Poliţa de asigurare CASCO

LUNCANU Roxana Maria MATACHE Andreea Alina Anul III, Seria B, Grupa 1551

5. 3. 2. Ce reprezintă poliţa CASCO? Tipuri de daune Ce riscuri nu acopera polita CASCO? Documente necesare pentru constatarea avariilor Acte necesare deschiderii dosarului de daună Avizarea daunei Lichidarea / Plata dosarului de daună .CUPRINS 1. 4. 7. 6.

derapari.actiuni rauvoitoare ale tertilor (vandalism). . cadere in prapastie. etc. În forma sa cea mai simpla. jante. . Furt: .ciocniri. inundatie.12 ani (anumiţi asiguratori) sau maşinilor de colecţie. 2. De regulă. rasturnari. avalanse de zapada. inclusiv remorci / semiremorci / rulote tractate de acestea inmatriculate in Romania si aflate in posesia legala a asiguratului. Cu foarte puţine excepţii. caderea unor corpuri pe autovehicul etc. permanent sau pe termen limitat . .furtul autovehiculului sau al unor parti componente ale acestuia (insotit de pagubele produse masinii in urma furtului sau tentativei de furt – geamuri sparte. Pentru asigurarea maşinii după acest moment. Casco nu ţine loc de asigurare obligatorie (RCA).grindina. există alte tipuri de asigurări speciale.8 ani (majoritatea asigurătorilor). poliţele casco asigură doar autoturismele înmatriculate legal în România (temporar.) Obiectele asigurate pot fi orice vehicule rutiere autopropulsate. etc.1. prabusire sau alunecare de teren. trasnet.incendiu. Se pot asigura autovehiculele care au o stare buna de functionare. chiar dacă termenul înscris de valabilitate al poliţei nu a fost atins. cu inspectia tehnica periodica inca valabila si care nu depasesc o anumita vechime (de obicei 12 ani).) si va constata eventualele daune existente care nu vor fi despagubite. moment in care acesta va efectua si fotografii ale masinii.Avarii: . va nota imbunatatirile sau modificarile aduse masinii (daca este cazul .leasing). destinate transporturilor de bunuri sau persoane.. . Ce reprezintă poliţa CASCO? Casco este o asigurare facultativă a autoturismului împotriva avariilor accidentale şi furtului. Polita se incheie dupa inspectarea in prealabil a vehiculului de catre un reprezentant al companiei de asigurari. cutremur. cadere in apa. explozie. incuietori stricate. o polita CASCO acopera urmatoarele riscuri: 1. zgarieri. asigurarea casco se oferă doar maşinilor cu vârste între 0 . inlocuirea seturilor de chei. 0 .sistem audio nou. intocmindu-se astfel un raport de inspectie semnat de ambele parti. Radierea maşinii sau expirarea înmatriculării determină automat încetarea acoperirii casco şi terminarea anticipată a poliţei.

. ceea ce nu despagubeste asiguratorul. .Fransiza Majoritatea companiilor de asigurari practica un sistem de fransiza pentru politele CASCO.in procent din suma asigurata. . Fransiza poate fi stabilita: . aplicabila la fiecare dauna. aplicabila la fiecare dauna. Aceasta reprezinta partea din despagubire suportata de asigurat sau.in valoare fixa. cu alte cuvinte.in procent din valoarea fiecarei daune.

