de tradiþional.fost fundamentul proiectului. .

Rietveld Schroeder House este o cladire a patrimoniului mondial si un loc ce nu trebuie ratat cand vizitezi Ultrecht-ul sau imprejurimile. imaginea reala m-a surprins placut prin concept. Se poate face un tur al casei pentru 9 euro sau poti primi un ghid care iti va explica si o mica istorie pe parcursul turului casei. Spatiul de la primul etaj nu este compartimentat fix. galben si amestecuri de gri si negru. pe parcursul lucrarilor.Din fericire am reusit sa vizitez casa. a locuit in aceasca casa pana la moarte. Deasemenea turul cu ghid permite si vizitarea altei cladiri a lui Rietveld si Schroeder construita in anii 1930. aceastea reprezentand noaptea camerele copiilor. acesta este un loc ce trebuie vazut. fiind inca de actualutate atat prin design cat si prin rezolvarea spatiilor. spatiul modulabil si deasemenea ideile arh Schroeder aplicate. Chiar daca esti relative informat despre ceea ce vei gasi. Trus Schroeder si de G. Cromatica folosita in interior este o simfonie de albastru. o camera comuna de joaca. el poate fii deschis total sau compartimentat in mai multe camere. iar ziua. Dna Schroeder a tinut sa participe ea insasi la intregul proces de design. . Chiar daca stiam in teorie si din poze cate ceva despre casa. niciodata nu strica sa aflii ceva de la fata locului. (inscrise pe Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO) si trebuie sa recunosc. pe la mijlocul anilor 1980. Construita inca din anii 1920. fiind separate prin pereti amovibili. Pentru oricine iubeste cat de putin arhitectura. cladire ce este chiar vis-à-vis de strada pe care se afla Schroeder House. Rietveld. la 16 euro. Designul a fost conceput de proprietara. am fost impresionata. rosu. Pe cat de fascinanta este pe exterior nu m-a dezamagit nici la interior. simplitate. astazi inca isi pastreaza unicitatea.

Din pacate nu se pot face poze in interiorul casei.Din pacate pentru oricare din variantele disponibile de tururi ale casei. Deasemenea puteti viziona un film de 20 min. trebuie facuta o rezervare ulterioara. numarut de vizitatori este limitat la 10 persoane/tur. . narat de Gerrit Rietveld si Schroeder Tus despre construirea acestei minunate case moderniste. Biletele trebuiesc ridicare de vizitatori. Pentru mai buna parcurgere si intelegere a turlui.

Privita in lumina noii retrospective. utopice. si toate astea deoarece Rietveld s-a bazat pe aspecte sociale. propuse de alti arhitecti modernisti. . In conformitate acestor serii de mobilier. planurile sale urbane par a avea mult mai multe in comun cu evolutiile actuale decat multe concepte radicale. mai degraba decat principii dogmatice. designerul si arhitectul au decis mai tarziu abordarea acesor idei si intr-o brosura intitulata “Furniture you make yourself”. multe proiecte ale lui Rietveld se dovedesc a fi uluitor de relante si de actualitate in ziua de azi. Odata cu seria de mobilier asamblabil manual produsa in anii 1930 – 1940. Rietvled a anticipat moda de astazi cu conceptele “do-it-yourself” si conceptul de “open design” . De exemplu.

aceasta modificare a avut loc abea in anul 1923. Cu toate acestea. si in ciuda numelui prima lui aparitie nu era in culorile care ii poarte numele. .Rietveld a transformat obiete si cladiri in compozitii abstracte de linii si planuri in compozitii abstracte. galben rosu si albastru. Odata cu schimbarea esentiala a colorilor scaunului a luat nastere si primul sau proiect de arhitectura “Schroeder House” lucru care a jucat un rol decisiv in designul casei. in mare parte folosid culorile: negru alb. prima lui opera a fost scaunul “Red – Blue Chair” in anul 1918. gri si culorile primare.

"Red blue chair" a fost creat pentru a-ti da senzatia de dinamism si nu de relaxare cand te asezi in el. arta va facea apel la toata lumea. aparent inconfortabil utilizand doar piese patrate si rectangulare de lemn. albastru. simple. galben. Rietveld a conceput acest scaun.Scaunul a fost vopsit in rosu dupa ce Rietveld a experimentat combinatiile de culori primare si negru. Acest scaun particular este imporant deoarece Rietvield insusi l-a avut si folosit in propria lui locuinta. ci si istoria arhitecturii. doar niste mici parti de lemn faceau legaturile dintre elemente.Ahitectul Gerrit Thomas Rietveld a creat design-ul pentru scaunul care a marcat nu numai lumea design-ului de mobilier. La imbinari nu a fost folosit nici macar un cui. El a crezut. Beinisch Carla Grupa 22i . Scaunul "red blue chair" este acum in colectia museului de arta moderna. ca folosind culorile rosu. alb si negru in forme patrate.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful