You are on page 1of 8

PamantasanngLungsodngPasig Alcalde Jose Street, Kapasigan, Pasig City COLLEGE OF NURSING

Name: __________________________ 1. The part of gastric juice that protects the stomach lining is: A) pepsin B) gastrin C) mucus D) water 2. The salivary glands that are located below the floor of the mouth are the: A) sublingual glands B) submandibular glands C) parotid glands D) subpharyngeal glands 3. The effect of sympathetic nerve impulses on the alimentary tube is to: A) increase secretions and peristalsis B) increase peristalsis C) decrease peristalsis D) increase secretions 4. A) B) C) D) The renal pyramids is another name for the: renal fascia renal medulla renal pelvis renal cortex

Date: _____________ 6. The part of a fallopian tube that encloses an ovary is the: A) body B) fimbriae C) stalk D) fundus 7. For women, the hormone that promotes the development of the corpus luteum from the ruptured ovarian follicle is: A) estrogen B) LH C) progesterone D) FSH 8. A) B) C) D) The outer layer of kidney tissue is called the: renal medulla renal fascia renal cortex renal pelvis

5. Which of these hormones is NOT regulated by a hormone from the anterior pituitary gland? A) cortisol B) testosterone C) epinephrine D) thyroxine

9. The secretion of the hormones of the anterior pituitary gland is regulated by ___, produced by the ___. A) enzymes/hypothalamus B) releasing hormones/posterior pituitary gland C) releasing hormones/hypothalamus D) enzymes/posterior pituitary gland 10. The process of tubular secretion can transport all of these to the renal filtrate except: A) creatinine B) ammonia

C) metabolic products of medications D) glucose 11. Most of the water intake for the body comes from: A) meats B) metabolic water C) juicy fruits D) beverages 12. Water found in blood vessels is called: A) tissue fluid B) lymph C) plasma D) intracellular fluid 13. Oogenesis takes place in the ___, and produces ___ for each cell that undergoes the process. A) ovaries/three egg cells B) follicles/four egg cells C) follicles/two egg cells D) ovaries/one egg cell 14. In the kidney, renal corpuscles and convoluted tubules are found in the: A) renal medulla B) renal fascia C) renal cortex D) renal pelvis 15. In the kidney, loops of Henle and collecting tubules are found in the: A) renal fascia B) renal pelvis C) renal cortex D) renal medulla 16. Water moves into and out of cells by the process of: A) filtration B) facilitated diffusion

C) active transport D) osmosis 17. The myometrium is the: A) smooth muscle middle layer of the uterus that contracts for delivery B) striated muscle outer layer of the uterus that contracts for delivery C) vascular outer layer of the uterus D) vascular lining of the uterus 18. The function of the nephrons of the kidneys is to form urine from: A) blood plasma B) intercellular fluid C) tissue fluid D) intracellular fluid 19. The electrolytes that contribute to the normal functioning of muscle cells are: A) sodium and potassium B) calcium C) both A and B D) both A and B, and iron 20. In women, the corpus luteum of the ovary secretes the hormones: A) progesterone and FSH B) FSH and LH C) LH and estrogen D) estrogen and progesterone 21. A negative feedback mechanism: A) requires an external brake to slow it B) always involves the hypothalamus C) contains its own brake or shutoff mechanism D) always involves three or more hormones 22. The effect of parasympathetic nerve impulses on the alimentary tube is to: A) decrease secretions and peristalsis B) decrease peristalsis

Page 2

C) increase peristalsis D) decrease secretions 23. The purpose of chemical digestion is to: A) use food for energy production B) break food into smaller pieces with more surface area C) change simple food molecules into complex ones D) change complex food molecules into simpler ones 24. The end products of carbohydrate digestion are: A) glycerol and fatty acids B) starches C) polysaccharides D) monosaccharides 25. The organ that is encircled by the large intestine is the: A) liver B) gallbladder C) pancreas D) small intestine 26. In the kidney, the movement of nutrients from the filtrate to the peritubular capillaries is: A) secretion B) filtration C) reabsorption D) All of these are involved. 27. The cavity formed by the expansion of the ureter within the kidney is called the: A) renal fascia B) renal medulla C) renal pelvis D) renal cortex 28. The hormone that initiates sperm production in the testes is:

