You are on page 1of 11

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS

IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. Topic : Genetics 01 DPP No.__ DNA is : (A) Always double stranded (C) Always single stranded

(B) Rarely single stranded (D) Rarely double stranded

2.

Five out of twenty plants obtained by selfing a red flowered plant were having white flowers. This is an indication that plant is : (A) Homozygous (B) Heterozygous (C) Homogenous (D) Heterogenous One of the following is a nucleotide : (A) (B) (C) (D)

3.

4.

A nucleoside is : (A) Base + sugar (C) Sugar + phosphate

(B) Base + phosphate (D) Base + sugar + phosphate

5.

Experiments in which electricity was discharged into a vessel containing hydrogen gas. Water vapour, methane, and ammonia were conducted by _______. Their results support Oparins theory on the origin of life. (A) Pasteur (B) Watson and Crick (C) Miller and Urey (D) Meselson and Stehl Mutations arise due to : (A) Infection by micro-organisms (C) Hybridization (B) Abrupt changes in genes (D) Nutritional factor

6.

7. 8.

Which one of the following produced only one type of gamete : (A) AA, aa, YYrr (B) aaBB, AABB, aabb (C) TTrrYY, ttrryy, AAbbcc (D) All correct In a cross between a pure tall pea plant with green pod and a pure short plant with yellow pod, how many short plants out of 16 are expected in F2 generation. (A) 1 (B) 4 (C) 9 (D) 3 How many different kinds of gametes are produced by the F1 offspring from a cross between a pure strain of plants with yellow pea and female pure green pea plants. (A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 5 1 : 1 : 1 : 1 ratio is obtained when : (A) Yy Rr is crossed with yyrr (C) Yy Rr is selfed In man, sperms contain autosomes and : (A) both X and Y chromosomes (C) only Y chromosome (B) YyRr is crossed with YYrR (D) None of these (B) either X or Y chromosomes (D) only X chromosome (D) Paramorphs

9.

10.

11.

12. 13.

The contrasting pairs of characters in Mendelian crossing are called : (A) Alleles (B) Heteromorphs (C) Gene loci

When a tall pea plant (TT) is crossed with dwarf plant (tt), what will be the F2 generation ? (A) All tall plants (B) All dwarf plants (C) Both tall and dwarf plants in 1 : 1 ratio (D) Both tall and dwarf plants in 3 : 1 ratio Heterozygous purple flower is crossed with recessive white flower. The progeny has the ratio : (A) All purple (B) All white (C) 50% purple and 50% white (D) 75% purple and 25% white Pea plants were more suitable than cattle for Mendels experiment because : (A) There were no breeding records of cattles (B) Pea plants can be self fertilised (C) Cattle are not easy to maintain (D) All pea plants have 2X chromosomes and fewer genetic traits

14.

15.

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS


IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. Topic : Transportation (B) Xylem is blocked (D) Phloem is blocked 02 DPP No.__ The plants die due to wilting when (A) Available light is reduced to half (C) A few roots are broken

2. 3.

One person having blood group B requires transfusion. Blood which can be given should belong to group. (A) A and AB (B) O and A (C) O and B (D) B and AB Pathway of myogenic impulse conduction is (A) SAN AVN Bundle of His Purkinje Fibres (B) SAN AVN Purkinje fibres Bundle of His (C) AVN SAN Bundle of His Purkinje fibres (D) AVN Bundle of His SAN Purkinje fibres Thromboplastin is produced by (A) Damaged tissues (C) Both blood platelets and damaged tissues Valves are not found in. (A)veins (B) Arteries (B) Blood platelets (D) Prothrombin (C) Heart (D) None of these

4.

5. 6.

In the cardiac cycle, blood pressure is at a maximum when : (A) The atria are contracting during systole (B) The atria are contracting during diastole (C) The ventricles are contracting during systole (D) The ventricles are relaxing during systole

7.

Mark the false statement : (A) The principal mineral cation in the ECF is sodium. (B) Copper deficiency causes anaemia (C) Vitamin K is a antihaemorrhagic vitamin (D) None of these

8. 9. 10. 11. 12.

Which of the following process in excess causes temporary wilting ? (A) Respiration (B) Transpiration (C) Photosynthesis Bundle of His is found in (A) Heart (B) Auricle Which of the following has no muscular walls (A) Artery (B) Arteriole (C) Ventricle (C) Capillary

(D) Imbibition (D) Sinus Vinosus (D) Vein (D) Lymph nodes

Both erythrocytes and Leucocytes are formed in the (A) Bone marrow (B) Thymus (C) Arterial walls The advantage of R.B.Cs being discoidal is , (A) To increases surface area (D) none

(B) to pack them easily (C) to fit in capillaries

13.

Most of the plasma is (A) Protein (B) Salt (C) Gases (D) Water

14.

One of the following mammalian cells cannot respire aerobically which one ? (A) Epidermal (B) interstitial (C) Leucocytes (D) Erythrocytes

15.

Which one of the following minerals help in Erythropoiesis. (A) Mg+2 (B) Fe+2 (C) Cu+2 (D) Ca+2

16.

The ratio of RBC to W.B.C is (A) 600 : 1 (B) 60:1 (C) 6000:1 (D) 6:1

17.

Covering of the heart is (A) Pericardium (B) Perineurium (C) Periosteum (D) Peritoneum

18.

When Right Ventricle of heart contracts, blood goes into (A) All body parts (B) Pulmonary vein (C) Aorta (D) Lungs

19.

In which organ blood is stored. (A) Spleen (B) Liver (C) Kidney (D) Heart

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS


IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. 03 Topic : Control & Coordination in Animals & Plants DPP No.__ Match the plant hormones listed in column-I with their major role listed in column-II and mark your answer from codes given below the list :
A. B. C. D. Column-I Auxin Cytokinins Abscisic acid Ethylene 1 2 3 4 5 Column-II fruit ripening Phototropism Stimulation of cell division Stomatal opening and closing Growth of lateral buds

Codes :

2. 3. 4.

5. 6.

7.

8. 9.

10. 11. 12. 13.

A B C D (A) 2 3 4 1 (B) 3 2 4 1 (C) 2 5 4 3 (D) 2 4 5 1 Glucagon is produced by : (A) cells (B) Oxyntic cells (C) cells (D) Peptic cells Which of the following is not found in plants : (A) GA (B) ABA (C) 2, 4-D (D) IAA If both the ovaries of a rat are removed, which hormone will be deficient : (A) Oestrogen (B) Prolactin (C) Oxytocin (D) Gonadotropic hormone Hearing is controlled by (A) temporal lobe (B) cerebral hemisphere (C) cerebellum (D) hypothalamus Auxin causes a plant shoot to bend toward light by causing cells : (A) To grow less rapidly on the light side of the shoot (B) To grow more rapidly on the light side on the shoot (C) In the centre of the shoot to differentiate unevenly (D) To grow more rapidly on the dark side of the shoot Which of the following would not result from the release of adrenalin (epinephrine) ? (A) Decreased blood flow to skin (B) Increased oxygen consumption (C) Rise in blood pressure (D) None of these Nerve impulse initiates with the movements of : (A) K+ (B) Mg++ (C) Ca++ (D) Na+ The cerebellum is concerned with (A) coordination of muscular movements(B) perception (C) memory (D) vision Corpus luteum secretes : (A) LH (B) Estrogen (C) Progesterone (D) FSH Parturition is controlled by : (A) Oxytocin (B) FSH (C) LH (D) androgen Metabolic rate is being controlled by (A) liver (B) thyroid (C) pituitary (D) pancreas Hormones influence body parts for bringing about (A) proper growth (B) co ordination (C) proper functioning of body parts (D) all of the above Deficiency of thyroxine / hypothyroidism in adults results in (A) diabetes mellitus (B) diabetes insipidus (C) myxodema (D) exophthalmic goitre

14.

15.

Which of the following hormone is responsible for the emotional state as fear, anger, pain & cause rise of blood pressure & rate of heart beat ? (A) Insulin (B) Adrenaline (C) Progesteron (D) Thyroxine Endocrine glands are those which put their secretions directly into (A) ducts (B) blood (C) both Which one is not secreted by pituitary ? (A) Thyroxine (B) FSH Exophthalmic goitre is caused due to (A) hypersecretion of thyrocalcitonin (C) hypersecretion of thyroxine (C) GH (D) none of the above (D) ACTH

16. 17. 18.

(B) hyposecretion of thyrocalcitonin (D) hyposecretion of thyroxine

19.

If a person happens to take large amount of water, the amount of ADH in blood will (A) Increase (B) Decrease (C) First increase then decrease (D) None of these Which is controlling gland for all endocrine glands ? (A) Adrenal (B) Thymus (C) Pitutary gland (D) Pancreas

20.

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS


IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. Topic : Diseases 04 DPP No.__ Match the columns Column - 1 Column - 2 A. BCG i. Alexender Flemming B. Germ Theory of diseases ii. Typhoid C. Salmonella iii. Tuberculosis D. Penicillin iv. Robert Koch (A) A i, B ii, C iv, D iii (B) A iii, B iv, C ii, D i (C) A iv , B iii, C ii, D i The human Immunodeficiency Virus is considered deadly because : (A) It destroys the nervous system (B) It increases susceptibility to attack by other pathogens (C) It causes severe bleeding (D) It stops respiration Which of the following is carrier of dengue : (A) Aedes (B) Culex (C) Anopheles Vaccine is not available for which of the following diseases ? (A) T.B. (B) Tetanus (C) Malaria (D) Polio Life of the memory cells to immune system is : (A) A few days (B) A few weeks (C) A few hours (D) A few month to whole life Passive immunity is provided through : (A) Exogenous supply of antigens (B) Exogenous supply of antibodies (C) Endogenous supply of antigens (D) Endogenous supply of antibodies Interferon is protein that : (A) Inactivates a virus (B) Protects unattacked cells from virus (C) Prevents viruses from taking over the cellular machinary (D) All the above DPT is a vaccine for (A) Diphtheria, polio and tetanus (B) Diarrhoea, polio and tetanus (C) Diphtheria, pertusis and tetanus (D) Diphtheria, pertusis and tuberculosis Jaundice is a disease of (A) Kidney 10. 11. (B) Liver (C) Pancreas (D) Duodenum A disease due to allergic reaction is : (A) Goitre (B) Hay fever (C) Enteric fever (D) Skin fever The familiar disease Amoebiasis is caused by (A) Entamoeba histolytica (B) Taenia solium (C) Ascaris lumbricoides (D) Wuchereria bancrofti Antibodies are. (A) lipids (B) genes (C) glycoproteins (D) carbohydrates In order to prevent spreading of a communicable disease like cholera it is necessary to (A) Control the population of mosquitoes (B) Dry up all ponds in the neighbourhood (C) Educate people to drink boiled water and not to eat exposed food (D) All of the above

(D) A iii, B ii, C iv, D i

2.

3. 4. 5.

(D) None of the above

6.

7.

8.

9.

12. 13.

14. 15. 16. 17. 18.

A viral disease causing painful swelling of parotid gland is (A) mumps (B) measles (C) chicken pox (D) rabies Rabies caused by bite of a dog is a means of spread of the disease by (A) Direct transmission (B) Indirect transmission (C) None of the above (D) Both of the above Many children in our country suffer from Kwashiorkar. This can be prevented by giving children food rich in (A) carbohydrates (B) fats (C) proteins (D) minerals Vitamin A is necessary for the synthesis of (A) haemoglobin (B) visual pigment (C) melanin (D) R.N.A. Vaccines have been produced for protection against dreadly disease. Check the combination and find out which is mismatched. (A) Polio - OPV (B) Smallpox - MMR (C) Whoping Cough - DPT (D) Tuberculosis - BCG Which of the following is a chronic disease ? (A) Cold (B) Asthma (C) Diabetes The Antigen present in pathogen is (A) A specific protein Involved in metabolism (B) Polysaccharide synthesized by it in the host (C) A specific protein or polysaccharide present on its coat (D) A and B both (D) Both B and C

19. 20.

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS


IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. 2. Topic : Reproduction 05 DPP No.__ Corpus luteum secretes : (A) LH (B) Estrogen (C) Progesterone (D) FSH Temperature in scrotum necessary for sperm formation should be : (A) 2C above body temperature (B) 2C below body temperature (C) 4C above body temperature (D) 4C below body temperature The hollow ball of cells formed from cleavage is called the : (A) Blastomere (B) Morula (C) Blastula (D) Blastocoel The sperm and the egg make different contributions to the zygote. Which statement about their contributions is false ? (A) The sperm contributions most of the mitochondria (B) The egg contributes most of the cytoplasm (C) Both the sperm and the egg contribute a haploid nucleus (D) All of the above are true Which statement is not true ? (A) Cleistogamous flowers are underground closed flowers (B) The embryo sac of the ovule contain the egg (C) Double fertilization is found in both pinus and wheat (D) By cross pollination, the developed progeny is strong and more healthy The release of ovum from Graffian follicles takes place during ..... day : (A) 12th - 14th (C) last 2 days of menstrual cycle 7. Amniocentesis is a process to (A) determine any disease of heart (C) know about diseases of brain Parturition is controlled by : (A) Oxytocin (B) Relaxin (B) 2th - 10th (D) 8th - 10th (B) determine hereditary disease of embryo (D) all of these are correct (C) LH (D) Both A & B (D) male-gametophyte

3. 4.

5.

6.

8. 9. 10.

Microscopic structure in a flower that contains the polar nuclei is : (A) Pollen tube (B) pollen sac (C) embryo sacs

A pinch of yeast was added to 10% glucose solution and was left overnight in a warm place. Next day, a drop from the suspension was placed on the slide and was examined under microscope. Which of the following figures represent the expected result :

(1)

(2)

(3)

(4)

(A) (1) 11.

(B) (2)

(C) (3)

(D) (4)

Which of the following are correct match : (A) Hydrophily Pollination by wind (C) Anemophily Pollination by water The odd one is (A) micropyle (B) Nucellus (B) 2 male gametes

(B) Chiropterophily Pollination by bats (D) Ornithophily Pollination by insect (C) Embryo sac (D) Pollen grain

12. 13. 14.

Pollen tube at the time of entering embryo sac has (A) 3 male gametes Synergids are (A) Haploid (B) Diploid (C) Triploid (D) Polyploid (C) one gamete nucleus (D) four male gametes

15.

Which organelle is absent in human sperm (A) Nucleus (B) centriole (C) Mitochondria (D) E.R

16.

How many sperms and ova will be produced from 25 primary spermatocytes and 25 primary oocytes respectively (A) 100 sperms and 25 ova (C) 50 sperms and 25 ova (B) 100 Sperms 30 ova (D) 100 sperms and 100 ova. (B) sexual reproduction (D) None (B) Budding (C) Sowing (D) Layering

17.

Process of 'nuclear fusion' takes place during (A) vegetative reproduction (C) asexual reproduction

18. 19.

Which is not a method of vegetative propagation (A) Micropropagation An example of parthenogenesis in the development of fruit is the one (A) With viable seeds after fertilization (C) With viable seeds without fertilization (B) With Viable seeds after pollination (D) Without seeds without fertilization

20.

Name the structure which contribute in the formation of shoot & root system & this process shows the

(A) Stock & scion respectively & vegetative propagation (B) Scion & stock respectively & Micropropogation (C) Scion & stock respectively & grafting (D) Stock & scion respectively & grafting

IJSO STAGE-1 DAILY PRACTICE PROBLEMS


IIT-JEE | AIPMT | AIEEE | OLYMPIADS | KVPY | NTSE

S E S S I O N -2 0 1 2 1 3
Subject : Biology 1. Topic : Cell, Cell division 06 DPP No.__ In a cell highest quantity of constituent is (A) Lipid 2. Cell wall is present in : (A) Plant cell 3. (B) Prokaryotic cell (C) Algal cell (D) All the above (B) Water (C) Amino acid (D) Nucleic acid

Which one of the following does not help in locomotion (A) Pseudopodia (B) Flagella (C) Cilla (D) Villi

4.

In the meristematic cell of root apex the nucleus divides : (A) Mitotically (B) Amitotically (C) Meiotically (D) None of these

5.

The amount of DNA present in a diploid cell at the end of interphase will be equivalent to : (A) 2 N (B) 2 X 2 N (C) 3 N (D) N

6.

Which of the following structures is not found in an animal cell : (A) Microbodies (B) Heterochromatin (C) Plamodesmata (D) Microfilments

7.

Nucleic acids are absent in : (i) Mitochondria (v) Nucleolus (A) Only (iii) (B) (iii) and (iv) (C) (i), (ii), (iv) and (v) (D) (iii), (iv) and (v) (ii) Chloroplast (iii) Smooth E.R. (iv) Rough E.R.

8.

What is/are absent in mature erythrocytes ? (A) Nucleus (B) Aerobic respiration (C) DNA (D) All of these

9.

A multicellular organism is larger due to : (A) Large number of cells (C) Smaller cells (B) Larger cells (D) Surface area volume ratio

10.

Genophore is : (A) A single stranded DNA (C) A single molecule of double stranded DNA (B) RNA + histone (D) DNA + histone

11.

Semiautonomous cell organelles are (A) mitochondria, nucleus, chloroplast (C) mitochondria, ribosome, chloroplast (B) mitochondria, chloroplast, centriole (D) mitochondria, chloroplast (C) mitochondria (D) lysosomes

12. 13.

The main organelle involved in modification and routing of newly synthesised protein to their destination is (A) chloroplast (B) golgi complex The actual shape of chromosomes can be seen in (A) metaphase - I of meiosis (C) metaphase of mitosis (B) anaphase - I of meiosis (D) anaphase of mitosis

14.

Chromosome number during sexual reproduction is restored by (A) meiosis (B) mitosis (C) crossing over (D) interphase

15.

In plant cells, cytokinesis occurs by (A) cell plate (B) invagination (C) furrowing (D) all of these are correct

BIOLOGY _IJSO STAGE-1 Genetics Q. 1 2 A. B B DPP-01 10 11 12 13 14 15 A B A D C B

3 A

4 A

5 C

6 B

7 D

8 B

9 B

Transportation Q. 1 2 3 A. B C A

4 C

5 B

6 C

7 B

8 B

9 C

DPP-02 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 C A A D D B A A D A

DPP-03 Control & Coordination in Animals & Plants Q. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A. A A C A A D D D A C A B D C B B A C B C

Diseases Q. 1 2 A. B B

3 A

4 C

5 D

6 B

7 B

8 C

9 B

DPP-04 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 B A C C A A C B B D C

Reproduction Q. 1 2 3 A. C B C

4 A

5 C

6 A

7 B

8 D

9 C

DPP-05 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 A B D B A D A B C D C

Cell, Cell division Q. 1 2 3 4 A. B D D A

5 B

6 C

7 A

8 D

9 A

DPP-06 10 11 12 13 14 15 C B B D A A