You are on page 1of 1

LC zaterdag 14 januari 2012 - economie@lc.

nl

werken^leven 33 ..........................................
gouweouwe
Niet elk product gaat de hippe en moderne toer op. Werken & Leven verklaart wekelijks een icoon uit het winkelschap.
TEKST RUTGER VAN DER MEIJ FOTO LC / NIELS WESTRA

logostiek
Matthew Waldman is een Newyorker kunstenaar en ontwerper, die zich techno-progressivist noemt en dingen zegt als ,,Technologie is onderdeel van de natuur. Waarom zou een wolkenkrabber minder natuurlijk zijn dan een honingraat? Wij zijn al machines.’’ In de jaren negentig besefte hij dat als je klokkijken moet leren op school, klokken dus niet intuïtief genoeg zijn. Hij ontwierp een horloge, dat eerst bij Seiko uitkwam en sinds 2004 bij zijn eigen bedrijf, Nooka. Nooka is bekend om de vreemde horloges die aan Japans speelgoed doen denken. Grote vierkante blokken waarop bijvoorbeeld stippen staan in plaats van een urenwijzer en een vollopend digitaal balkje dienst doet als minutenwijzer. Ze hebben iets retro-achtigs, al zegt Waldman juist dat hij bezig is met universele communicatie en de toekomst. Je ziet ze meer in bladen dan om polsen: een van zijn eerste klanten was het Museum of Modern Art in New York. Inmiddels maakt Nooka ook andere artikelen, tot en met parfum toe. Voor het beeldmerk werd de naam geschreven in een prettig compact lettertje (Gotham Narrow), met in plaats van twee oo’s het symbool voor oneindigheid. Het bedrijf richt zich op de toekomst en het product gaat over tijd. Maar voor de leesbaarheid, vooral als het heel klein op zo’n horloge moest worden gezet, was het een beetje iel. Daarom is het onlangs vetter gemaakt. Toen ze toch bezig waren, maakten ze de N ronder en verdween de dwarsbalk uit de A. Dat is het mooiste van het nieuwe logo. Iedereen herkent die A uit het logo dat ruimtevaartbedrijf NASA tot 1992 had, voordat ze teruggingen naar een ouderwets schildje. Er zijn vast mensen die Waldmans ‘Nookafesto’, het bedrijfsmanifest, kletskoek vinden, maar zijn optimistische uitspraak ,,Wij geloven dat alles mogelijk is’’ is in dit logo knap samengevat. ASING WALTHAUS

6 7 2 4 5 Vitamine D voor nieren
GRONINGEN – Nierpatiënten zijn gebaat bij minder zout eten, dat is al lang bekend. Kan ook vitamine D wat meer verlossing bieden? Een belangrijke oorzaak van nierachteruitgang is eiwitverlies in de urine. Dit verschijnsel, proteïnurie, wordt bestreden met medicijnen (zogeheten ACE-remmers). Wetenschappers weten al enige tijd dat beperking van de zoutinname het beschermende effect van de medicatie kan versterken. Nu uit recent onderzoek blijkt dat vitamine D het eiwitverlies verlaagt, gaat het Groninger UMCG proberen te achterhalen of de toevoeging van deze vitamine aan de huidige behandeling (medicatie en een zoutarm dieet) zinvol is. Vier andere ziekenhuizen participeren in het onderzoek, waaraan vijftig patiënten met een chronische nierziekte meedoen.

Vlaams design
Wie bedacht de Maggifles? Meneer Maggi zelf, zeggen ze bij Maggi. Maar waarschijnlijk was het Jules de Praetere, een Vlaams kunstschilder en graficus, die rond 1906 met het ontwerp op de proppen kwam. Met het merk werd het flesje zo herkenbaar dat er al gauw speciale ‘Maggi-houders’ op de markt kwamen, met deftige motieven. Op Marktplaats staan er zeventien te koop: een massief zilveren exemplaar kost u €75.

1

Ad astra
Het beeldmerk ‘KreuzStern’, een ster met een kruis in het midden, is door Julius Maggi zelf bedacht. Zijn motto was ‘per ardua ad astra’, ofwel door moeilijkheden - het kruis naar de sterren. Daarmee doelde Maggi op zijn lange en moeizame weg naar succes.

1

boeken&studies
Godfried IJsseling - Weg van de eenvoud. Essentie als kompas voor organisaties, Uitgeverij Scriptum, 256 pagina’s, €24,50 Wat een goed boek, wat een goed boek. Goed omdat het persoonlijk meesterschap essentieel acht voor professionele ontwikkeling. Goed omdat het verandering essentieel acht voor organisatieontwikkeling. Goed omdat IJsseling die twee soepel met elkaar verbindt. Professionele ontwikkeling is een reis naar binnen; een zoektocht naar zelfacceptatie. Een zoektocht naar wat IJsseling ‘het vrije kind’noemt; De creatieve en speelse houding die ontwikkeling mogelijk maakt. Als het vrije kind verbonden wordt met je eigen kernwaarden, levert dat een creatieve spanning op die onmisbaar is voor persoonlijk meesterschap. Maar hoe verbindt je meesterschap met de organisatie? IJsseling introduceert het begrip ‘tough empathy’. Tough empathy creëert veiligheid en duidelijkheid. De leider geeft de mensen wat ze nodig hebben, niet wat ze willen. IJsseling demonstreert met voorbeelden dat onderlinge verbondenheid pas ontstaat als je als teamlid ook je onvolledigheid mag laten zien. Creativiteit kan niet bestaan als er angst is. Verandering is inmiddels de enige constante factor in organisaties. IJsseling vindt dat verandering steeds minder goed te plannen is. Hij kiest voor ‘emergent change’, de zich ontvouwende verandering die leidend kan zijn bij de verandering van organisaties. Strategie is niet zozeer navigeren, als wel ‘je weg vinden’. We only know as we go! Meer regels in organisaties bieden zelden een oplossing; sterker nog, de toename van regels is vaak de oorzaak van veel problemen in organisaties. IJsseling presenteert ook een model voor verandering waar co-creatie centraal staat. Deze theorie verklaart ook waarom Business Model Generation van Alex Osterwalder (gouden tip) aan een onstuitbare opmars bezig is. Wie meester over zichzelf en zijn organisatie wil worden, heeft voorlopig genoeg aan IJsseling en Osterwalder. ERIK PRINS

2

Maggi uit de tuin
In de boekjes heet hij levisticum officinale, maar iedereen kent dit kruid beter als maggiplant. Zo ruikt (en smaakt) hij ook, maar in de Maggiflesjes is er geen spoor van te vinden. Het brouwsel van Maggi werd gewoon zó bekend dat de plant een nieuwe koosnaam kreeg. In de LC dook de term ‘maggiplant’ voor het eerst op in 1953.

Sinds ...?
‘Sinds 1895’, staat opmerkelijk genoeg op de Nederlandse flesjes. De productie was toen al een paar jaar op gang (vooral in Duitsland), en Maggi is pas in 1902 in Nederland geïntroduceerd. Dat gebeurde door de Amsterdamse handelaar Paul Horn.

3

5

Madzji
Eigelijk hoor je Maggi zó uit te spreken. De Zwitser Julius Maggi (1846-1912) was namelijk de zoon van een Italiaanse immgirant. Op 23-jarige leeftijd nam Julius de in nood verkerende maalderij van zijn vader over. Beïnvloed door de ideeën van een zekere dokter Schuler, die de voeding voor de arbeidersklasse wilde verbeteren, ontwikkelde Maggi een voedzame en goedkope maling van peulvruchten. In 1886 vulde hij zijn assortiment aan met kant-en-klaar-soepen. Door eiwitten te ontbinden met water (hydrolyse) en het geheel een paar maanden te laten staan, creeërde de Zwitser in datzelfde jaar zijn Maggi-Aroma -‘MaggiWürze’ in het Duits - dat de markt bestormde als goedkoop alternatief voor vleesextracten.

