You are on page 1of 11

RIMC CLASS-VII

PRACTICE TEST PAPER-3

Time : 1 Hr.

Max. Marks : 90

GENERAL INSTRUCTIONS
1. The booklet given in the examination hall is the Question Paper.

2. A student has to write his/her answers in the OMR sheet by darkening the appropriate bubble with the help of HB Pencil as the correct answer(s) of the question attempted.

3. Paper carries 90 questions. 30 question from Mathematics (130), 20 question from Science (21-50), 10 question from Social Science (5160), 10 question from Mental Ability (6170) & 20 question from English (7190) each of 1 (one) mark. 4. Blank papers, clip boards, log tables, slide rule, calculators, mobile or any other electronic gadgets in any form is not allowed.

5. Each Question carries 1 marks. 0.25 marks will be deducted for each wrong answer. So attempt each question carefully. 6. Before answering the paper, fill up the required details in the blank space provided in the answer sheet. 7. In case of any dispute, the answer sheet available with the institute shall be final.

PCCP OFFICE : Address : C-8, Lakshya, Nursery Plots, Talwandi, Kota (Rajasthan)-324005 Tel. No. :. +91-0744-3022244,3022245, Fax : 022-39167222 | Website : www.pccp.resonance.ac.in E-mail : pcccp@resonance.ac.in

PRACTICE TEST PAPER-3 (CLASS-VII)


1.
1 1 1 100 : :: : , then the value of x is : 5 x x 125 (A) 1.5 (B) 2

If

(C) 2.5

(D) 3.5

2.

If A : B = 4 : 5, B : C = 3 : 4, C : D = 7 : 11, A:D=? (A) 2 : 5 (B) 4 : 11

(C) 21 : 55

(D) 14 : 25

3.

The average age of three boys is 25 years and their ages are in the ratio 3 : 5 : 7. The age of the youngest boy is : (A) 21 years (B) 18 years (C) 15 years (D) 9 years

4.

The mean of 50 observations is 79. If one of the observation which was 70 is replaced with 95, then the resulting mean will be ? (A) 78.5 (B) 80.5 (C) 80 (D) 79.5 The average temperature of first 4 days of a week is 38.6C and that of the last 3 days is 40.3 C. The average temperature of the week is : (A) 39C (B) 38C (C) 40C (D) 39.3C A man travels Ist 50 km at 25 km/hr, next 40 km with 20 km/hr. and then 90 km at 15 km/hr. Then find his average speed for the whole journey (in km/hr) (A) 11 km/hr. (B) 18 km/hr. (C) 16 km/hr. (D) 15 km/hr. A farmer travelled a distance of 61 km in 9 hours. He travelled partly on foot with speed of 4 km/hr and partly on bicycle by speed of 9 km/hr. The distance travelled on foot is : (A) 14 km (B) 15 km (C) 16 km (D) 17 km If 160m long train is running at a speed of 72 k.m./h. Then it will take to pass a electric pole in _______Seconds. (A) 8 (B) 16 (C) 24 (D) 32 Two trains running in the same direction at 40 km/hr. & 22 km/hr. completely pass one another in 1 minute. If the length of the 1st train is 125 m., then what length of 2nd train. (A) 150 m (B) 125 m (C) 175 m (D) None of these 24 men can complete a given job in 40 days. Then, find the number of men required to complete job in 32days. (A) 31 men (B) 38 men (C) 32 men (D) 30 men If a man can complete a piece of work in 10 days. Then calculate the amount of work done by him in 7 days. (A)
7 10

5.

6.

7.

8.

9.

10

11.

(B)

1 7

(C)

1 10

(D)

7 11

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 1

12.

A can do a piece of work in 10 days which B alone can do in 12 days. In how many days can both do it working together?

13.

60 days (D) 8 days 11 If 12 men or 18 women can reap a field in 14 days, then find the number of days that 8 men and 16 women will take to reap the same field. (A) 19 days (B) 9 days (C) 29 days (D) 49 days
(A) 11 days (B) 15 days (C) In the given Figure, AB || CD ABF = 45 and CFD = 110. Then, FDC is :

14.