A) B) C) D)

ACTH GH LH FSH

29. Negative ions such as chloride and sulfate are called: A) flatirons B) antiandirons C) cations D) anions 30. The digestive organ that extends from the stomach to the colon is the: A) esophagus B) liver C) small intestine D) pancreas 31. The function of the parietal cells of the gastric mucosa is to secrete: A) mucus B) pepsinogen C) hydrochloric acid D) gastrin 32. The hormone that stimulates secretion of thyroxine is: A) ACTH B) prolactin C) GH D) TSH 33. The hormone that stimulates secretion of cortisol is: A) GH B) TSH C) ACTH D) prolactin 34. The renal medulla is the: A) inner layer of kidney tissue

Page 3

B) cavity on the lateral side of the kidney C) cavity on the medial side of the kidney D) outer layer of kidney tissue 35. The two major parts of a nephron are the: A) glomerulus and renal corpuscle B) renal corpuscle and renal tubule C) renal tubule and loop of Henle D) glomerulus and Bowman's capsule 36. The digestive organ that is between the duodenum and the spleen is the: A) liver B) small intestine C) pancreas D) esophagus 37. Ejaculation of semen involves peristalsis of the ___, and contraction of the ___. A) male ducts/prostate gland B) prostate gland/bulbourethral glands C) male ducts/bulbourethral glands D) prostate gland/male ducts 38. The hormone that causes strong contractions of the uterus for delivery of a baby is: A) progesterone B) prolactin C) estrogen D) oxytocin 39. The hormone that directly increases the reabsorption of water by the kidneys is: A) PTH B) ADH C) epinephrine D) aldosterone 40. For women, the hormone LH: A) causes ovulation B) promotes growth of the corpus luteum C) both A and B

D) both A and B, and stimulates secretion of progesterone 41. Which endocrine gland is NOT paired with its correct location? A) testes in the scrotum between the upper thighs B) adrenal glands one below each kidney C) ovaries on either side of the uterus D) pancreas between the duodenum and the spleen 42. The hormone that increases reabsorption of water by the kidneys following reabsorption of sodium ions is: A) ANP B) aldosterone C) PTH D) ADH 43. Maturation of sperm takes place in the: A) interstitial cells B) seminiferous tubules C) epididymis D) spermatic cord 44. The hormone that stimulates secretion of testosterone by the testes is: A) FSH B) LH C) GH D) ACTH 45. The part of saliva that dissolves food for tasting is: A) amylase B) water C) mucus D) lysozyme

Page 4

46. The digestive organ that fills the upper right quadrant of the abdominal cavity is the: A) stomach B) pancreas C) liver D) colon 47. All of these affect water loss from the body except: A) sleeping B) hemorrhage C) diarrhea D) strenuous exercise 48. Water found within cells is called: A) intracellular fluid B) plasma C) intercellular fluid D) tissue fluid 49. The kidneys are held in place and cushioned by: A) the renal cortex and adipose tissue B) the renal pelvis and rib cage C) the renal cortex and renal fascia D) the renal fascia and adipose tissue 50. For women, the hormones that are necessary for production of mature ova are: A) estrogen and progesterone B) LH and progesterone C) FSH and LH D) FSH and estrogen 51. The renal cortex is the: A) cavity on the lateral side of the kidney B) inner layer of kidney tissue C) outer layer of kidney tissue D) cavity on the medial side of the kidney 52. Which of these hormones is NOT secreted by the anterior pituitary gland?

A) B) C) D)

PTH GH TSH ACTH

53. The part of the uterus that will become the maternal portion of the placenta is the: A) myometrium B) serometrium C) ectometrium D) endometrium 54. Which of these is a target organ of calcitonin? A) bones B) small intestine C) liver D) kidneys 55. The inner layer of kidney tissue is called the: A) renal cortex B) renal medulla C) renal fascia D) renal pelvis 56. The part of the brain that regulates the water content of the body is the: A) medulla B) cerebrum C) thalamus D) hypothalamus 57. Most of the water lost from the body is in the form of: A) exhaled water vapor B) feces C) urine D) sweat 58. The major electrolytes in plasma are: A) sodium, potassium, and chloride B) potassium, phosphate, and proteins C) sodium and potassium

