You are on page 1of 1

12

LC
LC maandag 14 mei 2012 - sport@lc.nl LC maandag 14 mei 2012 - sport@lc.nl

+sport

13
column

bonnestienstra

Onthulling
et nogal wat bombarie – de hele zaterdagse voorpagina werd ervoor ingeruimd – kwam de Volkskrant vorige week met de onthulling dat de leiding van de Rabobankwielerploeg wist van het dopinggebruik van haar renners. Daarna bleef het stil. Eigenlijk reageerde niemand. De renners niet, de Rabo-betrokkenen niet. Pieter Weening noemde het oud nieuws. De week daarop probeerde de Volkskrant het vuurtje nog eens op te stoken. De betreffende verslaggever had tenslotte niets voor niets maanden besteed aan research. Wederom: stilte. Een onthulling is pas een onthulling als de lezer het leest en denkt: huh, dat is nieuws, dat wist ik niet, dat had ik nooit gedacht, zo zo, nou nou. Niets van dat al. Wij, het volk dus, gaan er namelijk altijd al vanuit, dat er geen wielrenner is, die niet af en toe wat gebruikt. Woudboontjes of EPO, we willen het niet weten. Het moet natuurlijk niet de spuigaten uitlopen, maar wij van het volk nemen het de jongens, die soms drie weken aaneen, dag

M

Woudboontjes of EPO, we willen het niet weten
na dag, zes uur op de fiets zitten niet kwalijk, dat ze af en toe iets nemen om de tekorten aan te zuiveren. Laten we het eufemistisch formuleren. Dat doet ons geweten geen kwaad. Natuurlijk zagen we liever dat ze puur natuur de bergen overkwamen. We doen ook net alsof ze dat doen, want niet betrapt is niet genomen. Zo kijken we er ook naar, als de jongens bij 35 graden in de hete zon de Tourmalet opfietsen. Goh, wat knap dat ze het kunnen, terwijl we weten dat we worden bedonderd. Het zit in de mens om sneller en hoger en verder te gaan dan een ander. Ze scheuren me wel eens voorbij op de fietspaden, druk trappende ouden van dagen. Dan krijg je even een tik, maar dan zie je het accuutje onder de bagagedrager. En dan gun je ze hun glorieus moment. In het peloton schijnen de verschillen kleiner geworden te zijn, omdat de controle steeds beter wordt. Prachtig, maar niemand van het volk denkt dat alles nu zuiver is. Het gaat om veel geld en geld maakt hebberig, en onbetrouwbaar. Vertel de banken wat. Rabo handelde ernaar. Wie gepakt wordt, krijgt ontslag. Wie wel gebruikt maar niet wordt betrapt, mag blijven. Dat is de cultuur bij alle ploegen, een naïeveling die daar van opkijkt. Wat nu door Italië fietst en straks door Frankrijk, dat zijn de beste wielrenners van de wereld, hoe dan ook. En wie wint en door de dopingtest komt, is niet alleen de beste, maar ook nog eens de slimste. > bonne.stienstra@lc.nl

Rondvliegende modder op Jouster Nutsbaan
JOURE - Volop spektakel zaterdag op de Nutsbaan in Joure. Ongeveer 2000 toeschouwers genoten van brullende motoren en rondvliegende modder. Hier geeft zijspanracer Shaun Harvey - met bakkenist Danny Hogg - gas. FOTO NIELS DE VRIES

quotes
‘Als ik de Champions League en het EK win, stop ik met voetbal’

„Jullie gaan wel effe goud winnen he? Dat krijg je voortdurend te horen. Van mensen die wat verder van je af staan. Die geen benul hebben. Het floept er zo uit. Dat gaat irriteren.’’ Zeilster Lobke Berkhout in de Volkskrant.

,,Ik moest bij de eerste partij wel even wennen. Ik dacht: goh, apart. Op televisie valt de bal inderdaad beter op. Maar zijn er de laatste tachtig jaar dan klachten geweest dat de bal op oranjerood gravel niet te zien was?’’ Voormalig toptennisster Kristie Boogert in de Volkskrant over de blauwe kleur die de gravelbanen hebben gekregen.

,,Het moet een eer zijn om voor Kampong te spelen. Dat moet je niet voor het geld willen doen. Maar goed, ik ben ook hopeloos ouderwets.’’ Wim Cornelis, de 74-jarige erevoorzitter van hockeyclub Kampong, in NRC Handelsblad.

,,Het mentale aspect is in het karate minstens zo belangrijk, en misschien wel belangrijker, dan het fysieke aspect. Een gevecht duurt twee, drie minuten en na afloop denk je vaak: ik had nog wel even verder gekund.’’ Karateka Vanesca Nortan in NRC Handelsblad.

,,Als ik de Champions League en het EK win, stop ik met voetbal.’’ Arjen Robben in het Duitse blad Kicker.

,,Dit is de eerste keer dat ik mijn contract met een club verleng. Ik ben steeds weer overgestapt. Dat zegt toch alles. Ik kan me voorstellen dat ik mijn carrière hier beëindig.’’ Arjen Robben in VI.

,,Wijnaldum blijft hangen. Hij heeft geen overzicht, loopt constant met zijn hoofd naar beneden en speelt de bal lang niet altijd op het juiste moment af. Sinds zijn achttiende heeft hij iets van vier trainers gehad. Maar niemand is erin geslaagd de minpunten uit zijn spel te halen.’’ Cor Adriaanse in NUsport over Georginio Wijnaldum.

,,Een spreekverbod voor scheidsrechters, dat is toch niet meer van deze tijd? Mogen ze tijdens de wedstrijden nog wel wat zeggen?’’ Oud-scheidsrechter Mario van der Ende in NUsport.