geld

NIEUWS
Analyse

“Krimp komt door politieke onzekerheid”
“Dat we geen daverende groeicijfers laten zien, komt door de eurocrisis. Maar dat Nederland het al zo veel slechter doet dan onze buurlanden, komt toch echt door politieke onzekerheid. Voor de stijgende zorgkosten is geen oplossing, achter de ingrepen op de arbeidsmarkt zit geen filosofie en de woningmarkt ligt na 1 januari helemáál op z’n gat. Dit kabinet lost de crisis niet op.”
Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie, Universiteit Tilburg

Hoop op herstel van economie blijkt ijdel
Cijfers. Consumptie daalt, werkloosheid stijgt en de export valt tegen. En het is de schuld van de politiek.
Net nu de economie zich weer wat leek te herstellen, wordt Nederland met de neus op de feiten gedrukt. De afgelopen drie maanden kromp de economie met 1,1 procent vergeleken met het kwartaal ervoor, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In die periode verminderden de investeringen 6,4 procent. De bouwsector kromp met 8 procent. De groei van de export viel tegen. Er waren 75.000 banen minder dan in de laatste maanden van vorig jaar. De werkloosheid komt daarmee op 6,8 procent. Sinds de jaren negentig lag dat percentage niet zo hoog. Met de krimp doet de Nederlandse economie het aanmerkelijk slechter dan in de buurlanden. “In België, Frankrijk en Duitsland groeit de economie wél”, zegt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger. “Terwijl Nederland economisch gezien een Duitse deelstaat is. Dan moet je je toch gaan afvragen hoe dat komt. Het antwoord: politieke onzekerheid die al ruim twee jaar voortduurt. Eerst hebben we het minderheidskabinet Rutte-Verhagen gehad met een gedoogpartner die geen enkele hervorming toestond. Toen kreAnalyse

gen we het mislukte Catshuisberaad. Daarna kwam er met het Kunduzakkoord een noodregeling. De hoop was dat dit kabinet de grote dossiers zou aanpakken: zorg, woningmarkt, arbeid, pensioenen. Helaas: op elk vlak heeft het kabinet er een potje van gemaakt.” De oppositie in de Tweede Kamer legt de schuld vooral bij het huidige kabinet. Dat zou te hard bezuinigen (SP), te hoge belastingen heffen en te veel nivelleren (PVV), en te weinig duidelijkheid geven over de woningmarkt (D66).

NIELS RIGTER

niels.rigter@metronieuws.nl

Analyse

“We schieten door in spaarzaamheid”
“Deze cijfers vallen tegen. Dit kwartaal doen we het zelfs slechter dan Spanje, Italië en Portugal. Het grootste probleem: burgers geven te weinig uit. De paradox is: iedereen moet sparen, maar als iedereen spaart, wordt niemand rijk. Aan die tegenvallende cijfers is weinig te doen. De export valt tegen, maar de enige oplossing is een aantrekkende wereldeconomie. In de VS groeit de economie weer; dat is fijn. China heeft een crash afgewend; ook fijn. Tot zover het goede nieuws. Dat betekent niet dat we

depressief moeten gaan oppotten. Na jaren te veel geld uitgeven, schieten we nu door in spaarzaamheid. Dat is voorstelbaar als je een tophypotheek hebt en onzeker werk, maar als je een vaste baan hebt en een kleine hypotheek, kun je best wat vaker de portemonnee trekken.”
Matthijs Bouman, econoom en journalist

“Laten we ophouden met somberen”
“Dit is pijnlijk, want we leken op weg naar een fragiel herstel, aangezwengeld door de export, maar juist die laat het afweten. Ook de investeringen en de binnenlandse consumptie vallen tegen. De oorzaken? Tsja, dan kom ik weer terug op mijn stokpaardje: economie is emotie. Er was in het derde kwartaal veel onzekerheid over de formatie, de hypotheekrente, en de media hebben er ook een potje van gemaakt, met hun apocalyptische doorrekeningen van bepaalde kabinetsmaatregelen. Tegelijkertijd

speelt de misvatting dat we onze economie het beter doet als we op de rem gaan staan. We zouden eens moeten ophouden met somberen. Kijk eens hoe goed we het nog doen. Onze werkloosheid is nog steeds de laagste van de eurozone. Het kabinet moet nu vertrouwen uitstralen, duidelijkheid scheppen.”
Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economie, Radboud Universiteit Nijmegen

15,- cadeau
Tot en met zondag 18 november is onze mode nog verleidelijker. Ontvang nu bij elke besteding van 100,- aan dames-, herenen kindermode een Cadeaucard t.w.v. 15,-.
Cadeaucard

15,-

Deze actie loopt in alle filialen m.u.v. de webshop. De Cadeaucard kan ingewisseld worden van 1 t/m 24 december 2012. Kijk voor de volledige actievoorwaarden op deBijenkorf.nl/actievoorwaarden.