4

Geen soja
Lang was soja een belangrijke grondstof voor de Maggi-eiwitten, maar sinds 2006 worden die uit tarwe gehaald. Wat er verder in zo’n flesje zit: zout, suiker, ‘aroma’ en de smaakversterker mononatriumglutamaat, ofwel ve-tsin.

6

Inspectie kan beter
DELFT – De methodes om technische installaties te inspecteren op veiligheid ontwikkelen zich niet snel genoeg. Oorzaak: tunnelvisies en kokerdenken. Dit stelt Casper Wassink, die donderdag promoveerde aan de TU in Delft. Innovatieve technologie voor het uitvoeren van inspecties is voldoende aanwezig, concludeert hij, maar wordt niet of te laat ingezet. Wassink concentreerde zich op zogeheten niet-destructief onderzoek (NDO), waarbij door middel van röntgenfoto’s of ultrasone echo’s wordt bepaald of een raffinaderij, reactor of pijpleiding veilig functioneert. NDO-uitvoerders hebben hun budgetten echter in meerdere potjes onderverdeeld, waar makkelijk op bezuinigd wordt. Daardoor kijken inspectie-afdelingen amper een kwartaal vooruit en sluiten zij volgens Wassink de ogen voor vernieuwingen die veiligheidsrisico’s verminderen, maar pas op lange termijn kosten besparen.

3

Handtekening
Het allereerste logo van Maggi, in 1886: een gestileerde versie van Julius Maggi’s handtekening. In de jaren vijftig verdwenen van de fles, kort geleden weer ingevoerd.

7

Vrouw ligt wakker van rood staan
LEEUWARDEN - Vrouwen liggen sneller dan mannen wakker van rood staan bij de bank. Onderzoeker Intomart GFK heeft dit achterhaald. Bijna de helft van alle Nederlanders (48 procent) staat wel eens rood. Opvallend daarbij is dat 85 procent van hen ook spaart. Vrouwen krijgen bij €50 rood staan al een vervelend gevoel, laat de enquête onder ruim tweeduizend mensen zien. Mannen vinden het niet zo erg: zij krijgen pas bij min €500 een naar gevoel. Zowel mannen als vrouwen vinden het geoorloofd om rood te staan voor de dagelijkse boodschappen en voor uitgaven voor kinderen. Mannen vinden het legitiemer om rood te staan voor de auto en wijzen - vaker dan vrouwen - hun partner aan als reden voor de roodstand. Bijna 80 procent van de Nederlanders baalt van een negatief banksaldo omdat het geld kost en omdat ze geld uitgeven dat ze niet bezitten. De boeterente voor rood staan is veel hoger dan de creditrente op een spaarrekening. Wie dus spaargeld heeft en ook rood staat, kan beter even wat spaargeld overhevelen naar de lopende rekening. Sommige banken, zoals SNS Bank die opdracht voor dit onderzoek gaf, hebben een sms-dienst die mensen alarmeert zodra ze in het rood duiken. (GPD)

groeimarktzzp
Friesland telt duizenden zzp’ers. Allemaal mini-bedrijfjes met eigen wensen. Wie profiteert van dit groeiende leger zelfstandigen? Deel 3: advies.
RUTGER VAN DER MEIJ

Klankborden en sparringpartners
logcode kunnen zelfstandigen foutloos hun rekeningen en uitgaven beheren. Bedrijfsgegevens worden automatisch op de factuur gezet, de btw automatisch uitgerekend. Wie ook een huisstijl, verzekeraar of boekhouder wil, verwijst Broekens door naar haar eigen netwerk. De dienstverlening is verdeeld in drie pakketten, variërend van €9 tot €15 per maand. ,,Voor een eenvoudige boekhouding is dit voldoende. Je hebt uitgebreide administratiesoftware van honderden euro’s. Veel ondernemers hebben dat allemaal niet nodig.” Broekens heeft al een handvol aanmeldingen binnen. Massaal hoeft het niet te worden. ,,Ik wil het overzichtelijk houden, zodat ik persoonlijk advies kan blijven geven.” Goede raad hoeft niet duur te zijn. Maar willen de Friese zzp’ers er wel aan? Het antwoord is te vinden bij de grootste advies-leverancier van de provincie, de Kamer van Koophandel (KvK). Die organiseerde het afgelopen jaar zes seminars voor starters (vrijwel altijd zzp’ers), netwerkbijeenkomsten, een Startersdag, begeleidingtrajecten door ervaren ondernemers en honderden advies-