(A) 25 15.

(B) 45

(C) 35

(D) 30

In given figure, AB divides DAC in the ratio of DAB : BAC = 1 : 3 and AB = DB. Find the value of x
A 108

x D B C

(A) 100 16.

(B) 90

(C) 125

(D)110

In figure, find value of x , if BD||CE .

105

(A) 80

(B) 75

(C) 90

(D) 85

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 2

17.

In Figure, EF is a line through A and parallel to the side BC of triangle ABC. Find the value of x.
E A 2x F

x B

x + 20 C

(A) 40 18.

(B) 50

(C) 60

(D) 45

In the diagram, what is the measure of ABC ?


A 30

C 60 B D

(A) 45 19.

(B) 30

(C) 15

(D) 65

In the given figure, for what value of x will line be parallel to line m ?
l
(3x-5)

(2x+10)

(A) 35
20 q 88 p

(B) 40

(C) 45

(D) 50

20.
27

Find measure of p and q . (A) p = 130, q = 115 (B) p = 115, q = 135 (C) p = 135, q = 115 (D) p = 135, q = 110

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 3

21.

In the given figure, find the values of x and y.

60

C 45
0

x0 A D

y E

(A) 75,120 22. 23. 24.

(B) 80, 115

(C) 60, 120

(D) 75, 115

In a circle of radius 10 cm, the length of chord whose distance is 6 cm from the centre is (A) 4 cm (B) 5 cm (C) 8 cm (D) 16 cm The measure of each interior angles of a regular polygon is 135 degree, the number of its sides is (A) 8 (B) 6 (C) 10 (D) 7 In the below figure O is the centre of the circle and ABC = 40, the value of AOC is :
C
40

(A) 20 25.

(B) 40

(C) 60

(D) 80

Two regular polygons are such that the ratio between their number of sides is 1 : 2 and the ratio of the measures of their each interior angles is 4 : 5. Find the number of sides of each polygon. (A) 6,12 (B) 7,14 (D) 6,15 (D) 5,12 Find each angle of a pentagon if its angles are in the ratio 1 : 2 : 3 : 5 : 9. (A) 27,54,81,135,243 (B) 24,57,80,136,243 (C)21,60,81,134,244 (D) 27,54,80,136,243 In the given figure :

26.

27.

A
55 45

B
the value of ACD is (A) 60 (B) 95

D
(C) 90 Space for rough work (D) 100

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 4

28.

The measure of angle ACD formed in the segment APCD is :


P C
65 50

(A) 60 29.

(B) 65

(C) 75

(D) 70

In the given figure, the value of x is :


A
30

E
x 25

O C

(A) 125 30.

(B) 120

(C) 145

(D) 135

Find the value of a & b if O is center of the circle.


D a O 100 A b B C

(A) 50,130 31. 32. 33. 34.

(B) 40,120

(C) 30,130 (C) compound cycle (C) both A & B (C) CO

(D) 50,120 (D) cycle of matter (D) none of these (D) CO2

Biogeochemical cycle is also known as (A) gaseous cycle (B) sedimentary cycle Use of pesticides and fertilizers causes (A) soil pollution (B) air pollution Acidic rains are due to (A) O3 (B) SO2 & NO2

Primary source of energy in an ecosystem is (A) sugar stored in plants (C) solar energy

(B) heat liberated during respiration (D) heat liberated by fuel burning

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 5

35.

Soil conservation is the process where (A) Soil is aerated (C) Soil is protected against loss

(B) Soil erosion is allowed (D) Sterile soil is converted into fertile soil (D) potassium

36. 37.

The most abundant metal present in the human body is (A) sodium (B) magnesium (C) calcium Salt solution is a mixture of (A) sodium chloride in water (C) common salt and bromine First change of water into vapours is (A) a chemical change (C) a natural process Which inert gas is used in balloons ? (A) He (B) Ne The largest gland in the human body ? (A) Liver (B) Stomach Hair, finger, rails and hoofs are all made up of (A) Vitamins (B) iron The total number of bones in man is (A) 270 (B) 360 (B) bromine in water (D) None of the above

38.