 Daca masina este in leasing este necesara o imputernicire din partea companiei de leasing.   . In cazul furtului partial va fi necesara depunerea la dosarul de dauna a documentului emis de catre Politie. pentru deschiderea dosarului de dauna. In cazul furtului total. Prezentati-va la sediul societatii de asigurare pentru deschiderea dosarului de dauna . Autoturism vandalizat/ spart . Inspectorii de dauna va vor indica punctual care sunt documentele care trebuie depuse la dosar.2.in termen de maxim 24 ore de la constatarea furtului. Tipuri de daune. se vor depune la dosarul de dauna originalul talonului si toate randurile de chei.autor necunoscut NU mai este necesara vizita la biroul pentru accidente usoare al sectiei de Politie. Notati ca dosarul de furt total va fi solutionat numai dupa ce Politia emite o rezolutie finala la ancheta care urmeaza a fi desfasurata. Daca masina este in leasing este necesara o imputernicire din partea companiei de leasing. Recomandari FURT PARTIAL / TOTAL      Anuntati furtul la Politie imediat ce constatati furtul partial sau disparitia autovehiculului. in nici un caz mai devreme de 60 zile calendaristice de la raportarea furtului. Va deplasati la un punct de constatare al societatii de asigurari.   EVENIMENTE IN PARCARE Autoturism avariat in parcare . iar in cazul furtului partial nu mai devreme de 30 zile calendaristice de la raportarea furtului.  Inspectorii de dauna va vor indica punctual care sunt documentele care trebuie depuse la dosar. in termen maxim de 48 ore. Mergeti direct la un punct de constatare al societatii de asigurare in maxim 48 de ore de la constatarea evenimentului. unde veti prezenta actele emise de sectia de Politie.autor necunoscut    Trebuie sa va prezentati initial la sectia de Politie din zona in care se afla parcat autoturismul pentru a declara dauna. Inspectorii de dauna va vor indica punctual care sunt documentele care trebuie depuse la dosar.

unde veti prezenta actele emise de sectia de Politie. RECOMANDARI   formularul de constat amiabil sa fie completat la centrul de daune al asiguratorului celui care se face vinovat de evenimentul rutier. verificati la asiguratorul tau casco in ce conditii cheltuielile de tractare pe platforma vor fi despagubite. In cazul in care vehiculul poate fi deplasat. imputernicire din partea proprietarului. sa alegeti o unitate service care are conventie de decontare directa cu societatea de asigurare .     Documente necesare cand te prezinti la asigurator pentru constatarea avariilor       formularul de constatare amiabila completat de ambii conducatori auto. buletinul/ cartea de identitate. . acesta poate fi transportat cu o platforma pana la cea mai apropiata unitate reparatoare.ACCIDENT CU VATAMARI CORPORALE/ MAI MULT DE 2 AUTOVEHICULE   Trebuie sa va prezentati obligatoriu la sectia de Politie din zona in care s-a produs accidentul. asigurarea RCA pentru vehiculul tau si seria si numarul asigurarii Casco. sau pana la cel mai apropiat loc de adapostire a vehiculului (garajul sau locul de parcare de domiciliu). puteti efectua constatarea daunei in acelasi service in care veti repara avariile .este indicat sa va interesati de acest lucru in momentul in care apelati serviciul call center pentru programare. asiguratorul va va elibera autorizatia de reparatie. mergeti la un punct de constatare al societatii de asigurari. In cazul in care vehiculul nu se mai poate deplasa prin mijloace proprii. Inainte de a apela la o companie de transport. in functie de compania de asigurare. care poate efectua reparatia. in cazul in care nu a fost intocmit procesul verbal de catre Politie. permisul de conducere. Inspectorii de dauna va vor indica punctual care sunt documentele care trebuie depuse la dosar Daca masina este in leasing este necesara o imputernicire din partea companiei de leasing. veti putea ridica autovehiculul dupa efectuarea reparatiei fara a achita contravaloarea serviciilor de reparatii. Nota: Daca ai apelat la constatarea amiabila. in termen de maxim 48 ore.astfel. In unele situatii. certificatul de inmatriculare a autovehiculului.

atunci cand soferul nu are calitatea fata de proprietar solicitata expres in polita (anumiti asiguratori impun conditii clare. avarii anterioare serioase – in masura in care ele pot fi dovedite de catre asigurator etc) 3. avarii produse cu buna stiinta de catre proprietar sau prepusi ai acestuia 8. de ex: daca este uitata masina descuiata. .3. inclusiv balti temporare) 6. care nu au afectat si jentile 5. atunci cand masina se afla parcata 9. sau doar sotul/sotia proprietarului) 4. din postura de pasageri sau pietoni. furtul cu chei potrivite: casco despagubeste doar furtul prin efractie (care prezinta urme de patrundere fortata. etc) 2. de genul: pot conduce masina doar angajatii firmei proprietare. Ce riscuri NU acopera CASCO? Situatiile difera de la sigurator la sigurator. avarii produse la anvelope. atunci cand soferul nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a conduce (carnet valabil. atunci cand masina nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru a circula (ITP lipsa. casco nu despagubeste) . dar in majoritatea cazurilor nu se acopera daunele rezultate din urmatoarele situatii: 1. avarii produse de rularea cu autovehicolul prin apa (trecerea prin apa. avarii produse de stropirea cu substante chimice corozive 7. avarii produse de catre proprietar sau membrii familiei acestuia. fara a fi sub influenta alcoolului sau a drogurilor.