’Als zzp’er sta je er ook maar alleen voor’

rima lui, maar die facturen... Bij de een staat er geen KvK-nummer op, de ander berekent de btw weer verkeerd. De uitzendondernemer werkte veel en graag met zzp’ers, vertelde hij Joke Broekens, maar qua administratie gingen sommigen nog wel eens de mist in. Waar de opdrachtgever hém dan weer op aankeek. Broekens wist genoeg. De professional organizer uit Grou inventariseerde wat er allemaal mis kan gaan bij factureren en riep de hulp in van een ict-bedrijf. Sinds vorige maand heeft ze een nieuw ‘bedrijf’ erbij: Hoe?Zo ZZP Ondersteuning. Via een website en in-

P

De Startersdag van de Kamer van Koophandel in het Friesland College trok vorig jaar duizend man. FOTO KVK gesprekken en spreekuren. Met het toenemende aantal starters groeit ook de adviesvraag, constateert de Kamer. In 2011 maakten aankomende en beginnende Friese ondernemers bijna 1500 keer van deze informatiekanalen gebruik, stelt de organisatie. Dat is een derde van het totale aantal ondernemers dat vorig jaar in deze provincie een bedrijf begon. En dan was er nog de jaarlijkse Startersdag, goed voor duizend belangstellenden. Ook commcerciële adviseurs krijgen zzp’ers over de vloer. De Leeuwarder coach Alef Dekker hielp tot dusver zo’n twintig eenpitters op weg. ,,Ze zoeken vooral een sparringpartner, iemand die over hun schouder meekijkt.” Zelfstandigen wilen vaker dan voorheen weten hoe ze zich op de markt kunnen onderscheiden, merkt Dekker. ,,De concurrentie neemt toe. Ondernemers willen in beeld krijgen of hun vaardigheden goed genoeg zijn.” Marit van der Sleen van het Leeuwarder trainingsbureau Hoofd- en bijzaken merkt het ook: met de toename van zzp’ers stijgt ook hun twijfel over het eigen inkomen. De afgelopen jaren adviseerde zij zo’n honderd zelfstandigen. ‘Omzetcoaching’, het

vinden van een weg naar betere financiële resultaten, wordt daarbij steeds belangrijker. Haar boodschap? Maak van je relatie een klant, en van de klant een ‘ambassadeur’: supertevreden klanten met een goed netwerk. ,,Juist zij zorgen voor de nieuwe opdrachten.” Qua coaching weet Van der Sleen van de hoed en de rand. Ook zij kreeg hulp toen ze in 2003 voor zichzelf begon: de KvK leverde een ‘ondernemerscoach’, een ervaren ondernemer als mentor. ,,Op zich wist ik wel hoe ik een bedrijf moest runnen, maar het is prettig om met iemand te overleggen, een klankbord te hebben. Als zzp’er sta je er ook maar alleen voor.” Zelf coacht ze momenteel vier starters: een tekstschrijver, een webwinkelier en twee andere coaches. Daar staat een kleine KvKvergoeding tegenover. ,,Ik zie het meer als vrijwilligerswerk.” Dat geldt niet voor de seminars die ze in opdracht van de Kamer presenteerde: daarvoor geldt het markttarief. Heeft Van der Sleen profijt van de adviesvragende zzp’er? ,,Ik wilde elk jaar 10 procent omzetstijging. Tot nu toe is dat prima gelukt.”