(B) a physical change (D) a bio-chemical process (C) Ar (C) intestine (C) fat (C) 206 (D) Rn (D) Duodenum (D) proteins (D) 500

39. 40. 41. 42. 43.

The three Rs of conservation of environment mean (A) Reboot, rectify, reuse (B) Reuse, recite, recover (C) Reduce, reuse, recycle (D) Reduce, reuse, recluse Ring worm is caused by (A) virus (B) fungus (C) bacterium (D) worm (D) fats (D) flower

44. 45. 46. 47.

While cooking food, the compounds lost to the maximum are (A) vitamins (B) carbohydrates (C) proteins Plants make their food in (A) Kitchen (B) green leaves (C) trunk

Stages in the life cycle of a frog are shown below. In which stage can a frog live on land ?

(A)

(B)

(C)

(D)

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 6

48. 49. 50. 51. 52. 53.

Rickets is a disease caused due to deficiency of (A) Vitamin-A (B) Vitamin-B (C) Vitamin-C

(D) Vitamin-D

People get respiratory diseases suh as bronchitis, asthma etc, due to pollution of (A) air (B) water (C) land (D) noise The main active constituent of tea and coffee is (A) resperine (B) caffeine (C) asphin (D) morphine (D) None of these (D) Kerala

Which of these kings was referred to as the 'Napoleon of India' ? (A) Ashoka (B) Samudragupta (C) Harshavardhana Which Indian State is famous as the "home of clouds"? (A) Mainpur (B) Meghalaya (C) Goa

Which of the following Union Territories ofIndia has the highest literacy rate? (A) Dadra and Nagar Haveli (B) Lakshadweep (C) Chandigarh (D) Puducherry Who of the following authored "Unto the Last" which influenced most ? (A) John Ruskin (B) Bertrand Russel (C) Ruskin Bond (D) Tolstoy

54. 55. 56. 57. 58. 59. 60. 61.

Who of the following authored Susana's seven husband which influenced most ? (A) John Ruskin (B) Bertrand Russel (C) Ruskin Bond (D) Tolstoy The paintings of Ajanta depict stories of the (A) Ramayana (B) Mahabharat Officer's Training Academy (OTA) is situated at (A) Dehradun (B) Pune The longest dam in India is (A) Bhakra Darn (B) Nagarjun Dam India is the chief exporter of ? (A) Cofree (B) Mica Pampas are the Temperate grasslands of:(A) South America (B) North America (C) Jatakas (C) Chennai (C) Hirakud Dam (C) Silk (C) Africa (D) Panchatantra (D) Wellington (D) Mettur Dam (D) Jute (D) Eurasia

Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes last : (A) Abandon (B) Actuate (C) Accumulate (D) Acquit

Directions (62 -65) : Each of the following questions is based on the following alphabet series. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z 62. Which letter is midway between 22nd letter from the left and 21st letter from the right : (A) N (B) M (C) O (D) P Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 7

63. 64.

If the above alphabet series is written in the reverse order, which will be the eighth letter to the right of O: (A) F (B) G (C) V (D) W If the first and the second letters interchange their positions and similarly the third and the fourth letters, the fifth and the sixth letters and so on, which letter will be the seventeenth from your right : (A) F (B) H (C) I (D) J Four of the following are alike in regard to their position in the alphabet series and hence form a group which is the one that does not belong to the group ? (A) FE (B) ML (C) JK (D) VX

65.

Directions (66 to 70 ) : In each of the questions below, find out the correct answer from the given alternatives. 66. If in a certain language CASUAL is coded as GEWYEP, how is PEOPLE coded in that code ? (A) SHRSOH (B) TISTPI (C) SIRTOI (D) THSTOI 67. 68. If in a certain language SALE is coded as SCLG, how is CASUAL coded in that code ? (A) BARUZK (B) FAVUDL (C) CBSVAM (D) CCSWAN In a certain code, REFRIGERATOR, is coded as ROTAREGIRFER. Which word would be coded as NOITINUMMA ? (A) ANMOMIUTNI (B) AMNTOMUIIN (C) AMMUNITION (D) NMMUNITIOA If in a certain language, Rum Pum Po means Boy Is Mad; Main Po She means Girl Is Beautiful and Dum Pum To means They Are Mad, which word in the language means Boy ? (A) Rum (B) Dum (C) Pum (D) Po In a certain code 975 means Throw away garbage, 528 means Give away smoking and 213 means Smoking is harmful. Which digit in that code means Smoking: (A) 5 (B) 8 (C) 2 (D) 3 Fill in the blank with suitable conjuntion. I want to sing ___________ I have been blessed with a melodious voice. (A) provided (B) for (C) however He had agreed, ___________ they went ahead in the project. (A) because (B) as (C) so (D) Nevertheless (D) though

69.

70.

A 71. 72. 73. B 74. 75.

The boy held his mothers hand ___________ he should get lost in the fair. (A) because (B) as (C) otherwise (D) lest Supply correct adverb to the following sentence. The patient is ___________ worse to-day (A) too (B) much We were ___________ kindly received. (A) very (B) much (C) some (C) greatly (D) very (D) too

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 8

76.

She was ___________ dressed in black. (A) much (B) some (C) all (D) few

C. 77.

Supply appropriate adjective to each of the following sentence. The population of Delhi is greater than __________ town in Europe. (A) any other (B) most other (C) any (D) a few

78.

You can take __________ of the four books. (A) either (B) some (C) any (D) a few

79.

There is __________ milk in the glass. I can prepare tea. (A) little (B) a little (C) few (D) a few

D. 80.

Write the correct form of pronoun in the following : The two sisters cannot live without ___________ . (A) Each other (B) One another (C) every other (D) any one

81.

There is not __________ water in this tank. (A) much (B) some (C) most (D) little

E 82. 83. 84.

Choose the correct options :Hardly had she went (A) / out of the office (B) / when a mob of angry employees (C) / attacked her (D) That book is (A) / very interesting (B) / but it costed me (C) /one hundred rupees (D) If you are sure that (A) / you are in the right, (B) / you would not (C) / mind an independent examination of the case (D).

F 85.

Choose one word for the group of words given from the given options:One who is not easily pleased by anything (A) Maiden (B) Mediaeval (C) Precarious (D) Fastidious

86.

A remedy for all diseases (A) Stoic (B) Marvel (C) Panacea (D) Recompense

87.

Government by one man. (A) anarchy (B) monarchy (C) democracy (D) autocrat

G 88.

Pick up the option which best fits Space for rough work in the blank. The children told ___________ mother a lie. (A) their (B) there (C) they're (D) None of these

89.

Are you sure that ___________ all right? (A) yore (B) your (C) you're (D) None of these

90.

How do you go ___________ from here? (A) their (B) there (C) they're (D) None of these

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 9

RIMC CLASS-VII
PRACTICE TEST PAPER-3
Que s. Ans. 1 C 2 C 17 A 32 C 47 D 62 A 77 A 3 C 18 C 33 B 48 D 63 B 78 C 4 D 19 A 34 C 49 A 64 C 79 B 5 D 20 C 35 D 50 B 65 D 80 B 6 B 21 A 36 C 51 B 66 B 81 A 7 C 22 D 37 A 52 B 67 D 82 C 8 A 23 A 38 B 53 B 68 C 83 C 9 C 24 D 39 A 54 A 69 A 84 C 10 D 25 A 40 A 55 C 70 C 85 D 11 A 26 A 41 D 56 C 71 B 86 C 12 C 27 D 42 C 57 C 72 C 87 D 13 B 28 B 43 C 58 C 73 D 88 A 14 A 29 A 44 B 59 B 74 B 89 C 15 B 30 A 45 A 60 A 75 A 90 B

Que s. 16 Ans. A

Que s. 31 Ans. D

Que s. 46 Ans. B

Que s. 61 Ans. B

Que s. 76 Ans. C

Space for rough work

RIMC_CLASS-VII_ PRACTICE TEST PAPER-3_PAGE # 11