Page 5

D) sodium, chloride, and proteins 59. The major electrolytes in tissue fluid are: A) potassium, phosphate, and proteins B) sodium and proteins C) sodium and chloride D) sodium, potassium, and chloride 60. Lateral to the vaginal and urethral orifices are the: A) clitoris B) 2 and 3 C) 1, 2, and 3 D) Bartholin's glands 61. Within the testes, sperm are produced in the: A) seminiferous tubules B) spermatic cord C) sustentacular cells D) interstitial cells 62. Positive ions such as calcium and sodium are called: A) flatirons B) antiandirons C) cations D) anions 63. The part of a sperm cell that contains the chromosomes is the: A) acrosome B) middle piece C) head D) flagellum 64. A glomerulus is a: A) group of glomerular cells in the renal corpuscle B) network of capillaries in the renal corpuscle C) group of glomerular cells in the renal tubule D) network of capillaries in the renal tubule

65. The alimentary tube extends from the: A) pharynx to anus B) mouth to anus C) pharynx to colon D) esophagus to colon 66. Water found between cells is called: A) tissue fluid B) lymph C) plasma D) intracellular fluid 67. The function of ADH is to: A) decrease the reabsorption of water by the kidneys B) increase the reabsorption of water by the kidneys C) decrease the reabsorption of sodium by the kidneys D) increase the reabsorption of sodium by the kidneys 68. The part of the uterus that contracts for delivery of the infant is the: A) ectometrium B) endometrium C) myometrium D) serosa 69. In the kidneys, the process of filtration takes place in the: A) renal corpuscle B) renal tubule C) renal medulla D) collecting tubule 70. The hormone that causes release of milk from the mammary glands is: A) oxytocin B) estrogen C) prolactin D) progesterone

Page 6

71. The hormone that increases excretion of water by the kidneys following the excretion of sodium ions is: A) aldosterone B) PTH C) ANP D) ADH 72. A positive feedback mechanism: A) always involves the hypothalamus B) always involves three or more hormones C) contains its own brake or shutoff mechanism D) requires an external brake to slow it 73. The effect of oxytocin on the uterus is to: A) prevent contractions before the end of gestation B) contribute to the growth of the placenta C) cause contractions for delivery D) help increase circulation in the fetus 74. Which of these organs is NOT part of the alimentary tube? A) colon B) esophagus C) pancreas D) stomach 75. The function of the seminiferous tubules is the production of: A) inhibin B) sperm C) testosterone D) all of the above 76. The purpose of mechanical digestion is to: A) use food for energy production B) break food into smaller pieces with more surface area C) change simple food molecules into complex ones

D) change complex food molecules into simpler ones 77. Which statement is NOT true of oogenesis? A) The process begins at puberty and ends at menopause. B) The process is cyclical, and a cycle lasts about 28 days. C) The process takes place in the ovaries. D) Two functional egg cells are produced for each cell that undergoes meiosis. 78. Which of these organs is NOT an accessory organ of digestion? A) gallbladder B) teeth C) salivary glands D) pharynx 79. The urinary bladder is posterior to which bone? A) the ischium B) the pubic bone C) the femur D) the ilium 80. For the body, the sources of water (intake) include all of these except: A) metabolic water B) inhaled air C) beverages D) foods

Page 7

Answer Key 1. C 2. A 3. C 4. B 5. C 6. B 7. B 8. C 9. C 10. D 11. D 12. C 13. D 14. C 15. D 16. D 17. A 18. A 19. C 20. D 21. C 22. C 23. D 24. D 25. D 26. C 27. C 28. D 29. D 30. C 31. C 32. D 33. C 34. A 35. B 36. C 37. A 38. D 39. B 40. D

41. 42. 43. 44. 45. 46. 47. 48. 49. 50. 51. 52. 53. 54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61. 62. 63. 64. 65. 66. 67. 68. 69. 70. 71. 72. 73. 74. 75. 76. 77. 78. 79. 80.

B B C B B C A A D D C A D A B D C D C D A C C B B A B C A A C D C C B B D D B B

Page 8