Proces verbal. impreuna cu documentele de la Politie in original (daca exista) si impreuna cu toate randurile de chei (in cazul furtului total). Copiile documentelor mentionate mai sus vor fi predate la dosarul de dauna. Procura notariala in cazul in care proprietarul este o persoana fizica. Asigurarea casco in copie sau cel putin seria si numarul politei (copie).4. in cazul dosarelor de dauna cu regres. Permis conducere al persoanei care se afla la volan in timpul producerii evenimentului (original si copie). . In cazul furtului total este necesara predarea tuturor randurilor de chei ale autoturismului. cine este vinovat de producerea daunei (in original). in situatia in care asigurat este o persoana juridica ( in situatia bunurilor achizitionate in leasing este necesara ca aceasta imputernicire sa fie valabila la data deschiderii dosarului de dauna). Copia politei RCA a vinovatului. Acte necesare deschiderii dosarului de dauna          Cartea de identitate/buletinul de identitate al asiguraturlui sau delegatului (original si copie). Imputernicire de la societate. Certificat de inmatriculare al autovehiculului avariat cu inspectia periodica valabila la data producerii evenimentului (original si copie). daca este cazul. Anexa 2 de la politie sau orice act emis de Politie din care sa reiasa cum si cand s-a intamplat evenimentul si. iar persoana care deschide dosarul de dauna este diferita de acesta.

apeland la serviciul de urgenta 112. in special ale celui care face avizarea. inclusiv detalii despre locul evenimentului si momentul producerii acestuia – data. fara alte documente de la Politie. este obligatorie avizarea acestora la Sectia de Politie inraza careia s-a constatat disparitia bunului. in maxim 24 de ore de la data constatarii disparitiei. In cazul furturilor (atat partiale cat si totale). Tot in maxim 24 de ore de la data avizarii la Politie.datele de identificare ale autovehiculelor implicate in eveniment sau a echipamentelor avariate/furate. totodata veti primi toate informatiile necesare pentru efectuarea constatarii daunei. . . cat si cel pagubit. .cauzele si imprejurarile in care s-a produs evenimentul. accesand adresa WEB sau la centrul de daune al acestuia.detalii cu privire la locatia si starea bunului avariat ( daca este sau nu deplasabil) in vederea stabilirii locului in care se va efectua constatarea daunei de catre un reprezentant alasiguratorului. .datele de identificare si de contact ale persoanelor implicate in eveniment. Dupa furnizarea acestor date veti primi numarul de dosar care trebuie retinut si trebuie prezentat lapunctul de constatare. ora. Pentru avariile usoare. este necesara avizarea furtului si la asigurator.5. constatarile se vor efectua de catre reprezentantii asiguratorului. daca este cazul. Avizarea daunei presupune furnizarea informatiilor despre eveniment: . ale persoanei ce conducea autovehiculul atat cel asigurat.Avizarea daunei (avarie sau furt) Avizarea daunei la asigurator se face imediat dupa producerea acesteia sau imediat ce ati luat la cunostinta de producerea acesteia prin telefon catre Callcenter.

In cazul daunelor partiale: Dupa finalizarea reparatiei. Factura de reparatie – in original. proprietar (in cazul bunurilor achizitionate in leasing. de catre societatea de leasing) si completata cu toate datele in vederea acordarii despagubirii. 2. Lichidarea/ Plata dosarului de dauna 1. In cazul daunelor totale   Devizul final de reparatie. . Asiguratorul transmite service-ului acceptul de plata dupa ce vor fi depuse urmatoarele documente:    Devizul final de reparatie. de catre proprietar (in cazul bunurilor achizitionate in leasing documentul va fi transmis de catre Broker) si completata cu toate datele in vederea acordarii despagubirii.6.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful